Енергоефективний Linux: як зменшити споживання живлення?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Вітаю всіх і кожного.

Починаю вивчати Linux і за порадою знайомих почав з Ubuntu 22.

При черговому використанні нута помітив, що Ubuntu непогано так «їсть» акумулятор. Порівняно з Win11, навіть дуже так помітно більше.

Відповідно виникло питання щодо енергоефективної збірки Linux.

Яка зі збірок Linux сама енергоощадлива?

На форумі Ubuntu знайшов тему про Laptop Mode Tools, але там крайній запис 2013 року. Трохи бентежить давність обговорення. Хтось користувався цим тулом на 22 Ubuntu?

І взагалі, можна якось адаптувати ту ж Ubuntu для зменшення споживання живлення?

Заздалегідь дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
як зменшити споживання живлення?

Викинути Python.

Це троль. Не звертайте уваги.

Свого часу юзав TLP + Powertop на Fedora. Якщо у вас ігровий ноут, то головними факторами розряду батареї будуть:
1. dGPU, котрий треба вимикати якщо ноут від батареї
2. Екран: зменшити яскравість та частоту оновлення до 60Гц
3. Вентилятори. в режим «тихий» чи щось подібне
4. У AMD є TurboBoost, що а автономному режимі повинен вимикатись перманентно.

Усі ці ігри з P-State’ами, кодеками, акселерацією і т.п. — до сраки дверці якщо відяха від NVidia наярює 20Вт.

Дякую, спробую.
Ноутбук Asus ExpertBook B1502

Вам пощастило, тримайте посилання:
asus-linux.org

Не працює на Ubuntu. Тільки Fedora чи Arch.
Федору, якось не хочеться, оскільки це полігон для Redhead. Буду читати про Арч.

Буду читати про Арч.

Враховуючи

Починаю вивчати Linux

я б не радив в той бік навіть дивитись, бо нічого хорошого з цього не вийде (а Лінукс отримає ще одного хейтера :))

😁 ну, не знаю як хейтера, а матюкатися, не при всіх, можу голосно.

www.reddit.com/...​0feq40/asusctl_on_pop_os
gitlab.com/...​sus-linux/supergfxctl-gex

Не дуже впевнений,що вам потрібен supergfxctl, але отой asusctl — маст хев

Починаю вивчати Linux + Буду читати про Арч

довольно очень тяжелое начало, для вас может быть удивлением, чтоб придется настраивать для ssd TRIM, консольные локали и еще ряд очень рутинных действий, которые поставляются с «коробочными линуксами» типа убунты. И при установке встречаются интересные кейсы стянуть пакеты с инета, т.е. нужно поднять вайфай с консоли, и возможно еще будет чип, на который надо сначала поставить нужный драйвер. Чтоб не пропало желание берите что устаналивается в пару кликов, типа manjaro, убунты и тд

Щось подібне для себе і вирішив/з’ясував, після прочитання інструкції зі встановлення Арча

А в чому проблема-то? А Ubuntu Desktop — полігон для Канонікал перед переїздом фіч і ядер в Ubuntu Server. І?

ASUS — не дуже вдалий варіант для застосування Ubuntu. Колись давно Asus робила перші кроки для підтримки Ubuntu. Але зараз, це давно не робиться. Тому, для вивчення Ubuntu — це Dell.з попередньо встановленою Ubuntu. На цих ноутбуках Убунту налаштована вже з драйверами від Делл. Дійсно, усе працює як треба. На них Убунту не їсть батарею. Рекомендую. Раджу брати серію Latitude.
З мого досвіду, Arch теж не вдало працює на Асус ноутбуках, особливо, геймерських. Це я бачив на власні очі.
Уся проблема- це драйвера. Якщо розробник не підтримує Убунту, опенсорс драйвера, більшість з них, працюють дуже погано. Тобто, щоб Убунту не їла батареї, — треба драйвера для заліза. Якщо драйверів нема, то нічого неможливо зробити. Тільки трата часу. Так, є приклади, коли опенсорс драйвера працюють іноді вдало на ноутбуках, але це одиниці. Якщо потрібна Убунта на ноутбуці — це Делл.
Зараз у мене: Dell Optiplex 7010 SFF. Десктоп. До цього був Vostro 3520 — ноутбук. Обидва з попередньо встановленою Убунту. Все працює як годинник. Ноутбук мені не потрібен зараз. Але коли він був з i7 12gen — легко витримував 6-7 годин роботи.Vostro серія завжди має невеликі батареї в порівнянні з серію Latitude.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Якщо подобається займатися сексом з ноутбуком, а не з дівчиною, — це особиста ваша справа. Не треба про це вголос заявляти. Або вчасно закривайте тему.

Мав короткий проте не супер приємний досвід

Моїм основним ноутбуком протягом останніх 4х років є Surface Laptop 3. Дещо designed to be Macbook зі світу Windows, проте для Microsoft це скоріше іграшка до розвитку якої вони не сильно докладаються, бо раз на рік-два просто оновлюють процесори. Well, я вирішив повністю світчнутись на лінукс, бо досить довго працюю DevOps інженером і розумію що працювати з linux мені просто зручніше. І я почав досліджувати тему десктопного лінукса, я вирішив зупинити вибір на fedora, але вона навіть норм не ставилась, начитався різних статей про параметри bootloader`а, але нічого адекватного не отримав, і вирішив спробувати ubuntu, бо кажуть що і на чайник стане. Дійсно стала хоч і не на чайник)) Але теж одразу помітив, що мінімальний серфінг браузера це кулер, і заряд якось швидко іде. Подивився ще на інші дистрибутиви, і вирішив спробувати nixOS, бо сподобалася ідея декларативного конфігурування всієї системи. Проте проблеми лишились ті самі з тим що він грівся прям нормально і енергоспоживання все ще було досить високим. Маленька ремарка лишень, що я користувався дивтрибутивами лінукса з Gnome, і він може бути досить вимогливим щодо ресурсів і я знайшов тут теж проблеми з якими не готовий миритись, такі як не нативний рендеринг шрифтів та деяких застосунків що виїдало очі (в моєму випадку vscode). На цьому я здався та перейшов назад на windows 10.

Well, yeah, desktop linux sucks (at least for me)
Yes but...

Насправді останні роки на windows є дуже комфортна штука (як мінімум для мене), WSL, дуже раджу. Поєднання зручної структури OS від linux та енергоефективної з непоганим графічним інтерфейсом windows.

Зараз у мене почався досвід роботи з MacOS і тут хоч вона і posix, але все одно потребує лінукса для наприклад технологій контейнеризації і тут теж супер класний аналог WSL який називається lima.
Я не знаю наскільки мій досвід релевантний, але у висновку можу сказати що, на мою думку, краще використовувати віртуалізацію для запуску linux на MacOS/Windows 10.

desktop linux sucks (at least for me)

Surface Laptop 3 це не desktop, звідти й всі проблеми 🙃

well, здається це вже висвітлювали в обговоренні, проте під десктопом малось на увазі використання linux як основної операційної системи для повсякденних задач при роботі з комп’ютером (не тільки стаціонарним), мій досвід був на ноутбуці, проте це не скасовує тих недоліків які я побачив для себе поза аспектом енергоефективності

Хоч би описали модель ноутбука. Чи є окрема відеокарта? На скільки новий CPU? Що показує powertop?

На новых ноутбуках во многих случаях на ubuntu никогда полностью не отключается кулер. На винде с малой нагрузкой он полностью останавливается. Это явно влияет на потребление.

Як на мене то зупинення кулера примусово може мати не сильно гарні наслідки. Тим більше, що тих же тестів зупинення та мануалів про те, як це зробити безпечно, я поки не зустрічав.
А експериментувати над власним ноутбуком з зупиненням кулера, для подальшого висвітлення питання, якось не сильно хочеться.

Я именно про то, что винда не только понижает автоматом частоту ядер, но и отключает кулер. Это заметно экономит расход. Браузер без жёсткой рекламы, видео full hd — это обычно в полной тишине на винде. Но на убунте ничего не открываю, ничего не запускаю, а кулер крутится на минимальных оборотах постоянно.

Ось за такі речи я люблю лінукс на десктопі. На конкретному залізі це може не працювати як слід і ти маєш перечитати пів-інтернету, докладати руки и пиляти напилком. Без гарантії результату.

лептопі.
з десктопом легше, але все одно можна впертися в якусь забаганку і не вирішити її.

Ну я мав на увазі що це не сервер де нема такого різноманіття заліза, не ставлять графічних десктопів зазичай.

Якраз встановив Ubuntu 24 на старенький Lifebook в дуалбут з Win 10. І якраз причина була в споживанні енергії на windows. Я замінив акумулятор в 2022 (оригінал), він уже дещо деградував, відсотків на 10, але на годину вистачає, хоча користувався ним дуже ріждко.
Зараз потрібно резервне робоче місце, тому підключаю павербанк для розширення батареї. Він показує споживання в амперах, так як ноутбук старенький, то часто маслає процесором, я не помітив сильної різниці із Windows, але суб’єктивно на Ubuntu трошки довше тримає. Навіть на збалансованому профілі.

На мою думку, єдиний адекватний спосіб зекономити на споживанні акумулятора в ноутбуці — це енергоощадний режим, яскравість дисплею, кількість підключених переферійних пристроїв, та перехід на інтегроване відео якщо воно є, а дискретне відключити повністю.

Вся історія з ядрами і так далі, особливого ефекту не дасть, а головного болю додати може.

Енергоощадний режим, принаймні у віндовс, дозволяє CPU занижувати тактову частоту адер відповідно до навантаження, за рахунок цього споживання нижче.

Тобто я веду до чого, перейшовши на Ubuntu мій ноутбук живе довше за рахунок тодо, що я не використовую WSL та docker-desktop, менше навантажую CPU та RAM тому і споживання менше. Ось і вся магія.

От саме ці налаштування вже зроблені в TPL + можна модифікувати під себе. Тобто, не потрібно лазити по всіх каталогах в пошуках потрібного файлу для редагування.
Напевно, варто уточнити, що сам LPT, я тільки тестую, і сильно сподіваюся, що не відмовляюся від написаного вище.

У мене лаптоп з нвідіа і 4к екран
Саме це і навантажує систему

Сильно знижує споживання — перехід на інтел (sudo prime-select intel)
Ще можна переходити у 1920×1080 коли 4к непотрібно
Сам лаптоп завжди з вимкненим turbo-boost — 2.7 GHz

Смішно, але не сильно.
А також цікаво, який сенс писати подібне? Тут здається немає спойлерів, які відкриваються залежно від кількості повідомлень.

Поки пробую TLP, з налаштуваннями «з коробки» ...

Відносно зміни ядра Лінукс, напевно зачекаю, оскільки не можу знайти порівняння за енергоспоживанням.

Для мене взагалі дивно чути, що Убунту їсть АКБ швидше, ніж виндовс 10-11.

22.04.4 — це хороша система.

Найпростіший спосіб, якщо це убунту, тобто ДЕ у вас Гном, це зверху справа Power Settings: Performance, Balanced, Powersaver — обрати потрібне.

Потім, control CPU speed
askubuntu.com/...​ntrol-cpu-speed-on-ubuntu

Ядра різні можна обирати просто в комплекті доступних через пакадж менеджер. Наскільки я памятаю, в убунту 22.04 можна обирати від 5.15 до 6.2, 6.5.
Наберіть в терміналі
sudo apt install linux-image- натисніть Tab
Встановіть те, що вважаєте потрібним. Потім в Грубі оберете потрібне ядро для завантаження з нього.
Можна при бажанні підключити репозиторій з новішими ядрами: 6.8, 6.9.
Можна перезібрати ядро.
Можна погратися з різними ДЕ. На додачу до Гнома встановити наприклад xfce, lxqt і працювати з якогось із них як робочого середовища.

А перевстановлення ядра не призведе до відмови в роботі Ubuntu?
Чи потрібно буде «просто допиляти» налаштування?
Повторюся, я тільки починаю вивчати Linux, тому «перезібрати ядро» та «обрати в Грубі ядро», для мене щось типу сконструювати і запустити літак.
Можливо є якісь довідники з цих питань?
І саме цікаве. Є десь порівняння енергоспоживання ядер Linux?

Не повинно. Однак треба уважно читати, що встановлюється або видаляється на кожному кроці. Якщо каже, що зараз видалить ubuntu-desktop або gnome-session або щось таке, треба відповісти НІ на запит підтвердження переходу до власне встановлення.

www.google.com/...​ install different kernel

порівняння енергоспоживання ядер Linux

— десь щось було...

як зменшити споживання живлення

sudo powertop —auto-tune :)

Оновись до 24.04 LTS там нове ядро де багато що покращено в тому числі і з енергоефективності.

Пробував ставити 24.04, пішли помилки. Враховуючи, що тільки починаю вивчати Linux і знову ж таки за порадою, поставив 22.04.4, тепер чекаю 24.04.4 з виправленнями

Запустіть powertop і подивитесь, що і куди споживається
Окрім «Laptop Mode Tools», є ще TLP

Дякую, спробую ще і TLP (щоправда запропонований сайт по TLP дуууже повільно завантажується).

А що з них краще, зрозуміліше і ефективніше, LMT чи TLM?

там же є профіль споживання. в треї переключається.

Дякую, знаю, бачив.
Обраний збалансований варіант.

Чим Вас Google не задовільняє ?

Чи у вас якесь «мазо» на отримуванні відповіді по 4-8-12 діб ?

Ось читайте:
talks.pub/...​rebleniya_na_linux_noutah

Приріст життя на батареї з 2.5 год до >6 год.

Гугл не задовільняє своїм новим алгоритмом пошуку, який намагається вирішити що мені цікаво.
Щойно стало цікаво чи є інформація про дату релізу Ubuntu 24.04.4 (доречі, може хтось знає?)
Запитав у Гугла, той дав аж 1 посилання на сторінку Канонікал з поясненням що таке LTR і до коли підтримуються релізи. Тобто, взагалі ні про що.
Аналогічне запитав у Бінга. Той також нічого цікавого не дав, але на 3 сторінки результати пошуку вивів. Щоправда, якщо у того ж Бінга запитувати про те, як щось зробити на Убунту — максимум дає посилання на Вікі + сторінки, які не стосуються запиту.
Тому, відповідно, задав питання тут.

Брух

Можливо я щось неправильно зрозумів, проте сама концеплія QnA та форуму передбачає постановку певного питання на яке не існує конкретної та однозначної відповіді. Тому у мене скоріше питання яка цінність Вашої ремарки про Google, тому що вочевидь люди запитують тут щось щоб отримати думку та дізнатись про досвід інших людей.

Крім цього чи певні Ви, що у поточних обставинах посилання на російський ресурс яке Ви лишили я дуже доречним?
Well, мабуть ці питання риторичні, адже Ви це зробили свідомо.

Дуже радий за вас, що ви володієте концепціями сайту загалом, та форуму зокрема.
Яке саме з моїх питань вас так збентежило, про енергоефективність Linux, чи про різницю в LMT та TLM, чи про очікувану дату релізу Ubuntu 24.04.4, чи про безпечність зміни ядра Linux? (це риторичне запитання, тобто можете не відповідати).
В будинку випадку, у мене було (є) питання відповідь на яке я не знав. Відповідно та логічно, що я намагаюся отримати відповідь, зокрема, шляхом створення теми на форумі. Що вас бентежить в моєму питанні? А точніше, якщо вам не подобається моє питання з будь-яких причин — просто не відповідайте.
Відносно російськомовних ресурсів.
По-перше, не бачу нічого поганого у володінні декількома мовами, зокрема російською мовою.
По-друге. Ви про яке посилання?

Перепрошую, проте реплай був для Oleg N.) до Вас питань нема))

Підписатись на коментарі