Курс з автоматизації тестування на Playwright та Python

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт, друзі! Я — Олексій Остапов, один з ведучих DOU подкасту Питання Якості, автор блогу QA Mania та Test Automation Sub-Practice Lead в компанії Інфопульс. Сьогодні я акцентую на своїй позиції особливу увагу, тому що не просто хочу розказати про свій оновлений курс з автоматизації тестування на Playwright та Python, а тому, що хочу розказати про те, чому і як ми зробили те, що зробили.

Курс

Почнемо з головного! 2 роки тому я розробив і опублікував на Youtube курс з автоматизації тестування на Python і навіть використав шаблон проєкту курсу, як основу для автотестування на декількох комерційних проєктах. Але, як це часто буває, технології розвиваються настільки стрімко, що деякі аспекти курсу перестали бути актуальними, а деякі підходи до розробки тестів я б навіть назвав шкідливими у 2024 році.

Тож я зібрався з силами, проаналізував тренди ринку і власні помилки, щоб оновити курс і ось він:

доступний всім, безкоштовно, майже увесь (* нові відео публікуємо щотижнево, тож підписуйтесь, ставте вподобайки і пишіть коменти 😀).

Тут все, як я люблю — короткі відео, «без води». Кожне — по своїй темі, з прикладом, якщо це можливо. Всі матеріали є на нашому GitHub, а ще їх можна завантажити й спробувати протестувати самостійно: github.com/...​/Playwright-course-python

Ідея

А тепер повернемось до питання «чому». Раніше, як і багато інших інженерів, я робив речі, які мені подобаються, у вільний від роботи час: блог, власні проєкти, подкасти. Тепер же, на новій позиції, я маю нові обов’язки, серед яких є, як підвищення загального рівня знань і навичок QA інженерів компанії Infopulse, так і робота над перспективними напрямками, що допоможе знайти нових клієнтів і, як наслідок, дати людям більше роботи (бо донати на ЗСУ просто так не з’являються).

Тож я вирішив спробувати поєднати цікаве і корисне. В результаті:

• Тест інженери отримують «придатний» курс, на ознайомлення з яким не потрібно витрачати багато часу та грошей. Я хочу зацікавлювати і запалювати в людях жагу до автоматизації 🔥
  • Усі тест інженери всередині компанії не просто отримують класний курс з тестування, а ще й додаткове нагадування, що мають можливість звернутись за консультацією з автоматизації у разі чого.
  • Щобільше, за моєю задумкою — це не просто курс, це пілот. Я сподіваюсь, що наші інженери подивляться і хтось із них скаже «вау! А так можна було? І я хочу так ділитись знаннями і досвідом!»
  • Компанія отримує додаткову публічну активність, бо в наш час замало бути просто класними спеціалістами, потрібно бути медійними, задавати круті тренди. В моїх мріях, кожен інженер, котрий знайде і перегляне відео, буде знати, що десь у світі є класна компанія, що надає класні сервіси з тестування і щобільше, її ще й можна винайняти зробити класне тестування просто тут і зараз! 😏
  • А навіть, якщо в матеріалах є помилка чи ми пропустили новий тренд — в коментарях обов’язково про це напишуть і це знову Win-Win ситуація — ми прочитали, виправили помилки, стали це розумнішими💪

Продакшн

Тепер хочу поговорити про питання «як». Про внутрішню кухню створення курсів та ведення блогів — виробництво «придатного контенту» вимагає великої кількості часу та зусиль. Кожне відео на YouTube часто вимагає:

• Днів чи тижнів на поглиблене вивчення предметної області, написання PoC;
  • Днів на написання та редагування сценарію;
  • Власне, підготовки зйомки і самої зйомки. Це найпростіший, але найменш улюблений момент — мені ніколи не подобалось, як я виглядаю в кадрі, тому я більше знімаю відео із записом екрана. А підготовка до відео з собою в кадрі займає до години часу: світло, фон, налаштування обладнання, дитина в школі...;
  • Продакшн — коли відео зняте, треба завантажити його у відеоредактор і кілька годин обробляти: вибирати й вирізати дублі, додавати ефекти, гратись з кольорами і звуком.

Саме тому відео не виходять часто навіть попри бажання і купу написаних сценаріїв. Це майже, як друга робота.

Тож, коли я вирішив оновити курс, я взяв за мету зробити його на голову кращим, ніж все, що робив до цього. І тут я б точно не «витягнув» сам, та, на щастя, і не треба було. Я запросив допомогу у відділів комунікацій, навчання та дизайну компанії. І всі разом ми зробили неймовірну роботу:

• Всі сценарії пройшли вичитку і редагування;
  • Всі тексти озвучив професійний диктор так, як я ніколи англійською не зможу говорити;
  • Всі записані мною відео обробили професійні дизайнери;
  • Для інформування спеціалістів всередині компанії ми запустили стильну розсилку.

Трохи технічних деталей

Як і попередній курс, цей я робив по принципу «короткі відео без води». Намагаючись у кожному пояснити та показати всього один аспект роботи інструменту. І, маючи розуміння і спробувавши раз — ви можете одразу почати використовувати отримані знання на вашому власному проєкті, автоматизуючи тестування ваших продуктів. Та цього разу, окрім технічних деталей, я також вирішив додати трохи рекомендацій про підходи до автотестування, як з власного досвіду, так і з досвіду колег. Регулярно слухаю подкасти Testing Minutes, QA Балачки й періодично читаю QA блоги та статті тут, на DOU.

Весь показаний код точно працює (якщо індустрія вчергове не зробить крок вперед за пів року) і цього разу я навіть додав інтеграцію в CI/CD, що дуже хотів зробити ще в першій ітерації, та забракло сил та часу.

Така ось історія. Я дуже радий, що поділився нею з вами. Сподіваюсь, вам сподобається результат нашої праці і це змотивує усіх робити більше якісного технічного контенту, а вас — реалізовувати щось подібне у своїх компаніях, щоб просувати у світі якісне українське ІТ!

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Англійська це дуже круто, але так бракує оригінального контенту українською :(

оце крута новина! саме буде привід підтягнути знання по Python! дякую тобі за твою натхненну роботу!

Супер. Дякую. Дуже актуально.

Ой вей. Who made you make the video in English? Who was that preposterous individual?

Підписатись на коментарі