Курс з автоматизації тестування на Playwright та Python
Привіт, друзі! Я — Олексій Остапов, один з ведучих DOU подкасту Питання Якості, автор блогу QA Mania та Test Automation Sub-Practice Lead в компанії Інфопульс. Сьогодні я акцентую на своїй позиції особливу увагу, тому що не просто хочу розказати про свій оновлений курс з автоматизації тестування на Playwright та Python, а тому, що хочу розказати про те, чому і як ми зробили те, що зробили.
Курс
Почнемо з головного! 2 роки тому я розробив і опублікував на Youtube курс з автоматизації тестування на Python і навіть використав шаблон проєкту курсу, як основу для автотестування на декількох комерційних проєктах. Але, як це часто буває, технології розвиваються настільки стрімко, що деякі аспекти курсу перестали бути актуальними, а деякі підходи до розробки тестів я б навіть назвав шкідливими у 2024 році.
Тож я зібрався з силами, проаналізував тренди ринку і власні помилки, щоб оновити курс і ось він:
доступний всім, безкоштовно, майже увесь (* нові відео публікуємо щотижнево, тож підписуйтесь, ставте вподобайки і пишіть коменти 😀).
Тут все, як я люблю — короткі відео, «без води». Кожне — по своїй темі, з прикладом, якщо це можливо. Всі матеріали є на нашому GitHub, а ще їх можна завантажити й спробувати протестувати самостійно: github.com/.../Playwright-course-python
Ідея
А тепер повернемось до питання «чому». Раніше, як і багато інших інженерів, я робив речі, які мені подобаються, у вільний від роботи час: блог, власні проєкти, подкасти. Тепер же, на новій позиції, я маю нові обов’язки, серед яких є, як підвищення загального рівня знань і навичок QA інженерів компанії Infopulse, так і робота над перспективними напрямками, що допоможе знайти нових клієнтів і, як наслідок, дати людям більше роботи (бо донати на ЗСУ просто так не з’являються).
Тож я вирішив спробувати поєднати цікаве і корисне. В результаті:
- Тест інженери отримують «придатний» курс, на ознайомлення з яким не потрібно витрачати багато часу та грошей. Я хочу зацікавлювати і запалювати в людях жагу до автоматизації 🔥
- Усі тест інженери всередині компанії не просто отримують класний курс з тестування, а ще й додаткове нагадування, що мають можливість звернутись за консультацією з автоматизації у разі чого.
- Щобільше, за моєю задумкою — це не просто курс, це пілот. Я сподіваюсь, що наші інженери подивляться і хтось із них скаже «вау! А так можна було? І я хочу так ділитись знаннями і досвідом!»
- Компанія отримує додаткову публічну активність, бо в наш час замало бути просто класними спеціалістами, потрібно бути медійними, задавати круті тренди. В моїх мріях, кожен інженер, котрий знайде і перегляне відео, буде знати, що десь у світі є класна компанія, що надає класні сервіси з тестування і щобільше, її ще й можна винайняти зробити класне тестування просто тут і зараз! 😏
- А навіть, якщо в матеріалах є помилка чи ми пропустили новий тренд — в коментарях обов’язково про це напишуть і це знову Win-Win ситуація — ми прочитали, виправили помилки, стали це розумнішими💪
Продакшн
Тепер хочу поговорити про питання «як». Про внутрішню кухню створення курсів та ведення блогів — виробництво «придатного контенту» вимагає великої кількості часу та зусиль. Кожне відео на YouTube часто вимагає:
- Днів чи тижнів на поглиблене вивчення предметної області, написання PoC;
- Днів на написання та редагування сценарію;
- Власне, підготовки зйомки і самої зйомки. Це найпростіший, але найменш улюблений момент — мені ніколи не подобалось, як я виглядаю в кадрі, тому я більше знімаю відео із записом екрана. А підготовка до відео з собою в кадрі займає до години часу: світло, фон, налаштування обладнання, дитина в школі...;
- Продакшн — коли відео зняте, треба завантажити його у відеоредактор і кілька годин обробляти: вибирати й вирізати дублі, додавати ефекти, гратись з кольорами і звуком.
Саме тому відео не виходять часто навіть попри бажання і купу написаних сценаріїв. Це майже, як друга робота.
Тож, коли я вирішив оновити курс, я взяв за мету зробити його на голову кращим, ніж все, що робив до цього. І тут я б точно не «витягнув» сам, та, на щастя, і не треба було. Я запросив допомогу у відділів комунікацій, навчання та дизайну компанії. І всі разом ми зробили неймовірну роботу:
- Всі сценарії пройшли вичитку і редагування;
- Всі тексти озвучив професійний диктор так, як я ніколи англійською не зможу говорити;
- Всі записані мною відео обробили професійні дизайнери;
- Для інформування спеціалістів всередині компанії ми запустили стильну розсилку.
Трохи технічних деталей
Як і попередній курс, цей я робив по принципу «короткі відео без води». Намагаючись у кожному пояснити та показати всього один аспект роботи інструменту. І, маючи розуміння і спробувавши раз — ви можете одразу почати використовувати отримані знання на вашому власному проєкті, автоматизуючи тестування ваших продуктів. Та цього разу, окрім технічних деталей, я також вирішив додати трохи рекомендацій про підходи до автотестування, як з власного досвіду, так і з досвіду колег. Регулярно слухаю подкасти Testing Minutes, QA Балачки й періодично читаю QA блоги та статті тут, на DOU.
Весь показаний код точно працює (якщо індустрія вчергове не зробить крок вперед за пів року) і цього разу я навіть додав інтеграцію в CI/CD, що дуже хотів зробити ще в першій ітерації, та забракло сил та часу.
Така ось історія. Я дуже радий, що поділився нею з вами. Сподіваюсь, вам сподобається результат нашої праці і це змотивує усіх робити більше якісного технічного контенту, а вас — реалізовувати щось подібне у своїх компаніях, щоб просувати у світі якісне українське ІТ!
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів