Коли потрібно повідомити роботодавця про розробку пет-проєкту? Обговорюємо!

Як вважаєте, чи потрібно повідомляти роботодавцю, що ви працюєте на пет-проєктом? Якщо так, то коли варто це зробити: одразу чи лише тоді, коли він почне приносити заробіток?

Чи розповідали ви на роботі про власну розробку? Як на це реагувало ваше керівництво? Діліться досвідом у коментарях 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Коли потрібно повідомити роботодавця про розробку пет-проєкту?

Коли проєкт почав приносити більше грошей, ніж основне місце роботи, тобто коли є реальний ризик, що ви самі себе переманите у власний бізнес/стартап. Це можна використовувати як потужний аргумент під час перегляду розміру вашої зп.

Розповідав менеджеру і команді про Доу ДевОпс подкаст, примушував підписатись і лайкати.

Ви всі плутаєте поняття пет-проект і незалежний (інді) проект.

Любий шефе,

я тобі хотів повідомить про свій пет-проєкт. Це платформа для торгівлі людьми, яка дозволя оптимально зрівноважувати попит і пропозицію. Платформою вже користуюцця кілька тисяч перевізників, власників борделів, підпільних виробників контрафакту й усьо таке. Оскільки ти, любий шефе, дуже хотів, шоб я підписав договір, за яким усе, шо я роблю в робочий час та поза ним, належе тобі, то тепер це буде твій пет-проєкт. Мої інвестори казали передати, шо знають, де ти живеш і до якої школи ходять твої діти.

Цьомки, шефе.

Дуров знімай маску ми тебе впізнали, ти же Телеграм зробив.

Так це про галери
Вони навіть забіли за 2 покоління за дискримінацію
Гроші не пахнуть

Взагалі ніколи, яке йому діло до мого пет-проєкту.

Ну його в тебе можуть відчудити якщо захочуть

З якого дива, якщо він не має відношення до теми роботи? Я його роблю у вільний час. Це мій випадок, в мене був пет-проект, над яким я працював багато років, під час роботи на дядю. Потім продав. Дядя знав, до речі, про мій пет-проект, але не має до нього ніякого відношення.

Коли подаєш заявку до Brave1

По-перше, якщо ваш пет-проєкт не пов’язаний із вашою основною роботою і не впливає на ваші робочі обов’язки, то потреби в негайному повідомленні немає. Проте, якщо ви плануєте використовувати робочі ресурси чи час для його розробки, краще заздалегідь обговорити це з роботодавцем.

Щодо заробітку, то варто повідомити роботодавця, коли ваш пет-проєкт почне приносити дохід. Це важливо з кількох причин. По-перше, прозорість завжди цінується, і це допоможе уникнути можливих конфліктів інтересів. По-друге, ваш роботодавець може мати політику щодо додаткового заробітку, і краще бути у курсі цих правил заздалегідь.

Отже, якщо ваш пет-проєкт лише у стадії розробки і не впливає на вашу основну роботу, немає нагальної потреби повідомляти роботодавця. Проте, якщо ви починаєте отримувати дохід, або проект потребує використання робочих ресурсів, тоді краще обговорити це з роботодавцем.

Якщо у вас є якісь сумніви або питання щодо політики компанії, краще звернутися до HR або безпосередньо до керівника. Відкритість і чесність завжди будуть на вашу користь.

Все, чего нет в контракте обговаривается двумя сторонами. Иначе эти политики — это своего рода «нечестность», таким образом и со своей стороны можно себя так вести.

коли ваш пет-проєкт почне приносити дохід

Тоді він уже перестає називатися пет-проектом.

Я теж так можу

— ChatGPT набросай мені 5 дивних тем на обговорення у IT комьюніті
— Ось п’ять незвичайних тем для обговорення у IT-спільноті:
1. Майбутнє біокомп’ютерів та інтеграція живих клітин з електронікою:
2. Злиття штучного інтелекту з творчими професіями
3. Кібергромадянство та віртуальні нації
4. Вплив квантових комп’ютерів на сучасну криптографію
5. Розвиток мозково-комп’ютерних інтерфейсів (BCI)

кались у мене краще вийшло

причому 3 достатньо актуальна на «потриндіть» річ.

із кібергромадянством приїде кібербусік, і змусять фіксити лайнокод після індусів

ChatGPT забув додати:

Обговорюємо!

А якщо серйозно, то справді бракує пропрацювання теми перед тим як публікувати щось. Бо є очікування, що тут вже є якийсь корисний матеріал, який можна обговорити. А наразі — лише тема. І так постійно.

По-перше, пет-проект це скоріше не про гроші, а про задоволення. Ну як доманього улюбленця заводити. Те, що приносить заробіток, це бізнес.

Розповідаю більше про готові проекти, але вони є у пабліку на github.

А як отримувати задоволення, якщо кожен день працюєшь на проекті на роботі і ще в неробочий час щось програмувати ?

Задоволення не через те, що ти вбиваеш час. Задоволення приходить від результатів!

Мені саме програмування приносить задоволення, близьке до статевого. А результат... Коли бачиш на горизонті результат, то мотивація часто зникає.

То більшість і не пише пет-проекти.

Тільки якщо контракт передбачає передачу інтеллекутальної власності замовнику протягом його дії. Наприклад в мене такий був, тобто що я не зроблю в сенсі програмування власником була компанія.

Але я отримав Waiver на пет проект в ітозі, тобто домовитись можно.

Наприклад в мене такий був, тобто що я не зроблю в сенсі програмування власником була компанія.

Це юридично нікчемний контракт, він порушує Українське законодавство із захисту авторського права zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#Text. Якщо дійде до суду, то головним питанням буде довести, що власне ви є автором, а не скажімо просто скопіювали цей ПП з обладнання компанії яку вам надали задля демонстрації результатів роботи (якщо компанія вам надає обладнання для роботи то порушує вимоги щодо ФОП).

він порушує Українське законодавство

ой не факт что разбор этого дела будет в местечковых судах ...

если до такого дойдет, то вполне может будет совсем в другой юрисдикции. Эстония или Кипр, Виргинские острова ... да даже США

Не факт что будет вообще судебное разбирательство, до того как проект станет успешным и найдутся желающие заработать бабла за счет судебных разбирательств как это стало с NGNX например, т.е. вариация на тему патентного тролинга.

Ну, если вы в Эстонии или Кипре, Виргинских островах... да даже в США, тогда возможно, а в Украине работает украинское законодательство

Є примат міжнародних договорів над місцевим законодавством. Ну і тобі легше буде якщо на тебе буде позов в США?

Тяганина буде, а якщо справа йшлась про аутафінг то там великий ряд допущень на твою користь буде, при умові, що ти взагалі десь щось самостійно підписував і є суб’єктом договору, а зазвичай це не так, бо оборудка йде через 2-4 посередників, власне які і візьмуть з клієнта 75%. Бо інакше там буде велика кількість порушень американського чи європейського трудового законодавства, особливо якщо був якийсь доступ до приватних даних громадян іноземцями і т.п. Ця таганина нікому нафіг не потрібна, тому просто звільнять та і усе. Та будьмо відвертими іноземці дуже рідко допускають людей з аутсорсингу до чогось новаційного, у звичайному frontend/backend чи mobile застосунках нічого інноваційного і нема.

а позов в Україні. чи ти єдиний розробник в Україні і в компанії немає активів в Україні?

Та не було позову. Я був менеджером команди в Україні. Але у усіх був прямий контракт з ЛЛС в США

3 базовых правила:
— делать все свое на своем оборудовании, своем ПО и в нерабочее время
— не использовать спец. технологии и решения, которые есть именно только у вашего работодателя и доступ к каковым Вы имеете в силу служебного положения
— очень внимательно читаем контракт на тему конфликта интересов.

а вовлекать или нет работодателя .... сами решайте исходя из целей проекта и отношений.

оце дійсно вірна відповідь

Нікому нічого непотрібно показувати поки в цьому немає інтересу для всіх сторін

За Гаем Кавасакі — uk.wikipedia.org/wiki/Гай_Кавасак PET проект який ви маєте намір показати керівництву корпорації, це такий самий стартап як і той, що показується будь якому інвестору. Серед найвідоміших таких стартапів : IBM PC, Macintosh (над яким і працював сам Гай під керівництвом Джобса), Internet Explorer, Java та низка інших.
Тобто діють усі ті самі правила продажів та політики як і на зовнішньому ринку. Починаючи від того — що треба розуміти кому показувати, а кому не показувати розуміючи політичну кон’юнктуру. Умовно такі люди як то Маркула або Джобс можуть бути зацікавлені. Можуть бути люди яким або усе одно вони не мають ні бюджетів ані намірів у щось вкладатись, наприклад бо їх бізнес стафити джуніорів на субпідрядах, є навіть такі які вам зроблять догану а то і виженуть з роботи за не цільову витрату часу (навіть як MVP зроблений до того як ви приєднались до компанії), а ще і такі які здійснюють технічне шпигунство бо самі потаємно займаються таким же.
В цілому правила прості знайти потрібну тагретовану аудиторію, продумати : пітч (біт та пропоус), бізнес план, пропрацювати якісний дизайн та подачу тощо www.youtube.com/watch?v=h5cZybM2iP4

Розробник гри Тетріс не отримав грошей, бо всі права на неї відсудила компанія, де він працював. Хоч він і розробляв її в не робочий час. Тому треба уважно читати умови контракту ))

Який контракт міг бути між Пажитновим і Академією Наук СРСР ? BTW Nitdendo мало не засудили за піратство, бо вони почали продавати Тетріс фактично піратами і мали довгі переговори с АН СРСР. Тим не менше інші продукти які вийшли з центру обчислювання АН СРСР та філіалів зокрема в Кишиневі — як то : текстовий редактор Лексікон, Антивірус Касперського, Рамблер, 1C, Dos Navigator та The Bat усе це започаткувало продуктовий ІТ на теренах колишнього СРСР.

Я сьогодні покакав.
Потрібно повідомляти роботодавця?

За умовами контракту, все що ви розробляєте навіть в вільний час — належить компанії. Будь-ласка, не змивайте, упакуйте в пакет й відправте поштою. Це належить компанії.

За умовами контракту, все що ви розробляєте навіть в вільний час — належить компанії.

Не неси пургу

Якщо ваш договір з компанією передбачає, що все, що ви створюєте у робочий час, належить компанії, то це може включати і копроліт, який виробляє ваш організм.

Уважно перечитайте договір, щоб точно зрозуміти умови та визначення. Можливо, є якісь винятки щодо копроліту або специфічні положення, які можуть вас захистити.

Якщо є якісь неясності або ви хочете дізнатися більше про свої права, зверніться до юриста, який спеціалізується на трудовому праві або інтелектуальній власності. Він зможе надати професійну консультацію і допомогти з роз’ясненнями.

Якщо ви плануєте продовжувати працювати над пет-проєктом, краще обговорити це з роботодавцем заздалегідь. Поясніть, що це ваш особистий копроліт, який не пов’язаний з роботою і не використовує робочі ресурси чи час (якщо це дійсно так) і це базові результати життедіяльності вашого організму.

Спробуйте виробляти копроліт виключно в неробочий час та за межами робочого місця, щоб уникнути конфліктів інтересів.

Ведіть чітку документацію щодо часу, витраченого на виробництво копроліту, та використаних ресурсів, щоб у разі конфлікту мати докази своєї позиції.

Зокрема, якщо ваш копроліт був створений у робочий час, то, згідно з умовами вашого договору, він може вважатися власністю компанії. У такому випадку, ви можете спробувати обговорити можливість викупу прав на цей проект або домовитися про спільне використання чи надіслати його компанії.

Завжди краще діяти відкрито і прозоро, щоб уникнути можливих юридичних проблем і зберегти хороші стосунки з роботодавцем.

в унітаз на роботі? якщо так, то да)

Нормальні опитування вже закінчились?

Зараз триває і ще не закінчилось таке:

Зарплати і портрет ІТ-спеціаліста. Велике літнє опитування DOU
docs.google.com/...​wXSl6zidVOw01sEg/viewform

Типу раби мають звітувати, чим вони займаються і що роблять?
Що ще я маю повідомляти? Можливо звітувати по кожній витраченій гривні, які мені платить роботодавець?

ну а вдруг ти потратиш на ресторан а в нас війна. а міг би податки заплатити більші чи на пінгвінів скинутися.

Возможно имелось в виду про «стартап». Потому что пет-проектом может быть и небольшое изделие на 1000 строк на гитхабе для друзей.

Здається в Sony колись було прописано в контракті, що увесь код, навіть якщо він був написаний у позаробочий час, належить їм. В таких випадках, думаю, треба повідомляти, а в усіх інших це просто дурість.

Ну то госсподі, писати код можна в робочий час, а комітити — після. і буде все красіво

навіть якщо він був написаний у позаробочий час

Напевно мається на увазі той код що написаний за використанням корпоративного обладнання.

якого обладнання? ноутбука за триста долоро?

що увесь код, навіть якщо він був написаний у позаробочий час, належить їм

А діти і код дітей теж? Приблизно такий договір був у рабовласників США...

Чи повідомляли ви роботодавцю, що йдете на обід?
Чи повідомляли ви роботодавцю, скільки плануєте випити пива перед робочим тижнем?
Чи повідомляли, що вклалися в облігації, і вони приносять вам пасивний дохід?

Ну реально, що за дурня?) Повідомити — щоб шо?

Повідомлять треба даже коли вкусно покушаль і мощно покакаль, щоб знали!

Симптоматично, що такі теми створюють співробітники Доу. Що ж там у них робиться в колективі, що такі питання в принципі виникають?

Підписатись на коментарі