Чи існує Junior DevOps Engineer? Обговорюємо

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

В спільноті часто виникає обговорення, чи існує така роль, як Junior DevOps Engineer? Який досвід очікують від такого спеціаліста та які задачі може виконувати?

Виходячи з трендів jobs.dou.ua, такі спеціалісти дійсно існують, але вакансій мало — 2-3 на місяць. Зазвичай, роботодавці очікують, що це спеціаліст, який має практичний досвід з основними технологіями та інструментами або ж досвідчений системний адміністратор.

Діліться своїми думками та спостереженнями в коментарях. Спробуємо скласти портрет такого фахівця.

А якщо ви хочете обговорити перспективи, кар’єрні можливості та тренди DevOps з колегами, запрошуємо вас на офлайн DOU DevOps Meetup, що відбудеться вже 13 червня у Львові.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
, чи існує така роль, як Junior DevOps Engineer? Який досвід очікують від такого спеціаліста

Як і будь який інший інженер, джун девопс має знання але не має (чи має мінімальний) практичний досвід по своїй спеціальності.
Ніякої різниці між джуном девом/тестером і джуном девопсом немає.

Дев опс це практики. Є люди які займаються опсом чисто. Вони базами займаються. За логами дивляться. За проксі, за інфраструктурою, За гітлабом, гітхабом. Скрипти пишуть. Розбираються о оут оф меморі. Займаються кубером, кафкою, авс енвом. Кеш доглядають. Дженкінс сюди туди таскають. Клауди моніторять. Скажіть, що з цього не може робити будь який інший інженер який замається розробкою. Повільніший буде. Мабуть. Скільки часу він буде повільніший. Місяць, два, пів року. А потім він зможе опс операції робити, на рівні тих хто тим займається роками. Не бачив дуже різниці. Хоча, мабуть, люди краще баш і лінукс знають і пишуть скрипти на цому. Плюс краще curl юзають.
Мабуть, тут є проблема того, що хтось встановив рамку.
Інженер, девелопер, девопс, фронтендер, бекендер. Люди загнали себе в ці рамки і тепер шукають чарівні ключики як вибратись по тій чи іншій драбині.
В школі і універі мабуть не те щось викладають. Мабуть, треба вчити аналізу, декомпозиції, синтезу. Методам розвязку задач, пошуку рішень. Висуненню гіпотез. Оцінці результатів.

Наразі я інтерн-девопс за спиною 5 років досвіду як бекенд девелопер, важко було найти насправді так як вакансій мало і велика конкуренція. Інколи просто опускались руки але наполегливість, саморозивиток і постійно тримати в голові що я повинен довести (знаннями) що я кращий за інших допомогли найти омріяну роботу. Тому так, junior девопси існують).

Нащо саме приходити в девопс інтерни із 5-річним досвідом бекенд розробки? Це ж значно менше грошей

Нащо саме приходити в девопс інтерни із 5-річним досвідом бекенд розробки?

Очевидно що бекенд дев з нього був поганий)
Бо в іншому випадку свічнувся б на проекті з дева на девопса, доріс до ± міда маючи ту саму ЗП.

ну ти й дійсно Антон, в кожного своя історія і різні ситуації. Я був суто заточений під Magento технологію яка зараз не потрібна і це не одне і те саме що мати Сімфоні чи Ларавель досвід. Для мене гроші не відігравали великої ролі, на відмінну від тебе я так розумію раз ти конкретизуєш це. А от перейди на іншу спеціальність, отримати ще один досвід і в майбутньому завжди бути необхідним гравцем в IT ринку.

Ну якби

Я був суто заточений під Magento технологію яка зараз не потрібна

і означає що

Очевидно що бекенд дев з нього був поганий)

Від бекенд дева (ще й з 5 роками досвіду) очікується що він знає і має досвід в кучі технологій а не є "конфігуратором Magento/1C)

В кожній команді має бути девопс, щоб девелопери концентрувалися на коді а тестувальники на тестуванні

Якщо вам цікаво почитати і про вимоги до сеньйорів, то якраз сьогодні вийшла аналітика на цю тему: dou.ua/...​ops-engineer-skills-2024

Не існує
І сеньйора не існує
Девопс не роль

Будь-який сеньор розробник, або ж досвідчений QA automation інженер вже мають навички DevOps. Тому що поправити пайплайн, налаштувати контейнер, написати скрипт, порозумітись у nix-системі, або роздати права у хмарі доводилось майже кожному з досвідом 2-3 роки. Ну чим не DevOps Junior?

Будь-який Senior QA / DEV engineer — майже junior devops. Згоден.

Ні вони всі практикують девопс
Навіть продукт овнер і пм

Зазвичай завданнями джуна девопса займаються звичайні бек енд розробники шо налаштувати пайплайни, тераформи по шаблону якомусь ...

Так, існує.
Вакансій мало, бо компанії часто мають свої академії і беруть звідти, також часто на цю позицію переходять з інших напрямів, наприклад з сисадміна.
Особисто моя вимога на позицію: щоб людина сама налаштувала свій хочаб мінімальний CI/CD пайплайн, наприклад: GitHub Actions + Docker + AWS ECS

Підписатись на коментарі