Стан економіки в 2024

Вже другий тиждень спостерігаю, як долар росте і росте. Виходять нові ініціативи: підвищують податки, вводять обмеження на перекази, ціна на електроенергію з червня має підскочити. До того ж мобілізаційні ініціативи вже починають давати накопичувальний негативний ефект на бізнес, як люди звільняються з офіційної зайнятості, менше тратять в закладах і тд.

Бачу, що далі буде ще більше перехід у тінь з подвійною бухгалтерією і всюдихід кешу як основний метод оплати. І долар, схоже, може досягти 50+ вже цього року.

Які ваші думки про таку ситуацію і що нас чекає в найближчій перспективі?
👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дивіться на це, як на виживання у постапокаліптичному світі: все хороше скінчилося і залишилося позаду, накопичення не мають сенсу, бо немає довгострокового планування, кожен день може бути останнім. Намагайтеся радіти життю тут і зараз, задовольняючи базові потреби і намагаючись не померти. Можливо це все колись скінчиться, а може і ні. Щось більш-менш серйозне, вище першого рівня (фундаменту) піраміди Маслоу буде мати сенс обдумувати, якщо вдасться фізично перебратися в іншу країну. До тих пір, поки ви залишаєтеся в Україні, оці всі економічні проблеми — це другорядне. Буде долар хоч по 50, хоч по 75, хоч по 100, буде у вас зарплатня хоч 300$ на місяць, хоч 10 000$ — це вас не вбереже ні від ракети, ні від потрапляння в армію.

Остання мобілізація дуже підкосить економіку, особливо АйТі.
Через погрози блокування і штрафів ті хто за кордоном — сплигують з нашого фоп, легалізуються.
Основна шкода (бюджету і економіці) буде через виловлених інженерів.
І не пряма, а через те що в клієнтів запускаються ріск респоз плани... перевести розробку в Індію.

А..і ще.
Наші галери запускають ідентичні ріск респонз плани не чекаючи поки це зробить клієнт.

що нас чекає в найближчій перспективі?

моя упереджена екстраполяція каже, що буде гірше

Ми прийняли правила гри ворога і ведемо війну на виснаження.
Але «Поки товстий всохне — худий здохне». Насправді наша економіка вже не має значення: ми або будемо продовжувати війну за рахунок допомоги інших країн — або усе скінчиться.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

До речі, чому США так довго тримають постійну ставку 5.5%?
В історії так ще не було, вона завжди мінялася якщо вище 0.5%.
Плюс інфляцю вже стримали до 3%, на що вони чекають?

В вересні скоріше за все почнуть зменшувати ставку

Аналіз останніх заяв федрезерва та статистика очікувань учасників ринку США (>80% опитаних прогнозують зниження в вересні)

Напротив, «в истории» ставки были намного выше:
t.me/RationalAnswer/1000

Ща трамп прийде, порядки наведе — поставить раком ліваків, ВОКівців, Китай, дасть пріоритет бізнесам і виробництва, розконсервує дешеву нафту. Ліваки будуть кричати що це все заслуга демократів, ніби ефект їх правління дає ефект тільки зараз, ага.

Ну да, ліваки, бідні, нелегали, ВОКівці, екологи і моралісти будуть нити, но американська економіка і всі хто в неї інвестує будуть рости.

Ну не знаю. Не в курсі усіх ньюансів політики у штатах, але поки він виглядає як звичайнісінький популіст аля Зеля із своїми шашликами.

Інфляція працює так:
Припустимо що ось я купив 0.02 біткоіна.
І намагаюся торгувати ним по своєму алгоритму.
0.02 / 100 = 0.0002
Спочатку я по маркету продаю 0.0002 а коли ціна впаде на 1 % вниз я купую трохи більше.
І тут виникає проблема: А якщо ціна не впаде? Тоді я усереднюю — продаю ще на 6 процентів дорожче.
Таким чином при везінні можу наварити 3 ікса (продавши усе) — але що якщо ціна після того піде ще на 10-20 іксів догори?
Оце і є інфляція.

Я цей алгоритм три роки просчитував, власним досвідом. Якщо ризикнеш його використовувати — будь дуже обережним, просчитуй все. Він простий — цей алгоритм, але на історичних даних він показує менше. І це цікаво — це означає, що у реальній торгівлі цей алгоритм враховує якісь параметри ще. Тобто DYOR та 200% обережності. І ще я торгую мінімально можливі кількості бо інакше вплив на ціну ринкову стає помітним. І не ризикуй тим що можеш втратити.

у нього проблеми з пам’яттю і психікою, почитайте його топіки у вільний час якщо буде бажання щоб зрозуміти анамнез.

Люди не хотять жити правєдно, тому що правєдне життя ніяк не винагороджується. Я маю на увазі — грошіма. Від держави.
А що, якщо держава винагороджувала б праведників?

Я думаю держава б розорилась від напливу «праведників», які почали б абузити цю систему.

А що, якщо держава винагороджувала б праведників?

Вже було неодноразово! За часів середньовіччя держава винагороджували «богом обраних» царів, деяких з яких на навіть потім канонізували (зробили святими). А церква теж винагороджувала пап та кардиналів — хто ж ще праведніший за них?
Навіть за часів радянської влади держава винагороджували найбільш «праведних» поборників комунізму. Пошукай скільки нагород було у Брежнєва.
Справа с праведниками в тому, що хто винагороджує — той і вирішує хто є праведником.

Так було. Все вже змінилося. Тепер є незалежні децентралізовані реєстратори. Це блокчейни. Звісно їх заповнення таки залежить від людей, але далі смартконтракти ведуть непідкупну статистику.
Людині довіряти не можна — історія це доказала, але можливо ми зможемо довіритися статистиці на блокчейні. З часом. Колись.
До речі, людині настільки довіряти не можна, що я не здивуюся коли блокчейни заборонять.

Я кришечки з пепсі і коли складаю в надійному місці

Нажаль, наші не второпали що війна у довгу це перш за все змагання економік. Ми, звісно, в порівнянні з рашкою у цій партії у вкрай невигідному становищі. Але при грамотному керивництві + підтримка заходу цілком можливо було б вигребсти і ще поставити рашу назад на коліна.
Ви подивіться як змінюються апетити ворога у цій війні. Якщо ще рік тому принайні у публічному просторі вони хотіли розійтись на нічьїй, то зараз вже здача територій які вони ніколи і не окупували. І далі буде гірше.
Найоптимістичніший сценарій що нам світить то Корейський із DMZ зоною у передмісті Харкова. І то при умові що зміниться влада на скажімо тимчасове те саме «внешнее управленіе» (можливо навіть номінально залишаться ті ж, але де факто без повноважень). І це б було насправді порятунком для України
У гіршому випадку теж Корейський сценарій, тільки з невеличким таким нюансом.

Якщо ще рік тому принайні у публічному просторі вони хотіли розійтись на нічьїй

Шо, каво?
Вони з моменту «референдуму» на окупованих територіях вважають їх своїми, це у них в конституції прописано. Ніякого «на нічьїй» не було, вони як хотіли ОРДЛО, Крим, Запорожську та Херсонську області вцілому, так і хочуть.

«на нічьїй»

Маю на увазі якраз так здачу усіх окупованих ними територій. Там можна було б далі виторгувати вступ до НАТО. Це була б нічья.
Зараз що помінялось — по своїй же конституції вони вважали Запорізьку і Херсонську область своєю в кордонах на яких проходив «референдум». Зараз же просять усі адміністративні кордони цих областей і досить чіткий посил про нейтральність. Тоді теж звучала ця умова нейтралітету, але не досить чітко, тобто це була тема для торгу а не ультиматум
Відчуй різницю -ворог нахабніє. А значить відчуває слабкість. І щодо теми цього топіку слабкість якраз не у війську, а у економіці. Довго не протягнемо

Що хотіли підписати в Стамбулі Україна і Росія в 2022 році.
З NY times
Джерело: censor.net/ua/r3494884

Зараз же просять усі

Поосять Україну капітулювати.
Принаймі таку оцінку «пропозиції» дали деякі провідні європейськи політики.

ворог нахабніє

Думаю що простіше — війни закінчуються капітуляцією однією із сторін. Для того вони й починаються. І вийти з війни можна тільки у такий шлях.
Путін не може вийти з війни. Україна теж.
А тому вимоги й до Росії — здатися. Всі вимоги до неї — такі є «визначте що ви програли, почніть діяти як програвші, і тоді почнемо миритися»

Але ж не заради програшу хтось починає війну.

Славой Жижек:
Окупанти в якомусь цинічному сенсі завжди хочуть миру. Вони хочуть миру, а це означає, що «ми це окупуємо, це наше, ми хочемо миру».

Чи хотів Гітлер миру у Франції, коли окупував її в 1940 році? Звичайно, він хотів миру. Тому що мир для нього означав — «я можу в мирі експлуатувати Францію»".
(к. ц.)

Звісно, бувають дуже прикольні кейси. Виключення завжди бувають.

Капітуляція це здача столиці і повний контроль всієї території окупаційною владою
Все інше — «прикольні кейси»

Ох блін ця творчість доу, на ходу вигадувати значення термінів....

Капітуля́ція (лат. capitulum, маленька голівка або підрозділ; capitulare, ставлення на умовах) — у міжнародному праві, угода під час війни, щодо припинення боротьби і здачі ворожим збройним силам конкретного органу військ, міста або території.
(к.ц.)

Столиця, вся територія у більшості війн при капітуляції не віддавались переможцю.
Бо він навіть честенько і не доходив до столиці.

Американці не окупували Токіо.
А у П. С. Берлін теж ніхто не брав.

Не кажучи про купу менших війн.

Ну добре добре. Тобто капітуляція не є чимось прям таким поганим як це у телемарафонах малюють

Тобто капітуляція не є чимось прям таким поганим як це у телемарафонах малюють

Не знаю що там малюють в марафонах, але можна оцінити наслідки по окупації ордло в 2014:

1. Підвали для всіх кого призначать бандерівцем та їх сім’ям
  2. Підвали для всіх в кого є що віджати
  3. Підвали для рандомних людей кому не повезло
  4. Переселення в є.ення рашки для всіх кому не має де жити, себто в кого знищили, віджали, конфіскували житло
  5. Тотальна мобілізація, як у вашій улюбленій війну у Парагваї, та м’ясні штурми країн Балтії/Польщі..

П.С. Мені важко зрозуміти адептів капітуляції мирного договору на умовах рашки, бо тоді вже не уникнути мобілізації і ще більшої війни. Хіба буде якесь вікно, щоб спробуати звалити кудись подалі. Бажано в Північну Америку.

Наслідки окупації ордло- це м’ясні штурми Польщі? Де ви такі бачили?

Наслідки окупації ордло- це м’ясні штурми Польщі? Де ви такі бачили?

В ордло наслідком окупації є м’ясні штурми неокупованих територій України. Зможете екстраполювати далі?

Однак, з мешканців окупованої Херсонщини та Мелітопольщини русня не змогла створити ніяких боєздатних сил для війни з Україною (принаймні, поки)

Однак, з мешканців окупованої Херсонщини та Мелітопольщини русня не змогла створити ніяких боєздатних сил для війни з Україною (принаймні, поки)

Вже проскакуали новини що там теж мобілізують людей. Ви ж розумієте як це буде? Підвал з вибором або швабра або мобілізація. А далі вже м’ясний штурм або множення на нуль на місці..

Але звідти поїхати вони могли(в грузію/єс і т.д) і той хто поїхав — себе врятував. Тому в мясні штурми пішли/підуть не всі.
То вибір все ж таки був.

А з України поїхати не можна.

Але звідти поїхати вони могли

Так деякий час на новоокупованих територіях можна було виїхати. З ордло вже давненько не так, а якщо ще отримав руснявий паспорт то дорога одна.

Схоже це війна економіки Заходу і китаю-рф. Крайній кредит на 50млрд(за рахунок заморожених активів) з лишком перекриває дефіцит бюджету України. Походу це і є стратегія.

Китай в цьому протистоянні так само допомагає Росії як і Заходу. Йому ставлять в провину те, що він торгує з Росією і то з обмеженнями. Але при цьому Китай так само торгує з Заходом. Ніяких поблажок тут він Росії не робить, навпаки, користуючись ситуацією вибиває у росіян знижки і поступки, які інколи роблять таку торгівлю навіть не вигідною для РФ. Мені здається, що Росія продовжує таку часто невигідну співпрацю з Китаєм, щоб блефувати ніби у них з Китаєм союз і якась особлива взаємодопомога.

Для прикладу, я бачив недавно новину, що Китай продав Росії багато селітри, яку використовують для виробництва снарядів і в ті й же новині було вказано, що за цей же час Китай продав набагато більше тієї ж селітри в країни ЄС.

У гіршому випадку теж Корейський сценарій, тільки з невеличким таким нюансом.

Парагвайський

Щоб зрозуміти, що буде, потрібно подивитися, що було. Сценарій однаковий.

Якщо коротко: падіння рівня життя, обідніння населення, відтік кваліфікованих кадрів (у пізньому СРСР також кордони були закриті, однак чим біднішим ставало населення, тим легше було виїхати), зростання тіньової економіки, зростання бандитизму та рекету, розпродаж населенням активів за безцінь (десь добровільно, десь добровільно-примусово), концентрація майже усіх активів в руках кількох осіб, розквіт олігархії, нехтування соціальними та громадянськими правами.

Прямо зараз можна зробити нову, нормальну редакцію закону про віртуальні активи і відповідних підзаконних нормативно-правових актів. Це дасть додаткові надходження в бюджет і, в цілому, трохи покращить стан економіки.
Також було б добре нарешті зробити реформу фондового ринку. Він в нас офіційно ніби то і є.

Але це суцільний сум. Для цього не потрібно підвищувати податки. Ці зміни можна робити просто зараз. Для цього не потрібно вигадувати щось принципово нове. Але маємо те що маємо.

Пам’ятаю ще в 2022-му році чув якусь думку від росіян, чому вони не можуть виграти змагання з Україною по тому чия економіка помре першою. Росія не може в цьому перемогти, так як уже з початку війни економіка України — це зомбі, який живе за рахунок підтримки Заходу, а отже померти така економіка вже не може. Так що в ситуації, коли більша частина доходу бюджету України — це міжнародна допомога, не так уже й важливо як справи з економікою всередині країни. У нас зараз вся економіка тримається на війні — це наш основний продукт. Поки єдиною проблемою є те, що Захід не фінасує наші військові витрати, але це дуже умовне обмеження такого ж типу, як заборона бити західною зброєю по російській території. Як ми побачили на прикладі цієї заборони — вони можуть зніматись, якщо цього вимагає ситуація.

Вас чекає саме те, щор ви обрали в 2019-му — більшовицько-бандитські методи в економіці, правоохоронній системі, фінансах, держуправлінні і скрізь, куди дотягнуться бандити із ОПГ ОП. І цих безпредельшиків нам ніхто не підкинув. Їх українці обрали самі. Своїми руками.

Ну тобто просто нічого не змінилося.

От саме через таку ось тупість і обрали більшовиків-реваншистів після проєвропейської влади.

Ну послухай простий нарід і зрозумієш що тільки на таку владу він і заслуговує.
Скільки наративів:
— Влада повинна підняти зарплати
— влада повинна опустити курс долара
— Влада повинна опустити ціни на продукти та комуналку

...
Зараз моє улюблене — Влада виключає простим людям світло. Виключіть олігархам ...
Бля, цей народ за 30 з гаком років без совка не второпав як працює ринкова економіка. Та взагалі реальність
Народу не потрібна жорстока, але повна можливостей реальність де кожен якщо підніме задницю може збудувати хмарочос. Їм потрібна пісочниця де будуть ліпити свої кулічики не звертаючи уваги на те, що хтось за їх рахунок будує хмарочоси.
Нажаль замість того щоб зрозуміти це я повірив у цей народ після революції гідності і тому досі тут

Як мені подобаються такі " 5% дАртаньяни". ))

Нажаль, ти 100% правий. Тягнутись вверх набагато складніше, ніж летіти вниз. Як свідомість громадян катиться вниз з усіма цими нескінченими кварталами і марафонами, ми бачимо. Схоже, що наступна зупинка може бути десь в районі президента Поворознюка.

Тягнутись вверх набагато складніше, ніж летіти вниз.

а зачем тянуться вверх в Украине, если в 21 веке есть возможность это делать СРАЗУ в Европе, или в США
ну если Украина в большинстве своем ментально не переросла уровень Поворознюка, то с хрена ли тащить ее ценой собственной судьбы
вот те кто моложе и энергичнее и уезжают, а стоит только открыться границам — не останется вообще никого в возрасте 18-45
привязывать себя к территории — это ровно то, что всю свою историю исполняют кацапы — подмять под себя территорию, поколениями жить на ней в дерьме и называть это духовностью

Ви нова реінкарнація «какую страну просралі». ))

Це ти про усунення Скоропадського народом чи що? 🤔

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Ну тобто просто нічого не змінилося.

Раніше була хоч конкуренція між ОПГ і деяки з них розуміли загрозу від рашки.

Говорят царь ненастоящий.

Понимаю, приятно считать себя особенным, не таким как большинство, но при Порошенко было все тоже самое. Отрицать это просто смешно. То что не было войны это не заслуга Порошенко. А если бы война была, то, я уверен, ситуация с выездом и общий ход был бы схож.

Помітив одну цікаву річ, як правило білше всіх жаліються на «скалку в оці» ближнього ті хто мають «бревно в оці» .

Я торгую криптою так: купую якусь кількість (позначимо її Qty) тоді трохи продаю по цині P1. Коли ціна зростає до P2 ще стільки ж продаю. А якщо ціна знижується до P0 я все відкупаю таким чином щоб Qty + delta перевищувала витрати на комісію біржі.
Це HODL з мікротрейдингом. Дуже ризикований якщо депозит малий, а мінімальна кількість що продаю / покупаю minQty — завелика.
Досі не знаю, які відношення обрати щоб було оптимальне таке:
Qty / minQty >> maxPossible AND P2 — P1 >> maxPossible
Та й про значення delta зрозуміло тільки що воно повинно бути більше komission.
Тому спочатку спробуйте на мінімально дозволених біржею кількостях.
Реакція ринку на більш значні кількості — буває неприємною. Чим менше тим краще.

У моєму твіторі (див. профіль) картинка як це виглядає.

Таким чином, від моменту публікації коментара, заробив 7 notcoin — зробив 4 продажі і одне придбання.

Те що і казав про дифіцит кадрів www.bloomberg.com/...​stry?srnd=homepage-europe
І не тому що не залишилось людей певної кваліфікації, а тому що в тіні зараз краще

Дивіться на це, як на виживання у постапокаліптичному світі: все хороше скінчилося і залишилося позаду, накопичення не мають сенсу, бо немає довгострокового планування, кожен день може бути останнім. Намагайтеся радіти життю тут і зараз, задовольняючи базові потреби і намагаючись не померти. Можливо це все колись скінчиться, а може і ні. Щось більш-менш серйозне, вище першого рівня (фундаменту) піраміди Маслоу буде мати сенс обдумувати, якщо вдасться фізично перебратися в іншу країну. До тих пір, поки ви залишаєтеся в Україні, оці всі економічні проблеми — це другорядне. Буде долар хоч по 50, хоч по 75, хоч по 100, буде у вас зарплатня хоч 300$ на місяць, хоч 10 000$ — це вас не вбереже ні від ракети, ні від потрапляння в армію.

Типу те що наш уряд робе по іншому назвати можна.

І особистий теж, навпаки будь яка криза це чіткий сигнал для самовдосконалення нового планування і початку реалізацій планів. Хто трохи старший може пригадати 90-ті. Хто вийшов переможцем з докорінних змін — ті хто продовжував по інерції ходити на завод доки його не закрили, отримувати жалюгідну зарплатню подекуди граючи там в доміно — або ті хто почав робити бізнес, особливо різні колишні : спекулянти, форсовщіки, цеховики, бандити, шльондри, аферисти, валютчики, корупціонери в усіх органах влади які усе кришували ? Напевно перша хвиля підприємництва — так звані «нові руські».
Далі вже в бізнес пішла інша велика кількість народу — челноки, перегін вживаних авто, торгівля на базарах тобто чумаки, якийсь дрібний бізнес — перукарні, аптеки і т.п. Потім бандити і цехові ростовщіки разом з червоними директорами прихватузували рентну промисловість — видобуток та первинну переробку корисних копалин і стали гнати сировину за кордон. Більшість промисловості скупили росіяни і закрили, розпродавши обладнання і основні фонди на металобрухт. Виникли копанки різного тобто старательскі артелі : вугілля бурштин тощо. Велика хвиля піратства на касетах аудіо та відео, потім компакти дисках та DVD, видавництва та друку — а також імпорт побутової техніки та електроніки зокрема комп’ютерів. Масове відкриття авто салонів. Третя хвиля підприємництва — це приватна освіта, медицина, виготовлення меблів, посуду і кераміки, дрібних побутових товарів та пошив одежі як то носки чи експорт за кордон, з рештою ІТ. ІТ спочатку був маленький маленький та гибридний були і продукти і аутсорсінг, з 2010 приблизно мало не повальний аутстафінг бо на ринок прийшли здебільшого американські та ізраїльські бодішоп компанії які перетворились на величезні галери шаленими темпами, їх бізнес модель почали активно копіювати усі та це вже напевно четвертий період пов’язаний з приходом міжнародного (американського) бізнесу, бо до цього належать і сітьові банківські установи, мережі фастфудів та гіпермаркетів, гральний бізнес, розважальні центри, туризм, тютюнові компанії які скупили місцеві виробництва, виробництво та імпорт алкоголю тощо. І що ви думаєте усі зрозуміли, що сталась буржуазна революція ? Ну от вам, що воно було в 2015 тобто вже в кінець четвертої хвилі www.youtube.com/watch?v=lxGsvFgKfTI Це якраз люди які чомусь чекали на світле майбутнє і що капіталістична держава їм щось винна та допоможе.

А от я взагалі ХЗ що мені робити.
Зараз з варіантів на літо
— Треба зробити ремонт в ванній
— Треба купити будинок чи на крайняк нормальну дачу щоб якось перезимувати
— Треба купити більш потужний генератор, подбати про інтернет у блекаути
— Треба сісти із сім’єю в авто і якомога швидше їхати на захід.
— А може сім’ю на поїзд а самому спробувати не втопитись у Тисі?
Кожен із варіантів має свої ризики та проблеми. І треба вирішувати, а я ХЗ. Поїду краще в вечерірі у ліс пожарити шашличок. Проблему не вирішить, але збереже ментальне здоров’я

виживання у постапокаліптичному світі: все хороше скінчилося і залишилося позаду

Відразу згадав сюжет Метро 2033: Москва знищена, люди десятиліттями виживають у метро і думають що і увесь світ такий після атомної війни.
А потім виявляється що увесь світ цілий — це тільки Парашку перетворили на «ядерний попіл»! І в інших країнах люди не «доживають» і невіть не «виживають» — а живуть як раніше. А щоб москалі у метро про це не дізналися — поставили «глушилки».
Нічого не нагадує? Для тих, хто під «глушилкою» доповідаю: на Канарських островах нема апокаліпсису — тут усе хороше тільки починається.

тільки там трохи не так по сюжету)
весь світ дійсно зруйнований, просто замість тотального ядерного попілу є місця де живуть люди
А глушилки поставили щоб з метро не розбіглися)

тобто зп в 10к$ не вбереже від арміі? дуже сумніваюся))

Можно заплатити і ті ж самі воєнкоми тебе відправлять на передову, є випадки.

Базы утекают, уровень доходов можно оценить. Готов ли ты отдавать военкому $9к из дохода $10к?

Гроші в ситуації підвищеного тиску на воєнкомів не допоможуть. Лише комбінація гроші + знайомства

Чому?

Воєнком сидить там щоб заробити грошей. Якщо він не буде «продавати» білети він нічого не отримає.

Тому тут є взаємонаправлені вектори мотивації — але звісно треба знайти «помогайку» який зніме пряму відповідальність з посадової особи.

Чому?

Тому що вже з декількох столичних тилових частин, хитрих та багатих, котрі намутили собі посади, відправили на передок.
Тому що напряму ніхто не бере. І не має 100% гарантії що решала не оставить всю сумму собі, а людину моібілізують.
Тому що забирають телефони.
Брат сусідки друга, розповідав про легенду, що один старець знав декількох рішал. За 2022-2023, всі вони виїхали з країни і тепер не має до кого звертатись. Йому особисто звонили і питали чи можна порішати з іншою областю, бо там прийняли на блок-посту не бідну людину з столиці і вже відправили в учебки не дивлячись ні на що. А коли інша організація зі столиці дзвонила туди і намагалась порішати/пригрозити, то їх просто посилали на х.й.

Йому особисто звонили і питали чи можна порішати з іншою областю, бо там прийняли на блок-посту не бідну людину з столиці і вже відправили в учебки не дивлячись ні на що. А коли інша організація зі столиці дзвонила туди і намагалась порішати/пригрозити, то їх просто посилали на х.й.

Все класно, но просто не верю. Страна, где пьяные на камеру сбивают людей и им ничего за это нет, где военкомов (korrespondent.net/...​vernulsia-s-peredovoi-smy), налоговиков и судей просто гоняют туда-назад по системе, вдруг становится принципиальной в каком-то вопросе?

Если человек при деньгах, то я гарантирую — случится момент когда он внезапно растворится в воздухе, в учебке-ли, в части, по пути в часть, и потом уже решит (или за него решат) вопрос с теми, кто будет его искать. Потому что так это работает в xUSSR.

Все класно, но просто не верю. Страна, где пьяные на камеру сбивают людей и им ничего за это нет, где военкомов (korrespondent.net/...​vernulsia-s-peredovoi-smy), налоговиков и судей просто гоняют туда-назад по системе, вдруг становится принципиальной в каком-то вопросе?

Напевно ви просто не прочитали вихідне твердження:

Лише комбінація гроші + знайомства

Малось на увазі, що просто мати гроші, це необхідна, але не достатня умова. А от гроші + знайомства це те що треба.
Плюс все прямо як з багами. Чим ранше знайшов баг/відкупився ти дешевше для проекту. Ну як і раніше в піраміді Маслоу корупції — порішати на місці з першою ланкою (поліція і т.д.) дешевше ніж з прокураторую, з якою дешевше порішати ніж в суді, далі суди верхніх інстанцій і т.д. т.п.

Ми прийняли правила гри ворога і ведемо війну на виснаження.
Але «Поки товстий всохне — худий здохне». Насправді наша економіка вже не має значення: ми або будемо продовжувати війну за рахунок допомоги інших країн — або усе скінчиться.

Ото мені теж незрозуміло коли кажуть про якусь відбудову, якісь презентації розвитку на найближче десятиліття показують, «розробки стратегії подолання демографічної кризи»

Війну вже виграно, чи що... Щось в новинах пропустив

Стратегічно коли дійшло до цієї війни — ми вже програли, це цілковитий провал «стратегії багатовекторності» вона же «ходіння між крапельками». Федерація стратегічно програла не отримавши бажаного бліцкригу, отримала величезну купу санкцій які ніхто з неї не зніме, втратила великі іноземні накопичення власність та активи і головне ринки збуту.
Тобто так серед проти діючих сторін переможців не буде. Власне давня і дієва стратегія США яка зробила посередню країну світовим гегімоном після першої та другої світових війн. Також програє ЄС в цілому, деякі країни виграють за рахунок отримання ринків збуту і кваліфікованої робочої сили з України та Росії. Натомість втратив дешеву сировину з обох постачальників, та російський ринок збуту. Також Україна залишається проблемою ЄМ по закінченні, буде потреба величезних інвестицій в інфраструктуру в які США швидше за усе не піде, намагаючись скупити решту активів за безцінь за сценарієм громадянської війни в США де північ скупила південь після поразки за копійки.
Хто виграє від війни — в першу чергу Китай який отримав по суті усе, в другу США, в третю Туреччина яка вже по суті знову стала економічним лідером мусульманського світу.

Стратегічно коли дійшло до цієї війни

Так. Тому діяти можно тільки тактично. І думати тільки про війну. Але влада неспроможна навіть тактично. Тактично ж не означає не думати про завтрашній вдень взагалі.
А суспільство, як і наші солдати втомлюється. Втома ж — поганий радник. Все пох, задовбало все і всі — це програш швидший ніж слабкість сил.

І з іншим в цілому згоден.

Ну ми самі знаємо по розробці софту, що мислити спочатку тактично тобто підхід з низу bottom up — це найкоротший шлях до цілковитого провалу. З низу вже надумали, вийшов з цього крах. Напевно як взагалі буде шанс, треба буде думати з гори.
Як пишуть розумні книжки з антикризового менеджменту. Головні причини провалу будь якого підприємства і окремої людини :
1. Не втілювати стратегічні плани в усі аспекти діяльності
2. Не вимірювати, відстежувати та оцінювати результати
3. Не мати детальних планів розвитку з встановленими показниками зросту
4. Не мати механізмів встановлення чітких та досяжних цілей
По факту стосується усіх українських урядів усіх часів по більшості пунктів. Україна пливла за течією, як і велика кількість компаній які дістались банкрутства. Єдиний хто приймав спроби був адепт планової економіки Азаров, та за януковичем і компанією то усе вилилось в профанацію.

P.S. Про причини провалів Джей Абрахам — THE STICKING POINT SOLUTION 9 Ways to Move Your Business from Stagnation to Stunning Growth in Tough Economic Times

З низу вже надумали, вийшов з цього крах. Напевно як взагалі буде шанс, треба буде думати з гори.

треба з обох боків, також з різних сторін та різних кутів

analyze -> hypothesize -> conduct an experiment -> analyze -> correct the hypothesis -> .... те саме коло структурованого підходу яке використовують і в науці-інженерії

інакше ніяк, причому складність сучасних організаційних структур і сучасних задач вимагає заангажування великих груп людей для яких отой цикл це базовий скіл

українські управлінські структури не мають цієї речі як базового «рекрутингового фільтру» на держслужбовця тому в цілому спостерігався повільний дріфт на деградацію держави

коли десятки-сотні людей приходили після радикальних виборів у структури влади їх недостатньо було для перебудови (навіть своєї частини) структури, бо треба десятки тисяч таких одночасно і на додаток підтримку з найвищого рівня якої теж ніколи ніхто не спостерігав

чому так? або рекрутаційний пул породжує замало кандидатів (що в рамках популяції на міліони малоімовірно) або алгоритм відбору відхилений (гіпотеза — оті от культурні особливості і життєві цінності)

Все так.

Але з таким масштабом додаються явища якими ніхто толком не вміє керувати. Для яких не існує можливості вимірювання в тому прогнозування.

Тобто ті явища якими опікуються соціальні науки.

Є декілька принципових різниць між комерційними організаціями людей та такими як держави.
Сама очевидна — організація може звільнити робітника, і найняти нового. А держава практично не може, і практично не існує ринку праці де можна набрати інших громадян.
...
тому названі вами пункті фактично нездійсненні ніякою державою.
Державу неможливо побудувати по канонам комерційної компанії.
Ніяка й не будувалась.
А будувалась на грунті який не вимірюється — культура, традиції, випадкові зовнішні обставини і т.і.

Якби влада не думала даже тактично, то все би вже скінчилось. Правда не дуже позитивно.

Туреччина яка вже по суті знову стала економічним лідером мусульманського світу

Туреччина в курсі хоча б? Вона вчора пробила дно інфляції в 75%

Це хто ворог выходить тоді — США ? Стратегія війни федерації була — «Киев за три дня», хотіли зробити те саме — що і в Грузії. А от допоки війна США виживає федерацію з великої кількості ринків. Наприклад газу та нафти в ЄС зокрема Німеччини, атомної енергетики іншої промисловості. Фактично викинули російській ІТ сектор як з ЄС так і інших регіонів світу. Величезний збройовий ринок — Росію звідти просто викинули з під зад коліном. Дві європейські країни додались в НАТО, від замовлень на американські і європейські військові технології нема відбою. Раніше країни ЄС взагалі не витрачали гроші на оборону, не оновлювали запаси і не озброювались оновленими зразками в такому об’ємі. Тепер має місце надпопит. Борозо навіть чесно визнав — що ЄС не поставив обіцяний мільйон снарядів, томущо спершу має забезпечити продажі в треті країни. Україну теж викинули з низки ринків збуту — зерно, метал, ІТ аутсорсінг — ці ринки вже забрали в України : Болгарія, Туреччина, Польща та Румунія. Опинившись в складній ситуації ми фактично заклали хату в ломбард за копійки із сумнівними перспективами на її викуп.
Натомість витрати на цю війну відносно потенційних прибутків не такі вже велики, враховуючи такий фактор як захоплення ринків збуту і витіснення з них конкурентів. Україна же фінансує бойові дії здебільшого за рахунок збільшення державного боргу.
Довга війна дуже не вигідна якраз обом воюючим сторонам, окрім безпосереднього керівництва яке по завершенні в обох країнах залишиться біля розбитого корита і змушена буде мати справу з системною політичною кризою. Можете подивитись — на кількість корупційних скандалів тобто активізацію боротьби з корупцією в обох країнах. Обидві сторони почали боротьбу за виживання, мінімізацію витрат та мобілізацію ресурсів. Путлер вже почав міняти структуру економіки, не дивлячись на те — що Туреччина та Китай невілювали санкції,зменшення пропозиції усеодно призводить до збільшення ціни. Так імпорто заміщення в російському автопромі наприклад, призводить до цін які не дають пересічному росіянину купляти російські автомобілі. Українську економіку треба буде будувати повністю з нуля, як в 1918 і напевно на повністю інших засадах. В обох країнах через це неминуча зміна фінансових еліт, це неминуче призводить до кардинальних суспільних і політичних змін.
Дуже часто коли двоє б’ються програють якраз обидва, а виграють треті сторони.

По відчуттям Україна третя яку позвала якась жорстка БДСМ гей пара і їбе в усі діри.

Швидше п’яниця який потрапив в бійку з собутильником який ще був його дилером самогону. Впав на вулиці, хтось його жаліє і намагається допомогти. Інші же бьють ногами і обсикають — особливо цим займаються Туреччина та прилеглі сусіди по Східній Європі.

Це хто ворог выходить тоді — США ?

Звідки взагалі така думка? Без США ми вже були б в окупації.

Дуже часто коли двоє б’ються програють якраз обидва, а виграють треті сторони.

Саме тому над-держави ніколи не воюють між собою. Вони обирають «ареною» інші країни. В’єтнам, Корея, Афганістан — фактично там воювали «комуністи» (СРСР + Китай) проти «демократів» (США, НАТО). Тепер так само: Україна стала ареною для війни між НАТО та Парашка + Китай.

Про Китай зарано говорити. Фактично зараз Китай в нейтралітеті. Він торгує з Росією, продає їм товари подвійного призначення, але так само Китай торгує і з ЄС, США і Україною. Путін їздить в Китай на переговори і підписує якісь нікчемні договори, але так само туди їздять Макрон, Шольц і інші європейські лідери і також щось підписують. І невідомо чи колись Китай перейде відкрито на сторону РФ, так як його економіка може не витримати повного розриву з США і ЄС.

В оглядах новини
«G7 пообіцяла нові санкції проти суб’єктів у Китаї, які допомагають РФ»
пишуть що в офіційній заяві Китай означений як потенційний ворог Європи, якщо перекласти з дипломатичного. Раніше ж завжди звучав як партнер.

Так що є підстава вважати що накінець зрозуміли, що війна в нас не локально містячкова, і західному світу реально протистоїть не просто РФія одненька, а вісь зла, і наміри в неї далекі і серйозні.

Шкода що вони так довго оддупляються, нам це коштує без пафосу життів...
та ж зброя, у 2022 — оце нє нє, ніяк не дамо, «треба зберегти лице путіну і уникати ескалації»
Через рік дали. «але оце точно ні ні, не можемо надати» тепер і це дали.

Санкції ж вторинні не тільки проти Китайських компаній вводять. Проти турецьких, наприклад, можуть також. Але це ж не значить, що Туреччина нам ворог. Китай веде з Росією торгівлю, за це на них інколи накладають санкції. Але таку ж торгівлю вони ведуть і з Європою, продають їм ті ж товари для виробництва зброї чи боєприпасів.

Сьогодні якраз була новина, що Зеленський заявив, що Китай нам не ворог. Але він хоче, щоб Китай став нам другом. Тобто головна претензія до Китаю, що він не на нашій стороні, але він поки що і не на стороні Росії. Всі його дії — це дії нейтральної держави, яка отримує вигоду від всіх сторін конфлікту. І при цьому не надає допомогу ніякий стороні.

Але це ж не значить, що Туреччина нам ворог.

Не зберіг той аналіз дипломатичної мови.

А Зеленський то не джерело інформації. Він каже те що треба на його думку, чи думку єрмака, чи наших та не наших дипломатів казати.

а вісь зла, і наміри в неї далекі і серйозні.

От тільки Китай це не вісь зла. Китай це Китай.

сьогодні, у 2024 році, ключові країни антиамериканського партнерства досить тісно співпрацюють у сфері оборонно-промислового співробітництва, що охоплює Росію, Китай, Іран та Північну Корею. Вони співпрацюють вже довше і в більшій мірі, ніж це було між будь-якою з майбутніх країн Осі в 1930-х роках
nv.ua/...​yu-ta-kitay-50425281.html

І шо?
Вісь зла, бо так сказали США?

Вісь зла, тому що є об’єктивні показники які на це вказують.
Ще одні — це дипломатичні кроки, ініціативи.

Вісь зла, тому що є об’єктивні показники які на це вказують.

Нема ніяких обʼєктивних показників, це лише ваші когнітивні ілюзії, які міцніші ніж дійсність. Так еволюційно сформований мозок.

Нема ніяких обʼєктивних показників

Їх чимало наводять. Дуже багато різні джерела наводять.

це лише ваші когнітивні ілюзії

Чому мої? Що читаю, як можу аналізуючи, чи не повна вигадка — на тому й грунтую.

Но ок, всі помиляються хто тим займається, а ви знаєте краще всіх.

які міцніші ніж дійсність

Тобто ви впевнені що про дійсність у вас краща інформація чим у інших.

Так еволюційно сформований мозок.

плюс ваш мозок пройшов інший еволюційний шлях, і не має упереджень

Ну ок.

Но ок, всі помиляються хто тим займається, а ви знаєте краще всіх.

ок, відсилка до авторитета

Дуже багато різні джерела наводять.

це типу цього?
nv.ua/...​yu-ta-kitay-50425281.html
Ну хтось вважає Китай віссю зла, а хтось не вважає. Які проблеми? Китай має повне право виборювати статус світового модератора, зокрема і в нашій війні. Як колись це зробили США.
Називати це «віссю зла»? Ну, такоє, занадто емоційно.

ок , відсилка до авторитета

До спеціалістІВ.
Не на диванних же експертів посилатися і слухати, мені, не спеціалісту у цих питаннях.

Ну хтось вважає Китай віссю зла, а хтось не вважає.

Ну да. Питання тільки в аргументації, обгрунтованості думки.

Китай має повне право

Та й Раша має повне право воювати. З цим її правом згодна купа країн світу.

Про яке конкретно прав ви кажете? Їх багато, прав, як і справедливостей.

Як колись це зробили США.

Ну да. Як і багато хто.
І будуть робити.

Є й теорії у політології, що головне право — то власні інтереси.

Називати це «віссю зла»?

Ну називають же.

Зло то коли хтось мені робить зле, або допомогає тому хто робить мені зле.

Для багатьох у світі — Європа — союз зла.

Что за бред. Посмотри на те же новости и цели донатов. Люди собирали и собирают на мавики, на контроллеры, моторы, комплектующие, сделанные в Китае.

Если бы Китай был на стороне России, то ни один DJI дрон бы не взлетел, запчасти для дронов ехали бы через турцию или другие третьи страны, примерно также как технологии сейчас едут в Россию.

Если бы Китай был на стороне России, то ни один DJI дрон бы не взлетел

Если бы Франция и США не были бы на стороне России — мы бы не встречали их комплектующих в росс оружии.

Китай вже не в нейтралітеті, коли в відкриту почав саботувати саміт

Він завжди дипломатично був скоріш на стороні РФ. Але по факту економічно і військово він їм не допомагає більше, ніж Заходу.

Тут не відомо кому війна на виснаження більш вигідна. Україна вже давно не живе за свої гроші, а проблеми у спонсорів України набагато менші, ніж у Росії.

Вигідна, не зовсім те слово.

Війни закінчуюються не за столом перемовин.
вони закінчуюються коли хтось з сторін (бувало й обидві) не може продовжувати війну.
От тоді вже той факт фіксується юридично.

А поки сторони можуть воювати — мають сенс, та сили — війна буде продовжуватися.

В війну легко ввійти. Вийти з неї от ніяк.
Я, впевен, звісно довести не зможу, що якби то путін знав що його бліцкріг провалиться, якби Гітлер знав що за літо осінь не вийде, якби Німеччина та Антанта знали, що за 2-3 місяці не закінчиться (зустрічав книжку, історик зібрав купу листування, як очільників, так і простих солдат — всі були переконані що війна до Нового, 1915,Року вщухне і закінчиться.

Так, можливо, не те слово. Я мав на увазі, що в війні на виснаження, на мою думку, Росія програє через економічні причини.

Росія програє через економічні причини.

Мені теж хотілося б. Шанс є. Бо путіну прийдеться об’являти мобілізацію. А він страшенно цього не хоче. Може йому простіше чим нам. А все одно не хоче.

Він вже зараз не оголошує мобілізацію багато в чому через економічні причини. В Росії вже проблеми з економікою, які стануть ще більшими, якщо з ринку праці вилучити сотні тисяч чоловіків. А далі по тому як все йде буде ще гірше. Запаси Росії на чорний день вичерпуються, бо вони вже живуть в режимі «чорного дня». І коли вони вичерпаються, то настане для них нова реальність у повній красі і тоді вже невідомо буде як їм підтримувати армію в існуючих розмірах, а не те, що проводити додаткову мобілізацію. Зараз, думаю, у них основна надія на угоду з Трампом, до цього часу у них ще повинно вистачити старих запасів, щоб протягнути в теперішньому стані. Але якщо угоди не буде, то перед Росією постане дуже багато викликів, з якими буде дуже важко впоратись. Хіба що Китай їм прийде явно на допомогу. Тоді ще можливо буде протриматись більше, хоча і разом з Китаєм скоріш за все буде поразка, так як Західний блок всеодно економічно сильніший.

Хіба що Китай їм прийде явно на допомогу.

Оце і є невідомий фактор.
Чи буде Китай вкладатись у війну, як наші партнери, чи не буде.
Схоже що не буде так же багато вкладатись, брати на себе такий тягар.
А з іншим — і мені так здається.
Бачив виступ одного їх бізнесмена, представника якоїсь їх бізнес спілки при кабміні, чи щось такє. Якась напівладна структура
«Якщо і далі так буде йти, то нас очікує лавіна збанкрутувань, що і Набіулліна не спасе!»

Він вже зараз не оголошує мобілізацію багато в чому через економічні причини. В Росії вже проблеми з економікою, які стануть ще більшими, якщо з ринку праці вилучити сотні тисяч чоловіків. А далі по тому як все йде буде ще гірше. Запаси Росії на чорний день вичерпуються, бо вони вже живуть в режимі «чорного дня»

Я понимаю что политруки в зсу свое дело знают и говорящие головы с укроютубая, получающие темники вроде недавно упоминавшегося на форуме uaqa, могут запомнить несколько параграфов оттуда, но с чего вы вообще взяли вышенаписанное? Почему они живут в режиме черного дня? Почему страна с населением в 3-4 раза больше Украины чисто статистически не может мобилизировать кратное количество населения, оставаясь в рамках того же % мобилизированных?

И да, я не верю в то что соотношение потерь России и Украины больше чем 1-1.5 к 1. Это противоречит всему.

И да, я не верю в то что соотношение потерь России и Украины больше чем 1-1.5 к 1. Это противоречит всему.

Втрати 3:1, 5:1 це теоретичні втрати, які несе наступальна сторона, яка проходить спочатку полосу забезпечення, а потім першу та другу лінію оборони супротивника. Про це напевно іще Клаузевіц писав. Але є великі сумніви, що то можна застосувати до нашої ситуації, бо у москвинів завжди була тотальна перевага в артилерії, вони скидають по сотні УМПК в день вже більше року та в них більше бмп, в той час як наші часто їздять на цивільних корчах, що легко прострілюються.

От про 5:1 не в нашу користь під час ідіотського контрнаступу віриться легко, бо там всі умови для цього були — потужні фортифікації у ворога та тотальна перевага у повітрі та артилерії.

Вже в червні-липні 2022 (!) року на маленькому цвинтарі біля Сокільників у Львові було з півтора десятків могил військових, бачив особисто. Про які 31К загиблих вони чешуть?

потери у нас и у русских примерно 1:1, возможно, с небольшим преимуществом в нашу сторону. с обеих сторон активистами ведутся поименные списки погибших противника на основе публичных некрологов. у русских на сейчас в районе 55 тыс, у нас — 48 тыс. это единственные достоверные цифры, от которых уже можно как-то пытаться экстраполировать общие цифры потерь. в разные периоды войны соотношение потерь менялось: в начале вторжения русские несли высокие потери, во время контрнаступление — мы несли более высокие потери. но принципиально цифры одного и того же порядка, нет никаких 3:1 или 5:1

Щодо некрологів — то це більш ніж неповна інформація. За кацапськими некрологами, за весь час загинуло лише 11 тис зеків, але лише у пригожинських лише під Бахмутом було 15 тис загиблих зеків. А вагнеру закрили доступ до тюрем вже на початку 2023, і після того зеків набирає регулярна армія. Кількість зеків у тюрмах рашки зменшилося на 250 тис.

У них Путін прикольно сказав про втрати. Спочатку заявив, що втрати 1:5 на користь росіян.А потім заявив, що Україна втрачає 50 тис. вбитими щомісяця. По його ж розрахункам виходить, що втрати росіян 10 тис. в місяць.

Просто остальных он за людей не считает

Ні, не чешуть, я живу в доволі великому місті в 70к з єдиним центральним цвинтарем, якщо зробити екстраполяцію то виходить 30к тих, хто гарантовано загинув, звісно ще є безвісти пропавші ітд

Почему страна с населением в 3-4 раза больше Украины чисто статистически не может мобилизировать кратное количество населения,

Потому что не хочет.
Если по простому.

По сложному — политсрачи на доу не то место, где имеет смысл обсуждать причины.

Тем более когда заходят сразу с козыря — истерик и воя :)

Росія живе в режимі «чорного дня» тому що цілком офіційно у них зараз дефіцитний бюджет і цей дефіцит вони цілком відкрито покривають з фонду добробуту, який називали запасом на «чорний день». І цей фонд за час війни вже майже на половину вичерпався. При цьому з кожним роком війни стає все гірше, темпи витрат цього фонду зростають. В основному через посилення санкцій, втрати ринків Західних країн, неможливості їх рівноцінно замінити ринками Китаю та Індії.

Проблеми в економіці стали настільки очевидними, що про них в Росії вже говорять цілком відкрито. Відкрито говорять про нестачу кадрів, відкрито говорять про велику інфляцію, яку не може побороти навіть дуже висока базова ставка ЦБ, яка через свою величину майже вбила кредитування для бізнесу. Міжнародних інвестицій також немає.Китай не вкладається в російську економіку.

І при цьому Росія воює за свої гроші, а Україна за чужі. Тому Росії потрібно зважати на свою економіку, так як більше у них немає де брати кошти на підтримку своєї армії. І при нинишньому дефіциті кадрів, якщо ще ввести мобілізацію на декілька сотень тисяч, то це призведе до того, що ще більша кількість чоловіків із РФ втечуть, або почнуть звільнятись. Тому мобілізація може мати ефект ядерного вибуху в економіці Росії. І це одна з причин чому її не проводять, хоча чисто військова необхідність в нії уже назріла давно.

Ты знаешь, примерно половину твоего текста можно написать о любой стране первого мира. Дефицит кадров, дефицит бюджета.

Учитывая что процессы на Украине и в России схожи, почему ты считаешь что если на Украине нет эффекта ядерного взрыва от непрекращающейся мобилизации, то он будет в России? Я вот думаю что будет все тоже самое, что и на противоположной стороне. Откосы, аналоги ТЦК, закрытый или проблематичный выезд, бурление в интернетах. И ± все.

Дефицитный бюджет это не такая большая проблема, какой ты ее представляешь.

en.wikipedia.org/...​ries_by_government_budget

Страны с дефицитом: США, Британия, Италия, Канада, Германия, Япония, Франция, Испания.

Посмотрим на ситуацию основного спонсора Украины:

Since 2001, the federal government’s budget has run a deficit each year. Starting in 2016, increases in spending on Social Security, health care, and interest on federal debt have outpaced the growth of federal revenue.

Насчет фонда благосостояния и т.д. я ничего сказать не могу, увы, т.к. не в теме.

Не у всіх країнах безробіття на рівні 2% як в Росії зараз. Це означає, що вільних людей у них вже немає. Далі правильно сказано, що сам по собі дефіцит не є проблемою, проблемою він є для Росії, бо у них закритий вихід на ринок запозичень, їм ніхто не дасть в борг, щоб цей дефіцит перекрити. Саме тому для них це і є проблемою, а для країн Заходу ні.

В України і Росії дуже тут різна ситуація. Якраз різниця в тому, що Україна може про свою економіку не думати, добивати її мобілізацією, всеодно в України доходи не від економіки, а фактично від війни. Більша половина доходів нашого бюджету — це іноземна допомога. Росія ж війну і функціонування своєї держави фінансує сама, тому вона не може собі дозволити покласти свою економіку.

Принимается. Я как-то не думал о проблеме малой безработицы.
А что тогда говорить о украинском дефиците кадров?

Ну и хотя я согласен с твоей оценкой экономики Украины, но какой эндгейм тогда, когда война рано или поздно закончится? Молиться, что будет план Маршалла специально для Украины, которая будет в жесткой демографической ситуации?

Репарації не будуть надходити з заморожених активів. Ніяк.
Це буде можливо лише за згоди самої рф якщо вони прям попелом голову посипати будуть, щоб вдавати, що «пашли по путі демократії»
Сумно:
А) по словам світового банку рф нам винна 483 млрд, нещодавно рахувала на кількість населення рф — це по 3к долларів з кожного. Якщо розтягнути на 10-100 років, то вони взагалі не відчують.
Б) репарації можливо будуть в обмін на акцизу на нафту, щоб з них платити -> зняття санкцій з нафти.

Репарації можуть бути лише в разі перемоги. В випадку поразки ще ми їм щось винними можем виявитись за те що відразу не здались.

Репарації можуть бути лише в разі перемоги

Та не буде репарацій ніяких, годі бредити цим.

Вони можливі у 2 випадках:
— перемога над рашкою, тобто капітуляція рашки, а для цього треба встановити окупаційну владу у москві і в усіх рецедивуючих центрах де приймають рішення, тобто дуже ефективно воювати на їх території — good luck проти ядерної держави з найбільшою у світі площею
— або внутрішня революція у рашці, повна зміна влади через громадянську війну, повернення усієї опозиції (кац, латиніна, інші), суд над усіма пропагандонами (рожин, вершинін, подоляка, скабеєва, помет та інші)

Ні перший, ні другий варіант — неможливі. Ми після війни у кращому випадку отримаємо деякий варіант плану Маршала, у гіршому — отримаємо рівно нічого і половина країни буде нагатувати покинуте гетто Детройта.

Перший варіант можливий якщо в війну вступить напряму НАТО. Хоча це під сумнівом навіть за таких умов. Тому я думаю, на цей варіант ніхто серйозно не закладається.
Другий варіант цілком вірогідний в разі економічного краху Росії, який уже проглядається. В принципі таке вже було з Росією сто років тому. Хоча російська пропаганда звичайно буде говорити, що це неможливо. І це заяви на рівні, що Росія ніколи війн не програвала.

А взагалі військові чинники також наближають другий варіант. Захід все посилює Україну військово, що змушує Росію все більше вкладатись в свою армію, щоб хоча б підтримувати стан рівноваги. І при цьому РФ вже зараз вийшла на свій максимум. Далі щоб якось збільшувати цей рівень потрібно щось сильно змінювати. Десь всередині Росії відбирати ресурси в якоїсь частини населення. Це призведе до більшого незадоволення. Що може призвести до внутрішнього протистояння і розвалу з середини як це було з СССР. В принципі, як видно, за трохи більше ніж сто років історії Росія так розвалювалась два рази. Так що незрозуміло чому хтось вважає, що зараз це неможливо третій раз.

Другий варіант цілком вірогідний в разі економічного краху Росії, який уже проглядається.

Я це вже чую багато років)) тільки ми збираємо техніку по союзниках і вимушені лагодити її у Польщі тому що інакше завод роздовбають ракетами, а у них у стрій кожного місяця вводиться з конвеєру до 1000 одиниць різної техніки — десь 30 танків, 100 бмп, залишок колесна техніка різного рівня, це трішки виробництва з нуля, інше розконсервація і ремонт. Склади зброї вже давно працюють на заповнення.

Я дуже хочу що б це кодло розвалилося і я зміг би відвідати батьків, а поки розвалюється — ядерну зброю союзники узяли під контроль з подальшою утилізацією, але оскільки совок був дійсно штучною державою проіснував десятиріччя — рососія має набагато більші шанси на збереження державності у тому вигляді у якому вона зараз існує і я готуюсь до гірших сценаріїв.

Всякі сценарії можливі. Вони дійсно дуже міцні і запасів у них було багато. Але довга велика неуспішна війна нікому на користь не йде. СССР розвалився після війни в Афганістані, втрати в якій були в рази меншими ніж зараз. І запаси зброї в СССР при цьому були величезними, росіяни навіть надіялись, що тих запасів вистачить на всю Європу. А в результаті вони їх витратили на Україну з сумнівним результатом.

СССР

СРСР

СССР розвалився після війни в Афганістані

Після, але не як наслідок :) взагалі це лол. Могутній СРСР розвалився через якусь війнушку з бабуінами, а слабка рашка вже втратила війська більше за весь впк євросоюзу разом узятий — і досі стоїть ціла цілесенька :)

СРСР мав убогий апарат державного керування і ці проблеми накопичились як сніжний ком. Але оскільки захід не хотів розпаду СРСР, я підозрюю що це насправді була корупційна схема керівників ;)

СРСР розвалився по багатьох причинах і війна в Афганістані також була серед них.Тому що коли країна фактично програє війнушку бабуїнам, то це не дуже гарно впливає на настрої населення і вже закрадається сумнів, а чи дійсно у нас країна така велика і могутня.

Совок розвалився, бо імперський центр (Рашка) став не здатним керувати окупованими нацокраїнами. Зараз же Рашка — це практично мононаціональна держава, де титульної нації — 80+% (в совку ж русні було менше 50%). Чому національна держава буде розпадатися?

Тут цікаво, що у них зараз ситуація схожа на ту, що була в СССР. Економіка росте, але чисто за рахунок ВПК. Зброя виробляється в величезній кількості, але перемоги на полі бою не дає. Та в принципі навіть знищується в війні. Тобто вони працють впусту, ніякої користі народу Росії від їх праці немає. Поки така модель працює, бо раніше у них були великі прибутки, з яких вони створили свій фонд.І тут дуже цікаво як вони себе поведуть, коли старі запаси закінчаться, а війна ні. Не факт, що вони відразу розваляться і здадуться. В кінці кінців рублі можна надрукувати і жити при гіперінфляції. Просто виклики для Росії будуть збільшуватись і буде якраз видно настільки міцно побудована путінська держава.

Але, я думаю, у росіян зараз головна надія закінчити війну до того, як вони витратять всі запаси. Тобто домовитись з Трампом. А до цього їм потрібно постаратись показувати, що у них все чудово і так вони можуть протриматись вічно. Тоді на переговорах у них буде краща позиція.

Надія на перемогу і відбудову за рахунок Росії. Тому в якійсь мірі проміжні варіанти з заморозкою конфлікту чи фіксуванням нічиєї глобально Україні не вигідні. Але звичайно, те що Україні щось не вигідно не значить, що цього не буде. Хеппі Енд нам ніхто не гарантує.

Если Россия победит то ей тоже придется отстраивать. Просто какой-то вин-вин выходит

що Україна може про свою економіку не думати

це навряд чи можна сказати про будь-яку країну в будь-якій ситуації

велика система має велику інерцію і є чутливою до початкових умов, тому люфт в якому можна собі дозволити відсунути важливі речі є на порядок-другий менше ніж політики і експерти собі зазвичай малюють

(інакше не було б фейлів та і мабуть уніфікація людства в одну організацію вже б давно відбулася)

Посмотрим на ситуацию основного спонсора Украины:

О, русняві наративи "А ви відєлі госдолг США"🤦‍♂️

на Украине

Спалився русачок🤬

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Городской півник обізвався

Як добре, що боти тупі і паляться просто немилосердно

Ты знаешь, примерно половину твоего текста можно написать о любой стране первого мира. Дефицит кадров, дефицит бюджета.

Є дужа крута метрика, яка описує проблеми з мобілізацією в рашці — виплати при заключені контракту. Ці виплати ростуть з місяця в місяць.

Интересно. И насколько они растут? Где об этом можно почитать?

На яндекс-новасті

Так це у них в новинах, іноді наш новинні сайти це перепощують. При цьому ці виплати різні в залежності від регіона. Десь це може бути 200 тис. рублів, а в деяких регіонах 1 млн. рублів. В середньому за рік ці виплати виросли в два рази.

Интересно. И насколько они растут? Где об этом можно почитать?

Ось знайшов лінку.
podolyaka.ru/...​i-v-otdelnyh-subektah-rf
Цифри не перевіряв, але схоже на правду.

Кросс-чек з іншим джерелом www.rline.tv/...​-minoborony-rf-do-1-mln

В Краснодарском крае выплаты за подписание контракта с Минобороны достигли 1 млн рублей, пишет издание «93.ru/Краснодар-онлайн». С начала года выплата выросла в пять раз.
Які ваші думки про таку ситуацію і що нас чекає в найближчій перспективі?

Як і завжди — якщо ти ведеш війну і не є успішним загарбником, який з завойованих територій вивозить блага — життя твоє буде все важчим і біднішим.
Бо економічно війна — збиткова. Прибутку від її ведення немає.
Після її завершення — може бути.

Так що буде гірше. Ту ж енергосистему ще більш зруйнують наприклад.

Виходять нові ініціативи: підвищують податки, вводять обмеження на перекази

і можливо будуть і ще введені обмеження, щоб боротися з тою ж тіньовою економікою, переходом на бартер.
це не зла вже воля — це відсутність інших варіантів, насамперед у процесах керування.
ну приблизно як — та ніхто не хоче писати гівнокод. але його будуть писати всі, якщо терміни жмуть, овекртайми, і ніхто і хвилинки не думав про архитектуру, бест практіс і т.і. Вийде гівнокод — кого не посади.

Війна ж то як іспит. От ти тренувався, бігав, ходив у зал залізо тягати. І все було ок, і настрій добрий, і впевненість. І от накінець — змагання. І ти — самий останній в ньому...

І долар, схоже, може досягти 50+ вже цього року.

Я думаю це залежить від рівня вливань грошей зовні.
Як обмежать, то й гіперінфляція можлива.
Тобто це не від стану нашої економіки залежить.

Бо економічно війна — збиткова. Прибутку від її ведення немає.

якщо успішний бліц кріг, то є

щоб боротися з тою ж тіньовою економікою, переходом на бартер

далі «закони про 5 колосків»?

Війна ж то як іспит. От ти тренувався, бігав, ходив у зал залізо тягати. І все було ок, і настрій добрий, і впевненість.

це про кого?

якщо успішний бліц кріг, то є

А у кого успішний бліцкриг в нинішній війні?

далі «закони про 5 колосків»?

Зведення до абсурду — класика демагогії. :)

це про кого?

В новинах почитайте, які країни зараз воюють.

А я просто процитую, прибравши конкретику
Х народ не выдержал великого испытания войны. ... народы приняли участие. ... с тем духовным и материальным багажом, который накопился у них за их историю. (но) Х народ оказался банкротом

По завершенню війни можна буде замінити Х. На зараз — невідомо.

такого не може бути, бо не може бути

та ніхто не хоче писати гівнокод. але його будуть писати всі, якщо терміни жмуть, овекртайми, і ніхто і хвилинки не думав про архитектуру, бест практіс і т.і. Вийде гівнокод — кого не посади.

Ні деякі принципово цього не робитимуть. Принципово — бо мають негативний досвіт. Після того як їх позбудуться зроблять ретроспективу і прийдуть до висновку — що правильно зробили, ніж займатись тими безкоштовними овертаймами і палити свій час та нервову систему, краще використати наявний час на пошук кращих пропозицій на ринку і та покращення власного попиту на ринку.
В принципі про це пишуть і розумні дідусі в своїх книгах як то : Едгар Дейкстера, Дональд Кнут, Бйорн Страуструп, Дядько Боб — Роберт Мартін, Фредеріка Брукс, Джоел Спольскі, Мартін Фаулер і низка інших — усі одне і те саме або своїми словами або цитують один одного. Усі прямо попереджають — що саме піддаючись пресінгу від менеджменту який давить, по статистиці дедлайни і провалюють. Бізнес принципово давить і вимагає швидший Time to market, але єдиний метод цього і справді досягнути — мати читкі реалістичні плани і виконувати технологію з виробництва.

Війна ж то як іспит. От ти тренувався, бігав, ходив у зал залізо тягати. І все було ок, і настрій добрий, і впевненість. І от накінець — змагання. І ти — самий останній в ньому...

В конкретному випадку — гуляв по клубах, бухав та вживав наркотики, одночасно грав в азартні ігри — винес усе з хати, узяв мікрокредити, та задумався зайнятись гей проституцією аби тільки наступна доза. Та навіть під час лікування продовжував вживати корупційний наркотик та працювати разом із алкашами в рентній економіці. Віна в данному випадку — це бійка з родичем, по сумісності диллером у якого ти абсолютно усього цього і навчився та брав його за приклад в усьому.

Ні деякі принципово цього не робитимуть

Так. І тому не зроблять взагалі нічого. Бо ресурс буде у тих що зробив хоть щось.

Бізнес принципово давить і вимагає швидший Time to market,

Життя ще жорсткіше вимагає.
І вганяє в могилу тих хто не встиг.
Позбавленням ресурсу, який забрав той дурень, який не думав, а просто — забирав той ресурс. Без всякого плану, а навіщо він йому.

Та й самі великі і успішні бізнесмени частенько те й кажуть — будеш довго думати, планувати, очікувати всі данні для раціонального рішення — точно тобі прийде швидкій кінець.

никто не вспомнит что ты сделал это быстро — все будут видеть что сделано плохо — © кажись С. Королев

Вже другий тиждень спостерігаю, як долар росте і росте.

Далі можна не читати.

Ще додати нестачу кваліфікованих фахівців.
Тінь так. Я б навіть сказав ті хто можуть деякий час не працювати будуть економити і не працювати відсижуючись на дачах там.
Звісно буде переважати тіньовий найм. І не те щоб роботодавці не хочуть платити податки, а те що бажаючих піти працювати офіційно буде все менше.
Також думаю буде ріст боргів по комуналці. Навіть не через нестачу грошей. Просто через обурення населення.
Обласні центри на сході скоріш за все окуповані не будуть, але почнеться їх запустіння. Все що можна почнуть перевозити на захід.
Енергетика — тут зимою буде абсолютна задниця із 8ми годинами із світлом на добу. Житло у багатоквартирних будинках присяде у ціні. Натомість виростуть приватні будинки.
Доллар до зими пробьє 50 грн
Якщо усе буде далі кататись такими темпами то отримаємо громадянську війну вже наступної весни

Історія потім розбере. Зараз судячи по новинам вже, наприклад, утворився справжній партизанський рух проти ТЦК.
Поки не організований та хаотичний, але замість того щоб там визнавати свої помилки, протидіяти дезінформації, чесно засуджувати винних та хоча б просто вести активний діалог із суспільством із цього приводу, влада тупо штампує відмазки під відосами де людину жорстко пакують у бус що це він добровільно сідає або каже що це ІПСО,
Такі штуки ще більше обурюють народ аніж самі факти бусифікації.
Це один із прикладів ідіотизму влади. Їх ще досить багато. У ці процеси русня може навіть не влазити, а просто запастися поп корном і спостерігати періодично руйнуючи енергетику.

не поширюйте іпсу, 99% на 1% це не громвійна, це люстрація кровосісь

Таке враження, що уся ця тема з ТЦК це цілеспрямована дія ворожої агентури, як і скажімо побиття мітингу ФОП біля Ради які знімали усі медведчуківські телеканали. Кращої політичної акції годі і бажати, та навідміну від абсолютно аналогічного побиття студентів на майдані, ніхто «Київ вставай!» після цього не кричав. Будьмо відверті — Зеленський та команда дуже слабкі управлінці, Валерійович та Кучма які за ними стояли — один в тюрмі інший в Монако у зятя на дачі разом зі свитою, бо зуміли нагидити американцям через власну патологічну колептоманію. А ці, іноді керують методами «я ж не лох». Агентура в Україні мала і напевно ще має шалені рівні, це тільки по випливали генерали СБУ, прокурори вищі керівники навіть в переговорних групах тощо. Напевно є і народні депутати і люди в адміністрації президента і в армії тощо. І в таких умовах той же гетьманцев робить просто усе, що йому заманеться. Фактично ІТ він явно вирішив повністю знищити вибиваючи з під ніг економічний базис — ФОП де факто роблять щоби не мав переваг перед КЗПП ті самі податки, дію сіті теж під закриття, бронювання нема — що каже клієнт — правильно: «Дякую я розглядаю людей тільки з Польщі». ТЦК, крім безпрецедентного хабарництва з віллами в Іспанії та птахофабриками, взагалі порушують права людини — відловлюють людей на вулицях та катують. Це ж аналогічно діяльності гітлерівських поліцаїв, різних власовців і т.п.
Так же і справді буде конфлікт за сценарієм громадянської війни столітньої давності, просто війська будуть за кримським сценарієм переходити під юрисдикцію супротивника. У Петлюри було дуже суттєве військо, та ті хто не загинув опинився у складі анархістів-комуністів Нестора Махно і червоної армії, при чому доволі швидко і з усією зброєю від німців. Путлер вже неодноразово пропонував такий варіант ЗСУ і агітував за це, особисто.

Так же і справді буде конфлікт за сценарієм громадянської війни столітньої давності

Так вже збираю інфу як мої предки тоді звалили в Канаду по такому сценарію.

за кримським сценарієм переходити під юрисдикцію супротивника

Під пряму юрисдикцію наврядчи, а повстанська армія із начебто проукраїнськими мотивами, але під таємним керівництвом ворога цілком реальний сценарій.
Згадайте того ж Махно. Там декларувалось створення саме незалежної республіки, а не приєднання до рашки. Вони навіть трохи потім ще з червоноармійцями повоювати встигли.
Що буде думати навіть найщиріший патріот, який в армії і вислуховує від рідних що є проблеми при оплаті комуналки (зараз закидають помідорами бо айтішники зазвичай навіть не відчувають ті оплати, а сім’я де забрали працюючого чоловіка на 20к сильно відчуватиме.
Та і загальний ідіотизм влади по різним питанням градус підвищує суттєво.

Все що можна почнуть перевозити на захід.

землю? корисні копалини ?

і треба ж розуміти, що чим більше на заході населення — тим важче там життя... 🤔

землю? корисні копалини ?

Ну сировину добувати велике населення не потрібне. А от Дніпро/Запоріжжя/Суми та Харків скоріш за все чекає економічний занепад.

чим більше на заході населення — тим важче там життя

Звісно кеп, Львів вже є досить гарним показником цього судячи по відгукам знайомих. Але таке життя

Ну сировину добувати велике населення не потрібне. А от Дніпро/Запоріжжя/Суми та Харків скоріш за все чекає економічний занепад.

чого це? 🤔
питання в тому наскільки глибоко переробляти сировину...
(і в тому, щоб створити комфортні умови для життя...
це ж не значить шо обов’язково мають бути хрущовки чи спальні райони з однаковими будинками... усе в руках людей...)
подивитися світовий досвід... є багато країн, які нам би позаздрили

питання в тому наскільки глибоко переробляти сировину...

Це більш дороге виробництво яке інвестори не проти розміщувати по далі від ***нутих сусідів.

а шо, ракети вже не актуально робити ? 🤔

на фоні того, що трапилося з енергетикою (і це ще нажаль може бути не кінець, це черговий «понг» на черговий «пінг») перелічене виглядає може і не дрібними, але не критичними неприємностями...

вже не вперше в голову лізе старий анекдот «Илюш, пойдем отсюда, ну его такие разборки.»

та ладно, позапопередньої зими набралися генараторів, ббж та досвіду як це оминути

справа не в індивідуальних питаннях людей чи дрібного бізнесу, я написав в контексті топіку бо можливість людської організації ефективно генерувати і розподіляти енергію є первинною для господарчої діяльності як такої, в тому числі і стосовно довгострокових прогнозів щодо можливостей цієї організації

власне коли російське керівництво транслює месідж про «цілі сво» і що вони будуть досягнені — це саме про те, чим більше буде знищено енергобази, промбази і людського потенціалу — тим швидше війна закінчиться, допоки знищено недостатньо — будуть намагатися під будь-яким соусом продовжувати

стан е. медичною термінологією: стабільно ху...вий

Стабільно ***овий це щось про Уганду там. Тут маємо справу із жорсткою пневмонією яку намагаються лікувати чаєм із малиною

Гривню девальвує нбу, до кінця року в планах було 42.10

Не зовсім зрозуміло, якого дива чекають в умовах повномасштабної війни та руйнації економіки. Тут хороших рішень немає: є погані та дуже погані.

чекають обрання поганих, а не дуже поганих рішень

наприклад, спробувати підтримувати і зберігати економіку замість того щоб впроваджувати деструктивні зміни. ще можна спробувати трохи знизити градус напруги в суспільстві чи хоча б перестати підігрівати. попрацювати в інформаційному полі на консолідацію, а не розділення суспільства. ну це так — перше, що спало на думку.

якщо не думати -> не працювати системно то десь так і буде

Дивно що ще не конвертують примусово валюту в гривні на рахунках/депозитах, як це наприклад Аргентина періодично робить

До речі в нас жеж було таке не то в 2014, не то в 2015, правда з валютою що надходить. Є вірогідність, що і з часом знову до цього вирішать повернутись.

Якщо з фіксованим курсом знову так це взагалі буде жесть. Але це вже дуже похмурий сценарій.

В креативності нашої влади вже не має бути сумнівів. Як приклад, що мало зачіпає ІТ-шників (бо суми маленькі), ще в середині цього тижня в інфопросторі було багато новин, ці вартість кВт-г електроенергії не зміниться за умов споживання до певного ліміту (по типу щоб пенсіонерів не зачепило). Але вчора поставили перед фактом, що підвищення стосується усіх.

Тому, якщо не вистачатиме надходжень до бюджету (а їх не вистачатиме), то будуть ще більше закручувати гайки

не вистачатиме надходжень до бюджету

Пенсії вже практично «все, окончені». Соціальні виплати зараз близько 60 баксів, «крутись як хочеш»
«Українцям радять не розраховувати лише на пенсію, а відкладати гроші та готуватися працювати, скільки зможуть»
sud.ua/...​sya-rabotat-skolko-smogut

скільки зможуть

«активне довголіття» :))

Пікантно чути розмірковування про пенсію від айтішників, які на цю саму пенсію скидаються аж по 1700 грн щомісяця)

Дехто б може і скидався більше, але для ФОПів немає механізму перерахувати ЄСВ не з мінімалки на стороні пенсійного фонду.

1. Є. Можна підписати договір з ПФУ (я колись до війни, в 2012 таке робив)
2. Ну і є приватні ПФ, закидав туди сотню доларів щомісяця до великої війни

а якщо скидатися більше — буде пенсія більше?

Буде мінімальна. Але особисто я скидаюся, щоб існуючі пенси з голоду не померли. Ну а хтось вважає, що він нікому нічого не винний

З економікою все погано, але що хорошого можна очікувати після 2 років повномасштабної війни?
I would say to Ukraine, as I said to those who have joined DOU: “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.”

бери більше, «5 років які не закінчилися»

Остання мобілізація дуже підкосить економіку, особливо АйТі.
Через погрози блокування і штрафів ті хто за кордоном — сплигують з нашого фоп, легалізуються.
Основна шкода (бюджету і економіці) буде через виловлених інженерів.
І не пряма, а через те що в клієнтів запускаються ріск респоз плани... перевести розробку в Індію.

А..і ще.
Наші галери запускають ідентичні ріск респонз плани не чекаючи поки це зробить клієнт.

Якщо додати трохи фантазій, то схоже курочку що несла яйця вирішили зарізати, бо дохнем з голоду.

Тільки при цьому купують нові штани, бо старі по швах порвались

Чтобы корова давала больше молока и меньше ела нужно ее больше доить и меньше кормить

респоз плани... перевести розробку в Індію.

Польща тут як тут)
Всі наші галери вже там.

як долар росте і росте

Долар якраз падає вже як 1.5 місяці відносно основних валют.

Рекордне падіння гривні, держборг перевищив 6 трлн, прогноз НБУ по росту економіки: головне за тиждень:
— Державний борг України перевищив 6 трильйонів гривень
— Нацбанк погіршив прогноз зростання української економіки
— В Україні у бідності живе майже третина всього населення — Світовий банк
— Уряд встановив єдиний тариф на електроенергію для населення — 4,32 грн/кВт

Також у квітні експорт IT-послуг знизився на 3,5%

садють

«Особливо в умовах дефіциту ресурсів та в умовах обмеженої кількості в’язниць. У нас кількість, хто потрапляє в наші установи, істотно зростає, а кількість (установ) зменшується. Ми на якомусь етапі можемо „луснути“, тому нам треба думати про те, як зменшувати кількість тих, про кого ми дбаємо в наших установах», — зазначив міністр."

що там нам наша (ссср) історія говорить? бунти політичних ув’язнених? гулаг?

Вже другий тиждень спостерігаю, як долар росте і росте. Виходять нові ініціативи: підвищують податки..... ціна на електроенергію.... має підскочити.

вже понад 30 років бачу, як долар росте і росте...
ціни ростуть і ростуть...
у 1996 році просто зняли п’ять нулів, а долар далі росте і росте...

КОЛИ ВЖЕ ГРИВНЯ ПОЧНЕ РОСТИ ? 🤔

Бійтесь своїх бажань. На початку 2008 гривню укріпили, а закінчилось це вдвічі болючішим падінням.

«Чорногорія не має власної валюти. З 1996 року німецька марка була де-факто валютою у всіх приватних та банківських операціях [1] і вона була офіційно затверджена як валюта Чорногорії в листопаді 1999 року.[2][3] Марка була замінена на євро в 2002 році [2] без отримання дозволу від Європейського центрального банку.[4] Це означає, що євро не є там законним платіжним засобом, проте уряд та населення відносяться до нього як до такого»

Це означає, що євро не є там законним платіжним засобом,

це тіпа як на болотах?

це тіпа як

у нас долар, але без додаткової гривні.
звичка рахувати ціни на вагомі покупки в доларах зберігалася з до-примусово-банково-гривневих часів

Долар по п’ять або банки згорять! ✨🧠✨

Все пропало! Нас зливають!

Важко сказати, бо незрозуміло, що буде після 16 липня. Якщо всім хто не оновив дані прийде штраф, поліція-суд-розшук і можливе блокування рахунків, то буде дуже погано. Навіть важко передбачити, наскільки саме. Чи всі будуть ховатися-ухилятися, чи втікати будь-якими способами, хз. Але певно буде українська Корея.

А може не наберуть людей і будуть йти до переговорів, схиливши, що ніхто не хоче служити. Тоді теж не ясно, як далі буде. Але треба тримати руку на пульсі і гроші в кеші, а то взяке може бути.

що нас чекає в найближчій перспективі?

моя упереджена екстраполяція каже, що буде гірше

Підписатись на коментарі