Корисні поради в побудові CV для ІТ
Привіт. Мене звуть Валентин Вівчарик і я Senior Java Developer з багаторічним досвідом і сьогодні я спробую поділитися своїми знаннями та досвідом
Основні пункти в пошуку роботи
Багато хто вважає пошук роботи чимось тривіальним. Накидав резюме з голови про свій досвід і все, дальше ходиш розсилаєш на вакансії, а потім співбесіда і офер. Якщо ви хочете влаштуватись хоча б кудись на будь-яку запропоновану зарплатню то це ваш вибір і не мені вас відмовляти.
Але чи саме цього ви хочете? Відправляти десятки, а то і сотні резюме і приймати офер на середньостатистичну зп? Сьогодні я постараюсь дати кілька корисних порад які я засвоїв з власного досвіду.
Отож як знайти омріяну роботу? Якщо коротко, то давайте виділимо декілька пунктів: Хороше резюме, топ у видачі, звʼязки та впізнаваність, хороші софт та хард скіли, вміння себе подати на співбесіді.
В цьому пості мова піде саме про Резюме.
В наш теперішній кризовий час надважливо мати хороше резюме. Здебільшого рекрутери витрачають
Формат резюме
Тож хотів би почати з величини та формату резюме.
Окей з цим розібрались, але чому pdf, а не той самий word? Тут все просто, ворд на різних системах і версіях буде виглядати по-різному, десь шось попливе і тд. А з pdf таких проблем не буде.
Назва резюме
Рухаємось далі. Назва резюме. Я неодноразово помічав, що резюме називають як тільки заманеться, але назва також дуже важлива. Повернемось до рекрутерів, уявіть у вас сотні резюме різних людей на різні вакансії, як вам знайти потрібне? По назві.
Моя порада: називайте резюме Професія_CV_Прізвище_Імʼя.
Наприклад в мене резюме має назву Java_CV_Vivcharyk_Valentyn. Доволі просто, правда?
Часто помічав, що люди роблять резюме не англійською. Це помилка. Ваше резюме має бути тільки англійською. Де-факто це стандарт. І ледь не забув за шрифт, він має бути читабельним, а резюме не має бути розмальоване хтозна як, його можуть роздрукувати на чорно-білому принтері (сподіваюсь, що зараз вже так мало хто робить), і уявіть як воно тоді буде виглядати.
Структура резюме
Базова інформація
Ну що ж, нумо заглянемо нарешті всередину.
По структурі: спочатку мають йти робоче фото, прізвище та імʼя, ваше місто, контакти. Фото необовʼязково, наприклад в США фото не варто додавати через їхню політику рівності для уникнення расових чи гендерних проблем. В Україні ж ви можете вставити фото, воно гарно доповнює резюме і інтервʼювер відразу бачить з ким потенційно буде працювати. Але фото має бути робоче, там де ви наодинці і не робите нічого зайвого. Памʼятайте, це робоче фото. Біля фото варто великим шрифтом виділити ваше прізвище, імʼя та бажану позицію. Місто потрібне, щоб вказати рекрутеру, де ви готові працювати, тут також можна вказати ready to relocate/remote при потребі. В контакти варто включити номер телефону, електронну пошту, лінкедін, месенджери (за потреби), ну і якщо ви розробник, то варто додати посилання на Git.

Навички
Після контактів варто виділити ваші навички в окрему секцію, щоб інтервʼювер їх довго не шукав. Не варто займати місце в резюме написами по-типу frameworks, databases, languages і тд, просто візуально їх виділіть. До прикладу в першому рядку напишіть свою мову програмування та фреймворки, які на ній застосовуєте, потім окремим рядком бази даних, тоді брокери повідомлень, патерни, і в кінці все інше як от CI/CD, системи збірки, хмарні рішення і тд.
Найголовніша порада: забудьте про позначення навичок та мов різними крапочками, зірочками чи чимось в тому роді. Якщо ви напишете що знаєте джаву на 4 зірочки, а спрінг на 3, що це мені дасть як інтервʼюверу? Нічого. Я не зрозумію, що саме ви знаєте.
Знати щось ідеально (на умовні 5 зірочок) неможливо, тож вказуйте в резюме ті навички, по яких ви готові проходити інтервʼю, і я вас благаю не пишіть Basic, не знаєте технологію — не вказуйте в резюме. Ваше Basic мені лише каже про те, що ви шось там бачили і можливо клацали, але ніц не знаєте.

Мови
Тут все подібно до навичок, мова — її рівень, бажано у такому форматі: English — Upper-intermediate (B2), щоб всім було зрозуміло. Ніяких крапочок, зірочок і тому подібного.
Досвід
Наступним пунктом має йти досвід від останнього місця роботи до першого. Якщо ви джун без досвіду, вкажіть останню не ІТ посаду і додайте секцію з власними проектами. Цей пункт є одним з найважливіших. Ви маєте максимально коротко розповісти про ваші здобутки на попередніх місцях роботи з вказанням технологій, домену, років роботи та позиції. Приклад:
Компанія
з — до Домен Позиція
Main Responsibilities: Ваші здобутки та задачі. Варто описати не просто що займалися розробкою нових фіч і багфіксом, а ваші конкретні досягення, задачі, які виконували на проекті і тд.
Team: ваша команда, приклад: 3 Backend devs, 1 Android dev, 1 QA, 1 BA, 1 PM.
Technology Stack: стек технологій, з якими ви напряму взаємодіяли на проекті, приклад: Java 11, Spring (Boot, MVC, Data, Security), Hibernate, PostgreSQL, RabbitMQ, Jenkins, Docker, Kubernetes.
Навчання
Тут можете коротко описати де і на кого вчилися, роки навчання (сюди також можна включити курси), і знову ж таки від останнього місця навчання до першого. Курси на Udemy чи Coursera я б не включав.
Інше
Сертифікації також варто виділити в окрему секцію, біля навчання. Не варто вказувати сертифікати від якихось курсів. Сертифікати, які дійсно мають значення — це ті які затверджені великими компаніями, зокрема AWS, OCP і тд.
Якщо ви були спікером, то можете вказати інформацію про свої виступи.
Я б не радив займати місце секціями про себе та софтскіли. Про себе можете розповісти у супроводжуючому листі рекрутеру і не займати цим місце в резюме. Вказати лише коротко те про що йдеться в резюме з власними коментарями. Не пишіть fast learning person і тому подібне, всі ви fast learning) Це зайва інформація, яка не несе ніякої користі окрім вашої власної думки про себе.
Хобі, ця секція непотрібна. Дехто вважає, що якщо інтервʼювер побачить там своє хобі, то у вас виростуть шанси отримати офер. Думаю, навряд. Тому що в резюме і так багато інформації на яка будуть звертати увагу, і на цю секцію будуть дивитися в останню чергу. Тим більше інтервʼювер шукає собі в команду розробника, а не людину, яка допустим, пограє з ним в теніс. Якщо є зайве місце на сторінці, то можете лишити, але сильно користі воно вам не дасть.
Цим постом я лише намагаюся дати поради напрацьовані моїм досвідом. Я не заперечую, що десь можу помилятися.
Часто помічаю, що досвідчені розробники нехтують хорошим резюме, типу я маю багато досвіду навіщо мені ше з тим паритись? А варто. Конкуренцію ніхто не відміняв. Скільки б у вас досвіду не було варто старатись. Тож під кінець побажаю всім наснаги і гарного настрою!
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментаріва на спiвбесiдi вiн цього не побачить? Ну камон, 2024 рiк на дворi, яке фото в резюме?
Для чого така деталізація?
Це вже схоже на якісь розвіддані.
Все одно це питання задають у 90% випадків на співбесідах.
Тому що інтервʼюверу важливо розуміти в яких командах ви працювали, який був їхній розмір та з ким саме ви працювали. Команди бувають різні, як великі і розпаралелені так і маленькі, також важливо розуміти склад команди, умовно чи ви вели комунікацію з Product owner/Business Analyst/UI|UX Designer і тд. Це доволі важлива інформація.
Це питання ролі, а не перепису населення.3-4, 5-7, 2-3 not more than 5.
Або можна написати у менш строгому математичному стилі.
Small QA team, big dev team, dozen, several few, couple,
Хоча я б зовсім не згадував про розмір команди.
розмір команди важливо вказувати в контексті досвіду в лідстві, але тільки число людей
те відчуття, коли декілька років основною мовою був бейсік, і вказував це в резюме
😂
блін, це взагалі моя перша мова, і я була найкраща в школі по ній. Який сум...
Не згідний стосовно фото, в ЮК це крінж коли приходять з фото, всі дивуються з цих українських СВ і такі типу вотафак?
В різних країнах по-різному, для ринку України нормально мати фото, воно прикрашає резюме.
Прикрашає чим? Воно більше відволікає від вмісту резюме і навичок, додає ризик потенційної дискримінації через вигляд, вік, стать і так далі. Тобто це непрофесійно, як мінімум в ІТ.
(розумію що мій досвід субʼєктивний і не відповідає всьому ринку України)
За останні 10 років роботи в IT я жодного разу не бачив в резюме фото кандидатів, так само як і сам його не додавав в своє. Те ж саме і стосується тих з ким за цей час встиг попрацювати. Також ніколи не чув/бачив вимоги/побажання мати фото в резюме. Все сказане вище стосується виключно резюме розробників/програмістів/девелоперів/інженерів/веб-майстрів :)