Мене звільняють через те, що я перебуваю в Україні. Що робити?

(Пишу з аноніму)

Ситуація така: я давно співпрацюю з компанією в США. Оскільки у нас велика частина команди в Україні, СЕО регулярно відстежує ситуацію у нас. Тиждень тому у нього виникло питання, що робити, якщо нас мобілізують/заберуть у армію.

Відповідно у нас був кол з ним щодо цього, і він ввічливим тоном пояснив, що він збирається замінити нас ± через місяць, аргументувавши тим, що з нами багато ризиків.

Якщо брати мій стек, то в Україні це майже −40% по зарплаті в порівнянні з нашим ринком.

І ось питання, що робити?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Поблагодарить заказчика за то что озвучил настоящую причину, а не стал выдумывать что-то про плохой перформанс и т.д.
Поблагодарить заказчика за то что долго платил в 1.5 раза больше рынка.
Искать нового заказчика.

В мене була протилежна проблема, поїхав з України та оформлював польський ФОП, компанія поставила звільнення наступним днем як дізналась не маю печатки в паспорті (виїхав лісами полями), хоча з юридичної точки зору та печатка нікому в Польщі не потрібна для ведення бізнесу
Пізніше виявилось що жінка менеджер надто патріот, типова «Оля UA» котра в комментах гонить всіх на фронт :)

Якщо в тебе таке сталось, шукай варіанти поїхати звідти, з замовником можна проговорити щоб не звільняв та що в тебе є варіанти переїзду

Ситуація досить типова, неодноразово у 2023 таке бачив. Й саме неприємне, що замість українців брали росіян (Німеччина), бо українці не відвідують европейський офіс, а росіяни можуть навіть у відрядження зїздити, не кажучи вже про он-сайти, мітинги в офісі й безліч інших проблем. Один замовник місяц вважав, що українці його дурять, бо він не міг ніяк знайти переліт до Києва й не вірив, що літаки взагалі не літають. В Хараре або Луанду літають, а в Київ — ні. Добре, що візи Німеччина вже прикрила, тож у 2024 не чув такого.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

The best advise will be: Don’t stop searching for your company.
And you’ll find your match.

Ризикну пояснити: диверсифікація ризиків це важливо в бізнесі

Что-то на успешно-успеховом и Just_Do_It-ном ))

каже, що ми зможемо знайти свого сірника

1. Не паниковать.
2. По-возможности уже начать готовиться: обновить резюме, написать друзьям и контактам в linkedin
3. (Optional) По-возможности отдохнуть сменив контекст на хобби

На DOU є тема «Як шукати роботу за кордоном використовуючи рейтинг українських університетів» з секцією «Пошук прямих контрактів через LinkedIn»

Знайдете собі роботу навіть перебуваючи в Україні

Що робити?

Нажаль вже нічого.
Треба було діяти «до», тим більше враховуючи що ЗП у вас була сильно вище ринку

ЗП це зп, а для «діяти» треба мати ще потрібні знайомства. якшо ви про це

Оновлювати можна скільки завгодно. Головне не логінитись :-)

Та шо робити, оновлювати резюме якщо немає можливості виїхати. Варіантів то небагато

люди, подивіться на ситуацію з іншого боку... як на унікальний досвід...

поспілкуйтеся з тими, хто в окупації по кілька місяців жив взагалі без світла... (де ви ще знайдете таку пригоду в сучасному світі?)
чи стали вони від цього тупішими ? 🤔

ви нічого не зрозумієте про енергоефективність, поки не потрапите у критичну ситуацію... і те, що зараз відбувається... треба дякувати причетним... що світло взагалі є...

А я б хотів усе життя прожити тупим споживачем

А я б хотів усе життя прожити тупим споживачем

травоїдні теж потрібні !
вони мовчки жують, нічого не вимагають, ще й удобрюють грунт навозом!

вони мовчки жують, нічого не вимагають, ще й удобрюють грунт навозом!

А добрий хазяїн усе життя годує, прибирає гній, захищає від вовків і доїть — віками перевірена співпраця.
От тільки буває що ферма збанкрутувала — і тоді усю худобу ріжуть на м’ясо. Просто не пощастило.

В мене була протилежна проблема, поїхав з України та оформлював польський ФОП, компанія поставила звільнення наступним днем як дізналась не маю печатки в паспорті (виїхав лісами полями), хоча з юридичної точки зору та печатка нікому в Польщі не потрібна для ведення бізнесу
Пізніше виявилось що жінка менеджер надто патріот, типова «Оля UA» котра в комментах гонить всіх на фронт :)

Якщо в тебе таке сталось, шукай варіанти поїхати звідти, з замовником можна проговорити щоб не звільняв та що в тебе є варіанти переїзду

Хтозна яка там бюрократія
Може тебе й не так просто покривати

ЛОЛ, таких треба робити відомими)

А особа Равлика Аларміста так і залишиться загадкою.

Яка загадка? Написано ж, Равлик. Аларміст. Тут все зрозуміло.

Я також не взяв би ухилянта до нас у компанію

А що таке ухилянт, це хіба не суд повинен вирішувати ?

А для чого мені суд? Ви коли вирішуєте, підходить вам людина для спілкування, чи ні, у суд ідете?

Хтось ж має слідкувати щоб «ухилянти» не працювали у нього в компанії:)

Ну може хоббі таке у людини — відкрити компанію і не брати туди ухилянтів

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

В Польші повно іт вакансій, оформлюєте ТЗ, місцевий фоп і уперед.

хз. Для мене виїзд з України навпаки був обов’язковою умовою незвільнення. Вперше чую що за відсутність печатки створюють проблеми на роботі. Хіба що ви саме в Польщу перейшли кордон а не через Молдову/Румунію. Якщо через ці країни — то печатка буде про вїзд до ЄС. Цікаво чого та менеджерка «патріотка» робить в Польші. Напишіть про неї статтю на чудовому ІТ та зробіть її відомою. Гадаю багато кому цікаво буде що за особа і що за контора

так можна виїхати автобусом/літаком в ту ж таки Сербію, а тоді цілком легально через пункт пропуску заїхати на територію ЄС

як дізналась не маю печатки в паспорті (виїхав лісами полями),

Якщо зможеш оформити карту побиту то проблема буде знята.

компанія поставила звільнення наступним днем як дізналась не маю печатки в паспорті

Питання одне — як компанія дізналась?

Шукаємо девопса + розробника, пишіть, якщо є знання k8s, docker, terraform, .net

маю крутого спеца. треба?

А если не секрет, то почему крутой спец не при работе?

Ну я пишу те, що менi казала людина яка працює у певних структурах дотичних до теми виключення з облiку :)

Ну виходить то напряму 12-16, але такі знайомства треба ще знайти. А чим більше посередників в схемі — тим вишче ціна, все як з галерами в айті ) Скрам-майстеру, делівері менеджеру та проджект менеджеру по виклченню з обліку теж треба на щось кушати )

Модератори DOU, чому ви допускаєте коментарі, що відкрито закликають порушувати закон. Або ви підтримуєте такі заклики?

А який саме закон забороняє мені виїзд? Там щось багато правових колізій щоб до цього апелювати

Йому напевне вже 60+, тому можна грати в моралрайдера

Який закон забороняє виїзд, можна посилання?

О, да, я теж в шкілні роки казав пафосно «а покажіть мені в статуті школи де там написано що олександу нізя носити пасми»
але отримав тіки щолбана і пояснення, що конкретно під олександера ніхто нічого писати не буде і щоб завтра прийшов пострижений.
іш ти, за закони згадують, коли їм треба.
А давайте разом пошукаємо закон про мобілізацію. Ми ж за законність, так?

А давайте. Тільки при цьому треба пам’ятати, що ніякі закони не можуть суперечити Конституції.

ніякі закони не можуть суперечити Конституції

в школі вчять конституцію. Люди з вулиці читають закони. Чиновники читають накази та довідники. А судді не читають і чуть не чули ні чого з того, а враховують виключно рішення Верховного Суду. На практиці ще є дзвінок «згори».

Постанова кабміну — це підзаконний акт

Якщо є змога виїхати — виїзжайте. Якщо немає — відпочиньте і шукайте роботу. Бажано ремоут.

відпочиньте і шукайте роботу.

- або, поки відносно молоді, сходіть до єдиної людини на районє, котра приймає чоловіка таким який він є. Жінок, переважно, теж приймає, але не всіх, а тих що контракт підписувати вміють як.

Munich, Bavaria, Germany

Мімікруємо? ;)

Раджу відпочити 2-3 місяці і знову шукати роботу.

Для Києва: чотири години світла нема, три — під питанням, дві години світло точно є.

www.epravda.com.ua/...​cations/2024/06/4/714678
Якщо в Україні зараз справді так — то про яке ІТ взагалі можна говорити?!
Хіба що таке, як в Афганістані:
pikabu.ru/...​outbuk_s_pedalyami_801277

Так це про літо розмова. Зимою, кажуть, буде покращення.

У мене особисто ві Львові, де ситуація сильно краща ніж в Києві, вже вчора за добу 16 годин не було світла. Це, певне, антирекорд.
Ще й провайдери котрі «готувались до віключень світла» знову погасли бо акумулятори кислотні і з такою швидкістю не заряджаються.

Що цікаво, Львів взагалі не проблема заживити з закордону.

Ну це буде соціально несправедливо. В цілому, коли москалі розйобують десь великі підстанції і передача з заходу на схід падає — то у Львові світло вимикати перестають. Що натякає.

Львів взагалі не проблема заживити з закордону

Наскільки мені відомо, найближча велика станція що під’єднана до закордону — це Бурштин в Івано-Франківській області. Я не спеціаліст, однак підозрюю що технічно питання доволі нетривіальне.

Ще лінія 220 кВ іде на Добротвірську станцію.

Так це про літо розмова. Зимою, кажуть, буде покращення.

Цікаво б подивитися розрахункі, скільки приблизно споживають і споживатимуть зарядні пристрої у населення.

Бо може вийти так що:
Чим менший час надається — тим більш населення «пилососить» енергію заряджая акуми від екофлов до звичайних автомобільних (у кого на що грошей вистачило) > дефіцит зростає > час надання енергії зменшується > населення покращує свої «пилососи» до рівня щоб щиток у під’їзді не запалав.

Так населення, переважно, бідне. Не кожен поставить собі хоча б 3-4 кВт*год акумуляторів.
Та й дешевий генератор втулити — дешевше на короткому проміжку.

Та й дешевий генератор втулити — дешевше на короткому проміжку.

населення вдавиться на генератор коли взнає скіко кіловат коштує в перекладі на ціну бензину і всіх навколо вдавить і бензин піде по ділу на сільраду і далі

Та й без екофловів зимою 2022 провода димілись, а пірометр за 200 показував. Достатньо було одночасно пралок й холодильників що годинами наморожували. У іншому підїзді нуль вигорів, а й ще у одних знайомих стояк з першого до останього поверху згорів, то ~місяць без світла відновлювали.

Бо може вийти так що:
Чим менший час надається — тим більш населення «пилососить» енергію заряджая акуми від екофлов до звичайних автомобільних (у кого на що грошей вистачило) > дефіцит зростає > час надання енергії зменшується > населення покращує свої «пилососи» до рівня щоб щиток у під’їзді не запалав.

я не зовсім розумію як це збирається «розгрібати» «влада» тобто тут уже за наслідками бо за причинами та поточними ситуаціями вже зрозуміло що «ніяк» як то вже було з «пунктами незламності Президента» та з «бомбосховищами Президента»

але саме за наслідками то у якийсь момент стане вже фізично не можливо брехати буцімто «у країні все не те щоби добре але тримаємося»

ЗЫ: це вже як буквальне продовження історії що нема слюсарів водіїв тощо кому тримати та керувати публічний транспорт та іншу публічну інфраструктуру

я не зовсім розумію як це збирається «розгрібати» «влада»

Наскільки я зрозумів з інтерв’ю незалежних, і здається все ж експертів, а не чистих журналістів — влада взагалі забила на проблему в енергетиці. Ніяк не планує.
Поокремо, хаотично щось хтось робить. Це ніяк не вирішть проблеми, дай боже щоб водоканали не стали. Бо місту без каналізації прийде капець дуже швидко. (я не розбирався, але бити ракетами треба саме по каналізаційні системи — якщо мета схилити народ до капітуляції)

наслідками то у якийсь момент стане вже фізично не можливо брехати буцімто

Так. Але
Бреше А. Про те що робить Б. Але насправді Б не може фізично щось робити(він начальник, архитект який ніколи не писав код) , реально роблять В і Г.
І отім В і Г пофік що у А будуть проблеми з неможливістю брехати. На Б їм ще більше пофік, вони досягли кар’єрної стелі, а роботу собі знайдуть, бо «робітники», якщо Б їх звільнить.

Про це я роками тролю у політичних срачах
Ми можемо для певних речей конструктивно використовувати узагальнення «влада», «держава», «ТЦК».

Але ці узагальнення не дають можливості вплинути на них.

Ну... Про фізику і філософію я нещодавна накатав коментів.

Ще аналогія
«ваша программа не працює!!! Пофіксайте!»

Але фіксінг фіксає не программу ж. Та й сам процес фіксінгу нічого спільного з програмою не має :
Треба завести тікет у джиру, далі треба відтворити баг. Далі колупатись у системі, коді, конфігах. Далі...
Ну ви зрозуміли думаю.
Крім витрат часу ми маємо ще й виконання цих робіт різними людьми. А значить треба організація їх роботи як команди. Треба й мінімальна експертиза, бо три довбні пофіксають і приймуть фікс який у проді призведе до ще більших проблем. (або не добвні, а просто змовляться)

«немає» ніякої держави, влади, коли ми хочемо щось пофіксати в ній

Zікабу, рілі?
Знайшов що тягнути у нас простір.
А щодо твого коментаря, то ІТ не треба багато електрики. Он взимку 22/23 електрику давали по графіку 2 є, 4 нема в купі міст. Кому пощастило — 4/4. І нічого, ІТ не вмерло.
Енергоощадний ноут + оптика / старлінк + зарядна станція = майже нормальний робочий день.

ну як не вмерло — перейшло із стану «ріст» в стан «спад». і в цьому останньому стані і залишилось. подивимось, що буде в кінці місяця і потім в кінці кварталу і т.д.

ІТ не вмерло

Тоді був дефіцит кадрів на глобальному ринку який сильно допоміг.
Але замовники це все добре запам’ятали і тепер у всіх компаній бенч аж тріщить.

ну это заказчику будете объяснять, что ничего страшного, энергоэффективный ноут и все такое.

Та тут больше риск мобилизации. Электричество заказчиков уже не так волнует.

Якщо в Україні зараз справді так — то про яке ІТ взагалі можна говорити?!

там у посиланні дядька каже, що за найгіршим сценарієм світла не буде 35% часу... хіба це така вже проблема ? 🤔

Це той що казав про війну на 2-3 місяці?

Взагалі то навіть офіційний особи кажуть що світло буле 2-4 години на добу. Взимку.
І що неможливо фізично вирішити проблему швидко, за місяці. Тому, якщо літом буде як зараз — ніхто і не чешется її вирішувати...

Люди не хотіли чути війну, «втомилися від війни» вже у 2016ому.
Ну ок. Не чують і зараз.

«Сірий носорог» назва явищу

ніхто і не чешется її вирішувати.

я прямо у захопленні від цієї фрази...

і як же по вашому ситуація з обстрілами енергооб’єктів має правильно вирішуватися ? 🤔

по-вашому, енергетики зараз сидять на роботі... п’ють каву... грають в доміно... і нічого не роблять? 🤔

дай контакти компанії пліз

І що ви зробите — накажете вільним американським громадянам як їм робити бізнес і витрачати свої гроші ? Чи запропонуєте їм за хабаря виришити питання ? Одразу кажу американці розуміються на аферизмі врази краще за будь кого з нас. У них завжди був капіталізм. От Коломойський думав що усіх вертів — сидить в тюрмі. Ви недостатньо розумні щоб їх обдурити, навпаки при намаганні вони обдурять вас.
Усі асоціації ставили ці питання уряду тощо — що вони відповіли, а те що закривають дія сіті та піднімають податки для ФОП до 18% об’єднуючи другу та третю групи. Сказано вам до останнього українця ну от заткни пельку і або тікай через Тису, або в окопи.

Прорвешся на співбесіду і скажеш щоб на тебе не розраховували?

Одразу кажу американці розуміються на аферизмі врази краще за будь кого з нас. У них завжди був капіталізм

Мабудь тому продаж джуніків як сеньйорів лягла в основу більшості аутсорс-компаній, а серед ряду IT-спеціалістів 2-3 фултайма з завищенням естімейтів і реальних термінів виконання — чи не базіс роботи?

Зайчизм не підтримую, в кого вистачає сил на таке. Завищення оверксиімейшн — ну отримуєте скандал, насправді будь який свій естімейти доводиться продавати аргументувати та покразувати фронт робіт, що треба і скільки це займає. Часто це виявляється конкретним сюрпризом для менеджерів, коли виявляється що під час першочергової оцінки не врахували тестування, розгортання, те що вимоги не відповідають потребам кінцевих користувачів, синхронізацію команд та дизайн інтересів тощо. Набагато частіше трапляється андерестімейт при чому дуже конкретний такий. Особливо міні подобається коли без вимог хтось гарантує замовнику, що усе зробить за місяць а замовник ще і скоуптуріпить при цьому розширюючи вимоги. Я ще не зустрічав бізнес який не буде давити — в принципі і вірно роблять, десь має бути консенсус. Щодо стафу менш досвідчених — продають те що купляють. Якщо чесно молоді особливо у віці 25-30 справді в найкращому фізичному стані для безпосередньо роботи, реально з віком можливості мозку йдуть на спад. Особливо добре видно на парному програмуванні. Інша справа що там часто буває сплутані мислі, тобто думають і справді дуже швидко — разом з тим дуже швидко роблять каку. Вирішують проблеми які не треба вирішувати, заходять в тупик і кидаються усе переробляти, не дизанять через це знову таки переробляють — а далі з’ясовують деталі архітектури вже на етапі відладки, що виливається в купу багів і костилі з хотфіксами безперервними на продакшн і таке інше.

Виїдь і працюй з іншої країни. І ділов не має

Ось я читаю, що треба шукати нового замовника. А вони взагалі знаходяться? Або багато хто обходить стороною Україну?

Якщо зовсім нічого не знаходиться і є достатньо грошей, можна пробувати робити якісь корисні інструменти / продукти і т.п. Як мінімум матимете досвід в тих технологіях і зможете пробувати його продавати.

Джаст бизнес.Насинг персонал.

Ситуація досить типова, неодноразово у 2023 таке бачив. Й саме неприємне, що замість українців брали росіян (Німеччина), бо українці не відвідують европейський офіс, а росіяни можуть навіть у відрядження зїздити, не кажучи вже про он-сайти, мітинги в офісі й безліч інших проблем. Один замовник місяц вважав, що українці його дурять, бо він не міг ніяк знайти переліт до Києва й не вірив, що літаки взагалі не літають. В Хараре або Луанду літають, а в Київ — ні. Добре, що візи Німеччина вже прикрила, тож у 2024 не чув такого.

й не вірив, що літаки взагалі не літають.

Так показали б йому flightradar, чи шо

Помимо советов, которые уже прозвучали, можно, пока не поздно, попробовать воспользоваться сетью (networking) из нышеншей компании, если есть.

Спроси пока еще американских коллег, могут ли они тебя рекомендовать своим коллегам в других компаниях.

Прошерсти линкедин, посмотри на конкурентов, которые делают ± тоже самое. Если у них есть позиции, попробуй туда заапплаиться.

Может, если у вашей компании есть кастомеры с девелоперами, ваше руководство может рекомендовать вас им, как инженеров, знакомых с вашими потрохами. По аналогии с тем, как люди из AWS иногда переходят к заказчикам и наоборот.

шукати нову роботу та замовника з Ізраїлю. Для них це повсякдення, і локшину про «ризики» вони на вуха не вішають

Вибачаюсь, але якшо об’єктивно, що саме для замовника з Ізраїлю — повсякдення?
Операцiя бусик незламностi?
Закритi кордони?
Свiтло по 2 години на добу?
Вiдсутнiсть облаштованих укриттiв?
Стихiйне донатство як альтернатива держфiнансуванню збройних сил бо держава кладе брукiвку?
Розпалювання внутрiшньоi ворожнечi через те хто якою мовою каву купив?
Може неадекватна податкова полiтика iз спробоми добити те шо вже i так на ладан дихає?
and so on and so on
Питання риторичне, як на мене.

треба казати «дайте відповідь хоча б на одне питання» )

Стихiйне донатство як альтернатива

Было после 7 октября тк повыдавали говно всякое милуимникам призванным по мобилайзу
Таскали все включая плитоноски и плиты и обвесы на оружие . Даже обувь.

Если что это из первых рук — куча друзей в газе и на территориях воевало/воюет

Поблагодарить заказчика за то что озвучил настоящую причину, а не стал выдумывать что-то про плохой перформанс и т.д.
Поблагодарить заказчика за то что долго платил в 1.5 раза больше рынка.
Искать нового заказчика.

Ситуація така: я давно співпрацюю з компанією в США. Оскільки у нас велика частина команди в Україні, СЕО регулярно відстежує ситуацію у нас. Тиждень тому у нього виникло питання, що робити, якщо нас мобілізують/заберуть у армію

Що робити — і так очевидно.
Інше питання, чого ще очікувати, коли весь LinkedIn завалений постами про вибухи та війну в Україні вперемішку з постами про смерті IT-фахівців?
Охоплення таких постів велике. Постів багато.
Замовники знижують ризики для себе. Ніхто в деталі не вникає.

Як компанія називається?
Аналогічно, штатах скоро вибори, може бути громадянська війна чи диктатура зека-президента.
Для тих хто в Європі можна зробити такий же крок і превентивно не аплаїтись туди. А то завелики ризики.

Ото вони ще будуть страждати, через те що покидають наш ринок(Ніт)

ви задовбали про зека-президента. там стаття за яку вкрай рідко дають реальні терміни і в Трампа чиста історія. так що все йому світить це максимум штраф. якби в нас так розслідували і судили як в Америці в нас півкраїни було б засуджено.

може бути громадянська війна чи диктатура зека-президента

Для ватного комбо ещё надо дописать что доллар скоро обесценится и вообще видели ли мы их госдолг.

Краще зек-президент, ніж Байден без яєць.

І ось питання, що робити?

Автор ж разуміє що питання досить риторичне

З власного досвіду

ще в 2014 компанія показала хто важливий (тих евакуювали з сімями)
А хто розхідник

Огласить название этой компании, чтобы у остальных людей была возможность соизмерять выгоду и риски, и искать другую работу.

Форсувати Тису

Работаю на клиента из Великобритании. Динамичный, долгоиграющий, постоянно растущий проект.
В середине 2022 года клиент объявил, что со всем уважением, но больше людей из Украины он не берет.
К концу 2022 года настоятельно рекомендовал сотрудникам — резидентам Украины изыскать возможность покинуть Украину, иначе они будут первыми кандидатами на вылет.
В 2023м начались увольнения. К концу 2023 года из резидентов Украины на проекте остались единицы.
Все оставшиеся — женщины. Подозреваю, что выедут и они.

Возвращаясь к вопросу «что делать?» Выезжать или менять работу.
Как бы очевидно.

Підписатись на коментарі