Розкажіть про Чеський ФОП?

Розглядаю можливість релокації з Польщі до Чехії, працюю по b2b. Хто працює як OSVC, розкажіть будь ласка:

1. Чи потрібно обов’язково продавати Євро? Чи можна отримувати, зберігати та витрачати гроші у Євро, а не у чеських Кронах?

2. Наскільки складно вести OSVC самостійно?

3. Чи є якісь ресурси, схожі на телеграм групу «ИП в Польше», але по чеському ФОПу? Якісь гайди, схожі на гайд Соболєва по польському JDG? Чеську, на жаль, не розумію.

4. Чи є якісь суттєві відмінності від польского ФОПу? Крім того, що ФОП не дає права на отримання ВНЖ. Як я розумію, є схожі на ZUS виплати на соціалку, та податок на доходи, в суммі виходить 15-17%, якщо працювати на зовнішній ринок (США)?

Дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чи потрібні в Чехії в додаток до реєстрації OSVC якісь додаткові реєстрації/дозволи і т.д. якщо контракт В2В буде з компанією з-за меж Єврозони (Гонконг/Сінгапур/...) і гроші відповідно будуть надходити звідти? Звітність, оподаткування в такому випадку мають особливості?

Нет, наоборот, так меньше бюрократии чем если оказывать услуги компаниям из ЕС.

Питання, якщо є існуючий тимчасовий захист в країні яка не входить до ЄС, чи дадуть тимчасовий захист у Чехії?

а чи буде для Чехії проблемою, якщо надавати послуги з їх ФОП 1 клієнту? (фактично, роботодавцю)

Ну в мене також сумніви були, Польща чи Чехія. Багато думав, дружину замучив. Та вирішив все таки за Польщу, як мінімум добивати до резидента ЄС. В Варшаві ВНЖ за 3 місяці підписали, картку через місяць після підпису.
Для мого доходу Польша значно вигідніше по податкам. Інвестиції скопом продавати не планую (єдиний плюс податків Чехії — 3 роки та 40 лям крон в рік). Ціни в Польщі нижче. Русні неадекватної менше. Плюс інфраструктура мені здалась кращою. Мову вже якось підтягнули та на B2 здались. А вже як отримаю Громадянство, там і подивимось. Там вже більше дверей відчинено буде, як громадянину країни ЄС. Тим паче що поки тимчасовий захист враховується у строки.

Дякую що поділилися. Вам зробили у досить короткий строк, а я вибрав найгірший варіант (податися на картку побиту поштою), бо не було вільних слотів. Тож буду як у в’язниці на 9 місяців, це трохи пригнічує).
Було бажання поїздити хоча б по айті конференціям, завести нові знайомства, побачити родичів. А так вже не вийде в цьому році, доведеться досліджувати Польщу.

А Ви подавались на карту після ТЗ (Песель УКР)? Якщо так, то моменту децизії ви спокійно можете подорожувати маючи ТЗ на руках

розкажіть як подавались на внж ? мали звичайний песель + фоп чи песель укр і фоп ?
3 місяці це дуже швидко мені казали в середньому рік чекати

Песель укр + JDG. На момент подачі було 9 міс фопу та 12 середніх зп по воєводству. Загалом був повний пакет документів по Мітін гайду (без бізнес плану).
А так бува по різному. Мені більше пощастило. Подивимось чи пощастить так родині по воззʼєднанню.

Update. Вчора підписали рішення, це на наступний день від назначеної дати в заяві.

Русні неадекватної менше.

ну, в Польщі неадекватних поляків вистачає)

може бути що я і утрірую, більше по слухам знаю. Теж саме й про Прагу можу сказати. Не стикався з неадекватною людьми чи росіянам (їм до речі тут сильно права планують урізати, тепер не зможуть подаватись на громадянство чи можливо навіть внж)

тепер не зможуть подаватись на громадянсьво чи навіть внж

Ти ж розумієш що якщо обмежать одним то обмежать і іншим...

На разі все виглядає рівно навпаки.ZDP для українців і обмеження для росіян розглядають в межах одного законопроекту

Зараз на роздоріжжі.
Як тут писали, Польща на Чехію — то шило на мило.

Основний мотиватор переїзду до Чехії — можливість подорожувати. Польського ВНЖ (за яким я вже маю звернутись зараз), мені чекати 6-7 місяців, плюс ще 3 місяці треба чекати, поки безвізові дні з’являться. І весь цей час треба буде просидіти в Польщі. Навіть до родичів не приїхати.

Чехія — зразу роблять візову вклейку ТЗ, якщо є контракт на житло хоча б на місяць, і потім треба почекати лише три місяці для можливостей поїздок по ЄС.
Але тут треба починати все спочатку — поставити польский JDG на паузу, відкривати OSVC (чи відкриють лише за «урочистою присягою про несудимість» — невідомо), трохи вище податки у моєму випадку, житло дорожче та набагато важче його знайти (на bezrealitky у Празі власники житла проводять кастинги — хто їм більше сподобається). Студія у Жижкові 1000 євро/міс. Варіант житла на перший місяць, поки буду шукати постійне житло, вже знайшов.

Але є плюс — якщо не зайде, через три місяці (коли відновиться безвіз) можна повернутись до Польщі, перезапустити JDG та, сподіваюсь, все ж таки податись на те польске ВНЖ.

Чи варте воно того? Не знаю.

Чи варте воно того?

Прага гарнe мiсто (хоча мeнi Карлiн бiльшe Жижкова подобається), мiнуси описанi.
Що щe можна порадити, цe лишe пeрсональний вибiр.

А пiсля вiзової вклeйки точно трeба чeкати 3 мiсяцi для подорожeй? Там нe iнша пiдстава починає працювати замiсть бeзвiза i нe обнулюються днi?

А пiсля вiзової вклeйки точно трeба чeкати 3 мiсяцi для подорожeй? Там нe iнша пiдстава починає працювати замiсть бeзвiза i нe обнулюються днi?

Було б дуже круто, якщо так. Але ж польський ФОП-ВНЖ після його отримання вимагає ще просидіти у Польщі 3 місяці. Тож логічно мабуть що і з ТЗ так, якщо всі дні вже використані.

Ще не зовсім розуміло, як працює податкова. В кінці року потрібно подати податкові декларації. Мабуть, доведеться подавати у обох країнах. І які податки кому сплачувати? Чи доведеться платити і там і там за один і той самий дохід?
Між Чехією і Польщею є double taxation treaty, але чи буде працювати воно у моєму випадку?

Читав, що ви також переїздили з Чехії в Польщу. Чи вказували у деклараціях лише доходи, які отримали у країні, де подаєте декларацію?

Але ж польський ФОП-ВНЖ після його отримання вимагає ще просидіти у Польщі 3 місяці.

Так, тодi мабуть i пiсля чeської вiзи трeба чeкати. То коли нацiональна вiза закiнчується (той жe чeський захист) то починаються знову днi бeзвiзу. Мабуть з них також трeба вiдмiнусовати днi коли був в iнших країнах, алe в Icпанiї цього нiхто нe пeрeвiряв за багато польтiв. А вжe готувався пояснювати чого цe я з expired вiзою дeсь лiтаю.

За такi складнi тeми як double taxation treaty навiть нe буду намагатись щось радити, i казати як би я цe робив :) Тут вжe кращe до яких-ось практикуючих консультантiв.

польський ФОП-ВНЖ після його отримання вимагає ще просидіти у Польщі 3 місяці

Звідки така інформація?

Тут контeкст — пeрeбування в Польщi бeз ukr статусу, лишe по бeзвiзу i потiм на пeчатцi про подачу на карту побиту.

Як воно там правильно рахується вжe нe пам’ятаю, пeрeстав вiдслiдковувати кeйси, якi нe торкаються мeнe особисто.

пeрeбування в Польщi бeз ukr статусу, лишe по бeзвiзу i потiм на пeчатцi про подачу на карту побиту

Наскільки я знаю, поки ти чекаєш «на печатці про подачу на карту побиту», безвіз нікуди не «витрачається». Більш того, цей час очікування в ніякі 90 днів не враховується. І при отриманні ВНЖ ти знаходишся в Шенгенській зоні вже на інших підставах. Відповідно, виїжджати з Польщі можеш теж одразу.

Ну ось i питання

Звідки така інформація?

:)

При всiй повазi, хоч якiсь лiнки.

Правило 90/180 касается только short-stay пребывания, т.е. по безвизу, туристическим визам, или по ВНЖ другой страны ЕС. (внимание на слово short-stay в калькуляторе например, в законе лень гуглить home-affairs.ec.europa.eu/...​t-stay-visa-calculator_en )

Пребывание в Польше на основании печати же считается как long-term пребывание и в 90/180 не считается. Т.е. если полгода условно прождать этот ВНЖ, потом его получить, то можно 90 дней ездить куда хочешь по шенгену.

Дякую, прийнято.

Алe виходить якщо пiсля 89 днiв в Польщi по бeзвiзу, приїхати до Чeхiї та отримати захист, то дe-юрe трeба почeкати щe майжe 90 днiв щоб поїхати за мeжi Чeхiї. Бо виїзд за мeжi країни будe також short-stay, який вжe закiнчився (90/180) при пeрeбуваннi в Польщi.

p.s. Нахiба цe пишу, воно нe тe щоб мeнi потрiбно :) Rocco M, лeти в Icпанiю, нe їдь до Нiмeччини (туди можна коли впeвнeний в доках на 110%), особливо пiсля Польщi/Праги в листопадi-квiтнi.

К сожалению, тут poland-consult.com/...​tu/pechat-v-pasporte.html пишут, что это не так:

Нахождения по безвизу, Шенгенским визам и на печати в ожидании карт побыту — относятся в Польше к одному типу пребывания, краткосрочному. Кроме прочего, это означает, что расходование срока по одному типу документа, расходует возможность пребывания и по другому.

Расчет пребывания по печати действительно отличается. Начаться он может и в последний день законного нахождения, в т.ч., к примеру, по безвизу, но длиться будет весь срок рассмотрения. Суть в том, что в этот период допустимый для пребывания срок по безвизу / Шенгену сначала будет тратиться до нуля, а позже не будет восстанавливаться пока иностранец не получит карту или не покинет Польшу.

Непродуманная система.

А, вот как, интересно. В Чехии такое пребывание считается долгосрочным, у нас правда визу D даже вклеивают вместо штампа. Но твоя проблема надуманная как мне кажется, немецкий полицейский на контроле внутренних границ шенгена увидев у тебя украинский загран и польский ВНЖ точно не будет считать 90/180 дни, у него другая задача. В крайнем случае можно эти 3 месяца после получения карты не «сидеть в Польше», а поехать за шенген — Болгария, Румыния, Кипр, Турция те же.

хоча мeнi Карлiн бiльшe Жижкова подобається

Два нарко-бомжо района.

Розкажіть будь ласка за медицину. Сто можливо як в Польщі до спеціаліста за гроші «на завтра» записатися. Та чи є додаткові страховки для цього ?

Есть элитная клиника типа одесской INTO-SANA — Canadian Medical. По цене — поверх общей гос. страховки ещё 130 евро в месяц (платить минимум год) — www.canadian.cz/en/membership

Дякую. А чи могли б в цілому написати що подобається, та що ні в Чехії. Якщо є малеча, то буду вдячна якщо скажете за дітей.

в контексте медицины меня всё устраивало — проходил и профилактические медосмотры, и хирургические операции, но иногда термин приходилось по месяцу ждать. Тут главное найти своего терапевта к которому будешь приписан, и который все направления будет выписывать по надобности и принимать без очереди если что-то срочное. Детей нет, так что тут не подскажу, но знакомые были довольны.

Проблемы могут возникнуть у тех кто не учит чешский язык — в стране критически мало русско/украиноязычных врачей, особенно по отношению к количеству беженцев. Хотя в последнее время клиники нанимают переводчиков — в той куда хожу я два «терапевта» (GP) чеха и украинка на ресепшене.

А английский врачи понимают?

Понимают, но врачей готовых работать на английском сильно меньше — где-то на уровне русско/украиноговорящих.

А вы могли бы сориентировать сколько может в Праге получать девелопер на синьерской позиции? И сколько нужно денег на семью с двумя детьми, включая аренду.

4-8 тыс евро где-то разброс.
Я бы сначала попытался найти работу, и уже от суммы которую дают отталкивался.

Сколько денег на семью сложно сказать, у меня нет детей. Аренда четырехкомнатной квартиры где-то 40 тыс крон в месяц будет в среднем, но можно и попроще за 25 найти:
www.sreality.cz/...​plocha-od=0&plocha-do=101

Это я так понимаю зп до налогов? Потому что кажутся совсем не реальными.

Я в цьому планi дужe поганий приклад. Бо соцiальною сфeрою нe користувався, мeдициною також, мабуть дeсь раз в 7 рокiв до лiкарнi звeртаюсь, нe пам’ятаю коли взагалi i навiщо був в там, крiм зубiв в Польщi :)

Лишe по розповiдям про дeржавну мeдицину. Хто там вжe довго — тим подобається, дiвчата що народжували дужe задоволeнi. А так звiсно що мовний бар’єр всe дужe ускладнює. На рахунок платної — нe знаю, нe цiкавився, бiльшe про польську вкурсi.

Основний мотиватор переїзду до Чехії — можливість подорожувати. Польського ВНЖ (за яким я вже маю звернутись зараз), мені чекати 6-7 місяців, плюс ще 3 місяці треба чекати, поки безвізові дні з’являться. І весь цей час треба буде просидіти в Польщі. Навіть до родичів не приїхати.

Мне кажется лучше уже 6-7 месяцев потерпеть, тем более в рамках Шенгена же можно путешествовать, контролей нет на границах.

Не знаю насколько вероятно, но говорили, что можно попасть на проверку — немцы любят устраивать на своих границах, например — сопоставят дату выдачи карты и дату въезда в ЕС. И те же чехи тоже бывают дотошные — любят штрафовать даже за отсутствие страховки.

Не знаю правда, касаются ли эти проверки и владельцев карт ВНЖ страны ЕС, или только туристов с визами/безвизами.

Не знаю насколько вероятно, но говорили, что можно попасть на проверку — немцы любят устраивать на своих границах, например — сопоставят дату выдачи карты и дату въезда в ЕС.

Так откуда они знают сколько дней ты в Польше провёл, а сколько в условной Испании или Германии. Не, риск конечно есть, но он явно не стоит гемора с переездом. Даже если обнаружится что твои дни безвиза закончились, что они сделают? Ну штраф может выпишут какой-то максимум, и то вряд ли. Эти контроли на границах чтобы не таких как ты ловить, а нелегалов.

Студія у Жижкові 1000 євро/міс

Почитайте про цей район, подумайте, чи воно того варте.

Это как пример, в более приличных районах и цены более приличные.

Пан скорiш має на увазi — що цi мажорнi райони цього нe вартi.

Хоча кожeн сам обирає, алe то ж нe цeнтр, дe туса 24/7/365, ось там жeсть жити.

Нормальный район. Отличные парки для пробежек и прогулок. Близко к центру.
1бедрум от 600-700 евро. Цена сильно зависит от дома.

Заради оферу я б їхав би у Чехію, а по ФОПу шило на мило, тим паче в Польщі вже є досвід проживання, відкритий фоп, житло та базовий набір польських слів.

Чи вимагає Чехія для відкриття OSVC посвідку про несудимість з українського консульства, якщо людина знаходиться на ТЗ?
Бо якщо це робити без статусу (наприклад, якщо маєте робочу карту ВНЖ), то кажуть, що вимагають.

Якщо на ТЗ ті самі вимоги, то це значно збільшує час, необхідний для реєстрації чеського фопу (з потребою оновлення даних у резерв+)

От вахтера зависит, некоторые требуют, некоторые нет. Это все 10 лет так. Открыть без справки не проблема.

Можна підписати так зване «Čestné prohlášení». Бланк ніби дають там, де оформляєтесь.
Це було дозволено у зв’язку з війною в 22-му. Зараз не знаю, може правила змінилися.

Ні, тількі місцеву. І для ОСВЧ і для СРО. Я у відділку пошти отримував.

якщо у вас є тимчасовий захист, то не потрібно

Еще, планируя наперед, хотелось бы узнать, насколько реально, имея ВНЖ, жить без паспорта? Насколько помню, в Чехии карта побыту — основное ID, в т.ч. можно открыть банковский счет по ней.
В каких ситуациях требуется именно паспорт (помимо выезда за границу и получения новой карты ВНЖ/ПМЖ)?

в т.ч. можно открыть банковский счет по ней.

Я бы не был так уверен, это один из основных документов. В моем банке пока ПМЖ не получил для всех действий в отделении требовали загранпаспорт, карточки ВНЖ не хватало. Не знаю что бы было если бы паспорт просрочился.

Про другие ситуации где нужен паспорт не знаю, в основном идентификационный номер используется (налоговая, страховая, итд).

чому з Польші в Чехію (шило на мило)?

Та ще не вирішив, але час майже вийшов, треба вже десь осісти.

А так, писав вже нижче, подобається Прага, красиво, безпечно, охайно, біль-менш стабільно, також через 2 роки обіцяють ВНЖ на 5 років, з дозволом на роботу/фоп. Хоча може пощастити (сподіваюсь), і війна закінчиться — ну тоді ТЗ не подовжать, буду в прольоті.
Сам чеський ТЗ, як я зрозумів, на практиці майже нічим не відрізняється від карти побиту, крім того що він на 1 рік з невідомими перспективами далі. Можна подорожувати, в т.ч. і за межі ЄС, і офіційно обмежень на це немає.

У Польщі можу зараз отримати ВНЖ (ще не маю його) з дозволом лише на ФОП, макс на 3 роки (якщо пощастить), та ще й лише через 4-6 міс після подачі (а до того увесь цей час — все літо та осінь — треба буде просидіти в Польщі, поки видадуть ту карту).

Трохи засмучують ціни на оренду в Празі, менш ніж за $1к знайти важко (якщо не на околицях міста і не вбите житло). У тому ж Кракові гарні оновлені квартири за $700 недалеко від центру та набережної.

подобається Прага, красиво

Де саме? Ви впевнені, що в районі, де ви зможете зняти житло буде красиво?

Ну ви порівняли ціни на житло в Празі(столиці) й Кракові. Якщо взяти Брно, Плзень і тд, то там також буде дешевше

якщо б тут писали за якесь Катовіце то тоді б згадав)

Ви бачили ціни на житло у Брні?

Особисто хіба про Прагу знаю, бо тут проживаю. Брно хіба по безріалтці і тд. Судя по тому десь за 700-900 долл ніби цілком реально адекватне житло знайти. Якщо у вас є актуальні цифри, було б цікаво почути.

Адекватне — це без плісняви (щоб була рекуперація повітря або хоча б пасивне провітрювання через спеціальні щілини у вікнах) і щоб під час літньої спеки не здохнути (кондиціонер). Це дуже звужує вибір і задирає ціни. А ще на безреалітках стрьомно. Посереднику хоч і переплачуєш, але ту квартиру хоча б якась контора дивиться спочатку.

Ну дивиться і що? ти ж теж типу дивишся. ні?)

У мене може бути менше хисту розпізнати правові проблеми із власником. Не те, щоб реалітка була гарантією проти цього, але шанси вищі.

Так, ви маєте рацію. Але з такими вимогами ціни будуть однаково високі всюди, Брно, Кракові і тд. Але відносно все ж дешевші як у Празі чи іншій європейській столиці.

Приняли новый закон:
1) Продление временной защиты до марта 2026
2) Можно перейти на особый пятилетний ВНЖ после двух лет на временной защите
3) Срок в ПМЖ по этому ВНЖ зачитывается как год за год, временная защита полгода за год

www.mvcr.cz/...​kat-dlouhodoby-pobyt.aspx

А по чешскому ВНЖ есть какие-то особые условия пребывания? Вроде выезда из страны не более, чем на какой-то период, чтоб его не аннулировали? (для получения ПМЖ знаю, что есть)

А по чешскому ВНЖ есть какие-то особые условия пребывания?

Нужно «выполнять цель пребывания», конкретно срока нет. Какая «цель пребывания» на этом ВНЖ тоже непонятно, так что думаю что проблем не будет, особенно если продолжаешь все налоги в Чехии платить и имеешь адрес.

для получения ПМЖ знаю, что есть

Для получения ПМЖ нет условий, просто если отсутствуешь больше 300 дней за 5 лет, то они не засчитываются в стаж и надо дальше ждать, пока за последние 5 лет будет меньше 300 дней отсутствия.

Спасибо. А вы не встречали информации о необходимости действительности паспорта минимум год на время обращения за таким ВНЖ? Где-то говорят минимум один год, но в FAQ пишут просто «нужен действительный проездной документ». А других источников не встречал.
Где-то можно почитать проект этого закона в оригинале?

А вы не встречали информации о необходимости действительности паспорта минимум год на время обращения за таким ВНЖ?

В первый раз слышу.
Конкретно текста нового закона пока нигде не видел. Этот ВНЖ будет включен в «закон о пребывании иностранцев», www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-326 , там для подачи на все ВНЖ нужен действующий загранпаспорт на момент подачи (и получения карты, очевидно, т.к. ее с паспортом получаешь), а о том что на год больше надо нигде не написано.

Вот нашел на сайте парламента PDF:
www.psp.cz/...​text/orig2.sqw?idd=243031

с § 7o идет об этом ВНЖ. Смутил пункт
(3) Na zvláštní dlouhodobý pobyt není právní nárok.

Это значит, что МВД в праве не давать этот ВНЖ, даже если все требования соблюдены.

По поводу загранпаспорта пишут что надо просто действующий:
a) je držitelem platného cestovního dokladu podle § 108 odst. 1 písm. a) zákona o pobytu
cizinců na území České republiky,

Не могли, хто з місцевих, розповісти про медицину? Чи є можливість піти до лікаря за власний рахунок, щоб не чекати місяцями? Чи можна для цього купити якесь додаткове страхування? Скільки взагалі то коштує? Також яке взагалі враження від медичної системи?
Та взагалі що подобається, що ні?
Цікаво і про школи, садки послухати?

Допишу немного о плюсах налоговой системы Чехии не в контексте ИП:
1) Нет налога на прибыль с продажи ценных бумаг (акций/облигаций/ETF/крипты) если держал их больше трёх лет, рай для откладывания на пенсию и любителей FIRE. В других странах ЕС насколько я знаю такого нет, в Польше точно.
2) До 2 тыс евро из доналоговых денег можно положить на пенсионный план и покупать какие хочешь акции/ценные бумаги.
3) Фактически почти flat НДФЛ — 15% на сумму до 64 тыс евро в год и 23% на сумму выше. (у ИП на упрощенке которые 60% своего дохода записывают в расход эти суммы больше). Когда доход нетрудовой (дивиденды от акций, доход от приложений в Appstore, сдача квартир) это плюс. Нет прогрессивной системы как в Германии/Франции/Скандинавии.

Из минусов конкретно Чехии как страны в плане денег по сравнению с Польшей — намного, намного дороже недвижимость.

Из минусов конкретно Чехии как страны в плане денег по сравнению с Польшей — намного, намного дороже недвижимость.

А намного, это ориентировочно насколько (если брать Прагу)? Если сравнивали, при прочих равных, получится где-то раза в 2-3 выше, чем в Варшаве, и раза в 4 выше, чем в Кракове?

Нет, не настолько.
В Праге средняя цена квадрата сейчас 4900 евро, в Варшаве 3700 (т.е. в Праге на 32% выше), в Кракове 3350 (т.е. в Праге на 46% выше).

При этом в Польше есть льготная ипотека на первую квартиру, 100 тыс евро могут без процентов дать семье без детей. На текущих ставках (5% годовых), это доп. экономия 5000 евро в год.

В Чехии ничего похожего нет, разве что можно проценты по ипотеке платить из доналоговых денег, но это думаю везде есть.

При этом в Польше есть льготная ипотека на первую квартиру,

Це що за така іпотека? Та що діяла пів року перед виборами?)

Не знаю, вот тут о ней читал плюс друг с Польши рассказывал:
www.e15.cz/...​-uvery-na-bydleni-1413843

Статья за февраль 2024

P.S. а, вижу что у них за полгода бюджет на неё закончился, хотя планировали до 2027

Трішки поклацав сайти з нерухомістю і мені здалося, що квартири

В Праге средняя цена квадрата сейчас 4900 евро

трохи гірші (по локації, типу будівлі чи ремонту) ніж ті, що

в Варшаве 3700

Непогані варіанти в Празі вже ближче до 8000 євро, що вже не так далеко від цін на кондо в SF Bay Area.

В Bay Area цены даже на деревянные халупы вроде миллионами исчисляются.

Непогані варіанти в Празі вже ближче до 8000 євро,

Прага то вже як Мюнхен))))

Если верить pexpats.com/...​oss-Net-salary-calculator, налоги/страховые взносы выходят такие:

— с 50к EUR дохода (за вычетом 1,485 health, social security 3,212, income tax 1,715) останется 43,588 (суммарно 12.8% налогов)
— с 65k EUR дохода (за вычетом 1,931 health, social security 4,176, income tax 2,615) останется 56,279 (суммарно 13.4% налогов)
— с 80k EUR дохода(за вычетом 2,376 health, social security 5,139, income tax 3,515) останется 68,970 (суммарно 13.7% налогов)
— с 100k EUR дохода (за вычетом 3,713 health, social security 8,030, income tax 6,215) останется 82,043 (суммарно 18% налогов)
— с 120k EUR дохода (за вычетом 5,198 health, social security 11,242, income tax 9,539) останется 94,022 (суммарно 21% налогов)
— с 140k EUR дохода (за вычетом 6,683 health, social security 14,454, income tax 14,139) останется 104,725 (суммарно 25% налогов)

Тут прогрессивная система, то есть если вы настолько круты, что приближаетесь к доходу >=100k EUR, на перспективу работать тут становится невыгодно, по сравнению с Польшей (польский налог, благодаря всего трём зависящим от дохода «уровням» соц взносов, упрется в 17%, даже когда закончились все льготы/ульги).

Это не совсем прогрессивная система. Просто до 80 тысяч евро можно записать 60% дохода в расходы и вообще с них ничего не платить, а начиная с 80 тысяч платишь по полной.
Т.е. «решающая» сумма тут не 100 тысяч, а именно 80.

Живу в Чехии 9 лет, из них веду OSVC 7 лет, если есть доп. вопросы пиши в телегу — @sinelvik

1. Продавать валюту не обязательно, можешь пользоваться как хочешь.

2. Вести очень просто. Если доход до 60 тысяч евро (1.5кк крон), то просто платишь единый минимальный платеж (300 евро = 7500 крон) в месяц и всё, никакой отчетности не подаешь. Если до 80 тысяч евро (2кк крон), платишь в месяц 680 евро или 16800 крон и тоже никакой отчетности не подаешь.

Если выше, то считай по калькулятору — www.kalkulackaosvc.cz :
Způsob výpočtu — Výdaje paušálem
Příjmy — твой доход за год в кронах
Выдаст три цифры:
Sociální pojištění — сколько заплатишь на социалку
Zdravotní pojištění — сколько заплатишь на медицину
Daň po uplatnění slev — сколько заплатишь налогов. Если есть неработающая жена, от этой суммы еще 30 тысяч отнимай. За детей в зависимости от количества тоже можно отнять налог.
В этом случае надо будет подать три отчета в год (налоговая, социалка, медицина), у бухгалтера где-то 1500 крон будет стоить. Если будешь оказывать услуги клиентам из ЕС то с таким доходом (2кк+) нужно будет стать плательщиком НДС и подавать отчеты каждый месяц. У бухгалетра по 500 крон стоит, но можно и самому разобраться. Но если, как ты пишешь, работаешь на США, то плательщиком НДС можешь не становиться.

3. Ресурсов не видел, разбирался сам по чешским сайтам, можешь мне в телегу написать.

4. По налогам расписал выше. По визе — да, на ВНЖ можно перейти только через 5 лет жизни на ВНЖ с другой целью, но может разрешат позже с временной защиты переходить, это было бы логично.

Спасибо, если позволите, еще несколько вопросов.

А сколько по времени занимает регистрация OSVC, до момента, когда можно вести предпринимательскую деятельность и получать деньги, и много ли бюрократии/документов нужно подготовить для этого?
В Польше это занимает час и делается онлайн. В Чехии, как я понимаю, придется куда-то идти ногами, и не один раз?

Как я понимаю, в Чехии, в отличие от Польши (где ежемесячно платятся Zus и подоходные залички) ежемесячных платежей вообще нет, и все налоги/мед.страх.взносы платятся в конце года (если нет VAT)?

Сам процесс оплаты налогов/страховых-и-мед-взносов/отправки деклараций, возможно ли делать онлайн или нужно куда-то ходить? Также, есть ли сервисы подобные wfirma/infakt, которые упрощают и автоматизируют айтишную бухгалтерию до пары кликов в месяц (как например vladspesyvets.medium.com/...​пару-кліків-fa7ddf984b29 Вы ведете бухгалтерию самостоятельно?

Были ли у вас налоговые проверки, и как они проходят?

А сколько по времени занимает регистрация OSVC, до момента, когда можно вести предпринимательскую деятельность и получать деньги, и много ли бюрократии/документов нужно подготовить для этого?
В Польше это занимает час и делается онлайн. В Чехии, как я понимаю, придется куда-то идти ногами, и не один раз?

Один раз сходить надо будет, займет около часа. В теории можно и онлайн, но чтоб что-то делать онлайн украинцу нужен «юридический электронный почтовый ящик» (datova schranka), который все равно на почте делаешь. Проще ногами сходить открыть ФОП, и этот ящик автоматически откроют уже.

Как я понимаю, в Чехии, в отличие от Польши (где ежемесячно платятся Zus и подоходные залички) ежемесячных платежей вообще нет, и все налоги/мед.страх.взносы платятся в конце года (если нет VAT)?

Если мы говорим про супер-упрощенку «pausalni dan» (до 80 тыс евро в год), то платишь фиксированный платеж раз в месяц.
Если про обычную упрощенку (pausalni vydaje) или без упрощенки — то каждый месяц платишь залоги, а до конца апреля следующего года подаешь отчет и доплачиваешь разницу. Ну или возвращаешь если на залогах заплатил больше.

Сам процесс оплаты налогов/страховых-и-мед-взносов/отправки деклараций, возможно ли делать онлайн или нужно куда-то ходить? Также, есть ли сервисы подобные wfirma/infakt, которые упрощают и автоматизируют айтишную бухгалтерию до пары кликов в месяц (как например vladspesyvets.medium.com/...​пару-кліків-fa7ddf984b29 Вы ведете бухгалтерию самостоятельно?

всё делается онлайн обычным банковским переводом с какого-угодно счёта в CZK.
Сервисы есть, я использую www.fakturoid.cz . Просто раз в месяц создаю фактуру и скачиваю её в PDF, отправляю заказчику.
Пока не был плательщиком НДС вёл бухгалтерию сам, сейчас скидываю фактуры бухгалтеру для отчётов по НДС — самому лень разбираться, знаю что они тоже онлайн подаются и из фактуроида генерируются.

Были ли у вас налоговые проверки, и как они проходят?

Не было, и не слышал чтобы у кого-то были.

Подскажите, пожалуйста, каким вы банком пользуетесь?

CSOB, Revolut, Airbank.
Т.к. от CSOB у меня есть CSOB Premium, там всякие бонусы, а от Revolut лучшие курсы обмена валюты.

Но советую Райфайзен, пользовался им раньше — у них хорошие условия на предпринимательских счетах, есть возможность оперировать несколькими валютами на одном счете, плюс легкий доступ к околобиржевым курсам обмена валюты (разница с револютом будет маленькая, зато нет задержек в переводах револют-чешский_банк). Плюс сыграло то что не хотел продолжать иметь счет в банке который продолжает работать в РФ.

Переходом на CSOB остался не доволен — комиссии за SEPA переводы, платная карта к евровому счету, сейчас переезжать куда-то лень.

Еще слышал что Fio очень хорошая альтернатива.

а як податкова відноситься до того, що ти, наприклад, зі свого $ рахунку купуєш USDT, щоб потім отримати CZK? І чи потрібно платити податки на всю суму доходу чи лише на те, що було в $?

а як податкова відноситься до того, що ти, наприклад, зі свого $ рахунку купуєш USDT, щоб потім отримати CZK?

А в чем проблема напрямую менять USD на CZK? Вообще с налоговой точки зрения переводом USD->USDT->CZK ты получишь убыток, поэтому налоговая не заинтересуется.

І чи потрібно платити податки на всю суму доходу чи лише на те, що було в $?

Не понимаю вопрос, налог платишь со всего дохода, не важно платят тебе в долларах, евро, кронах, гривнах, или крипте. Если я неправильно понял вопрос, напиши подробнее что имеешь ввиду.

А в чем проблема напрямую менять USD на CZK?

зараз наприклад курс 22.51 в банку, але якщо провести через бінанс, то буде десь 23.5

І чи потрібно платити податки на всю суму доходу чи лише на те, що було
в $

тут я мав на увазі всю операцію: тобі прийшла 1000 — перевів через бінанс і знову отримав на рахунок 23500 CZK і ніби в тебе на рахунку знову 1000 USD + 23500 CZK. І тоді питання з чого оплатити податок, з тієї 1000USD чи зі всіх надходжень

зараз наприклад курс 22.51 в банку, але якщо провести через бінанс, то буде десь 23.5

На момент написания комментария в революте 1USD = 23.258 CZK.
В бинансе 1 USD = 0.97 USDT = 22.62 CZK, т.е. экономического смысла в обмене через бинанс я не вижу, даже в CSOB сейчас 1 USD = 22.68 CZK

тут я мав на увазі всю операцію: тобі прийшла 1000 — перевів через бінанс і знову отримав на рахунок 23500 CZK і ніби в тебе на рахунку знову 1000 USD + 23500 CZK. І тоді питання з чого оплатити податок, з тієї 1000USD чи зі всіх надходжень

Теперь понял.
Допустим тебе пришла 1000 USD по фактуре на ИП — с неё ты заплатишь ИПшные налоги по курсу нацбанка на день выставления фактуры.
Дальше ты как физлицо потратил их на покупку USDT, получил 971 USDT. C точки зрения налоговой это «нематериальное движимое имущество».
Сразу же продал за кроны, получил 22612 CZK.
В этом случае ты получил убыток, доплачивать ничего не надо.

В случае если курс будет не как сейчас, 1 USD = 0.97USDT, а, скажем, 1 USD = 1.1USDT и ты получишь крон больше чем эта 1000 долларов стоит по курсу нацбанка, то эта разница (прибыль) облагается 15% налогом на доход физлиц, не весь доход.

Вопрос- вы с самого начала были в режиме «paušální daň» , или только после получения постоянного ВНЖ?
Я тоже вот думала, что всё просто.. пока меня не уведомили о том, что мой «paušální daň» отменили (через год после этого события), поскольку меня исключили из «veřejné pojištění», так как я не гражданка ЕС, и имею только временный ВНЖ (несмотря на то, что мой муж гражданин Чехии). И как оказалось, чтобы вернуться в этот paušální daň, нужно доказать, что мой муж работал в другой стране ЕС, кроме Чехии (yes, you read it right). Более абсурдной ситуации у меня в жизни не было..

Всё так, на «paušální daň» могут быть только те у кого есть доступ к гос страховке. У украинцев на временной защите он есть, я комментарий на них нацеливал :)
А на остальных ВНЖ на pausalni vydaje надо сидеть, да :(

Ну тобто він спочатку був а потім відмінили? чи його не було одразу?

Поділюсь своїм досвідом чеського ФОПу:)
Відкрити ФОП можливо самостійно, проте доведеться докласти зусиль як і в будь-якій країні. У будь-якому випадку можна скористатись послугами бухгалтерів, у Чехії достатньо україномовних, англомовних фірм. Подання декларації здійснюється один раз на рік навесні.
1. Ви зможете отримувати і зберігати гроші у євро, додатково зможете відкрити рахунок у чеських кронах.
2. Як і будь-де потрібно буде розбіратись з деталями ведення вашого ФОП, вам точно знадобляться ці офіційні сайти: adisspr.mfcr.cz/...​md/home/prihlaseni-do-dis, info.mojedatovaschranka.cz/info/cs. Продовження trade licence зможете зробити у місцевому уряді (це потрібно робити щоразу при продовженні візи).
3. На жаль, не знаю про так чати.
4. Так, обов’язково потрібно платити соц.внесок, мед.внесок і податок на дохід. Мінімальний щомісячний соц.внесок — 3 852 крон (156 євро), мед.страхування — 2 968 крон (120 євро). + податок на дохід (в залежності від того, який у вас дохід). Наприклад, якщо ви заробляєте 70 000 € гросс на рік, то після сплати всіх соц.внесків, медичного страхування, податку на дохід ви отримаєте 61 107 € нетто. На цьому сайті можемо скористатись tax calculator pexpats.com, + вони займаються відкриттям рахунків і т.д. Спілкуються англійською мовою і комунікація на найкращому рівні.
Сподіваюсь, вам знадобиться ця інформація!

Дякую,
Можливо знаєте, чи є якісь варіанти легалізуватися українцю для ведення айті OSVC, окрім Тимчасового Захисту (з прицілом отримати карту побиту в майбутньому)?

Головне питання, в Польші подавалися на тимчасовий захист?
Якщо так, то Чехія НЕ дає тимчасовий захист, якщо він вже був в іншій краЇні ЄС.
Якщо не подавалися, то ОК, їдете в Чехію, отримуєте тимчасовий захист, потім йдете відкриваєте OSVC. Вам його відкриють до кінця березня 2025, тому що зараз захист по всьому ЄС діє до кінця березня 2025.
В Чехії хочуть прийняти закон, щоб люди з тимчасовим захистом змогли перейти на довгостроковий побит. Тобто, можливо, в 2025 ви зможете отримати довгостроковий побит одразу на 3 роки, на підставі того, що у вас є OSVC, ви заробляєте гроші, у вас є житло і т.п. Зараз вони цей закон ще готують до розгляду, скоріж за все буде відомо ближче до осені.

Дякую за відповідь, на ТЗ поки що ніде не подавався.

В Чехії хочуть прийняти закон, щоб люди з тимчасовим захистом змогли перейти на довгостроковий побит. Тобто, можливо, в 2025 ви зможете отримати довгостроковий побит одразу на 3 роки, на підставі того, що у вас є OSVC, ви заробляєте гроші, у вас є житло і т.п. Зараз вони цей закон ще готують до розгляду, скоріж за все буде відомо ближче до осені.

Там у цьому законі, якщо не помиляюсь, є вимога жити на чеському ТЗ мінімум 2 роки, тобто навіть якщо його приймуть, в 2025 скоріш за все мені ВНЖ не дадуть, треба буде сподіватися на подовження ТЗ до 2026 і вже потім буде ВНЖ? — хоча є надія, що війна до того часу закінчиться.

Тому паралельно шукаю інші варіанти отримати чеський ВНЖ, можливо через якусь бізнес візу (якщо такі є).

Дякую за відповідь, на ТЗ поки що ніде не подавався

Добре, якщо не подавалися, то зможете в Чехії відкрити.
Щодо вимоги жити мінімум 2 роки, так я теж читав таке в чеських газетах, але як воно насправді буде відомо ближче до кінця року.
Enyway, якщо вони приймуть цей закон, він вступить в силу лише з вересня 2025 року, а ви якщо зараз відриєте OSVC вже будете легально проживати більше року.
Насправді я думаю вони зроблять більш адеквадні умови для легалізації, тим більше що у них вже давно існує статус ВНЖ на основі приватного підприємця і вони його видавали без проблем десь до 2012 року у Києві і Львові.
На рахунок податків я в вже писав в сусідній темі:

Для IT з 2024 року буде податок в місяць:
7498 крон (~330$), якщо дохід за рік до 1.5млн. крон (~65000$)
16 745 крон (~730$), якщо дохід за рік від 1.5млн. до 2млн (~87000$)
Цей податок вже включає і страхування і соціал, платиться однією сумою раз на місяць.
Тобто при доході 5000$ на місяц податок — 330$ (7%) + немає ніякого обов’язкового продажу валюти, можно знімати прямо з рахунку фопа в $.

Наскільки пам’ятаю, якщо гроші приходять з ЄС, то потрібно буде подавати раз в місяц додаткову бумагу в фінанчак. Але то нічого страшного, знайдете бухгалтера.
Рекомендую прочитати для себе про цей спрощений режим оподаткування у Чехії, називається Paušální daň
Тут навіть приклад є для програміста:
www.jake-james.cz/blog/pausalni-dan-podminky-terminy-castky

Miroslav podniká jako IT specialista na volné noze. Za rok si vydělá 1,2 milionu Kč. Aktuálně počítá své výdaje paušálem ve výši 60 % příjmů (IT činnost patří mezi volné živnosti). Při výpočtu daně uplatňuje pouze slevu na poplatníka. Nechce na odvodech přeplácet, proto uvažuje o přihlášení k paušální dani.
V dosavadním režimu by Miroslav na dani a odvodech zaplatil celkem 12 822 Kč za měsíc. Pokud se rozhodne pro paušální daň, bude spadat do I. daňového pásma, protože si ročně vydělá do 1,5 mil. Kč a na jeho činnost se doteď vztahují 60 % paušální výdaje. V paušálním režimu tedy zaplatí pouze 7 498 Kč měsíčně — a oproti dřívějšku tak každý měsíc ušetří 5 324 Kč.

Для мене — подобається Прага, колись жив тут, знаю місто. Подобається, що все чисто, охайно, безпечно, чисте повітря, гарний та ідеально точний транспорт.
У Польщі не маю такого відчуття, хоча, якщо бути справедливим, і жив там дуже мало.

імхо я от в польщі живу і приглядуючись до чехії єдині плюса це в тому що не лякають як поляки що всіх виселять в легіон і те що через 3 роки інвест доходи не оподатковуються

Насправді лякають. може просто не так публічно)
Я чув що там є один такий собі політик напів чех напів япошка...

Этот вопрос лучше задать компаниям которые занимаются легализацией в Чехии. Не знаю как сейчас но 2-3 года назад была такая схема — если вы женаты, тогда ваша жена может поступить в ВУЗ Чехии или найти работодателя на которого будет официально работать. Вы получите ВНЖ по воссоединению семьи и будете иметь право открыть OSVC.

если у жены временная защита она не сможет получить ВНЖ по работе/учёбе, плюс если у него временная защита то он не сможет получить ВНЖ по воссоединению семьи

так с врeмeнной защитой открыть OSVC можно,
я так понимаю рассматриваeтся кeйc когда eё ужe нe получить

это можно сделать только через посольство в Киеве насколько я знаю. В самой Чехии или другом консульстве подать заявление на визу/ВНЖ нельзя.

Можe я трохи загубився з контeкcтом розмови.
Про звичайну вiзу та внж казати нe буду, бо нe в курсi.

А тимчасовий захист отримується в самiй Чeхiї (якщо пiдстави є). Дивляться договiр орeнди, фотають, ставлять нацiональну вiзу типу D до 31 бeрeзня наступного року i вiльний.

Я комeнтував цe:

плюс если у него временная защита то он не сможет получить ВНЖ по воссоединению семьи

Просто якщо вжe є тимчасовий захист — то i питань нeма. Ну нe отримає по воз’єднанню, якщо працювати i є дохiд, а нe отримувати пiльги на житло, то думаю з лeгалiзацiєю нe повинно бути проблeм пiсля 31 бeрeзня 2025, розглядають новi закони з цього приводу.

Да, я немного потерялся в контексте тоже. Первый комментарий о том как легализоваться без временной защиты, на что Евгений ответил что раньше делали ВНЖ по учёбе+воссоединению.
Я же считаю что сейчас для украинца это не вариант, т.к. с временной защитой на эти ВНЖ никак не перейти а без временной защиты можно получить через консульство в Киеве (что вряд ли кто-то будет делать сейчас).

Вариант сидеть на временной защите по сути единственный, согласен, Rocco просто спрашивал вначале про легализацию без защиты.

Якщо подаватись на ТЗ зараз, то ВНЖ (якщо приймуть закон) дадуть аж через два роки. А чи буде ТЗ подовжено до того часу — невідомо. (поки що йдуть розмови лише про подовжения до березеня 2026-го, але ж це меньше 2-х років)

Нe можу казати що робити, алe якщо подобається країна, то чому б i нe спробувати, податки на osvc виглядають норм, Прага нeпоганe мiсто. Тe що будуть гнать працюючих сумнiваюсь, можe зроблять якийсь окрeмий рeжим хто тiльки отримав захист, а потiм пeрeвeдуть на внж згодом при умовi доходiв (хто зна).

Я сам навiть замислився над вiдкриттям osvc замiсть польського jdg. Алe всe одно з країною нe визначився, хочeться в Icпанiї щe пожити, подивитись :)

если ТЗ не продлят, и ВНЖ не дадут, то что сделают? Оставят десятки тысяч людей в стране на нелегальном положении? (в стране под сто тысяч людей сидящих на пособии и живущих в гос. квартирах, у них не будет права на ВНЖ).
Такого явно не будет пока идёт война, поэтому я бы пробовал.

1. Ту валюту которая вам зашла — продавать не обязательно. Можете хранить ее на своем счету. И переводить некоторые суммы на свой текущий кроновый счет для текущих расходов.
2. Вести

OSVC

не сложно. А вот для подачи налоговых деклараций раз в год нужна помощь бухгалтера — это стоит примерно 200 долларов. Так же можно платить ежемесячную абонплату бухгалтеру порядка 60 долларов — он будет за всем следить и в эти-же деньги будет входить подача годовой декларации.
3. Не вкурсе.
4. Если получаете деньги не с еврозоны — тогда вам не нужно платить НДС и это намного проще. Основная масса всех айтишников в Чехии платит от 10 до 12 процентов налогов (сюда включены абсолютно все налоги — налоговая + соц страхование + медицина)
вот довольно точный калькулятор по налогам — pexpats.com/...​-income-salary-calculator

вот довольно точный калькулятор по налогам

Порівняв зі своїми податками в Польщі (podatki.wtf, наприклад) — різниця річних грошей на руки десь 300€ на місяць на користь Чехії. Враховуючи різницю цін на нерухомість, якось не дуже розумію бажання автора міняти шило на мило.

якшо ви з сімією то чехія значно дорожче получається )

навіть страховка на сімю з 2 дітей обійдеться до 10к в місяць а польщі це буде +1600 злотих

+ квартира в празі якщо 3++ або 4++ це від 500к −700к мін

наскільки я розумію в празі не обов’язково жити а в інших містах ціни як у Польщі... вроді би

ну сенс з інших міст якщо в іт робота в основному в празі

Але, імхо, інші міста гірше ніж в Польщі.
Брно, Острава, Ліберець, Градець-Кралове гірше ніж Краків, Вроцлав, Познань. Про Пльзень нічого не можу сказати, не був.

На мою думку, якщо їхати в Чехію, то вже в Прагу.

ну в празі житло ти фіг купиш ))

а острава справді страшно виглядає порівнянно з польщею

Ну може Брно ще більш-менш в Чехії, і Відень недалеко щоб поїхати погуляти. Я був не у всіх містах, але з великих мабуть тільки в Пльзень не заїжджав.
Просто та ж Познань мені подобається більше ніж друге місто Чехії — Брно. Якщо не Прага/Брно, я просто взагалі не знаю де там ще можна жити.

Якщо не Прага/Брно, я просто взагалі не знаю де там ще можна жити.

Наскільки я розумію можна спокійно собі жити в Карлових Варах наприклад (45к населення) і ціна на нерухомість норм.

а працювати де будеш ?) на заводі ?

В санаторії прибирати та пити на шару цілющу мінералку.

Хіба що ) по відео від наших виглядає що 90% укр там на заводах фігачать

Якщо в невеликому місті жити норм, тоді дійсно Чехія може і непоганий варіант. Крім Карлових Вар, якщо подобаються невеличкі гори — Nachod, Trutnov можно придивитись. Чи на півдні České Budějovice, але воно вже більше і досить туристичне, не знаю що там по цінам. Просто я такі маленькі містечка не розглядав для життя, тому більш на великих зосереджувався.

Nachod, Trutnov і ČB далекувато від Праги аеро будуть.
А чому на більш великих зосереджувався? Чого не вистарчало в малих?

так, ціни на нерухомість, головний мінус Праги.

1600 PLN == 9414 CZK — я не зовсім зрозумів думку...

це допомога в польщі за 2 дітей а в чехії буде лише — на страховку

без тз наче фоп у Польщі не відкрити, а тз не дають. Якщо вже було тз десь

Я открывал в Польше JDG без ТЗ, с обычным PESELем (не ukr) — там при онлайн регистрации JDG указываешь, что «приехал в Польшу после 24 февраля, и нахожусь в ней легально», и больше вопросов не задают. Да и тут писали, что сейчас JDG дают открыть всем украинцам. А безвиз — тоже легальное нахождение в стране.

Мабуть тут коммент про Чехію, а не про Польщу.

Если речь о Чехии, а не о Польше, то есть еще Виза Толерантности proukrainu.blesk.cz/...​-lyshytysia-shcho-robyty (не знаю, позволяет ли вести OSVC — вроде не запрещает), и по крайней мере раньше слышал была долгосрочная бизнес виза, наподобии Polish Business Harbour.
Тоже интересно, какие сейчас есть варианты, кроме ТЗ.

Вітаю, дякую за тему. Поділіться, будь ласка, інфою, якщо знаєате. Чи вимагають в Чехії при оформленні ТЗ оформлювати Фоп чеський? Взагалі як з цим справи?

Чи вимагають в Чехії при оформленні ТЗ оформлювати Фоп чеський?

Ні, це віза захисту для тих хто рятується від війни, а не бізнес-віза, як це можуть вимагати.

Чи вимагають в Чехії при оформленні ТЗ оформлювати Фоп чеський?

Если контекст вопроса «можно ли продолжать работать на укр. ФОП вместо чешского ФОПа находясь на чешской ТЗ», то это нелегально, приравнивается к работе в черную, уголовная ответственность наступает довольно рано (кажется ок. 100 тыс неуплаченных налогов посчитанных без упрощенок).

Другой вопрос какая вероятность что «поймают» — тут уже каждый сам решает, пока о таких случаях не слышал.

Не знаю, але думаю, що краще оформити, ніж працювати через український. З того, що бачу, чехи досить дотошні. Зараз наприклад ходять перевіряють, чи живуть люди на ТЗ по своїм пропискам-адресам, вказаним при реєстрації ТЗ. Також люди казали, що саме чехи штрафували їх через відсутність страховки, коли вони були на безвізі. Думаю, так само будуть перевіряти, звідки у людей гроші. Ще кажуть, що скоро запрацюють інтернаціональні системи обміну податковою інформацію, і все це вилізе. Тому краще мабуть відкрити OSVC. Тут є кілька плюсів:
— не треба продавати валюту, як ви це робили на ФОПі в гривні по дуже невигідному курсу, тож більші чеські податки трохи компенсуються цим фактом
— у вас буде легальний дохід, тому зможете податись на чеський ВНЖ через 2 роки, якщо ТЗ буде подовжено далі.

А так, щоб просто дали чеський ТЗ, на сьогоднішній день треба:
— на момент 24-го лютого ви жили в Україні (перевіряють по штампам в паспорті) та виїхати легально (є штамп в’їзду в ЄС)
— не мати ніякого ТЗ у минулому (крім чеського)
— не мати активного ВНЖ у будь якій країні. Якщо анульований чи expired — то можна.
— мати з собою документ про оренду житла мінімум на місяць (завірений на пошті)

А ви вже звернулися по ТЗ, чи плануєте?

Дякую за відповіді, тільки планую, у мене ще десь 1.5 місяці, але мене трохи лякає Чеська дотошність, я також розглядав Португалію або Іспанію, як країни в яких можна залишитися. Але розумію, якщо отримаю в Чехії ТЗ і мені буде некомфортно, то доведеться шукати Інші законні методи зупинитися в Інших країнах. Але в цілому, в Чехії, як я вже зрозумів, досить багато чого адаптована під українців і гарячі лінії, і спеціалісти є які можуть допомогти.

Як альтернативний та найпростіший варіант — Польща. Тут навіть ТЗ не потрібне — приїхав по безвізу, відкрив JDG (ФОП) і зразу подався на карту побиту. Бонусом — тут ніяких додаткових вимог, крім дійсного українського паспорту, здається, немає.

Та у мене просто родичі тут, тому і такий вибір, але як альтернатива, то також непогано. Взагалі бажаю успіхів!

Краще на Словаччину гляньте. Там зона євро і нижчі податки.

Нижче це скільки? Ось тут slovakiagarant.com/...​ip-v-slovakii-pod-klyuch пишуть, що якщо за рік заробили більше ніж 50k євро, то за ці 50к будете платити 19%, а за все що вище — 25%.

Зустрічне питання: на підставі чого ви його збираєтесь відкривати, у вас є прописка в Чехії?

Тимчасовий Захист (у Польщі не звертався за ТЗ).

А в Словаччині можна відкрити просто так? Бо те саме питання по Чехії як і у автора теми, але також дивимося на Словаччину і Хорватію, ТЗ ніде ще не отримували.

Дякую, читається справді досить адекватно.

Підписатись на коментарі