З ІТ в освіту: мій досвід викладання в сільській школі
Привіт! Я Марія. З 2018 року працювала в ІТ, а у 2023 — подалася на програму «Навчай для України», і увесь навчальний рік викладала англійську у Великодимерському ліцеї Великодимерської селищної ради Броварського району на Київщині. Чому я залишила роботу проєктної менеджерки та переїхала на рік за місто вчителювати? Розповідаю далі.
Звідки така ідея — вчителювати
Свій шлях в ІТ почала з великої компанії, де працювала сейлз, а згодом маркетинг-менеджеркою. З початком ковіду спробувала працювати на маленькому ІТ-проєкті у ролі РМ. Саме там я отримала базові навички для управління процесом розробки: опанувала необхідні інструменти для управління роботою, розібралась в понятті SDLC і що взагалі таке програмне забезпечення. Для цього довелось працювати понаднормово і проходити багато курсів: вчилася не тільки управління проєктами, але і бізнес-аналізу й тестування, бо розуміла, що ці навички мені потрібні для ефективної роботи з командами.
На останній роботі до повномасштабної війни я пропрацювала півтора року, потім звільнилася і чотири місяці не працювала взагалі. А тоді потрапила до великої компанії в Україні, де була залучена у величезний проєкт з командою розміром ~70 людей.
На жаль, рівень відповідальності, який я готова була нести, не відповідав рівню відповідальності, який компанія готова була на мене покласти. У нас було багато мікроменеджменту, а тому мало можливостей для мене приймати рішення та імплементувати їх. Там я пропрацювала лише вісім місяців і три з них я вже знала, що піду вчителювати.
Вже тоді я почала працювати й в освіті: я викладала курс «Вступ в ІТ», що здебільшого орієнтувався на внутрішньо переміщених жінок. Цей досвід приніс мені знайомство з розумними, вмотивованими жінками з дуже складними обставини в житті: переїхала з Херсона; залишилася сама, бо чоловік на війні; виховує дитину з інвалідністю; залишилася єдиною годувальницею в сім’ї...
Я бачила, як ці люди розквітають за кілька тижнів, як вони трансформуються з абсолютно «зелених» і розгублених, починають ставити технічні запитання, розуміють і вживають термінологію, виконують складні завдання. Я зрозуміла, що це дуже цінно і має великий сенс, мабуть, більший, ніж працювати над проєктами.
Саме тоді у мене з’явилось враження, що між моєю щоденною full time-працею і моїми справжніми цінностями існує розрив і мені з цим некомфортно. Звісно, повномасштабна війна в Україні теж наклала свій вплив на мої рішення: життя змінилось і ігнорувати велику кількість проблем, що є в суспільстві, було неможливо.
Пранк, який вийшов з-під контролю
Одного дня я випадково побачила статтю про «Навчай для України» — організацію, яка долає освітню нерівність у малих населених пунктах, шукаючи спеціалістів з різних галузей, які їдуть вчителювати в малі містечка й села. Це був початок кампанії з набору учасників у 2023 році.
Я побачила цю історію перед сном і трохи злякалась, бо розуміла, що це саме та шалена можливість щось кардинально змінити. Мене зачепив один із меседжів організації: «Твоя перша впливова робота». Пам’ятаю, це був момент переоцінки всієї моєї кар’єри. Я вже багато чого проробила в житті, багато де працювала, але, справді, чи це була впливова робота? На що я впливала? Який такий вплив я мала, якого не може мати інша менеджерка?
Процес відбору складався з шести етапів, але мене це не відштовхнуло, бо я знала, що маю всі шанси пройти. Тому я просто заповнила анкету і пів року потому ― добрий день, учні, я ваша вчителька англійської.

На кожному етапі взаємодії з програмою, я бачила чого від мене очікують і прекрасно розуміла, що можу програмі дати. Відбір для мене був дуже органічним: заповнила заявку, записала автоматизоване інтерв’ю, пройшла онлайн-інтерв’ю, предметне тестування з англійської, яку вирішила викладати, провела демонстраційний урок в Центрі Оцінювання та інтенсивний Літній Інститут.
Трохи стресовим для мене був сам Центр Оцінювання, на якому, окрім групової роботи, потрібно було провести короткий урок на 15 хвилин для справжніх учнів. Я озброїлась мемами, фразеологізмами, інструментами й 15 хвилин відпрацювала, як вважала, прекрасно. Зараз, коли я вже маю хорошу методичну базу, дивлюсь на свою роботу в Центрі Оцінювання з почуттям «рука-обличчя», бо розумію, що так англійської дітей не навчиш.
Наступним етапом був Літній Інститут, шеститижневий інтенсив з педагогіки, психології і методики викладання ― це одна з найбільш концентрованих освітніх подій у моєму житті. На Літньому Інституті нас розділили по громадах, хто де викладатиме. Коли дізналася, що викладатиму у Великодимерському ліцеї, перше, що зробила — загуглила, чи є там «Спортлайф». Я була наївна.
Так я і звільнилася з розробки програмного забезпечення. З усього мого середовища підтримали мене лише троє людей, всі інші ставилися з однозначним нерозумінням, що я роблю, навіщо і чи я взагалі серйозно. Один колега мені навіть написав: «Маріє, ти єдина людина, яку я знаю, що хоче вийти з ІТ, а не зайти в нього».
За літо я відпочила, відійшла від постійного стресу і підготувалася до викладання. Я багато читала: які у світі є підходи до викладання, вивчила державний стандарт щодо середньої та вищої освіти, навчальні програми; розбиралася в тому, як викладають англійську, дивилася, які є методичні рекомендації, як правильно заповнювати журнал, проходила всі курси про Нову Українську Школу, про проєктне навчання та інклюзивність.
У вересні 2023 року відбувся мій перший урок ― це був 10 клас. Спершу вони думали, що я не розмовляю українською і що я не українка і були дуже цим заінтриговані.

Як у школі вдалося використати ІТ-досвід
Мені було дуже цікаво спостерігати, як мій досвід в управлінні допомагає у роботі з дітьми. У школі значно більше менеджменту, ніж можна собі уявити. Класрум-менеджмент ― це скрам на максималках. Такої гнучкості, як треба виявляти в школі, я в жодному своєму проєкті не виявляла. Доводиться ухвалювати безмежну кількість рішень за один урок, бо маєш справу з активно налаштованими, поки що незрілими особистостями, і саме ти — основний менеджер всього процесу.
Вони, звісно, можуть заменеджерити його по-своєму, але ти відповідальна за результат і маєш бути готова до всього, що діти зроблять чи не зроблять. І щоб вони з уроку вийшли з якимось результатом, треба запастися мільйонами різних планів і не розгубитися.
Перед школою я дослідила як скрам-фреймворк адаптований під освіту. Ті скрам-церемонії, яких дотримуються айтівці у розробці, адаптовані під потреби школи, зокрема з такими поняттями, як spring goals, backlog роботи, performance review і definition of done.
Хоч ці речі й перебувають в іншому вимірі щодо того, в якому живе українська освіта, я мала можливість проявляти на своїх уроках педагогічну творчість і адаптувала свій навчальний процес під потреби дітей так, як мене цього навчив скрам.

До школи я прийшла підготовлена, а звідти вийшла зовсім іншою людиною. Я бачила, як важко дітям, завжди розуміла їх, але в якийсь момент прийняла принцип, що любити дітей і показувати їм свою любов ― це прекрасно, разом з тим їм дуже важливо знати норми і межі. І якщо вони цих меж не бачать у дорослих, то почувають себе дискомфортно, втрачають цінність дорослої людини й вчителя.
Діти насправді дуже хочуть любові, але також хочуть і дисципліни. Їм треба, щоб дорослі демонстрували їм ці норми: що можна робити, а чого не можна. Іноді діти казали мені «на нас просто треба накричати і ми будемо тихо сидіти». Мені було боляче чути, що діти нормально сприймають емоційне насилля над собою, і розуміла, що маю дати їм альтернативу: дисципліну, яка все ще буде екологічною і буде враховувати їх вікові потреби та особливості.
Те, що я бачила в IT, працює і з дітьми
Усе, що я побачила в дорослих командах, було і в дітях: прокрастинація, відсутність мотивації працювати, слабка дисципліна, бажання обдурити, якщо ти щось не зробив, але не хочеш це визнавати.
Особливо повчальною для мене була робота з дітьми над проєктами. Я об’єднала їх в проєктні групи, вони були сформовані випадковим чином, щоб діти вчилися працювати з різними людьми, навіть тими, хто їм некомфортний. Я дала їм роботу й виділила на неї кілька уроків.
В процесі я побачила всі ті самі труднощі, що бачу в IT з командами дорослих людей: фокусування на формі замість змісту, перекладання відповідальності, слабка комунікація і координація всередині команди, небажання працювати, якщо не розумієш, що саме робити. Так само як і щире захоплення і зацікавлення щось творити, якщо тобі цікавий продукт і якщо менеджер чітко доніс тобі ціль роботи та поставив процеси.

Те, що я бачила в IT, працює і з дітьми. Емоції не мають віку, тому у своєму емоційному ставленні до роботи люди різного віку дуже схожі. З цим досвідом до мене прийшло дуже чітке усвідомлення, що ми «ліпимося» в дитинстві: якщо тебе в школі не вчили працювати в команді, ти сам не навчився, то твоєму менеджеру треба буде дуже важко працювати, щоб дати ці навички в дорослому віці. Адже дорослих людей вкрай важко чогось вчити, особливо, якщо вони самі не бачать в цьому необхідності.
Коли я аналізую вплив вчителювання на мою роботу з дорослими, то усвідомлюю, що тепер буду значно більш вимогливою до команд, ніж була раніше. Моя практика показала, що якщо дванадцятирічна дитина може визначити причинно-наслідкові зв’язки своїх зусиль і результатів, то дорослий програміст теж може це зробити, і це мінімум, на який варто погоджуватися.
Ще зі спостережень: як діти, так і дорослі дуже болісно сприймають власні провали. І дітям, і дорослим треба приймати мислення зростання: нормалізувати у своїх головах те, що провал ― це нормально, погана оцінка ― це нормально, різниця між поганим і хорошим результатом — в кількості роботи і якості її аналізу.
Не варто сприймати свій провал як константу, як щось незмінне, варто підходити свідомо до своїх навичок, зусиль і мотивів, відкрито приймати та давати зворотний зв’язок, цілитися на високу якість роботи — і тоді ти будеш рости. Саме в школі я зрозуміла, що ретро — найбільш важлива церемонія для команди, і пропускати її — ознака слабкого менеджменту і слабкої команди в цілому.
Я дуже вдячна собі за цей досвід, без перебільшення можу сказати, що він круто змінив моє життя. Якщо мені зустрічається хтось, хто хоче щось кардинально змінити у своїй діяльності, я ділюся своїм золотим кредо — «немає причин не впоратися». Сьогодні я боюся хіба тільки ракет, все інше здається дрібницями: безробіття, низька заробітна плата, стресова робота, складні клієнти... взагалі не лякають, тому що немає причини мені не впоратися.
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
58 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів