Сум за Батьківщиною

Усім привіт.

Перебуваю за кордоном, але дуже сумую за Україною, там було життя: на ціни в магазинах не дивився, лікувався в преміум клініках. Найгірше от мав мати похресницю, до друга не весілля уже змоги немає піти.

Думаєш, може воно дарма, і треба було як більшість — залишатись в Україні, і там якось виживати від ТЦК?

Якщо ще під час робочих буднів можна загрузити себе роботою, то на вихідних не дуже виходить.

Як у вас з справи з таким?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я думав що буду дуже сумувати за батьківськім будинком у якому прожив більшість життя. За рідним містом Харків, яке я так нечасто залишав. Врешті-решт за Кримом і ще багатьма куточками України де відпочивав і подорожував.
Але коли я занурююсь у спогади — розумію що насправді ми сумуємо не за місцем! Ми сумуємо за минулим життям, за дитинством, молодістю, батьками.
Це просто перевірити: уявіть місце, де вам було дуже добре і де ви не були років 10. Уявіть що ми можете потрапити туди прямо зараз — ви б хотіли? Так? Але якби ви потрапили — то зрозуміли б що усе змінилося за ці 10 років! «В одну і ту ж річку не можна увійти двічі» — це саме про те. Змінилося місце, змінилися ви — не змінився тільки ваш спогад. Тому особисто я у такому випадку скоріше відчую розчарування і сум: бо вже нема людей з якими я тут був, бо вже нема тієї веселої молодості.
У минуле можна повернутися тільки у спогадах — тому ніколи не має сенсу сумувати за місцем а тим більше намагатися повернутися.
Набагато краще — іти вперед не озираючись. І от чому: Харків колись здавався мені чудовим місцем. І коли мені казали що у Харкові суворі люди, які не посміхаються на вулицях, що тут ментовсько — воровське місто я не розумів. Аби побачити це — треба пожити у інших містах і тоді буде з чим порівнювати.
Так саме із країнами. Колись на ДОУ писали що Україна — найкраща країна для ІТшників. Що тут вони живуть як еліта — а десь в США чи Європі можуть навіть до середнього класу не дотягувати.
Пам’ятаю як на питання чи варто ІТшнику переїздити до США відповідали про «старших ніщіх»:
www.youtube.com/watch?v=j_bEWsbgCjg
Зараз на Тенеріфе я маю можливість подивитися на життя в Україні «ззовні». Я свідомо не буду навіть згадувати війну — уявімо що зараз «золотий» для ІТ 2021 рік.
— Житло.
Я був впевнений що житло у Європі, а тим більше на райському острові, коштує якісь нереальні мільйони доларів, як десь у Долині. А тепер іноді заходжу на ХХ і бачу як люди продають квартири у Харкові. І навіть зараз ставлять $60К, $100К іноді навіть більше. Може це центр, може новобудова, євроремонт — але за таку суму можна придбати квартиру за 500 метрів від океану на райському острові! Про ціни на квартир у Києві я взагалі не уявляю: за такі гроші можна реально купити житло у більшості країн світу!
Звичайно в Україні можна знайти і дуже дешеве житло, якого в Європі не знайдеш. Але якщо є можливість обирати — то я розумію чому в Україні не скуповували житло багаті європейці. А навпаки — українська еліта скуповувала вілли десь на «лазурному узбережжі».
— Ціни в магазинах.
Якщо перерахувати по курсу хай 40 гривень за євро — то ще велике питання де ціни більші: у супермаркеті на Тенеріфе чи у Харкові (Київ не беру як виняток). Їжа — щось дорожче, щось дешевше, одяг — дешевше ніж на Барабашова, усіляка електроніка — однозначно дешевше. За авто не скажу — не дуже розбираюся і не цікавився.
— Комунальні платежі
Якщо порахувати то мінімум 50% комуналка в Україні — це нереальні тарифи за опалення (той самий Ротердам ++), які тільки ростуть кожного року. Отже тут за опалення платити просто не треба бо нема зими! Ми так звикли в Україні до «пережити зиму» (ще з часів газових воєн) і «чи вистачить газу» — що навіть не уявляли як люди живуть зовсім без зими, без опалення, без російського газу, без донбаського вугілля ... Справді — райський острів. Інтернет, мобільний зв’язок, електрика — дещо коштує дорожче. Але у порівнянні з Україною де родини віддають більше половини доходів за комуналку — тут це майже копійки.
— Безпека
Це мене завжди дуже лякало. Мабуть саме тому що я виріс у «блатному» Харкові іще і в часи, коли питали «з какого района?». Отже я уявляв себе Європа — це тільки у центрі міста, а поруч усякі «чорні квартали», чайна-таун, трущоби де якщо не туди зайшов — то вже не знайдуть.
Скажу за Тенеріфе: більш за все це нагадує Крим у сезон. Зустріти тут можна тільки банди відпочиваючих. Відчуття курорту — усюди «маньяна» та «хакуна-матата», усі на розслабоні. Групи молоді тусуються, щось пьють, слухають музику — на перехожих нуль уваги. Ніяких тобі «хей, стой — іди сюда»!
У невеличкому селі взагалі саме так як я і мріяв — десь половина місцевих пенсіонерів. Ще частина скористалися моментом і продали квартири коли ціни скакнули. Квартири купують переважно здавати — отже живуть туристи. Школи в селі нема — отже нема і школоти. Про окупасів не чув — їм мабуть облом жити так далеко від «цивілізації» — нікого не приваблює захопити квартиру у селі. Хіба що якусь віллу — але вілли тут окремий район.
Отже єдине про що я сумую — що не бачив раніше далі України і навіть свого міста. Якби знав — то переїхав би сюди ще років 10 — 15 тому. Так — були б проблеми з родиною, але краще б вивіз батьків, ніж разом з ними сидіти у Харкові і не бачити світу.
Сумно казати — но у порівнянні навіть з Чорногорією Україна (навіть станом на 2013 рік) має зовсім небагато переваг. І 5% податків навряд чи компенсують усе, чого не вистачає. Втім у кожного свої пріоритети — тут усяка думка буде дуже суб’єктивна. Від знайомих чув про родину де одна мати та 12 дітей — і якось живуть. У Європі стільки просто неможливо було б забезпечити. Не кажучи вже про надати нормальну освіту.

якщо потрапите в армію то така дурість як патріотизм і «сум за батьківщиною» зникне в один день, тому якщо вже на волі — не рекомендую повертатися, після війни також не рекомендую, бо закрити в цьому концтаборі можуть одним днем. Після дембелю нічого спільного з цією державою мати не планую, хоча позбутись її вийде трохи складніше і не одним днем, нажаль

Як це мабуть романтично — сидячи на березі океану, дивлячись на закат, сумувати за батьківщиною...

Думаєш, може воно дарма, і треба було як більшість — залишатись в Україні

Люди залишились в Україні бо Зеленський нахабно брехав з екрану про війну

Та нічого, люди на брайтон біч і через 40 років примудряються лаяти америку і сумувати за росією

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

недарма, якщо не мазохіст. сумуйте але не в украйні.

Сьогодні дружина посралась із сестрою.
Теж почала розповідати як там їй у Польші сумно та тяжко. Дружина розповіла про 4 години світла на добу, шахеди та ракети, бусики (навіть якщо це їй не загрожує просто факт наявності узаконених злочинних угруповань).
Чомусь обіделась.
Може воно дійсно щось психологічне є у тому явищі, але голодний ситого не розуміє. І вести такі розмови з тими, хто знаходиться в Україні як мінімум не етично.

Одна з причин, чо я не вивожу розмовляти з бувшими співвітчизниками, так це якась їхня маніакальна тяга до ниття. Качечки, блін

Та ну, я все розумію що у людей можуть бути об’єктивні проблеми і хочеться співчуття та підтримки.
Але бля як воно кринжово виглядає. Вони б ще у якийсь голодуючий регіон Африки поїхали розповідати про проблеми ожиріння серед представників середнього класу розвинених країн

Тю, якщо сумуєте — повертайтесь, обирайте посаду, мобілізуйтесь, і від тцк бігати не треба буде, і може людиною себе будете відчувати. Захищайте право на життя, до якого ви звикли.
А якщо щось ой ні, то й не жалійтесь, що якось воно не так)

А якщо щось ой ні, то й не жалійтесь, що якось воно не так)

То не мобілізованим жалітись не можна?)

Уже були про це думки, насправді.
Але 4 Готеля в Хорватії, посли по Великобританіях, бруківка в прифронтових містах і т.д. відбивають бажання це зробити)

Я мав на увазі за армію, а не за повернення

якщо потрапите в армію то така дурість як патріотизм і «сум за батьківщиною» зникне в один день, тому якщо вже на волі — не рекомендую повертатися, після війни також не рекомендую, бо закрити в цьому концтаборі можуть одним днем. Після дембелю нічого спільного з цією державою мати не планую, хоча позбутись її вийде трохи складніше і не одним днем, нажаль

Класифицирую отмазки от «граждан мира».
Накидывайте блаженные.

Я мамкина черешенька. Ще є питання?

Якщо б така ідентифікація себе звільняла від полювання на тебе, то я б уже)

Перебуваю за кордоном, але дуже сумую за Україною, там було життя: на ціни в магазинах не дивився, лікувався в преміум клініках.

Что за треш ?!

Найгірше от мав мати похресницю, до друга не весілля уже змоги немає піти
.

Нет чувак, наихудшее это когда не можешь проститься с родными, не дай бог конечно.

ІПСО підвезли, ТЦК звісно няшки
dumskaya.net/news/_8973-184497/ua

В Одесі працівників швидкої допомоги утримували у військкоматі: їхні колеги влаштували біля будівлі акцію протесту

Хтось в ФБ влучно відкоментував: «Гвардєйци кардінала і мушкєтьори караля...» :)

Люди, спасающие жизни, и люди из отнимающие.
Ангелы и черти — эта аналогия ближе.

Я думаю вже час окремий сайт створювати: фейки про ТЦК, ВЛК, бойову підготовку та армію.
На першій сторінці відразу написати що усе на цьому сайті фейки і вороже ІПСО. Усі сцени побиття, знущань, примусу, безглуздих втрат — є виставами, виконаними акторами.
Тоді на такому сайті можна буде публікувати будь-які зразки фейкових відео, надісланих небайдужими громадянами які їх побачили на власні очі.

Война не корпоратив — есть потери, армия не галера — идиотов больше.
Вы, пасив прячющися за юбкой и виноват во втором. А в первом виноваты кацапы.

Якщо по тебе прийдуть, витягнуть з дому, відправлять штурмовати посадку — ти наступиш на мину і загинеш. Хто буде винуватий? Кацапи які розкидали міни? Ухилянти які не захотіли іти помирати? Командири які відправити тебе на мине поле? Ти сам бо неуважно дивився? Чи ті люди, які примусили тебе іти на смерть?

Попробовал вспомнить почему я не скучаю по родине. Мой последний опыт это октябрь-ноябрь 2021 (повезло, да).

* Милиция, которая может придолбаться на ровном месте
* Сограждане, у которых моя хата скраю
* Муравейники-новострои без адекватных паркингов
* Разрушающийся город. Я был в шоке увидев малый зал филармонии году в 19
* Мудацкое вождение многими водятлами. Полосы и скоростной режим это не для них
* Хаотичная застройка везде, где только можно
* Невозможность ни в чем быть уверенным. Покупка недвижимости это лотерея, что строящиеся что вторичка.
* Безумное, кричащее экономическое неравенство

Индивидуально, много нормальных, адекватных людей. Но когда сталкиваешься с системой в любом проявлении это ад.

* Сограждане, у которых моя хата скраю

Не правда. У нас країна свідомих людей :-)

Костенко зазначив, що травень 2024 року був найпродуктивнішим у плані мобілізації від початку 2023 року. За його словами, серед факторів, які вплинули на посилення мобілізації, — набрання чинності нового закону, а також свідомість громадян.

Така ж срань є і за кордоном.

Така ж срань є і за кордоном.

Такого немає, як мінімум у Німеччині, максимум поодинокі випадки.

Милиция, которая может придолбаться на ровном месте
Муравейники-новострои без адекватных паркингов
Разрушающийся город. Я был в шоке увидев малый зал филармонии году в 19
Мудацкое вождение многими водятлами. Полосы и скоростной режим это не для них
Хаотичная застройка везде, где только можно
Безумное, кричащее экономическое неравенство

Таке є

Сограждане, у которых моя хата скраю — важко сказати, де такого немає
Невозможность ни в чем быть уверенным — важко сказати, де такого немає
Покупка недвижимости это лотерея, что строящиеся что вторичка — те саме і у Німеччині, але тут ти дуже захищений від всіх можливих майбутніх негараздів.

Таке є усюди, то захистна реакція. Чому індивід не хоче перебувати в зоні особистого не комфорту. А по суті написав — що є, хочеться стильно дужче заробляти. Про економічну нерівність можете розповісти жителям сусідніх з Манхетеном, Бронкса та Гарлема, які приводили в порядок. Південний Бронкс успішно — а Гарлем пішов під відкос, назад. Ну а поліцейських самі знаєте, в середньому пристрелюють 3 людини на день і переважна більшість з тих кого пристрелюють — чорношкірі і латино американці. Хоча під цю справу — звісно треба займатись експропріацію модних магазинів, і малювати на них серп та молот.

Моя хата скраю, перший ворога зустрічаю

КГ/АМ, але про «не дивитися на ціни» напишу.
В Польщі на початку війни порівняв ціни на кавомашину/ікею — в Україні було дорожче.
Рік тому я відправляв зі Словаччини акустичні декоративні панелі у Львів, тому що навіть з витратами на приватну доставку вони вийшли десь в 2 рази дешевше.
Сьогодні розмовляв з дідом та порівняв ціни на осмос фільтр з помпою — в Україні 220 євро, в Іспанії 160 євро.
Порівнювали ціни на морепродукти чи хамон — ясне діло що в Іспанії дешевше.
Можна звісно порівняти якісь українські макарони по ціні з тими італійськими, але не зрозуміло навіщо.

українські макарони

- та не дай боже таке згадувати взагалі)

Ще ринок секс воркерів в україні був дешевше))))

Ще ринок секс воркерів в україні був дешевше))))

Нажаль не вдалось перевірити. Якось друг в гостях в Києві був, намагався йому знайти. Дзвоню щоб попитати характеристики/умови, а ті троє (друг, моя тодішня дівчина та ще один друг) сидять на дивані та усикаються як гієни — мені через це трубки кидають =\

по телефону вам привезуть тих кого не «взяли» у салоні — тобто найгірших, треба їхати до салону на 21-00, тоді найкращій вибір

а трубку кидають — бо з неадекватами та набуханими у сраку — ніхто не працює

головне те, що за сто долярів у нас буде майже фотомодель а у європі — крокодил

Купив планшет на АЛІ — 3400 грн, в Комфі такий 9900 грн.
10 років тому купив ноут з Польщі за 1500$ при місцевих цінах 2500$.
Україна.

Ну так сєбє вбросік, слабоват... гдє про заварєнниє люкі танков і ТЦК коториє хватают на уліце?

ТЦК коториє хватают на уліце

А шо, то все іпсо і знято на мосфільмі?

А можно ли, сказать что все у вас в канторе геи на основании того, что на порнхабе есть соответствующие ролики?

Не знаю, 9 лет полет нормальный. Таких глупостей в голове не бывает. Главное гражданство сделать и все

Як тут не згадати класика, тільки замість ’Анчурія’ треба читати ’Україна’ ;-)

’Писання на піску

Місце дії — пляж у Ніцці. Вродлива жінка, ще молода, елегантно одягнена, поважна, з задоволеною усмішкою напівлежить у шезлонгу біля води й ліниво креслить кінчиком шовкової парасолі якісь літери на прибережному піску. В її красі є щось безоглядно-сміливе, а в її розслабленій позі почувається якесь вичікування: вам здається, що вона от-от стрибне або поповзе чи прослизне повз вас, мов пантера, яка з невідомих причин затаїлась і принишкла. Вона ліниво виводить на піску одне слово: «Ізабелла». За кілька кроків від неї сидить чоловік. Ви бачите, що вони зв’язані одне з одним якщо вже не дружбою, то звичкою. Обличчя в нього темне, чисто виголене і майже непроникне, але не зовсім. Розмовляють вони мало. Мужчина теж водить по піску кінчиком тростини, і пише він одне слово: «Анчурія». І потім переводить погляд туди, де Середземне море зливається з небом, і в очах у нього — смертельна туга.’
© ’Королі і капуста’ О.Генрі

Авторе, в тебе такі ментальні стрибки, шо Сіргєй Бубка вже сі скулив і тихо хлипа в куточку.

Від оцього

дуже сумую за Україною, там було життя: на ціни в магазинах не дивився, лікувався в преміум клініках.

до оцього

залишатись в Україні, і там якось виживати від ТЦК?

Ти собі як уявляєш — шо будеш у проміжках між виживанням від ТЦК ходить із преміум-клініки до преміум-наливошної через преміум-булошну, не дивлячись на ціни? Ну то в мене для тебе погані новини.

Коли ше до війни в мене бували приступи ностальгії й я навідувавсь у колись своє місто, то приступ романтики проходив у перші пів години. Тамтешні люди й атмосфера живо нагадували, чого я звідтамти звалив. На третій-четвертий раз доходе, шо нє, не здалось.

Ну а потім, коли воно мені й сницця, то сницця таке, яке було 25-30 років тому, а to se nevrátí, шо й тоді було ясно, а зараз і поготів.

Нагла брехня . Президент сказав — дайте пару патріотів і люди будуть повертатись

Патріоти повертиьимулься чи ракету дадуть?

На жаль, навіть без прив’язки до бусифікації і якщо уявити що вже мирний час, як згадаю розкидані купи сміття всюди і роззираючись тут на чужині не бачу нічого подібного, ностальгія якось мінімізується...

А якщо згадати ще хамовитість водіїв, продавців,
неадекватних водіїв які йдуть на обгін в лоб з тобою,
садки/школи де на все треба здати гроші а в директорки нова машина,
де митники на держ роботі це місцеві олігархи,
де в батьків пенсія в місяць менше ніж ти за годину заробляєш чи в 4 рази менше ніж виплата на дитину в бідній Польщі,
де написати фейкові прививки дитині або купити права коштує як 2-3 рази заправити машину,
політику держави де твої гроші або не твої(swift для фіз осіб так і не дозволили) або курс за рік падає Х2 бо знайомому олігарху треба бакси вивести,
де 73% голосують за коміка-актора який знявся в серіалі про президента,
де тобі можуть не віддати оплачений і вироблений паспорт бо заднім числом хтось вирішив так зробити,
де закони тупо не працюють,
де якщо ти не крадеш на роботі то з тобою щось не так (хоч бензину злити з баку чи білити 8 годин клієнту а в той час робити пресейли іншим),
де платити податки це бути лохом (і це тригер для податкової що ти лох, з тебе можна доїти перевірками, штрафами бо «нормальні» бізнесмени мають кришу).

Нажаль західні країни за розвитком суспільства на років 30-50 попереду.
Економіка, технології тут ні до чого, проблема в сустпільстві і прийнятних нормах для нього.

Понесло мене чогось, аж згадав чого виїхати хотів ще до війни.

Так виїхав? Бо хотіти то одне діло...

Так виїхав? Бо хотіти то одне діло...

Так.
Якби не війна то так б і не наважився)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Свифт для физ лиц был с 17 года где-то.
Я выводил постоянно чему потом был несказанно рад.

Людина писала як впоратися з сумом, не як зненавидіти Україну :)

Вино і женщини в терапевтичних дозах, кажуть, помагають.

Бо того, шо було, не буде вже ніколи. Для автора, для мене, для отого чувака, не памнятаю, як його, але який в подібній темі смакував, як їздив роззьобаним жигульом по роззьобаній дорозі районного значення з друзями пити шмурдяк, не буде вже і всьо.

Навіть якшо завтра путін виріше залізти в кокон, шоб за сто років вийти з нього прекрасним лєбєдьом, і відкличе всю свою засрану шоблу з України, придністров’я, з Африки той кокон охороняти, то Україна не вилазитиме з різного роду криз ше років сорок. Плюс купа всього замінована, з розтяжками.

З цього приводу можна посумувать, але поки підхід до державотворення буде гібридом уявлень про державництво родом із 19-го століття й зі савейскої пропаганди, то з каки ракетний мотор не вийде ну ніяк.

А якшо авторові сумно, бо передовсім в Україні в нього прутень стояв, то хай лікує еректильну дисфункцію і лупає скалу там, де є.

З таким, чесно кажучи не стикався будучи в Україні.
В ЦНАПах люди привітні, сервіс на висоті, барбершопи дешеві і круті, на дорогах не так уж і погано, є індивіди, але краще набагато ніж було кілька років тому

З допису неясно чи є досвід тривалого проживання за кордоном. Припускаю що ні. В такому випадку, погоджуся — якщо порівнювати суто версію «Україна зараз» (навіть без прив’язки до війни) з версією «Україна 15 років тому», то прогрес дуже суттєвий.

Я б навіть не думав виїжджати, якби не війна. Більше того, до війни придбав в Україні заміську ділянку (суттєво більше ніж стандартних 6 соток) і закопав дуже багато в землю, вже з інфраструктури було практично все готове для комфортного проживання принаймні в весняно-літньо-осінній період, а там не надто далеко було до того щоб переселитися з міської квартири за місто назовсім. За два роки вже нарешті навіть перестало боліти, що «воно все там» а я тут (за кордоном).

Тільки от річ у тому, що за два роки проживання за кордоном почав розуміти свого двоюрідного брата, котрий виїхав за кордон вже відчутно давно, а коли відвідував Україну, то казав коротко «я вже перестав говорити про відмінності, бо мене місцеві не розуміють і лише ображаються». Наскільки воно було влучно! Лише зараз відчув це дуже чітко.

Сміття це лише один чинник, хоча він дуже суттєвий, однак на це не звертаєш увагу поки постійно живеш в Україні. За кордоном за вивезення сміття платиш обов’язково, чи користуєшся вивезенням сміття, чи ні — тому такого поняття як «виїхав в ліс, викинув непотріб» тут просто не існує, оскільки ця комунальна послуга доволі дорого коштує і неможливо відмовитися, все організовано для сортування і є штрафи за несортування, є календар коли приїжджають забирати кожен вид сміття, включаючи великогабаритний; навіть опале листя і скошену траву можна запакувати в спеціальні мішки для «біовідходів» і їх вивезуть теж. В Україні ж... все поки що дуже сумно. З того що я застав поблизу власної заміської ділянки — будь-який рів використовується місцевими для скидання будівельного та іншого сміття цілими мішками. Я вже було замахався вивозити власноруч, спеціально приїжджав з причепом і лазив в рів щоб витягнути різний непотріб і довезти до найближчого великого сміттєвого баку. Місцеві не паряться і спалюють все що горить, а решту викидають в будь-який рів чи просто ззаду за ділянкою де знаходиться «непарадна» брама і воно там лежить роками й розноситься вітром по околицях... Навіть декілька непов’язаних між собою знайомих однаково пишаються цим — «я економлю на оплаті за вивезення сміття». Я можу продовжувати з іншими чинниками, однак сміття настільки суттєва річ, що мабуть обмежуся поки що цим.

Ви мене не зрозумієте, якщо не жили тривалий час за кордоном, і я не розраховую на розуміння, просто спробуйте прийняти як є.

ставлення до сміття в нас ближче до індійського ніж до європейського насправді.

В ЦНАПах люди привітні, сервіс на висоті, барбершопи дешеві і круті,

Нагадало

В уездном городе N было так много парикмахерских заведений и бюро похоронных процессий, что, казалось, жители города рождаются лишь затем, чтобы побриться, остричься, освежить голову вежеталем и сразу же умереть

Як це мабуть романтично — сидячи на березі океану, дивлячись на закат, сумувати за батьківщиною...

100% Це просто знущання над тими, хто залишився тут. Тут матюкатися можна ?

Якщо тобі так погано що топік емігранта то знущання, то виїжджай (чи виходь)

Так не випускають же ж.

Гарна відмазка, не більше.
Було б бажання, варіантів повно.

Одного лише бажання, м’яко кажучи, зараз уже недостатньо, та і варіантів не так щоб повно.

Написав там дещо в приватні повідомлення, бо нема вже сечі терпіти ці борошна.

Дякую, написав Вам, можливо нарешті мені таки вдасться втілити свою мрію про життя на березі моря або океану, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче двадцяти шести градусів за шкалою Цельсія, ну і ще дужче сподіваюся що нарешті донька перестане застужуватися після кожного спускання до шкільного підвалу під час повітряних тривог, а син нарешті зможе почати відвідувати дитячий садочок, бо зараз один спуск в погріб садочка під час повітряної тривоги — і місяць вдома з кашлем.

Нема сенсу, я ще півроку тому з ним інфою ділився

Чому ж немає, я дізнаюся які є варіанти і зрештою оберу найкращий.

Варианты дорожают, становятся опаснее
Часть из них прикрывают...
Рано или поздно вода таки сварит лягушек

Ага повно варіантів. Один знайомий заплатив за виїзд, зараз в третій штурмовій.

Туди ж просто так, бусифікованих, не беруть?

А я думав проблема в тому що ти не можеш знайти місто коло окенау де тепмература не опускаеться нижче 800 метрів ЗНО....

Зараз не випускають, а коли випустять — не зможе знайти місто

Це ще дужче ускладнює виїзд.

«Шукаю новий дім». Чи повернуться в Україну мільйони біженців з-за кордону
www.pravda.com.ua/...​ticles/2024/06/9/7459786
Є одна річ — якої я не можу зрозуміти:

Штука в тому, що неможливо жити в мирній країні. Неможливо дивитися на красу без сліз. Неможливо відчувати порожнечу оточуючих, які безтурботно сміються — буцімто лише горе нас наповнює.

Люди переїздять у мирні Європейські міста з якогось Лисичанська і бачать як щасливі люди живуть у красивому місті. І їх це зачіпає — бо в Україні у цей час люди гинуть під бомбами!
Деякі навіть жаліються що мол Європа байдужа до українського горя. Вони б хотіли щоб усі кинули радіти і почали страждати разом з Україною.
Чомусь їм на думку не приходить що винуваті не європейці, і не українці. Земля велика і навіть зараз на ній можна знайти місця набагато гірші, ніж Україна. І навіть набагато гірші ніж окупована Буча! Десь в Африці така «буча» кожен день — там може взагалі досі людей їдять. І ви думаєте що це має псувати апетит мільярдерам десь в Абу-Дабі?
А чому саме? Зрозуміло що не кожному пощастило народитися у королівській родині. Не легко вилізти з самого дна. Але у людини завжди є вибір. Він був у мене, він був в усіх українців, він є навіть зараз. І можливостей набагато більше, ніж у якомусь Сомалі.
Я 50 років жив в Україні і постійно був незадоволений владою, цінами, брудними ріками і опаленням взимку. А виявилося що усе що було треба — це змусити себе підняти сраку!
Отже якщо вас прихистили у Європі, надали нахаляву житло і їжу, дозволи жити так, як живуть щасливі люди навколо вас — що залишаться робити? Тільки радіти що вам пощастило врятуватися з полігону де 30 років ведуть гібридну війну і випробують економічну, інформаційну і військову зброю на людях.

Повернуться найслабіші і найгірші. Навіщо повертатися тим, хто може влаштувати своє життя в демократичній країні.

Повернуться найслабіші і найгірші

І потім будуть розказувати що повернулися, тому що душа болить за Україну, а не тому що не змогли себе знайти за кордоном і в Україні у них життя краще

усі люди різні, я не хотів би жити за кордоном (так, я мав пропозиції релокації)

звісно є багато таких людей, головне причини по яким вони не хочуть (культура, мова, ціни, дівчата, звичний побут, звичний менталітет, небажання покидати зону комфорту, тощо), і навряд чи це патріотизм і любовь до батьківщини (такі також є, але це рідкість)

(культура, мова, ціни, дівчата, звичний побут, звичний менталітет, небажання покидати зону комфорту, тощо), і навряд чи це патріотизм і любовь до батьківщини

культура, мова, ціни, дівчата, звичний побут, звичний менталітет — це i є любов до батькiвщини

Ага, піаніно і країна-повія
культура
В Києві ще рік тому кацапська чулася частіше аніж українська
мова
По продуктам вже давно переплюнули польщу.
ціни

Ну чому ж?
Знайти хороший ремоут у Європі/США, повернутись в Україну з значно вищою від ринка з.п.
І отримувати усі бенефіти від соціалізму в Європі та кайфувати від дешевезни та якості в Україні.
Чим це погано?)
Тут і квартири скупив і на пенсію в Європі заробив, ламаючи стереотип про рибку)

на пенсію в Європі заробив, ламаючи стереотип про рибку)

1. На базі яких документів ти зібрався жити у Європі на пенсії?
2. А гроші ж так легко вивезти, що на ДОУ зовсім немає топіків «як вивезти більше, ніж 10k».
3. Тільки приватне медичне страхування для одного вийде в 1000+ EUR.

1. При офіційній спів-праці з європейськими компаніями у тебе нараховується «стаж», тобто відчислення в пенсійний фонд, притендувати на соціальні виплати у багатьох країнах взагалі можна через рік офіційного працевлаштування, а так то, 20 років точно встигнеш попрацювати в Європі до пенсії
2. А для чого тобі вивозити кошти з України? якщо я пишу про ввіз коштів в Україну , а з цим уже набагато простіше
3. Велика кількість ІТ компаній Європи тобі надає страхівку в соц.пакеті, хоча в Україні вона досить дешева і не думаю, що буде дешевше з’їздити кудись в Європу полікуватись по страхівці, ніж заплатити у нас в приватній клініці

При офіційній спів-праці з європейськими компаніями у тебе нараховується «стаж»

У Європі вже років 10 як заборонено офіційно влаштовувати тих, хто знаходиться не в ЄС, а то й взагалі тих, хто не у країні, де компанія зареєстрована.

Велика кількість ІТ компаній Європи тобі надає страхівку в соц.пакеті

Мова ж не про зараз, а про приїзд до Європи на пенсії

Мова ж не про зараз, а про приїзд до Європи на пенсії

Так, я ж пишу про навпаки.
Знайти ремоут у Європі -> приїхати в Україну після війни/відкриття кордонів/закінчення мобілізації/тощо -> працювати ремоут у Європі, на ту ж компанію

У Європі вже років 10 як заборонено офіційно влаштовувати тих, хто знаходиться не в ЄС, а то й взагалі тих, хто не у країні, де компанія зареєстрована.

А якщо влаштуватись спочатку на роботу і потім не виїжджати за межі ЄС? (чув, що це популярно)

Как только ты переедешь в локацию с меньшей cost of living, тебе тут же и меньшую зп дадут, с большой долей вероятности.

Или скажут что ты должен быть географически близок.

Или ты предлагаешь обманывать другое государство, говоря что ты физически там находишься, а на самом деле работать из Украины?

ну чому ж обманювати? remote work це ж remote work, якщо у компанії потрібно знати де я, це звісно скриватись не буде.
щодо cost of living — цікава думка, хоча після переїзду в дорожчу локацію, щось ніхто не спішить так робити=)

ты путаешь remote from yourcountry и remote from anywhere (что на самом деле обычно ограничено списком стран)

ему не надут ничего, а просто уволят

хоча в Україні вона досить дешева і не думаю, що буде дешевше з’їздити кудись в Європу полікуватись по страхівці, ніж заплатити у нас в приватній клініці

youtube.com/...​XkEnQ?si=AB8sRMjdsm3KB-s

Якщо є вільних 250к €

тебя никто не наймет в Европе с разрешением тебе работать из Украины
точто ты пишешь выдает в тебе человека вообще не знакомого с реалиями европейского трудоустройства.
варианты типа обмануть работодателя и рабоатть из Украины после возвращения скорее всего быстро вскроются.

Чому ж?
А як-же прям контракти, які досить популярні в обговореннях доу?

Не треба плутати роботу контрактором і офіційне працевлаштування в штат європейської компаніі.
Працівник компанії працює в її офісі, або ремоут в тому ж регіоні/країні. Може в якихось випадках і в межах ЄС можна, хоча я ще не чув щоб саме employee (не contractor) постійно жив і працював з іншої країни.
В контрактора інший режим роботи та інше оподаткування, специфіка його роботи регулюється власне контрактом. Деякі компанії зараз вимагають фізичного перебування контрактора на території ЄС, але не всі і не на всі позиції.

В контрактора інший режим роботи та інше оподаткування, специфіка його роботи регулюється власне контрактом

Оподаткування — очевидно відрізняється, але часто компанії використовують В2В контракти, що не відкривати представництво в кожній країні, в якій вони хочуть наймати людей. В той же час стосунки між компанією і контрактором виглядають саме як найм: оплачувана відпустка та лікарняні, праця на фул-тайм, опціони/річні бонуси.

Розумію, але в 90% випадках на ринку, який я зараз досліджую співпраця з компаніями відбувається за моделлю В2В, що ідентифікується, як контрактор — це раз
Два, в чому проблема працювати як юр.особа чи самозайнята особа?

І отримувати усі бенефіти від соціалізму в Європі та кайфувати від дешевезни та якості в Україні.

Фактично ІТшники в Україні так і робили: отримували зарплату як у Європі, ціни як в Україні ще й податки 5%. Ще й глузували з Європи де у розвинених країнах доводиться платити 40-50% податків.
ІТшникам натякали що високі податки доводиться платити як раз за гарний сервіс, які надають цивілізовані країни. Захист прав громадян, чесні суди, непідкупні поліцаї, армія НАТО нарешті.
А за 5% можна отримати тільки чиновників — казнокрадів, продажних суддів, «мусоров» замість поліцаєв і «ДМБ» замість армії.
Але деякі казали «мені не треба держава — я за ці гроші сам усе порішаю». От тільки що ти будеш рішати за гроші якщо твою квартиру обікрали? Підеш шукати приватних детективів? А якщо будинок горить? Будеш наймати пожежників? А коли ворог наступає? Винаймеш ЧВК аби тебе захищала?
Але головне у країни, як у банку — репутація! Якщо можна покласти гроші у швейцарський банк під 1% чи в український «МММ» під 50% — то кому ви довірите гроші?
Так само і з країною: у надійній країні доводиться платити 50% — але можна бути впевненим у майбутньому. В Україні можна було платити 5% ... аж поки мишоловка не закрилася! І тепер вже вимагають не 50% і навіть на усі гроші не згодні — віддавай життя.

Вся ця еквілібрістика не має сенсу, бо і в Європі не 50%, і в Україні не 5%.
Та і сервіс в Європі не те щоб ідеальний, і робота різних інституцій не без питань.
В Україні розвалена економіка і інфраструктура, і повна залежність від економічної допомоги тієї самої Європи. Якщо хтось думає, що 5% буде так далі і залишатися, то хай знімає рожеві окуляри.

Люди сидели в стране не только из-за 5%, что очевидно.
А и из-за стоимости жизни.
Такая дешёвая аренда как в Украине до войны мало где есть в Европе.
Коммуналка, еда, топливо, услуги, транспорт, медицина, недвижимость — всё было дешёвым.
Вот техника, одежда — тут уже можно было дискутировать. Но они объективно реже покупаются. Телефон, ноутбук, какой-то планшет — вполне себе одноразовые покупки в рамках года, в отличии от топлива для машины, еды и всяких штук типо маникюров\массажей\спортзала.
А вообще забавная тема с этими 5%... Почему когда о них вспоминают, забывают что основная масса сидит так то на 18%+1.5% + налоги на работодателя или вообще работала в серую платя 0.
+я уверен, все местные уже видели старенькую инографику: zn.ua/...​o_2020-10-29_08-41-49.jpg
Так там ФОПы вполне себе занимают скромное второе место с конца!)
Имхо, вся эта тема с 5% это чистой воды пиздёж абы переложить вину на кого-то.
«Это русскоговорящие виноваты что напал Путин!!!»
«Это ФОПы виноваты что не было денег на армию!!!»
«Это 73% виноваты в нападении!!!»
Будь тут хоть 30% — ничего не поменялось бы потому что сперва идут изменения, а потом уже налоги.
А не лить воду в дырявое ведро.
Впрочем, уже всё равно. Кто мог и захотел — выехал. Кто не может, но хочет, выедет, если доживёт и не передумает. Остальным можно и 80% налогов поставить «Не жили багато, не*** начинать»...

тобто ту суму, якщо мета — менша корупція, краще спрямувати на підтримку свого часу на протест, або на підтримку його організації коли є той чи інший кейс котрий виглядає для соціуму локального не вартим протесту(а значить і вартим того аби його толерувати в соціумі) але з вашої точки — вартим нетолерування

тобто лояльність до корупції(як і до всього іншого), і відповідно — її наявність, визначається лише наберабельністю критичної меншості(етак пів-півтора мільйона) протесту для того чи іншого кейсу, меншістю котра розуміє СВІЙ інтерес але робить його бонусом для УСІХ. наберуться ті хто розвиватиме/підтримуватиме — буде зменшення й закріплення в соціумі, не наберуться — не буде

а відкупитись податками — це все те ж відкупитись, навіть — гірше: при відкуплені «хабарник» буде дивитись куди вкластись; податки ж з корупцією будуть як лід котрий передають по черзі — краплями піде в ніщо(тупу активність заради активності, тобто в збиткову діяльність на 80% аби взяти відкат на 20%)

У вас досить нелінійний стиль написання й мені довелось перечитати тричі, проте по суті ви написали все вірно з моєї точки зору.

а відкупитись податками — це все те ж відкупитись

Податки то інструмент. У робочій системі він допомогає вирівнювати класову нерівність чи страхувати людей від форс-мажорів (на зразок звільнення чи втрати непрацездатності чи просто хвороби). У системі мертвій (на зразок української) ти можеш сплачувати 20% зі своєї зарплатні та ± стільки ж буде сплачувати роботодавець і в результаті отримати той самий орган через який М18-60 не можуть виїзджати.
Ну а те, що цих податків більш ніж достатьно можна порівняти з оподаткуванням тієї ж Польші.

ремонтуємо інструмент -> юзаємо інструмент
юзати поломаний інструмент небезпечно для здоров«я(деградація) й життя(замануха напасти на: «падаючого штовхни»)

просто ремонт — пріорітетніший, не безумовно, але — пріорітетніший
от про це не в курсі прихильники самопідвищень: їхня соціальна совість не в зовсім правильному руслі, — в руслі здавання інтересу, в здаванні на шкоду і собі і тому про що совість ниє

73% виноваты не в нападении, а в том, что нападение привело к таким последствиям. Теперь и расхлёбывают. Жалко только, что расхлёбывают и остальные 27%

А за 5% можна отримати тільки чиновників — казнокрадів, продажних суддів, «мусоров» замість поліцаєв і «ДМБ» замість армії.

...

Так само і з країною: у надійній країні доводиться платити 50% — але можна бути впевненим у майбутньому.

на жаль(в випадку даному) correlation != causation
та й айті — це навіть не 20% по капіталу

upd судочинство імхо виникло від змагальності буржуа з жорстким відстоюванням СВОГО інтересу а не від високих податків. просто об«єктивне судочинство додає ВСІМ бонусів — підгрунтя для його запровадження й критичного ставлення до того хто не блюстить його а мав би
а податки високі це на хвилі лівизни заходило вже(століттями!! пізніше), що не означає що це погано але й не означає що «от вони(податки) корупцію подолали» і тд

Так ніхто в Україні не сидів через 5%.
А також, чому ж ви вчепились 5%?))
бенефіти соціалізму у Європі й малось на увазі платити податки у Європі, але жити при цьому в Україні, remote work же ш

І насправді в Україні мені дуже подобалась податкова система ФОПа, вона реально була проста і в ній можна було розібратись самостійно ну і «плюшка» — 5%.
У Європі ж чомусь потрібно бути бідним, або ж «жити як всі» — не соціалізм це?
Я хочу розвиватись , як інженер, наприклад, і відповідно отримувати великий дохід з цього, у Європі, я так не зможу зробити, тому-що там не просто % (що було б логічно, тому-що чим більше заробляєш тим більше платиш фактично і усі рівні, тому-що платять якийсь однаковий %), а там прогресивна шкала оподаткування, тобто податок на багатство.
Отримуєш 120к+ платиш 50%
від 80 до 120 40%
ще нижче, менше
як на мене не правильно це і дуже не правильно і ніяк не співставляється з:

ІТшникам натякали що високі податки доводиться платити як раз за гарний сервіс, які надають цивілізовані країни. Захист прав громадян, чесні суди, непідкупні поліцаї, армія НАТО нарешті.

Дальше, децентралізація в Україні показала усім, що податків хватає і хватає нормально, як на зарплати сільським головам і т.д., так і на благоустрій уього, тому відчепіться уже від тих 5%, це був гарний і дуже гарний податок, який давав усім спокійно жити і розвиватись

там прогресивна шкала оподаткування, тобто податок на багатство

Хіба це не логічно?! Якщо я бізнесмен і мій бізнес дає великий прибуток — у мене є вибір:
1) Вкладати гроші у розвиток бізнесу, створювати нові робочі місця, підвищувати ціну моєї компанії і т.і. У цьому разі з мене не будуть брати великий податок.
2) Увесь отриманий прибуток пустити на «понти»: побудувати собі палац з золотим унітазом, аквадіскотетою і гаражем на 100 спорткарів. Але при цьому в Європі я буду не просто жлобом і виїбщиком — а буду поважним громадянином бо за цю розкіш я відповідно віддав величезні податки на суспільне благо!
3) Витратити багато грошей на благо-чинність та порятунок планети. На решту побудувати особняк з басейном. Величезні податки платити не доведеться (через благо-чинність).

У Європі ж чомусь потрібно бути бідним, або ж «жити як всі» — не соціалізм це?

В Європі чомусь поважають людей, які витрачають мільярди на благо-чинність, а тих, хто будує собі золотий палац — вважають жлобами. Ось наприклад пісенька про російських мільярдерів які понаїхали до Лондону:
www.youtube.com/watch?v=MdYGQ7B0Vew

Хіба це не логічно?! Якщо я бізнесмен

Ні, ви не бізнесмен, ви роботяга, який продає свої власні навички і час. 24 години на добу — стеля по часу.
В тому, що ви кажете є якась логіка, коли у вас є наймані працівники і ви вже користуєтесь плодами праці других людей і от в вас вже не 24 години, а 100 годин на добу, наприклад. І навіть тут є питання. Бо є бізнес, що конкурує глобально, з Бангладешем, наприклад, в якому немає таких обмежень по податках.

на благочинність

не плутайте те, що є добровільним з тим, що є примусовим.

Ні, це не логічно, тому-що, чому таку логікою не обкладати «бідняка» чи просто не бізнесмена?
«Ти подивись на них, на огрудках мангал газовий поставили іш ти, який „понт“»

Повинно бути все просто і всі правила одні для всіх і ніхто нікого заставляти не повинен, як з

3) Витратити багато грошей на благо-чинність та порятунок планети.

Якщо я бізнесмен і заробив гроші чесно, то це моє діло куди їх витрачати, хочу на благодійність (і правильно, що це стимулюється зниженням податків), хочу на спорт кари, хочу на себе та хоть куди!

Але і я, і Вася, який бомжує біля під’їзду, повинні сплачувати однаковий податок на прибуток в % спів-відношенні.
Вася заробив 0 він і заплатив 0, але всеодно умовних 10% від доходу.
Я заробив 100, я й заплатив 10, але теж 10% від доходу.
Ти заробив 100 000, і заплатив уже 10000 податків, але теж 10% від доходів.
Тоді це виглядає ще , хоча би, чесно (хоча для мене це всеодно виглядає як перевага у Васі, але кращої системи поки не придумали) — усі платять 10% від доходу.

Умови ж повинні бути для всіх однакові, соціалізм же ж=)
А чомусь тут в ЄС він якийсь кастрований, тому-що Вася платить 10%, я плачу 15%, а ти платиш 25%, хоча при тому всьому, ти всеодно платиш найбільше по факту, тому-що цифри в тебе більші, але при такій системі тебе просто «душать», тому-що забирають ще більше.
Тому ми й бачимо картинку, де багато молодих людей в Європі, працюють умовними водіями автобусів, а не стараються якось рости, що в кар’єрі, що в бізнесі, тому-що «а нащо? Як буду заробляти більше, мене ще більше ограбують. А тут ще й доплатять з тих грошей, які заберуть в того, хто вкалує 24\7»
Звідси і причина, чому сервіс поганий, чому все так довго і т.д. — у людей немає мотивації щось добиватись.

В ЄС чомусь захищають Васю, який нічого не хоче робити, а Петю, який хоче розвиватись, крутитись, працювати — душать

Чесною, як на мене , насправді була б зворотня система.
Ті хто заробляють дуже багато (умовно від 200-300 чи інше велике число) платять навпаки понижений % податку, тому-що фактично вони всеодно заплатять більше коштів у бюджет ніж 3-5 працівників некваліфікованої сфери — правда це напевне уже з розряду фантастики

Вася заробив 0 він і заплатив 0, але всеодно умовних 10% від доходу.
Я заробив 100, я й заплатив 10, але теж 10% від доходу.
Ти заробив 100 000, і заплатив уже 10000 податків, але теж 10% від доходів.

тут можна пояснювати все довго і складно через рух грошей в економіці, стандарти життя і т.і.
але можна і спростити (я чув тобі подобаються прості рішення). отож, якщо пояснювати просто — той хто заробляє 10 000 платить за себе і ще за 9 «вась-бомжів» щоб їм вдесятьох жилося однаково непогано. платить тому що очевидно може заплатити. справедливо це чи ні — залежить від точки зору на це питання (справедливість взагалі дуже ***овий аргумент для будь-якої дискусії). чи допомагає це підтримувати певний середній рівень життя і чи сприяє це помірному економічному розвитку — однозначно так (це доводять конкретні цифри і метрики). чи можливо це зробити в Україні просто піднявши податки — однозначно ні, бо в нас поламана система перерозподілу благ + на даний момент фактично відсутній середній клас тож навіть при наявності ефективної системи перерозподілу благ якийсь час ще не буде чого перерозподіляти.

Так я ж не проти платити, і мені по суті ж всеодно на «вась-бомжів», але й утримувати їх повишеним податком просто, тому, що у мене чуть більше грошей ніж середньо — виглядає як просто рекет і призив будь , як «вася»

Але я не про це:
Я за те, що усі повинні платити однаковий %, а хто уже скільки заробляє і хто яку кількість

«вась-бомжів»

покриває своїм % — це уже інше питання, але теж логічно випливає, що чим більший у мене фактичний дохід, тим більше

«вась-бомжів»

я утримую.
В Україні до речі, з цим все в порядку, тому-що у нас чи ти мільйонер — платиш 5-18% чи ти власник магазинчика в селі — (тут вроді ще менший %), чи ти юрист який послуги надає — 5-18%. У нас немає такого, що коли хтось заробляє більше платить повишений %. У ФоПа є ліміт — так, але тоді він може перерости в ТОВку чи щось інше і платити сталий % в незалежності від величини його доходу

Я за те, що усі повинні платити однаковий %, а хто уже скільки заробляє і хто яку кількість

Звучит хорошо, но проблема в том что с такой схемой денег на содержание государства не хватает. Если бы это было эффективнее, то так бы и сделали.

В Україні до речі, з цим все в порядку,

В Украине ужасное экономическое неравенство и средняя пенсия меньше 150 долларов, я бы не приводил её как положительный пример в какой-либо дискуссии о экономике

но проблема в том что с такой схемой денег на содержание государства не хватает

Маєш приклад росії з її сотнями мільярдів прибутків від продажі нафти.
І що вони норм живуть? Є розвинений бізнес, закони, безпека? Поляки їздять на заробітки до москви?

Скільки ти в діряву бочку грошей не лий, все одно порожня буде.

Я не понимаю как существование государства с формированием бюджета от нефтяных доходов и последующей тратой его на воровство и армию опровергает мой тезис о том что снижение налогов богатым и повышение налогов бедным не приведет к улучшению экономической ситуации.

Мне кажется чтобы его опровергнуть надо бы привести пример где такой подход есть, при этом читов типа нефтяных доходов (как в арабских странах) нет, и при этом экономика находится на высоком уровне.

Скільки ти в діряву бочку грошей не лий, все одно порожня буде.

Ну вот надо бы пример страны где бочка не дырявая (это мы ещё опускаем разницу в ментальности разных культур).

средняя пенсия меньше 150 долларов,

Пенсія така не у всіх, але так погоджуюсь, що з пенсіями в Україні дійсно є проблема і вона дійсно велика і її потрібно вирішувати.

АЛЕ:

но проблема в том что с такой схемой денег на содержание государства не хватает

Чому ж не хватає? У моєму селі після децентралізації почали будуватись спортивні майданчики, тротуари з освітленням, нові зупинки громадського транспорту, ремонти сільської ради та а-ля громадських просторів , ще й в голови сільради зарплата в 40 тисяч :)

Здається — грошей вистачає

Приїжджайте, не бійтесь! Тільки потім не плачте... ))

Пенсія така не у всіх,

не у всех, у кого-то 90+ тыс. грн (у судей например), а у кого-то минималка, поэтому я и беру среднюю. Вообще в таких случаях принято брать хотя бы медианную, но наш ПФ её не публикует, надо самому считать.

Вот данные за довоенный жирный 2021 год:
biz.nv.ua/...​sti-ukrainy-50171346.html
Средняя пенсия 140 долларов (курс 27), медианная 110 долларов.

Чому ж не хватає? У моєму селі після децентралізації почали будуватись спортивні майданчики, тротуари з освітленням, нові зупинки громадського транспорту, ремонти сільської ради та а-ля громадських просторів , ще й в голови сільради зарплата в 40 тисяч :)

Децентрализация это очень позитивное явление, но «спортплощадки с остановками» это не то что занимает какую-то значительную часть бюджета.
При этом в крупных городах инфраструктура недофинансирована, нет нормального общественного транспорта (в миллионниках до сих пор Богданы ездят). Т.к. это дорого, а остановку со стадионом сделать и школу покрасить — нет.

Кроме расходов на спортплощадки и тротуары в бюджете есть ещё куча расходных статей, большинство из которых недофинансировано: образование, медицина, пенсии, армия, правоохранительные органы... с полным списком можно ознакомиться здесь:
old.cost.ua/budget/expenditure

Впрочем это не вопрос этой дискуссии — вопрос дискуссии в том, получится ли собирать больше налогов в абсолютной величине если бедным налоги ещё больше увеличить, а богатым и среднему классу ещё больше уменьшить (можем даже забыть про соц. напряжение в бедной стране). Я думаю если бы это было возможно, у нас бы был пример такого преуспевающего государства. Но мы видим обратное.

у кого-то 90+ тыс. грн (у судей например), а у кого-то минималка, поэтому я и беру среднюю

Не потрібно маніпулювати фактами на старатись зіграти на основному почутті це злість до тих, хто був при владі))

Я мав на увазі тих, хто отримує мінімальну пенсію, але за своє життя встиг скупити якісь квартири, має власну автомойку чи міні-кафе, магазин, тощо

У цих людей пенсія велика, але звісно, що повноцінно вони не на пенсії, а ще працюють)) Ну але це до дискусії, кому і чим займатись на пенсії

в миллионниках до сих пор Богданы ездят

А Ви знаєте чому?)) Тому-що більшість з них це приватні перевізні підприємства, які відповідно «клали» на оновлення бази транспорту, тому-що «для чого?»

Якщо ви поїздите комунальним транспортом, то він зазвичай новий і доглянутий

бедным налоги ещё больше увеличить, а богатым и среднему классу ещё больше уменьшить

Я прекрасно розумію, що зробити так в реальності неможливо, тому й написав вище, що це:

правда це напевне уже з розряду фантастики

Але Пропорційне оподаткування існує і воно працює не в одній країні світу. От за що я топлю, щоб у всіх був одинаковий % податку в незалежності від його доходу, тоді буде чесно, кожен платить умовну «десятину», від свого хліба

Не потрібно маніпулювати фактами на старатись зіграти на основному почутті це злість до тих, хто був при владі))

Судей я привёл пример не из желания вызвать к ним злость, а чтобы продемонстрировать что «средняя» пенсия включает и такие «выбросы».

Я мав на увазі тих, хто отримує мінімальну пенсію, але за своє життя встиг скупити якісь квартири, має власну автомойку чи міні-кафе, магазин, тощо

Сколько таких людей? Процентов пять, меньше?

У цих людей пенсія велика, але звісно, що повноцінно вони не на пенсії, а ще працюють))

Вот «работающий пенсионер» это намного более частый случай, когда люди фактически до смерти работают, и не потому что им на пенсии заняться нечем.

А Ви знаєте чому?)) Тому-що більшість з них це приватні перевізні підприємства, які відповідно «клали» на оновлення бази транспорту, тому-що «для чого?»

Потому что это дорого, во всех крупных городах ЕС (мы же на ЕС ориентируемся?) общественный транспорт очень сильно дотируется.

Якщо ви поїздите комунальним транспортом, то він зазвичай новий і доглянутий

Но его не хватает — поэтому Богданы и ездят.

Але Пропорційне оподаткування існує і воно працює не в одній країні світу. От за що я топлю, щоб у всіх був одинаковий % податку в незалежності від його доходу, тоді буде чесно, кожен платить умовну «десятину», від свого хліба

Боюсь это не в условную «десятину» превратится, а в условные 47%. В Чехии где я живу такое хотели сделать, 10% в парламент набрали (так мало не по этой причине) — https://www-pirati-cz.translate.goog/jak-pirati-pracuji/pirati-zjednodusuji-dane-pro-zamestnance-spustili-danovou-kalkulacku/?_x_tr_sl=cs&_x_tr_tl=uk&_x_tr_hl=ru&_x_tr_pto=wapp

Сколько таких людей? Процентов пять, меньше?

Не велика кількість, ну і та, як я й вище писав. Пенсії це одна з проблем в Україні , яку потрібно вирішувати, погоджуюсь.

Вот «работающий пенсионер»

Так, а хіба не схожа ситуація в багатьох країнах ЄС чи США?

общественный транспорт очень сильно дотируется

Тут не можу сказати, але можливо і так. Ну і так, я погоджуюсь, за час проживання в ЄС громадський транспорт, це те, що кидається в очі, він тут зручніший, новіший, чистіший — факт

В Чехии где я живу такое хотели сделать, 10%

А чому не зробили? Що блокнуло?

Так, а хіба не схожа ситуація в багатьох країнах ЄС чи США?

Намного реже такое вижу

А чому не зробили? Що блокнуло?

Мало мест в парламенте получили, остальные политсилы были против реформы. Люди в основном и не задумываются что они эти 47% и так платят, т.к. оно спрятано как «взносы работодателя».

Намного реже такое вижу

Чесно кажучи працюючих пенсіонерів, як працівників , в Україні бачив дуже мало))
принаймні менше точно ніж тут.
АЛЕ, це звісно не стверджує те, що пенсіонери в Україні живуть краще, живуть, в більшості, гірше і це факт

Если бы это было эффективнее, то так бы и сделали.

так, здається, що так є в багатьох країнах, чи ні?
Особливо в офшорних.
Та навіть у нас в Україні))) У нас немає прогресивного оподаткування, де чим більше маєш тим більше платиш

Погуглив, називається: Пропорці́йне оподаткува́ння

Украина, Россия, Словения, Эстония, Латвия, Литва, Албания, Румыния, Сербия, Грузия, Гонконг.
В странах Балтии (на которые мы ориентируемся) эта «десятина» составляет 22-24%, не считая взносов на социалку(пенсию) и медицину...
Как-то для среднего класса в итоге получается даже больше чем в условной Германии с прогрессивным налогом, тебе не кажется?

та як більше, якщо 22-24% < 40-50%
В Німеччині одні з найбільших податків в ЄС

та як більше, якщо 22-24% < 40-50%

я отдельно уточнил что 22-24% это только налог на доход, без отчислений в пенсионный фонд и на медстраховку, а в Германии туда всё вместе входит.

Якби не вийшло меньше ніж в Україні без ФОП. Можете порахувати www.brutto-netto-rechner.info/index.php для 3-ї группи поадтку, це коли ти платиш меньший податок, а дружина більший, якщо має дохід..
1. Дохід 3к€ -> податок + всі соц.виплати =23.3%
2. Дохід 5к€ -> податок + всі соц.виплати =30%
3. Дохід 7к€ -> податок + всі соц.виплати =32%
4. Дохід 8к€ -> податок + всі соц.виплати =32.4%
5. Дохід 10к€ -> податок + всі соц.виплати =32.8%

це коли ти платиш меньший податок, а дружина більший, якщо має дохід

Ну а якщо дружина теж айтішниця, то ви обоє раптом платите по 4-ій групі, що вже не так приємно.

Ну а якщо дружина теж айтішниця, то ви обоє раптом платите по 4-ій групі, що вже не так приємно.

для 4-ї групи буде
1. Дохід 3к€ -> податок + всі соц.виплати =32%
2. Дохід 5к€ -> податок + всі соц.виплати =37.5%
3. Дохід 10к€ -> податок + всі соц.виплати =42.5%

Справедливости ради этот калькулятор не учитывает «взносы работодателя», это ещё + 18% где-то. Прогрессивный только income tax

Справедливости ради этот калькулятор не учитывает «взносы работодателя», это ещё + 18% где-то.

Все так. Себто якщо хочеш відкрити свою справу/галеру в Німеччині, то враховуєш ще частину роботодавця.
Якщо просто хочеш спокійно веслати, то от цифри наведені зверху.

В Україні рахують, зазвичай, і сторону працевдаця також.

До речі, в Грузії, якщо не помиляюсь, регресивна система оподаткування і країна стрімко розвивається )

Я ж попереджав, що пояснення спрощене. Почитайте про те як «рівень життя» і його різкі зміни впливають на економіку стане трохи зрозуміліше.

В Україні до речі, з цим все в порядку

В Україні зараз в принципі «не в порядку» з податками так само. Платиш реально 5%+ (бо там чисто 5 ніяк не буде) — ~40%. Знову таки поцікавтесь як у нас сплачуються податки, ким і в якій кількості. Бо так важко дискутувати коли у вас уявна Україна (і Європа теж).

Я розумію, напишу ж тут ще, що я знову ж таки, не про % кажу, а про підхід до оподаткування.

От нагуглив, як він називається:

Пропорційне оподаткування

це я зрозумів. в Україні маємо саме пропорційне оподаткування вже. проблема в з пропорційним оподаткуванням в тому що воно стимулює тих хто заробляє більше скирдувати більше грошей, а тих хто заробляє менше платити більші (в абсолютних величинах) податки, за високої ціни кредитів це сповільнює економіку. за низької ціни кредитів цим можна займатись якийсь час але потім так чи так вигідніше переходити до прогресивної ставки (соціально-економічні проблеми США останніх років не дадуть збрехати). якщо спрощено говорити, то можна це описати десь так — чим менше грошей наскирдовано у населення під матрацами тим здоровіша економіка. звичайно існують edge cases але їх ми поки не розглядаємо.

скирдувати більше грошей

не дуже розумію, це якби складати і не витрчати?

платити більші (в абсолютних величинах) податки

Так, вони ж всеодно не платитимуть більші податки аніж «багачі» в абсолютних величинах))

чим менше грошей наскирдовано у населення під матрацами тим здоровіша економіка

Це стандратне правило економіки, тут ніхто суперечити не буде

Але якщо глянути на Україну, то до 2022 року, економіка держави зростала, якраз таки через швидкість обертання коштів.
Зі своїх знайомих мало знаю людей, які б складали гроші під матрац, зазвичай так робили для великих покупок, житло, авто , тощо

Зі своїх знайомих мало знаю людей, які б складали гроші під матрац, зазвичай так робили для великих покупок, житло, авто , тощо

Міленіали? Чи вопще Ген-З? )))

Зараз можливестой де б тримати гроші багато як на мене))
від крипти до земельних ділянок в селах/областях
гроші під матрасом великого сенсу не матимуть, ІМХО

Зараз — це 5, максимум 10 років тому. Я ж і написав шо Ген-З )) Але ж ще досі живі люди яким трохи більше за 20 ))

«скирдувати» == накопичувати, складати на купу.

Так, вони ж всеодно не платитимуть більші податки аніж «багачі» в абсолютних величинах))

тут я неправильно сформулював. 10% від маленького доходу звичайно менше ніж 10% від великого але і знижує покупальну спроможність біднішої людини сильніше. прогресивна система працює приблизно так: є якась сума (+\-) на рік яка відповідає рівню життя середнього класу. ця сума береться умовно за базу. далі всі хто заробляють менше платять менше податків, бо їх покупальна спроможність і так занижена, всі хто більше — більше, бо на їх покупальну спроможність вищі податки впливають менше. таким чином країна виходить на більш-менш прогнозовану і сталу економічну активність. де всім +\- вистачає на той рівень життя на який вони заробляють (тобто бідні не такі вже й бідні, але і багаті не такі вже й багаті). до цього додаються різноманітні соціальні гарантії. наприклад, в Австрії якщо людина звільняється з робочи чи її звільняють — держава буде ще рік виплачувати суму, яка відповідає попередній зарплаті. це дозволяє людям спокійно міняти роботи чи навіть кар’єри і безробітні не впливають так різко на економіку, бо їх економічна активність не зникає\різко скорочується одразу після звільнення. це звичайно існує не у вакуумі але в цілому підтримує економіку.

це тому що люди в Україні в цілому небагаті (навіть айтішники), ринок цінних паперів не дуже доступний, а заощадження до війни люди тримали в тих же квартирах, а не в банках (бо ризиковано). тому так в Україні скирдувати важко і доступно не багатьом, бо податки високі (хоч і однакові для всіх хто їх сплачує), соціальних гарантій немає, часті кризи, які вимивають залишки грошей в населення. Україну до війни важко порівнювати з країнами ЄС в цьому сенсі — в нас інші проблеми в цілому.

Скирда це декілька копичок

Копичка кругла, скирда прямокутна

Скирда це декілька копичок

я про те що слово «скирдувати» означає «накопичувати», «складати» в цьому контексті

Ну так, звісно
Я про етимологію задумався
Копити (копиця, копна)маленька купка
Накопичень
Скирта то вже по дорослому :)

це тому що люди в Україні в цілому небагаті (навіть айтішники), ринок цінних паперів не дуже доступний, а заощадження до війни люди тримали в тих же квартирах, а не в банках

також бракує розуміння
щоб обміняти гривну на бакси, розуміння вистачає. а ось з наступним кроком вже важче, бо «це ж лотерея». а чому з обміном гривень на бакс це не була лотерея
акції (ETF), нерухомість, інвестування >> бакс >> гривна
В Європі правда подекуди також є перекоси, у німців купити хаус це все, акції — ніщо

щоб обміняти гривну на бакси, розуміння вистачає. а ось з наступним кроком вже важче, бо «це ж лотерея». а чому з обміном гривень на бакс це не була лотерея

Бо коли міняти бакси на гривні, можна брати і купувати щось, а коли міняти ETF на бакси і на гривні, то це ж потрібно податок заплатити, і важко розібратися, з усієї суми чи лише з приросту — таке враження що в Україні ні з того ні з сього з усієї суми 18% викласти і покласти.
Це ще не кажучи про те що сама покупка ETF доволі нетривіальна операція — зареєструватися на Interactive Brokers, розібратися як взагалі туди кошти переказувати.
Плюс ETF це така штука що іноді падає і займає певний час щоб відновитися, а тут людина накопичує на житло, знайшла хороший варіант — а індекс бац і впав, і потрібно кілька років чекати поки підросте.

таке враження що в Україні ні з того ні з сього з усієї суми

якщо з усієї суми то це податок на майно, ака wealth tax, в Україні такого немає, або не було. Скоріш за все, треба заплатити податок на прибуток.

В Україні є податок на доходи фізичних осіб. Якось в обговореннях на доу прозвучала думка, що коли продавати свої акції в interactive brokers і заводити кошти на валютний рахунок фізичної особи, то податковою це вважається доходом фізичної особи, з якого потрібно віддати 18%. Тобто продав усі акції щоб купити будинок, і віддав 18% — якщо збирав на цей будинок кілька років, то віддав більше ніж зросли ці акції за цей час.

В Україні є податок на доходи фізичних осіб. Якось в обговореннях на доу прозвучала думка, що коли продавати свої акції в interactive brokers і заводити кошти на валютний рахунок фізичної особи, то податковою це вважається доходом фізичної особи, з якого потрібно віддати 18%

1) чому саме interactive brokers, вони шо, виграли якийсь тендер для українського ринку та є монополістом? Той же eToro для Німеччини генерує прекрасні налогові довідки в pdf, де написано, шо за що купив, за що продав, скільки було дивідендів, який був доход та скільки податків треба сплатити.
2) доход — це різниця між продажом та купівлею, і ніяк інакше. якщо податкова бачить лише продаж, то треба їй пояснити, сгенерувати репорти в interactive brokers, в крайньому випадку скріншоти зробити. Так має бути по-нормальному, якщо в Україні дійсно треба платити 18% з усієї суми продажу акцій, то краще і не починати. Але в такому разі це податок не на доход, а на оборот.

на доу прозвучала думка

та комон, невже ніхто не спробував )

Це ще не кажучи про те що сама покупка ETF доволі нетривіальна операція

в ельфіях, в нормальному онлайн-банкінгу пошуком по ISIN все одно що шукати — акцію чи ETF. Але ISIN трохи довгий, німецький WKN зручніший. Наприклад 870747 — це акція Microsoft, а A2H577 — один з ETF, що відображають індекс NASDAQ-100 (який містить і Microsoft).

доход — це різниця між продажом та купівлею

Це прибуток )))
А дохід — це те, що отримали після продажу без урахування попередніх витрат.

Це прибуток )))
А дохід — це те, що отримали після продажу без урахування попередніх витрат.

ок, але це можливо ми дуже відхиляємося в семантику. 18% це на прибуток чи на дохід? я мав на увазі прибуток, що саме він має по-нормальному оподатковуватися. а якщо купити акцію за 100, продати за 118, та так 10 разів. це вже схоже на оборот. і вихлоп буде негативний, якщо саме «дохід без врахування купівлі» оподатковується, та якщо врахувати, що 18% від 1180 — це трохи більше, ніж 180 — цілком нелогично.

ок, але це можливо ми дуже відхиляємося в семантику.

Ну це щось по типу як плутати Вольти і Ампери і казати що сильно відхиляємось в семантику ))

18% це на прибуток чи на дохід?

На дохід. Воно так і називається «Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)» Але з цікавого, найбільш відповідне з таблички, що і яким податком обкладається це «Інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах (крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.40 та 165.1.52 ПКУ)» — 18%
Тобто для цінних паперів вони оперують поняттям «прибуток» (різниця між витраченим і отриманим) і аплаять (повинні) 18% на прибуток.

На дохід.

у разі акцій це не має сенсу. десь має бути роз’яснення, що дохідом фізичних осіб при продажу акцій вважається прибуток з операції продажу.

Тобто для цінних паперів вони оперують поняттям «прибуток» (різниця між витраченим і отриманим) і аплаять (повинні) 18% на прибуток.

Це трохи заспокоює ) А якщо операцій продажу було багато, і частина з них невдалі, то шо з збитками, чи мінусуються вони з прибутків за період часу (календарний рік, але тільки акції з акціями, не з іншими доходами)?

А якщо операцій продажу було багато, і частина з них невдалі, то шо з збитками, чи мінусуються вони з прибутків за період часу (календарний рік, але тільки акції з акціями, не з іншими доходами)?

То тоді треба глибше занурюватися у нормативку, витрачати час і розбиратись що ж там для таких випадків прописано. Але мені за це не платять 😀

От через це мало хто в Україні купує акції. Через те що це складно —

занурюватися у нормативку, витрачати час і розбиратись
От через це мало хто в Україні купує акції. Через те що це складно —

Скоріш тому що тупо нема бажання щось шукати і розбиратись в цілому, а не тому що складно.
Як приклад, я за 5 хвилин нагуглив для білкового програміста, що це таки прибуток а не дохід. Схоже що він на пошук не витратив навіть цього часу. Щось шукати далі не бачу сенсу, мені не актуально, кому актуально — той лізе і читає, а вже потім дає оцінку, складно чи ні :)

Як приклад, я за 5 хвилин нагуглив для білкового програміста, що це таки прибуток а не дохід

Дякую! Але це скоріш для Sviatoslav Turko, бо це він стверджував, що 18% це з усієї суми продажу. Я лише здивувався, що такого не може бути, бо який в цьому сенс. З моєї німецької перспективи мене це не обходить. Виявилось, що знову

як в треді про Польщу хтось казав, що на продаж житла там податок на всю суму, а виявилося, що лише на різницю продаж мінус купівля.

Фінансова необізнаність деяких дописувачів доу інколи лякає.

тому що тупо нема бажання щось шукати і розбиратись в цілому, а не тому що складно.

Згоден.

чому саме interactive brokers, вони шо, виграли якийсь тендер для українського ринку та є монополістом? Той же eToro

Бо на доу про interactive brokers часто пишуть, а про eToro ще не писали.

якщо в Україні дійсно треба платити 18% з усієї суми продажу акцій, то краще і не починати

Ну от я і не почав.

невже ніхто не спробував )

Я не пробував, а якщо хтось спробував і написав про це на доу, то я цього допису не помітив.

Бо на доу про interactive brokers часто пишуть, а про eToro ще не писали.

може вони просто едині, хто наважився зайти на український ринок. інші не реєструють клієнтів з країн непершого світу.
А що з банками? Всі ті необрокери вони більш про торгівлю з плечом. Просто акції можна в ельфіях придбати в звичайному онлайн-банкінгу, якщо відкрити депо. Може це величезна ниша, якщо в Україні такого немає.

Так а як рахунок у закордонному банку відкрити?
Дружина коли була у Польщі весною 2022го, відкрила рахунок у польському банку, а коли повернулася, то через рік з’ясувалося, що рахунок будуть закривати бо вона не має підстав мати рахунок у польському банку, довелося ті кошти що там були назад в український банк повернути.

я про українські банки, чи нема там в онлайн-банкінгу опції «придбати акції або ETF»

В колишнього альфа-банку (тепер sense) таке було, але тільки для акцій. Моно здається хотів щось аналогічне зробити, але через війну припинив розробку, бо НБУ заборонив торгівлю акціями. І тут якщо ще заборону на купівлю акцій я можу якимось чином зрозуміти (бо це виведення капіталу з країни), то заборона на продаж акцій (що є вводом капіталу в країну) — це вже повний абсурд.

Ні, сплачується лише податок на прибуток. Інший нюанс, що прибуток рахується в гривнях, тож у випадку швидкої девальвації можуть бути сюрпризи, і в найгіршому варианті, коли курс гривні асимптотично наблизиться до нескінченності, прибуток наблизиться асимптотично до доходу

Типова ситуація для нерезидентів США при інвестиціях в акції США (акції деноміновані в доларах а податки платяться в євро, франках чи чомусь місцевому і кожна операція і виплати дивідендів мають конвертуватися в місцеву валюту на дату операції що може в деяких випадках призвести до значної бухгалтерії при оформленні податків).

З іншої сторони податок платиться лише у випадку коли є realised capital gain (тобто коли акції були продані з прибутком в місцевій валюті, навіть якщо в валюті акції прибутку не було). Unrealised capital gain податком обкладатися не може (бо він же ж unrealised). А для спрощення оподаткування, перед продажем можна тимчасово змінити податкову резиденцію на ту, де податку на capital gain немає або він мінімальний (Монако, Швейцарія, ОАЕ, в деяких випадках Андорра).

виплати дивідендів мають конвертуватися в місцеву валюту

Добре, що для нерезидентів існують акумулюючі ETF EUR-denominated. Хоча не у всіх країнах вдасться пропетляти. Здається, та ж UK все одно треба звітувати

змінити податкову резиденцію на ту, де податку на capital gain немає або він мінімальний (Монако, Швейцарія, ОАЕ, в деяких випадках Андорра).

Тільки про exit tax не забути ) Хоча, в Іспанії, наприклад, він тригіриться після 4 млн — problems nice to have )

Ото ж
Або ж ФОП має бути брокером
Але чи є такий КВЕД хз

Скоріш за все, треба заплатити податок на прибуток.

Нагадало, як в треді про Польщу хтось казав, що на продаж житла там податок на всю суму, а виявилося, що лише на різницю продаж мінус купівля.

зареєструватися на Interactive Brokers, розібратися як взагалі туди кошти переказувати.

Так це усюди так)) Це і в Європі потрібно розібратись, як реєструватись, як оподатковуватись і що купувати

Розповідав розробник ПЗ, який живе у Швеції, що там в додатку банку акції можна купити.

В Україні хіба ні? Сенс існування банку це не лише мати рахунок і карточку для зручності (для тих кому так зручніше) користування грошима а і кредитування і інвестиції. Інвестиційні вклади від фіксований відсоток це щось дуже базове. І купівля цінних паперів на міжнародних ринках це шось не менш базове, де банк як брокер заробляє комісії за обслуговування брокерського рахунку, комісії на операціях ітд (прості гроші для банку). Перше посилання в Гуглі привело мене на сайт otp банку який пропонує такі послуги (правда від 20 тисяч євро мінімум інвестицій). Я не маю жодного уявлення наскільки це хороший банк і чи йому можна довіряти, але всі банки в Європі де я був чи є клієнтом мають опції інвестиції в акціях. Навіть Revolut (небанківська установа крім деяких країн) пропонує купувати акції в своєму застосунку. Причому брокеру/банку дуже вигідно мати акції у себе бо це їм надає можливість продавати не цілі (дробні) частини акцій, позичати акції для опціонів ітд. І акції завжди можна безкоштовно перенести від 1 брокера до іншого.

В Україні такої можливості немає.
Щойно подзвонив до otp банку, в них теж немає такої можливості.

Дуже дивно, але якщо брокер (IBKR чи інші) дозволяє відкрити аккаунт резидентам України то це відкрита бізнес ніша.

— відкрити магазин де за ціну акції/акцій + комісію продають щось непотрібне і цифрове (наприклад індивідуалізованого електронного листа-привітання) і приймають оплату картками українських банків.

— в подарунок до покупки дають обрані акції і переводять їх ACATS трансфером на зазначений аккаунт у брокера.

Таким чином в кінці у резидента України з банківського рахунку зняті гроші які відповідають ціні акції + комісії а на його брокерському аккаунті з’явились акції обраної компанії. При acats трансфері зберігається інформація про purchased price для податкової щоб не платити податок з повної вартості акції.

Припускаю, відсутність такої послуги у банках може бути пов’язано з обмеженнями на переказ валюти за кордон.

Навіть P2P перекази? І оплата товарів за кордоном? В тому числі за допомогою систем типу Wise/PayPal/Payoneer які можуть уникати прямих переказів через кордон завдяки взаємній компенсації вхідних і вихідних переказів (як то p2p money transfer у Wise). Як альтернатива — фізичний магазин на кордоні який приймає оплату готівкою.

Весною 2022 року моя дружина з нашими дітьми та її батьками перебувала у Польщі, і відкрила рахунок в Польському банку. Знімаючи готівку в банкоматах, вона поклала на той рахунок певну кількість коштів, кілька сіньйорських заробітних плат. Менш ніж через рік після повернення ми випадково дізналися, що рахунок будуть закривати, тож переказали гроші назад в Україну. Та оскільки в службі підтримки банку нам неправильно порахували комісію, рахунок став з мінусом, і потрібно було його поповнити на кілька євро, щоб закрити. Я вирішив спробувати переказати кошти за допомогою Wise, і зазнав невдачі. Зрештою кошти переказала моя співробітниця, яка мала рахунок в польському банку.
На доу писали, що поповнювали свої рахунки в Interactive Brokers тими способами, що Ви написали, та мій досвід свідчить про те, що просто так з наскоку не кожен зможе це зробити.
Ну і тут є ще одна проблема. В темі «майже все про Interactive Brokers», час від часу пишуть коментарі на кшталт:

При спробі зайти в мобільний застосунок IBKR з нерідного WiFi заблокувало вхід. З ПК і звичних WiFi продовжує пускати без проблем.
А сьогодні увійшови в акаунт побачив «лист щастя» з вимогою підтвердити «предоставить документы, подтверждающие текущий адрес проживания, выданные в течение последних 90 дней». Погрожують закрити рахунок протягом місяця.

Словом, Ви дійсно праві щодо того, що

якщо брокер (IBKR чи інші) дозволяє відкрити аккаунт резидентам України то це відкрита бізнес ніша

Було б добре мати можливість купити акції закордонних компаній настільки ж легко, як заплатити за заняття з гри на піаніно.

Щойно дзвонив у їх службу підтримки, зараз ця послуга в них не працює через обмеження НБУ. Тож от так просто взяти і купити акції в додатку монобанку чи будь-якого українського банку в розробника ПЗ в Україні не вийде.

Квазі-кеш з гривневих карт заборонений. Вопще практично усе заборонено. Давно. 50к з одного банківського акаунту на придбання валюти в місяці. 100к ліміт на переказ п2п за кордон. А зараз та банда клоунів вопще ох.їла. Змушують банка за кожен чих в бік кріпти чи п2п — блокуванти рахунки. Які нафік «інвестиції»??? Тут би встигнути просто свою ЗП врятувати ((

В Європі правда подекуди також є перекоси, у німців купити хаус це все, акції — ніщо

Це, я думаю, що дуже від людини залежить. Придбати будинок це нормальна ідея і непогана інвестиція. Придбати 5 будинків — це вже придбати собі нову роботу, як на мене. Менше з тим така опція теж існує, як і інші опції. Інвестиції в цінні папери в Україні влаштовано максимально через дупу, бо необхідно або самому мати ліцензію брокера, або наймати людину, яка має. І мінімальна сума в 10к$, якщо не помиляюсь, відлякує інвесторів-початківців. Коротше кажучи є немало нюансів, які роблять в цілому вигідні методи скирдування сильно менш привабливими і доступними.

необхідно або самому мати ліцензію брокера, або наймати людину, яка має. І мінімальна сума в 10к$, якщо не помиляюсь, відлякує інвесторів-початківців

цікаво, чому все так ускладнено. Чи мотивують це «захистом» клієнтів від них самих, щоб не програвали в азарті усе що мають

Інвестиції в цінні папери в Україні влаштовано максимально через дупу, бо необхідно або самому мати ліцензію брокера, або наймати людину, яка має. І мінімальна сума в 10к$

Ми про купівлю акцій через ІБ? Нема там ніяких ліцензій брокера, як і нема 10К мінімалки

бо їх покупальна спроможність і так занижена

Але це ж звучить так, наче як видувати ніс, а не лікувати нежить.

Проблема ж не в тому, що «багаті» заробляють більше, а в тому, що «бідні» не можуть собі дозволити певний рівень життя.
Можливо потрібно спробувати провести роботу в цьому напрямку, а не просто «стригти багатих», бо це найлегше.

Уже писав вище, Грузія — регресивна податкова система. Країна розвивається)

тобто бідні не такі вже й бідні, але і багаті не такі вже й багаті

От в тому й то справа)) Тут на ДОУ всі кричать, що «я не думаю про права касирів на касах» — і це правда, я не касир і не думаю про права касирів. Але з тієї ж сторони, вважаю, що цих людей за касу ніхто «батогами не жене» і люди самі вибирають йти на таку роботу.
Це ж ринок, якщо касир стане дефіцитною професією, працевдавці будуть змушені підняти оплату/умови праці, тощо.
Все ж як з ІТ і ми всі в цьому переконались, що «золоті ковідні часи» != теперішнім «постковідним» часам

якщо людина звільняється з робочи чи її звільняють — держава буде ще рік виплачувати суму

Це класно, але потрібно розуміти, що нічого безкоштовного не буває і відповідно за це хтось платить і цей хтось — ти і я)))
Це ризик, який звісно потрібно приймати і зважувати, як і в будь якому бізнесі, зараз же ш цей ризик переклали на «державу» Австрію, а «держава» по суті , переклала його на плечі «багатих» людей

инок цінних паперів не дуже доступний

Mono invest
interactive brokers
Crypto
та інші брокери з «кухнями»

На разі не сильно бачив, щоб у Європі люди купували масово скупляли акції)) тримають кошти в євро та в локальних валютах
Можливо це у мене така вибірка

заощадження до війни люди тримали в тих же квартирах

Особисто я не вважав, що тримати кошти в банках «супер ризиково», але завжди вважав, що це точно не вигідно (м’яко кажучи" і тут не важливо який це банк — Український , Європейський чи Американський.
Люди тримали кошти в квартирах чи іншій нерухомості в першу чергу через те, що:
— долар це теж валюта, яка теж має інфляцію
— ріст нерухомості цю інфляцію так чи інакше перекривав
— нерухомість приносить напівпасивний дохід

соціальних гарантій немає

погоджуюсь

часті кризи, які вимивають залишки грошей в населення

Так і про ковідні часи можна сказати))
Ті хто тримали свої заощадження не в національній валюті нічого не втратили, як на мене

в нас інші проблеми в цілому

Повністю погоджуюсь, у нас інші проблеми , які потрібно вирішувати.
Але дуже дивно, що ми всі тягнемось в Європу, а тут то оказується не так і добре живеться))) Добре лиш «касирам та водіям автобусів»))

На разі не сильно бачив, щоб у Європі люди купували масово скупляли акції)) тримають кошти в євро та в локальних валютах
Можливо це у мене така вибірка

Думаю вибірка і як рахувати акції. В усіх країнах Європи де є не лише солідарна а і накопичувальна складова пенсійної системи (PEE/PERCO у Франції, Pillar 3 у Швейцарії) цю накопичувальну складову потрібно інвестувати в акціях, облігаціях чи під фіксований відсоток. Іноді це так сильно завуальовано що людині може бути незрозуміло що вона купує акції бо вони обирає «свій профіль ризику».

ми всі тягнемось в Європу, а тут то оказується не так і добре живеться)))

все тут добре ) справа не в Європі, а в емігрантстві першого покоління, їм ніде нема покою. наша місія — придбати першу нерухомість та передати наступному поколінню

На разі не сильно бачив, щоб у Європі люди купували масово скупляли акції

так, житло в кредит жере у европейців багато грошей. але майже кожний онлайн-банкінг має опцію купувати акції та ETF.

Особисто я не вважав, що тримати кошти в банках «супер ризиково», але завжди вважав, що це точно не вигідно (м’яко кажучи" і тут не важливо який це банк — Український , Європейський чи Американський.

100.000 евро на банк нібито гарантується в еврозоні, що повернуть, якщо банк зникне. але якщо банки падатимуть масово, то це скоріш за все на спрацює. Це стосується коштів на рахунках, не акцій — акції залишаться у клієнта (але це не точно). Але акції мають курсові ризики — курс може впасти. Облігації західних держав надійніші за все, бо сума виплати гарантована державою, а банк має лише папірець, що якась Норвегія заборгувала клієнту гроші, банкрутство банку на це не вплине.

А чим сервіс водія автобуса в Україні краще ніж в європейських країнах? Щось я не пригадую хорошого автобусного сервіса українського.

В Європі водій суміщує кондуктора бо запускає через передні двері

В Європі водій суміщує кондуктора бо запускає через передні двері

Є й звичні нам кондуктори, наприклад у трамваях Амстердама платив кондуктору.

вже можна просто банкiвську картку свайпать

Ну да, це вам не український водій, який так розвинувся і зріс над собою, що може одночасно рулити, курити, читати телефон і приймати оплату за проїзд і видавати здачу і кричати щоб проходили далі по салону і передавали за проїзд ті, хто зайшов на задні двері :)

Залежить яким перевізником їхати)))
Ну але це демагогія
Я мав на увазі трохи інше

3) Витратити багато грошей на благо-чинність та порятунок планети. На решту побудувати особняк з басейном. Величезні податки платити не доведеться (через благо-чинність).

Я сотни раз видел этот миф но так и не понимаю откуда он взялся. Деньги потраченные на благотворительность просто не облагаются налогом, в бухгалтерии считаются как расход — они не вместо налогов.

И, в основном, тратятся на содержание самих благотворительных фондов

Ещё один миф, процент доходов которые можно потратить на расходы фонда ограничен законодательно.

тримували зарплату як у Європі, ціни як в Україні ще й податки 5%. Ще й глузували з Європи де у розвинених країнах доводиться платити 40-50% податків.

Ем це звичайна ситуація як у будь-якому бізнесі — чим більше ризиків, тим більше профіт. Тут ще не враховано, що в Європі в тебе буде норм. пенсія, а в Україні дуля.
Що якщо в тебе находять піздецому, то в ЄС це все буде дійсно безплатно, а тут ти будеш тратити свої останні гроші на лікування. І т.д. т.п.

П.С. 2022 році рашка могла би напасти на країну Балтію і імхо, НАТО не сильно би допомгло. Це зараз всі вже готовляться до прямоо зіткнення з рашкою, а тоді хз. як було би..

Для того, чтобы быть уверенным в будущем, нужно не голосовать за клоунов во время войны. А проголосовали — так и 90% налогов не помогут.

Десь в Африці така «буча» кожен день — там може взагалі досі людей їдять.

Ой, досить порівнювати із Африкою. Різні регіони Земної кулі мають різний ступінь розвитку. Те що відбувається у Африці цілком прийнятні для 19-го сторіччя у якому вони застрягли речі.
Україна живе у 20-му сторіччі десь, і для нас такі речі не прийнятні.

Щодо байдужості. Ну тим же біженцям із Лисичанська впевнений що здебільшого було якось пофіг на Сирійців там наприклад, які і сюди їхали до вторгнення. Ще й лаяли їх за те, що понавідкривали своїх секондів. Та і кожен день проходили повз бомжів і теж якось пофіг їм було на них.

Таке життя.

На коли очікувати трансфер України до 21 сторіччя?)

Хіба що коли Парашка зникне, або якщо Україна здасться США і стане новим штатом.

Ну тим же біженцям із Лисичанська впевнений що здебільшого було якось пофіг на Сирійців там наприклад, які і сюди їхали до вторгнення.

Зазвичай це кажуть люді, котрі самі були байдужі до політики і того що відбувалось в світі.

Звучить ніби в тебе немає сім’ї, заведи сім’ю і вільного часу ностальгувати не буде

Треба ж було у п’ятницю публiкувати

Про бусифікацію переживати не треба, це все вороже ІПСО, зняте на тимчасово окупованих територіях з метою дискредитації мобілізації. Вже є коментар від пресслужби Сухопутних військ www.facebook.com/...​222&rdid=7lfksRvFldUdf07h

Важливо розуміти, що значна частина контенту в соцмережах, де зображені військовослужбовці Збройних Сил, нібито службовці ТЦК та конфлікти з ними — продукти ворожих підрозділів інформаційних операцій.
Ми отримуємо дані про організацію зйомок таких сюжетів на тимчасово окупованій території. Елементи типові: люди в українському однострої разом з людьми в формі Національної поліції вступають в конфлікти з «місцевими жителями».
Імітуються побиття, в кадрах присутні мікроавтобуси та автомобілі з чорними номерами, а також авто з українськими номерами різних регіонів реєстрації. Використовуються нейтральні локації, які важко визначити.
Одночасно з цим, самі відео поширюються у поганій якості — це також імітація «природності». Раніше ворожі фахівці використовували більш професійний монтаж і не досягали результату, а отже — противник удосконалюється.
Окрім імітації конфліктів готуються відео, що пов’язують військовослужбовців ТЦК з вживанням спиртних напоїв, наркотиків, у закладах харчування та в супроводі жінок.
За останній час у мережі з’явилося кілька подібних відео, які набули значного поширення.
Підкреслюємо, що усі справжні ситуації, які мають місце — ретельно вивчаються, проводяться необхідні службові перевірки, а громадськість інформується у встановленому порядку. Проте ми зобов’язані повідомляти, коли високим статусом військовослужбовців ЗСУ маніпулює ворог.
Закликаємо відповідально ставитись до будь-яких підозрілих відео. І тоді противник не досягне мети в своїх інформаційних акціях.

Ха-ха-ха... ХА-ХА-ХА!

Мого двоюрідного брата перестріли ТЦК-шники біля ринку, скрутили і бусиком відвезли у військомат. Саме смішніше те, що ринок знаходиться від військомату на відстані 100 метрів, тобто, вони довше його запихали в бус, аніж везли. ))) Це було тиждень назад, тепер він проходить ВЛК. Проходить довго, бо у нього черепно-мозкова травма і він регулярно падає в епілепсії. Лікарі у ВЛК ті ж самі, що його лікують після чергового припадку, бо місто маленьке, але все рівно заставляють знову зробити МРТ.

Мій знайомий оновив дані, бо організація подає списки військовозобов’язаних, і через два дні приїхали ТЦК прямо на робоче місце і загрузили в бусік. Чоловікові не дали навіть свою машину відігнати додому. Це було місяць назад, зараз він вже десь закінчує навчання. Його машина так і залишилась на роботі стояти...

Але це все, звісно, вороже ІПСО! І я — вороже ІПСО... І все моє життя зараз схоже на вороже ІПСО... ((

Дуже красиво написано. Нарешті ОП завели собі нормальних ботів.

А шо таке ОП? Організована Преступність?

Підішло б, але Українською «злочинність»
А так суть передає.

Нє, то до України і українського не має ніякого відношення. Тому тільки Преступніки. З великої літери

А вы, у нас с какими планами на жизнь? Если верить в то, чем вас кормит кацапня то кортизольчик вас в могилу сведет.

Цікаво, вони що там дійсно тупі, якщо думають що в цей треш хтось повірить?

Ти дуже сильно недооцінюєш силу пропаганди.

Я відкриваю новини про бусіки, дивлюсь і мені це надає сил не нити в міграції і йти вперед

На днях іпанатка без вуглів сказала шо треба в усіх закордонних гадів забрати паспорти. А шо з того помийного рота виплескується — церез півроку приймається в законах. Так шо вперед треба вже не йти, а максимально швидко бігти ))

Багато будуть щасливі занести паспорт у найближче консульство та отримати відповідну довідку

Через ТЦК і ВЛК в Україні )) Ви наче дитина,єй богу

вiдслужи та Зеленський пiдпише вихiд, бгг

А шо з того помийного рота виплескується — церез півроку приймається в законах.

А можна приклад прийнятого? Приміром, вона пропонувала розстрілювати військових на місці за виконання наказу і не прийняли.
Не вся маячня від неї іде потім в життя, а другий важливий фактор крім «розділяй і володарюй» це те, що українці за кордоном занадто вільні від умов воєнного часу. І мова ж не лише про бусіки ТЦК, вони і жінкам можуть наказати «вдягнути цаки і радавацца», а тут не можуть — це, с.ка-бєсіт владу і вона явно не перестане бомбити закордонних.

А можна приклад прийнятого?

Це сарказм чи така тонка іронія?

А шо там говорять іпанатки закордоном? Чи там таких нема ?

зараз вже заговорили про мир, то може скоро бусіки закінчаться.

Раніше треба було говорити, рік назад, коли були аргументи і умови прийнятними (типу відмова від НАТО, російська друга мова, границі днр/лнр, заморозка статусу Криму на 10 років). Но, Арестович та інші, хто говорили за перемовини, «мудаки, колуни, піздоболи, вороги України, ніяких перемовин з рашкою бо „ти бачив що було в Бучі?“, тільки перемога».

А зараз, як я писав рік назад, перемовини все-одно будуть, тільки з набагато гіршими умовами для України і заходу, не говорячи вже скільки людей, інфраструктури і грошей було втрачено за останній рік.

Раніше треба було говорити

How’s weather in Sydney mate?

Не скаржусь.

А ти в окопі сидиш? В українців в Україні лише два вибори — або виступати за перемовини, або добровольцем лізти в окоп. Все інше — це лицемірство.

Топити за перемовини з Мединським тільки і можуть що клоуни, мудаки, Арестович і інші піздоболи.

Багато хто подібне писав рік назад, вже не проти перемовин, а що сталося то? Ще через рік більшість буде не проти. І про умови які були в 2022 будуть тільки мріяти.

Просто треба включати здоровий глузд і раціональне мислення. Перемовини все-одно будуть рано чи пізно, всі війни закінчуються перемовинами, хочете ви цього чи ні. Просто чим більше зволікати, тим гірші для України будуть умови, тим більше людей Україна втратить, тим довше треба буде відновлювати економіку.

Це як відмовлятися проходити щорічний чекап, бо думаєте що якщо не знати про проблему то її не буде, замість того щоб вчасно виявити і вилікувати. Так і ви, ігноруєте той факт що позиції України тільки погіршуються, рашки — покращуються, і немає навіть натяку на зміну ситуації. Чи у вас є ідеї за рахунок чого і як ситуація зміниться і чи будете ви приймати в цьому безпосередню участь? Поділіться, ми тут послухаємо. Тільки без абстрактних «з рашкою вести перемовини не можна». А воювати програючи, значить можна? Це типу краще? Ну тоді вперед в окоп на власному прикладі демонструйте.

Тут гарного вибору немає, є лише поганий і гірший.

Ти так ніхуя і не зрозумів. Не було в 2022 жодних реальних перемовин. Від Росії там був несерйозний клоун, який не мав жодного реального стосунку до прийняття рішень.
Треба просто розуміти як ведуться політичні перемовини.
Єдиний раз коли Росія вела реальні перемовини — це коли була підписана зернова угода. Саме тому що вона на той момент була зацікавлена в домовленостях, і саме тому ті перемовини вів шойгу, а не якийсь хєр з гори, без реальної влади.

Ти вже визначся. То ти говориш що не можна вести ніяких перемовин, то кажеш що не проти перемовин но рашка не хоче (хоче, особливо в 2022 хотіла коли наскоком взяти не вийшло і санкції душили).

Вся ця війна це ради перемовин, перемовин рашки з заходом для покращення її геополітичної ситуації. Україна лише використовується як молодший брат якого можна бити шантажуючи маму (захід). До того Грузія використовувалася, Молдова. У рашки кишка тонка щоб по Європі вдарити, а ось братів-сусідів — можна.

Що тут визначатися.
Перемовини вони тільки тоді коли ведуться з людьми які приймають рішення.
Коли заключали Мінськ −2 перемовини вів особисто Путін. А два барана із лднр сиділи на лавці в коридорчику і потім підписали все що їм всунули.
А коли потім 6 років ці два барана(чи наступні які їх замінили) з лднр вели «перемовини» в контактній групі Мінська — це була імітація, бо барани нічого не вирішують. І саме тому Путін відправляв на перемовини тих баранів і якихось другорядних клоунів із Росії типу Гризлова чи Козака, які не мали повноважень.

Вся ця війна це ради перемовин, перемовин рашки з заходом для покращення її геополітичної ситуації.

Вся ця війна, тому що в якийсь момент Путін вирішив приступити до основного його політичного плану — відновлення ссср-2.0, коли йому здалося що ідеальний для того момент — «клоун» в Україні у якого з кожним місяцем падає рейтинг підтримки, меркель пішла, Європа «слабка», північний потік майже добудован, в Європі купи прикормлених політиків і медіа, в США «слабкий» байден, який збіжав з Афганістану.
А далі все пішло не по плану, і Путін перейшов до тактики «пересидіти» захід війною на виснаження, в надії що влада на Заході зміниться на його користь, і блефом і пропагандою він зможе всіх переконати що Росію перемогти ніяк не вийде.

«пересидіти» захід війною на виснаження, в надії що влада на Заході зміниться на його користь, і блефом і пропагандою він зможе всіх переконати що Росію перемогти ніяк не вийде.

А шо з цього плану пішло не так? Гівно по усій Європі перемогло на виборах. Вибори в штатах практично у хуйла в кармані. План хуйла по окупації українських теріторій виконано десь на 95% як вони малювали. У банди колунів рейтинги вже під плінтусом. Відновлення СРСР, передбачуване Сімпсонами у вересні цього року ще, правда, в майбутьному. Нічого не забув? ))

Мав на увазі що початкова ідея під кодовою назвою «Київ за три дні» пішов не по плану. А зараз так, «не все так однозначно», поки що хєр його знає чим це все може закінчитися.

Погугліть, мапи можливих сценарієв захоплення українських територій викладали ще 10 років тому. «Київ за три дні» то був план-максимум. Сухопутний коридор в Крим — план-мінімум. А в нас крім шашликів і «великого будівництва» не було ніхера ніяких планів.

Про нас то да, так і є.
Вони план мінімум виповнили за перший місяць війни. Чого ж не зупинилися тоді, коли стало зрозуміло що план максимум провалився?

А чого їм зупинятися? Там усе добре. Кацапня засрала увесь світ, і не відчуває ніяких проблем чи обмежень. Півкулі допомогає напряму. А решта втіхаря або неявно. Форбс оце на днях писав шо кацапня вже в кілька разів наростила виробництво боєприпасів і складної техніки (дрони, РЕБ, і т.п.). Санкції, млять??? Про живу силу і так зрозуміло, шо навіть 10:1 українці закінчаться раніше, навіть якщо усіх шо лишилися від 15 до 75 на ноль кинути. А отак безглуздо втрачати літаки, як нещодавно, шо навіть не зрозуміло шо то було — прямий саботаж і зрада, чи все дісно так погано (( Соромно читати про це було. Пєчалька, вопщем ((

Про живу силу і так зрозуміло, шо навіть 10:1 українці закінчаться раніше

а це з якого переляку?

А отак безглуздо втрачати літаки, як нещодавно

це переважно були макети та «неробочі гроби». але втрати можливі, не без цього на війні.
Повертаючись до Європи, не все так погано, ле пен ось прокатили вчора — лише трете місце.
Глобально, рашка зазнала стратегичної поразки, бо її становище у порівнянні з 2021 значно погіршилося на десятиріччя, а жодної з стратегичних мет не досягнуто.

Про живу силу і так зрозуміло, шо навіть 10:1 українці закінчаться раніше
а це з якого переляку?

З того що тих 8кк моб ресурсу в нас тільки на папері.
І вже зараз щоб закрити потреби в поповненні треба юзати бусики, забрати категорію обмежено придатних, ухвалювати закони про позбавлення прав за ухиляння і т.п.
Навіть на доу я читав про те що половина мобілізованих тупо фізично не стягує підготовку.

А в них мобілізації як такої і не було.

Глобально, рашка зазнала стратегичної поразки, бо її становище у порівнянні з 2021 значно погіршилося на десятиріччя, а жодної з стратегичних мет не досягнуто.

Як мене це трігерить «вони програли бо не досягнули стратегічної мети». Вони забрали Крим і ще кілька областей, мають союз з Китаєм, ВПК реально виріс в рази (про що пишуть західні ЗМІ), при всіх санкціях і обмеженнях цілком норм живуть, літають в Туреччину.

Ну та, вони не захопили Європу чи Україну, і що це програш?

З того що тих 8кк моб ресурсу в нас тільки на папері.
І вже зараз щоб закрити потреби в поповненні треба юзати бусики, забрати категорію обмежено придатних, ухвалювати закони про позбавлення прав за ухиляння і т.п.
Навіть на доу я читав про те що половина мобілізованих тупо фізично не стягує підготовку.

ні, якщо порівнювати, то яблуки з яблуками. є статистика, чисельність населення, яка 1 : 3,5. усе інше то ваша суб’єктивна оцінка

А в них мобілізації як такої і не було.

а чому мільйон їхніх чоловиків з’...ався з раші восені 2022? їм ракети на голову наче не падали...

то яблуки з яблуками. є статистика, чисельність населення, яка 1 : 3,5. усе інше то ваша суб’єктивна оцінка

І коли в Україні був перепис населення?
Україна має фінанси наймати всяких непальців, африканців, таджиків і т.п.?

Ще до війни на західній Україні більшість сільських здорових чоловіків працювала за кордоном.
В Росії те саме?

Яблука якблуками, але очевидно що з мобілізацією вже є проблеми. В них таких проблем немає. А співвідношення існуючих втрат якраз тих 1:3-4.

Яблука якблуками, але очевидно що з мобілізацією вже є проблеми.

а в рашці їх нема? раніше 300.000 рубліків сплачували за підписання контракту в армію, зараз вже мільйон.

а в рашці їх нема? раніше 300.000 рубліків сплачували за підписання контракту в армію, зараз вже мільйон.

Так, нема.
Все що можна вирішити грошима це не проблеми а витрати)

імхо кремлівські навіть зойкнули: "ой а так можна було?! чо ми раніше не ето самоє?!"(імєть свій народєц і стращати пробкові шоломи західні)

не факт, що можна вирішити. ми лише спостерігаємо зростання ценніку. а скільки там мобілізується, нам невідомо

Як мене це трігерить «вони програли бо не досягнули стратегічної мети». Вони забрали Крим

Це було в 2014, а я писав про порівняння зараз vs 2021.

Як мене це трігерить «вони програли бо не досягнули стратегічної мети».

Прийшов рейдер, хотів забрати всю хату але забрав сарай і криницю, кури-гуси, худоба порозбігалась, все інше розвалив і спалив. А володар йому такий: «пффф, але ти не досяг стратегічної мети!»

Прийшов рейдер, хотів забрати всю хату але забрав сарай і криницю

... і в нього через це 300 млрд банк заморозив. ну і хто він після цього, твій рейдер?

... і в нього через це 300 млрд банк заморозив. ну і хто він після цього, твій рейдер?

Думаю що це прикро для них, але не дуже на щось впливає. Звісно, для рф ця війна теж «боком виходить» але порівнювати з тим як ця війна впливає і вплине на Україну взагалі не можна.

але порівнювати з тим як ця війна впливає і вплине на Україну взагалі не можна

так, не можна, ніхто і не порівнював. Але рф зазнала стратегичної поразки. це не означає, що Україна щось виграла.

Але рф зазнала стратегичної поразки

Що це означає? Це означає, наприклад, що рф років 30-50 буде не в змозі вести наступаючі війни? Ні? Ну тоді яка це стратегічна поразка?
Я навпаки, бачу що вони виконали свої задачі мінімум
1. Сухопутний коридор до Криму. І це не маленька смужка в 10 км.
2. Послабила так Україну, що ми в себе приходити будемо років 20. А по людським ресурсам може взагалі ніколи.
3. Азовське море, + збільшила власну чорноморську економічну зону.

Це означає, наприклад, що рф років 30-50 буде не в змозі вести наступаючі війни? Ні? Ну тоді яка це стратегічна поразка?

Стратегична поразка в тому, що рф зробила камінг-аут як агресор та звірюки. Але всі побачили, що за великим рахунком нема чого лякатися. план рФ відновити імперію під ядерним шантажом провалився. Захід поеднаний проти рФ як ніколи, НАТО прокинулося від стану «кліничної смерті» (чи як там Макрон років 10 тому казав) та набув нового сенсу існування. Швеція та Фінляндія вступили до НАТО. Газовий ринок Європи для рф втрачено, і Європа не замерзла.
Порівняйте становище рф у 2021 та зараз.
Щоб не бути голословним, наведу також цього шановного герра як певний референс, він також каже про стратегичну поразку рф (він проукраїнський, але геть об’єктивний, репортував про випадки военних злочинів з боку ВСУ, підкреслюючи що це не система на відмину від злочинів російської армії.) Нажаль німецькою мовою, може chatgpt колись навчиться пересказувати ютуб-відео чи перекладати тітри.
www.youtube.com/watch?v=3fLL7JSF1uw
Вважаю, ви дивитесь занадто украіноцентрично, тому важко з вашої перспективи побачити стратегичну поразку рф.

Стратегична поразка в тому, що рф зробила камінг-аут як агресор та звірюки.

В який раз? До цього була Чечня, Грузія, Сирія. Це не заважало Обамі приїздити з кнопкою «ресет». А якщо завтра прийде хтось новий замість путіна, то його взагалі зацілують.

Але всі побачили, що за великим рахунком нема чого лякатися.

Куди подивиться щоб це побачити? Із нового Польща (НАТО) побоялося збивати ракети над територією України які летять в бік Польщі, аби не стати стороною конфлікту. Ссуться аж бігом, але трохи менше ніж до 22-го.

Захід поеднаний проти рФ як ніколи, НАТО прокинулося від стану «кліничної смерті» (чи як там Макрон років 10 тому казав) та набув нового сенсу існування.

Ми всі бачили чого вартий «прокинутий» захід без Штатів. Ось прям на зараз що саме змінилось в Європі в оборонній галузі? Я тільки чую про плани. А в Штатах і до 22-го року в оборонці все було пристойно.

Швеція та Фінляндія вступили до НАТО.

Думаю, що це для них прикро, але не дуже. Головне для них зберегти влив на пост-совок.

Газовий ринок Європи для рф втрачено, і Європа не замерзла.

Як тільки підпишуть мир чи припинення вогню засікайте через скільки часу почнуть закупавати газ.

Вважаю, ви дивитесь занадто украіноцентрично, тому важко з вашої перспективи побачити стратегичну поразку рф.

Може тому що для мене стратегічна поразка це трохи щось більше ніж тимчасові «неприємності»? Для мене стартегічна поразка це коли країна років ну хоча б 20 не буде загрозою для інших.
Ось що чат GPT надав
«Стратегічна поразка країни — це стан, при якому країна втрачає здатність ефективно захищати свої національні інтереси та забезпечувати свою безпеку. Така поразка може мати місце як у військовій сфері, так і в політичній, економічній та соціальній.

Ключові аспекти стратегічної поразки:

Військова поразка: Втрата значної частини збройних сил, втрата контролю над важливими територіями, нездатність продовжувати бойові дії та захист своєї території.

Політична поразка: Втрата суверенітету, зміна політичного устрою під тиском зовнішніх сил, політична нестабільність та нездатність уряду приймати важливі рішення.

Економічна поразка: Колапс економіки, втрата економічної незалежності, гіперінфляція, масове безробіття та нездатність забезпечувати населення базовими потребами.

Соціальна поразка: Масова міграція, втрата довіри до державних інститутів, зростання злочинності та соціальних конфліктів, зниження якості життя.

Стратегічна поразка часто є результатом комплексу факторів і може бути викликана як зовнішніми (військове вторгнення, економічні санкції), так і внутрішніми (політична нестабільність, економічні кризи) причинами.»
Читаю і бачу що це більше на нас схоже. Нажаль.

лол, амерські і британські ракети регулярно прилітають по Криму, а віднедавна і по самій рашці в білгородській області прилітають хімарси. А у відповідь алкаш медвєдєв знищив ящик Фінляндії) Зразу видно силу расеюшки і як її боїться НАТО

і як її боїться НАТО

А що з дозволом бити по аеродромам в рф? По тим самим аеродромам з котрих літаки кидають каби по Харкову?

Зразу видно силу расеюшки

Тут мова не про сили. Військової сили вже майже немає, але є політична вага і ЯЗ. І це західні політики враховують тому і дають зборкою так щоб не програли, але не так щоб перемогли.

Читаю і бачу що це більше на нас схоже. Нажаль.

Теза «рф зазнала стратегічної поразки» майже ніяк не оцінює становище України. Стратегічне цілевизначення України грунтовно інше, вона ніколи не претендувала бути геополітичною силою. Як Портников каже, доки Україна залишається на політичній карті світу, вона не зазнала поразки.

В який раз? До цього була Чечня, Грузія, Сирія.

Так, Захід довго заплющував очі. І це все було десь далеко або недовго (Грузія). І при цьому рф вдавалося залишатися умовно частиною рукопожатного світу, під виглядом боротьби з тероризмом, або за допомогою пропаганди. Вона не декларувала що Захід її ворог. А зараз це сталося, і на Заході це зрозуміли.

Ключові аспекти стратегічної поразки:
Військова поразка

Ні. Наприклад, на думку того блогера, навіть якщо рф дійде до Дніпра, вона не відіб’є ціну, яку сплатила. Хоча для України це звісно було б катастрофою.
Раніше рф сприймалася або могла робити вигляд, що вона на рівні з США та Китаєм. Зараз виявилося, що це все був блеф. Для Китаю вони тепер юніор-партнер. Ердоган та Моді теж дивляться на неї зверху вниз.
Загалом, я цю тезу не вигадав, це поширений погляд серед західних оглядачів. Те, що ви описали, більше схоже на розпад та зникнення рф, а не на стратегічну поразку.
А недавній твіт медведева бачили «навіть якщо буде перемир’я, ми Україну все одно знищимо, тільки трохи пізніше». Готують своє населення до чогось? Як гопнік, отримавший несподіваний опір, відповзає, шиплячи «с..а, тепер тобі точно п..ц».

А володар йому такий: «пффф, але ти не досяг стратегічної мети!»

Це типу у тебе іронія, але насправді жодної іронії. Бо стратегічна мета була не тільки хату забрати, а і вбити володаря. І те що ця стратегічна мета не досягнута і є перемога, можна жити і без сарая з криницею в кінці кінців, хоч і гірше ніж з ними.

Бо стратегічна мета була не тільки хату забрати, а і вбити володаря.

Думаю, там була програма мінімум і максимум. Те що вони «відптяпали» більш ніж тягне на стратегічні цілі. Загалом вони захопили територію яку можна порівняти з трьома країнами Балтії або як Чехія і Словаччина разом. Не дуже схоже на тактичній рівень.

Ну я ж сподіваюсь що ви не хочете сказати що «СВО іде нормально, все чітко по плану»?
І це був просто така багатоходовочка від геостратега — влітку 2024 намагатися штурмувати часів яр і в пʼятий раз безуспішно іти атакою на Вугледар?

Я нічого не хочу сказати. Просто перелік фактів.

А я хочу сказати, що 23 лютого 2022 року Путін і в страшному сні не міг передбачити що йому доведеться воювати з Україною навіть в 2024 році. І це і означає що все пішло не по плану.
Те що частково Росія змогла адаптуватися до нової реальності перманентної війни дійсно факт. Але не факт що вона може так продовжувати безкінечно, і ще не факт чим все це для неї закінчиться

Але не факт що вона може так продовжувати безкінечно

Так — це як?

Раніше треба було говорити, рік назад, коли були аргументи і умови прийнятними (типу відмова від НАТО, російська друга мова, границі днр/лнр, заморозка статусу Криму на 10 років).

Перечитайте про ці перемовини. Це що ви навели, це пропозиції української сторони.

Це теперішні українські пропозиції а не рік назад.

Да і не в пропозиціях діло, народ в принципі був будь-яких перемовин крім повної капітуляції москви, ніби Україна зараз диктує умови війни.

Це уже настільки далеко зайшло, що дуже і дуже не зрозуміло яку позицію на переговорах можна займати, адже:
— Ми не можемо прогнати орка зі своєї землі
— Якщо зупинити війну і віддати теперішні території, то за що загинуло стільки людей і захисників?
— Що сказати родинам загиблих та пораненим військовослужбовців?
— Що робити з теперішньою кількістю військових, які так чи інакше, але вмотивовані воювати?

Я вже не кажу, про Бучу, Ірпінь та інші міста, де москаль гвалтував і відрізав голови нашим співвітчизникам...

Го по пунктах
1)

Ми не можемо прогнати орка зі своєї землі

— так
2)

Якщо зупинити війну і віддати теперішні території, то за що загинуло стільки людей і захисників?

— за те, що україна все ж буде на мапі та мати незалежність(хоча б так)
3)

Що сказати родинам загиблих та пораненим військовослужбовців?

— показати їм пункти вище 1й і 2й. Або нехай йдуть у військо також, якщо не влаштовує хід подій
4)

Що робити з теперішньою кількістю військових, які так чи інакше, але вмотивовані воювати?

— показати пункт 1 та 2, або почекати і показати трохи пізніше. Вони зрозуміють тенденцію.

Сумно, так, але як є.

Або нехай йдуть у військо також

А якщо уже у війську?

за те, що україна все ж буде на мапі

А що сказати військовому, який пішов у армію, щоб відвоювати своє є село/місто? Таких немала кількість насправді.
Якраз таки основна його мета, це вернутись додому і вигнати звідти орка.
Тому й говорять про ситуацію до 2022 року, тому-що тоді ± все було спокійно і не було такої великої кількості людей, які б хотіли відвоювати свій дім назад

А якщо уже у війську?
А що сказати військовому, який пішов у армію, щоб відвоювати своє є село/місто?

- сказати, що їх силами це зробити не вдасться, а мільйони людей, які ще не в війську, вже не хочуть прийти на допомогу.
Ми ж не про світ розових поні. Є реальність і вона трохи по іншому йде, ніж кордони 91/22року. (Чи де там село/місто того військового)
Ще можна додати, що ми не будемо класти в землю ще N-людей щоб хтось теоретично зміг помріяти рік-два про повернення свого міста(наприклад як Луганськ).
Треба просто сказати як є. І так, це може бути боляче. Але кидати в бій ще мільйон українців заради військового який пішов повертати своє село — ну це маячня.
Мир не справедливий, сумно, але як є

умови кремля для початку перемовин — Запоріжжя та Херсон.

сумно, але як є

як є — ви не можете заморозити війну «просто перестав стріляти», бо та сторона піде далі.
чи ви пропонуєте здати Запоріжжя та Херсон, навіть не для міру, а для початку перемовин, в ході яких рашісти захочуть ще Харків та Дніпро?

умови кремля для початку перемовин — Запоріжжя та Херсон.

Це файно, що ви були на перемовинах і усе знаєте особисто.

так це їхній верховний сказав два тижні тому в ТВ-камеру. виводьте війська з 4 анексованих областей, і ми перестаємо стріляти та починаємо перемовини. Ви маєте актуальнішу інфу, чи як ви це собі уявляєте — початок перемовин?

треба більше регулярних вбросів, підкріплених многорівневими аргументами про добровільну денацифікацію й помирання з різних достовірних джерел і більше суму от побільше

я б от почав перемовини з підриву сіли сібірі якоюсь красівою стратегічною вундервафлею великої дальності. За три роки вже мала би бути десь на етапі випробувань. Але мабуть нема. Ну партизанський дрончик з лісу теж згодиться

І так, це може бути боляче. Але кидати в бій ще мільйон українців заради військового який пішов повертати своє село — ну це маячня.
Мир не справедливий, сумно, але як є

Ну воно то так, але якщо здатись зараз де гарантія того, що рашка «завтра» знову не піде на Київ?
Або хто знає, які умови вони висувають зараз?
Можливо краще просто здати країну та й все?))

На ці питання простіше відповідалось на початку 2022, але не зараз

Скоро буду святкувати вже як 10 років як я дуже сумую за Україною. (©)

Тільки до посольства не йди

Навпаки, як тільки буде приступ ностальгії, можна прийти в посольство і постояти в черзі до повного видужання..

мне ваши больше нравятся — такие гордые, на великах )

Не без того. Бусіки з посилками та українськими товарами і консульські черги — два джерела ліків від туги. Правда, мені гірше, бо я більше за чемним Львовом сумую, а там того совкового фльору вінницького базару 90-х сильно менше...

Прекрасно розумію автора, так як сам жив/працював за кордоном до війни в двох різних країнах. Там через певний час бачиш мінуси країни, згадуєш що в Україні таких проблем не було. Але при поверненні вилазять мінуси України які забув. На 2 місяці потрапляєш в ступор, культурний шок. Але то все проходить. Ще при поверненні розумієш що країна сильно змінилась і ти повернувся в іншу версію країни. За час відсутності багато чого змінилося, певні звʼязки з людьми втратилися. І ти ніби між вагонами: ти вже не там але ще не тут. Особливо тяжко жити за кордоном якщо постійно читати новини про Україну. Виявляється наш мозок це не любить, коли ми живемо подіями географічно далекими від нас. Підозрюю автор все ще живе «на чемоданах». Так довго не протягнеш. Прийдеться цікавитись місцевим життям, вчити мову, заводити нових друзів, жити там де фізично живеш. Інакше

Кажуть, що це пастка середнього класу, якого вигнали/змушені були переїхати з України, де у них були як пасивні доходи, так і бізнеса, тощо

Ніколи не думав, що буду таке цитувати, але тут просто напрошується:

Горько и страшно жить без родины. Но ещё горше и страшнее прожить жизнь с дураками. По их дурацким законам, без совести и правды.

(Я сам на обліку, їхати не треба, чи ще не треба, але суть така. Не так страшно померти за Україну, як жити в ній під владою таких дурнів)

у нее лицо на фотке как будто чатжпт нарисовал

у нее лицо на фотке как будто чатжпт нарисовал

от побачите, вона буде наступним Президентом

Накинув гарно. Чувак не сумуй, тут вже треба дивитися на ціни, лікуватися у державних лікарнях та ховатися від тцк )

Перебуваю за кордоном, але дуже сумую за Україною

Валiза, вокзал, Украiна)

Так я би тільки за. Війна з ракетами не так лякає, як викрадення людей на вулицях

Чекайте, вам шашечки або їхати? Вище дали чудовий рецепт.

Я ракети доречі частіше бачив ніж ТЦКшників. Не сперечаюсь що вони є і пресують досить жорстко. Але навчився їх оминати

Насправді така проблема існує, правда певно в автора там просто хибні симптоми. Сум за собою в минулому часі. Більшість з «виїхавших» думає з позиції людини, яка не прив’язана до локації ні технічно, ні й соціально по великому рахунку. І тому нема емпатії до людей, які таку прив’язку можуть мати. Грубо кажучи, зрозуміти когось, коли або все з нуля, або взагалі робити те, що раніше, нема можливості (не те законодавство, дипломи, ліцензії тощо підставте).

Давай мінятись. Вертайся, а я там десь в заграницях буду сумувати ))
тАска за родинАй
Сумувальщики, єтіть його

Так ТЦК це єдине причина чому більшість не повертається зараз , як на мене

Війна — головна причина, виїжджали і в 22-му році, коли не було такої бусіфікаціїї. А зараз багато хто і повертатись не планує.

Ну повернутись самому, дорослому, то одне діло. В’єбе ракетою, ну що ж. Але з дітьми ці ризики для себе вважаю неприйнятними. В Дніпрі коли 2 під’їзди знесло за 500 метрів від мого дому, не придає впевненості. Так, то лише раз, але нахіба. Чи в Запоріжжі коли ракети свистять у родичів над головами в Дніпрогес.

У Франківську коли жив, там простіше, раз в аеропорт прилетіло і все. Але, щоб сім’єю повернутись в Україну зараз, щоб що. Не розумію.

Зуби полікувати, з родичами зустрітись, ок, розумію. Але тиждень максимум.

Коли така впевненість, то на зеро можна робити ставки в казино. Не вся ж Україна живе в Києві, чи західніше Вінниці. Харків, Запоріжжя, Дніпро, Одеса, Херсон, Миколаїв чи Нікополь, там ймовірності трохи інші.

у зеро та й сама ймовірність що й у решти цифр

Шкода дуже , що у Вас у так.
У мене це реально бусифікація, загрібання і т.д.
Готовий би вже був би платити по 20к грн в місяць за економічну бронь, лиш би знати, що мене не будуть чіпати

А чем вы, лучше того кто служит? Ему не нужно в отпуск, например?
Многие готовы заплатить за отпуск 2, 3, 4 зарплаты. Но часто некому менять, потому что бусинка не асоциирует себя со своим гендером. И для войны не создана.

Скажи це тим, у кого будинки біля енерго обʼєктів чи підприємств ОПК
Та просто. Знаєш як воно як калібри над головою пролітають. Завжди мимо бо летять, бачать наш мікрорайон, думають що тут вже бомбили і летять собі далі.
Але нас один так збили. Летять низько тому а радіусі кілометра десь усюди вікна повишибало. Наче нічого серйозного але якось жив би без такого екстриму коли будинок трясе що думаєш зараз розвалиться нафіг.
О ще новий рік цей був незабутнім. От рівно опівночі над будинком пролетів шахед. Чи то Санта на приколі? Не знаю, але на усіляк випадок святкували в коридорі
Ну і в свої 35 рочків отримати нову фобію — боятись грому якось не приємно.
Ще є сум за батьківщиною?

Ти за більшість і їх причини не розказуй

Відстій! Краще подивиться оригінал:
www.youtube.com/watch?v=QGVtUjRSHoo
Згадайте Київ не забудований «мурашниками». І КАШТАНИ на Хрещатику замість парковки.

Не понимаю, хочется меньше людей — едь в село.
Город должен развиваться, больше людей, больше денег, больше работы, больше возможностей.
Тротуары расчитанные на пешеходный полетариат, не эфективный, старый жилой фонд — в топку. Нужны высотные бизнес центры, жилые дома, развлечения, институты иследовательские. Это всё платит налоги и помогает и развитию и обычным людям. А все вот эти «библиотеки», «музеи» и прочие гос учереждения в старых зданиях отбирают жилое пространство у прогресса. Сносим 200 летнюю 2х этажную библиотеку, ставим 30 этажный БЦ, в 2 этажах эта никому не нужная библиотека. С кошолками 70 летними, и картотекой бумажной. А чинуши на крещатике вообще лишние. Там должны быть те, кто приносит пользу городу и его жителям. Те кто платят налоги!
Вы наверное не задавались вопросом сколько в центре всяких госконтор.
Пример: на против главного корпуса универа Т.Шевченка(того что красный). Находится какойто музей. Что это за музей я так и не понял, но если бы даже был эстетом, он работает с 10 до 17 в рабочие дни.
*в растерянности разводит руками*
UPD: там 2 музея\галереи.
Таки работают в выходные, толкько не понятно нафига. Сколько таких музеев вместится в современном 30 этажном здании. Стройте за городом эти музеи, посмотрим кому они нужны.

А все вот эти «библиотеки», «музеи» и прочие гос учереждения в старых зданиях отбирают жилое пространство у прогресса

Піймав хунвейбіна.

Там должны быть те, кто приносит пользу городу и его жителям

Що таке «користь» для міста? Чому знос історичних пам’яток та зелених насаджень і побудова безликих скляних мурашників це користь?

Скажите, вы на работе для красоты? Или может вас держат как память? А может за красивые глаза? Я думаю, все-таки потому, что вы приносите пользу конторе. Будете не выгодны/бесполезны — «выкинут на мороз».

С вашей точки зрения волл-стрит — фигня. Вот какой нибудь домик работорговца Рамуна или публичный дом(доходный дом), бестолковый, но очень старый — тру.
Или улица которая для карет проэктировалась. Тоже — тру.
Больше людей — больше денег, больше работы, лучше уровень жизни.

Всем уставшим — в село. Там природа, вотка и нет мурашников.

добре що ти не відповідав за розбудову і містопланування європейських міст))

Бляха, як атмосферно. Олдскули так звело, що мабуть до дантиста прийдеться йти.

Олдскули так звело, що мабуть до дантиста прийдеться йти.

Оце прямо гарно було, подякував

Виїхав за кілька років до повномасштабного, спочатку дуже тягнуло назад, але потім звик. Сумую хіба що іноді за веселою молодістю та друзями з часів універу. Поверніть мені мій 2017-й, київські дахи та теплі вечори.

Сум за часами коли "х"й стояв та дівки давали" наступає із віком не залежно від місця проживання. І після 35 він тільки наростає Таке життя. Я, наприклад, його втамовую слухаючи музику тих часів та невеличким хоббі з колекціонування ретро ігор.

Я з вами згоден, тому і не прив’язую свою ностальгію до сучасної України. Зараз це зовсім інше місце, з іншими людьми та іншими історіями.

а мені 2007!
жартую, "билое вернуть невозможно бессмісленно просто не думай забудь"©

на ціни в магазинах не дивився

Ціни зараз в Україні такі, що дивитися приходиться навіть IT-фахівцям.

я завжди у велмарті акції шукаю вони там чесні :)

а ви пид пахвами сум видчуваете чи пид пихвами?

як починаєш грузитись — просто читай коменти на доу, працює як ліки

Та нічого, люди на брайтон біч і через 40 років примудряються лаяти америку і сумувати за росією

Вы не понимаете что такое брайтон бич. Там английский никто не учит десятилетиями, потому что «а мне в америку ходить не надо», т.е. за пределы брайтон бич :)

Істеричний сміх ... Просто істеричний сміх

Як це не прикро — але це вже стає актуальним не тільки для Парашкі:
www.youtube.com/watch?v=9FQCDt_uIt0

У 90-і, початок 2000-х, був дуже популярний анекдот:
— Ти чого перстав за кордон їздити?
— Та з@єб@ло повертатися....

Андрій Паляничка, перелогінься

Так мали нову апу назвати
Замість резерв/оберіг

В какой-то момент доу превратился в тот ресурс, куда я захожу раз в неделю не для того, чтобы почитать под попкорн очередной срач винда-против-линукса, а чтобы поорать с нытья съёбычей и ущемлённых членов «корпорации Украина».

скрепний сум за берізками

Виїхав ще за часів Кучми, політ нормальний. Все одно життя поділилося на до 24.02 та після. Слідкую за подіями. Почав дивитися стільки україномовного контенту, що українська мова стала кращою, ніж будь-коли.

Я памʼятаю до виборів тут всі за Зе топили, хтось казав що гірше не може бути і тому подібне. А тепер виходить що може бути навіть в квадраті!

А в чому принципова різниця, окрім ракетно-бомбових атак ? Війна нагадую із 14 року, в нас офіс якраз на дорозі між госпіталем і аеродромом. Як почалось цілими днями гелікоптер — караван швидких мимо вікон і так по кол. Чи потім Порошенко зумів з корупцією розібратись, той же Москаль при житті, не їздив материти усіх за торгівлю з лугандонією ?
Насправді протистояння набагато глибше і системніше і гаряча фаза конфлікту почалась на близькому сході з Арабської Весни та бойових дій в Лівії та Сириї. Реально же першопричина виникла в 2008 році з Світовою Фінансовою Кризою, спричиненою безпрецедентними зростанням світових цін на нафту, в свою чергу спричиненим величезним попитом на неї китайською економічною революцією. Так що ті хто думає — що якщо втекли до ЄС чи США тепер в більшій безпеці, це принципове безглуздя. Навпаки ви тепер під прицілом стратегічної ядерної зброї. Бити нею по Києву, за 700 км від Москви і 300 від російського кордону і зовсім поряд від Білорусі ніхто не стане, це безглуздя. А от тактичним по Варшаві, чи стратегічним по Лондону чи Вашингтону запросто і лише неминуча відповідь зупиняє.

А в чому принципова різниця, окрім ракетно-бомбових атак ?

трешачок :-D

то ти вже того, загнув, виправдовуючи дебільний вибір ідіотів у 2019

А ну типу усі розумніші були коли обрали януковича ??? Я тобі більше скажу, усі чудово знали — що це донецький бандит, уголовник. По факту обирали не його як особистість, по суті його обирали як представника путлера і команди. При чому сам путлер за нього особисто агітував. І сюрприз-сюрприз, уголовник раптом виявився соціопатом який розігнав усю початкову команду, а декого взагалі вбив. Увів в склад усього братву і почав : красти, та рейдерствувавати та рекетирувати.
Так влаштовано — що люди голосують багато в чому телевізором, ЗМІ якщо точніше. Тобто контролюючи можна доволі точно передбачити результат. Власне тому Валерійович і реготав десь в інтервью Гордону, що він вже по усіх показниках бачив — що перемагає Зеленський, задовго до виборів. Подобається нам або ні — питання хто переможе на виборах — а хто програє, це багато в чому питання грошей. В Америці наприклад, взагалі Дональда Трампа обрали. В звичайний «сезон» тобто не у вибори, він же фашист класичний, при чому його ще і пустили в Республіканську партію — бо після Буша Молодшого довелось йти на нестандартні методи. З Буша дебіла, яким він не є — теж зробили ЗМІ. Він про це теж розповідав пост скріптум, при чому хто та як робив скільки це коштувало і т.д. Так само німці обрали Гітлера на виборах, що привів країну з рештою до катастрофи і т.д. і т.п.

овоча вибрав сраний донбас, який демографічно переміг проукраїнського виборця, ну ще помаранчева команда просрала все що могла, нікого не покарала за фальсифікації, та ще й подарувала овочу межгірря

А чому там більше народу жило в цілому ? І чому два століття з’їжджалися люди з усієї України а потім і СРСР ? Різних Засядько, Стаханова і т.д. підвищували до небес і т.д. І як він такий сраний — чому зараз його поливають кровью і грошима, величезними при чому ??? Донбас це актив, вугільні поклади — він приносить бабки, шалені при чому бо це вугілля це контроль за виплавкою заліза одним з найбільших активів в Україні і суттєвою долею світового ринку. Так само як і газові поклади в чорному морі, порти тощо — це усе актив для рентної економіки, за зразком царської Росії. А скажімо Волинь там чи Полтава усім до жопи, там ніхто толком і не воює з рештою. У всього що зараз трапляється дуже потужний економічний базис, скажімо як зараз путлер сконає — нічого принципово насправді не зміниться, абрамович і подібні шукатимуть нового Гітлера/Муссоліні.

ви хочете зараз від мене лекцію по історії? не маю часу

Це буде лекція із політ економіки. Де робота туди і їхали — а робота де зарплата. З цієї же причини усі і ломанулись в ІТ як не в себе і т.д. і саме тому українське ІТ таке токсичне і політизоване. Так званий український націоналізм хоча це купа партій із абсолютно різною ідеологією, одні ходять до церкви інші роблять окультні язичні ритуали ходячи з факелами і влаштовують оргії — це теж не про націю. Самобутню культуру з села знищує цивілізація. Ніхто не заставляє молодь з села кидати села в Полтаві і їхати до Києва працювати в супермаркеті. А вплив американської культури на Україну і решту світу врази більший за російський.

ага, при совку їхали куда хотіли, бугага, мені не 25 років щоб таке читати :)

Ну Брежнев з Дніпра опинився з рештою в Теремному дворці Кремля. Можете поцікавитись графою національність в його паспорті. Хрущов самі знаєте, починав з того — що працював пастухом. Сталін студент сименарії в Грузії і т.д. Так що повна безправність — це більше по царизм. Туди їхали — бо там гроші платили за роботу в шахтах. Так само купа народу перебралась в міста будувати і працювати на заводах. В більшості випадків добровільно, це був перехід а інший соціальний прошарок.

Одна з причин і була
Порошенко і оточення казали що Раша ворог. що вона постійна загроза більш масштабної війни
а «втомленим від війни» сподобався Зеленський, який швиденько вирішить проблему:

Зеленский о том, как вел бы переговоры с Россией
youtu.be/...​S4Dd8?si=Q9ew80IQZD6eYmB2

Нарід не хтів чути про війну. Ну от, так воно з «сірими носогорами» і буває.

Та ну діч. Якщо брати за аксіому, що рашка нападе, що б змінилося, якби Порох далі лишався при владі? Симпатії чи антипатії населення на це ніяк би не вплинули. А ми б за два роки не побудували б ні 100500 ракет (тим більше, що рашці вони не сильно поки допомогли), ні мільйонну армію.

я не знаю що б змінилося.
я про те що «втомлений від війни» нарід вирішив проблему — простим її ігноруванням.

На основі цього вибору, кремлядь прийшла до висновку, що тепер можна взяти Київ за «3 дні».
«Бачите, воювати не хочуть зовсім, тому обрали обіцяючого замирення.»

Я не знаю яка була б оцінка їх спецслужбами при виборі Порошенко.
Але, як друг сказав після другого туру:
«Все, *ць. Українці обрали втрату державності»

ну, по настроям не тільки на доу, зрозуміло чому:
а нафік вона нам треба, та держава?

ну так. як не треба, то й не буде її.
«Хоть поржем»

ні мільйонну армію.

я до речі постійно чую цю цифру, але чомусь маю дуже великі сумніви у її правдивості.
Нє, конєчно, якщо саме чесне джерело — офіційне...

Ну, так перебування Пороха при владі ніяк би на це не вплинуло. Бо за Вашою логікою та результатами виборів «народ втомився» ще набагато раніше, ніж настав 2019.

Ще раз — я не про перебування будь кого а про — причини вибору з точкі зору соціології.

Ви, та й не тільки ніяк не второпаєте, що у нас не цар а обираємий. Тобто — народ є суб’єктом. І якщо суб’єкт цей демонструє що він воювати не буде, бо вже страшенно втомлений, ну, треба брати столицю!

Це взагалі якийсь нонсенс — нарід волає що він субъект, носій влади, має права, а як — то хто ж тоді винен? Влада!

От йо, то тоді не суб’єкт, і не мав прав, і ніякої влади.

От йо, то тоді не субъект, і не мав прав, і ніякої влади.

Цікава думка. Виходить, що ми спостерігаємо процес створення нового суспільного договіру і тепер суб’єктом договору буде усе населення.

Десь так. Взагалі, як на мене, «створення суспільного договору» то і є політичний процес на покоління. Оте «40 років водив Мойсей» — поки суспільний договір не вклався в головах — нових поколінь.

Але війна як бачу, здається не дасть можливості. Ходити ще 10 років, змінити пару президентів, парою майданів...

Держава, як мені бачиться, війну вже програла. Суспільство ще тримає удар, але вже теж програє — напади на ТЦК, бійки з ними — наочні ознакі.

Побачимо. Вибух суспільства проти української держави — сама ідеальна перемога Московії.
Бо цей вибух підтвердить всю їх пропаганду по світу. Всю їх перевагу, не військову, а більш важливу — ідеологічну

напади на ТЦК, бійки з ними — наочні ознакі.

Так и представляю — идет себе ТЦК-шник, никого не трогает. И тут его начинают метелить, затаскивают в бусик и отвозят в неизвестном направлении.

Уже было несколько раз. Есть даже видео. Как и были избиения военнослужащих не имеющих отношения к ТЦК. В военной форме потому что.

Пока это единичные случаи. Но раньше такого не было!

А учитывая что в ТЦК все больше воевавших, и переведенных после ранений, вопли им — иди воююй морда, чего в тылу отсиживаешься? Вообще прикольно.

Ждём
А я тебя туда не посылал!

А учитывая что в ТЦК все больше воевавших, и переведенных после ранений, вопли им — иди воююй морда, чего в тылу отсиживаешься? Вообще прикольно.

Если ты контуженый, как тут писали о некоторых бывших воевавших, то тебе не стоит работать с людьми.

Когда я вижу видео о том как побоями людей засовывают в бусики свободы, у меня нет никакого сочувствия тому, что где-то избили ТЦК-шников. Я уже писал, что я вообще надеюсь что через лет 10 к ним вообще отношение будет как к работникам штази в нынешней германии.

Если ты контуженый, как тут писали о некоторых бывших воевавших, то тебе не стоит работать с людьми.

А кто из воевавших без контузий??
Вот у меня друг, как гос служащего призвали в 2014ом. Контузия, под Дебальцево. Это ж 314здоболы тырындят что гос служащие жируют. А их призывают еще и как, и не отвертешься.

Пошел сам в 2022ом, потому что все равно призвали бы — на прошлой неделе из госпиталя — отделался контузией. Побратиму что был в нескольких метрах, ноги в нескольких местах переломало. Ну и контузию тоже получил.

Быть раненым и без контузии, это знаете ли нечасто. А вот контузии, без ранений, это да, обычное дело.

Когда я вижу видео о том как побоями людей засовывают в бусики свободы, у меня нет никакого сочувствия тому, что где-то избили ТЦК-шников.

Так я об этом и пишу не раз — размежевание пошло уже не между народом и чиновничеством. а между — народом и армией.
как даже в этой теме — «тупыми солдафонами».

А как скандировали то «Мы верим в ЗСУ», киборги, бла-бла-бла.

что я вообще надеюсь что через лет 10 к ним вообще отношение будет как к работникам штази в нынешней германии.

Это да, незачем воспевать отстоявших Украину и в частности Киев.
Объявить их говном через 10 лет нужно.
Это так «либеральные ценности» велят. пусть гавно воююет, а Я — Человек! Не смейте меня сравнивать с ними, они не люди!

Как у тебя с восприятием текста? Речь о ТЦК и ВЛК, и их отношению к обычным людям. К бусикам справедливости, к медкомиссиям, у которых все годны.

Если защитник Киева что-то украдет, или кого-то изнасилует, то факт защиты это тоже индульгенция?

Люди существа визуальные. Когда с одной стороны им рассказывают о боевых бурятах, грабящих и насилующих, а с другой они видят как государство и армия относятся к своему населению, как откровенно игнорируются сами факты бусификации, то в голове всплывают мысли, сходные последним предложениям «Скотного двора».

Теперь было ясно, что случилось со свиньями. Оставшиеся снаружи переводили взгляды от свиней к людям, от людей к свиньям, снова и снова всматривались они в лица тех и других, но уже было невозможно определить, кто есть кто.
, и их отношению к обычным людям

ви всьо врйотє!

«Сухопутні війська повідомили, що значну частину відео про конфлікти з військовими ЗСУ та працівниками ТЦК знімають росіяни на ТОТ.»
sud.ua/...​ot-sukhoputnye-voyska-vsu

Люди существа визуальные. Когда с одной стороны им рассказывают о боевых бурятах, грабящих и насилующих, а с другой они видят как государство и армия относятся к своему населению

Вчора знайома розповіла цікаву історію. Її батьки жили в Маріуполі, почалось повномасштабне вторгнення. Сиділи під бомбами де-який час. А потім наші військові забрали автомобіль у її батька, приставивши ствол до чола. Я розумію, що військовим це авто було потрібне, може воно врятувало чиєсь життя. Але ось так свої і до голови ствол... ну таке собі.

«створення суспільного договору» то і є політичний процес на покоління.

Так він, за моєї пам’яті, з часів розвалу СРСР, уже раз 5 змінювався. Так що одне покоління цілком достатнє для кардинальних змін.

Держава, як мені бачиться, війну вже програла.

Я би не був настільки категоричний. Нагадаю, що взимку 1941 німці стояли аж під Москвою і втрамбовували «панфіловців» у сніг. А вже через рік у сніг втрамбували їх. І тільки в 1944 союзні війська висадились у Нормандії.

Тому «програла» ми можемо говорити лише в контексті еліт, сама держава, наразі, сильна, як ніколи раніше, завдяки співпадінню цілей із цілями західних еліт. Наскільки вони будуть співпадати надалі, то питання відкрите, але поки співпадають, доки і будуть звучати тези на зразок «служити будуть усі». Слабка держава собі такого дозволити не може. Володимир Олександрович тренуються і навчаються в реальному режимі. Інша справа, що подальше нарощування сили перетворить Україну на рашку 2.0, але то таке.

Я не бачу того покоління, яке здатне. Воно такє ж інфантильне як і попереднє.
Та й в умовах виборчого права для всіх — на найближчих виборах і старі поколоіння зіграють в назад. Так що радикальним може бути тільки захоплення влади військовими, і впровадження військової хунти.

Про 1941ий — ви забули тотальну мобілізацію в Сибіру. Під корінь. Там після війни часта історія була — на 200 дворів у селі 5 чоловіків. 2 сиві, 2 інваліда, і 1 здоровий. Отой здоровий і батько був півсотні дітей що народилися після війни.

А як у нас з мобілізацією? Залужний казав 500 тис треба? В минулому році казав. Коли ті 500 будуть на фронті?

Про Зеленского — не знав хто такий, і зараз не знаю. Якийсь диктор на телебаченні здається? От Єрмак так, влада. Але сумніваюся що він справиться, з того який він підхід обрав

завдяки співпадінню цілей із цілями західних еліт

з заздрістю дивлюсь на людей, якім відомі цілі еліт, та ще й спродукованих культурою і історією, яку життя не вистачить вивчити так би мовити ззовні

яку життя не вистачить вивчити так би мовити ззовні

Завжди із співчуттям дивлюсь на людей, якім важко дається навчання і які легко ведуться на мішуру, що слугує манком для їх уваги.

ну, після трьох десятків років вольових інвестицій часу (мабуть безсенсовних) у самонавчання я дійшов висновку, що мої біологічні здібності навряд чи вищі ніж дві сігми нормальності, тому я й дивлюсь із заздрістю на тих, з діапазону 2-6 сігм, в кого біологія мізку дозволяє елементарні операції проводити з помітно вищою ефективністю, що у кількісному вимірі дає феноменальні результати

але щойно мій візаві зайняв позицію яка натякає на його належність до цього ефективнішого діапазону хочу поцікавитися чи у нього присутні ознаки наприклад en.wikipedia.org/...​von_Neumann#Child_prodigy або, якщо вже є інтелектуальні труди доступні публічно то просив би дати підказку, де ознайомитися

Вашому візаві ото все не свербить, так що він навіть не буде починати перевіряти свої ознаки наявності.

Однак, що візаві точно знає, це те, що йому пощастило зустрічати, в основному, компетентних педагогів, які, із радістю, ділились не лише своїми знаннями, а і методиками ранжування знань разом із визначенням того, що важливо в будь-якому історичному періоді.

що рашці вони не сильно поки допомогли

ну ніх...я собі. Просто УРСР побудували енерго систему сильно краще ніж Ірак чи Югославія, з трикратним резервуванням, запасами потужностей тощо. Також від потреб радянської промисловості — а УРСР була 6 економікою світу, якщо відокремити її від СРСР дали доволі великі надлишки генерації різних типів енергії. Тим не менше ці ракетні атаки вбили нашу економіку на 70%, що буде цієї зими взагалі не зрозуміло. Запаси ППО скінчились — а саме в УРСР була найпотужніша зона ППО СРСР крім Москви і так далі. Насправді ракетні і бомбові атаки наробили найбільшої шкоди з усього, тому і вкрай треба ППО та F-16. В окопі з автоматом літакам та ракетам нічого не поробиш при усьому бажанні.

Шкоди наробили, але навіть тисячі ракет, які вже сюди спущені, не дозволили виграти війну і в осяжній перспективі цього не видно. Навіть якби Україна клепала свої ракети починаючи з 1991, ми б не мали аналогічного арсеналу. Про більш банальну причину відсутності грошей на подібні арсенали не будемо вже й згадувати. При хорошій підготовці ще десь із нульових, Україна могла б мати кілька сотень балістичних ракет, якими б винесла N-ну кількість аеродромів, і то лише в початковий етап війни. Тим більше, ці ракети були: радянські Точка-У. Ми вистріляли їх усі, і рашці інколи було дуже навіть неприємно. Але глобально нічого не відбулося.

Шкоди наробили, але навіть тисячі ракет, які вже сюди спущені, не дозволили виграти війну і в осяжній перспективі цього не видно

Хлопче, не кажи «гоп», а просто почекай початку листопада, коли температура повітря опуститься нижче 10 градусів. Тоді і відчуємо осяжну перспективу

Ти реально збираєшся замерзти в хаті, хоч навіть і без опалення? Я — ні. Светри вдягну.

Як показує грудень 23-го коли температура в квартирі падає до +14 і нижче то ніякі светри вже не рятують.

Хіба що на перетоптатись пару годин і звалити.

Я знаю, проходив це.
Як то кажуть, вертайте в реальний світ, бо фантазії до добра не доведуть.

Лол)) Як можна замерзнути в хаті, в якій +14? Чоловіче, Ви з Африки? У Британії середня температура помешкання взимку десь +17. Не вимерли.

Тут у мене взимку буває вночі +15. Відповідно якщо не відкривати вікна — то буде десь +17 у поменшанні. У порівнянні з Харковом — це цілком комфортно. Особливо хто звик жити пів-року у светрі.

Те саме в Австралії www.news.com.au/...​62e740428ef449f3f2d9943a
“The research found that 72 per cent of rental properties across the nation recorded temperatures below 18C, the minimum recommended by the World Health Organisation.

For more than three hours per day, Australian rental properties recorded colder temperatures indoors than out.”

Взимку вночі буває менше 10С в хаті.

От тобі й тепла країна

Так Австралія тільки на півночі тепла.

Південь по українським міркам теж теплий, зелений і сонячний, але це нівелюється жахливими стандартами будинків.

Для мене теплий клімат це не по українським міркам, а так щоб протягом всього року температура води в морі або океані не опускалася нижче 26 градусів за шкалою Цельсія.
Таке в Австралії лише на півночі.

відсутність змін пори року швидко набридає

Хотілося б впевнитися в цьому особисто, бо літо моя улюблена пора року і мені здається я був би дуже радий якби жив там де весь час літо.

Не вимерли, але ну його нафіг так жити.
До речі, британці тепло люблять, але якщо воно халявне. Тому й сидять в холодній заті та хваляться які вони круті.

По-моєму все як у нас. Тут он світло на 1.5 грн подорожчало, так це прям апокаліпсис, не менше

температура в квартирі падає до +14 і нижче то ніякі светри вже не рятують

Ви часом не афроукраїнець? Я усе життя мешкав у панельному будинку у Харкові. Останні 10 років «покращення» опалювальний сезон починався десь у кінці Листопада (наш район підключали одним з останніх). І завершувався десь на початку Квітня. Отже як мінімум 2 місяці середня температура повітря була +10 — +15 градусів. Відповідно і у панельному будинку було в середньому нижче +14.
І так — це дуже некомфортно. Особливо сидіти за компом при такий температурі: як не одягайся тіло поступово «задеревеніє». Відповідно проблеми з нежиттю та суглобами гарантовано.
Але це ніщо у порівнянні з будинком без опалення коли на вулиці нижче нуля. Це означає що у висотному будинку не буде взагалі води і каналізації! Лифт, зрозуміло, теж запускати не можна. Якщо кожен буде топити «буржуйку» з трубою у вікно — то верхні поверхи просто учадять.
Я навіть не уявляю як наступну зиму переживуть ті, хто придбав мою квартиру.

ті, хто придбав мою квартиру.

не цікавилися що мотивує людей купляти квартири у фактично фронтовому місті? і ціна ж я так розумію не пару тищ була

Усе просто: ця людина служить у Харкові, його родина теж тут.
Мені треба було їхати — отже я ціну не ломив. Розумів що у Харкові небагато варіантів.
Доречи зима 22-23 років, хоч і казали що буде важкою, але опалення було і навіть світло не так часто вимикали. Мабуть тому що тоді Харкову електрики вистачало бо половина виїхала і заводи не працювали. Зараз читав розбили усі ТЕЦ, своєї атомної станції у Харкова нема. Знайомі пишуть що ніхто нічого не робить — ніяких локальних котельних чи автономного опалення. Відчуваю що десь у Листопаді скажуть «Вибачайте — але цього року центрального опалення не буде». Можливо дозволять зимувати у метро — там хоч не замерзнеш.

Вони пробували щось підмутити в 2018, після спроби прорватися під Керченським мостом.
Україна відповіла воєнним станом у прикордонних регіонах.
В часи Зеленського лише визнання ЛДНР змусило почати щось думати і запроваджувати надзвичайний стан, ще й незадовго до війни прозвучала друга найлегендарніша (після шашликів) фраза передвоєнного Зеленського — можна збільшити армію в скількись там разів, але тоді не буде за що будувати дороги.

Одна з причин і була
Порошенко і оточення казали що Раша ворог. що вона постійна загроза більш масштабної війни
а «втомленим від війни» сподобався Зеленський, який швиденько вирішить проблему:

Ех були ж часи «А то Путін нападьот?? Ахахахаха.» ..

погано пам’ятаєш бо по опитуванню 75% було за пороха

Яким чином Порошенко зупинив би повномасштабну війну? До речі це ознаки совку думати що от цей «цар» поганий а той би нас врятував. Ви десь не далеко від москалів уйшли. Можливо хіба що в штани не сретесь а так би були б там як свій.

його modus operandi був нескінченно маневрувати, використовуючи весь арсенал способів відомих політикам, дипломатам і іншим майстрам непублічних конфліктів, більшість з яких назовні, для ідеалістів це не fair play і фуфуфу

що було ціллю подібного — створення демпферів, перешкод, пасток для партнерів, щоб важче зіскочити з обіцянок і тп — заради відтягування прямої ескалації і поражки, ідеально — на протязі десятиліть, в надії на момент коли ситуація може виявитись кращою (типу далекосхіднофілософської тактики ride the tiger)

чи це дало б бажаний результат — хз, тепер вже не дізнаємося, ризики такого підходу звісно зрозумілі, українська держава могла ослаблюватися швидше ніж якийсь шанс би трапився і ознаки цього теж були

До речі це ознаки совку думати що от цей «цар» поганий а той би нас врятував

саме так. І зараз що ми чуємо — Зеленскій поганий цар, давайте іншого, який швиденько вирішить всі проблеми, реформує ТЦК, переможе Рашу, здолає корупцію, розжене «печерський суд», вижене всіх агентів кремля, ..., ..., ...

то хто переможе на майбутніх виборах з таким електоратом?

тобто терпіти зедебілів довічно? як мубарека та кім-чен-хріна?

Це брехня, голосувалки на доу показували 73% за гетьмана

Я памʼятаю до виборів тут всі за Зе топили

А от брехати не дуже гарно. Тут топили за Порошенка, і ти прекрасно пам’ятаєш це. Просто навіщо ти це написав?

Я памʼятаю до виборів тут всі за Зе топили

Якраз таки на ДОУ «топили» за БПП, чим більше в людей фінансового достатку, тим менше їм хотілось голосувати за «ЗЕ»

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Нормальні люди пішли в воєнкомати в перші дні війни. Всі інші просто поділилися на сорти. Хтось сидить в Україні і мовчки донатить, або просто мовчки сидить. Хтось сидить і страждає вголос, що його права ущемлені, бо не встиг вистрибнути за кордон. Хтось мовчки сидить за кордоном.

І найогидніша категорія — це ті, хто втік за кордон і вголос популяризує це рішення: мовляв, розумні виїхали, лишилися лошки. В окремих випадках це доходить до такої ганьби, як наряджати себе та родину в футболки з принтами по типу «ухилянт», «дружина ухилянта», «син ухилянта», Десь гуляло таке фото.

Ні, пишу з Києва. Відношуся до тих, хто не знайшов в собі мужності піти добровольцем. Але нікуди не виїжджав навіть із Києва. Працював спочатку волонтером, далі за фахом. Від ТЦК не ховаюсь, хожу вільно по вулиці, на каву, в спортзал, погуляти. Дані оновлені, бо хочу мати можливість і по країні їздити в разі потреби або у відрядження.

Що стосовно пана?

P.S. Більш того, я офіційно працевлаштований. ТЦК і так знає де я, бо роботодавець зобов’язаний подавати в ТЦК дані про військовозобов’язаних.

аналогічний боневтік, думаю треба медаль потрібно запровадити для таких

Ага, було б непогано. В принципі, нити на ДОУ як тобі ссикотно — це теж не саме дно, на яке можна спуститися, мабуть, є й гірші кондиції.

«Орден Незйобності». Зазвичай іде в комплекті з відстрочкою або білим білетом, про яку орденоносець зазвичай зі скромності замовчує

з Києва.
Від ТЦК не ховаюсь

в той час за межами Києва
«В Одесі мобілізували чоловіка з олігофренією: що кажуть у ТЦК
14:04, 1 червня 2024
У ТЦК заявили, що громадяни з діагнозом „олігофренія легкі ступені“ дійсно можуть бути визнані придатними до військової служби»

это будет отличный солдат, может даже дослужится до генерала и обратно!

І дай вгадаю, ти заброньований

Ні, ні ти, ні Максим Мацала не вгадали. Я не заброньований.

Є би виділив ще 2 сорти людей. Ті які 2 роки ховаються а потім одного разу вийшов в магазин і опинився на ВЛК, і ті, які зареєструвалися скрізь де тільки можливо, деякі навіть добровольцями ходили в військомати (були і такі випадки на доу), молоді, здорові, ходять в спортзал, вільно пересуваються містом і країною, і чекають повістки но вона так і не приходить і ТЦКшники чомусь обходять стороною, їм чомусь легше товстого далекобійника з геморойом з фури силою витащити, ніж інвест аналітика із старбакса у військомат привести )

Або ви щось не договорюєте, або мобілізаційна система сильно неефективна.

Пишу все як є. Навіть ім’я справжнє, на відміну від Вашого. ТЦК, до речі, кілька разів бачив. Саме ТЦК в супроводі патруля поліції. Проходив повз них, вони — повз мене. Я усвідомлюю те, що можу бути мобілізований, але не бачу сенсу вести хробаче життя по типу: сиджу вдома на шифрі, все на дом з доставкою, з розваг — ввечері понити на ДОУ і пошукати варіанти переправи через Тису. В принципі, оскільки я на вулицях бачу багато людей, то є думка, що не так уже багато подібної публіки. Скоріше ДОУ просто демонструє соціальний зріз.

Я усвідомлюю те, що можу бути мобілізований, але не бачу сенсу вести хробаче життя по типу: сиджу вдома на шифрі, все на дом з доставкою, з розваг — ввечері понити на ДОУ і пошукати варіанти переправи через Тису.

Ясно. Отсрочку намутил где-то. По Киеву лазит куча фуфлыжников, что при личной беседе начинают набрасывать «Отнесись стоически к мобилизации, по философски», в то время как уже оформлена группа инвалидности.

Хто з тобою, фуфлижником, що боїться виходити з кімнати, взагалі буде вести хоч якісь розмови?

Я ж сказав, ніякої відстрочки в мене немає. Не треба всіх міряти по собі)) Хоча, посидівши на ДОУ кілька днів, я вже переконався, що тут просто такий сріз. Просто й тим айтішнічкам, яким строьомно, треба десь витрачати вільний час. Оскільки з дому вийти ссикотно, доводиться рефлексувати в ДОУ, переконуючи себе, що й всі інші зайняті тим самим: ховаються від ТЦК, мутять білий білет або вже перепливають Тису.

Хороша спроба, пане майоре, але ніт! ))

Ви дурник чи що? У мене до акаунту прив’язаний лінкедін. Зайдіть подивіться де я «служу»

мобілізаційна система сильно неефективна.

Звичайно.

Був на вихідних на Книжковому Арсеналі — море чоловіків.
Поряд ресторани на Арсенальній — так само.

Життя геть інакше, аніж у бульбашці ухилянтів

Був на вихідних на Книжковому Арсеналі — море чоловіків.
Поряд ресторани на Арсенальній — так само.

Подземные переходы по утрам, возле станций метро, тоже по утрам, когда на работу идут люди. Левый берег бусифицируют вообще круглосуточно.

То ж столиця. Там все по лайту. Велкам ту Одеса, Чернiвцi, Харкiв ...

Нормалні як раз в більшості лишилися, але в бульбашці пересічного ітшника таких не буває, всі тіки і чекають можливості звалити

Я їду додому, до тебе додому,
Де очі знайомі і завжди нові!
Я їду додому, до тебе додому...
Які ж вони довгі, ті ночі і дні!

Ти не один такий, мене теж криє щодня, розумію я трохи єбобо але нічого не можу з цим зробити, вже більше 2х років неможу хоч якось почати розбудовавати нове життя весь час прикидую через скільки зможу повернутись додмому в Україну, навіть вночи сниться як я дома в Україні.

та нє я правда єбанько, у мене дома в Харкові ще рослині кімнатні стоять і батя раз на тиждень заходить Їх полити. Да і більшість речей я там зберігаю якщо щось треба то прошу переслати, чи навпаки назад повертаю.

Я думав що буду дуже сумувати за батьківськім будинком у якому прожив більшість життя. За рідним містом Харків, яке я так нечасто залишав. Врешті-решт за Кримом і ще багатьма куточками України де відпочивав і подорожував.
Але коли я занурююсь у спогади — розумію що насправді ми сумуємо не за місцем! Ми сумуємо за минулим життям, за дитинством, молодістю, батьками.
Це просто перевірити: уявіть місце, де вам було дуже добре і де ви не були років 10. Уявіть що ми можете потрапити туди прямо зараз — ви б хотіли? Так? Але якби ви потрапили — то зрозуміли б що усе змінилося за ці 10 років! «В одну і ту ж річку не можна увійти двічі» — це саме про те. Змінилося місце, змінилися ви — не змінився тільки ваш спогад. Тому особисто я у такому випадку скоріше відчую розчарування і сум: бо вже нема людей з якими я тут був, бо вже нема тієї веселої молодості.
У минуле можна повернутися тільки у спогадах — тому ніколи не має сенсу сумувати за місцем а тим більше намагатися повернутися.
Набагато краще — іти вперед не озираючись. І от чому: Харків колись здавався мені чудовим місцем. І коли мені казали що у Харкові суворі люди, які не посміхаються на вулицях, що тут ментовсько — воровське місто я не розумів. Аби побачити це — треба пожити у інших містах і тоді буде з чим порівнювати.
Так саме із країнами. Колись на ДОУ писали що Україна — найкраща країна для ІТшників. Що тут вони живуть як еліта — а десь в США чи Європі можуть навіть до середнього класу не дотягувати.
Пам’ятаю як на питання чи варто ІТшнику переїздити до США відповідали про «старших ніщіх»:
www.youtube.com/watch?v=j_bEWsbgCjg
Зараз на Тенеріфе я маю можливість подивитися на життя в Україні «ззовні». Я свідомо не буду навіть згадувати війну — уявімо що зараз «золотий» для ІТ 2021 рік.
— Житло.
Я був впевнений що житло у Європі, а тим більше на райському острові, коштує якісь нереальні мільйони доларів, як десь у Долині. А тепер іноді заходжу на ХХ і бачу як люди продають квартири у Харкові. І навіть зараз ставлять $60К, $100К іноді навіть більше. Може це центр, може новобудова, євроремонт — але за таку суму можна придбати квартиру за 500 метрів від океану на райському острові! Про ціни на квартир у Києві я взагалі не уявляю: за такі гроші можна реально купити житло у більшості країн світу!
Звичайно в Україні можна знайти і дуже дешеве житло, якого в Європі не знайдеш. Але якщо є можливість обирати — то я розумію чому в Україні не скуповували житло багаті європейці. А навпаки — українська еліта скуповувала вілли десь на «лазурному узбережжі».
— Ціни в магазинах.
Якщо перерахувати по курсу хай 40 гривень за євро — то ще велике питання де ціни більші: у супермаркеті на Тенеріфе чи у Харкові (Київ не беру як виняток). Їжа — щось дорожче, щось дешевше, одяг — дешевше ніж на Барабашова, усіляка електроніка — однозначно дешевше. За авто не скажу — не дуже розбираюся і не цікавився.
— Комунальні платежі
Якщо порахувати то мінімум 50% комуналка в Україні — це нереальні тарифи за опалення (той самий Ротердам ++), які тільки ростуть кожного року. Отже тут за опалення платити просто не треба бо нема зими! Ми так звикли в Україні до «пережити зиму» (ще з часів газових воєн) і «чи вистачить газу» — що навіть не уявляли як люди живуть зовсім без зими, без опалення, без російського газу, без донбаського вугілля ... Справді — райський острів. Інтернет, мобільний зв’язок, електрика — дещо коштує дорожче. Але у порівнянні з Україною де родини віддають більше половини доходів за комуналку — тут це майже копійки.
— Безпека
Це мене завжди дуже лякало. Мабуть саме тому що я виріс у «блатному» Харкові іще і в часи, коли питали «з какого района?». Отже я уявляв себе Європа — це тільки у центрі міста, а поруч усякі «чорні квартали», чайна-таун, трущоби де якщо не туди зайшов — то вже не знайдуть.
Скажу за Тенеріфе: більш за все це нагадує Крим у сезон. Зустріти тут можна тільки банди відпочиваючих. Відчуття курорту — усюди «маньяна» та «хакуна-матата», усі на розслабоні. Групи молоді тусуються, щось пьють, слухають музику — на перехожих нуль уваги. Ніяких тобі «хей, стой — іди сюда»!
У невеличкому селі взагалі саме так як я і мріяв — десь половина місцевих пенсіонерів. Ще частина скористалися моментом і продали квартири коли ціни скакнули. Квартири купують переважно здавати — отже живуть туристи. Школи в селі нема — отже нема і школоти. Про окупасів не чув — їм мабуть облом жити так далеко від «цивілізації» — нікого не приваблює захопити квартиру у селі. Хіба що якусь віллу — але вілли тут окремий район.
Отже єдине про що я сумую — що не бачив раніше далі України і навіть свого міста. Якби знав — то переїхав би сюди ще років 10 — 15 тому. Так — були б проблеми з родиною, але краще б вивіз батьків, ніж разом з ними сидіти у Харкові і не бачити світу.
Сумно казати — но у порівнянні навіть з Чорногорією Україна (навіть станом на 2013 рік) має зовсім небагато переваг. І 5% податків навряд чи компенсують усе, чого не вистачає. Втім у кожного свої пріоритети — тут усяка думка буде дуже суб’єктивна. Від знайомих чув про родину де одна мати та 12 дітей — і якось живуть. У Європі стільки просто неможливо було б забезпечити. Не кажучи вже про надати нормальну освіту.

Про ціни на квартир у Києві я взагалі не уявляю: за такі гроші можна реально купити житло у більшості країн світу!

Будинок в Нью Джерсі можна купити, який правда треба буде ремонтувати, за ціну трекімнатної квартири в новобудові в Києві. А якщо йдеться про центр Києва — то можна і шикарний будинок під ремонт, чи добрий будинок з ремонтом. При цьому, звісно, різниця в жил-площі будинка і трикімнатної квартири, ну це десь дві дитини і зовсім інший комфорт для життя. Думаю татарва в Бучі та Ірпіні тому і осатаніла, скажімо полтавську область вони не бачили. Потрап вони в Москву, взагалі би усе спалили там і пили кров.
2. А взагалі ти розганяєш зраду по самі не хочу. Як тобі дуже добре за кордоном, то в чому проблема ? Можеш сходити десь в Гарлем або Комптон погуляти на вулицях, чи в Будапешті в ромскі квартали де тренуються ссцяти на стіни хто вище, погуляти по Марселю і т.д. і т.п. Вже з нульових в Харкові за розпиття пива в дворах поліція штрафувала, тобто більше 20 років.

Я думав

а я зразу подумав що побачу в цій темі бобрячу. «простиню» і не прогадав))

Ну а для чого ще робити такий топік?

Ну а для чого ще робити такий топік?

для пропаганди повернення «ухилянтів», тут он вже пацики з 1 коментом свіжо-зарегані підключилися

подивитися на життя в Україні «ззовні»

тебе в Україні тримала лінь, бо щоб нормально легалізуватися в ЄС в часи до ТЗ треба було добряче побігати з папірцями. Все інше це демагогія.

Ти от зараз на повному серьозі проводиш порівняння «цін в ЄС на харчі і електроніку» і того що відбувається в Україні ?

а що такого відбувалося в Україні в 2021 році (з цим власне і йде порівняння)?

Бобер, ти ростеш,
я от вчора написав парсер json схеми і тест для її друку, а для більшої читабельності добавив теги, та відкрив для себе markup language, тай xml/html заграв новими барвами, тобто раніше думав, що це штучні мови видумані гіками, а на справді вони випливають із природи речей і логічними як 2+2=4

можливо тебе вперше в житті історія набуває крутого повороту, але хтось інший подібне проходив з дитинства кілька разів такі віражі, коли життя кожного разу міняєтья кардинально і приходиться почина майже з нуля на новому місці, набувати новий багаж, я би сказав духовно вмирати як попередня істота і ставати іншою, і так кілька разів (школа, інститут, женячка, пенсія, міграція,еміграція, і т.д. і т.п....)

Це просто перевірити: уявіть місце, де вам було дуже добре і де ви не були років 10. Уявіть що ми можете потрапити туди прямо зараз — ви б хотіли? Так? Але якби ви потрапили — то зрозуміли б що усе змінилося за ці 10 років!

як тобі сказати, все змінюється, але базові речі ті самі,
напр був на Полтавщині на весіллі в двоєрідної сестри, а потім на весіллі її сина, це було просто дежаву, але трохи по іншому, досвід з матриці

насправді ми сумуємо не за місцем!

ну я не зовсім згоден... скажімо так... є варіанти...

є люди більш мобільні, легші на підйом... зберігають зароблене у вигляді грошей... живуть у орендованому житлі... мають якусь популярну професію... не прив’язану до географії...

грубо кажучи... кочівники...
якісь негаразди... і людина легко міняє місце проживання...
..............................

тепер уявімо фермера... взагалі землевласника...
не в смислі «агробізнес»... а в смислі «садок вишневий коло хати»...

людина має своє місце під сонцем... і щодня його покращує... садить дерева... вони може через 10 років будуть плодоносити...
земельна ділянка — це не просто позначка на карті...
це місце, куди щодня вкладається багато сил... і цей сад не можна так просто взяти і перенести в інше місце...
так само річку... хату...
не орендовану квартиру... а хату... збудовану для себе,
інфраструктуру... сусідів... та навіть місцеву владу... свою місцеву владу...

звісно, коли вдома погано... то люди мігрують і в мирний час...
але не всім же погано... і хто сказав, що на новому місці буде краще (за сумою показників)

Посмотрел на гугл картах тот Тенерифе... Ничего особенного в плане природы. Крым гораздо лучше, да и другие украинские регионы (Харьковщина, Подолье, Карпаты) ничем не хуже. Хотя конечно, если ты всю жизнь просидел на Салтовке, то и пустынный вулканический остров для тебя рай на Земле.

якщо не займаєшся віндсерфінгом — то тенеріфе то село сране
але якщо фанат — то рай на землі, бо там шикарний «свєл»

а на харківщині в тебе буде в любому випадку село сране)) сервіс і інфраструктура на нулі ніби в якомусь середньовіччі

ніколи не був там... кажуть шо дівчат було до 22-го багато у Харкові та красиві...

Це не так — у Харкові то області до війни було багато «крутих» баз, спа-центрів та санаторіїв. Але ціни перевищували не тільки Крим, а й навіть Туреччину чи Чорногорію. Зрозуміло що умови у «крутих» базах виключно «люкс» та «лакшері» з саунами, басейнами і усіма процедурами — але без моря, без якихось пам’яток чи цікавих місць, без великих аквапарків, тусовок, базарів чи що там ще люблять туристи. Отже особисто я не розумію який сенс платити величезні гроші, їхати на відпочинок — і замість природи, моря, екскурсій тупо сидіти у приміщенні (хай там і жравтва і бухло і бассейн).

в криму зараз незручно відпочивати

У Криму скільки місяців море тепліше 20 градусів? 3 місяці на рік. А на Тенеріфе — як мінімум 9. А так згоден — ЮБК може і красивіше буде. Як мінімум більше дерев, сосен, можевельника. На Тенеріфе вулканічна порода — отже дерев не так багато на узбережжі, особливо листяних.

Другие украинские регионы (Харьковщина, Подолье, Карпаты) ничем не хуже

Харківщина була б чудова якби не комахи. У Криму можна спати під зорями — на Харківщині зайди літом у листяний ліс і якщо хоч на пів-години зупинишся посидіти — то тебе висмокчуть досуха. Будеш обліплений комахами як у фільмах жахів.
Але де зараз усі ці курорти? На Харківщині усе засіяно мінами — піти у ліс самогубство. Крим та Азовське море захопили орки. Одещина — пляжі закриті, міни і бруд після повені від прориву дамби.
Навіть якщо усі орки кудись зникнуть — ще дуже не скора можна буде відпочивати на українських курортах.

Так ти ж був ноулайфером, навіть не знав толком про світ навколо :-)
Щодо України-2013 — я б краще говорив про Україну-2018 і Україну-2021.

Для мене головною цінністю України був Крим. Бо я справді нічого іншого не бачив — але в Україні і нема іншого узбережжя схожого на ЮБК.
Звичайно якщо брати інші країни то Крим вже не здається таким раєм як був у моєму дитинстві.
Але не маючи змоги літати аби побачити світ то треба щось більше ніж відпустка 2 тижні.

Для мене головною цінністю України був Крим.

Какое же это дерьмо даже в сравнении с самым убогим курортом в европе/египте/турции.

«на палатки» поїхати — саме те що треба! без оцього сраного «кримського сервісу»

Не зовсім, але місця треба знати. Довільний пляж посеред пустелі ПБК не рівня, тому навіть Канари тут не всі підходять. Але який-небудь район турецького Фетхіє вже вищий за Крим на голову (такого райського місця як Олюденіз, в Криму нема)
Я маю на увазі морський відпочинок у місцях за мальовничими краєвидами і хвойними лісами. Це північ Тенерифе і Гран-Канарії, вся Мадейра, турецька Мугла і так далі...

повністю навпаки. не був на чорноморських курортах туреччини, але середземні чи егейські курорти програяють на мій смак. звісно там інфрастуктура класна, але саме море і природа в криму крутіші набагато. наприклад, кастрополь чи новий світ, або навіть херсонес. а поруч щей й гори, не раз їздили займатись скелелазанням
єгипет це взагалі такий мрак ...

у єгипет їздять пирнати або на віндсерфінг — він там чудовий бо вітер дує як по розкладу

можливо, ніколи не займався
мені подобалось просто стрибати зі скель у воду))

Ви ніколи не були в районі Фетхіє, очевидно :-)

ні, там не був, але був в даламані і в мармарісі. нічого не скажу, природа там прикольна, і взагалі мені дуже подобається відпочивати в туреччині, але море там на мій смак не айс, як і на кіпрі. хоча плавав там з черепахами розміром з поні))

Даламан це воно і є. Цікаво, що ж вам треба, коли там об’єктивно краще за Крим? :)

Якщо брати природу — то ЮБК усе ж таки унікальний. Але якщо брати як курорт з сервісом — то досі дивуюся. Ще до 2013 року у Криму брали по $20 за день (а деякі навіть з кожного!). А це $600 на місяць — зараз за таку суму можна на Тенеріфе знімати житло!
Я взагалі був дуже здивований цінами у Європі — мені здавалося що оскільки Україна така незаможна, оскільки у нас зарплати разів у 5 нижчі — то і ціни у Європі мають бути у 5 разів вище на усе.
А виявилося ні! Україна — унікальна країна де ціни вже як у Європі або навіть десь вищі, а при цьому зарплати (крім ІТ) — у 5 разів нижчі!

А це $600 на місяць — зараз за таку суму можна на Тенеріфе знімати житло!

это на долгосрок наверно, а не посуточно, или нет?

Якщо брати природу — то ЮБК усе ж таки унікальний

При всій дитячій любові до ПБК нічого там унікального немає.

за опалення платити просто не треба бо нема зими

На жаль, якщо залишилася квартира в Україні, то платити за опалення потрібно, чи живеш там, чи ні...

На жаль, якщо залишилася квартира в Україні, то платити за опалення потрібно, чи живеш там, чи ні...

Ми домовились с ЖЕКами, що вони нас відключають і ми платимо тільки пару сотень за загальні приміщення

Це круто. А в нас хрущовка в якій нічого не відключається.

Нє панімаю пачіму ти пєрєстал пісать па-рускі? Што случілась? Ти в Європє всьо также носішь гей-оргієвскаю лєнтачку? Как там твоя журбінушка за рускімі бірьозкамі?

Сумно казати — но у порівнянні навіть з Чорногорією Україна (навіть станом на 2013 рік) має зовсім небагато переваг. І 5% податків навряд чи компенсують усе, чого не вистачає.

У мене звісно дуже не популярна думка , відносно цього форуму, але до 2022 року, мене в цілому все влаштовувало (звісно корупція, дороги та інші вічні проблеми були і є, але в кожній країні є свої проблеми)

до 2022 року, мене в цілому все влаштовувало

Тобто війни з 2014 по 2022 рік ви просто не помічали і вас усе влаштовувало?
Якщо думати тільки за свою хату — то тоді у 2013 при бандюках мене теж усе влаштовувало: у банках давали 20% річних, можна було відпочивати в Криму, москалі і бульбаши нам були не вороги і взагалі «стабільність і покращення». І ІТ тоді чудово розвивалося і усі питання ІТшники могли «порешати» за гроші ... і навіть на ДОУ можна було писати російською.
«Какую, сцука, просрали страну»
www.youtube.com/watch?v=N7kWDE7NllQ

Чому не замічав війни?
Я не розумію, що за питання про війну з 2014 по 2022 роки? І причому тут вона?
Я пишу, що жив в Україні до 2022 року і мене все влаштовувало, а ви про війну з 2014 пишите.
Звісно, що це була одна з основних проблем, звісно, що її потрібно було вирішувати і щось навіть і пробували роботи в той.
Але народу надоїло і 73%+ стало «какая разніца чей данбас», «деньги на армию лучше потратить на дороги» і т.д.
Я був головним антагоністом цього і старався боротись з цим методами, які міг обирати самостійно, а не примусово.
І я про те, що до 2022 року, я жив в Україні, імпортуючи в неї валютну виручку, тратив гроші безпосередньо там, що давало новий приток коштів в економіку і допомагало розвиватись усім навколо чиїми послугами я користувався.
Ба більше, навіть після 2022 року я жив в Україні і хотів би продовжувати жити там, проте обставини не дозволили так зробити.

Повністю підтримую Вас, пане Бобре! Краще і не скажеш.

Суму нуль. Навіть мирні роки згадую як пекло, а зараз там пекло в кубі і мабуть вже ніколи не буде краще. Якщо хочеться майже як було, спробуйте Варшаву- велике комьюніті українців, багато закладів орієнтованих тільки на них, преміум клініки і норм ціни в наявності, панельки. Все майже як було, тільки краще.

Якраз у Варшаві і знаходжусь, і дійсно Ви , з однієї сторони праві, частково , як вдома себе почуваю

у Варшаві

отримати ностальгію то ще дуже постаратися треба)

Там і телеграм-канал it-шників є, зустрічаються і взагалі можна жити в укр.бульбашці. Якщо сум за друзями/знайомими, то треба чекнути, а чи залишились вони там. В мене дуже багато хто вже переїхав і нема сенсу повертатись заради цього.

У меня в радиусе 500 км живет больше друзей и знакомых чем в уа осталось

То тобі треба побути там, де українців нема, проникнуцця атмосферою, тикскизить, і інтегрувацця в місцеве суспільство.

це класно і я би хотів так спробувати, але на місяців 3, максимум пів рок — вернутись назад і дивитись уже на деякі речі по іншому

Як сумно — вертайся

Я би вже, лиш би на вулицях не викрадали

Ты на удаленке в европе сидишь? Переедь в молдову, в чем проблема?

Думаєш, може воно дарма, і треба було як більшість — залишатись в Україні

Люди залишились в Україні бо Зеленський нахабно брехав з екрану про війну

Це не так. По факту коли переговори провалились і туди відправили вже Кравчука із Арестовичем — тобто продемонстрували путіну відверту зневагу, це було відкрите знущання, а Захарченко взагалі вбили, неминучість протистояння була вже очевидною. Я наприклад думав — що через вибори знову як з януковичем було, із медведчуком сірим кардиналом тощо, але прорахувався. Вже в 20-му році зелені були повним політичним банкрутом, коли там почали усіх міняти та виганяти. Це завершилось як на мене з показовою політичною стратою Разумкова, після чого від оригінальної команди вже мало хто є. Якщо подивитись хто там зараз — там партія регіонів, тобто усе контролює Ахметов. Кучма з Суркісом в Монакко, Коломйоський в ізоляторі і по ньому підняли усі епізоди, він звідти вже живим не вийде.
Коротше сценарій Хрещеного батька тільки наяву www.youtube.com/watch?v=fuWkcKbBQkg
А путлер, Акелла промахнувся явно — отримав усі санкції і т.д. і тепер змушений міняти рентну економіку на індустріальну. Тобто він відкрив скриню Пандори і мало не погорів з Пригожиним, олігархи вже брали владу в свої руки. Тому це усе виглядало малореальним.

Якби Зеленський сказав — біжіть хто куди. ми всі помремо, кацапи вже були б під Варшавою, бо нікого б не залишилося... Насамперед «балакунів-потріотів».

З початку війни в Україні змінилося 3 президенти. Пастор, Петя та Зеленський.

Перший ніхіба не робив. За дорученням Обами йшов за принципом «Не нада правоцироваць а то пуцін нападьот». Україна втратила Крим.

Другий, перед виборами залазив на трактори і кричав про «війна не триватиме навіть кілька днів. вона триватиме кілька годин». Ага, «жму руку, абнимаю», свинарчуки, потім перед виборами підставив воїнів на буксирах, спробував узурпувати владу, йому зателефонували зі США, сказали що він х..ло і він вирушив до Ради, депутатом.

Але чомусь, у війні винен Зеленський, який у політиці з 2019 року, на відміну від того ж Петі, який 30 років бізнесом займається перебуваючи в політиці (порушуючи конституцію). Зеленський який взагалі не хотів цього і думав знайти не кровопролитний шлях. «де зміцнення та мінування з 2019?», а в якому році анексували Крим? А чого ви Петю не спитаєте? Або коли шоколадки безоплатні давали, це ті що липецькі, просили не питати?

Так, Зеленський не є ідеальним, але в цьому випадку питання не за адресою... Він і так намагався робити все щоб залишити та згуртувати суспільство...

АТО було аааааажжжжж до буксирів, це було до кінця 2018. Потім це назвали ООС, і це тривало о 2022. А про війну, в тому то і справа, воєнний стан, за конституцією має бути при ЗАГРОЗІ нападу, а там було анексовано 3 регіони України.

До Порошенка багато питань? Де хоч одне? Армія? При Зеленському почали ракети робити, СВОЇ. Дроні — СВОЇ А при Порошенко було 20 джевелінів і ті в кредит, ах*єнна армія... Вся його армія в кишенях Свинарчуків-Гладковських..

орки ввели свої регулярні війська

В в Криму були зельоніе чєловєчкі?

Топік треба перейменувати на «Сум за дешевими цінами і преміум клініками»

Відкрию таємницю: не тільки в Україні можна не дивитися на ціни в магазинах і лікуватися в преміум клініках.

Все дуже просто — треба більше заробляти.

факт, але тут це однозначно важче зробити.
По з.п., мідл, що тут, що там отримує ± однаково

А я не про Європу, вона, звісно, програє в цьому плані

Как сделать так что бы у меня было все, но мне ничего за то не было? ©

Треба їхати назад, брати автомат в зуби і воювати за свій спосіб життя. Але боюсь що назад дороги немає, «котлеты в фарш не перекрутить» ©

Взагалі, я таку саму пісню часто від індусів слухаю, тільки там війни немає у них. Може вам туди?

Ты адрес конкретный дай, к тебе люди подъедут с ТЦК, вопрос к тебе есть

Тю так вертайся, на будильник гроші не треба — замість нього повітряна тривога або просто десь їбане чимось, як завжди без жодної тривоги.
А взагалі — раз там, то по перше хорош займатись гедонізмом, тут треба просто усе його треба багато і ще більше. Доки ви там «не знаєте чим зайнятись» хлопці сидять в окопі, в них нема такої проблеми — або стріляти або копати. Ще одне тіло в окопі яке тільки їсть і від якого жодного толку нема сильно гірше за ще трохи бабла на щось, що потрібно.

Единственное, что омрачает жизнь за границей — беспокойство за близких родственников в Харькове. Отпустила бы их Батьківщина, можно было бы «перестать беспокоиться и начать жить».

дуже сумую за Україною, там було життя

Тієї України вже немає і не буде.

треба було як більшість — залишатись в Україні, і там якось виживати від ТЦК?

Не треба.

Дядь, повернутися в 23 лютого 22 року не вийде.
Будуй своє життя там де ти.

Моє сьогодення — це кожен день ракети чи КАБи на мicто, безсоннi ночi та дуже обмеженне пересування (привiт ТЦК).
На орендованiй хатi в чужому мicтi я вже пожив. Дякую. Я i бал.

Товарищ майор?

Вернуться всегда можно, раз уж такая тоска. Патруль тцк на улице сразу научит родину любить еще больше.

Так лише через це й не їду!))
Тривоги, ракети, обстріли лякають набагато менше ніж ТЦК
Основана причина неповернення — ТЦК

Радянська структура організована Львом Троцьким яка має відправитись вслід за ДАІ. Коли ДАІ замінили на патрульну поліцію, як на мене стало тільки значно ліпше.
ДАІ цікава колись була картина, році десь в 10-му. Стоять в засаді прямо біля Обласної адміністрації — червоне світло, дідусь на підпитку йде через дорогу на переході — мимо них, напевно навмисно, білий мерседес дав газу на червоний і мало не збив того діда. ДАІ взагалі нічого не зробили (напевно знали хто порушник) дід покрив їх конкретним матом і отримав резиновою дубинкою.
А про чергове лайно — реформа треба але не наразі чути набридло. А коли наразі ? Як то кажуть англійці If not we are then who ? What other time then now ? Просто не хочуть вони міняти корупційну систему яка приносить корупційний бабулес і все тут. Як і з низки інших рекетирских систем з іспитів для моряків тощо.
P.S. Потім я бачив як зовсім поряд патрульна поліція зупиняла ще дорожчі авто, за невірно виконаний поворот. Може вони і гірше підготовлені, що і смертельно небезпечно як виявилось, та усе таки не така структура, не метод державного устрою януковича який два рази сидів — а потім став ментам дулі крутити.

корупційний бабулес

більше того генерують нові «точки входу» . Так «штрафи з клятих ухилянтів на поповнення бюджету» зовсім скоро перетворяться в 1к на порішать:
«$1000 за закриття виконавчого провадження: в Одесі на хабарі погорів державний виконавець»
sud.ua/...​osudarstvennyy-ispolnitel

До речі, всі хто пишуть про корупційних мєнтів, то я не знаю на кого вони попадали.
Мене зупиняли кілька раз, я не «стартував» з питаннями «причина зупинки, ваше посвідчення, і т.д.», ставили кілька запитань або ж робили зауваження і відпускали спокійно, звісно перевіршиви водійське посвідчення — все.
Українці у Європі в трубку дихають просто так, бо поліцаям захотілось і у них план-наказ провести перевірки, але вдома то — вони уже «герої» на питання «можна будь ласка, Ваші документи?» включають одразу агресію, бо напевне відчувають, що вдома ))

Усіх 358000 МВД народу одним мазати не вартує. Наприклад увесь Азов — це підрозділ нац гвардії, тобто МВД. Та ДАІ це напевно була еталонна корумпована служба, доходило до ситуації коли спікеру парламенту Яценюку показували фак.

коли спікеру парламенту Яценюку показували фак

Не те щоб я це підтримую, навпаки. Але наше законодавство досить лояльне, коп виписує штраф, який оскаржується в суді з рішенням, що посадова особа має тримати себе в руках (чи що їй примарилось). Чесно може брешу про формулювання в рішенні, але знайомі блогери до війни цим постійно користувались і ніхто не отримував криміналку і майже ніхто адміністративку (то був epic fail), бо по укр.законодавстау все норм. А в Америці могли б і шмальнути.

Який крінж... зберись нюня-манюня.
Неподобається за кордоном — їзжай в Україну.

Підписатись на коментарі