Відбувся реліз Kotlin 2.0 з новим компілятором та збільшеною швидкістю

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Команда JetBrains повідомила 23 травня у своєму блозі про випуск Kotlin 2.0. Розробники повністю переписали зовнішню архітектуру компілятора з нуля, подвоюючи швидкість компіляції.

Ця версія має стабільний компілятор K2, який є багатоплатформним із самого початку, краще розуміє ваш код і компілює його вдвічі швидше. Він об’єднує всі платформи, які підтримує Kotlin, оскільки всі серверні модулі компілятора тепер спільно використовують багато логіки та єдиний конвеєр. Це дозволяє запроваджувати більшість функцій, оптимізацій і виправляти помилки один раз для всіх платформ, різко збільшуючи швидкість розробки нових функцій мови. Ця нова архітектура також дозволяє подальше покращення часу компіляції для багатоплатформних проєктів.

Повний перелік оновлень можна подивитись в доці за лінком.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як не зайду сюди, а тут нічого не міняється.
Той самий шароварно-патріотичний угар.
Поіскі врагов наріда і тд.
Це все сумно якось ((

Згоден.
Вже цей шароварно-патріотичний угар реально дістав.

Таке враження, ніби росія нам зробила щось погане хоч колись.
Таке враження, ніби є щось погане у використанні російських продуктів, підтримці та розвитку російських технологій.

Поіскі врагов наріда і тд.
Це все сумно якось ((

Абсолютно вірно, «полювання на відьом» та ганебні стовпи це найкращий спосіб захиститу країну.

Все як при совку, не вистачає ще доноси клепати та почати збирати партсобранія.

Хоспаді звідки ви такі кончені вилазите.

Нарешті нова версія російської мови програмування, створеної росіянами та названої на честь російського острова Котлін біля Санкт-Петербурга.

blog.jetbrains.com/...​ins-statement-on-ukraine
одне посилання, щоб показати, що не всі росіяни — підораси

Це ж вже було.

Вже стільки разів знаходили хороших рускіх, які рано чи пізно «ламались» і починали нести імперіалістичну маячню.

Хороші рускі не потрібні. рускі взагалі не потрібні.

І немає сенсу постити піар маячню, яку вони написали чисто заради формальності, щоб їх не забанили / не скасували. Впевнений, що більшість росіян в JetBrains підтримують росію так чи інакше. Як і близько 80% росіян в росії.

гітхаб, для порівняння, нічого не зробив і тільки «виразив занепокоєність»
github.blog/...​itary invasion of Ukraine.

Прикро щодо Гітхаб. Але хороші рускі все ще непотрібні.

росіяни, які назвали свій продукт на честь російського острова (де базується російський військовий флот) — це патріотично налаштовані росіяни. Творці хотіли таким чином увіковічнити та прославити цю частинку росії, яку вони дуже люблять. Це ж очевидно.

Думаю, що також очевидно, чому не варто довіряти патріотично налаштованим росіянам.

Cтвори іншу мову програмування, але людей будь ласка не доколупуй, зараз Котлін це краща мова для розробки під андроїд.

Звісно. Альтернативи російській Котлін буквально не існує. Жодної.

Вибачте, що засмутив вас. Продовжуйте розвивати російські технології. Ще ніколи інвестиції та розвиток російських технологій не обертався для нас проблемою.

А яким чином цей факт відміняє руснявість її походження? Ви зараз як ті геї-європейці, що кажуть «санкції треба вводити, але газ у русні ми все одно купувати будемо». Це вже не геї, а натуральні підараси.

В них з вікна офісу на Васильківському острові був вид на острів Колін і Крондштат. А взагалі компанія ніколи не була російською, хоч її і започаткували росіяни — та вони це зробили в Празі. З федерації вони повністю вийшли усе закрили і припинили продажі, вивезли 800 людей, а офісні будівлі продали. компанії «Петрович».

Звісно. росіяни, які виїжджають з росії, перестають бути шовіністичними російськими імперіалістами.

Ми ж ніколи не бачили росіян в умовній Німеччині, які бігали б з прапорами росії та підтримували путіна та війну. Ніколи такого не було.

Ці хороші росіяни виїжджають з росії та відкривають компанії в Європі виключно через ідеологічну незгоду з політикою росії та путіна. І зовсім не через прагматичне бажання покращити свої шанси на отримання інвестицій та контрактів в Європі. Вірю.

багато моїх думок за мене тут вже сказали. я тільки додам, що «більшість росіян» — доволі таки популярний пропагандистський штамп, згідно з яким середньостатистичний росіянин купує паску тільки заради верхівки, любить собак, цікавиться балетом, сумує за срср, власними руками готовий розчленити геїв та трансів та, очевидно, підтримує війну, хоча не може бути цілої нації, котра зосереджена виключно на цих елементах. в усіх країнах люди різні. у Британії не кожен любить чай. в Україні неймовірно маленька кількість людей ходять щодня у вишиванках. тому тут «більшість росіян» — просто спосіб російської пропаганди звинуватити у неперебуванні у «тупій більшості», у «стаді», і врешті-решт затягнути туди нейтральних людей.
я знаю це, бо до війни багато моїх знайомих були з росії, і лише один з них не виступив проти війни та зайняв позицію «внєпалітікі»

О, як чудово пішло. Вже почалось відбілювання росіян. Не всі росіяни погані. Не все так однозначно. Як ми сміємо погано казати про росіян, не поспілкувавшись з кожним з них особисто.

І це ще росіяни не завершили свій геноцид українців.

Мої російські родичі підтримують війну з 2014.
Практично всі мої друзі та знайомі з російськими родичами мають аналогічну історію.

Але мій особистий досвід не є репрезентативним. Ось трішки статистичних даних: www.atlanticcouncil.org/...​pport-putins-ukraine-war Чи ось: www.statista.com/...​n-approval-rating-russia Раптом ви не знали.

А ще не забуваймо, що багато хороших росіян виступають проти путіна, проти війни, але підтримують російський імперіалізм. Всі умовні Навальністи, Ходорковський, Каспаров та інша «опозиційна» російська спільнота. Ці хороші росіяни не менші вороги. Вони хочуть підтримувати та розширювати рускій мір, але делікатніше. Так звана «софт» окупація.

І в якості підсумку. Будь який росіянин, який не підтримує розпад та деколонізацію росії — це є ворог. Питання потрібно ставити не про те, чи вони підтримують війну, а чи підтримують розпад росії.

купа українців не виїжджаючи з неньки ділить українців на відсотки, негативує в бік військових, зрадойобить. Але це нічого, це можна. адже росіяни геноцид не кончили ще.

Яка чудова маніпуляція. Як ми сміємо критикувати росіян за геноцид, коли ми самі не ідеальні?

Схоже, вам пощастило і ваших близьких ще не вбили росіяни. Тому ви дозволяєте собі прирівнювати жертв та агресора. Абсолютна моральна деградація.

так, пощастило.
але маніпулюєте ви, товаріщь. Я лиш показую на близьких прикладах, що довбодятли всюди однакові. І якщо ви через наявність довбодятлів-кацапів хейтите прям усих — то чому не хейтите погооловно всих українців через те, що навіть осьо тут у нас на форумі є люди, котрі негативно ставляться до своїх же співвітчизників. Чи ето другоє?
Якщо ви хочере називатися цивілізацією (звісно ж у противагу оркостану) — так і ведіть себе цивілізовано.

Прирівнювати жертву та агресора та ще й в момент цієї агресії може лише аморальний дегенерат.

ой, нада же. Наші дятли чимось кращі їхніх дятлів.

Якщо ти не помітив, то у цій темі мова не про агресорів, а про тз. хароших рускіх.

А от ненависть до прошарку суспільства по признакам релігійної/расової — це кримінал.

Не можу зрозуміти, чи ви русня, чи ви просто психопат, щоб таке писати.

Я щиро вам бажаю багато карми. Ви це заслужили.

нє, я хочу щоб мої співвитчизники були нормальними, поміркованими, цивілізованими людьми, що користуються логікою і здоровим глуздом. І мені неприємно, коли моє оточення бризгає слиною і ненавидить когось просто тому, що в фейсбучику/телевізорі/телеграмі так сказали. І вітчизняна пропаганда мені не менш неприємна, ніж ворожа.

Нема такого російського ліберала, щоб не зламався на «українському питанні». Усі громадяни двуглавої по дефолту несуть колективну відповідальність за те, що спричинили нам. Виключення — РДК, та Каспаров з Бабченко та може ще Невзоров.

хахахах, нєвзоров) жжош.
і рдк з людьми з відверто нац.поглядами — при цьому сам же кажеш, що руські — всі шовіністи, то що вже про їх нацменів казати.
А може оцінювати людей по вчинках, а не національності? нє?

РДК воюють на боці України — це вчинок.

А може оцінювати людей по вчинках

Ну і як ви оцінюєте?

по вчинках звісно. рдк вооють за нас на нашому боці — честь їм. JetBrains підтримали Україну і зупинили роботу в росії. багато висловювали підтримку, робили хоч і смішні, але диверсії. це вчинки.
Невзоров смішний, але нічого більш окрім як балабол. Виокремлювати його з-проміж інших «хароших руських»? такоооє..

JetBrains підтримали Україну і зупинили роботу в росії. багато висловювали підтримку, робили хоч і смішні, але диверсії. це вчинки.
Невзоров смішний, але нічого більш

ну він теж

підтримав Україну і зупинив роботу в росії. багато висловював підтримку

Але ж ми не душніли, та для фізичної особи легше зробити виключення, ніж для організації — можна ще розглянути кандидатури Пономарьова, Фейгіна та Яковини )

нєнє, я нічого проти нєвзорича не маю (як і проти багатьох інших). Я просто не бачу причин виділяти його з-проміж інших, але це таке, дрібниці.

росіян здебільшого дурить пропаганда. ти би бачив як моя спочатку проросійська бабця здивувалась тому, що росармія скоїла у Маріуполі. вона від них цього не очікувала. так само як і я не очікував, що український військовий домагатиметься до моєї матері. війна робить звірами обидві сторони, я ненавиджу обидві армії, бо обидві нашкодили мені однаково, і обидві продовжують шкодити моїм друзям та близьким. я теж втратив все, окрім матері та сестри.

Звісно. росіяни не мають доступу до правди. Інтернет в них не працює.

І росіяни, які в умовному Берліні підтримують війну, також не мають доступу до правди.

Можна «наївному» росіянину довго розказувати правду і він «не повірить». Скаже «Нє может бить! Ето нєправда.».

А потім спробуйте образити і вивести з рівноваги такого росіянина і він одразу ввімкне геноцидну риторику в стилі «мало вас хохлов убівалі». І раптом росіянин вже чудово знає, що саме та чому росіяни роблять в Україні. Раптом маска наївності зірвана і під нею класичний російський людожер.

Просто припиніть нарешті писати маячню та відбілювати росіян. Вам це позитивної карми не додасть.

Якби моя країна постійно нападала на інші країни, поневолила та колонізувала десятки народів, проволила геноциди проти поневолених народів та на довершеня ще й влаштувала диктатуру?

Так. Потрібно бути негідником, щоб хотіти й далі тримати десятки народів в неволі. Це ж очевидно.

Невже у вас інша відповідь на це питання?

А що їм потрібно було зробити? Закрити бізнес, заснований 20 років назад в Чехії, завершити роботу над всіма сервісами і сказати, «Ох, ну соррі,через країну, вихідцями якої ми є, закриваємо нашу основну мову для Android і наші найкращі в світі IDE для популярних мов, бо ми россіяни»? Я просто не дуже розумію таких «ура патріотів» як ви, які не зрозуміло що вимагають від великого бізнесу. Так, вони россіяни, але вони закрили весь бізнес в РФ, вивезли всіх, кого могли з РФії і пропинили там продаж софту. Що вам ще потрібно?

Не користуватись послугами та товарами росіян. Не платити їм гроші. Не давати їм можливість розвивати свій вплив по світу.

Не купувати та не розповсюджувати російське — це так важко?

не хочу влазить в ваш поток бредогенерации, но возможно проблема не в национальности ? а в политическом режиме их страны ? чист так мысль на подумать, попробуйте, может выйдет

I don’t speak Russian language of murderers and rapists.

It’s not polite to speak Russian with Ukrainians.

отличный ответ, в целом обьясняет отношение к вашим соотечественникам, которые учились например в русскоязычных школах, браво Евген.

давайте зафиксируем, вот русский это мой mother language, язык матери. то есть вы меня выписываете из украинцев, я правильно понимаю ?

Your mother language can be Russian, Chinese, Japanese, Spanish or whatever.

If you talk to Ukrainian person in Ukraine, who clearly speaks Ukrainian, it’s polite to speak Ukrainian to Ukrainians in Ukraine. Not your Spanish mother language.

Speak Ukrainian to Ukrainians in Ukraine. Simple. Polite.

If you don’t speak Ukrainian, than you can try other language that Ukrainian person can accept. If they accept.

If a person clearly stated that they don’t speak Russian, it’s rude to force Russian on them.

It’s baffling that I need to explain such a simple concept.

Anyway. If you are Ukrainian citizen, you know Ukrainian. 99,9% of Ukrainians can speak Ukrainian.

I’m suspecting that you speak Russian with me, after I clearly stated that I don’t speak this particular foreign language, because you are intentionally trying to be a dick. Don’t be like that. Try to respect people around yourself.

бро, ты просто сказочный дебил

желаю тебе удачи в твоем деле самоизоляции от всех инакомыслящих

Несмотря на то, что товарищ пишет сказочную херню, с частью посыла я могу даже согласиться, в частности с вот этим утверждением.

If a person clearly stated that they don’t speak Russian, it’s rude to force Russian on them.

Если человек не желает коммуницировать на определенном языке, это его выбор, и выбор надо уважать. К сожалению, это единственная здравая мысль в его постахъ

Я подобное слышал несколько раз после 2022, когда украинцы на галерах в тех же сша, до этого разговаривавшие на русском с коллегами (русскими, белорусами) из той же конторы, перестали это делать и говорили что на русском говорить не хотят. Т.к. язык конторы это английский, то они могут разговаривать на английском. Да, это немного странно выглядит, но это можно понять и это их выбор.

С другой стороны, я скажу что до сих пор большинство украинцев говорят на русском и утверждение что они не говорят это как правило политическое заявление, а не реальность.

Я приведу пример. Однажды я сидел в очереди на CT cкан, и услышал что медсестра что-то спрашивает у людей, и они не могут ей ответить. Услышав что они переговариваются между собой на украинском, я подошел и сказал что могу помочь перевести, если надо. Медсестра сказала спасибо, т.к. она может позвонить переводчику, но это может занять время.

Этим людям надо было заполнить форму с вопросами в духе — когда у вас были операции, рожали ли вы, есть ли в вас металлические спицы и т.д.

Несмотря на то, что я нейтив украинский, я разговаривал с ними на русском, пользуясь переводчиком для каких-то терминов, потому что мое эмигрансткое окружение все русскоговорящее.

Если бы я услышал ответ: «разговаривайте со мной на украинском», я бы просто развернулся и ушел.

p.s. сказочная херня это

російської мови програмування
I don’t speak Russian language of murderers and rapists.
It’s not polite to speak Russian with Ukrainians.
polite to speak Ukrainian to Ukrainians in Ukraine. Not your Spanish mother language.

Это не невежливо не знать языка. Да, можно сделать приятно и попробовать выучить несколько слов. Но если есть задача коммуницировать, и обе стороны заинтересованы в этом то люди смогут это сделать.

If you are Ukrainian citizen, you know Ukrainian. 99,9% of Ukrainians can speak Ukrainian.

Это тоже чушь. Мова Азарова это не мем, многие люди старшего поколения, с восточной украины так и разговаривают.

если не знает русский, на нем можно просто не говорить например. Если в ответ просят перейти на русский — посылаем нах, если в ответ просят перейти на украинский — делаем то же самое

How dare those annoying Ukrainians ask to speak Ukrainian in Ukraine, right?

Russian language is an instrument of the Russian colonialism and imperialism. Always was. Always will be. Fact.

For example, locals in rural areas of “Russian speaking” Kharkiv region speak Ukrainian. Because Ukrainian was and is native to the region. Because Russian was forces on residents of Kharkiv.

If the city and small towns around the city speak different language, it’s a sign of some unnatural process, colonialism.

Another example. Belarus fully accepted Russian as official and now Belarusian language is basically dead. And Belarus itself is basically a Russian district now. That’s how Russian language works. Erase local identity and colonize. Fact.

So, why is it so triggering for you when Ukrainians ask you to not speak Russian language, knowing what Russian language really is for Ukrainians?

не понимаю если честно, как вы разобрали то, что я написал
пожалуйста перестаньте понимать русский, это как-то унизительно для вас что-ли, будьте джентельменом

Every Ukrainian citizen watch Ukrainian TV, read Ukrainian press and other media, interact with official Ukrainian documents etc.

It’s impossible to avoid Ukrainian in Ukraine. It’s impossible to not learn at least some basic Ukrainian. Unless the person lives in a cave.

99.9% of Ukrainians do understand and can speak basic Ukrainian. Even if they speak with bad accent like Azarov, or they need time to translate it in their head.

I know people who speak fluent perfect Ukrainian on their work, because of job requirement, but speak Russian during private conversations outside work with Ukrainian speaking Ukrainians. Usually it’s a matter of attitude.

О це попердолило «людину».

А що мені робити, якщо я був би розробником на платформі Android? Що ти мені підсказав би робити? Почати вчити нову мову програмування і міняти роботу, бо мова, на якій я працював багато років до цього розроблена россіянами за кордоном? Це дуже легко врубати такий патріотизм як у тебе, але світ трішки інакше працює. Мені достатньо того, що гроші, які йдуть в JetBrains не потрапляють в РФ, це реалістична і цілком адекватна вимога від такої компанії, більше вимагати не можливо.

Існують інші мови для розробки під Андроїд. Наприклад, Джава.

Альтернативи Котлін є.

Чего спорить с вышиватой. Я представляю как ему задницу разрывает когда он прочтет о истории и использовании clickhouse: en.wikipedia.org/wiki/ClickHouse#History

Since ClickHouse became available as open source in 2016, its popularity has grown exponentially, as evidenced through adoption by industry-leading companies like Uber, Comcast, eBay, and Cisco. [4] ClickHouse was also implemented at CERN’s LHCb experiment to store and process metadata on 10 billion events with over 1000 attributes per event.

Cloudeflare ще активно його юзає.
Netflix використовув Nginx довго, відносно нещодавно тільки на свої власні технології перейшли.

В будь якої російської технології переважно є альтернатива.

Можна намагатись зменшити використання російських технологій, або можна надавати ще більше розповсюдження російським технологіям.

Я не закликаю скасовувати умовний Netflix через використання ними умовного російського Nginx.

Але якщо є можливість створити застосунок за допомогою Джава чи за допомогою російської Котлін, то чому б не обрати Джаву? Чи можна знайти щось більш екзотичне.

Навіщо давати росіянам можливість збагачуватись, коли можна не давати їм таку можливість без будь яких жертв з нашого боку?

Для ответа на этот вопрос достаточно почитать что умеет котлин, из того что не умеет джава. То что ты сейчас пишешь это сродни вопросу — зачем использовать тайпскрипт если есть джаваскрипт? Да, есть, и его недостаточно.

без будь яких жертв

Жертви є. Те що існують альтернативи, не значить що їх використання буде коштувати так само (як мінімум для певної людини чи компанії, коли є напрацьована експертиза).
Росіяни працюють в багатьох світових компаніях, часто працюють над ядром продуктів (postgres якийсь, чи percona), багато російських продуктів є опенсорсом, взагалі все закенселити не вийде. Кожен сам приймає де та межа.

напомню, что это не игра, в которой отказывшись от всего русского выпадает супер редкий шмот и апает все скилы на +500

бро, тут скорее наоборот, надо использовать все возможности быть сильнее

Підписатись на коментарі