Як шукати роботу за кордоном використовуючи рейтинг українських університетів
Привіт! Пошук роботи — це також робота, потрібно досліджувати наявні можливості, перевіряти юридичну інформацію про компанію та її власників, читати відгуки, писати відгуки, дивитись хто з LinkedIn-контактів працює у компанії, дізнаватись про наявність реферальної програми. Прям справжня робота, до якої потрібно ставитись відповідально.
Розповім, яку стратегію пошуку роботи використовував раніше та яку зараз.
Попередня стратегія пошуку роботи
Раніше, навіть будучи працевлаштованим, я регулярно переглядав наявні вакансії. Коли шукав нову роботу то просто активовував профіль на Djinni та погоджувався на пропозиції в LinkedIn.
На DOU відгукувався рідко, всього 50 разів за 7 років, бо за моїми спостереженнями, рекрутери цінують тільки самостійно знайдених кандидатів.
Дуже багато наймів через Djinni, дуже багато через LinkedIn, після відгуків через DOU тільки на співбесіди запрошували.
Коли переглядав вакансії, то, звісно, досліджував компанії та відгуки про них. Спочатку переглядав всі відгуки, але з часом почав звертати увагу тільки на відгуки від фахівців схожої з моєю спеціалізацією.
На технічних конференціях розпитував про компанії, фахівців з якими тільки познайомився.
Коли був інтерв’юером то також за можливості розпитував кандидатів про компанії, куди вони проходили співбесіди.
Мій пасивний пошук роботи був справді пасивний, просто досліджував, за півроку-рік частину інформації забував, а частина переставала бути актуальною.
Якщо, будучи у пасивному пошуку роботи, дуже зацікавлювався вакансією, то міг активувати Djinni-профіль на тиждень, щоб дочекатись повідомлення від цієї конкретної компанії, всім іншим ввічливо відмовляв.
Поточна стратегія пошуку роботи
Зараз я задоволений проєктом, проєкт в сфері MedTech, з цим доменом хотів попрацював вже давно. А враховуючи, що вже добре злагоджена команда, лояльне керівництво, прямий контракт та гарні умови праці, то хочу попрацювати побільше за середньостатистичні два роки.
Але за попередні роки виробилась звичка переглядати вакансії та досліджувати компанії, а враховуючи, що інформація забувається, то почав вести нотатки у форматі відгуків про компанії та тем на DOU, щоб звичка переглядати вакансії підсилювала майбутній активний пошук роботи в Україні мені та спільноті Go-розробників.
За роки роботи в Україні вже звик переглядати вакансії на Djinni та DOU, фільтрація там добре зроблена, але на цих ресурсах замало вакансій з прямими контрактами у закордонні компанії, тому довелось розбиратись з LinkedIn, де на фільтрацію вакансій часто скаржаться — є за що.
Пошук прямих контрактів через LinkedIn
Шукати прямі контракти складно, але в процесі роботи над своїми проєктами, u8views.com та readytotouch.com, вдалось значно спростити ручний пошук прямих контрактів на основі двох ідей:
- працевлаштуватись в іноземну компанію простіше, якщо в компанії вже працюють українські фахівці;
- пасивний пошук роботи має підсилювати майбутній активний пошук роботи.
Перша ваша ціль — це знайти в LinkedIn фахівців родом з України. Для цього переходимо у пошук людей та у фільтрі «School» вибираємо всі українські університети з рейтингу IT-вишів, ось готове посилання: фахівці родом з України.
Друга ваша ціль — це знайти та сформувати список компаній, які мають вакансії за вашою спеціалізацією. В моєму випадку це Golang. Навіть якщо вакансія закрита, то все одно додавайте компанію до списку.
Тепер вам потрібно відкрити попереднє посилання «фахівці родом з України» та у фільтрі «Current company» додати попередньо знайдені компанії. Тепер у вас є список іноземних компаній, де працюють фахівці родом з України.
Далі я зазвичай додаю в контакти та можу запитати про компанію, прикладу чи є реферальна програма або ж написати, що розглядаю компанію для майбутнього працевлаштування.
Мій досвід
Минулого року зацікавився двома компаніями, додав в контакти фахівців, які родом з України.
Перша компанія розробляє NoSQL то просто дізнався, що саме треба буде робити Go-розробнику.
Друга компанія розробляє SuperApp то домовились про онлайн-зустріч та поспілкувались детально.
6 коментарів
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.