Чому нам варто готуватися до відключень

За останні три місяці росія знищила 8ГВт нашої генерації (для розуміння — це обсяг генерації невеликої країни Європи або майже півтора ЗАЕС). Кілька ночей тому, як видно з новин, знищено ще десь 1 гВт. Повне відновлення такого обсягу генерації може зайняти десяток років.

Контрольовані нами АЕС виробляють ~7,8ГВт (коли не в ремонті). Імпорт з ЄС — 1,7 ГВт, можна постаратись збільшити до 2,3ГВт max.

Тим часом зараз у ввечері нам треба 11ГВт, а взимку — всі 18ГВт. Частково рятують сонячні/вітрові ЕС, але їх генерація непостійна + СЕС теж обстрілюють.

Можете порахувати дефіцит. Це не пост, щоб нагнати паніку; це пост, щоб почати здорові роздуми про те, як ми будем переживати зиму. Я вважаю, що робота уряду та місцевої влади в цьому плані не ок. Хотілося б бачити систематичне пояснення для людей що нас чекає, бо зараз розуміння нема.

Всі наче думають, що трошки повідключають влітку і якось воно буде. Де інструкції, як підготуватись до довгих відключень, якщо живеш в багатоквартирному будинку чи в окремому домі? Де реклама грантів для утеплення/заживлення альтернативними джерелами для ОСББ?

Де робота з бізнесом, пільги для малих газових e/c і промислових батарей? Де альтернативне живлення комунальних об’єктів? Де газові електростанції, про які говорять вже 2 роки (може їх секретно побудували)? Зараз підіймають тарифи (і це правильно), але ж робіть свою роботу.

Ну а нам всім треба підійти до ситуації з холодним розумом і зробити все що можемо, щоб підготуватись самостійно, бо навіть якщо пощастить, цю зиму без відключень ми навряд чи пройдемо.

Цей пост також можна прочитати в моєму блозі в Х.

👍ПодобаєтьсяСподобалось30
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

я вважаю, що якщо відкрити кордони і випустити людей це може частково знизити навантаження на енергосистему, відновити рух грошей, товарів і послуг через кордон, підвищити впевненість інвесторів в безпеці їх активів і суттєво зменшити напругу в суспільстві і це при мінімальних мінусах (адептів секти «всі повтікають» прошу проходити повз, бо нема бажання вести неконструктивні дискусії)

Просто у Вас є змога так далеко планувати — це справді приємно чути. Але у багатьох невизначеність навіть на завтра. Я особисто не знаю, де завтра буду ночувати, то ж інвестувати в інфраструктуру й утеплення будинку немає сенсу. Колега патріот, що топив за «усі будемо воювати», якось заснув у Львові, прокинувся у Варшаві — різні чудесації в Україні трапляються. У мене зараз є два договори, у одному нотіс період 1 день, у іншому 5 днів — замовники далі планувати не в змозі.

Якщо відповідати по суті: насправді більшість з того, що зараз робиться це «таємно», навіть працівники з енергетики не знають, що робиться поруч. Чи буде цього достатньо? Це невідоме неможливо оцінити без доступу, але з попереднього досвіду під «таємно» можна ховати будь-яку некомпетентність, й висновок такий, що того, що робилось було критично не достатньо (а фантастичний рівень виконання ми бачимо на прикладі фронту у харківській області).
По цифрах, які зараз публічно озвучують, населенню будуть давати світло коли будуть вимикати критичну інфраструктуру. Тобто при базовому сценарії світло буде лише кілька разів на тиждень. Звідки зявилось «вимикати на кілька годин» — взагалі не зрозуміло, бо поточні вимикання є недосяжними з огляду на довжину світлового дня й оптимальність поточних умов вироблення електроенергії.

Щодо підготовки, то в інтернеті безліч толкових матеріалів, як жити без електрики, це досить прості речі, це шкільна програма з фізики за 9-10 клас. Навіть на ДОУ були ілюстративні матеріали. Дуже інфантильно думати, що ця влада, ці баристи-астрологи зможуть підготувати адекватні інструкції (бо самі на цьому не розуміються). Будьте сильними, мужніми, й розраховуйте лише на себе. По пунктах:
> Хотілося б бачити систематичне пояснення для людей що нас чекає, бо зараз розуміння нема.
Відповідь найвеличніших з 22? лютого 2022: «Ми віримо в те, що війни не буде.», «Але причин для вашої безсонної ночі немає»
> Де інструкції, як підготуватись до довгих відключень, якщо живеш в багатоквартирному будинку чи в окремому домі?
Це проблеми населення. Населення має саме знайти (якщо хоче якийсь комфорт)
> Де реклама грантів для утеплення/заживлення альтернативними джерелами для ОСББ?
Це проблема тих, хто дає гранти
> Де робота з бізнесом, пільги для малих газових e/c і промислових батарей?
Це проблема бізнесу й промисловості.
> Де альтернативне живлення комунальних об’єктів?
Щось вже є (особливо у Києві). Але очевидно, що це проблема регіональної влади.
> Де газові електростанції, про які говорять вже 2 роки?
Кількість років говоріння не впливають на їх наявність. Координати, якщо вони є, ніхто не дасть, й не скажуть скільки їх є, бо це чутлива інформація.

Перепрошую, за довгі й досить очевидні відповіді.

Дякую, що сказали це вголос, таке враження, що більшість думає, що якщо зараз добряче потрусити Ахметова, то з нього відразу гігавати посипляться і все буде добре.
Від себе додам, що якщо генерація 10ГВт, а споживання 20ГВт, то це не означає, що відключення будуть на 12 годин з 24. Це означає, що електрика буде 2 години, а потім 10-20 годин не буде, тому що є критична інфраструктура і є відкладене споживання (можна порівняти власне споживання без і з відключеннями, навряд там буде суттєва різниця).

Та більшість населення взагалі ніяк не готується. Відключили світло — ну чекаємо коли включать. От і вся підготовка. Максимум фонарик купили чи свічки.

Всі так жваво пишуть про акумулятори та зарядні станції, наче це вирішує проблему глобального енергодефіциту. Вони тільки вирішують тимчасові незручності, поки проблему не вирішено глобально.

Енергію, яку ви спожили від акумулятора, маєте поповнити туди знову зарядивши його, отже ваше загальне споживання зменшиться тільки на ту кількість приладів, якими ви взагалі не користуєтесь під час вимкнення.

Тобто якщо дефіцит буде зростати й інфраструктура буде нищитись далі, то вимкнення будуть настільки частими й довгими, що акумулятори й зарядні станції просто не будуть встигати заряджатись. Електроплити й електробойлери взагалі доведеться перевести на газ.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво що після сьогоднішньої атаки на Київстарі локалізуюсь по Британському IP і сайти руські почали відкриватись (так по приколу перевірив)
Думав спочатку що роутер на супутник перевівся, але ні. Цікаво, мабуть місцеві на старлінк перейшли.

Треба машину купити мабуть, якогось бусіка, і перетворити його на мініофіс на колесах, а може і в дім.

Їздити по місту, хапати рандомних чоловіків та змушувати кодити :-)

Після проходження ВсеалгоритмічногоЛітКодінгу

Поціновувачі хапання рандомних чоловіків придумали більш надійний спосіб заробити за допомогою ідеї бусіка weukraine.tv/...​ja-hroshej-z-prizovnikiv
Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції викрили групу осіб, які, використовуючи форму військових та поліцейських, намагалися видати себе за представників ТЦК і зупиняли на вулицях чоловіків призовного віку. Зловмисники погрожували доставкою до військкомату, але за грошову «винагороду» пропонували цього уникнути. У разі відмови жертвам погрожували фізичною та психологічною розправою.
За інформацією слідства, один із випадків відбувся неподалік дому жертви, де зловмисники напали на чоловіка, звинувачуючи його в ухиленні від мобілізації. Погрожуючи та застосовуючи силу, злочинці змусили чоловіка віддати їм понад 3 000 доларів, щоб уникнути нібито неминучої мобілізації.

Схоже нова фішка цього блекаут сезону. Русня може спровокувати аварійні відключення у половині областей не випустивши жодної ракети. Це як раніше вони ганяли МіГи по колу щоб тривога довго тривала спричиняючи певні економічні збитки

Русня може спровокувати аварійні відключення у половині областей не випустивши жодної ракети.

каким образом?

А сьогодні що було?
Підняли з 10 тушек + 4 МіГи. Ще пустили пару очей Саурона. Превентивні Відключення у 12 областях. У нас у місті в деяких районах світла не було до обіду.

Превентивні Відключення у 12 областях. У нас у місті в деяких районах світла не було до обіду.

А. В нашем лесу это называется «понедельник», у меня свет/связь/ноут постоянно заведеные через экофлоу, я бы такое и не заметил.

І новин походу не читаєш

І новин походу не читаєш

У меня с утра біло 8 минтингов подряд
я думал я сдохну

Это были экстренные превентивные отключения

Звісно. Я про те ж. Але по факту — русня відключила світло не випустивши жодної ракети.

Але не пошкодили жодної станції

та зачим придумувати такі складні причини? просто сесія у льодчиків. доки заліки то можна не хвилюватися, от коли екзамен буде — тоді тре десь пересидіти.
І всяко краще раз на кілька днів вимкнути превентивно, ніж не вимкнути і потім відновлювати кілька тижнів.

раніше був запас. Та й значний (відносно) період між ракетними атаками натякає, що може такі да. Тому краще перебдєть.

тобто «запас» не цінували, все про*****?

а в чом підвіх?
так то і баки з водою в квартирах ніхто не тримав. І павербідончики кожен перший не купував раніше. Це теж можна вважати «не цінували»?
Звісно ж що звичайну буденну річ в звичайних буденних буднях ніхто ніяк особливо не виділяє і не цінує.

давайте не відволікатись від «запасу»
є що сказати?

хлопче, ти сюди увірвався і вимагаєш від когось щось сказати.
так, є що сказати — йди працюй.

за проїзд передаємо, безкоштовно вас ніхто довозити не буде

Подивимось. Перший раз може й випадковість. От сьогодні другий. Якщо ракет не буде це система
МіГи вони гоняли не по приколу свого часу. А саме ціленаправлено для створення видимості загрози

та що там дивитися. «холостих» вильотів на рубежі всю війну було достатньо. Вони то роблять регулярно

Знайомий з ППО, який пішов служити ще до вторгнення каже що випадків подібних тому вильоту про який я писав ще не бачив. Усі там охрініли. Русня навіть під час масштабних навчать такого не робила.
Ну і зараз уже третій холостий виліт із інтервалом в 1 день (те що позавчора на 7 бомбардувальників випустили аж 2 ракети це теж таке — аби порожняком не гоняти). Раніше такого не було ніколи
Явно якась зміна тактики. Будемо дивитись.У військових в усьому є система. Головне її знайти
У перший блекаут сезон індикатором що буде масований наліт на енергетику був вивід носіїв Калібрів. У другий далеко літали шахеди + припинення будь-якої повітряної активності на передодні. Зараз теж треба якусь систему зрозуміти бо ХЗ вести дитину з ранку у садок чи ні.

та ладно. Я власною головою пам’ятаю не один і не два вильоти на рубежі пуску і повернення назад. Це робилося відносно регулярно і я задовбав всих оточуючих жартами про сесію і екзамени у льоччиків.
Останні рази просто, імхо, очікували обстрілу, бо давно не пускали ракети + почався опалювальний сезон. Тому і уваги приділили більше.

Тут важливі деталі
1. У тих випадках які ти пам’ятаєш скільки літаків було? Як вони летіли? На які групи розбивались? На яких частотах спілкувались? (під час навчать не використовують бойові частоти або радіомовчання)
2. Чи підлітали та повертались вони чи робили саме пускові маневри? Як робили ці маневри? (наприклад вони можуть підлітати до декількох рубежів та робити групами маневри на них що точно не навчання. а зазвичай робиться з метою замаскувати місце фактичного пуску)
3. Яка була при цьому інша активність (нагадую що там були ще МіГи та розвід дрони)
4. Це дійсно відбувалось системно? Тобто як зараз через день?

1. літали, як на мене, завжди всим кодлом. 5-8 штук, по 1-2 ніхто не літав
2. долітали достатньо, щоб в телезі повідомляли про борти в повітрі.
3. розвід дрони вже варто вважати просто фоновою активнісю. вони є завжди.
4. ні. не часто. чи було кілька вильотів поспіль — та хто зна, не пам’ятаю. але і зараз три вильоти — замало для «системно».

Подивимось Я свого часу записував спочатку кожну таку деталь. Це стало як хоббі щоб не збожеволіти Вже не можу знайти.
Але там завжди була чітка система і я навчився передбачувати удар із вірогідністю відсотків так 70.
Могу на 100% запевнити що саме таких вильотів як останні 3 точно не було.
Так статистики замало, але бачу явну зміну стратегії

щоб не збожеволіти Вже не можу знайти

Допомогло хоч ? 😎

У мене вже майже 4К коментів на DOU під анонімним аккаунтом
Зрозуміло що мені пора вже в дурку

Може гамбіт Трампа нам допоможе?

Давно не заходив у Хуїттер. Там MAGAтарди ще не верещать, що це особисто Зе стріляв у Дональда? Це в їх стилі.

А от підкажіть ніхто не зіштовхувася з такою хернею — коли шарю інет з айфону на макбук чомусь він з’являється лише через декілька хвилин після підключення. Працює все ок, але є така дивна затримка. Коли шарю інтернет із 4G роутера і android точки доступу то норм. А от c айфона ні.

Система в мене 24В
Два поля на дві сторони даху
Перше поле : 6 панелів Demuda 100Вт 18Вт + MPPT T20 (PWM)
Друге поле : дві послідовно великі панелі Longi 435W + SRNE 3kW/3000Вт, 24V/24В (SR-HF2430S60-100)
АКБ тисчасово це 20штук AGM (від упса) . По 10 послідовно + запобіжники між ними та балансир.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

а цейво. а може економічно доцільнішим буде переміститися всим населенням в пхукєт на холодний сезон? Як там цифрові номади розказують «за триста баксів на місяць я живу на пляжу́ і ні в чому собі не відмовляю».
Тож всього за тисячу баксів на людину (навіть сім’ю, якщо брати оптом) можна позбутися необхідності робити щось з енергетикою на всю зиму.

щось я пропустив коли кордони стали відкритими)

ну можна надати якогось статусу пхукєту чи куди там нас повезуть. це ж все просто якийсь закончик там підписати. Чи взагалі листа від сбу чи гур.

Ого, хтось досі літа у рожевих хмарах.

Думаю, що якщо всі 30+ млн населення заїдуть Таїланду прямо в пхукєт, то він не витримає і порветься — пхукєт не резиновий же ж

оцей комент на всі 100% доводить, що власник цього акаунту — тупий товстий троль. В одних темах зрадо-опить, в інших нафронтництвує.

Нуу якщо в цьому коменті комусь показалася хоч краплина серйозності, то я навіть не знаааю.
На фронт я нікого не тойво, не нада ляля (бо сам досі петляю). Я, зазвичай, бурчу на тих, хто «за што ви ваюєтє, кріпацтво, рабство, врагі, нєканстуціонно!!1»

Вирішив поексперементувати
Купив муляж старлінку (ТАК ТАКЕ ВЖЕ ПРОДАЮТЬ, сам в шоці), розмістив під вікном квартири, завів від нього кусок якогось старого дроту щоб виглядало правдоподібно.
Його не стало десь через дві години.
Все ж доведеться справжній кріпити на даху. Ще думаю про антивандальну сітку. Дивлюсь на OLX такі виготовляють саме для старлінків. Хтось таке встановлював?

Я на першому поверсі. Будинок 4-х поверховий (ненавиджу висотні мурашники).

Може ’є можливість огородити придомову територію біля вікон під палісадник типу та поставити відеонагляд?
У нас є двоповерхівки старого фонду, там люди іноді фантазують з розмахом.

та поставити відеонагляд?

и у человека появится возможность долгими зимними вечерами пересматривать кадрі как у него спёрли старлинк

У комлекті з парканом чи антивандальной решіткой може й норм.
Генератор доречі часто пристьобують ціпком, тобто просто так поставити на проходняку старлінк посеред двору то бажано щоб була закрита дворова територія.

У генераторі є сенс як робочому після крадіжки пристрою (хоч навіть без ціпка його вкрасти не так просто як старлінк)
У антені старлінку взагалі немає жодного сенсу окрім як на запчастини. Та ще треба знати де це продати бо це не залочений айфон навіть, а специфічна річь. Сенс у есксперименті був взагалі зрозуміти чи крадуть їх.

. Сенс у есксперименті був взагалі зрозуміти чи крадуть їх.

проверить, украдут ли с улицы дорогую железяку? ну и как, украли? :)

Так в тому і справа що як залізяка вона ну може трохи дорожча металу із якого складається. Ну якщо ще знаєш де продати запчастини то може ще й на бухло із закуссю вистачить.
На OLX комплекти заблоковані у повній комплектації з коробками за 2к грн є. А антена окрема це взагалі ні про що

Так в тому і справа що як залізяка вона ну може трохи дорожча металу із якого складається. Ну якщо ще знаєш де продати запчастини то може ще й на бухло із закуссю вистачить.
На OLX комплекти заблоковані у повній комплектації з коробками за 2к грн є. А антена окрема це взагалі ні про що

Зачем они крадут? Это же не рационально! ©

Ставте на крышу, крышу закрывайте(от чужих), рядом ставьте ИП камеру(от соседей)

У мене старлінк півроку стояв на даху пʼятиповерхівки, жодних проблем не було. Там майже кожна квартира має або мала свою ТБ антену, так що, скоріш за все, якщо там хтось і лазив, то не зрозумів, що це не звичайна антена.

Якщо додати airtag буде цікаве дослідження куди йдуть крадені старлінки

Як куди. Он на OLX чувак продає цілий ящик механічних частин різних для старлінків. Сумніваюсь що з офіційних поставок запасних частин. Деякі пишуть що начебто від військових з поламаних на війні терміналів але теж сумнівно щоб військові віддавали комусь на продаж цінні запасні частини які самим треба

А якщо отримувати водород з реакції єдкого натру з алюмінієм, та спалювати його у зимовій палатці поставленій у спальні?
Чи не буде це найекономічнішим та найзручнішим варіантом обігріву?
Може хто таке робив?
Така реакція сама є джерелом тепла. Ну + спалювання водороду на воздусі.
Також таке спалювання є джерелом чистой води.
P.S.
Так, треба буде придбати реагенти, але начебто це дешевше чим вугілля, дрова — щось інше?

Бухаєш чи куриш?

Скоріш за все премію Дарвіна випишуть.

Чи не буде це найекономічнішим та найзручнішим варіантом обігріву?

Буде, якщо ти десь вкрав вагон натрію. Якщо що, він сам по собі отримується електролізом, причому в більш розвинутих країнах з дорогою електроенергією.

Так, тоді берем поташ, і плавимо на сонці — металевий бак, параболичне дзеркало, фокус — щоб отримати окис калію. А тоді з нього КОН
Алюміній теж треба купувати. І він теж електролізом. І це мабуть дорого.

Можно просто воду на кисень та водород електролізом та це не цікаво.
Мені подобається що реакція отримання водороду КОН + АL тепло генерує.

Так, тоді берем поташ, і плавимо на сонці — металевий бак, параболичне дзеркало, фокус — щоб отримати окис калію. А тоді з нього КОН
Алюміній теж треба купувати. І він теж електролізом. І це мабуть дорого.

Можно просто воду на кисень та водород електролізом та це не цікаво.
Мені подобається що реакція отримання водороду КОН + АL тепло генерує.

Покупаем туристический газовій обогреватель и газовій балон
нужні только немного денег и пару минут времени
знания химии и техпроцессов -не нужні
нужні навіки чтения єлементарніх инструкций
просто, дешево, надедно, безопасно

Не для мене. Взагалі не розумію, що це мені приверзлося. Моя реальність — піч — ракета. На дворі. 20 цеглин. Вся інше — фантазії.
Хоча обмірковую зараз (шукаю на ютюбе), як би нагріти нею повітря і його до хати направити так, щоб не задушитися СО2 та СО та що та ще (продукти сгоряння)

шукаю на ютюбе

Это правильно. так и надо

Сьогодня я зрозумів свою головну помилку: мені не можна хоть що небудь публічно винаходити.
Тепер це заборонена поведінка для мене.
Сам для себе — ок, можна винаходити.
Публічно оголошувати про свій винахід чи відкриття для всіх? Ні в якому разі. Не можна, бо вкрай небезпечно.

Якби не приймав, я б з тобою тут не балакав. Але є таки проблєма — закінчуються гроші. Вже нема на таблєткі. Що будемо робити?

Тролиш потроху? Провокуєш? Це зза того, що тобі адреналіну не вистачає. Ти вже на війні? Якщо ні — то чи оновив ти дані?
Скоро адреналіну в тебе буде навіть надлишок.

Забув про цукор! Якщо цукору у крові не вистачає... Коротше — негайно
з_їж пончик.

Не можна, бо вкрай небезпечно.

Злопыхатели и недоброжелатели украдут изобретение, присвоят, а самого тебя ославят как сумасшедшего.... а мы не сумасшедшие, нет, моя прелесссссть.....

Я лише спостерігач за всім що відбувається у мультивсесвіті.
Не можна, бо все тоді переплутається.

Я лише спостерігач за всім що відбувається у мультивсесвіті.
Не можна, бо все тоді переплутається.

Я — обезумевший в лесу Предвечных Числ,
Со лбом, в бореньях роковых
Разбитым о недвижность их!
На жесткой почве, с прямотой иглы,
Глухого леса высятся стволы;
Их ветки — молний изваянья;
Вверху — квадратных скал углы —
Громады страха и молчанья;
И бесконечность в вышине
Алмазных звезд, с небес ко мне
Глядящих, — строги и суровы;
И за покровами покровы
Вкруг золотой Изиды, в вышине!
Я — обезумевший в лесу Предвечных Числ!

Коли я займався поезієй, я вирахував що для поезії необхідно ритм тримати, «стіль»
Тепер я це називаю «волновая функція художественного проізведенія»
Ця функція використовує власний алфавіт. Чим ближче цей алфавіт до повноти по Тьюрінгу тим більш «глибокий» маємо твір на виході.

Вхід, вихід — так і є — гармонію можна перевірити алгеброю. Я точно б перевірив, якби знайшов спонсора своїх досліджень у цьому напрямку.
Ямб, хорей — що там ще — це лише частина «стилю» тобто волнової функції.

Вхід, вихід — так і є — гармонію можна перевірити алгеброю. Я точно б перевірив, якби знайшов спонсора своїх досліджень у цьому напрямку.
Ямб, хорей — що там ще — це лише частина «стилю» тобто волнової функції.

Поищите в скопусе, ресерчгейте или аналогичных местах
вы найдете не менее 20ти исследований подобного рода, начиная с 60х годовой 20го века
Нет новый открытий. есть недостаточно хорошо проработанный поиск по литературе.

Настільки гарний пошук = бути їх колегою.

Сьогодня я зрозумів свою головну помилку: мені не можна хоть що небудь публічно винаходити.

Бо спершу треба самому експеримент зі спалюванням водню провести, а не просто чесати язиком фантазії. Купа таких теоретиків винахідників які на практиці нічого не втілювали

Ось-ось! Саме це мене як током шарахнуло. Спершу гроші, тоді реалізація.
Тобто, не можна — дайте мені грошей і я вам таке реалізую!!!1
А можна так — повільно відкладаємо по гривні на реалізацю ідеї цілий рік чи десять, а тоді — бах — реалізуємо. У тиші та спокої, у абсолютно секретній обстановці.

Интересно, это троллинг или таки патология.

Може напрацювання доказової бази для ВЛК?

Щоправда, іноді мені ввижається, що я телепат. Такий, що передбачає, що_саме у нього зараз запитають. Вада такого телепата, що він одразу відповідає (негайно), навіть не дочекавшись самого запитання.
Тобто чужі запитання лише у мене в голові більшостю, бо мало хто встигає запитати раніше, чим я їм відповім на незапитане.
Мене самого це дуже дратує.

Щоправда, іноді мені ввижається, що я телепат. Такий, що передбачає, що_саме у нього зараз запитають.

на самом деле нет. вы там ниже говорили что у вас проблемы с памятью (но вы этого уже не помните)
Поэтому вы отвечаете на вопросы, которые вам были заданы — но вы уже забыли, что вам эти вопросы задали и вам КАЖЕТСЯ что вы телепат и «предвидете» задаваемые вопросы
но всё куда проще — Ведь если в башне поебень, То что ебень, что не ебень.
прошу прощения за источник цитаты.

на самом деле нет. вы там ниже говорили что у вас проблемы с памятью (но вы этого уже не помните)

Овва! Ви теж телепат?

Овва! Ви теж телепат?

Нет. все телепаты в отпуске

Колись я почитав трохи таку цікаву книгу як «Структура магії»
Бо щось мені дошкуляло, ще коли не розумів, що зі мною не так.
Тоді ще щось там почитав. Багато всього.
Найбільше сподобався Литвак. Його я читав і перечитував. Навіть намагався вивчити на_пам_ять.
Якби у мене з памяттю було все ок, я б не винаходив щоразу все те, що інші просто автоматично виконують.
Отакий я н-проходний асемблер. Кожну таску я виконую немов би так, як бачу все першого разу. До чого ж цікаво.
Навіть якщо це черговий пакунок на контейнері. Чи граната на поясі. Там є кільце, є важіль. Щось треба зняти, щось стиснути. Я сто разів бачив у триллерах.
Сорі, відволікся на уявну комбінаторику у учебке чи де там ще...
Це я все намагаюся перейти до вашого «все» у фразі:

Нет. все телепаты в отпуске

Ви у ній наче когось не поважаєте, що так її занотували для мене?

Спершу гроші, тоді реалізація.

Та які гроші, не смішіть
Спалювати водень це перша ідея яка приходить в голову кожному другому школяреві коли на уроці фізики/хімії дізнається про електроліз та властивості водню. Для школяра це хороший пізнавальний процес, для дорослого вже слід знати що не все так просто і в цьому процесі є багато суттєвих технічних складнощів, тому й воднева енергетика досі не набула розвитку
Підкажу кілька проблема: дуже мала щільність енергії по об’єму, водень неможливо перевести в рідкий стан без кріогенних температур, для зберігання хоча б співставної з бензином енегрії потрібні посудини високого тиску на 500-600 атмосфер, водень через малий розмір молекули протікає навіть через стінки сталевих балонів, метали при контакті з воднем стають крихкими (і це в балоні під сотнями атмосфер), електроліз споживає купу електрики ітд

Для мене це лише лабірінт. Та й чого зосереджуватися на водні?
Може можна спалювати СО2 у кавітаційному пухірцеві.

что, простите? а кавитация тут причем?

У мене є брєдовая ідея, що малі ймовірності, коли перетинаються, стають більш значімими.
Ну або так — є у нас таблиця словосполучень — і десь маємо білі плями. І далі знову якась комбінаторика...

Для мене це лише лабірінт. Та й чого зосереджуватися на водні?

Та всі ваші ідеї такого роду. Для школяра такі «винаходи» були б норм, частина процесу пізнання світу. Для дорослого треба вже вивчати літературу спочатку, а не вигадувати стрибаючи по верхах знань

Літературу я не можу вивчати л е г к о — вади пам_яті заважають. Вона у мене дивно працює.
І так — ви правільно здогадалися — я по життю — школяр. Мені все цікаво.

метали при контакті з воднем стають крихкими

Бляха, тоді ж можна по танках пуляти струєю водню 🤔🤣🤣🤣

Ось так я розмірковую завжди. Це немов би бінарний пошук вірного рішення серед всього розмаїття невірних.

Бляха, тоді ж можна по танках пуляти струєю водню

Ну якщо потримати кілька місяців чи років під струєю то можна
en.m.wikipedia.org/...​ki/Hydrogen_embrittlement

От-от, метан утворюється на болотах. Коли там торф горить. Під водою. Під тиском. Щось таке.

кілька місяців

Кілька Земних місяців..
Що це у Галактичному масштабі виміру часу..... Мить 😁

Не знаю, що у вас із місцевою владою, але Київміськрала і мерія закупляють нон-стоп малі генератори ще з осені 2022 року, щоб незалежно живити крітичну інфраструктуру: водяні насоси, проміжні підігрівачі теплотрас, світлофори, тощо. Так, місто не може самотужки покрити всі потреби містян, але головні напрямки захищені і, головне, все це децентралізовано, що підвищує надійність всії системи функціонування міста.

Київміськрала

Літеру к пропустили після другої к.

і і, головне, все це децентралізовано, що підвищує надійність всії системи функціонування міста.

если всё сделано правильно и добросовестно, то это еще и намного дешевле, за счет объема и оптовых скидок

Є тут власники Ecoflow River 2 Max? Та скотиняка щось там охолоджує навіть коли немає навантаження. Просто ввімкнений АС інвертор. Можливо хто мав таку проблему і пофіксив?
То що шум напрягає то пів біди, боюсь щоб вентилятор не здох за місяць і тоді все поплавиться🤦‍♂️

Постав це github.com/...​zhinskiy/ecoflow_exporter і додай всі метрики темперетур які є на дашборду, там їх більше 10, тоді і буде видно що там інвертор і низковольтна частина гріється навіть без навантаження(холостий хід інвертора це теж навантаження).

Зрозумів, значить це нормальна поведінка.

В такому дорогому девайсі могли би щось краще придумати з охолодженням.

Головне що в рекламі написали

Резервне джерело живлення для вашого будинку, система EPS

Автоматичне перемикання в режим живлення з централізованої мережі на зарядну станцію займає < 30 мс, в разі раптового відключення електропостачання. Забезпечте постійне енергозабезпечення для 80% побутових приладів вашого будинку.

А то що доведеться цілодобово чути шум вентилятора це вже нюанси які можна не згадувати😂

Читав відгуки — усі більш менш потужні такі девайси хоч на малих обертах але завжди шумлять вентиляторами.
Зараз у мене стаціонарний UPS, потужніший за Ecoflow River 2 Max і гудить сильніше та так як він встановлений стаціонарно ніколи не вимикається. Якось звик. Двері в коридор закриваю і його не чутно

Мой гибридный инверсор 10квт не крутит вентиляторами до 2квт и до 25 градусов в помещении.
И это не Китай если что

Твой гибридный инвертор ставится в специально выделенном месте, где есть условия для пассивного охлаждения + вес и габариты для стационарного устройства вторичны.
А зарядная станция может стоят где угодно, вес и габариты играют важную роль -> нельзя сделать нормальное пассивное охлаждение.

Із цікавинок що для себе відкрив — спробував завести T2
Виявляється класно ловить навіть на дешеву кімнатну антену
Якість реально зробила десять кроків вперед
Правда що там є крім реклами та телемарафону не зрозумів
Доречі, по телемарафону народу активно згодовують якийсь мирний план, який судячи з наративів банальна заморозка на умовах раші
Якщо раніше казали тільки кордони 91го і не здамося, зараз по іншому. І можливо ключову роль тут енергетика таки зіграла. Бо допомогою донорів це не відновиш, а жоден інвестор не ризикне інвестувати в те що розхуярять ще на етапі будівництва

банальна заморозка на умовах раші

заморозка по лінії зіткнення це умови Китаю, що привіз Орбан. Умови раші — Запоріжжя та Херсон повністю

Та фіг його зна вже що з цього популізм, а що реальні плани/умови.
Але по факту за кордони 91-го вже не заїкається навіть 95-й*
*квартал

Можна не тільки створити таку електромашину, але й простежити, як виникає багатство на такому капіталі. Енергію продаватимемо покупцям безвідсотково, а інвестори у електромашину, навпаки, отримуватимуть проценти за свої гроші.

Цикл Карно, розчин аміаку у воді. Начебто велосипед? Але з поршнями.
Тобто зусиллям ніг ми аміак стискаємо, а тоді якось електрику видобуваємо.
Елементи Пельтье! Єх, було б фінансування — зробив би електростанцію.
P.S.
Чи можна заставити працювати різницю температур іншим чином? Деформація.
Якщо взяти кулю, покрасити у чорний колір, на сонці нагріватиметься, а ніччю... Так виконуватиме роботу постійно.
Найефективніше працюють дерева. Листям до сонця, корнями воду збирають, листям випаровують.
Робота всюди де нерівновага. Візьми нерівновагу — отримай роботу. Створювати нерівновагу невигідно — бо для цього потрібно витратити енергію, а ми хочемо навпаки — здобути.

Коли я передбачаю за різни види енергетики — бо ці відключення наштовхують на думки — то чогось постійно думаю про кавітацію у склянці лімонаду.
Там є незвичайне середовище, є тиск, чи електроліт — так.
Постійно щось таке ввижається...
Може це якесь джерело енергії з майбутнього?

Тепер зрозуміло — чого децентралізація постачальників енергії не влаштовує.
Амортизація саморобного двигуна Тьюринга потрапляє у гаманець самодєлкіна.

Білий огірок молоко. Машина їде, а тепломережі випромінюють. КГ/АМ

Хороша спроба, але в класифікації по статті 16а вам відмовлено.

Не думаю що хтось має достатньо інформації про реальний стан електро станцій. Щось зроблять, блекаутів не буде

Не думаю що хтось має достатньо інформації про реальний стан електро станцій

Сусід працює на ГЕС що у місті (не Запоріжьська) — їй жопа. Хоча думаю усі хто в місті це чули

Щось зроблять, блекаутів не буде

Тут хіба що тису перепливсти

ГЕС що у місті (не Запоріжьська) — їй жопа

Чому саме не казав?
Через влучання?

Я ж сказав — чули усі, а хто поряд живе ще й відчули.

Через олігархів які продають електрику закордон звичайно же /s

олігархів які продають електрику закордон

Та здається, що зараз КУПУЮТЬ за кордоном....

Та то ти не в курсі, які розмови ходять зараз в народі. Зайти в будь-який домовий київський чат і там ще й не такі теорії змови. При чому це, на жаль, дуже мейнстрімна тема.

теорії змови.

Це Святе.
Як і «я знаю як правильно керувати державою», от закінчу штукатурити і одразу почну 😎

«я знаю як правильно керувати державою»

«Зараз стендап закінчу і почну, а потім на шашлички» — подумав один тут.

«Кожен клоун може легко керувати державою»

Так а чому Геннадій не подався кандидати.
Він же керував би значно краще, ні?

Це локально, а як це буде впливати ми не знаємо.

Ні не знаємо.
Зараз взагалі часи не чорних лебедів, а темної сраки. І з цієї темної сраки взагалі нічого не видно.
Західні аналітики кажуть що енергетика у 2025-му тільки почне відновлюватись (скоріш за все почнуться поставки замовленого зараз обладнання) та за найоптимістичніших сценаріїв дифіцити поборимо у 2026му, звісно за умови відсутності нових обстрілів
Але як то кажуть я не проти щоб і відключення завтра припинились, і путін здох та рашка розпалась та позбулась ЯЗ.
Але маємо прогнози офіційних осіб та балачки NoName з DOU який каже що все буде добре. Звісно я більше повірю прогнозам офіційних осіб і буду готуватись до гіршого, сподіваючись на краще

NoName з DOU який каже що все буде добре

Хто таке каже?

до гіршого

ніж

прогнозам офіційних осіб
Тут хіба що тису перепливсти

а ось в сусідньому районі айтішніки напали з мечами на погранічніка

Під час нападу епілепсії, постраждалий вихопив своє приховане мачете і впав 3 рази грудиною на нього. Працівники доклали максимальних зусиль при спробі уберегти життя чоловіка.

от клятий сімулянт ((

Ого, аж цікаво стало — що, на вашу думку, може зробити держава аби уникнути блекаутів взимку, особливо якщо тенденція зі знищення наших електрогенеруючих потужностей не зміниться?

можливо є резерв, або імпорт ел. Скоріш за все буде як зараз

Скоріш за все буде як зараз

Ну зараз ситуація із відключеннями принайні у мене набагато гірша аніж 2022/2023. Зимою як зараз для мене з електричним опаленням це вже срака.

Опалюйте наперед, коли є світло.

Теперешній графік стабілізаційних відключень у найгіршій ситуації каже що 7 годин нема світла 2 години є. І періодично попадаємо саме на сіру зону. От зараз світла нема із 16 до 23
Тепло буде втрачатись швидше ніж накопичуватись що ти б не робив, особливо у періоди сильних морозів.
Тому під осінь приїде генератор. Поки що батареї встигають заряджатись і основні потреби квартири вони охоплюють.

Який саме тип електричного опалення у вас?
Можна розглянути різні способи збільшення теплоємності будинку і/чи потужності обіргівача, щоб акумулювати тепло.

Тому під осінь приїде генератор

На балконі дир дир дир?
Сусіди Вас на вили посадять :-(

Нащо на балконі. У дворі у спеціальному шумоізоляційному боксі за 20 метрів від вікон. Якщо пощастить домовитись то взагалі стаціонарно у контейнері за 100 метрів від будинку

а який дріт ви плануєте на таку відстань використати ?

Якщо 20 метрів то там буде підземна або наземна у коробі лінія. Тому звичайний мідний дріт. Якщо 100м (точніше там менше -то максимум на глаз) то повітряна лінія там СІП 25й скоріш за все.

ну сіп 25 на 100м це 5в падіння при 5000вт навантаженні, жити можна

Там сусіди його обісцуть 😕😎

Добре, подам напругу ще на той бокс :-)

лучше дыр дыр чем слечь с воспалением легких
Да и соседи рады будут запитаться сами

Сусіди запітаться?
Це зі згоди власника?

І наїстись наперед треба.
Кілограмів 30 жиру має вистачити на зиму якщо просто лежати.

Рожеве поні буде какати веселкою і виробляти електроенергію.

Ну так десь тут писали за біогази. Все зійшлося :-)

Якби електроенергія так просто імпортувалась здалеку, людство б давно застелило сонячними панелями Сахару і замінило цим всі інші види генерації.

Та можна теоретично принайні для близького сходу та Європи.
Але:
А. Бабло
Б. Купа ***нутих племен навколо, які можуть усе зруйнувати.

але проєкт такий існує, правда дзеркала-турбіни

і замінило цим всі інші види генерації.

Ага, зразу як зменшать ціну вт*год іоністорів в >10 разів, чи де зберігати енергію для маневрування?

качати воду

Не буде куди. Навіть нашим зеленим кабани в бур’янах куди важливіші- не треба відновлювати Каховську ГЕС ©

тобто «не буде куди»??
наші кабани тут ні до чого а от кабани африканські при тому — тому й не

тобто «не буде куди»??

Ну якщо «качати воду» це про гідроакумулюючі станції щоб туди заливати надлишки від зеленої енергетики в день, то в світі зелена повісточка відмови від ГЕС, і наші щось там їм підспівують.

Що, басейна і дамби нема?

Цього недостатньо. Потрібно ще, щоб пара турбіна-генератор були спроектовані з можливістю працювати в насосному режимі. Щоб гідроакумулююча станція була ефективною, потрібно достатньо великий перепад висот (від 50-100м). Тому Каховська ГЕС поганий варіант для акумулювання енергії.

Потрібно ще, щоб пара турбіна-генератор були спроектовані з можливістю працювати в насосному режимі.

Зачем? разве не эффективнее будет иметь отдельно турбину и отдельно насос? всё таки у них разные флоу

Ні, не ефективніше. Бо тоді треба робити окремі підвідні канали і іншу інфраструктуру окремо для турбіни і для насоса, і додаткові схеми їх переключення. По електричній частині, якщо не ставити окремо генератор і двигун (відразу x2 до ціни), а робити на одному валу з мотор-генератором, то треба додавати ще механічне відключення як турбіни, так і насоса. А це теж не тривіальний таск, коли треба під’єднувати-від’єднувати 400 мегават (приклад Дністровської ГАЕС).

Я якщо турбіна-насос, то все простіше — один мотор-генератор, такі ж самі канали подачі відводу води, мінімум механізмів перемикання, які можуть зношуватись і ламатись — гідроагрегат електрично перемикають у насосний режим і навпаки.

Так, але зелених турбують не генератори чи насоси, а наявність дамби і відповідно затоплення території під басейн, тому їм все одно акумулююча ГЕС, чи ні.

Тому Каховська ГЕС поганий варіант для акумулювання енергії.

З таким здоровенним басейном якраз вона гарний варіант, аби вона впадала в стоячу водойму, а так не буде звідки підіймати воду. +Піднімати воду на велику висоту і з адекватним ККД не так просто.

Так, але зелених турбують не генератори чи насоси,

Мені виглядає, що вас теж це не турбує, бо ви наганяєте на зелених, а самі мало розумієте базові речі як працють ГЕС.

З таким здоровенним басейном якраз вона гарний варіант

Басейн великий, але неефективний.
Напір води Каховської ГЕС — 15 метрів, Дністровської ГАЕС — 146 метрів, отже, з кожної тони закачаної води Дністровська видасть в 10 раз більше енергії.

Тому Дністровська, при площі водосходища в 2,7 км^2 видає потужність 1300 мегават, а Каховська при площі басейну 2155 км^2 має потужність лише 300 мегават.

+Піднімати воду на велику висоту і з адекватним ККД не так просто.

Це вирішувана проблему. Наприклад, ГЕС Okukiyotsu
має напір 470 метрів і загальна ефективність така ж, як і у інших — 75-80%.

що вас теж це не турбує

Так не турбує, бо відмінності ГЕС і ГАЕС теми зелених не стосуються

а самі мало розумієте базові речі як працють ГЕС.
Напір води Каховської ГЕС — 15 метрів, Дністровської ГАЕС — 146 метрів

А об’єм води басейну в 6-7 разів більше, за масу води ви ж не забули, чи в формулі вам тільки висота подобається? Це те саме що розказувати наче акумулятор 12в 1а*г краще ніж 1в 12а*г. Так що Каховське водосховище могло бути гарним варіантом, аби було звідки закачувати назад воду, а тут облом... І ні, «гарний» не означає найкращим в Україні, на Землі чи в галактиці.

...я ділом грішним не так зрозумів слова «зелені» і «кабани» ))))

А об’єм води басейну в 6-7 разів більше, за масу води ви ж не забули, чи в формулі вам тільки висота подобається?

Формула відображає ідеальні умови без врахування втрат і вартості побудови ГЕС. А на практиці ефективніше працювати з меншим об’ємом води з вищою потенціальною енергією:
1. Менша потреба води для забору на закачку.
2. Нижчі втрати від випаровування води.
3. Кращий ККД гідротурбіни.
4. Краща маневреність потужностями гідроагрегата (окремий важливий показник ГАЕС, бо її використовують саме для підтримки мережі).
5. Менші фізичні розміри агрегатів і споруд, отже менша вартість Це стосується усіх джерел з низькою густиною енергії.
Через ці і інші фактори, переважна більшість ГАЕС стартують з 50 м напору.

Це те саме що розказувати наче акумулятор 12в 1а*г краще ніж 1в 12а*г.

Якщо потрібно живити навантаження на 12В — то так, краще. Бо для 1В потрібен перетворювач напруги, а це оначає «+» до вартості і «-» до ефективності.
Якщо для однієї потужності на 5В — то так, знову 12В краще, бо всі провідники і сам акумулятор мають власний опір і з 1В треба знімати в 12 раз більше струму, а тепловтрати залежать від квадрату струму.
По простій шкільній формулі ніби одинаково, а напрактиці все складніше.

І ні, «гарний» не означає найкращим в Україні, на Землі чи в галактиці.

Гарний має означати, хоча б, кращий за середній. Каховське водосховище гірше за середній варіант. В Україні є достатньо місць, де побудувати ГАЕС буде значно ефективніше.

кар"єр глинястий + шахта недіюча — всі діла

Напір води Каховської ГЕС — 15 метрів, Дністровської ГАЕС — 146 метрів

А об’єм води басейну в 6-7 разів більше, за масу води ви ж не забули, чи в формулі вам тільки висота подобається?

P = ρ g h, де
P — тиск води -> потужність та ефективність гідросистеми
ρ — щільність води
g — константа вільного прискорення
h — висота колони
(фізика за 7 клас, здається)

Давление != мощность.
На гидроэлектростанциях играет только запасённая потенциальная энергия:
W = ρ V g h
И меньшая высота вполне себе компенсируется большим объёмом пропускаемой воды. Похоже, кто-то не читал

(фізика за 7 клас, здається)

:-)

Ну от чому, коли я дивлюсь москальське відео на Ютубі від «звичайних людей», то вони і кіловатгодини від кіловатів відрізняють та використовують в правильних контекстах, і не порівнюють в ампер-годинах ємність акумуляторів з різною напругою, і знають про втрати енергії на DC-AC перетворенні.

Дивлюсь наші відео. Скрізь то «кВт/год», то енергію вимірюють у кіловатах, то заряджають телефон через інвертор. І люди наче не гуманітарії. Невже у нас в школі усе так погано з уроками фізики? Це уже якийсь п**ць, якщо чесно.

Невже у нас в школі усе так погано з уроками фізики?

Нет, обычные «алгоритмы отбора». У нас контент стали делать относительно недавно, мусор еще не просеялся.
Ну и нужно учитывать, что руских контент просеиваем и мы, те, кто его смотрят. а украинский контент просеиваем ТОЛЬКО мы.

Не тільки цей фактор.
Ще є відбір по фактору мотивації вивчати фізику. У них вона більша, бо є більше потенційних робочих мість в інженерних галузях. І накладається, що з більшого населення більший відсоток людей вибирають вивчати напрямки, пов’язані з фізикою.

Не тільки цей фактор.
Ще є відбір по фактору мотивації вивчати фізику. У них вона більша, бо є більше потенційних робочих мість в інженерних галузях. І накладається, що з більшого населення більший відсоток людей вибирають вивчати напрямки, пов’язані з фізикою.

О да, эта знаменитая руская наука и промышленость, знаю, знаю....

Для чого відразу в крайнощі, що знаменита? Відстала і постсовкова, особливо якщо порівнювати з розвинутими країнами чи умовним Китаєм. Але у нас ситуація ще гірша.

Але у нас ситуація ще гірша.

Лично я особой разниці не вижу. Хотя наши всё таки поумнее будут

Ну в прошлом веке физику двигали основательно так ученые из совка ( начало-середина века).
Так что сарказм нужно подрезать.

Ну в прошлом веке физику двигали основательно так ученые из совка ( начало-середина века).

3 нобелевки за 100 лет — єто, безусловно, результат
лично мне хватило бі и одной чтобі сказать что я «основательно двигал науку» ©

хотя может и 4 премии, я, кажется, пропустил Ландау.

Так что сарказм нужно подрезать.

Єтого века, кстати, уже четверть прошла
как там с ноукой в мордоре?

в прошлом веке физику двигали основательно так ученые из совка

Ми двигали, двигали, і от нарешті задвигали 🤔

Розкажи що вони розробили,
Можливо ядерний реактор, чи телефон, чи якийсь девайс принципово новий який люди використовують?
Чи, може вони рухали фізику в якомусь теоретичному напрямку? Ну, там, теорію струн розробили?

Чи, може вони рухали фізику в якомусь теоретичному напрямку? Ну, там, теорію струн розробили?

Так, звичайно
en.m.wikipedia.org/...​xander_Markovich_Polyakov

en.m.wikipedia.org/...​i/Alexander_Zamolodchikov

Про «класиків», типу Ландау, Вавілова, Черенкова, Басова, Зельдовича та багатьох інших можна і не згадувати, їх сотні

їх сотні

прекрасно
ві упомянули 5 штук
если же их «сотни» — еще 20 назовёте? ну чтобы не называть остальных, скажем, 280?

Тобі і тих 7 вистачить, бо ти й так більше ні про кого не чув.

Тобі і тих 7 вистачить, бо ти й так більше ні про кого не чув.

Да, я не слышал про Ландау, про излучение вавилова-черенкова
Однаков разрешите доебаться: вы сказали «сотни», значит вы эти сотни знаете. Назовите еще 20 штук, ну тупо чтобы не выглядеть пиздаболом

Назовите еще 20 штук, ну тупо чтобы не выглядеть пиздаболом

Щоб що?
Якщо у вас є ідея-фікс знецінити радянський вклад у фізику, то вам хоч 200 назви, ви все одно знеціните.
Те, що памʼятаю з уроків фізики в школі та універу, то Крилов, Боголюбов, Фадєєв, Фок, Фрідман, Франк, Тамм, Прохоров, Капіца, це не кажучи про десятки провідних науковців, які працювали над ядерною програмою. У одного лише Ландау півтора десятка відомих учнів, серед яких Мігдал, Померанчук, Абрікосов

З іншого боку — а шо Україна, особливо останні 30 років. Як успіхи?

Щоб що?

Чтобы подтвердить своё высказывание про «сотни»
Если бы вы сказалаи «да много их, например Ландау, Вавилов, Черенков,...» — вопросов бы не было
но раз «сотни» — назовите нес5колько штук кроме Ландау и Черенкова
всё просто, ене так ли?

О, господин сравнвиает совтский союза за 70 лет — с Украиной за 30? :)
Господин далеко пойдёт, у соловьева или симонян его ждёт отличная карьера :)

О, господин сравнвиает совтский союза за 70 лет — с Украиной за 30? :)

За 30 років Україна дійшла до такого стану, що вже піднімається питання про закриття кафедри Квантової Теорії Поля на факультеті фізики КНУ. Це успіх та перемога, працюємо далі.

За 30 років Україна дійшла до такого стану, що вже піднімається питання про закриття кафедри Квантової Теорії Поля на факультеті фізики КНУ. Це успіх та перемога, працюємо далі.

Я тебе больше скажу, если война будет продолжаться — то кафедру таки закроют.

если война будет продолжаться — то кафедру таки закроют.

Ні, це чисто наше вітчизняне досягнення. Там занепад вже років 15 йде, війна просто помітно прискорила невідворотне. Вже до війни стан справ був разів в 10 гірший, ніж в провідних універах московії.

Ні, це чисто наше вітчизняне досягнення. Там занепад вже років 15 йде, війна просто помітно прискорила невідворотне. Вже до війни стан справ був разів в 10 гірший, ніж в провідних універах московії.

не исключено что єто результат мнения что «да чего там та украинская наука достигла за 30 лет! а вот в росиии!!!!» ©

а до якого стану дійшла російська наука? десь до такого:
Невзоров. «Русская наука» — глупый миф.
www.youtube.com/watch?v=E2OAkZjCKt8
p.s. сорян, лінк не зовсім про те. або було в нього щось недавно, де він перерахував усіх нобелевських лауреатів (Абрикосов, Семенов і т.д.), що це за великим рахунком мізер. ну тобто дехто з тих лауреатів справді топ, але масштаби той науки непропорційно малі для країни з таким населенням. а після радянських часів така метріка як індекс цитуємості російських науковців катастрофічно впала.

443 штуки
uk.wikipedia.org/...​тегорія:Українські_фізики

192 штуки, это те кто есть в вики

ru.wikipedia.org/...​/Категория:Физики_Украины

443 штуки
uk.wikipedia.org/...​тегорія:Українські_фізики
192 штуки, это те кто есть в вики
ru.wikipedia.org/...​/Категория:Физики_Украины

ru.m.wikipedia.org/...​iki/Категория:Физики_СССР

Якщо з такого боку зайти, то категорія «радянські фізики» взагалі 1800 сторінок. Далі що?

Якщо з такого боку зайти, то категорія «радянські фізики» взагалі 1800 сторінок. Далі що?

25% всех советских физиков — украинские физики
отличній показатель, не так ли?
на 15 республик приходится 1800 физиков, четверть из них — украинские

Якщо з такого боку зайти, то категорія «радянські фізики» взагалі 1800 сторінок. Далі що?

а скільки з них мали українське походження? без цього ваша статистика трохи неповна

які працювали над ядерною програмою

Ліл, Клаус Фукс працював над радянською ядерною програмою :)

ну це на рівні
«Я не чув слів „компілятор“ і „ООП“, але зараз вам роскажу все що ви не розумієте про програмування і computer science»

ну це на рівні
«Я не чув слів „компілятор“ і „ООП“, але зараз вам роскажу все що ви не розумієте про програмування і computer science»

я не очень вас понял, если честно
если что, «да, я не слішал про Ландау» — єто біл неприкрітй сраказм

Можеш перелічити дослідження якими вони рухали теоретичну науку? От відкрив вікі:
Хуфт — Поляов теорія.
BPST — в коавторстві з якимось американцем
non-Abelian gauge theory — там стільки розробників, що в самій статті про неї полякова, навіть не знайдено.

Тобі не здається що фраза рухали науку — тут занадто гучна?

Можеш перелічити дослідження якими вони рухали теоретичну науку?

Ніхто на цьому форумі тобі перелічувати та щось доводити нічого не буде. З тебе вистачить переліку з Вікіпедії та того факту, що цей фізик є професором в Прінстоні з 1989 року.
Колись давно я був на науково-популярному заході, де були люди з кафедри КТП Шеви та інституту теорфізики Боголюбова і там казали, що Поляков, Замолодчіков, Бєлавін визначні постаті в теорії струн. Це думка експертів.

Отакої, тобто, закинути фразу

І

Ніхто на цьому форумі тобі перелічувати та щось доводити нічого не буде

Це трохи по клоунськи, ні? :)

А яких обґрунтувань ти хочеш, якщо ти налаштований лише на знецінення чужих результатів за національною ознакою? Читай тоді оцінку експертів, більше тобі доведень не буде
web.archive.org/...​/cws/article/cern/29554/2

In the past decade Polyakov’s results (along with those of Juan Maldacena and Edward Witten) played a crucial role in the emergence of the so-called holographic descriptions of quantum chromodynamics

Якщо порівняння з Хуаном Малдасеною та Едвардом Віттеном тобі теж не катить ну то вибач, смислу щось обговорювати нема.

І до речі, знаю про українців (один навіть зі Львова), які поїхали вчитись у Прінстон якраз до Малдасени та Віттена завдяки рекомендаціям московських професорів. Така от зрада.

ти налаштований лише на знецінення чужих результатів

Де саме ти таке побачив? Я в жодному випадку не знецінюю внесок окремих персоналій, як наприклад, Ландау.
В мене питання до конкретної тези, що совкові фізики рухали науку.
В моєму розумінні — рухати науку — це робити найбільший внесок.

В чому власне цей внесок можна виміряти? Кількість нобельок, теорій, патентів, винаходів? Можеш вибрати сам, і вказати де там совок в лідерах.
До Полякова, я домахався чисто з причини, що нічого особливо нового згідно з вікі — він не відкрив. Я не заперечую, що він міг бути супер розумним і брати участь в багатьох дослідженнях. Але, камон, рухати науку?

московських професорів

І? Навіщо мен ця інфо?

Це неадекватний критерій

питання до конкретної тези, що совкові фізики рухали науку.

був запит стосовно теорії струн — був наведений приклад людей, які просували цю науку вперед

Кількість нобельок, теорій, патентів, винаходів?

Серед спеціалістів по струнам регалій та престижних премій найбільше у Віттена, у всіх інших менше, але Поляков серед струнщиків точно один з найбільш титулованих, десь в топ-3 разом з Малдасеною і в принципі один з найбільш титулованих фізиків. Ну і на додачу, професорське місце в прінстоні дають саме тим, хто рухає науку, а не просто проводить хороші дослідження

що нічого особливо нового згідно з вікі — він не відкрив

це тому, що ти не здатен оцінити внесок конкретного науковця, бо не маєш відповідної освіти та перебуваєш поза контекстом розвитку конкретного напрямку та впливу особистості на наукове товариство. Тому єдиний спосіб оцінки для обивателя — престижність місця роботи, кількість та престижність отриманих медалей, премій та призів

Це неадекватний критерій

А який тоді адекватний? Я навів кілька варіантів, запропонував тобі вибрати. Ти не вибрав, — наведи свій.

був запит стосовно теорії струн

Був запит стосовно хоч чогось. Ту саме теорію струн колупають вже не один десяток років, і на кожного радянського фізика, буде кілька десятків не радянських .
То в чому тут перевага радянської фізики, над, Американською, Європейською, чи Японською?

прінстоні

Ок, це вже схоже на критерій. Може порахуємо професорські місця в типових університетах світу, і поживимось скільки там вихідні з совкової науки?

обивателя — престижність місця роботи, кількість та престижність отриманих медалей, премій та призів

Саме так, цей критерій:
1. Можна виміряти кількісно.
2. Без біасу
3. Базується на думці наукової спільноти яка ці призи роздає.

Тому, хоч він можливо не ідеальний, але може показати кореляцію внеску кожної конкретної країни в науку.

Саме так, цей критерій:
1. Можна виміряти кількісно.
2. Без біасу
3. Базується на думці наукової спільноти яка ці призи роздає.
Тому, хоч він можливо не ідеальний, але може показати кореляцію внеску кожної конкретної країни в науку.

ну от я і навів приклад науковця, який з запасом відповідає цьому критерію
Awards
Max Planck Medal (2021)
Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2013)
Lars Onsager Prize (2011)
Harvey Prize (2010)
Pomeranchuk Prize (2004)
Oskar Klein Medal (1996)
Lorentz Medal (1994)
Dannie Heineman Prize (1986)
Dirac Medal of the ICTP (1986)
Більш ніж достатньо престижних премій, щоб вважатись рушієм науки. Питання?

І всі ці медалі крім двох перших, зароблені будучи в університеті США. Соупадєніє? Я думаю, це ще більше показує наскільки радянська наука програвала і програє американській.

Это не совсем так
Если вы посмотрите даже «проходные» научные статьи, то увидите что каждая из них опирается на 20-30 источников, а сама по себе привносит... ну хорошо если 1% чего-то нового.
научное поле — это такое огромное огромное поле, которое унавоживают тысячи ученых, и на котором иногда кто-то может вырастить прекрасный цветок открытия.
да и то в последние много лет это уже в основном не «кто-то», «коллектив авторов»
как говорит мой научрук — «нет новых открытий, если недостаточно хорошо проработаный список литературы» ©

зато мы делаем ракеты и перекрыли енисей и в отношении балета мы впереди планеты всей (к)

По перше їх тупо більше.
По друге є багато контенту створеного Українцями але на російській бо так тупо більше охоплення. Нічого особистого, тільки монетизація.
Англійською доречі наші не створюють бо насправді серед відчизняних інженерів, або просто DIY ентузіастів рівень іі володіння не дуже.

Створюють наші і англійською, ось приклад — www.youtube.com/@Alex_Kvazis/videos

Правда тут було важко зрозуміти через старі російськомовні відео звідки автор, але в одному з них він каже, що з Києва. Ну і начитка тексту скоріше за все TTS. Але ніхто не заважає когось з Файверу за 20 баксів за ролик найняти.

Невже у нас в школі усе так погано з уроками фізики?

В массовой школе — не просто плохо, а очень плохо. 20 лет назад, когда я работал в школе, уже было всё очень грустно.
Ну и утеря технической культуры вместе с утратой массового и сложного производства тоже. Отсюда и «зачем писать грамотно — и так понятно», «зачем меня мучают вышкой, лучше бы нормально Java преподавали» и прочие гримасы деиндустриализации :-)

Ваше спостереження продовжує справджуватись.
Ось свіже відео від BihusInfo, і вони теж споживання енергії за 3 місяці вимірюють гігаватами:
youtu.be/4CxYNfSlNxU?t=384
На фоні цього, навіть неточність, що потужність споживання Нідерландів становить 15-17 Гігават, а не 9 ГВт, виглядає несуттєвою.

Так, важлива лише потенціальна енергія.
Але на практиці використання великих об’ємів води з низькою потенціальною енергією — це неефективний спосіб побудови ГЕС.

«Ви хотіли пожартувать, але у вас не вийшло» (ц)

Тут же ж вище вже писали — Каховська ГЕС із величезним запасом енергії має 335 МВт потужності, а порівняно крихітна Дністровська ГАЕС — 1296 МВт. Здогадаєшся, чому?
Тому з т. з. енергії — можна сказати, що компенсується, а з т. з. потужності — ніт

При этом в год мощная Днестровская ГАЭС вырабатывает 1 ГВт*ч, а дряхлая Каховская ГЭС вырабатывала 1,5 ГВт*ч.

Здогадаєшся, чому?

:-)

Тому, що я кажу про потужність, а ти — про енергію.
ГАЕС не може фігачити постійно, вона то або споживає, або генерує електрику. Враховуючи ККД — споживає навіть більше, ніж генерує.

А тепер ще раз перечитай, з чим ти спориш...

ГАЕС не може фігачити постійно, вона то або споживає, або генерує електрику.

На Днестре есть ещё и Днестровская ГЭС. Которая в два раза мощнее Каховской, но за год вырабатывает в два раза меньше электричества.

А тепер ще раз перечитай, з чим ти спориш...

С тем, что Каховское водохранилище нельзя использовать для аккумулирования энергии потому, что из-за малого перепада высот получится снять отнсительно малую мощность на сбросе запасённой воды.
Учитывая объём потенциально запасаемой воды, можно снять существенно больше, чем даже на Днестре. Проблема, скорее в том, что некуда сбрасывать и неоткуда поднимать всю эту воду.

Просто додати потужностей в пустелі Гобі, Вікторії, і на арізонщині, ну. Легко ж на відстань електрику передавати, нащо накопичувати. /sarcasm

зробити флот танкерів з відпрацьованими батареями від електромобілів, заряджати і підганяти вже до ЄС )

зробити флот танкерів з відпрацьованими батареями від електромобілів, заряджати і підганяти вже до ЄС )

.... з ядерними реакторами
oh, wait! en.wikipedia.org/...​ating_nuclear_power_plant — наразі діючий тіко у кацапів є
в усіх інших — плани

В принципі, враховуючи, що казали про маневрову потужність, то так, нафіг нада ті реактори — ними не маневрують.

По прогнозам екологів повне замощення Сахари сонячними панелями скине місцеву температуру (енергія «викачуватиметься»), що призведе до зміни напрямів вітрів. Зникнуть/сильно ослабнуть потоки від Сахари на захід, які заштовхують вологе повітря над океаном на сусідній континент, зволожуючи тропічні ліси Амазонки. І більше не буде там тропічного клімату, відповідно і тропічного лісу, який називають «легенми планети».

По оцінкам енергетиків повне замощення Сахари двічі чи тричі перекриє світову потребу електроенергії :)

— скільки ж це бабок треба щоб всю Сахару покрити? І, що важливіше, скільки років роботи, і куди дівати всю те енергію?
— ну, втрата тропічного лісу, це звісно прикро, але є сумніви що це «легені» планети.

Є гарне відео від Верітасіум, здається, там пояснюється чому дерева це не «легені планети», а реальними легенями планети є океан і бактерії які там живуть

Прошу пробачення, не бактерії, а водорості.
Сурс:
youtu.be/...​59M68?si=YJ0SG5pbfr2LTp5

Ого, аж цікаво стало — що, на вашу думку, може зробити держава аби уникнути блекаутів взимку, особливо якщо тенденція зі знищення наших електрогенеруючих потужностей не зміниться?

Ну, я бы предложил убрать налоги и пошлины на аккумуляторы и зарядные станции, генераторы, панели и прочее электооборудование
Выбил бы у того же ЕБРР гранты на сооружение «районных накопительных станций» — «мегааккумуляторов». т.к. проблема не то чтобы с генерацией, а с балансировкой, то можно было бы, грубо говоря, постоянной нагрузкой «по кругу» заряжать эти «зарядные станции», а они бы уже в динамическом режиме отдавали ЭЭ потребителям.
грубо говоря — использовать зарядки как замену ГАЭС

я бы предложил убрать налоги и пошлины на аккумуляторы и зарядные станции, генераторы, панели и прочее электооборудование

Це ж було вже©
З жовтня 2022 по червень 2023 все це ввозилося без податків, я скооперувався і ввезли 50 lifepo4 батарей та 25 інверторів з алібаби без податків

З жовтня 2022 по червень 2023 все це ввозилося без податків,

а потом внезапно наступила необходимость защитить украинских производителей генераторов и налоги и пошлині ввели снова.....

Ну, я бы предложил убрать налоги и пошлины на аккумуляторы и зарядные станции, генераторы, панели и прочее электооборудование

так, це допомогло б значно поліпшити ситуацію для користувачів

Выбил бы у того же ЕБРР гранты на сооружение «районных накопительных станций» — «мегааккумуляторов». т.к. проблема не то чтобы с генерацией, а с балансировкой, то можно было бы, грубо говоря, постоянной нагрузкой «по кругу» заряжать эти «зарядные станции», а они бы уже в динамическом режиме отдавали ЭЭ потребителям.

а потім прилітає 8 ракет, 6 збивають, а сьома та восьма нищать ці «акумулятори».

Як на мене, єдиний вихід — побудова малих модульних газових, вугільних, а в (далекому) майбутньому і атомних електростанцій.

а потім прилітає 8 ракет, 6 збивають, а сьома та восьма нищать ці «акумулятори».

«Районная накопительная станция» — это сооружение 3 на 3 метра, закопаное на 3 метра в глубину и стоящее не так чтобы много.
да, может 8 ракет и прилетит, но овчинка выделки стоить не будет
даже дронами будет дорого

Це типу акумулятори такі? Бо я не в темі і думав, що мається на увазі щось накшталт www.bbc.com/russian/news-62051918

тонна того піску при 500 рівна тонні води при 100
навіщо вдарились в пісок — таїна, і це при тому що з води краще витягувати, й затягувати в, тепло

тонна того піску при 500 рівна тонні води при 100
навіщо вдарились в пісок — таїна, і це при тому що з води краще витягувати, й затягувати в, тепло

Песок не утекает, не замерзает, не испаряется, не закипает, не корродирует....
удельная теплоемкость на объем у песка раза в 3 меньше чем у воды, конечно
но проблем вроде бы меньше

а вода — легкозамінна: пісок котрий охолонув до <0 протягом зими розігрівати потім — зайва трата енергії

а вода — легкозамінна: пісок котрий охолонув до <0 протягом зими розігрівати потім — зайва трата енергії

А воду, значит, замерзшую, не надо разогревать... ну ладно.

кстати, нужно учесть, что вода при замерзании — что делает?
и как тогда надо проектировать емкости?

а воду, значить, доцільно зливати при температурі, нагрів від котрої до ~21 потребує теплоти-енергії, вартість котрої рівна вартості заміни води

але, звісно, не при <0(там вище мав бути діапазон <[0;N] де N<19 але я сонний був вже)

якщо ця ^ температура виходить меншою нуля то використовувати воду недоцільно
тобто якщо вартість заміни води > ~20% від вартості акумульованої теплоти, то вода — не гуд

але проєкт той імхо гіківський-неринковий: колектор в _рази_ рентабільший для такої задачі

Це типу акумулятори такі? Бо я не в темі і думав, що мається на увазі щось накшталт www.bbc.com/russian/news-62051918

Можно и песок, почему бы и нет? но всё таки песок это в основном про тепло и обогрев, а не про ЭЭ
«районные» (а точнее — коллективные) хранилища более правдоподобны, конечно, в многоэтажках, где можно в подвале оборудовать «аккумуляторную» и сэкономить на потерять доставки — веть надо разводить только по стояку этажей
можно, к примеру, паралельно штатной сети провести «аварийную маломощную», запитываемую от аккумуляторов в подвале, чтобы была возможность запитать свет, интернет и холодильник, ватт по 200 на квартиру — с головой хватит пересидеть отключение.

побудова малих модульних газових, вугільних,

а в них, значит, ракета не прилетит?

та от на такі станції якраз

даже дронами будет дорого
та от на такі станції якраз

на кубометр батареек в подвале — еще дороще получается.....

я не совсем понятно написал что такое «районная станция»
это скорее кубометр аккумуляторв в подвале подъезда
вполне хватает чтобы пережить отключение — и более чем распределенное, чтобы это можно было эффективно уничтожать

тоді звісно, це непоганий варіант. Проте що з пожежною та хімічною безпекою?

Ну, если брать лифепо — то вроде всё норм с безопасностью
а вот если бы еще были и специальные батарейки для станционарного хранения — я думаю это было бы еще и (относительно) недорого
точнее — всё равно дорого, но куда дешевле, чем с сегодняшними батареями

Мобілізувати ще з мільйон цивільних. Нема людей — нема споживачів

Від авторів «шашлички і день перемоги в травні» тепер очікувати «гігават до нового року» і «блекаутів не буде»?

Так що нам той гігават якщо 8 втрачено.

Від авторів «шашлички і день перемоги в травні» тепер очікувати «гігават до нового року» і «блекаутів не буде»?

ну а чо? миллиард деревье то сажают и миллион дронов уже делают
нет причин не доверять ©

Добре, що я вдарений шаленими 90-ми. В мене акумуляторів і генераторів як грязюки у свинарнику. А от хіпстерам наразі важко, співчуваю...

У 90-ті не було ні таких відключень ні такої залежності від електроенергії і інтернету. Хіпстери роблять нормальні системи щоб далі працювати

В моєму місті аккумулятори в хатах були тільки у мажорів. Батьки робили каганці з олії і картоплі, мали гасову лампу. Свічки я взагалі не пам’ятаю щоб були, мабуть це було дуже дорого.
Так що автор посту вище якраз справжніх 90х особливо і не скуштував.

Свічки були, гасові лампи були в бабусь )
Вимкнення світла закінчилися в 2000-му, от і виросло покоління, яке не пам’ятає.

от і виросло покоління, яке не пам’ятає.

Бажаю новому поколінню, щоб не довелось юзати ці втрачені технології :)
www.youtube.com/watch?v=-vhRNo16i2Y

Бажаю новому поколінню, щоб не довелось юзати ці втрачені технології :)
www.youtube.com/watch?v=-vhRNo16i2Y

О, мы такие делали :)

а не, не такие, мы из картошки делали кружок, отверстие по центру, в него пропускали фитиль из бинта или марли и ставили поверх стакана с олией

ці втрачені технології :)

Це як технологію нормальних ліхтарів забудуть?

У мене тато від жигуля акум приносив. Але щоб як зараз відключення були не памʼятаю. У 90ті у 8бітці по довгу зависав.
Хоча то може у селі жив, як було у містах хз
Доречі гас все ще актуальний. Але вже для гасових обігрівачів. Я купив такий на усіляк випадок

А там є якийсь механізм виводу чадного газу? Я знаю в Японії такі шикоро використовуються для обігріву житла, тому думаю в цьому плані було продумано.

Ні, ніяк не продумано. В регіонах де немає опалення і ними користуються просто провітрюють приміщення (там є датчик co і воно при перевищенні рівня тупо не вмикається)
Крім того користуються ними як допоміжними засобами в доповнення до гори теплих ковдр якими вкриваються і звісно грілок. На ютубі про це купа відосів від офігівших з такого розкладу мігрантів, у тому числі і практика використання цих обігрівачів
Сам купував ще на початку вторгнення як засіб виживання в екстремальних умовах. Поки в житлових приміщеннях використовувати не довелось, але гараж прогріти річ годна.

Мій датчик СО пищить як різаний уже після 5 хвилин роботи газового пальника на 1,5 кВт теплової потужності. Тому думаю повітря чадним газом засирається дуже швидко.

Мені в цьому плані більше подобається щось по прикладу дизельної автономки, де вихлопні гази виводяться за межі житлового простору.

У 90-ті не було ні таких відключень

На периферії світла не було іноді по 5-6 годин на добу.

ні такої залежності від електроенергії

Це дивлячись у кого. Бізнес по виробництву компів страждав ще як (тоді їх ще паяти треба було).

Хіпстери роблять нормальні системи щоб далі працювати

Хіпстери купують китайське приладдя від дядька Ляо. Ніхєра вони самі не роблять, бо ніхєра не розуміють ані в силовій електроніці, ані в елементарних правилах безпеки. Вангую низку «літієвих» пожеж із трупами починаючи з осені поточного року.

«не жили нормально, не варто і починати» ©

Что за чушь?

Si vis pacem, para bellum.

Ну і навіщо тут оце кацапські недолугі поняття?

Підготувався і купив бензиновий генератор. Він пропрацював 120 годин в сумі і навернувся, ремонт 8000 грн. Дізнався, що типові китайські генератори взагалі більше 200 годин не живуть без капремонту. Підкажіть, будь ласка, скільки годин взимку і де взяти такий генератор, щоб вистачило?

Взагалі щоб довго працювало в умовах наших відключень треба стаціонарний дизель ті що кілограмм під 200 за 5Квт важуть.
Але зараз поки що дивлюсь на інверторний Könner&Söhnen кажуть вони довго живуть.

Взагалі щоб довго працювало в умовах наших відключень треба стаціонарний дизель ті що кілограмм під 200 за 5Квт важуть.

И всё равно каждые 150 моточасов менять масло (в среднем на таком генераторе — 1,5 литра) и каждые 1000 моточасов возить на ТО в сервисный центр.

Але зараз поки що дивлюсь на інверторний Könner&Söhnen кажуть вони довго живуть.

При соблюдении регламента обслуживания :-)

Само собою. Ти ж і тачку на ТО теж возиш по регламенту щоб не загнулась. Тут так само.
Але ж всеодно дизеля розраховані на більш інтенсивне використання аніж бензинові.

Тачку не через кожні 200 мотогодин треба обслуговувати, а навантаження там більш нерівномірні.

ну добре, хай буде не тачка, а літак.

насправді особисто мене теж трохи напрягає такий невеликий ресурс. ХОтілося б хоч на сезон активного (до п’яти годин на добу) користування мати запас.

ХОтілося б хоч на сезон активного (до п’яти годин на добу) користування мати запас.

1 сезон = 90 дней x 5 часов = 450 моточасов = 3 раза заменить самостоятельно масло, нормальный ресурс :-)

та в деяких відгуках читаєш «ресурс 100 годин», «через 25 године ТО треба робити» і тд.
але якщо це страшилики і за умови заміни масла/фільтрів воно працюватиме нормально і довго, то тоді добре.
я прост ні в зуб ногою в цих залізяках, тому вот

ну добре, хай буде не тачка, а літак.

за просту цесна 172 я якось цікавився тож там думки розійшлися а «інструкцію» я вже не пам’ятаю але власники роблять інтервал заміни масла від 25 льотних годин і до 50 і хтось сперечався (здається) за те що за 100 годин в принципі теж можна (за певних умов?)

напрягає такий невеликий ресурс

ХОтілося б хоч на сезон активного (до п’яти годин на добу) користування мати запас.

імхо я про це вже писав тож 5 годин на добу то є мені здається забагато і «схема з буферною батареєю» має свій сенс тож коли в тебе 5 годин на добу нехай умовно 3 квт генератор загалом 15 квт на добу 450 квт на місяць (що досить чимало «на часі війни») то тоді може і як на мене слід варто взяти і генератор який давав би цю потужність за 2 години замість 5 що вийде скільки там? 8 квт? не так вже й багато і ганяючии 8 квт генератор по 2 години на добу ти матимеш свої 16 квт які заливатимеш у батарею яка має мати відповідно відповідні ресурс і ємність

і сонячна батарея у цій схемі працює тім самім чином тіко що з сонцем там трохи складніше бо я так розумію там є певні проблеми коли сонце є а енергію дівати вже нема куди но єто не точно

Тачку не через кожні 200 мотогодин треба обслуговувати

то єсть не зовсім так я навіть якось рахував бо теж не повірив і оце щойно пере рахував ще раз для прикладу

... то на тачку нехай 15,000 км (для спрощення у євро вимірах) середня швидкість нехай 60 км на годину що дає якраз схожі 250 годин

ЗЫ: тут як на мене вагомим фактором що більший двигун має більше моточасів обслуговування інтервалу у мене зараз тачки 2 літра по 2 та 1 по 1.4 літри а от менший двигун... скільки там у моторчика звичайного «побутового» генератора?

... бо скажімо 200 квт умовно «однакових» це десь 270 кінських сил «автомобільних» але у мене 220 та 300 на тіх саміх 2 літри і вони точно буквально на порядок менші за розміром за «звичайни» 200 квт дизель генератор

... і так само на траках двигун величезний і має знову ж таки більший між сервісний пробіг не на порядок але у разу (ок у 2 рази)

Але ж всеодно дизеля розраховані на більш інтенсивне використання аніж бензинові.

Регламент конкретно для ген Könner&Söhnen примерно одинаковый. Разве что для бензиновых/газовых ещё свечи проверять, а для дизельных не нужно.

И всё равно каждые 150 моточасов менять масло (в среднем на таком генераторе — 1,5 литра) и каждые 1000 моточасов возить на ТО в сервисный центр.

замена масла и фильтра это ж и есть «то» нет?

При соблюдении регламента обслуживания :-)

собственно там кроме замены масла и фильтров и ещё смотреть на изнашивающися детали как то ремни то там больше просто ни чего нет эти маленькие моторчик там буквально цилиндр с карбюратором там просто больше ни чего нет от слова совсем

т.е. тупо даже «то» приложить тупо больше не куда разве что проходиться по всем винтам болтам с регламентной протяжкой а больше «деталей для обслуживания» там нет вообще не by design даже но именно тупо физически ))

поки що дивлюсь на інверторний Könner&Söhnen кажуть вони довго живуть.

Хочете емпіричне, але дуже близьке до реальності правило? Чим більше умляутів в назві торгівельної марки та прапорців Німеччини на упаковці — тим вужче очі виробника. Тому дивіться на Honda, Yamaha, SDMO.

Тому дивіться на Honda, Yamaha

<минутка расизма>
Там глаза пошире?
</минутка расизма>
:)

Це не тільки генератори. Це епоха маркетинга.

Бо треба буферний акумулятор щоб генератор запускати тільки для швидкої підзарядки на годину-дві

Нашо тоді генератор, якщо буде такий великий акум)

Очевидно ж на випадок коли акумулятор розрядився швидше ніж увімкнули мережу

Схоже люди накінець-то починають про щось здогадуватися :)

Совість ремонтників генераторів.
Не уявляю що там на 8к могло поломатись.

Замінили карбюратор в зборі і додатково ще кілька деталей.

Карбюратор коштує 600-700 грн, міняти легко, що ще за деталі ? Двигун примитивний, повний ютуб як що робити

А взагалі краще мати два генератора і ганяти їх попеременно. Масло міняти через 10 годин, брати тільки де є допуск до воздушного охолдження, міняти свічку кожні 25 годин і кожні 50 регулювати клапани

Генератор газ/бензин 5 кВт, карбюратори такі 1000-1500 грн. Доставка в обидві сторони, надбавка за швидкість. Якщо б сам робив і сам замовляв карбюратора, то було б десь 800 грн і через місяць. Але ми ж тут поцінувачі сирів чи хто?

Або ти(я) у 3 штурмовій фіксиш оборонну інфраструктуру.

краще фіксити щось у ппд-рембазі ніж з учорашнім тімлідом-неуком штурмувати посадку

краще фіксити щось у ппд-рембазі ніж з учорашнім тімлідом-неуком штурмувати посадку

Не бзди, я видел на ютубе, как нужно правильно штурмовать посадку, так что всё с тобой будет ок
в крайнем случае я оставлю под видео разгромный комментарий, мол «видео говно, не делайте так»

Впевнений, що більшість не впізнають цю детальку генератора imgur.com/a/MHw9Zer і не скажуть, що з нею не так.
Майстер nporpamicta, доведеш, що шариш?

куплю подписку читать порушени коментарии

куплю подписку читать порушени коментарии

Ничего интересного. школьник пихал жопно-туалетные шутки.

Дорого, але я там двічі вгадав :)

Двигун примитивний, повний ютуб як що робити

я могу быть неправ, но я бы не устанавливал газовое оборудование по инструкции из ютубу

Які ще фобії від sql розвиваються ? Про закон Ома було, от газ додався, ще що ?

Які ще фобії від sql розвиваються ? Про закон Ома було, от газ додався, ще що ?

Боязнь надолго пережить всех тех, кто устанавливает єлектро/газо оборужование по инструкциям из ютуба, в дополнение к боязни жить рядом с такими людьми.
вы наверное из тех, кто когда-то разблокировал множитель пентинума по инструкции с ютюба сверлом на 0.8, да?

Тормоза на машине тоже по инструкции с ютуба меняете?

Бачу технична освіта хаі це взагалі фейк, бо її носії лякаються простих речей, але для тебе є як раз ютуб, подивися, нема нічого страшного, ті хто навчався і не забув як то бути інженером для тебе зафільмували, щоб не вимагати читати мануали та правила.
іноді дивлюся на ютуб чи у технічну документацію коли гальма міняю якщо щось новеньке, а що ? більше скажу, так роблять у автосервісі, у них навчальні відео для слюсарів є по різним маркам, прикинь

Бачу технична освіта хаі це взагалі фейк, бо її носії лякаються простих речей,

Нет. Я просто привык, что делом должен заниматься специалист, особенно таким, которое чревато последствиями.
В бытовом плане это а) газ б) водопровод в) электричество (ранжирование моё)
Я достаточно спокойно сам работаю с проводкой — но я учился не по ютубу. С другой стороны я неоднократно видел «чудеса и знамения» в ютубовских (да и фейсбучных) роликах от «электриков», типа зажимать под винт многопроволочный кабель, еде и скрученый и так далее. Т.к. я знаю, как именно надо делать или не делать проводку — то могу сказать, что по крайней мере в роликах по электричеству — ОЧЕНЬ МНОГО МУСОРА. предполагаю, что в роликах по газовому оборудованию — мусора сопоставимое количество. Но в отличие от газа — электричество не утечёт через хреновое соединение и не подымет на воздух весь дом, а всего навсего убьёт одного, ну двоих пользователей.
Видел я что там «инженеры» «зафильмувалы», ну его нахер такие видео уроки :)

іноді дивлюся на ютуб чи у технічну документацію коли гальма міняю якщо щось новеньке, а що ? більше скажу, так роблять у автосервісі, у них навчальні відео для слюсарів є по різним маркам, прикинь

Я тебе более того скажу — даже хирурги постоянно смотрят в мануалы.
Разница между тобой и проф механиком в том, что проф механик просто уточняет мелкие детали, вроде как врач может (и должен) уточнять дозировку лекарства. и всё идёт хорошо пока всё идёт хорошо. но вот к примеру механик заметит момент, когда что-то пошло не так (обучение, опыт), а ты — нет. и влетишь в столб, т.к. «ну я же по инструкции делал!» ©

я ж і кажу — фобії, але це питання для інших спеціалістів

я ж і кажу — фобії, але це питання для інших спеціалістів

Ну, надеюсь твой проктолог тоже будет учится по ютубчику

у якойсь контори DBA teamlead взагалі не має інженерної освіти, треба бути обережним

уявляю проктолога, який скаже, я забув взагалі як ото мене вчили про тиск крови, наприклад, і взагалі я цього лякаюсь

у якойсь контори DBA teamlead взагалі не має інженерної освіти, треба бути обережним

Я тебе открою страшный секрет, вообще говоря «тим лид» это вообще не про технологии, а про умение пинать под зад и эффективно уговаривать и/или запугивать принцессок-програмистов
для технологий, если надо, есть tech lead

делом должен заниматься специалист, особенно таким, которое чревато последствиями.

Все дуже сильно змінюється коли здатен оцінити «роботу» таких «спеціалістів»

Все дуже сильно змінюється коли здатен оцінити «роботу» таких «спеціалістів»

Совершенно верно. Когда «мастер» учился чинить газовое оборудование по роликам с ютуба.... ну тут как бы вопросов и нету.

Як відрізнити, що відео на ютубі не від якогось доморощеного спеціаліста, а дійсно правильне? Не раз зустрічав відео, у яких людина впевнено розповідає неправильну інформацію. Зрозуміло, що дилетанта можна виявити, що якщо є помилки у зовсім очевидних речах, що зрозуміло і тому, хто має загальну технічно освіту. А якщо ні?
Для цього, щоб розібратись в темі, треба, як мінімум, подивитись фундаментальніші штуки (наприклад онлайн лекції по темі), почитати трохи книжок, щоб знати базові принципи і розуміти, які є можливі проблеми і підходи.

Якщо брати якийсь еталонний випадок типу 30 років теребонькав сікуель, і раптом вирішив відкапіталити дизель, то треба дуже уважно дивитися, але якщо з умовнимі карбюраторами ти з дитинства на мопеді, мотоциклі, жигулі і так далі стикався, розумієш як воно працює і треба тільки подивитися якісь нюанси конкретного на генераторі, це інша справа

Якщо брати якийсь еталонний випадок типу 30 років теребонькав сікуель, і раптом вирішив відкапіталити дизель, то треба дуже уважно дивитися

Це не відміняє мого попереднього питання — якщо ти повний новачок в якійсь області, то як знати, що саме треба дивитись уважно? Бо можна подивитись уважно відео, як пакистанці капіталять дізеля і пробувати повторити)
Їх спосіб буде навіть привабливий, бо, щоб зробити правильно треба обладнання, інструмент, станки, а у них все просто — відмив, потер наждачкою, щось рендомно замінив — і вуаля. Чи не так?

але якщо з умовнимі карбюраторами ти з дитинства на мопеді, мотоциклі, жигулі і так далі стикався, розумієш як воно працює і треба тільки подивитися якісь нюанси конкретного на генераторі, це інша справа

От власне, якщо є нормальна база знань в області, то достатньо побачити і вивчити специфіку.

Для того і вчили у виші як отримувати нові знання ? почитав документацію, стандарти і після цього подивився відео щоб практично зрозуміти що до чого.
От у мене на мотоцикл є service manual, плюс ютуб і нема проблем щось пофіксити чи обслуговувати. Сікель-ліди мають багато грошей тому до них звісно слюсар приїздить підкачувати колеса

От і виходить, що не ютубом єдиним. Бажано ще і додаткові способи використовувати.

бажано, але я можемо побачити більшість шукає аргумент чому вони не будуть це робити

Сікель-ліди мають багато грошей тому до них звісно слюсар приїздить підкачувати колеса

кто на что учился
Кто-то учился профессии, а кто-то продувал жиклера на жигах

Бо можна подивитись уважно відео, як пакистанці капіталять дізеля і пробувати повторити)

Мне, кстати, до усрачки нравятся их виде про «амазинг технолоджи», как они движки перебирают на глияном полу, придержива блок цилиндров голыми пятками. они, в принципе, всё поддерживают голыми ногами и делают на земельном полу, верстаков у них в принципе нету
а еще я искренне надеюсь что их продукция не поступает в наши магазины.

але якщо з умовнимі карбюраторами ти з дитинства на мопеді, мотоциклі, жигулі

и потом конопатишь газовую магистраль паклей, на кранах для горячей воды, потому что «ну на жигулях я так делал» ©

це як раз стиль тімліда без технічних знань, інженер відкриє стандарт або альбом типових рішень і зробить як треба

не має інженерної освіти
технична освіта хаі це взагалі фейк
стиль тімліда без технічних знань, інженер відкриє стандарт або альбом типових рішень і зробить як треба

Ви, пане, мабуть, закінчили фіз-мат при СССР з червоним дипломом? Чи у Вас в дипломі написано що Ви Інженер? Сподіваюсь, Ви й працюєте інженером, розробляєте нові реальні рішення, що вимагають ґрунтовних, глибоких знань, що у Вас безсумнівно є, а не виконуєте роботу звичайного frontend/backend програміста.

Закінчив я в Україні, у одному з дипломів написано «інженер-математик», але багато років я виконую роботу звичайного СЕО, розвиваючи як раз свої власні інженерні ідеї. Поки формував ядро команди багато спілкувався з потенційними кандидатами, тому непогано відрізняю неуків-фейкових-тімлідів від реальних інженерів.

це як раз стиль тімліда без технічних знань, інженер відкриє стандарт або альбом типових рішень і зробить як треба

Инженер то может и откроет
но ты то «смотришь ролики в ютубе, их полно» ©

Ти тільки підкреслюєш свою зашореність і невміння навіть фоловити контекст ) що казати, сікель-тімлід

Ти тільки підкреслюєш свою зашореність і невміння навіть фоловити контекст ) що казати, сікель-тімлід

ну, ДБА єто весьма консервативная область, мі не любим єкспериментов, нам нужна точность, стабильность, постоянство, надежность. Мі не можем полагаться на «ролики из ютуба»

А до чого тут технічна освіта?
Я інженер-теоретик який може і все вивчу про цю гальмівну систему можу про***тись із ними весь день у кращому випадку.
Слюсар, який це робить по 5 разів на день та вміє підбирати зазори просто стукнувши по колодкам молотком зробить із тією ж якістю за 2 години.
Якось так.

Такі часи настають, коли і теоретикам прийде час молотком попрацювати. На лбз теж будеш слюсаря чекати щоб колесо замінити чи нашвидкоруч порвану проводку зростити ?

О, бачу Ви експерт по всіх питаннях. А знати все і у всьому розбиратись не реально.

Це у вас така ілюзія склалася на фоні інфантілів-сироїдів які пишаються тим, що не знають якім кінцем викрутку тримати, я експерт тільки у невеличкому обсязі напрямків

я експерт тільки у невеличкому обсязі напрямків

Это, кстати, заметно.

бачиш, а іншому сосайтнику здалося що по усім темам, тому я і уточнив

бачиш, а іншому сосайтнику здалося що по усім темам, тому я і уточнив

ну я бы сказал что «создается впечатление что ты во всех темах разбираешься на одинаковом уровне»

як тімлід-неук ?

ну, если у вас принято тимлида для дба нанимать по критерию «умеет ли он продувать трамблёр на жиге» — то да, неук

Какие зазоры блин.
Оно там все самоцентрующееся.
Разжал цилиндры снял супорт поменял колодки надел супорт затянул и нажал педаль пару раз чтоб подвелись колодки.
Все.

Не уявляю що там на 8к могло поломатись.

Замовники так само про девелоперів думають коли «всього лиш одну кнопку додати»

подивись honda eu22i і схожі моделі
дорого, але якісно

Я просто купив старий вартбург з практично ідеальним фольксвагенським двигуном за копійки. Поміняв дрібниці і зараз він в мене працює дуже тихо і ресурс в нього, як кажуть півмільйона. Поміняв в нього генератор на 140 амперний і через інвертор з чистою синусоїдою подаю в мережу. Зараз вмикаю його дуже рідко, бо практично сонячні панелі повністю задовольняють. Думаю підключити його до природнього газу, що дешевше буде в 5-6 раз ніж бензин. Зараз ще підшукую газовий генератор на дровах для живлення двигуна. Але це все підготовка до зими.

враховуючи опалення котре електричне + ті хто на сонці зараз, — взимку як мінімум по 12год не буде

Вихід в ремонт одного енергоблоку влітку вже 1 — 8 годин та 2×4 = 16 годин на добу без світла у моєму місті учора Щоправда так попадаю 1 раз з цими сірими зонам, а так 3×4 = 12 звичайні відключення на цьому тижні.
Тож 12 годин взимку це прям дуже оптимістично. Я готуюсь до 7 годин нема світла, 2 є у будні і 4 через 4 у вихідні, якщо сильні морози то 20 через 4. Це більш ревалентний сценарій.

Прогнози давати справа «неблагодарна», ось минулої зими всі готувалися до апокаліпсису, а він прийшов влітку.

Єдина оптимальна стратегія — бути готовим до будь-якого сценарію по максимуму. Але також і прийняти той факт, що споживати доведеться аскетичніше у будь-якому випадку.

до речі, сонця є 6гвт
тобто вдень це 6(!!!) енергоблоки

ох пєчальненко взимку буде. тим хто без акума

Хрінь ці всі акуми. Точніше для літа ідеальний варіант, взимку нормально буде працювати тільки в комплексі з генератором. Акуми буфер — генератор для генерації.

Хрінь ці всі акуми. Точніше для літа ідеальний варіант, взимку нормально буде працювати тільки в комплексі з генератором. Акуми буфер — генератор для генерації.

Чойто? чем в данном случае зима отличается от лета?
летом аккумы тоже буфер — для электросети.
и зимой аккумы тоже буфер — для элеткросети
а генератор- это замена электросети на случай уж очень долгого блэкаута

Так уже нема по 12 годин і більше.

Надибав цікаву статтю про парадокс України — у Європі біогаз є, а у нас немає.
При тому що електрика у Європі коштує значно дорожче.
landlord.ua/...​i-vartist-ta-efektyvnist

Тому що там не все так добре як пишуть. Фермі дешевше та ефективніше встановити СЕС та вітряки

До речі, про Стірлінг. У нього є декілька частин, які було добре мати можливість придбавати у хозтоварах.
Механічна частина, генератор, пристрій для зарядку ноутбука.
Багаті куплять собі екофло, але я не багатий
Бідним дуже потрібно масове виробництво легко збираємих та розбираємих та легко заміняємих дєталєй запчастин конструкторів машин Стирлінгів що заряджають смартфони чи навіть щось потужніще — щоб електроковдра працювала.

Бідним дуже потрібно масове виробництво легко збираємих та розбираємих та легко заміняємих дєталєй запчастин конструкторів машин Стирлінгів що заряджають смартфони чи навіть щось потужніще — щоб електроковдра працювала.

бідним потрібно об’єднуватися і організовуватися і ставити 1 моторчик на 3 квт на всіх і до нього «буферну» батарейку так само десь на 3-6 кіловат з тим щоби моторчик поторохтів собі пару годинок і батарейку «залив» і далі вже люди ходили і свої

що заряджають смартфони чи навіть щось потужніще

заряджали централізовано всім селом

ЗЫ: так само моторчик можна поставити і на підкачку води і на прокачку опалення і навіть на ліфт хоча так окремо з вводом цього до будинку доведеться пому.хатися і грошей воно стоїтиме ну нормально так

... але як на всіх по рівно то вже може і не на стільки «ужас ужас ужас»

Люди в нашому селі — кожен сам за себе дбає. Ніколи вони разом не будуть щось робити.
Щоб людей об єднати треба бути ТЦК
А ось простий Стірлінг конструктор я б придбав. Дрів повно біля сміттєвих контейнерів.
Щось вийшло з ладу — замінив всю плату.

Дрів повно біля сміттє контейнерів.

там треба рахувати скільки енергетична здатність тих дрів може таки простіше кєросін в магазіні купить і нім топить той «стірлінг» ну або на худой конец газовий балон заправний і горєлочку на 1 квт якраз уже норм ))

Так. А ще мати інфраструктуру виробництва Стірлінгів таку само приблизно яку зараз маємо виробництва хлібних булочних виробів. Щоб Стірлінг на 200 Вт зібрати не було навіть малою проблемою. А як IKEA чи щось на кшалт.
Хліба і Стірлінгів.
Децентралізована енергетика на дровах. Такий ось роадмап входження до ЄС.
Бо крипту ні на чому майнити.

Щоб Стірлінг на 200 Вт зібрати не було

на мою думку і мій досвід будь який моторчик на 200 ват не буде вигідно ні з яких точок зору

як на мене такі штуки варто починати з 1 квт

ЗЫ: я тут ставив експерименти де виявилося що «туристичний пальник» таки справді буквально за інструкцією має свої честні 1.2 квт теплової потужності але цікава проблема (як виявилося) він не дуже вміє її реально так прикручувати

... у той час як мій стандартний рис вариться електроплиткою на 300 ват на початку і 150 ват «на другу половину» але що правда я його при цьому заливаю окропом з чайника а не холодною водою

це я до того що газовий пальник потужнійстю тепловою 1-1.2 квт до «теплового котла стірлінга» то є не така совєршенно ужасна потрясающа штука ))

ЗЫ: звісно там іще є тепловий ккд у механічний який добре як буде до 40%

Було б непогано якійсь найпростіший генератор біогазу ставити/кредитувати людям замість вітряків чи сонячних панелів.

Було б непогано якійсь найпростіший генератор біогазу ставити/кредитувати людям замість вітряків чи сонячних панелів.

Достаточно убрать таможенные пошлины и сборы, а также НДС на панели/генеараторы/зарядные станции. И народ сам всё быстренько навезёт, еще и заработает на этом
Достаточно убрать запрет на строительство СЭС (ну, не совсем достаточно — но иметь запрет на строительство СЭС — это как минимум тупо)
достаточно... да много чего еще простого можно сделать

Цікаво — у децентралізованій інтернет державі де все вирішується голосуванням криптотокенами чи було б простіше жити її громадянам?

Думаю так буде.Як кристалізація починається з центрів кристалізації так і децентралізація всього управління почнеться з ключових точок — самих важливих для існування суспільства чи соціума як чогось більш менш впорядкованого з точки зору забезпечення безпеки життєдіяльності.
Все буде на смартконтрактах та nft — підписаних токенах.

Думаю так буде.Як кристалізація починається з центрів кристалізації так і децентралізація всього управління почнеться з ключових точок — самих важливих для існування суспільства чи соціума як чогось більш менш впорядкованого з точки зору забезпечення безпеки життєдіяльності.
Все буде на смартконтрактах та nft — підписаних токенах.

Второй раз уже цитирую за неделю, великое всё таки произведение
Иногда, глядя с крыльца на двор и на пруд, говорил он о том, как бы хорошо было, если бы вдруг от дома провести подземный ход или чрез пруд выстроить каменный мост, на котором бы были по обеим сторонам лавки, и чтобы в них сидели купцы и продавали разные мелкие товары, нужные для крестьян. При этом глаза его делались чрезвычайно сладкими и лицо принимало самое довольное выражение, впрочем, все эти прожекты так и оканчивались только одними словами.

как алаверды: «Если ты автоматизируешь бардак — ты получаешь автоматизированный бардак» ©
Кристализация децентрализации... Которую начали строить, а потом народ решил голосованием «не нужна она нам» её свернули?
Социум? которые решил «хоть поржать»? Общество? Даже не буду шутить
По поводу бреда насчет нфт и прочего — не буду напрягаться, бред он и есть бред

Чи Манілови спостерігали мультивсесвіт у всій його багатоваріантній красі...

Майбутньє іноді здається маячнею.

Цікаво — у децентралізованій інтернет державі де все вирішується голосуванням криптотокенами чи було б простіше жити її громадянам?

ну, такие опыты уже у нас проводились. Голосовали, правда, не токенами, а паспортами — но выбрали то, что выбрали.

А про це що скажеш? — на коленці біогаз — своїми руками.
вибрав саме ту хвилину де найцікавіше.
youtu.be/...​si=pZjPTH2k1HZvHCTi&t=395

А ось простий Стірлінг конструктор я б придбав.

/
Велотренажер+велогенератор
и для здоровья полезно

селі

Чувак, знайди старий асинхронний двигун від пилорами (у селі з цим проблем нема), купи на olx магніти (продаються взагалі спеціально випиляні щоб підійшли до двигуна). Знайди три доски (теж у селі з цим проблем нема), випиляй пропеллер, звари мачту потрібної для твоєї місцевості висоти
Ще знайди акум від мопеда, поміняй електроліт, придбай на OLX китайський контроллер для сонячних батарей за 300 грн (там є і USB виходи для зарядки) він буде і заряджати акум потихеньку і видавати потрібну напругу для заряду гаджетів + стабілізовані 12В для живлення LED стрічок
B вийде у тебе вітряна станція потужністю 100-200Вт без страждання хернею по Стерлінгам та можливо навіть дешевше за Стерлінг
Потім назбираєш грошей та купиш на OLX майже нову сонячну панель на 175 ВТ за 4К грн щоб комбінувати у сонячні безвітренні дні.

Чувак, знайди старий асинхронний двигун від пилорами (у селі з цим проблем нема)

Спасибо, поржал
дальше еще смешнее, но сил уже нету

Ржи не ржи, але саме так і роблять. Знайомий так експерементувал. Детальну інструкцію можна знайти в інтернетах
Принайні схема більш реальна аніж запропонована автором цієї гілки

Ржи не ржи, але саме так і роблять. Знайомий так експерементувал. Детальну інструкцію можна знайти в інтернетах
Принайні схема більш реальна аніж запропонована автором цієї гілки

Удачи раскрутить ротор «движка, найденного на заброшенно пилораме» при помощи «лопастей, сделанніх из досок от заброшенного дома», после чего «сварить из воздуха мачту нужно вісоті» и всё это туда поднять и закрепить.

Нащо на пілорамі шукати двигун якщо ти його там не знайдеш не розумію.
А пилорама у селі у кожного є вдома. Та взаглі двигуни такі багато де використовуються. Пам’ятаю у батька в сараї дофіга їх валалося різних калібрів. Як і дошки потрібного розрізу та купа матеріала щоб зробити мачту.
Різноманіття усілякого такого хламу це сайд ефект доброго домашнього господарства.

Нащо на пілорамі шукати двигун

наверное по той простой причине что «Чувак, знайди старий асинхронний двигун від пилорами (у селі з цим проблем нема)» — это твой собственный совет.

А пилорама у селі у кожного є вдома.

Нит.

Та взаглі двигуни такі багато де використовуються

Да, и стоят денег и просто так — не валяются. особенно рабочие

Якщо вже експериментувати з саморобним вітрогенератором, то краще взяти звичайний кроковий двигун — це є двохфазний низькооборотистий двигун на постійних магнітах. Те що треба для вітрогенератора.

Це якого розміру повинен бути той шаговий двигун щоб 100-200Вт накрутити?
Переділка синхронних це коммон кейс для таких штук. Матерілу як це зробити багато

Oбʼєднуватись? Да нізащо! І це не через егалітаризм та пихатість, а через те, що в більшості таких обʼєднань знайдуться або криси, що споживатимуть більше за інших, або невдоволені синдроми вахтера.

це не через егалітаризм та пихатість

авжеж, цією крисою чи вахтером уж я то точно не буду

Проблема у тому, що далеко не усі здатні самоорганізовуватись і таким об’єднанням для нормального функціонування та боротьби із крисятничтвом потрібен організатор.
А роль організатора у таких об’єднаннях це нікому не потрібний тягар. Сил уходить багато, вихлоп майже нульовий. І звісно це все не оплачується бо якщо візьмеш собі хоч копійку із загальної казни тебе тієї ж митті лінчують.
Я покінчив з цим коли намагався зібрати гроші на новий замок у підьїзд. Із неймовірними зусиллями зміг уломати тільки пару людей, потім забив на це і поїхав купувати замок за свої кошти

якщо необхідність нового замка відчував лиш ти, то логічно, що сам і купуй. Бо тоді виходить протилежний край організаторства — людина, котра організує нікому не потрібні речі. Як ото ініціативні багаті мамочки в школах)

Ні, там мене сусіди самі попросили на загальних зборах, бо якось ляпнув що мій тато торгує замками. І замок раніше був тільки зламався.
Я доречі не відчував гострої необхідності у ньому, просто раз взявся треба доводити справу вже до кінця

Ох блін ці мамочки. Запроси та ідеї не залежать від їхнього достатку.
Але «нужна заказать теплАход, єто жи випускной раз в жізні»

Проблема у тому, що далеко не усі здатні самоорганізовуватись і таким об’єднанням для нормального функціонування та боротьби із крисятничтвом потрібен організатор.

типичный пример tragedy of the commons! (да, я не могу не выпендрится!)

Чим менше ти споживаєш — тим більше залишається тобі запасів у твоїх льохах. Так нас вчив Іісус.Треба навчитися задовольнятися якомога меншим. У усьому. Якомога простішим. Якомога енергозберігаючим. І бути щедрим до усіх. Взагалі путь до достатку лежить через перемогу над власними демонами. Так усі перестанут жити у злиднях коли кожен почне сам себе трохи обмежувати у споживанні.

Чим менше ти споживаєш — тим більше залишається тобі запасів у твоїх льохах.

предположим у нас есть «общий сарай» — генератор на 50Квт на 100 квартир. таким образом все 100 квартир могу довольно таки комфортно прожить все отключения. да, на каждую квартиру будет приходится всего по 500 вт (я пренебрегаю потерями для простоты примера), но 500Вт — это тебе и свет, и телевизо, и холодильник, и компутер, и роутер. да, минус бойлер/чайник/утюг/пылесос — но скажем стиралка и посудомойка — вполне себе будут работать
ну это если все будут потреблять по 500 ватт
с другой стороны — а что такого плохого, если я вместо 500 ватт возьму себе 1500? община потеряет всего 1 процент и даже этого не заметит, зато мой личный комфорт возрастёт в 3 раза. а если я скажем вместо 500 ватт возьму 250, то мой комфорт снизится более чем в 3 раза , но это таст всего 0.25% в общую копилку, и никто этого не заметит и спасибо не скажет
я думаю, ничего страшного если я обеспечу себе максимальный комфорт при трате крайне минимального дополнительного к-ва ресурсов.

Максимальний комфорт це шлях у один кінець.
Ти хочешь зруйнувати обмеження. Але ось що цікаво — немає обмежень — немає гри.
Якщо кожен вирішить для себе що йому недосяжне 99% того, що рекламують, тоді звідкілясь візьметься якийсь достаток. Відчуття що вдосталь та ще й надлишок є. Достатність відчуваємо коли порівнюємо те що маємо з деякими межами.
Якщо зруйнуємо межі — ніколи не будемо задоволені.
Або ось є безкінечний цикл. Він доволі простий. Та працювати буде лише до вичерпання ресурсів компьютера. Якщо ускладнити — додати умову вихода — вже матимемо більш складну поведінку і надію що задача виповниться раніше чим закінчаться ресурси.
Обмеження це необхідність. Це не радість життя — обмеження. Це примушення накладене навколишнім середовищем.
Уміти обмежувати свое тіло і почуватися від цього добре це містецтво.
Я взагалі думаю, що коли ми їмо у три горла то перш за все прискорюємо процеси обміну речовин та старіння. Все дуже швидко розцівітає в нас, розбухає — як у коротке полярне літо.
Або вогнище коли у нього закинеш дуже багато дрів — воно теж стрімко згасає.
А якщо потроху докидати дрівця — вогнище довше горітиме.
Чи можна навчити себе обходитися незначними кількостями всього? Саме тіло і той мозок що відповідає за фізіологію цього не захотят. Еволюцією так зроблено щоб ми бажали насититися і розповсюджитися після того — причому кожен —
Але еволюція орієнтована на еволюцію — виживання найбільш пристосованих. Воно викошує слабких. Причому маємо піраміду — найбагтші поглинають багатих, багаті середніх, середні бідних. Тому виживають ОДИНИЦІ.
Це мало для виживання цивілізація але достатньо для еволюції. Ось у чому проблема.
Еволюція сліпа — це ширпотреб — масовий підхід.. Мати власний план розвитку ось де сила людини. Але сила багатьох не у єднанні а у русі у одному напрямку — і це не є еволюційний шлях.
Мозок орієнтований на фізіологію — це мозок тварини. Тут найбільша залежність від законів еволюції і це підводить кожного під дамоклів меч що хтось хоче тебе з їсти.
Еволюція пропонує своїм тваринам шлях вічної боротьбі за більший комфорт.
Шлях самообмеження це шлях якогось пошуку. Може навіть це теж шлях боротьби але вже з еволюційними процесами.
Стаєш багатим і вільним коли розумієш що насправді тобі все це надлишково, непотрібно,
а потрібно тобі майже нічого.
Спитав ти у дауншифтера погоди. Я, зараз, вчуся розводити вогнище без сірників. Тертям. Так. І вважаю що це найкращий шлях спротиву.

ще б щось додати про йцукенг/qwerty і буде ідеальний текст

:) Бучу сподобалося? Ось вам ще тоді:
Цивілізації руйнюються еволюційними процесами. Союзи, об_єднання країн руйнуються еволюційними процессами. Країни руйнюються еволюційними процесами. Області руйнюються еволюційними процесами. Міста руйнуються і т.п.
Бачите, що неможливо слухатися еволюцією породжених бажань і вважати що будете у безпеці.
Еволюція постійно одбирає своє. Це хаос — він породжує структури, руйнує структури і робить це постійно.
Інтелектуальною поведінкою — у антиеволюційному напрямку — можливо ми зможемо вберегти саме сучасну цивілізацію від того що вона буде визнана еволюцією як слабка і знищена еволюційними процесами задля отримання ресурсів та матеріалів для наступної цивілізації.
Інтелект наш або примусить наше тіло підкорятися необхідності обмежувати потребленіє або ...

слишком многословная и полноводная реакция на чуть более пространное описание проблемі трагдеии общин, с экскурсом в НЕНУЖНОЕ дауншифтерство.
но спасибо что сказал об этом, надеюсь ты не веган

Мене перелякало що ти бажаєш комфорта.
Чи можна тваринний білок замінити на рослинний? Ось у чому питання...

Мене перелякало що ти бажаєш комфорта.

почему ТЕБЯ испугало что Я — хочу комфорта? єто раз
два — меня бі лично испугал человек которій хочет ДИСКОМФОРТА

Я вже відповів: «Бажати більшого комфорта — це шлях до загибелі»
Так дійсно: мазохист непереможний.
А держава яка створює мазохистів — працює на власне знищення.

Я вжеж відповів: «Бажати більшого комфорта — це шлях до загибелі»

Пойди сломай себе ногу и вікинь себя на мороз (ну, сейчас — на жару)
И не забудь не есть.
єто твой путь к спасению

Щось ти перебільшуєш. Якась завелика реакція для цілком мирного діалогу. Щось дошкуляє дуже сильно?

Щось ти перебільшуєш. Якась завелика реакція для цілком мирного діалогу.

это я еще «так говорил иисус» в исходном сообщении пропустил почему-то.

точно. вот что мне это напоминало — проповедь сектанта, довольно сумбурную, кстати
особенно в части высказываний про «Мозок орієнтований на фізіологію — це мозок тварини.»
какое там «онтогенез повторяет филогенез», что вы!
какая там структура мозга! это всё бездуховно!

вообще, конечно, много чего можно было на цитаты разобрать, но у меня нервов не хватит.

А що не так з мирним вченням головного мазохісту світу?

А що не так з вченням головного мазохісту світу?

тут, видимо, есть какая-то пост-ирония, которую я тоже пропустил
но будет делать вид, что всё нормально.
с этим учением не так то, что многие части, которые были разумными и практичными в ТО время — устарели и стали ненужными в НАШЕ время. а некоторые — даже вредными

Ну удачі вам тваринкою бути. Не забувайте тільки, що не тільки ви мясоїд.

Ну удачі вам тваринкою бути. Не забувайте тільки, що не тільки ви мясоїд.

разумеется. я даже специально получил диплом с отличием в направлении «сталий розвиток».

А мені тут наснилася казочка. Навіть два варіанти.
«Жили собі дві людини. Нажили по 200 монет кожен.
Вирішили зберігти їх у загальному скарбі, закопали під деревом, склали мапу де заховано. Зробили копію тієї мапи.
Одну мапу першому, другу другому.
І розійшлися. Через кілька століть нащадки обох людин прийшли до скарбу і взяли ті 400 монет»
У цій казочці є неточність. Бо за кілька століть чи одна чи друга людина могла дістатися скарба і що — правильно — забрати собі усе.
Тобто — казочка вийшла така собі.
А ось сучасна версія казочки.
Дві людини вірішили складати гроші на один рахунок деякого смартконтракту.
А блокчейн їх і питає — як будете забирати ваші гроші?
Чи всі одразу — першому, хто затребує, а там розділите, чи тому хто затребує, тільки його частку видати? Лімітувати видачу — тобто.
І замислилися ці люди — і відкрили голосування:
Як їм краще обрати — чи всі гроші віддати одразу першому, хто прийде, чи лімітувати видачу — кожному тільки його частку віддавати?

От що оберете те вам і буде.

А блокчейн їх і питає
От що оберете те вам і буде.

Я в любом случае не буду выбирать реальность, в которой у меня блокчейн что-то будет спрашивать
Не хватало чтобы ДБФ файл меня что-то спрашивал или, упаси боже, что-то мне предлагал

Ну так передавайте привіт ШІ смартконтрактам які вже так можуть.
Функція банка — посередника — зберігача всіх 400 монет обох людей — тютю — пішла під три чорти.
Сучасність вона на смартконтрактах буде. Вічних, автоматичних. Надрозумних. Обмежуючих. Невблаганних.

Ну так передавайте привіт ШІ смартконтрактам які вже так можуть.
Функція банка — посередника — зберігача всіх 400 монет обох людей — тютю.
Сучасність вона на смарконтрактах буде. Вічних, автоматичних. Надрозумних.

А ведь когда то мне нравилось слушать сектантов
Старею, наверное.

Ви вкладаєте у завод — бо він чимало коштує. Завод це капітал. Там споруди, там великі важкі станки-роботи.
Але блокчейн подібний до заводу. Він великий. Там компьютерне обладнання. Він стало розвивається.
Блокчейн це капітал.
Амортизація блокчейну існує так само як і амортизація заводу.

І тут діло у тому що підтримка блокчейна стоїть дорожче чим підтримка банку.
І виходить що блокчейн — в цілому — дорожчий чим банк.
І виходить що акції блокчейну надійніші чим акції банку.
І виходить що акціїї блокчейну зручніші чим акції банку.
І виходить що блокчейн це банк 2_0.
Децентралізований банк.
Блокчейн це вся інфраструктура блокчейну маю на увазі.
Будь якого що працює.
Блокчейни як відповідь на питання — «куди вкладати чесно зароблене щоб хоча б зберігти?»

Блокчейни як відповідь на питання — «куди вкладати чесно зароблене щоб хоча б зберігти?»

Блокчейн — это «формат хранения данных», типа как текстовый файл, но с контрольной суммой.
Нельзя вложить деньги в формат данных. Ну разве что вы разработаете формат данных и люди будут платить вам за использование этого формата

Вже відповів вище, але повторюся.
Блокчейн залізний. Бо це сервер з даними, а не формат даних.
А точніше це тисячі дата центрів — і всі вони амортизуються тобто продаються частково користувачам без чеків що користувачам продали частку заліза блокчейна.
І тому блокчейн не переходить частково у власність покупця послуг блокчейна.

Мне нравится, продолжайте.
давно такого не слышал

Це ви мені поясніть як спеціаліст.
Що таке CBDC і чи це чимось проти децентралізованих блокчейнів?
Якщо так — треба біткоін продавати бо відберуть.
Якщо ні — то треба солану покупати бо надшвидка.
Чи навіть sui.
CBDC — це відповідь державності країн на агресію блокчейнами.
Не розумію — чи заборонять блокчейни чи ні.
Як заборонять усі блокчейни то буде всім CBDC
Як не заборонять вкладати у блокчейни то вони крутезний капітал, який дозволить мені зберігати безпечно ті гроші, що я заощадив як дауншіфтер.

Звісно, якщо ви розумієте, що означає можливість продавати щось маленькими такими часточками — «амортизувати»
Бо ви купуєте обладнання — де? — правильно — на ведмежому ринку.
А продаєте — де? Хотілося б на булрані, але й на протязі всього бичого ринку теж буде непогано.
А там і новий ведмежий підоспіє — час модернізувати обладнання.

Бачите? Капіталісти грабують людей. Капіталісти збирають інвестиції від людей — ставлячи амортизацію у ціну, але не діляться профітом, хоча люди з усих сил вкладають у обладнання Бока Моли чи Фіестле чи хто там ще... (всі співпадіння випадкові)
А частки профіта на свої постійні інвестиції ці люди не отримують. Гроші покупців десь працюють — але не на покупців, що інвестували коли купували по завищеній на амортизацію — цині.

Чесна покупка пиріжка у пиріжковій така:
Один раз купив пиріжок по цині з амортизацією.
Все — тепер ти власник частки пиріжкового бізнесу.
Тепер всі наступні пиріжки для тебе повинні коштувати на частку профіта пиріжкової менше.

І я б ніколи над цим не замислився — над всією цією проблемою — що не так? — якби у мене був безумовний базовий дохід.
Мені просто не було б потрібно турбуватися питанням де взяти гроші на прокорм чи аспірин.
Тож дякуйте невблаганній випадковості за його відсутність.

Феерично. давно не встречал такого потока сознания.

Я б сказав що це десь 20 років роботи над обміркуванням питання: «чого це все якось не так як треба було б?»
Вперше поставивши перед собою це питання, я погуглив «калькуляцію собівартості» — з чого складається ціна пиріжка?
Бо мені захотілося почати з простого — промоделювати процесс капіталістичного виробництва. Створити діючу програмну модель.

Вперше поставивши перед собою це питання, я погуглив «калькуляцію собівартості» — з чого складається ціна пиріжка?
Бо мені захотілося почати з простого — промоделювати процесс капіталистичного виробництва. Створити діючу програмну модель.

О, кстати, а как вы распределяли производственные и непроизводственные, а также постоянные и переменные расходы? и как расчитывали взаимооказанные подразделениями услуги для ситуации Nподразделений > 200?

Так отож. Досить складно було щось кудись відносити. Та на моє щастя, я якраз щось там по 1С Підприємству кодив для зведення балансу бухгалтерії Полтаваагротранс.

Так отож. Досить складно було щось кудись відносити.

А точнее? И как и куда ві относили ТЗР? а малоценку по забалансу как учитівали?

Вірити означає перевіряти. Постійно.

Вірити означає перевіряти. Постійно.

Глубокомісленно.
Непонятно как єто относится к малоценке или ТЗР — но глубокомісленно

Теж десь 20 років розробки і тестування. Отого глубокоміслєнного словосполучення.
Ба, та ви мене розкусили. Я далі мабуть вам коанами почну відповідати.

Я далі мабуть вам коанами почну відповідати

Ну, учитівая что «Коа́н — короткое повествование, вопрос, диалог, обычно не имеющие логической подоплёки» (а логики в ваших ответах мало), будем считать что — уже.

Ну, я ще придумав:
«Бачите — ми купуємо хліб по акції, а треба разом з акцією хлібозаводу. А наступну хлібину, коли будемо купувати, просто покажемо цю акцію і нам нарахують знижку, або видадуть ще одну акцію. А коли будемо купувати третю хлібину, і покажемо дві акції нам нарахують подвійну знижку або (ну тут хто зна, це і так вже досить сміливо для коана)»

А щодо капіталістів я помилився.
Ніхто у світі ще не знає, що будь що купуючи вони інвестують і повинні отримувати з того зиск — частку профіта того виробництва, яке вони спонсорують своїми покупками.

навіть на ліфт

+1. Кому цікаво, є відео на півгодини, які ліфти можна підключити до генератора або навіть до інвертора, а які — ні. Нажаль, не все так просто для старих і супер нових ліфтів. Ось тут таймкод типа ліфта, який можна заживити: з частотним приводом і гальмівним резистором — youtu.be/g8POFOK7yOs?t=722

До речі, от зараз вирішив переробити схему щитка для типової «однухи біля метро» але з урахуванням дбж. Перемикачі-авр це все зрозуміло, а от де має це ДБЖ стояти — біля щитку у коридорі-шкафу чи виносити конектори на балкон ? І що це мають бути за конектори, я поки бачу пару розеток IEC тато/мама, як у домах на колесах, одна видає напругу, а інша приймає. Ця лінія буде захищена автоматом 20а, більше це вже якась промка, а так орендар зможе свій екофлоу чи блюеті заюзать

Наскільки я зрозумів там є декілька питань при приєднанні до АВР:
1. Має бути окрема шина нуля, який буде юзати основний нуль від міської мережі коли є живлення і нуль від станції коли живлення немає. Таким чином при підключенні на резерв усе обладнання буде умовно підключено до великого подовжувача і має працювати нормально.
2. Зарядка станції має йти окремо — щоб дельта (умовно) не живила сама себе. У мене три фази на новій квартирі, я кинув зарядку від іншої фази і амінь.
3. На споживачів після реле напруги(для обраної фази та/або групи споживачів що мають живлення від резерву) має йти живлення ЛИШЕ ПІСЛЯ АВР. щоб не було зустрічних токів. Все що йде від резерву живитись або від резерву або від основної мережі і бути винесеним на окрему шину та мати живлення від однієї окремої фази та юзати окремий нуль. Не можна зʼєднувати нулі чи хімічити з паралельним підʼєднанням.
Ставити де є можливість, я у гардеробі ввалив 2 штроби — приход на єкофлоу, вихід.
Коли буде краще з є/є підʼєднаю на окремий автомат і будуть розетки для заряджання гаджетів.
Навіть єлектрика хотів наймати щоб усе ото розписав але фактично у зарядної станції особливість — немає реального нуля, тобто є потенціал на обох дротах. Для чогось типу котла може бути проблемою, для 99,9% побутових споживачів пофіг
Якщо десь обісрався по теорії — велкам, з задоволенням поспілкуюсь.

Я коли роблю АВР, беру два контактора, реле контроля фаз та керую цім реле котушками контакторів+додатково пропускаю дріт через контакт «разомкнуто» другого контактора, щоб запобігти залипання.
Що до нуля і ще і з 3ф, у щітку має бути «земля», яка зʼєднана з нулем, а нуль від ДБЖ назначається який завгодно полюс та теж постійно підʼєднаний до нуля у щітку та землі. таким чином у нас схема з глухозаземленою нейтраллю,

тобто, поки у нас є мережа, контактор мережи замкнутий через контакт реле контролю фази, йде живлення на зарядку ДБЖ, використовується вхідна нейтраль яка поєднана з землею.

живлення зникло, реле перемикає контакт з «замкнуто» на «разомкнуто», що подає живлення на контактор ДБЖ з виходу ДБЖ, та підключає вихід ДБЖ на вхід щітку, нейтраль це який завгодно полюс інвертора який підʼєднаний до шини нуля та до землі відповідно

з 3ф ми просто з контактора ДБЖ подаємо фазу на усі фази щітку, якщо нема 3ф моторів, то ніяких питань нема

1. Має бути окрема шина нуля

карочі з «нульом» там якась мутна тема яку роздмухали не відомо хто яка суто теоретично «працює тільки на котли (на дуже деякі)» і яка навіть не ставить питання а як же ж котел вирізняє «+» та «-» бо у розетці же ж однаково і можна вставити або так або так

от «земля» то інша справа

2. Зарядка станції має йти окремо — щоб дельта (умовно) не живила сама себе.

це в тебе щось не так зобрано бо

має йти живлення ЛИШЕ ПІСЛЯ АВР.

вимикає відповідну гілку повністю усі 3 фази коли у тебе відповідно 3 фази вхідні і без варіантів

усі інші варіанти то мутка

щоб не було зустрічних токів

і тупо не безпечна схема

на вхід має стояти 3-фазний перемикач всьо

... ну або звісно руцями ввідним розмикачем вимикати мережу коли вона зникла

Все що йде від резерву живитись або від резерву або від основної мережі і бути винесеним на окрему шину та мати живлення від однієї окремої фази та юзати окремий нуль. Не можна зʼєднувати нулі чи хімічити з паралельним підʼєднанням.

у тебе вхідна лінія має вимикатися повністю от і все

і далі у тебе в хаті я так думаю скрізь нема «фазової» а лише розводка «3 однофазових мережі» кожна зі своїм окремим «нулем» бо це же ж «нуль» пройшов через свої окреме диф. реле і далі їх з’єднувати уже не можна

у мене до речі так і довелося зробити ще окрему гілку поверх усьої системи безпеки бо у мене плита таки «типу 2 фази» але там спільний «нуль» я перевіряв )) і або ставити окрему систему безпеки окремо на плиту або тихенько заігнорить і просто вивести окрему гілку одразу від вводу і напряму на ці «типу 2 фази» ))

ЗЫ: я би вообщє би сильно обіжав би хто придумав заводить 3 фази у квартиру бо воно тільки поїсти мозг намагаючись його якось розкидать щоб ні кого не вибивало якщо раптом щось увімкнулося одночасно і то ще я вже бачив ввідну схему на цілих 20 ампер на фазу ото вже має бути пому.хаться простіті ))

ЗЫ: якщо хто не в темі звичайна розетка «обмежується» на 16 ампер

немає реального нуля, тобто є потенціал на обох дротах.

«потенціал» відносно чого? )) тобі треба читати теорію як взагалі 3-фазна мережа працює у схемі «зірка» і звідкиля там «нуль» береться і яка його роль

... бо зокрема у «великою» 3 фази ні якого «нуля» нема )) там чисто тіко 3 проводи і всьо

карочі з «нульом» там якась мутна тема яку роздмухали не відомо хто яка суто теоретично «працює тільки на котли (на дуже деякі)» і яка навіть не ставить питання а як же ж котел вирізняє «+» та «-» бо у розетці же ж однаково і можна вставити або так або так

Відрізнити не складно — потенціал між нульовим проводом і землею має бути рівний нулю.

тобто для отримання «нуля» у схемі «з інвертором котлом» тобі досить лише приєднати один з дротів з інвертора до «землі» у розетці через яку увімкнути котел і все?

бінго ! ви отримуєте сертифікат електрика

От цікаво чому сраний екофлов не прокидує землю далі? Довелось розетку окрему для котла робити.

а куди він має прокинути її?
заземлення_в_кульочок_з_землею.jpeg

Як куди? Якщо він підключений в режимі «упс-а», то з розетки би міг землю далі прокидувати.

це якщо в режимі упс. І якби це був справді упс і це був його єдиний режим, то може це й робив би. А так цей режим тільки один з можливих. І ситуація «дбай про землю сам» всяко краща за «ну земля є, або нема. залежить від режиму»

Бо не позиціонуються як системні ДБЖ, але відповідно до актуальних правил безпеки, вводити в дію газовий опалювальний агрегат можливо виключно за наявності заземлення. на корпусі має бути земля в незалежності від землі на розетці

осьо тобі 3-полюсний (тіко фази) перемикач

rozetka.com.ua/...​mart-hs082499/p373805880

а осьо тобі вже повний 4-полюсний (плюс «нейтраль»)

epicentrk.ua/...​p-220v-100a-hs082505.html

Якщо десь обісрався по теорії — велкам, з задоволенням поспілкуюсь.

у мене та сама тема стояла з вхідним розмикачем для 3-фазного вводу чи розмикати «нуль» чи ні карочі я покрутився і дуже довго думав (воно мені реально голову проїло) і поставив 4 проводи ))

... принаймні мені так здається бо ані фото ані схеми щитка у мене з собою нема

ЗЫ: але я оце щойно подумав що «резерв» можна вводити «на 1 фазу» як то буквально тобто пройшовши вже після автомату вводу і далі відвівши на «3 по 1-й» на одну з фаз просто поставити повноцінний 2-полюсний перемекач на автомат вводу резерву і власне на цьому все

тож ти гарантовано «вимикатимеш» «повний нуль» але не «загальний» а лише конкретний на конкретну фазу і то саме вже «другої лінії» тобто конкретну та частина гілки яка пішла вже далі тобі у квартиру

так певно може бути простіше і «най більш лінійніше з точки зору електрики»

нуль розривати неможна, і нема сенсу це робити, бо бувають «занульоні» корпуси приладів які не мають третього контакту, хай буде постійно на землі. у штатах теж саме, pre-wire під генератор, наприклад, нуль не рве

нуль розривати неможна

бугога то є у «базовій» 3-фазній схемі я вже забув як зветься та де нуль і земля об’єднані здається так і зветься n-pe

у схемі з вхідним вимикачем ти просто від’єднуєся від зовнішньої мережі лишаючи лише «землю»

далі відповідно заводиш на певну гілку «1-фазної» твою електричну машинку — при цьому так само від’єднуючи цю фазу від усіх інших «на вході»

фактично ти просто повністю від’єднуєш 1 «гілку» (1-фазну) повністю перемикаючи її на інвертор і ні чого такого особливого

то є те сами аби ти вімкнув прилад на пряму у вихід інвертора

бо бувають «занульоні» корпуси приладів

загалом це не правильно бо схема «нуль та земля разом» здається так прямо і зветься n-pe вона фактично застаріла і тим більше не личить кидати корпуси на «нуль» вже у кінцевій мережі по квартирі хоча би тому що у резетці є фаза + «нуль» + «земля» і тіко «земля» є визначеним окремо а «фаза нуль» як вставив так і пішло

у штатах теж саме, pre-wire під генератор, наприклад, нуль не рве

у штатах фактично нема «нуля» у штатах є ... гм а ок така сама «зірка» власне )) цікаво я чомусь думав там повна фаза як то «трикутник» але навіть так я досі не певен все ж я не «не справжній електрик» ))

я не зовсім розумію що саме ти маєш на увазі але... ти знаєш якось байдуже ))

тож ще раз для тих хто у бронєпоізді

№ 1 дім має власну «землю» і пох. чи приєднана вона до «мережевої» як то й самий n-pe чи ні вона «земля» просто тупо заземлена «по місцю»

№ 2 розетка має 3 дірки 2 з які є «однакові»... ах ну да в американську розетку не можна же ж вставити «навиворіт»... гм... цікаво... виявляється американська є схема hot white де справді є конкретна схема куди на самій розетці іде «нуль»

... так чи інакше цей «нуль» відноситься саме до зовнішньої мережі а у інвертора у тебе «нуля» нема бо він інвертор симетричний

№ 3 отже для від’єднання від мережі ти від’єднуєш усе що приєднано (було) до мережі як то «фаза» та «нуль» та відповідно hot white та просто перекидаєш то є на інвертор або генератор

№ 4 власна «земля» при цьому так і лишається «власною»

ги ги ги оце я прикалююся виявляється у американській розетці на 220/240 воль там тупо 4 кабелі відповідно тупо повний комплект як то 2 «гарячі» плюс «нуль» (тіко «американський») плюс «земля» яка вже спільна бо заземлена

... отже власне як ти маєш 220 генератора то ти так само повністю вимикаєся від зовнішньої мережі як x y w і усе то є перемикаєш на свій генератор або інвертор який видає ту саму схему зі split «нейтральью»

я не зовсім розумію нащо він має то є робити накидай б.л. схему як це відбувається і у чому там фокус

важко тебе декодувати якщо чесно, але в Україні у нас ПУЕ, тому треба дивися на ТУ яку схему обрали, АЛЕ усі обʼєкти типу квартир-будинків де я торкався електрику мають схему

1.7.5. Глухозаземлена нейтраль — нейтраль генератора або
трансформатора, приєднана до заземлювального пристрою безпосередньо або
через малий опір (наприклад, через трансформатори струму)
Глухозаземленим може бути також вивід джерела однофазного струму або
полюс джерела постійного струму у двопровідних мережах, а також середня
точка джерела в трипровідних мережах змінного і постійного струму.

тому, у точці входу у нас відбувається розчеплення землі та зʼєднання нейтралі яка приходить з зовні з шиною нейтралі яка заземлена, далі до цієї шини підключається УЗД або діфавтомат, який зазвичай має схему P*фаз+N, і після цього УЗО підключається шина яка вже захищена.

і ось нам треба замість входу від мережі зробити вхід від якогось іншого джерела. для цього ми зʼєднуємо нейтраль цього джерела з тою нейтраллю яка у нас вхідна (до УЗО) а перемикачем чи АВР маніпулюємо тільки фазою(ми), тоді у нас завжди нейтралі підʼєднані до землі, з боку навантаження є захист діфавтоматом ну і земля як окремий полюс

який сенс відключати нейтраль від мережі, якщо ця нейтраль заземлена ?

в штатах фактично у нас нема «фаз», це 240в з центральною точкою, тому у розетці на сушилку у тебе дійсно 4 дроти — два полюса з трансформатора, нуль та земля, а у звичайний розетці має бути одна «полу-фаза», нейтраль (з центру) та земля

i.sstatic.net/tRo7E.png

який сенс відключати нейтраль від мережі, якщо ця нейтраль заземлена ?

я х.з. я з такими «строітєлями» вперше зіткнувся в 11-му році і навіть на тусовках був вважаю провів час з певною користі принаймні потім воно вийшло у нормальні інвестиції з якими я так само вдало і вчасно і «вийшов» ))

... тож

далі до цієї шини підключається УЗД або діфавтомат, який зазвичай має схему P*фаз+N, і після цього УЗО підключається шина яка вже захищена.

як бачиш ці тупі ідіоти таки підключають захист на

схему P*фаз+N

але потім довго руссуждають за те оцю всю х.ню від якої я слід визнати вже таки старий бо то ж було вже 10+ років по тому і ще 2 роки і буде 10 років як я «вийшов з Родіни»

в штатах фактично у нас нема «фаз», це 240в з центральною точкою, тому у розетці на сушилку у тебе дійсно 4 дроти — два полюса з трансформатора, нуль та земля, а у звичайний розетці має бути одна «полу-фаза», нейтраль (з центру) та земля

можна питання нах. ти це _мені_ розказуєш?

... і повертаючись до наших баранів просто дивися як влаштована 3-фазна електрика і звідки і навіщо там «нуль»

зі свіжого хлопці розказують прийшов мужик питать «за павербанк на роутер» мужик такий тьортий видно каже йому нада 65 ватт бо вже купив один а там не 65 ватт тож треба щоб було 65 ватт

... це він у сусідів стояв «торгував» хлопці слухали кажуть аху.вали пробували встрять типу мужик як тобі треба 65 ват щоб 5 годин тримало то це принаймні 300 ват годин ось дивись оцей прибор (як отой екофлоу на пів кіловата у Олексія чи як там його на мужика схожий )) ось він має внутрє якраз пів кіловата годин 500 ват тож твій прибор буде не оця пердулька шо тобі показують в каробачкі (там шото таке пару дюймів в ширину і може 3-4 дюйми в довжину показували) а нормальна батарейка тобі треба на твої умови

нє мужик шото там почав розказувать як він по електрікі но хутко змився оттуда фізічєскі тіпа пішов провірять шо у нього там ))

а у тебе в штатах «нуль» тобто «полу фаза» то вона у тебе у штатах заземлена? ))

а у тебе в штатах «нуль» тобто «полу фаза» то вона у тебе у штатах заземлена? ))

Так, нуль, який є центральною точкою і у тебе заземлен у штатах. Сходи у гараж, знимі кришку з панелі та подивися сам. Мало того, у нього ще є заземлення на стовпі де бочка-транс висить
ontario.ca/...​sformer-a04_fig1-2021.gif

Ось типова схема з коду як має бути панель підключена
ep2000.com/...​ain-panel-grounding-1.png

Ти щось розказував, що маєш відношення до будівництва, але якось сумнівно це, чи то лего дупло ?

Ти щось розказував, що маєш відношення до будівництва, але якось сумнівно це, чи то лего дупло ?

само собой ))

Если я правильно помню, то у них какая-то забавная ситуация, когда они заземляют одну из фаз, а две оставшиеся уходят фазами. деталей не помню (т.к. для нас то єто не актуально), но смотреть ролик было любопытно

... це він у сусідів стояв «торгував» хлопці слухали кажуть аху.вали пробували встрять типу мужик як тобі треба 65 ват щоб 5 годин тримало то це принаймні 300 ват годин ось дивись оцей прибор (як отой екофлоу на пів кіловата у Олексія чи як там його на мужика схожий ))

Ну, у меня есть еще и на 256Вт/часов, это который EcoFlow RIVER 2 (256 Вт·год)
, но между нами-девочками, штука ни о чем. Хотя, конечно, если есть деньги то имеет смысле купить — эдакий большой стационарный повербанк, с возможностью в 220 и умением заряжаться за час.
а вот как зарядная станция... ну такое....... ОЧЕНЬ большие накладные расходы, процентов 30 в «шум» уходит.

если же брать необходимость иметь 300вт/часов на 5 вольт.... ну, такое на 18650 можно собрать. буханка получиться увестистая, но почему бы и нет? Хотя вот насчет скорости зарядки я не уверен, можно ли будет за час зарядить.

но между нами-девочками, штука ни о чем.

да я тоже понял уже что меньше полу киловата это как-то и правда «не понятно куда его» ну мне повезло я (случайно) начал таки с пол киловатта ))

256 ватт час это по сути 20 ампер часов на батарейке 12 вольт а это такая довольно крохотная батарейка (6 кг гэгэгэ) у меня их есть

... справедливости ради с тем самым уже «просто инвертором» но на 800 ватт эта же ж батарейка в общем держит мой маленький холодильник на 4 часа и ещё может хватит но я решил не гробить полезную штуку переразрядами ))

процентов 30 в «шум» уходит.

ну ты преувеличивешь там эффективность вполне честных себе «под 98%» другое дело конечно что совершенно пропорционально мощности и расход будет «на эти 2% и живу» но тут уже зависит от цели

... если гонять твою варочную панель на 7 квт или проточный водяной нагреватель то конечно запас по электричеству нужен и по мощности и по объёму ))

ЗЫ: с другой стороны а предположим солнца у тебя завались т.е. уже реально так завались и площади тоже имеются где солнечные батареи поставить и соотв. читай почти бесплатный источник энергии только на амортизации железа расход то почему нет?

... ну понятно это уже мифические раскладки (не совсем у меня тут есть разные люди много по стране кто «от сети» живёт)

Хотя вот насчет скорости зарядки я не уверен, можно ли будет за час зарядить.

за это я уже где-то писал тут на форуме но может не в этом требе

... просто берёшь ёмкость системы из расчёта именно времени и соотв. мощности и соотв. «ёмкости» заряда рассчитывая по максимуму именно этот момент и соотв. будет не 300 ватт а скажем 600 которых будет заряжаться уже не на 100% а всего на 50% но в сумме тебе будет давать цикл заряда на максимальной эффективности а разряд уже как получится

но понятно стоимость тоже множится

ЗЫ: я потому и «подсел» на маленькие батарейки что я просто «масштабировал заряд» просто добавив +1 ровно такой же ж блок «зарядное + батарейка» только без инвертора и соотв. 2 «блока» заряд берут одновременно и скорость зарядки просто умножается

... и соотв. можно и дальше умножать просто добавляя «блоки» ))

ЗЫ: нет я не знаю зачем сделал просто само как-то любил в детстве конструктор да и сейчас вон лего лежат надо на пенсию чтобы руки дошли собирать

Сильно залежить від того що збираєшся підключати.
Мій ДБЖ після ковиряння мануалу і консультації із виробником електрик вирішив підключити просто в розрив на потрібні мені группи споживачів без загального нуля. Хоча стабілізатор який стояв до нього був підключений із загальним нулем
Щодо де розмістити — воно все гудить вентиляторами. В ідеалі балкон. У мене такого нема тому розмістили в коридорі (тільки не вздумай у шафу це пхати як деякі). Закриваю двері в коридор і його не чути, а так в коридорі гудить трохи гучніше за холодильник.

А підкажіть гарний роутер на 2 WAN щоб другий просто резервний був і обов’язково із 5Ггц

Будь який, куди можна поставити OpenWRT

Будь який, куди можна поставити OpenWRT

И у которого питание 9-12 вольт
потому как у моего асуса (пусть и старенького) внутри и 2 вана и куча всяких (ненужных) плюшек, но вот их любимый БП на 19.5 вольта — вводит в уныние

Модуль на mt3608 копійки коштує.

+ нужен паяльник, понимание того, чо как паять, искать тот модул, искать провода, разъемы...
Может всё таки сразу купить роутер, который умеет в 12 вольт? таких полно, причем нормальных, а не хлама.

А ти напряму роутер до 12Вольт акума підключаєш?
Я б всеодно якийсь LM317 заюзав би + запобіжники звісно на акум.

А ти напряму роутер до 12Вольт акума підключаєш?

Нет, к экофлоу.
а когда восстановят поставки — докуплю что-то типа logicpower.ua/...​orov-gv-702-ups-dc18-100w
Стоит 3 копейки, «взула та забула», заряжается за час, конвертер+роутер держит 5-8 часов, в зависимости от роутера и от упса.
я с умилением отношусь к самоделкам и любителям сварганить чо нить своими руками, но я уже в том возрасте когда мне проще и удобнее просто купить готовое решение.

Гарний варіант. Був колись.
Але бляха, позиціонуються вони наче як домашні роутери, а щоб це налаштувати потрібно мати якийсь пояс з мережевого дзюдо.

Один из лучших вариантов, которые есть

Так пара WAN, особливо з IPv6, це і є не домашня забаганка.

Так пара WAN, особливо з IPv6, це і є не домашня забаганка.

ну, насчет ипв6 не знаю, а вот иметь два независиміх канала — вполне себе современное требование, даже домашнее
у меня дома так и біло, довольно таки удобно

згоден, у нормальному домашньому сетапі є 802.1q та комутатор у який термінується gpon sfp+ wan-и, а далі на окремих вланах з двох провайдерів їдуть на ротутер

позиціонуються вони наче як домашні роутери

Взагалі то як роутери для малого бізнеса, для кого Cisco дорого і для продвинутих домашніх... в АТБ такі висять :)
Вони і так з конфігом йдуть, та й спрощений UI мають для домашніх, залишається паролі забити.

Там конфіг деякі напів-домашні кейси не покриває, наприклад, любителів конектитись до розумного дому чи NAS з телефону по статичному IP жде сюрприз з відсутністю hairpin NAT з коробки.

В сенсі? Піднімаєш ZeroTier (є з 7 версії), і маєш доступ з будь якої точки в LAN

Можна і просто вручну правил для NAT додати, але це не з коробки працює, як у типових домашніх роутерів.

ага, и инженера с сертификатом MTCNA/CCNA впридачу)

GL.iNet GL-MT6000 Wi-Fi 6 AX6000 Home Router Flint 2

Будь який, що підтримується *WRT/Tomato може мати більше 1 WAN
wiki.freshtomato.org/...​hp/hardware_compatibility
Для живлення можна використати DC-DC перетворювач з aliexpress або UPS

Mikrotik hAP ac lite і старші (45$)
5 LAN/WAN
DC 10-28в, PoeIn — PoeOut

ага. як там з дальністю 5ГГц?

Ну що, ДТЕК сьогодні дав нові графіки. Влітку прям як зимою 2022/2023. Тре на зиму мабуть ще бочку пального в гараж закатити.

Так, навіть не дивлячись на довгий світловий день. У день лише 6 годин було світло, а 4+6 годин ні.

І тут є проблеми, котрі не вирішиш бочкою пального: збереження продуктів в магазинах. М’ясо, м’ясні вироби, молоко, молочні вироби — лежатиме в магазинах вже з «душком». Цікаво на скільки зміниться показник харчових отруєнь в цей період?

Я вже роки два осінню закупляю 100кг картоплі + закатую тушенку. Треба згадувати звички батьків які пройшли совкові дифіцити та 90ті.

Треба згадувати звички батьків які пройшли совкові дифіцити та 90ті.

А готові згадувати звички дідів коли з сім’ї заберуть всіх чоловіків (з 16 років) на війну, а жінки все самі будуть робити? І бажано поцікавтеся думки жінок в сім’ї

До чого цей коментар не зрозуміло.
Не варто запасатись на зиму бо прийдуть дяді з автоматами і мене заберуть чи що?

Не варто запасатись на зиму бо прийдуть дяді з автоматами і мене заберуть чи що?

Варто обирати місце де не треба займатися зайвими рухами з мінімальним вихлопом

Варто обирати місце де не треба займатися зайвими рухами з мінімальним вихлопом

Очень пафосный, но еще более бесполезный совет

Кладовище — просто ідеальне місце. Інше треба рухатись.

Та обрати місце — то як нє*уй дєлать, а от добратись туди — ото де цікавинка

а от добратись туди — ото де цікавинка

по тундре по железной дороге где мчится поезд воркута ленинград (к)

Магазини з генераторами, принаймні у містах.

От тільки ХЗ що з ланцюгами поставок до цих магазинів. РЦ великих мереж так — із потужними генераторами, деякі взагалі з власними СЕС. Але дрібні постачальники що живлять дрібні магазинчики можуть економити та порушувати температурні режими.
Доречі і дрібні магазини теж економлять.
Так що краще забути поки за магазини біля дому і їздити у великі супермаркети.

цікаво, чи з’явиться продаж льоду у мережевих магазинах? в сша ж, наче, досі є таке?

у метро-сс завжди купую, 10+ років точно він там є

це у нас? прикольно, не знав.

это не «хозяйственный» лед, это для коктейлей
для ледников нужен лёд с опилками
думал уже над этим, что «пора возрождать ледники»

от тільки везти доведеться з норвегії, бо свого може і не намерзнути, а айсберг не прикантуєш, як до того ж ньюйорка

от тільки везти доведеться з норвегії, бо свого може і не намерзнути,

есть такая штука, называется обратный цикл ренкина (детали меня не спрашивай, я знаю много, но очень по верхам. если интересно — загугли), он нам поможет :)

почекай до зими, традиційно шарами укладали тирсу, далі сніг і трамбували десь у льоху

сніг? я застав тілкьи відголоски льоду, який пиялли на річці і скирдували в ямі з соломою.

там де я це бачив був суто сніг, коли його трамбують він стає як такий білий лід твердий і до липня не тане

Є, і це круто підсобило, коли в нас був зимовий шторм і були проблеми з водою і електрикою

дрібні магазинчики можуть економити та порушувати температурні режими.

Вони можуть це робити і без відключень.
Думаю, що дрібним магазинам буде варто змінити асортимент, та продавати свічки замість молока)

Зараз вони в основному торгують бухлішком

Купив каробочку на 800Wh і ... перестали вирубать світло. Стоїть дивится на мене ))

краще бути з коробочкою і світлом, ніж без коробочки і без світла.

Там у сусідній темі казали що тепер краще тобі купити блекаут штори щоб не дражнити сусідів без коробочки.
У сезон блекаутів 2022/2023 реально народ в чатах обговорював ідеї ходити і бити вікна усім у кого горить світло. Цієї зими народ буде ще більш злим

Офігеть , а це в який районах Києва таке було?
Логіка канэшно залізна, якщо в нього світло то розкуркулити його, мда...

В Киїіві не знаю чи було таке бо бачив в чатах Дніпра дуже часто.
Але у Київських чатах зараз нагнітають атмосферу що типу понакупляли своїх зарядних станцій тепер вони будуть тягнути світло і будуть через них частіше вимикати
Звісно це домогосподарки пишуть однією рукою, тоді як інша вмикає пралку разом із ввімкненим бойлером, кондиціонером і посудомийкою.
Але все ж не забуваймо про ворога, який добре насипає за роздування будь якого шухера. І можемо мати неприємні наслідки

ну тут частіше писали не про людей з павербанками, а про будинки, котрі ніхто не відключав. І коли хтось сидить дев’ять годин без світла, а у будинку напроти світло є, то можна й завести розмову про вила. БО що ще в темряві робити, як не теревенити?

Ну когда не отключают, потому что на одной линии с больничкой — это, хоть и завидно, но понятно. А когда отключают два раза по 1 часу в сутки, а у окружающих — режим 2 часа с электричкой, шесть часов — без, начинаются серьёзные разговоры про необходимость спалить трансформатор.

Вже попереключали усіх на інші лінії (і мене теж, тому раніше не мав ДБЖ на квартиру, а зараз маю)
Але народ він такий — щось нове вигадає.
Коротше краще замучених людей зайвий раз не провокувати і купити штори

фу на вас (ц). не треба зневажати народ

Я не зневажаю, а вивчаю і враховую особливості поведінки

Це не зневажання, це статистика ©

,)

під статистику, зазвичай, якісь показники підкладають. Інакше це не статистика, це триндьож )

понакупляли своїх зарядних станцій тепер вони будуть тягнути світло і будуть через них частіше вимикати

Ну це вже недалеко від істини, особливо як вони по 10квт*г та заряджаються за декілька годин, щоб забезпечити комфорт того ж рівня як і до кризи.

Ну це вже недалеко від істини, особливо як вони по 10квт*г та заряджаються за декілька годин, щоб забезпечити комфорт того ж рівня як і до кризи.

и много в реальной жизни зарядных станций по 10 КВт/ч? (на самом деле зарядных станций таких нету, это уже стационарные решения)

и много в реальной жизни зарядных станций по 10 КВт/ч?

На 10 квт? Куча- називаються електромобілями. А скільки для вас «багато»? Ну поряд і 10квт, і зарядну станцію на колесах людині заряджати треба на 10-20квт*г на добу. А людей і бізнеса і поверволи є на 85квт*г. А малих на 1-2 квт*г точно до біса.
Нажаль для енергосистеми зараз все «багато», особливо, те що вмикається зразу після появи світла і заряджається за декілька годин при цьому ж і інше вмикається, а потім в інтернетах грузять про експорт електроенергії в ЕС і іншу маячню, хоча надіюсь що то запорєбрікові в більшості.

(на самом деле зарядных станций таких нету, это уже стационарные решения)

Тоді то називається портативна зарядна станція

Нажаль для енергосистеми зараз все «багато», особливо, те що вмикається зразу після появи світла і заряджається за декілька годин при цьому

ну так тому потрібні воєнний комунізм і комісарські трійці ))

ЗЫ: до речі це вирішується аху.нно просто досить же ж лише взяти загальну витрату за місяць і все видно як на долоні тобто якщо загальна витрата впала втричі чи скіко там розбомбили Родіни і відподвідно відповідає середнім розрахунковим відповідно до умов рівням споживання тоді норм маладєц

... а коли загальну витрати на місяць тіх саміх 400+ квт як і було до великою вітчизняної війни то тут будь добр... будь добр власне що?

... тож певно буквально ходити і віключати «за перевитрату» )) якось так

Та чого. Якщо у LiFePo4 то це всього лише якихось 60кг акумів. Звісно готових прям рішень нема, але там 60кг акумів + 40кг десь інвертору=100Кг вага нормального генератору. Цілком «портативне» рішення :-)

Та чого. Якщо у LiFePo4 то це всього лише якихось 60кг акумів. Звісно готових прям рішень нема, але там 60кг акумів + 40кг десь інвертору=100Кг вага нормального генератору. Цілком «портативне» рішення :-)

Потому что стационарніе решения не назіваются «портативніе зарядніе станции»
У екофлоу максимальній объем, если не ошибаюсь, 3,6Квт/ч у EcoFlow DELTA Pro
Ну плюс еще 2 экстра батареи по 3,6Квт/ч
Тогда да, можно насобирать 10Квт/ч, за 300К грн, но такие затраты это далеко не каждому по карману.
В такой ситуации луше брать стационарный Haitech за условные 150-160К грн — это в 2 раза дешевле, но это уже стационарное решение.
но и оно далеко не каждому по карману
что ближе к реальности — это АГМ+инвертор+фокс зарядка, там получается мощность зарядки ватт 200 от силы. Это примерно можно посудомойки (с головой) или стиралки (не при нагреве)
ну или скажем — тот же киловатный экофлоу, у которого максимальная мощность заряда чуть меньше киловатта
Вот это — уже портативное решение, его можно взять за ручки и перенести на новое место, и оно предназначено для переноса на новое место

У екофлоу максимальній объем, если не ошибаюсь, 3,6Квт/ч у EcoFlow DELTA Pro
Ну плюс еще 2 экстра батареи по 3,6Квт/ч

у екофлоу есть так само «системы накопления енергии» там на сколько я помню «базовая» батарея (юнит) 5 квт час

но это уже стационарное решение.
но и оно далеко не каждому по карману

ну в карман не положишь но на стену повесить можно

а что «не каждому» так на то и социализм национальный чтобы буржуи электричество по ночам не тырили

Вот это — уже портативное решение, его можно взять за ручки и перенести на новое место, и оно предназначено для переноса на новое место

а зачем тебе система накопления и раздачи энергии которую

его можно взять за ручки и перенести на новое место

? ))

ЗЫ: я только что посмотрел екофлоу на 6 квт час (3 модуля по 2 квт) за 245 тыс грн ... имхо это дороговато на весне я помню ещё смотрел и вывел для себя «примерную цену в отечественном эквиваленте» где было 20 тыс грн за каждый киловат час ёмкости включая соотв. инвертор и зарядное и всё остальное в общем «всё в одном» (только что батареи выносные модули могут быть)

итого тогда 6 квт надо чтобы было 120 тыс грн а оно уже 245 тыс грн барыги не спят а видят ((

у екофлоу есть так само «системы накопления енергии» там на сколько я помню «базовая» батарея (юнит) 5 квт час

Конечно есть. всё те же 300К грн, фигня вопрос

ну в карман не положишь но на стену повесить можно

«Повесить на стену» — «стационарное решение». 300К+

а что «не каждому»

это значит что не будет массового «стали заряжать зарядные станции»

а зачем тебе система накопления и раздачи энергии которую
его можно взять за ручки и перенести на новое место

чтобы «взять и перенести на новое место». например — туда, где есть ээ, зарядить там, принести обратно
ну это так, в качестве бреда ©

итого тогда 6 квт надо чтобы было 120 тыс грн а оно уже 245 тыс грн барыги не спят а видят ((

Это называется не «барыги», а «экономика»
Иди учи матчасть.

чтобы «взять и перенести на новое место». например — туда, где есть ээ, зарядить там, принести обратно
ну это так, в качестве бреда ©

я тоже этот бред был придумал своими руками но потом подумал что таки я сбреНдил на старости лет и просто добавил кабЕль ))

Это называется не «барыги», а «экономика»

ну в общем в «экономике» это называется «барыги» ))

... мы это проходили на примере «вот у нас случился ураган и всё поломало и вот кто-то предприимчивый тут же ж завёз пилы топоры и гвозди и начал продавать но с наценкой давайте рассмотрим экономику этого барыги...»

ЗЫ: btw когда в техасе случился мороз там местные енерго компании оказались как раз в роли таки «барыг» )) просто бизнес

ЗЫ: а ну и да техас не входит в общую федеральную сеть и перетока на него просто нет ))

я тоже этот бред был придумал своими руками но потом подумал что таки я сбреНдил на старости лет и просто добавил кабЕль ))

кабель до ближайшей заправки с генератором? Ну, тоже можно, но дорого.

ну в общем в «экономике» это называется «барыги» ))

Єкономика — єто способ обеспечивать неограниченній спрос при помощи ограниченніх ресурсов. и да, «єто не спам, єто работает» ©
к примеру, повішение цені регулирует затаренность, когда люди создают дефицит просто скупая про запас недорогие товарі. а вот если бі товар стоил дороже — люди бі подумали, покупать ли лишнее/ненужное.

кабель до ближайшей заправки с генератором? Ну, тоже можно, но дорого.

а я понял ну тоже кейз но к.м.к. это ... хм... дай прикинуть на местности...

у меня запрака была примерно на углу нет слушай без света я бы задолбался так ходить без вариантов (( плюс у меня н-надцатый этаж с 3-метровыми потолками та ещё физкультура и это видимо ... не меньше 1 раза в день

имхо в городе таки договариваться толпой за общий генератор во дворе дома

когда люди создают дефицит просто скупая про запас недорогие товарі. а вот если бі товар стоил дороже — люди бі подумали, покупать ли лишнее/ненужное.

ты прямо пересказываешь анекдот (в частности что интересно похожий кейз тоже рассматривался на курсе экономики) где северный корейца спорит с «западным человеком» мол «западный» говорит мол у нас рис лежит просто в магазине пошёл и купил что такого на что кореец смеётся мол как тот не понимает что если бы б рис был в свободной продаже то кто-то тут же ж пошёл бы б и скупил бы б его весь и всё снова не было бы б риса в магазине в свободной продаже

ты прямо пересказываешь анекдот

Я прямо пересказывают тебе механизм возникновения дефицита на основе ажиотажного спроса.
И да, оно так и работает.

Я скажу такі рішення насправді у більшості випадків ну нах не потрібні. Я зібрав на звичайних двух гелевих акумах по 100А + UPS на 2.5Квт рішення для групи розеток кімнати + холодильник + освітлення і зрозумів що трохи навіть психанув бо розряжається максимум на 20% за 5ти годинне виключення.
У мене ще електроопалення із критичного, але його акумами живити дешевше будинок купити із твердопаливним котлом. Тому там окремий вивід під генератор (ближче до опалювального сезону куплю)

Генератор це дорого, 50 грн коштує виробити 1 кВт. Акуми за скільки часу заряджаються?

генератор — це можливість хоч і задорого, та все ж виробити 1квт. Без генератора у тебе такої можливості може й не бути.

Це що у тебе за генератор такий. Нормальний інверторник десь 285грам/Квт*Г. Ще можна газ підключати на газу дешевше наче буде.
Цієї зими награюсь відпишу :-)

Наприклад Tiger EC3500AS 2.5/2.8 кВт це 1.25 л/год, але 2.5 зняти з нього не реально. До прикладу, якщо заряджати лише зарядну станцію десь подалі від будинків (1 кВт) то витрата палива буде аж1.25л/кВт

Ну зрозумів — не купувати стрьомних генераторів.

Ну-ка, ну-ка, какой «не стрёмный» инверторник даст 285 г/кВт*ч (АКА 0,385 л/кВт*ч) не на бумаге, но по факту?

Ну-ка, ну-ка, какой «не стрёмный» инверторник даст 285 г/кВт*ч (АКА 0,385 л/кВт*ч) не на бумаге, но по факту?

KSi Basic KSB12iS
не могу сказать что вот «чотко 300 грамм на киловатт», но на одном литре он проработал под средней нагрузкой почти 3 часа.

Какая-то из черепашек п#здит:
Номінальна потужність, кВт: 1.0
Час роботи при навантаженні 50%, год: 3.1
Ємність паливного баку, л: 2.5

Итого: на 3 кВт*ч этот генератор потратит >2,5 литров.

Какая-то из черепашек п#здит:
Номінальна потужність, кВт: 1.0
Час роботи при навантаженні 50%, год: 3.1
Ємність паливного баку, л: 2.5
Итого: на 3 кВт*ч этот генератор потратит >2,5 литров.

ну, может у меня литровая банка больше, чем литр — скажем, 3 литра.
А может в пачпорте «время работы под нагрузкой» != «Объем бака/грамм на квт/ч»
И это кстати неслабо вводит в оману, т.к. «время непрерывной работы на одной заправке» — это одно, а «время непрерывной работы, пока не будет нужно остановится и дать остыть» — это другое
У моего гены «время работы до перегрева» — явно меньше, чем «время работы на одной заправке», за счет плотной компоновки и закрытого корпуса.

У моего гены «время работы до перегрева» — явно меньше, чем «время работы на одной заправке», за счет плотной компоновки и закрытого корпуса.

именно потому схема с буферной батареей чисто топчик

... особенно там фишка ещё в том если генератор всё равно «инверторный» что позволяет перенести сам инвертор как раз уже в самый конец для питания уже домашней сети а саму зарядку батареи питать прямо от генератора генератора (каламбур) просто выпрямив ток ну максимум сгладив ещё простым конденсатором

а саму зарядку батареи питать прямо от генератора генератора (каламбур) просто выпрямив ток ну максимум сгладив ещё простым конденсатором

Ну или просто воткнув зарядную станцию в розетку генератора, чтобы не возится с «простыми конденсаторами»

Я навіть генератор знайшов із виводом під зарядку батарей. Правда ще не читав чи можна підлаштувати

а «время непрерывной работы, пока не будет нужно остановится и дать остыть» — это другое

Конкретно у этого «гены» нет ни защиты от перегрева, ни индикации оного. И даже в мануале ничего про «поработал — дай остыть» производитель не пишет.

ну, может у меня литровая банка больше, чем литр — скажем, 3 литра.
А может в пачпорте «время работы под нагрузкой» != «Объем бака/грамм на квт/ч»

А может, всё-таки какая-то черепашка того, и на одном литре бензина этот гена, проработал почти три часа на холостых, выдав суммарно ноль целых, хрен десятых кВт*ч. В любом случае, до целевых 0,4 л/кВт*ч ему как до Луны :-)

З.Ы. Я очень хорошо знаю всю линейку генераторов K&S, не надо мне сказки рассказывать :-)

А может, всё-таки какая-то черепашка того, и на одном литре бензина этот гена, проработал почти три часа на холостых, выдав суммарно ноль целых, хрен десятых кВт*ч. В любом случае, до целевых 0,4 л/кВт*ч ему как до Луны :-)

Ну, не на холостых, разумеется,
но вопрос интересный. Будет возможность — я проверю более подробно, какой у него расход на квт, это интересно и полезно

И даже в мануале ничего про «поработал — дай остыть» производитель не пишет.

Вот это кстати конкретно бесит. непонятно,как и до какой степени можно нагружать агрегат для долгой и плодотворной работы

Вот это кстати конкретно бесит. непонятно,как и до какой степени можно нагружать агрегат для долгой и плодотворной работы

Так прочти же, наконец, мануал :-)

Звертаємо увагу, що для збереження моторесурсу генератора не рекомендуються тривалі навантаження понад 80% від номінальної потужності.
...
В режимі подачі потужності в діапазоні від номінальної до максимальної генератор має працювати не більше 1 хвилини.
...
Резервні генератори не повинні працювати безперервно (наприклад, шляхом додавання палива до баку або підключення до великого паливного баку) або довше, ніж рекомендовано: для бензинових генераторів 4-6 годин, (в залежності від навантаження).

И много другой полезной информации :-)

всё это прекрасно, но «дольше 4-6 часов в зависимости от» — так 4 или 6? какая зависимость? сколько после этого должен быть перерыв?
что такое «длительные нагрузки» — это сколько в часах/минутах?
Что это за такое, если нельзя эксплуатировать при номинальных нагрузках? почему тогда нельзя сказать что «номинальная нагрузка 800ватт», а не 1000вт?
и много других вопросов

Так прочти же, наконец, мануал :-)

посмотрел дополнительно вот тут
ks-power.com.ua/...​ors_Inverter_12i-S_UA.pdf
про 80% нагрузки от номинала — есть (стр 4), про время работы (общее, максимальное, рекомендуемое, от одной заправки) — нет ни слова.

про время работы (общее, максимальное, рекомендуемое, от одной заправки) — нет ни слова.

стр.7

стр.7

Может я не туда смотрю, но на странице (физической) 7 «ПЕРШІ 20 ГОДИН РОБОТИ ГЕНЕРАТОРУ СЛІД ДОТРИМУВАТИСЬ НАСТУПНИХ ВИМОГ:» и далее — только о том, что 2 минуті надо прогреть генератор на холостом ходу
на странице 7 (нумерованной) «ОПИС ФУНКЦІЙ ІНВЕРТОРНИХ ГЕНЕРАТОРІВ» — аналогично «дайте гене пару минут остіть на холостом ходу»
насчет «режим работі генератора х часов работает — у часов остівает, но не более v часов подряд» — там ничего не сказано

Конечно, не туда. Обычно, актуальные мануалы лежат на официальном сайте производителя, а не в кеше Гугла :-)
koenner-soehnen.com/...​ors_Inverter_12i-S_UA.pdf

Конечно, не туда. Обычно, актуальные мануалы лежат на официальном сайте производителя, а не в кеше Гугла :-)
koenner-soehnen.com/...​ors_Inverter_12i-S_UA.pdf

моя ссілка — не на кєш гугла, домен ks-power.com.ua редиректится на koenner-soehnen.com/ua

в бумажной инструкции времени работі нету, єтот пункт добавили относительно недавно, в более свежий вариант инструкции

так цей генератор не інверторний. Я, канєшно, не сварщик, але ніби як синхронний споживатиме плюс-мінус константу. тому чи будеш пів кіловата з нього знімати чи два кіловата — споживання не зміниться. А інверторний зменшить споживання за меншого навантаження. Хіба ні?

Не зовсім. Споживання зміниться, енергія не може взятись нізвідки чи зникнути кудись. Синхронний працює на сталих обертах, але це ніяк не означає що його споживання буде сталим не залежно від потужності навантаження. При зміні навантаження двигун видає різний крутний момент, і щоб його підтримати сталі оберти двигуна в циліндри подається багатша суміш — отже споживання зростає.
Єдиний момент, що при неоптимальних співвідношеннях паливо-повітря падає ККД двигуна, який буде оптимальним на номінальній потужності.

так, енергія ніде не зникне. Я — як людина абсолютно лєва -підозрюю, що економія може за рахунок вибору отптимальних обертів, в той час як синхронник мусиме видавати свої герци і гріти свої радіатори.
А може я тут помиляюсь добряче, бо почув колись давно «інверторний значно економніший» і запам’ятав то безпідставно.
Дякую за уточнення.

Так, економія у інверторного за рахунок зменшення обертів і подачі палива при малому навантаженні. Тому він може більше часу працювати при оптимальному співвідношенні оберти-крутний момент.
Синхронник може зменшувати лише подачу палива, бо якщо не зменшувати — то без навантаження оберти будуть дуже швидко рости.

не 50 грн, а 30. А якщо на магістральний газ перевести, то в два рази дешевше за теперішній звичайний тариф.

А якщо на магістральний газ перевести

то можно а) получить п***юлей от газовой службы б) взорвать к ***м свою многоэтажку или сельский дом

взорвать к ***м свою многоэтажку или сельский дом

Так це потенційна небезпека будь-якого житла, де є газ. Він і без генераторів у населення періодично «вистрілює».

газове обладнання контролюється газовою службою, сертифіковане і використовується усталеним чином.
Газові генератори невідомого походження, самопальнрго під’єднання і з хтозна якими регламентами обслуговування — це вже небезпечніше.

Так то мій батько завжди сам підключав/ремонував колонку і плиту. Але це у приватному будинку і людина з руками з правильного місця. У багатоповерхівці мати сусідів-кулібіних з китайськими геничами я би не дуже хотів

У багатоповерхівці мати сусідів-кулібіних з китайськими геничами я би не дуже хотів

Та ніхто не хотів би, але це факт, з яким доведеться миритися. І ніякого рішення крім лікбезу населення в цих питаннях я придумати не можу.

Так це потенційна небезпека будь-якого житла, де є газ. Він і без генераторів у населення періодично «вистрілює».

Да. Именно поэтому проектированием, подключением и обслуживанием газового оборудования занимаются специально обученные люди, а не макаи с проводом «вилка-вилка»

Ну по перше:
якщо ти підключиш пересувний генератор до магістрального газу то він у кращому випадку через деякий час просто перестане працювати.
Ці генератори пристосовані тільки для балонного пропан бутану.
По друге:
Дійсно є спеціалізовані генератори під магістральний газ, але звісно вони виключно стаціонарного розміщення, від 7 кіловат і 150кг ваги. Такий дійсно погодять і встановлять фахівці газової компанії із дотриманням усіх правил безпеки (звісно у приватному будинку)
Але бляха — вони коштують як купити топовий інверторник такої ж потужності + запас палива для нього на 2-3 сезони.

треба трохи поразбиратися у питанні, нема проблем двигун перевести на метан чи на пропан, це питання підбору газового редуктора, кута запалювання та налаштувань карбюратора

Сумніваюсь що на генераторах є взагалі налаштування наприклад кута запалювання. Ну і головне це в житті не погодить газова компанія.

якщо цей двигун клон хонди gx як 99 відсотків китайців, то запалювання там задається двома планочками біля маховика, яки спрацьовують як тригери на CDI, тому ті хто хочуть порегулювати або купують на Алі планки з регулюванням, або роблять на станку овальні отвори і відпустивши болта корегують під газ, там реально децел пізніше треба зробити, буквально пару градусів

це відео про зазор, але будете знати що треба регулювати
www.youtube.com/watch?v=u7HJlkKTjks

що до газової компанії, знаю коли погоджували офіційно, але у більшості той штуцер проведен як для підключення вуличного газового оборгівача або плити-барбекю

В гелевих без серйозної деградації можна використати тільки 50% номіналу, тому їхня ціна вже й не виглядає такою привабливою як в lifepo4. І ще додати 10 годинний заряд проти 1-2 годин

В мене поки ок. Із напругою рекомендованою сycle usage заряджається після відключення за годину десь. Повністю ще не доводилось розряджати тому мені ок. Подивимось на скільки їх вистачить. У мене ще прикол що отримувати їх можу по ціні −30% від ринку через знайомого власника автомагазину, а LiFePo4 у них нема.

Доречі цікава задачка на яку так і не знайшов швидкої відповіді — якщо є дві послідовно з’єднані 100А батареї — який оптимальний струм заряду 10 чи 20А? Бо наче логічно що 10

Якщо послідовно, то так саме як для однієї. Для свинцю це 0,1 ємності батареї. Тобто для 100Аг це 10А зарядний струм

в 2022 купив AGM свинцеві 4 штуки 100 ah
таки вже пошкодував що зекономив
номінальна ємність ніби 12*100*4 = 4800 wh
заплатив десь 33 тис грн
АЛЕ — юзабельна ємність виходить половину того 2400 wh
крім того вже відчутно деградували за 2 роки.

lifepo4 Pylontech US5000 має ємність 5 kwh*h (з яких 100% юзабельні) коштує зараз біля 80 тис грн.
тобто з врахуванням реальної ємності на гривню отримуємо практично той самий прайс, в бонусі отримуємо набагато більший ресурс та швидку зарядку за 1-2 години

крім того вже відчутно деградували за 2 роки.

Мій сетап взимку 2022/23 витягав чотири години, зараз — ледь до двух дотягує...

Тільки що 7 з половниною годин пройшов. Розрядилась на 40% але споживання таке собі було — ноут, монітори, холодильник, роутер малий телевізор включав, скоріш за все щось стояло на зарядці, а ну світло в туалеті/коридорі вмикали.
Сподіваюсь літо/зиму пройти на цьому + генератор на електроопалення.
LiFePo4 не сильно хочеться навіть не через ціну а струм заряду бо не хочу перевантажувати мережу. Та і щодо їх безпеки використання не знаю. Напевне безпечніше усіляких поверволів з тесл, але все ж таки.

в бонусі отримуємо набагато більший ресурс та швидку зарядку за 1-2 години

тут нужно уточнить, что для зарядки такой батарейки за один час — вам нужна мощность 5,5Квт, єто далеко не в каждой квартире есть — и, зачастую, не всякая сельская сеть такое вытянет
ну и зарядку надо иметь на 5Квт — а это у нас для, скажем, 48вольт — порядка 100А, это очень дохера сколько
короче говоря, проблема всех больших сетапов — хрен ты их нормально зарядишь при «рваном» графике.
Поэтому имеет смысел завести «сетап нищеброда» — Ривер2Макс на 512Вт + инверторный генератор на 1Квт.
4 часа работаешь от ривера + 1 час работаешь и заряжаешься от генератора
Повторять 2 раза в день. За стоимость чашки айс-латте работаешь целый день (ну, это за бенз, я не беру в расчет стоимость зарядки и гены)

тут нужно уточнить, что для зарядки такой батарейки за один час — вам нужна мощность 5,5Квт

Ну між 1 та 10 годинами є багато проміжних варіантів, можна який завгодно струм заряду вибрати.
Зі свинцем вибору нема

Взагалі там по формулі рекомендований струм заряду. А так можна хоч 1А заряджати правда дууууууууже довго :-)

у мене на Жигулях не працюють ніякі формули, акумулятор бере все що може взяти. Якщо акум на 60 АГ трошки розряджений, та в гарному стані то він бере 30 Ампер за милу душу, і лише вкінці зарядки струм падає до 10, і 5 Ампер.
Ті формули касаються того коли роблять профілактичний відновлюючий реставраційний заряд акумулятора.

Якщо акум на 60 АГ трошки розряджений, та в гарному стані то він бере 30 Ампер за милу душу,

Угу. «я заряжаю 5% разряда 30а — и ничо!» ©
Это же то же самое, что зарядить 50% 30ю амперами, да?

Ті формули касаються того коли роблять профілактичний відновлюючий реставраційний заряд акумулятора.

Нит. эти формулы касаются бережного и рационального использования акка, чтобы он не ушатался за пару месяцев

Ну між 1 та 10 годинами є багато проміжних варіантів

Да, есть много. но в исходном сообщении было «зарядить за 1-2 часа», из чего я и расчитал мощность заряда
а так то за 200 часов можно хоть от 60ти ватной солнечной батареи зарядить

у мене кілька автоакумуляторів різних сортів та віку в сумі на 200 АГ вистачає на робочий тиждень за потужним лептопом без обмежень.

у мене кілька автоакумуляторів різних сортів та віку в сумі на 200 АГ вистачає на робочий тиждень за потужним лептопом без обмежень.

У меня Ривер2Макс на 512 ватт, в общем-то то же самое, но если бы подключать ноут черерз юсб и роутер тоже напрямую в 12 — то хватало бы надольше
а так приходится в сеть дома гнать 220,но зато еще и свет нормальный есть. но хватает конечно часов на 5.

тому я замовив DC-роз’єми 5,5*2,1 + крокодили для інтернету і перехідник ТайпСі-DC вхід ноута 5,5*2,5. З часом розбагатію на якусь автозарядку типу Baseus з power delivery 20V 5A.
Чат GPT порахував що без інвертора буде 20% економніше = зайвий робочий день.

тому я замовив DC-роз’єми 5,5*2,1 + крокодили для інтернету і перехідник ТайпСі-DC вхід ноута 5,5*2,5. З часом розбагатію на якусь автозарядку типу Baseus з power delivery 20V 5A.

А я не заморачивался и купил экофлоу (3, на самом деле, но 1ну отдам), и теперь мне не надо ничего докупать

Чат GPT порахував

Пойду выпью корвалолу....

есть зарядные станции сразу с PD100 с 18В, в нее можно воткнуть ноут через толстый юсб шнур и норм работает все, если ноут не умеет заряжаться от юсб

холодос працює?

От станции на 512 ватт/часов? Сами то как думаете?
Конечно, нет
вот от ecoflow delta max 2000 — да, от него может работать
но у меня, к сожалению, сеть разведена так, что холодильник висит не на той линии, которую я подключаю к батарейкам, а переделывать (пока что) лень. но я скорее всего переделаю.

В мене стара версія рівер макс і нормально холодильник від неї працює, правда я її дуже рідко використовую бо анкер 767 поки вистачає на все

В мене стара версія рівер макс і нормально холодильник від неї працює

при выключении на 4 часа 512ватт нормально хватает на работу и свет, а вот на холодильник — уже с вопросами. так то да, по мощности оно потянет, но недолго

на холодильник я уже где-то тут писал у меня по опыту #внезапно не потянуло как раз 500 ватт «фирменное зарядное» как я уже таки разобрался в какой-то момент оно ловило перегрузку и выключалось (сперва я думал оно просто по таймеру уходило пока холодильник «не гудел» но потом оказалось что по перегрузке)

вместо него стал тогда «автомобильный» инвертор правда при этом на 800 ватт )) его хватало точно по крайней мере после него ни каких проблем и прерываний не возникало пока хватало батареи холодильник прекрасно держался

на холодильник я уже где-то тут писал у меня по опыту #внезапно не потянуло как раз 500 ватт «фирменное зарядное»

у ривер2макс пиковое 1000 вт, хватит на старт холодильника

кстати я всё забывал глянуть сек гляну что там у моей батарейки в спеках...

в общем я не найду но к.м.к. как раз в 500 ватной «буста» нет

Там не сто процентов юзабельны
У меня 11 uc3000c и виктрон как и пилонтех рекомендует оставлять 20% и в режиме резерва заряжать на 80% максимум

х.з. знакомые показали собраный в корпусе 42 юнита инвертор кажется 24 квт 3 фазы и 3 батареи 48 вольт общей ёмкости 18 квт час если мне не изменяет память

общая можность зарядки 16 квт опять же ж если я ни чего не путаю ))

это уже стационарные решения)

поставили стационарно в парадном и в дырку затянули провода в квартиру

х.з. знакомые показали собраный в корпусе 42 юнита инвертор кажется 24 квт 3 фазы и 3 батареи 48 вольт общей ёмкости 18 квт час если мне не изменяет память
общая можность зарядки 16 квт опять же ж если я ни чего не путаю ))

Угу. В доме с газовыми плитами? Удачи

поставили стационарно в парадном и в дырку затянули провода в квартиру

Потом это всё йобнуло, пожар, все сдохли к ***м, потому что хитрожопые ебалаи мало того что разместили в «парадном» (расчленинград, штоле?) опасное и легковозгорающееся оборудование, мало того что КАПИТАЛЬНО перегрузили сеть — так еще и перекрыли положенные пути эвакуации
но да, как бы насрать на это всё.

Угу. В доме с газовыми плитами? Удачи

и газовой колонкой на горячую воду я когда-то в таком жил кстати в харькове

так еще и перекрыли положенные пути эвакуации
но да, как бы насрать на это всё.

они ещё и генератор поставили возле дома )) толстенький такой на 200 квт

и соседи соседнего дома тоже свой поставили но пожиже то ли 20 квт то ли 40 а может 30

уже даже объявление в соседском чатике сделали что по ночам с нуля до 5 генератор включать не будут потому что соседям которым окна на ту сторону грустно очень

получается ночью постирать не получится даже от батареек ((

и газовой колонкой на горячую воду я когда-то в таком жил кстати в харькове

Штатная подводимая на квартиру мощность в типовой советской многоэтажке с газом — 1.3Квт, я бы крайне не рекомендовал сажать там на фазу зарядку в почти 6 киловатт.

получается ночью постирать не получится даже от батареек ((

стандартный цикл стирки занимает примерно 2 часа и потребляет около 350вт/часов, при максимальной мощности при нагреве воды 1800 ватт и средней что-то около 130-140 ватт.
не вижу причины почему нельзя постирать от батарейки.
экофлоу дельта, к примеру, нормально держит стирку.

Штатная подводимая на квартиру мощность в типовой советской многоэтажке с газом — 1.3Квт

я сомневаюсь на счёт 1.3 квт потому что я там жил и утюг и кипятильник там в общем нормально включались как и 2 квт чайник чуть попизже уже в не советское время подарочных электро чайников импортных

при максимальной мощности при нагреве воды 1800 ватт

кстати да как они тогда все себе бойлеры ставят?

не вижу причины почему нельзя постирать от батарейки.

в конкретном кейзе если «домовой» генератор на который запитан вся домовая инфраструктуру включая лифты и воду и если его отключить соотв. ночью с 0 до 5 то подачи воды тоже не будет и соотв. стиралка не получится именно из-за отсутствия воды

ЗЫ: конечно в теории тут можно добавить ещё собственный напорный бак на воду но к.м.к. это уже перебор

ЗЫ: посмотрел инструкцию там пишут «цикл стирки 42 литра воды» ну в принципе если «обычный» бойлер на 80+ литров то соотв. наверное можно соорудить такой напорный бак ну либо конечно напорный насос из бака уже без напорного ))

я бы крайне не рекомендовал сажать там на фазу зарядку в почти 6 киловатт.

btw тогда странно бы б выглядело зачем в доме с 1-фазным вводом будет надо 3-фазная «зарядная станция»

ЗЫ: вот у американцев хорошо у них «сплит» на 220/110 и ни каких проблем «с фазой» ))

я сомневаюсь на счёт 1.3 квт потому что я там жил и утюг и кипятильник

"штатная подводимая мощность"!="сколько может выдержать проводка"
У меня в квартире проводка может выдержать что-то порядк 25КВт, а вот силовой кабель в подъезде этого уже не выдержит, особенно если и другие жильцы по стояку захотят что-то включить
да, энергетики ставят автомат на 16А, что дает 3.2Квт, но тому 2 причины а) они тупо дешевле чем на 10А или на 6А б)статистически сеть таки выдерживает такую нагрузку за счет того что не все одновременно включают что-то мощное (но см. зимний период с обогревателями, когда регулярно даже ВРУ горят) и в) ну реально, 6А не хватит (ну хотя когда как, если СИЛЬНО УЖАТЬСЯ то можно прожить)
а вот если ты зайобываешь горэнерго, ругаешься с ними, не платиь- то вот в Ха к примеру ставят таким балалаям т.н. ПЗР — прибор защиты релейный. Контактор+Реле тока, который отрубает нагрузку четко в 1301 ватт. И всё. Никаких «тройной номинал для старта». 1301 — 5 минут сидишь без света. Ни чайник не включить, ни холодильник в пару с чем то не стартует, ни фен, ни пылесос :)
По пачпорту в квартиру заходит 1,3Квт. В реальности то да, чуть повыше ограничения, но тоже не бог весть какие, я выше писал

а вот если ты зайобываешь горэнерго, ругаешься с ними, не платиь- то вот в Ха к примеру ставят таким балалаям т.н. ПЗР — прибор защиты релейный. Контактор+Реле тока, который отрубает нагрузку четко в 1301 ватт. И всё. Никаких «тройной номинал для старта». 1301 — 5 минут сидишь без света. Ни чайник не включить, ни холодильник в пару с чем то не стартует, ни фен, ни пылесос :)
По пачпорту в квартиру заходит 1,3Квт. В реальности то да, чуть повыше ограничения, но тоже не бог весть какие, я выше писал

тогда тебе сам бог велел ваший советский православный ставить на входе в свою сеть систему накопления энергии которая будет «собирать» по твоих 1.2 квт за час и «складывать» в батарейку которая может отдавать уже «всё»

по 1.2 квт за час это в сутки 24 часа можно набрать 28.8 квт час или 864 квт час в месяц что не так и плохо потребление к.м.к. и должно покрывать

уже сама батарейка на 28.8 квт час сама по себе «уже очень не плохо» так что решение твоего вопроса к.м.к. на сегодня технически вполне есть

а вообще я уже вижу эта тема про уточку уже абсурдна ((

по 1.2 квт за час это в сутки 24 часа можно набрать 28.8 квт

Подсказываю: у меня сегодня свет был 6 часов (и сейчас его нету тоже)
так то да, идея забавная — накапливать ЭЭ для «пикового» потребления. но, как правило, такое нужно только для СЭС
Хотя я вот, к примеру, использую такое чтобы от киловатного гены через двух киловатную станцию запитывать двухкиловатную нагрузку.

так то да, идея забавная — накапливать ЭЭ для «пикового» потребления. но, как правило, такое нужно только для СЭС

вообще то так работают гидро аккамулирующие станции потому что «базовые» атомные станции работают и днём и ночью одинаково и соотв. технически выгодно ночью где нагрузка меньше энергию куда-то «собирать» и «отдавать» её соотв. днём

вообще то так работают гидро аккамулирующие станции потому что «базовые» атомные станции работают и днём и ночью одинаково и соотв. технически выгодно ночью где нагрузка меньше энергию куда-то «собирать» и «отдавать» её соотв. днём

Спасибо, я знаю что такое ГАЭС и зачем они нужны.

Подсказываю: у меня сегодня свет был 6 часов (и сейчас его нету тоже)

соотв. за 6 часов по 1.2 квт ты сможешь «собрать и отложить» 7.2 квт часов на сутки что на месяц получается 210+ квт часов

... что не так много но при разумном расходе должно хватать полностью к.м.к.

ЗЫ: у меня «холостяцкий расход» был 30 квт час в месяц но я не уверен на счёт холодильника но кажется был плюс горячая вода у меня на газу плюс стиралка на самом деле была «в другом месте» ))

так или иначе «в особых условиях» к.м.к. 210 квт час на месяц должно хватать

... что не так много но при разумном расходе должно хватать полностью к.м.к.

при разумном подходе мне хватает 300 ватт в час, спасибо
а при еще более разумном — 80 ватт в час

если его отключить соотв. ночью с 0 до 5 то подачи воды тоже не будет и соотв. стиралка не получится именно из-за отсутствия воды

ЗЫ: конечно в теории тут можно добавить ещё собственный напорный бак на воду но к.м.к. это уже перебор

Напорный бак не сработает, т.к. защита стиралки просто вырубится из-за «нет воды». Обычно ставят или мини насосную станцию, или паралельно клапану запитывают туристический насос, клапан открылся — пошла напруга — насос начал качать. немного колхозно, но работает. с насосносй станцией с одной стороны проще — не надо лезть в машинку, с другой — сложнее — надо её подключать (тоже не бог весть какая технология)

Напорный бак не сработает

я и имел в виду ту штуку с мембраной и газовой половиной под давлением внутри

сложнее — надо её подключать (тоже не бог весть какая технология)

имхо я не очень вижу что там её подключать плюс насосная станция имеет в виду насос который создаёт давление и «забивает» его в тот самый «напорный бак» который так само служит «буфером» чтобы насос туда сюда не гонять (ресурс) а просто чтобы работало скажем тех же ж 42 литра на самом чисто баке и только после этого понадобиться «подкачать» и соотв. снова запустить насос

.... только в случае с водопроводом у тебя водопровод уже под давлением и соотв. это его и «перекачать» в «напорный бак» а иначе тебе воду всё равно взять не откуда по скольку из системы водопровода ты сам «насосом» её вряд ли выкачаешь в т.ч.

т.е. грубо говоря речь идёт об таком самом ... как это называется...

имхо я не очень вижу что там её подключать

нужно разместить сам бак, разместить насосную станцию, переделать запорную арматуру, чтобы можно было переключать поток воды, и так далее. Да, это не бином ньютона, но возня
с туристическим насосом — достаочно поставить рядом бочку с водой (а иногда и большое ведро) и кинуть туда трубку забора воды.

только в случае с водопроводом у тебя водопровод уже под давлением и соотв. это его и «перекачать» в «напорный бак» а иначе тебе воду всё равно взять не откуда по скольку из системы водопровода ты сам «насосом» её вряд ли выкачаешь в т.ч.

Ставишь на пол бочку на 100 литров, заполняешь, когда вода в трубах есть — расходуешь, когда воды в трубах нет
такая себе «водяная зарядная станция». на дачах постоянно используется, где вода или привозная, или дается, скажем, раз в неделю — набрал себе бак — остальное вребя идёт раздача из бака

btw тогда странно бы б выглядело зачем в доме с 1-фазным вводом будет надо 3-фазная «зарядная станция»

не «3х фазная зарядная станция», а «для того чтобы зарядить за час 5Квт/ч аккумулятор — надо 5,5Квт мощности» ©
Это не трёх фазка, и не надо мне начинать рассказывать что «нагрузка свыше 3.5Квт может подключаться только к 3х фазно сети». Я в принципе говорю что у больших сетапов — есть свои проблемы.

Это не трёх фазка, и не надо мне начинать рассказывать что «нагрузка свыше 3.5Квт может подключаться только к 3х фазно сети». Я в принципе говорю что у больших сетапов — есть свои проблемы.

если ты про мне то таки я как раз прямо пишу что завод 3-фазного ввода в обычные городские квартиры это как раз полная х.ня сделанная строго целе направлено с целью удешевления конструкции на этапах «от щитка до хаты» плюс ещё надо посмотреть кто автомат защиты щитка будет дешевше 1 полюс на 63 ампер или 3 полюс по 20 ампер

для потребителя любой «квартирной» мощности в этом ни какой разумного смысла нет от слова совсем просто потому что потребителю квартирному 3 фазы как настоящие 3 фазы даром не сдались а по сути он имеет на входе «3 по 1-й» которых даже соеденить параллельно нельзя

... и соотв. каждый единичный потребитель у тебя ограничен не просто теми же ж 20 ампер но ещё и тем что именно ещё повешено на эту 1 фазу из 3-х потому что автоматически выбирать фазу по нагрузке этого пока не так просто (точнее от слова совсем я проверял)

соотв. имея «нормальные» 240 на 1 фазе 63 ампера пусть даже это «условно равные 60» я получу просто 14.4 квт входной мощности на которые я буду просто «вешать» всё подряд просто потому что оно всё равно не включается всё одновременно на все 14.4 квт а точнее больше в сумме по приборам подключения

а имея 3 по 20 ампера я буду мудохаться с тем чтобы придумать как рассовать по всем 3-м приборы чтобы включение чайника 2.2 квт 9.17 ампера не приводило к выбиванию всей линии на которой бойлер 1.5 квт 6.25 ампера и ещё как раз включилась стиралка которая «выбрала» в пике 1.8 квт 7.5 ампера что в сумме дало мне 9.17 + 6.25 + 7.5 = 22.92 ампера что чуть больше и на самом деле автомат даже какое-то время протянет но лишь какое-то время просто потому что он туда для того и поставлен чтобы «не тянуть» долгое время под перегрузкой

и не надо мне начинать рассказывать что «нагрузка свыше 3.5Квт может подключаться только к 3х фазно сети».

расскажи мне ещё про устройство квартирной проводки современной квартиры от 3-фазного ввода

ЗЫ: история «за 3-фазный ввод» относится ко временам когда дома были на 2-3 этажей и электроплит не было и общая мощность подключения была на столько малой что «перекос фаз» действительно был доступен простому рядовому потребителю жильцу дома

сегодня у меня в доме в киеве на самом деле 3 дома общим числом квартир что-то 400 мощностью подключения 3×25 ампера (но у меня на этаже есть 2 квартиры подключенные на 32 ампера) итого общей суммарной мощностью грубо 7.2 мегаватт или 7,200 киловатт

для примера генератор во дворе который «держит» всю машинерию на 3 дома включая лифты он «всего» на 200 квт и я знаю «в дежурном режиме по отключению» он выдаёт 40-60 квт а не все 200

это всё к тому что на такой общей мощности подключения и числу отдельных точек подключения (квартир) устроить «перекоз фаз» чисто статистически крайне мало реально и какого-либо нет смысла делать вводы в квартиры 3-фазные кроме да чистой экономии и «не заморочке на деталях»

ЗЫ: ти прицепился к моим 3-м фазам только потому что я рассказывал за конкретный сетап на конкретную квартиру и привёл конкретные цифры уже конкретной практической реализации да всем насрать как там живут крестьяне колхозники и пролетарии в своих трущобах вот сирьёзно

ЗЫ: но опять же ж я дал вполне рабочую схему как из «твоих» 1.3 квт разрешённой мощности подключения сделать «вполне нормальные» ... сколько там было? 1.2×24 = 28.8 квт час в сутки потребления просто «прокачивая» это через буферную батарею и последующий снова инвертор нужной тебе мощности

не «3х фазная зарядная станция», а «для того чтобы зарядить за час 5Квт/ч аккумулятор — надо 5,5Квт мощности» ©

ещё раз я говорил за конкретный сетап где уже 3-фазный ввод в квартиру и соотв. делать инвертор 1-фазный чисто себе дороже просто потому что придётся полностью «перекраивать» весь щиток а так на 3 фазы инветор достаточно будет лишь «просто добавить ввод для инвертора» а остальное остаётся то же ж самое и продолжает то же ж самое работать уже «от сети» в моменты когда свет дают

всё остальное приплёл уже ты

всё остальное приплёл уже ты

Очень много слов, сорри, я не осилил.

ЗЫ: вот у американцев хорошо у них «сплит» на 220/110 и ни каких проблем «с фазой» ))

У нихх свои проблемы есть с этим делом

які ? 300А зараз дають на нові будівлі

Новые != все
и я там кажется даже специально писал тип домов, но кому оно надо, читать?

зы да, 60квт на квартиру, в новострое? вот прям входной автомат там стоит на 300 ампер.... зря я сегодня так рано встал, у меня явно глюки....

упд а, на дом американский? ну может быть, да.
«свои проблемы» — я не вникал, т.к. мне оно особо не нужно
на ютубе попадаются ролики электрика, он рассказывает о плюсах и минусах разных систем. нихера непонятно, но очень интересно ©
там какие-то проблемы с мощностями, из-за чего должно быть две фазы вместо одной, еще что-то такое.... ничего особенного, но система тоже не идеальная, со своими плюсами и минусами

Ну от мені цікаво було що не так у штатах, де мінімально 60а у старих будинках, 100-200 у 1980+ і 300а у нових. У мене є досвід і з нашими 0.4кВ і з американськимі, тому і питав, що за проблеми такі

Ну от мені цікаво було що не так у штатах, де мінімально 60а у старих будинках, 100-200 у 1980+ і 300а у нових. У мене є досвід і з нашими 0.4кВ і з американськимі, тому і питав, що за проблеми такі

Из того что мне запомнилось, так это необходимость иметь «двойную» проводку на 120 и на 240, чтобы питать обычные приборы и мощные, типа сушилки или кондея
у нас такие проблемы тоже есть, но порог всё таки повыше будет, там где мы уже на 380 переходим, а до этого всё домашнее оборудование питается одной напругой
плюс что-то с заземлением/нулём у них своё своебразное есть. у нас тоже есть, просто другое.

там где мы уже на 380 переходим, а до этого всё домашнее оборудование питается одной напругой

ты хоть один прибор домашнего знаешь который реально питается 380 вольт?

... я теоретически слышал только что есть бойлер и это пожалуй всё

так я думал у меня самого плита «типа 380» но оказалось там просто «2 контакта на вход которых можно подключить на разные фазы соотв. 220 + 220»

ты хоть один прибор домашнего знаешь который реально питается 380 вольт?

Я не писал про «домашний прибор», но таки знаю
например Варочная поверхность Beko HII64200FMT
Водонагрівач Bosch Tronic 1100 B
Электрический котел Tenko Эконом 12 380

да, это не совсем то, что «3х фазный двигатель» (который на самом то деле тоже не совсем 3х фазный), но тем не менее

«3х фазный двигатель» (который на самом то деле тоже не совсем 3х фазный)

А який?

А який?

Ну, 3х фазный двигатель можно подключить к однофазной сети по схеме треугольник со стартовым и рабочим конденсаторами. Я небольшой специалист в этом деле, в деталях не разбираюсь, знаю вид схемы и принципиальную возможность подключения.

Так, можна підключити, але тоді він буде працювати в неоптимальних режимах. Для невеликих наватажень і так піде, коли простота і доступність 3-х фазної мережі переважує. Це вже дещо застарілий підхід. Сучасна інверторна техніка подає на мотор трьохфазну напругу, навіть моторчих HDD є трьохфазним.

Так, можна підключити, але тоді він буде працювати в неоптимальних режимах. Для невеликих наватажень і так піде, коли простота і доступність 3-х фазної мережі переважує. Це вже дещо застарілий підхід

Не буду спорить. с моей утилитарной точки зрения если оно может работать и на 3х фазах и на 1й фазе — ну значит оно не 3х фазное.
хотя со строго научной точки зрения это скорее всего звучит бредово.

Це так вчили у ХАІ ? Мені здавалося толковий виш

Це так вчили у ХАІ ? Мені здавалося толковий виш

это было 25 лет назад. Я крайне мало занимался 3х фазным оборудованием всё это время, знаете ли.

Ну ми усі у космос не літаємо, але що земля не пласка памʼятаємо ще з школи

Ну ми усі у космос не літаємо, але що земля не пласка памʼятаємо ще з школи

Вот и я помню про 1 фазу, 3 фазы. про особенности работы 3х фазного мотора в схеме трегуольник — не помню, и мне это не надо.

работать и на 3х фазах и на 1й фазе — ну значит оно не 3х фазное.

Тоді нічного 3-х фазного взагалі не існує 😁, бо все може робити без 3-х фаз на вході, якщо з конвертацією будь то конденсатор для здвигу фази, випрямляч в DC чи/та інвертор

Тоді нічного 3-х фазного взагалі не існує

Аминь.

«свои проблемы» — я не вникал, т.к. мне оно особо не нужно

)) я тебя полюбил я тебя научу

там какие-то проблемы с мощностями, из-за чего должно быть две фазы вместо одной

проблема елементарная чистая физика 7-й класс советско приходской школы

для подания одинаковой мощности нужно умножение тока на напряжение и соотв. чем меньше напряжение тем больше приходится делать ток

300А зараз дають на нові будівлі

и здесь 300 ампре на все 240 вольт это таки разница чем если бы пришлось делать 600 ампер на 110 вольт ну просто потому что 600 ампер это реально много

это реально много во всех элементах как то подводящий кабель и контакты и размыкатели и вообще вот это всё

точно так же ж в розетке она вообще в смысле на амперы ограничена потому что снова придётся делать её тупо толще по сечению всех проводников плюс там уже будут начинаться проблемы с искрениями и так далее

это хорошо видно как раз на аккамуляторном токе которого ампераж уже совсем серьёзный как то 5 квт мощности это больше 400 ампер тока на 12 вольт

потому собственно системы такой мощности с 12 вольт ни кто уже не делают а просто наращивают напряжение до 24 и 48 вольт

там какие-то проблемы с мощностями, из-за чего должно быть две фазы вместо одной

это просто именно из-за этого и ещё там не совсем «фазы» потому что это одна и та же ж фаза именно в значении 3-фазного «базового» переменного тока

в америке «базовый» переменный ток всё так же ж 3-фазный ))

просто в схеме 240/110 это вторичная обмотка трансформатора с которой сделан вывод ровно от середины и эта середина используется в тех местах где 110

в буквальном смысле «половина обмотки» это" обмотка у которой витков в 2 раза меньше" и соотв. с принципом работы трансформатора на ней просто в 2 раза меньше напряжение как если бы она была одна сама по себе

но система тоже не идеальная, со своими плюсами и минусами

ну пока что нет там ни какого «плюсами минусами» )) опять же ж исходя из всё того же ж

я не вникал, т.к. мне оно особо не нужно
на ютубе попадаются ролики электрика, он рассказывает о плюсах и минусах разных систем. нихера непонятно, но очень интересно ©
Новые != все

в Украине с этим вообще какие-то мутки «аля 50-е прошлого века» в частности из наблюдаемого мной я видел в относительно новых домах (этого века много квартирные с электро плитами без електро отопления)

1 фаза ввод 50 ампер на квартиру 1к 40+ метров
3 фазы ввод 25 ампер на квартиру 1к 60+ метров
3 фазы ввод 20 ампер на квартиру 2к 90+ метров

да у нас негров линчуют )) формально мы таки «юг» (я кстати пока так и не привык)

... честно для меня совершенно загадочно зачем ты ко мне это пишешь но опять же ж возвращаясь уже к политическим вопросам твоими же ж претензиями даже если так

то тебе какое дело хоть чисто технически хоть «за державу обидно» но вообще если тебе интересно именно технически в т.ч. за подключение генератора и/или инвертора я могу рассказать тут тема уже популярная наши дни

ЗЫ: и да лично я ни каких реальных проблем для «гражданского» и «малой комерции» потребления не наблюдаю а более того чисто эстетически американский щиток конечно не так красив как «советский евро ремонт с квартирным щитком» (при чём вот реально тупо _не_ красив гыгыгы) но при этом чисто технически оно там «тупое как дверь» и подключение чего угодно точно так же ж «тупое как дверь» и это ещё и включительно с расширением щитка «тупо добавить линию в гараж или на зарядку теслы» то скажем сам щиток там работы буквально «около нуля» а всё остальное обычная протяжка проводки

т.е. американский щиток это совершенно тупые 3 шины (куска провода) на которые цепляется больтами вводной кабель 240 соотв. «+» и «-» 240 и «нуль» от них и они тупо идуть «+» слева «-» справа и «нуль» по средине и на них тупо ставяться «брекеры» предохранители сразу на 2 соотв куска кабеля и дальше пошло на выход к потребителю просто «забивается» сверху до низу и соотв. внизу место ещё есть чтобы добавить ещё когда надо

сравнить для примера с стандартным din щитком в котором несколько «шин» (чисто механический крепёж) по 12 «модулей» (18 есть но это редкость ставят но я ставил) да ещё и «3 фазы» ... это мягко говоря небо и земля

ЗЫ: кстати да «добавление мощности» тебе просто тупо перетягивают новый кабель ввода в дом и всё и если скажем там воздушная линия так вообще без вопросов а если уже современная «подземный ввод» (эстетично и практично и даже надёжно но не дёшево) тогда приходится ещё заниматься земляных работ

но сама процедура точно такая же ж «обычная»

ЗЫ: я всё подумывал «пободаться» с кивеэнерго на предмет поставить себе на счётчике таки тоже 32 ампера но наверное это уже не при моей жизни )) а жалко даже как-то по своему

то тебе какое дело

Просто отмечаю, что у каждой системы энергоснабжения есть свои плюсы и свои минусы, и если, скажем, «в американской систем снабжения этой проблемы нет» — то есть свои, другие, которых нет у нас — и наоборот.

Штатная подводимая на квартиру мощность в типовой советской многоэтажке с газом — 1.3Квт

Ні зараз типовий ввід на квартиру 3/5Квт навіть на советські панельки.
1.3Квт це скоріш внутрішня та галіма алюмінева проводка і то вона хіба що у бабусь залишилась.