Як забезпечити резервне живлення для квартири

Привіт!
У цьому відео ділюся тим, як зробити квартиру відносно автономною завдяки інвертору 8 квт та літієвому акумулятору на 9 квтг.

Авжеж, від вимкнення світла на кілька днів вона не врятує, але вимкнення «до доби» норм пережити допоможе.

Сподіваюся, стане комусь в нагоді.

P.S. Усі посилання з цінами в описі під відео (зокрема й на компанію, що встановлювала під ключ).

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Пробачте але «розумним» і автономним таке рішення назвати важко, адже:

1) Стосовно розумності, про ККД — більшість приладів, що Ви використовуєте в побуті(телефони, ТВ, ноутбуки, світлодіодне освітлення) живиться напругами від 5 до 20В.
Ви ж умовно берете з мережі 1Квт потужності, через інвертор з ККД 90% заганяєте в АКБ, у якого теж 85% ККД(нагрів, різні паразитні процеси). Потім з АКБ берете цей кіловат, який з ККД 75% перетворюється в 220, а потім блок живлення приладу з ККД 90% перетворює напругу в необхідну приладу, наприклад 5В щоб зарядити ваш телефон. В результаті ККД всієї схеми 51% в найкращому випадку. Тобто за 1Квт з мережі, ви отримаєте в кращому випадку 500Вт. А 10-15 таких як Ви, відповідно і створює навантаження за які ДТЕК застосовує аварійні відключення.

Більш розумно, це реалізувати живлення окремих приладів окремо. Наприклад освітлення є акумуляторне(лампочка з АКБ, повно на алі), або ж світлодіодну стрічку можна живити від окремого АКБ 12В напряму, абсолютно не важко їй реалізувати UPS. Телефони, роутери, ноутбуки, приставки, телевізори... — живити з павербанків не дарма ж придумали різні режими швидкої зарядки. А потужнішу техніку окремим менш потужним інвертором з функцією зарядки, або єкофлоу і їм подібні. Але обов’язково щоб була зарядка від 12V батареї.

2) Стосовно автономності, якщо у Вас не має полів сонячних панелей, або на чердаку дизельного генератора на 5КВт — то Ваша схема повна лажа(і можете піти набити морду тому хто Вам її впарив). Бо що Ви будете робити у випадку довготривалих відключень?) Коли сяде Ваша АКБ — дорога система перетворюється в абсолютно безпонтову тикву.
Автономна та система, яка має альтернативні способи зарядки крім як з мережі 220. У випадку використання павербанків/окремих АКБ на 12В, або приладів з автономним резервним живленням — це все завжди можна піти і десь зарядити. Той же єкофлоу/АКБ на 12В можна зарядити в машині(якщо він компактний), павербанк — в пунктах незламності або в той же машині. На крайняк присусідитися до працюючого генератора.
Тому такі рішення — дорогі і безглузді, з точки зору забезпечення побутового виживання.

З особистого досвіду, в разів ХХ дешевша схема: 1 екофлоу на 300-600Вт для живлення газового котла(тепло і гаряча вода), кусок світлодіодної стрічки що живиться від АКБ 12В + автономне живлення роутера з оптикою від павер.банка + декілька лампочек з АКБ і фонарики. З цим можна досить довго і в комфорті виживати.

Я в шоке от таких советов. Даже если исключить морально-этическую сторону покупки 8-киловаттного инвертора, которому только для холостого хода нужно 150-200 ватт в час, во времена, когда вся страна пытается экономить электроэнергию.

Но блин, вы серьезно поставили 8-киловаттный инвертор и огромную батарею просто в шкаф-купе?
Китайский ноунейм инвертор, которые горят с вероятностью 25% за 2 года, прямо перед входом и еще и в шкаф-купе?

Особенно мне понравились пластиковые беленькие кабель-каналы за 50 грн/метр. Это вы их туда засунули, чтобы при пожаре было побольше токсичного дыма и с хаты вообще никак выбраться?

А кабель такой тоненький из-за того, что толстые не гнулись красиво и в кабель-канал не влазили?
Ну правильно, у нас ведь всего 50+ ампер постоянного тока в проводе может быть. Зачем переплачивать пару сотен, лучше на них пивка купить и бахнуть.

А шамотный кирпич вообще подорожал, аж 19 гривен за штуку. Видимо из-за коррупции. Хватит это терпеть, ведь все знают, что деревянные элементы шкафа-купе обладают замечательными огнеупорными свойствами. Зачем платить больше?

А вентиляция для лохов, там много всякого пластика и металла, дерево шкафа дышит и натурально отводит все тепло наружу лучше меди с испарительными камерами, а в случае пожара впитывает в себя все токсины )

Я правильно уловил ваш ход мыслей ?

233 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Тільки купив собі великий павербанк на 830Wh... і перестали виключати світло )))

Не хвилюйся, ще точно встигнеш погратися
Bandera Power? Бо тільки вона гуглиться з такою ємністю

PowerPlant HS800, китайці зліпили непогану коробку і тулять на неї які завгодно шильдіки.
Не висока ціна компенсується парою нюансів, але воно того варте.

500$+ невисока ціна? ахахах.
За 500$ можна зібрати з комірок батарею LifePO4 на 5000 Wh.

Тільки батарею. Без зарядного. А якщо з європи, а не з китаю, то й без бмс. А 48в 50а чарджер коштує недешево. Плюс інвертор. Ну або гібридний 2в1.

У мене сьогодні вийшло 2 GEL 100А батареї 20к (правда це брав через знайомого у якого магазин автозапчастин по оптовим цінам, але батареї прям топові) + UPS Logic Power 2.5Квт 20500 + балансир 1500= 42к тобто десь 1000$ (не враховуючи що буду звати електрика це встановлювати)

Але не варто порівнювати стаціонарні системи і зарядні пристрої (навіть великі). Вироби зовсім інших категорій.

Може чувак просто підключить контролер з OLX за 300 грн який не дасть акуму розрядитися та причепить пару автомобільних зарядок. Головне щоб не забув про колодку запобіжників. А так схема нормальна для зарядки гаджетів, живлення роутеру та освітлення LED стрічками

Я так минулі блекаути пережив. По квартирі розкидана лінія 12В. Але тоді світло відключали досить рідко у мене особисто. Зараз розумію що буде Ж0ПА зовсім іншого калібру і треба готуватись серьйозніше.

UPD Ще замовив кабелі 35мм — 1500 грн.
По електриці буде 2 трьохпозиційних перемикача — на інвертор та генератор + ще там трохи різної хріні яка може і не стосується цього. Приблизний бюджет 5к
Другий етап встановлення вуличного генератору. Там буде цікавіше. Коли закінчу напишу статтю

На Аліекпресі бмски на яких ютубні майстри збирають ці батареї коштують 25-50$ на 50-100 Ампер. Зарядний пристрій там 48v 50A буде 70-100$. В Україні то ясно що ціни х*3 за ці речі.

хоча 48v 50A це забагато,
думаю і на 20А вистачить, заряджати 1 кВт за годину буде достатньо.

ну і інвертор 50$ такої ж потужності як у даного «павербанка»

Якщо хочеш по дешевше дивись схему що описав вище. Без інверторів — максимально безпечно та енергоефективно.
Холодильник, котел чи щось подібне всеодно ними не заживеш адже потрібна правильна синусоїда. А для іншого не потрібні інвертори.

Так, ціна в 500 долярів не висока.

Можно купить f150 powerboost, как у меня.
Встроенный генератор на 7.2кв. Бают что когда в Техасе были сбои в подаче электроэнергии, народ запитывал дома, бака на несколько дней потребления хватало.

А если серьезно, то я бы шел по пути диверсификации источников энергии, пусть некоторые и выглядели бы колхозом. Какое время, такие и решения.

Провести аудит потребителей электроэнергии. Знать какая техника сколько ест.

Приготовление еды — газовый баллон и плита, как на даче в детстве.

Лампы и прочее домашнее освещение, все перевести на led.

Одна-две большие батареи bluetti/ecoflow/anker

Мультитопливный инвертор. Дома не заводить, но если надо можно выкатить на улицу и зарядить батареи там, прячась от тцк.

Придбавши інвертор 12-220 за 50-100$ на Аліекпресі будь який автомобіль стає генератором 220 вольт до 1-1,5-2 кВт

то є так, але з не найкращим кпд, ціною мотогодини і тп

О там на одному із кадрів кажись залишки такого як у автора інвертора. Акум скоріш за все був із тієї ж опери
Все більше люблю свої гелеві акуми

У мене на критичних системах — роутері і кошачому туалеті такий безперебійник — www.youtube.com/watch?v=xMUhqpTRTLw зі звичайним офісним 12 В AGM по 9 А*г. Мені виглядає набагато безпечніше збірок на літієвих 18650

А кіт по старинці в простий лоток не може сходити?)

Теж проржав, але штуки прикольні. Можна на LED освітлення поставити і проблем із освітленням не буде.

Кіт то може і на килим сходити) питання тільки в автоматизації процесу чистки лотка і застосування освіжувача повітря.

Взагалі ця штука була однією з найкращих моїх покупок у минулому році. Та і два моїх кошака задоволені, що тепер зранку не треба чекати, поки прокинуться шкіряні покидьки і приберуть туалет, щоб потім сходити в чистий лоток.

а киньте лінк на автоматизований кошачий туалет

liectroux.com.ua/...​f-sterilizacija-2-meet-ua дві кішки. це найкращий гаджет у домі. навіть кращий за миючий робот пилосос. замість 4 раз на день потрібно прибирати раз на 4-5 днів.

Ще одна історія про те, як хтось догрався з літієвими (NMC) акумами:
www.youtube.com/watch?v=695eMFjrNpw

Лол, все чорне від пожежі, а свинцево-кислотники, на які тут багато накидують стоять взагалі як новенькі.

Там просто красунчик власник: він би ще молотком по батареї ввалив до повного щастя — дебіл єден ...

Ще цікаві упси вітчизняного виробника. ГАЛС-С Форт i-power.com.ua/...​s/ibp-fort-fx403-off-line

на ютубе полно видео с умельцами, установившими генератор на балконе www.youtube.com/watch?v=WvXJu_oaAFY намного лучше, чем этот оверпрайсный монстр, который проживет несколько часов до следующего включения э/эн, а когда ее будут подавать несколько часов в день, он не будет успевать заряжаться. У нас умельцы ставили генератор прямо в корзину для кондиционера, пока завистливые жильцы не накатали жалобы в осбб. Насколько я понял это пожароопасный аккум собран на батарее из 18650, достаточно возгорания одного, чтоб автор полностью остался без квартиры с компенсацией ремонта соседям

пока завистливые жильцы не накатали жалобы в осбб

Правильно зробили. Зберігати бензин вдома і труїти сусідів вихлопами то потрібно бути конченим

Бочка бензину в квартирі точно краще за збірки на 18650?

бензин тхне, тому його триматимуть десь там. Може в гаражі, може в добре закупореній залізній каністрі, що досить безпечно саме по собі.
А літійіонки непередбачувані.

Мені якось більш непередбачувана механічна китайська фіговина на балконі з баком на 15 літрів пального, яка конструкційно не розрахована на безперервну роботу більше декількох годин і яка при цьому ще виділяє угарний газ. Це в додаток до парів бензину, яким так чи інакше доведеться дихати в закритому приміщенні при дозаправці (це я про балкон вищеназванного «умільця»).

нє ну балкон/коридор в будь якому разі не варіант. Я порівнював лиш бензин і батарейки.

Тих хто поставив генератор на балконі потрібни п***ити ногами.

Таким це не допоможе, а якщо ще по голові не так вдариш ще тупішим стане і щось більш ідіотське утне. Взагалі є розроблений ще у 2022 алгоритм із викликом 101. Знайомий пожежник каже що працює. Вони ще поліцію викликають, ті складають протокол і можуть генератор навіть увезти якщо не перший раз

Найекономніше (і найбезпечніше рішення) це інвертор 12-220 з Аліекспрес + свинцеві АКБ.
У мене один з холостим ходом 4W і високим ККД для ноутбука, освітлення, телевізора. А інший з 12W ХХ для насоса, холодильника, морозилки, мікрохвильовки. І дешеві примітивні авто-акумулятори все тягнуть на відмінно.

Краще вже гелеві якісь або AGM
Але прикол літієвих збірок у тому що вони швидше заряджаються. Хоча це актуально було до 2022-2023 років. Зараз ти можеш не встигати і їх заряджати. Ще для літніх відключень може бути норм.

Гелеві чи AGM — це все одно свинець

Але прикол літієвих збірок у тому що вони швидше заряджаються

Ну так ніщо не заважає замість умовних 100а*г літію ставити 1000а*г свинцю, щоб заливати такий же струм.

Якось так воно і є. До того ж свинець не вміє видавати високі токи. Маю на увазі, що вміє звісно, але його ємність зазвичай вказана для току розрядки 0.05...0.1С, тобто і для живлення чогось потужного тривалий час також потрібно більше свенцевих АКБ для малого струму з кожного. Хз який в цьому сенс. Свинець не в 10 разів дешевле і ще й місця купу займає и балансування між 4 АКБ у 48В ланцюгу потрібно робити.

Найекономніше
найбезпечніше
свинцеві АКБ.

ясно-понятно

Наче чую тонки нотки сарказму, але якщо так що з ними може статись? Закипить? Теж мені страшилка. Також у навіть найдешевшому китайському інверторі є запобіжник тому феєрверки отмєна. І схема акум/авто інвертор це не те про що поставив та забув і потребує постійного контролю тому прям без нагляду сумніваюсь що такі системи залишаються.

У навіть найдешевшому китайському інверторі є запобіжник тому феєрверки отмєна

Скільки ж в мене заліза дохло з пищем та фейерверками... «Високотехнологічний прилад, захищений швидкісним запобіжником, зможе надійно захистити цей запобіжник, вигорівши першим».

Ні-ні-ні-ні. Ніяких свинцевих АКБ в квартирі. Ви чого?

Літій горить за милу душу спалюючи житло українців (навіть невеликий акумулятор від електровелосипеда може знищити все майно, вбити або покалічити людину), і водою не гаситься. Навіть маленька 18650 може натворити ділов. А от чи хоча б одна свинцева АКБ пошкодила комусь житло чи автомобіль?

Єдине що може статися з свинцево кислотником — він перетворюється в зварювальний апарат при короткому замиканні, але це всі потужні акумулятори так.

Скажу по секрету вони були завжди у будь-якій квартирі (тільки не такі великі) — акуми в упсах та старих системах сигналізації. І не чув щоб з ними були якісь проблеми як із кривими літієвими збірками
Єдиний можливий мінус і то відноситься до свинцево-кислотних це невелика кількість шкідливих газів (щодо водню це міф, бо щоб воно вибухнуло потрібно фіг зна скільки акумів кип’ятити у невеликому замкнутому просторі)
У гелевих акумах цей баг пофіксили.

Єдиний можливий мінус і то відноситься до свинцево-кислотних це невелика кількість шкідливих газів

Розповім про випадок зі власного дитинства. В середині 90-х, якщо хто памятає, теж були віялові відключення, і я вже тоді намагався зробити систему хоч якогось аварійного освітлення. Технічні можливості в мене були дуже обмежені — ніякої електроніки, лише лампочки на 6.3 вольта, телефонна «лапша» (дріт такий двожильний) та звичайний свинцевий 6-вольтовий акумулятор від мотоцикла у якості «ядра» системи.

Акум стояв на підлозі, під вікном і був прикритий шторою. За десь півтора роки існування системи у шторі з’явилися дірки навпроти верхньої кришки акуму — явно проїджені парами кислоти. Звичайно ж, зараз подібний акумулятор (з пробками) знайти — ще дуже постаратись треба.

Так пам’ятаю ці совєтські/початку 90х акуми. Ці закрутки ніфіга не герметичні були і пам’ятаю при зарядці аж бризкали кислотою (зате розбирали їх і прикольні хріні лили із свинцю). Але то таке. У сучасних, тим паче гелевих або AGM акумів таких проблем точно нема. Та і у кислотників таких проблем вже давно нема, хоча невелика кількість парів все ж присутня особливо якщо проїбав і закип’ятив його

звісно що бризкали, бо їх заряджали 16 вольт щоб оживити).
До 14.5 вольт нічого у акумі не бризкає, і не булькає.
У гелевих (тай AGM) є інші недоліки — їх неможливо вилікувати від сульфатації. В помираючий автосвинець доливаєш коду, кипятиш, та життя повертається в акумулятор.

В помираючий автосвинець

Помираючий автосвинець я відвожу в магазин автозапчастин, здаю і купую новий. Вони всеодно коштують копійки відносно інших статей витрат по авто

да, это были классные времена, с малыми выплавили целое ведро свинца c автомобильных аккумов, потом еле его втроем подняли) и дурные стояли дышали парами расплавленного свинца над костром

аккум на 100 Ah весит 30 кг, кроме инвертора должна быть защита от низкого разряда и перезаряда, я сильно сомневаюсь что найдутся желающие держать одоробло по 60 кг в квартире.
2я проблема это время зарядки, до полного заряда он заряжется часов 10
3. испарения

Це нонсенс з якої сторони на це не подивись. Генератори не для многоквартирного будинку.

а когда ее будут подавать несколько часов в день, он не будет успевать заряжаться.

У меня другой инвертор нв 5кВт с полностью пассивным охлаждением. Так вот полная зарядка с 0 занимает 2 часа. Батарейки не расборка с nissan leaf или lg chem пакеты, а заводской lifepo4 вариант. Сейчас ток зарядки ограничил до 0.25С, т.е. 4 часа до полной батарейки (батареек, т.к. их несколько). 10кВт*ч можно накопить за 2 часа и дальше целые сутки пользоваться. Таким образом 2 часа в сутки это вообще идеальный расклад для такой системы. Реально же хватает на 1.5 дня где-то, так что даже час в сутки со светом ночью уже сделает чудо и вернёт комфорт. Работает больше года и последний отключения показало себя ну просто великолепно. Про отключения света узнаю только по шуму соседских генераторов.

У меня другой инвертор нв 5кВт с полностью пассивным охлаждением.

Можете подробнее описать свою сборку: инвертор, батареи? Как раз интересуюсь решением благодаря которому шум соседских генераторов для меня будет нести полезную информацию.

Deye 5k + декілька pylontech us3000c. Зараз з’явились вже батареї deye. Спробував би їх. Восени 2022 їх не було у продажу, чи може я не помітив.

Вивчаю далі ринок. Із цікавих знахідок китаєць TommaTech із дуже непоганою судячи із їх розборок збіркою. За свої гроші прям норм.
Ще згадав Logic Power — у нас такі упси із зовнішніми батареями стояли на роботі у серверній (років 20 назад) . Але один пам’ятаю дуже яскраво із димком та спецефектами вийшов із ладу коли випробували генератор і із ним щось пішло не так (із генератором у якого почала жорстко стрибати напруга, але всеодно приємного мало)

Ще згадав Logic Power

У мене Logic Power з 2021-го, політ нормальний. Версія ще під (зовнішні) свинцеві батареї, зараз обов’язково беріть з підтримкою LiFePO4, щоб не городити їм зарядку окремо.

Так скоріш за все це і замовлю. Імхо найкращій варіант що зараз можна знайти.
Я не жлоб, а перфекціоніст і не розумію нащо переплачувати за гібридні інвертори якщо я всеодно не буду підключати до них сонячні батареї

Гібридні інвертори все роблять автоматично.

А лінійно-інтерактивні упси не теж саме роблять? Тільки без входу для сонячних батарей

Покажи який ти маєш на увазі

В мене ось такий (мабуть, попередня версія, бо ще не підтримував LiFePO4): logicpower.ua/...​psw-2000va-1400vt-10a-20a Повний автомат — нічого руками перемикати не треба.

Валідно, переплутав з дбж.
Але і ціна я б не сказав що дуже приваблива

А ціни на нормальні гібридні інвертори (те що у автора цього поста не рахується) бачив?
А Logic Power дуже не поганий виробник. Багато їх у серверних ставлять чи промислових котельнях.

Стосовно ринку, хто вже брав собі отаке? must-ukraine.com/...​vertor-3kvt-akb-6kvt-god

Бо поки я думав — вже закінчилися. Тож може хто має досвід та відгуки?

Сам не користувався, але переглядав відоси то така лотерея. У когось починають безбожно глючити, у когось виходять із ладу.
Якщо дивитись на Китайців то краще дивитись тільки на верхній сегмент чи на крайняк середній. Але не дай Боже на самий низ.
Хоча у мене зараз резервне 12В освітлення LED стрічками по квартирі від акумулятора через найдешевший контроллер сонячних батарей. Поки не глючило. Але на усіляк випадок там додаткові запобіжники на вхід та вихід.

Ще повивчав по ним відгуки — там кожен третій про те, що щось в середині дзеренчить. Знаходили відкручені болти, які взагалі до цього пристрою не відносяться. Якість збірки «на висоті». А враховуючи великий попит китайці їх почнуть збирати із «ще більшою уважністю»

Мда, как-то оно стремненько выглядит.
— 8 кВт инвертор — многовато для квартиры, но ОК. Я выбрал 8 кВт для приватного дома, по результатам недельного мониторинга с ваттметром
— 9 кВтч батарея — норм, в балансе
— марка инвертора — нижний сегмент китая. Такое. Надо было брать хотя бы Deye. И он бесшумный почти всегда — пассивное охлаждение, шумит только при заряде батарей
— химия батарей явно не LiFePo, судя по габаритам аккумулятора. Или там не 9кВтч. Пожароопасненько. Тем более ставить это все в дспешном шкафу. Ой.
— провода на батарею хлипкие. Система явно на 48 вольт (если не на 24 вообще).
— схема подключения инвертора непонятная — «отдает обратно в сеть». Походу там в шкафу была розетка, ее как-то используют в двухстороннем режиме, чтобы не прокладывать кабели, отсюда еще какой-то мутный переключатель. Нормальный инвертор имеет вход внешней сети и выход на нагрузку, ему не нужен дополнительный переключатель
— системе не хватает дополнительного внешнего источника — генератора или панелей.
Ну и общее замечание — это все уже «подготовка к прошлой войне». Сейчас надо готовится к сплошному пропаданию света и газа, и вообще в квартире зимой может быть проблемно, поэтому сейчас самое время подыскивать «батькивську хату» и обустраиваться там, если у кого еще нету.

Якщо оптимізовувати інвертор по параметру власного споживання, то топове рішення — це інвертори Victron. Наприклад, інвертор Victron MultiPlus-II для 48В на 3 кВт, з піковими можливостямид до 5.5 кВт, що цілком достатньо для 90% квартир, має такі характеристики (www.victronenergy.com/...​s-chargers/multiplus-ii)
Maximum efficiency: 95%
Zero load power: 11 W
Zero load power in AES mode: 7 W
Zero load power in Search mode: 2 W

AES mode і Search mode — це спеціальні режими, коли він автоматично переходить в режим сну, коли немає навантаження.

Версія на 5 кВт/ 9 кВт пік, має власне споживання 18 Вт.

Підказали ще на такий варік
phantom-energy.com.ua/...​-serveru-ups-4048-4000vt
Пишуть дуже невелике власне споживання. Прям нижче вже нікуди.
Хтось мав досвід юзання таких штук. Наче як цілком гарний компроміс між китайським інвертором як у автора і дорогими професійними інверторами для СЕС які тут рекомендували
Ще прикольно що виробник прям пише марки комплектуючих які використав для збірки

У нього ККД 92%, а струм холостого ходу вказано — 1.2 А . Отже, 1.2 А * 48 В = 68Вт
Нижче є куди:
Victron MultiPlus-II для 48В на 5 кВт, пік 9 кВт, (www.victronenergy.com/...​ers-chargers/multiplus-ii)
Maximum efficiency: 96%
Zero load power: 18 W

Писати то можуть, а чи насправді там ці компоненти є? Китайці теж пишуть, а використовують локальні замінники. Ось тут є розбірка популярного сонячного інвертора Deye SUN-5K-SG04LP1 5kW (deye.com.ua/...​5k-sg03lp1-eu-5kw-1f-48v), на якому теж пише, що компоненти від топових виробників (), а насправді їх там немає:
youtu.be/n0_cTg36A2Q?t=819

от халепа з deye :(
Ну ок. Колись буде Victron замість нього, якщо перестане працювати.
Я замовлял восени 2022 з Європи. Там консультант взагалі відмовився надавати гарантію на всю лінійку votronic, якщо його планую підключати до grid.

фантоми норм апарати. В Одесі роблять. Ще восени 2022 я просто не дочекався черги. Зараз дивлюсь на ціну цього на 4кВт і не розумію нащо він, коли можна взяти то й же Deye

Я в шоке от таких советов. Даже если исключить морально-этическую сторону покупки 8-киловаттного инвертора, которому только для холостого хода нужно 150-200 ватт в час, во времена, когда вся страна пытается экономить электроэнергию.

Но блин, вы серьезно поставили 8-киловаттный инвертор и огромную батарею просто в шкаф-купе?
Китайский ноунейм инвертор, которые горят с вероятностью 25% за 2 года, прямо перед входом и еще и в шкаф-купе?

Особенно мне понравились пластиковые беленькие кабель-каналы за 50 грн/метр. Это вы их туда засунули, чтобы при пожаре было побольше токсичного дыма и с хаты вообще никак выбраться?

А кабель такой тоненький из-за того, что толстые не гнулись красиво и в кабель-канал не влазили?
Ну правильно, у нас ведь всего 50+ ампер постоянного тока в проводе может быть. Зачем переплачивать пару сотен, лучше на них пивка купить и бахнуть.

А шамотный кирпич вообще подорожал, аж 19 гривен за штуку. Видимо из-за коррупции. Хватит это терпеть, ведь все знают, что деревянные элементы шкафа-купе обладают замечательными огнеупорными свойствами. Зачем платить больше?

А вентиляция для лохов, там много всякого пластика и металла, дерево шкафа дышит и натурально отводит все тепло наружу лучше меди с испарительными камерами, а в случае пожара впитывает в себя все токсины )

Я правильно уловил ваш ход мыслей ?

Дуже сподіваюсь що все це зроблено виключно із рекламних цілей і автор це швидко демонтував нафіг.
Доречі інвертори насправді непогана ідея. Що скажете про такий набір — svoya-energy.com.ua/...​j-24v-100ag-ag19-3vhm-2g
Потрібно для живлення квартири виключаючи кухонну зону, бойлер та електро опалення (для цього буде заведено генератор)

Если в квартиру ставить — я бы ставил victron ( например quattro 10000). Советую как юзер похожего сетапа ( но у меня солнечные батареи плюс ~40 квт/часов акумов).
Так же хочу заметить что инвертор нехило греется при нагрузке так и при зарядке батарей. Я б не стал его в шкаф запирать.

Ні я поставлю замість стабілізатора, який звичайно у шкафу не стоїть. Стабілізатор теж періодично вмикає куллери. Тому що це таке я знаю.
Я так розумію у байпасс режимі ці штуки працюють як стабілізатор і додатковий не потрібен?

Все вірно пишите, тільки сорян, я трохи поржав з ваших слів про економлячу страну і етику. Ви реально вважаєте що страна економить? І ви реально вважаєте, що використовувати інвертор (200 Ватт холостого хода) не етично? Давайте трохи спускатись на землю.

Так як включать світло тре гріти бойлери, заряджати екофлов, покайфувати під кондиціонером.
Але всеодно 8Квт це якийсь айтішний максималізм. Тип беру бо можу дозволити, а не дійсно треба.
Я не рахую чужі гроші. Просто питання — нафіга?

Это максимальная мощьность. Не постоянная нагрузка

А максимальна потужність вводу в квартиру теж 8Квт?

я прикрутив бойлер в «еко» і засинаю домашній комп коли не вдома.
Знайомий стер пил зі звичайного чайника і поставив на паузу тостер.
Так, економить. Ржи далі

Чувак з бойлером критикує чувака с інвертором :)
#яснапонятна

нє, якщо ти не пойняв — поясню.
чувак з бойлером, котрий його прикрутив для економії (поставити таймер поки нема можливості, бо розетка за панелями) критикує чувака, котрий ірже зі слів «країна економить».
#детотак

Бойлер в економ режимі споживає меньше інвертора, але не набагато. І це при умові шо то економний бойлер зі свіжим обслуговуванням/анодом. Війна розкриває в людях все саме погане що в них є, подумайте про це коли будете строчити наступний комент.

*бездумно строчить наступний комент*
повторю ще — мій комент був не про інвертор. він був геть про інше.

Доречі гарний лайфхак для економії бо більшість навіть не в курсі про існування того анода і необхідність його заміни хоча б раз на два роки.
Ще холодильник краще тримати на мінімалках. Так не утворюється морозна корочка, він гарно холодить і менше споживає

Ну і зовсім мікро-лайфхак в догонку: анод буде втричі дешевший, якщо його замовити самому (навіть на розетці), а чувак з кабанчіка вже просто його замінить.

Я купував бойлер у спеціалізованому магазині, який займається ними, опаленням та кліматичною технікою. Там цінник на обслуговування навіть дешевший за купити на розетці та найняти чувака з Кабанчика.

Доречі гарний лайфхак для економії

Бойлер споживає стільки, скільки використосується гарячої води (температура * об’єм) і на втрати через стінки (температура нагріву до 50 град. додасть декілька десятків ват економії порівняно з 70 град.) Коефіцієнт перетворення електричної енергії в теплову резистивного нагріву — 100%. Оскільки ТЕН занурений у воду, то теплу нікуди подітись, і воно все одно нагріє воду. Кількість накипу впливає лише на швидкість нагріву води і імовірність перегоряння ТЕНа.

Так швидкість нагріву — це ж і є економія (ну тіпа як грошей, так і навантаження на енергетичну систему в цілому).

Немає там економії, економимо енергію (за неї ж і платимо гроші), а щоб
нагріти умовний літр води до певної температури потрібно стільки ж само енергії, незалежно чи ми будемо гріти цю воду 5 чи 7 хвилин.
А якщо по миттєвій потужності — то навпаки, ТЕН, який гріє повільніше, буде давати меншу пікову потужність, і, відповідно, навантаження на систему.

В мене рукі із жопи і я трохи боюся сперечатись, але ж тіпа ось тут пишуть такє:

При постійній безперервній експлуатації бойлерної установки, ТЕН, нагрівальних елементів утворюється поверхневий накип, іржа, накопичується окалина.
Холодна вода гріється довше, збільшується витрата електроенергії.

drazice.co.ua/...​obezzarazhivanie-boylera

Так це маркетологи пишуть.
А з точки зору фізики, ТЕН працює довше, але тепловіддача гірша через шар накипу. Відповідно, сам ТЕН нагрівається до вищої температури -> з підвищенням температури збільшується опір резистивного елемента -> збільшення опору спричиняє падіння струму (закон Ома), отже падає і споживана потужність P = I * U.

Це підтверджується результатами експериментальних досліджень:
waterheatertimer.org/...​Battelle_Final_Report.pdf
«the efficiency of the water heaters did not change significantly with time because the heating element is completely submersed in the tank of water and the heat generated must enter the water. The efficiency of the electric water heaters on unsoftened water averaged 99.5 percent.»

трохи поржав з ваших слів про економлячу страну і етику. Ви реально вважаєте що страна економить?

smart-lab.ru/...​/55/2022/04/12/a1a0ba.jpg

що використовувати інвертор (200 Ватт холостого хода) не етично?

Чого ж- етично, якщо холостий хід інвертора в 200вт і індикатор на ньому це буде все ваше споживання, як у середньостатистичної квартири без кондиціонерів та електроплит.
Якщо зараз розділити всю наявну генерацію, то це виходить 1000ватт на домогосподарство, тепер відняти міський електротранспорт, критичну і комунальну інфраструктуру, бізнес, матимемо десь може дебет в 300-400ватт на дім.

Давайте трохи спускатись на землю.

було б добре

Хочу трохи доповнити ваші розрахунки: в мопі 8 лампочок по 40вт на поверх, 25 поверхів, дві секції, в сумі 400 лампочок на будинок. Горять 24 годину на добу. Ярко освітлені вулиці, грає музика з кафешок. По криші тарабанить дощик з сусідського кондішена.

Не надо так плохо думать про наш народ.
Вот так примерно у меня: i.imgur.com/KjAGAtK.png
По факту там немного больше из-за округлений, киловатт 15-20, но в общем вы поняли. И у многих моих знакомых примерно также.
И это не какие-то космические технологии.
Я думаю, у каждого, кто делал ремонт последние лет 10, уже есть готовая разводка витой пары по комнатам.
А по витой паре можно передавать не только данные, но и параллельно передавать питание до 100 ватт.
Это не какой-то колхоз, а древняя технология POE. Она используется повсеместно, от видеонаблюдения до «умных» LED вывесок в магазинах.

Свет — 5 радио-выключателей и 5 умных реле к ним.
Выключатель крепится на двухсторонний скотч рядом с обычным выключателем, а чуть выше розетки витой пары стоит LED светильник через реле.
Для ванной то же самое, но питания от витой пары там нет, так как нет розетки. Там то же самое, но с павербанком в влагозащищённом коробе. Павербанка хватает на 2 недели, потом меняю.

Батареи — прошлым летом у нас в Розетке и Эпицентре по какой-то суперскидке были вот такие зарядные станции на киловатт: rozetka.com.ua/...​sb1000m-gy-eu/p366614025.
Я купил две на Розетке по 12 тысяч и одну потом в Эпицентре уже по 13 500, так как просто батарея без обвязки в то время стоила примерно столько же.
Из плюсов — полностью закрытый корпус из алюминия, полностью бесшумный, пассивное охлаждение и 0 шума при работе.
Из минусов — заряжается 4 часа и не может работать в режиме ИБП для 220 вольт. Но мне это не критично.

Одна стоит у рабочего места, где ноутбук, роутер и комп.
Одна стоит на кухне, где холодильник, блендер и чайник.
И одна стоит у щитка, откуда расходится витая пара, типа резерв и баланс.

На балконе стоят две солнечные панельки на самодельной карусели с редуктором из LEGO )
22 киловатта за месяц.
С балкона по витой паре идет к щитку, и оттуда на подзарядку трех зарядных станций и на свет.

Также немного переформатировал рабочее место.
Перешел со стационарного ПК на ноутбук, он в рабочем режиме и при просмотре видео потребляет где-то 25 ватт: i.imgur.com/HpGagJY.jpeg.
Поменял роутер на маленький MikroTik, он потребляет всего 3 ватта: www.mikrotik.ua/...​krotik-hap-mini-rb931-2nd.
Старый потреблял 20.
И резерв интернета ADSL от Укртелекома потребляет 5 ватт.

Пересобрал компьютер, убрал видеокарту, поставил Ryzen 5600G. На Dota, Hearthstone и WoW хватает, и потребляет вместе с монитором 80-90 ватт.
Купил напольный б/у типа кондиционер немецкий за пару тысяч. Туда воду и блок холода для термосумки кидаешь, и он холодным воздухом дует. Потребляет 45 ватт.
Нечасто включаю, но работает как ни странно.

Ну и как резерв подзарядки еще с 2022 года есть генератор в шумоизоляционной коробке. Когда во время дождя включаю, соседи даже не слышат его.

То ви просто заздрите що в цього пана є 8кВт інвертор, а у вас — нема!

Проблема не в пластиковом канале, а то что эту «отличную сборку» многожильным проводом сделали ШВВП или просто говоря «шнуром». Там сечение только одной жилы должно быть 4-6мм2, если монтажники-умельцы не забыли про заземление. Про кабель ВВГНГд (негорючий) видать не слышали, наглухо закрытый шкаф с ДСП самое отличное место для отвода тепла). Размеры кабель канала вызывают сомнение что этот шнур долго вытянет 8квт или сколько там заявлено
А самое худшее автору впарили литий-ионный аккумулятор, они от перезаряда взрываются
elptr.com/...​iion-48v-187ah-9kvt-ew489
уже ж было видео, где квартира выгорела от небольшого аккума, что будет, когда этот монстр загорится страшно представить, я думаю и несколько огнетушителей не помогут, то что все задохнутся в квартире от дыма за считанные секунды
И срок службы их до 700 циклов, потом кирпич за 90 косарей тупо выбрасывать наверное)
Небольшой глюк в BMS и эта бочка с порохом полыхнет. Как минимум в квартире нужно держать огнетушитель euroservis.com.ua/...​jj-vvk-56-000013460.html, как на АЗС на 80 литров)

У вас горить світло?
Ми їдемо до вас
Бусики

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Знов реклама ютюпу

Бо нема лінків і транскрипту тут

А хто купував тут ecoflowukraine.com Чи надійний продавець

Скільки за рекламу отримав?

Та хоч би знижку дали :-) А так якось ціни нижче трохи ринку у них ось і питаю чи не скам це

EcoFlow Ukraine — офіційний авторизований магазин EcoFlow в Україні, який налічує понад 400 партнерів у всіх містах країни.

100% скам, не бери там

та ціна на тищу дорожча, ніж була на розетці тиждень тому.
це «ринок» зараз знов їв уху і на 50% задер ціни.

так там в наявності майже нічого немає

От це несподіванка. Треба було ще почекати, коли енергетику повністю винесуть.

я до того, що там можуть бути будь які ціни, хоч даром, але який від них сенс, якщо немає в наявності. Треба дивитися ціни в магазинах де можна замовити.

Напишу в пару теж токсичний коментар: хто хотів, закупився минулого року по низах.

Купував 3 рази, останній — місяць тому. Проблем жодного разу не було. Оплата частинами на 8 місяців — дуже зручно.

Там оверпрайс. Через сіряків дешевше. Або хай хтось бусом відправить з Європи без мита(скоро мито знову відмінять).

Цікаво чи є якийсь сетап сонячної панелі на пару квадратних метрів і інвертора щоб можна було тупо в свою розетку вставити?

Тобі цього максимум на зарядку ноуту вистачить і то влітку, Зимою не вистачить.

Це буде 200 — 400 вт влітку, і покриє основні потреби квартири

З портативних не покриє
Одна 100 Вт панель дасть 40-70 Вт максимум.

Цікаво що батарея, яку обрав автор, має максимальний струм розряду 50А (судячи з сайту продавця). Цікаво, нащо тоді інвертор «8квт», якщо акумуляторна збірка може видати максимум 3квт?

Китайские инверторы такие инверторы что лучше брать с х2 запасом

І вогнегасник, краще два якщо один не спрацює

Не допоможе. Коли зимою 2022-2023 вибухали акумулятори(в тому числі і залізофосфатні), гасили 28 пожежників. Тепер їх 50% мобілізують, діліть на два.

Номінальний ток розряду — 20А (*48 == 960Вт)
Максимальний ток розряду — 160А (*48 == 7680Вт)

Шановні інженери, підкажіть, будь ласка, тупому дизайнеру просту систему, щоб заживити лише холодильник. Бажано не за всі гроші світу. Дякую.

як не дивно, рівер 2 макс тягне в мене холодильник і ще купу мілких приблуд типу діодного світла, зарядки гаджетів і т.п. холодильник двокамерний, стандартний, але, мабуть високої енергоефективності

Якщо уважно подивитись на дисплей рівера то навіть можна взнати скільки холодильник споживає. Тоді вже не буде магією те що рівер 2 живить його 😂

Якщо уважно подивитись на ваш коментар можна побачити недоречну токсичність котру ніхто не просив

😂

Так само як твій коментар був просто заради коментаря чи то похвалитись.
Хоч би якісь технічні дані привів.

тю, а якщо похвалитись, то шо?) оцінки вашої тут я не просив, до побачення)

Ти звідки знаєш який холодильник у коментатора вище? Твій комент просто не в тему.

хлопці, не сваріться. я нажаль не знаю скільки споживає мій холодос, бо повний нуб у цьому. на вихідних зазирну що там позаду написано))) але дякую за кожну пораду. буду вивчати цю тему 🤝

Чим більше інформації про модель, тим краще. Бо з холодильниками проблема із стартовим струмом мотора компресора. Для інверторних це менше виражено, для не інверторних треба систему з більшим запасом потужності.
Звісно, можна не дивлячись із запасом взяти на декілька кіловат, але це буде неефективно по коштах.

Стартовий струм не завжди показує, а проблема якраз в ньому.

просту систему, щоб заживити лише холодильник.

1 автомобільний інвертор на 800 ват
2 2 батареї гелієві agm 12 вольт 20 ампер годин
3 зарядне до батарей 12 вольт можна так само автомобільне

«схема» звісно «чистий diy» але при цьому не потребує пайки рєзки і так далі і складається повністю з готових компонентів шляхом «отвєрточной зборки»

інвертор на 800 ват бо на 500 за досвідом може або не тянуть або тянуть через раз і загалом йому на пусках може буть не харашо це так чисто з досвіду

(але коли великий холодильник то треба ще подумать окремо)

2 батареї по 20 ампер годин суто тому що особисто я вже важко тягати 12 кг «така сама але 1 і на 40» а от 2 по 6 кг мені зайшло це десь як загальний інструмент мій

(ну воно може майже випадково так вийшло але вийшло і працює)

зарядне краще мате «продвинуте» як таке яке «вміє у agm» by design

ЗЫ: окремий плюс такої «схеми» на мій думку у її ліквідності окремими компонентами а також у її замінності окремими компонентами ну і також у її лінійній масштабованості окремими компонентами як то можна легко змасштабувати струм зарядки і відповідно час просто подвоївши кількість зарядних пристроїв хоча звісно «у процесі» то все буде певний клопіт «туди сюди підключить носить тощо» але це саме як «дєшєво» (ніт не дуже) «надєжно і практічно» но точно «не єстєтічно»

ЗЫ: загалом на місці гєлієвих свинцевих батарей може бути модернові «залізно фосфатно літій» але вони потребують окремого зарядного пристрою

щось дуже складно, але всеодно дякую за детальний гайд

2 2 батареї гелієві agm 12 вольт 20 ампер годин

а чому не взяти автомобільні акумулятори по 50-100? Їх і продати потім можна буде без проблем.

модернові «залізно фосфатно літій» але вони потребують окремого зарядного пристрою

LiFePo4 можна заряджати зарядками для свинця

а чому не взяти автомобільні акумулятори

автомобільні акамулятори не призначені для такого циклу розряд заряд їх просто не вистачить на довго і то доволі трагічно на скільки я знаю

їх просто не вистачить на довго

Спостерігаю неподалік сетап з комп’ютера, котлового інвертора на 300 Вт і пари автомобільних Bosch S5A13, закуплених у листопаді 2022, бо тоді розмели все більш підходяще, досі працює без видимої втрати ємності.
Звичайно собі і іншим потім йшов LiFePO4 з правильними зарядками і налаштуваннями BMS, але пережити сезон, якщо не планується глибоко циклювати, можна і на автомобільних.

пари автомобільних Bosch S5A13
якщо не планується глибоко циклювати, можна і на автомобільних

Але є одне але — «якщо вони будуть встигати заряджатися». В режимі «дві години світло є — чотири немає» не витягне ніякий свинець. Ну або робити сетап з п’яти батарейних блоків, один підключений до інвертора — чотири заряджаються, через 5 циклів «два плюс-чотири мінус» інвертор перемикається на наступний блок... ІМХО дешевше купити LiFePO4.

просто треба купити чуть більший «свинець», який можна буде заряджати більшим струмом. Оно 200 допустимо заряджати струмом 50А — 600Ватт. А 2*200 — 1 кВт 200 ват.

просто треба купити чуть більший «свинець», який можна буде заряджати більшим струмом

Ну 0.2С, нуууу 0.25С, хоча я завжди заряджаю усе свинцеве «дідівськими» 0.1С. Якщо у Вас є офіційна рекомендація від виробника свинцевих акумів заряджати 0.4С — дайте лінк, почитаю.

По дідівським методичкам мається на увазі зарядно-відновлюючий процес, коли проводиться процедура оздоровлення хворого акумулятора чи профілактика для продовження життя. На автомобілі струм заряду нічим не регулюється, тільки верхнім обмеженням напруги та потужністю генератора. Якщо акумулятор розрядити на 20-30%, і завести двигун, то там зарядка розпочнеться струмом 0.3-0.4С, а може й всі 0.5С якщо акумулятор хороший. І на автомобілі акумулятори служать по 5-7-10 років.

то там зарядка розпочнеться струмом 0.3-0.4С, а може й всі 0.5С якщо акумулятор хороший

Питання — чи весь той струм дійсно уходить в заряд, чи половина — в тепло і непотрібні хімічні реакції. Бо зовнішні зарядні пристрої досі рекомендують 0.1С

в старих авто так, в сучасних (починаючі від старт-стоп) вже є контроллер і дути в той акум може по 50 ампер (тобто 0.8С+ легко), але звісно не весь час

Ну 0.2С, нуууу 0.25С, хоча я завжди заряджаю усе свинцеве «дідівськими» 0.1С.

він правий я це вже пройшов і тепер мені це вже бачиться очевидним і я вже не зможу згадати чи то було мені очевидним ще з самого початку

просто треба купити чуть більший «свинець», який можна буде заряджати більшим струмом

фактично мова «треба просто більший акум» не про те що «струм більше за «0.2С, нуууу 0.25С» але про те що ця схема просто масштабується буквально лінійно

... тобто прямо твоя формула вона прямо вказує на ємність відповідно на 20 ампре годин тобі треба струм зарядки нехай «дідівські» 0.1 = 2 ампери а от на 200 ампер годин це вже автоматично стає 20 ампер що у 12 вольт грубо (бо там на справді 14 вольт) дорівнює 240 ват потужності зарядки і так само воно лінійно масштабується по напрузі тож те саме але 24 вольт дадуть вже 480 ват «умовних» потужності зарядки а 48 вольт уже майже 1 кіловат на зарядку

а 1 кіловат це вже доволі багато ))

В режимі «дві години світло є — чотири немає» не витягне ніякий свинець.

тож у режимі «два на чотири» то як на мене ти просто розраховуєш своє добове споживання але ємність батареї береш не з розрахунку покрити розряд (на добу) а з розрахунку покрити заряд

«2 на 4» що є 6 годин «цикл» тож 4 цикли на добу по 2 години зарядки на цикл загалом 8 годин зарядки на добу що на потужності 1 кіловат дадуть тобі «чесні» 8 кіловат годин споживання

а з тих розрахунків що я вже дав «на 1 кіловат заряду» то там була батарея 48 вольт 200 ампер годин що у сумі 9.6 кіловат годин батареї під розрахунок «2 на 4 наявність світла»

що так само арифметично точно виходить на твої «оригінальні»

хоча я завжди заряджаю усе свинцеве «дідівськими» 0.1С.

ні якої магії просто твоя батарея на 10 квт годин вміє «магічно» брати на заряд 0.1 своєї потужності відповідно 1 кіловат

ЗЫ: це ще без урахування того що «від мережі» ти «2 години світла» можеш споживати напряму від мережі а не від батареї і на справді цей цикл ще й з запасом але працювати точно буде

я вже перевіряв ))

ні якої магії просто твоя батарея на 10 квт годин вміє «магічно» брати на заряд 0.1 своєї потужності відповідно 1 кіловат

Тепер зрозумів. Якщо батарея за 2 години встигає зарядитись умовно на 20% — треба з неї за 4 години без світла вуїсти ті самі 20%, тобто за годину — 5% від загальної ємності. В моєму сетапі до початку 2023-го року це виходило 120 Вт на годину «брутто», без урахування ККД перетворювачів, блоків живлення тощо. «Маловато будєт».

Осінню 2022 зняв з авто вже погано крутящу вітчизняну 60 Весту 2017 р.в. на інвертор.
Перші цикли показали залишок в 15АГ, і мені не вистачало для ноутбука на 4 години відсутності електроенергії, інвертор вимикався при напрузі 9,5В. Проте з кожним циклом ємність росла. І одного разу коли електроенергія зникла на кілька діб, цей акумулятор пропрацював від ранку до пізньої ночі живлячи той самий ноут і потім 10 годин заряджався струмом 5А. Навесні (після 250-300 циклів) я його розрядив -зарядив і отримав 50 АГ із 60. Зараз у червні 2024 за 2 години відсутності електроенергії викачую з нього 120 Ват, просаджуючи лише до 12.4 — 80%. Звісно при такій роботі акумулятор треба обслуговувати, доливати воду та періодично заряджати підвищеними напругами. У свинцевого акумулятора дві причини смерті — це осипання пластин та сульфатація. Осипання пластин властиве старості акумулятора. А сульфатація це наслідки необслуговування акумулятора.

Китайський інвертор на 5КВт + 2.5КВт*г LiFePO4 батарея are doing just fine. Маю ще одну батарею, але не бачу ніякого сенсу її використовувати. На київські відключення вистачає з головою. Якщо ж відключенная будуть більш значущі, то ваш запас енергії не дуже вам допоможе, бо відсутність водопостачання і опалення будуть мати для вас більш серьйозні наслідки.

в 2022му у знайомого вимикали опалення разом із світлом (тобто, по 4 години), це було взагалі не критично. а от конвектором трошки прогрітись було б непогано в такому випадку, бо, звісно ж, від зими і енергоефективності приміщення залежить. якщо ж води не буде тут вже інше питання...

Наскільки я розібрався в темі, все шо не літій-полімерне — кал. Тому що в літій-іонних 800 циклів розряду заряду, а в полімерних 3000. Тобто екофлоу на 1квтч в якому літій іонні вистачить на рік роботи, далі там вже не буд 1квтч.

все шо не літій-полімерне

Може мова про літій-залізні/літій-титанатні?

Подивіться на характеристики блюєті на 1квтч чи менше , там пишуть 800 циклів

Все вірно, там стоять літій-іонні акуми, бо вони трохи енергоємніші за LiFePO4. Проте для стаціонарних систем енергоємність не так критична — ну буде той акум на пару (навіть десятків) кг важче. Але ж кількість циклів в рази більша — «Good quality LiFePO4 batteries can easily last for over 5000 cycles. This value is calculated at 80% Depth of Discharge»

Ну не знаю. Круто, але для більшості потреб в категорії «пережити зиму», навіть айтішних потреб, 8кв це overkill. Ну тобто якщо ціль зробити автономне електропостачання — круто, особливо якщо пару таких батарей купити. Але якщо ціль — звичайному айтішику пережити зиму, то це трохи занадто, можна зекономити.
В мене інвертор+дбж на 1квт за 7к, тримає комп, звук, інтернет і всяке інше малопотужне що буває в домашньому офісі. Замовив другий такий самий щоби тримав котел і холодильник (перевіряв, потужності вистачає). Маю батарею 12в на 100 ампер-годин (7к коштувала), і замовив ще одну на 200 ампер-годин (13к). В сумі виходить 34к і це мені покриває нагальні потреби в будинку на 8+ годин.

Пробачте але «розумним» і автономним таке рішення назвати важко, адже:

1) Стосовно розумності, про ККД — більшість приладів, що Ви використовуєте в побуті(телефони, ТВ, ноутбуки, світлодіодне освітлення) живиться напругами від 5 до 20В.
Ви ж умовно берете з мережі 1Квт потужності, через інвертор з ККД 90% заганяєте в АКБ, у якого теж 85% ККД(нагрів, різні паразитні процеси). Потім з АКБ берете цей кіловат, який з ККД 75% перетворюється в 220, а потім блок живлення приладу з ККД 90% перетворює напругу в необхідну приладу, наприклад 5В щоб зарядити ваш телефон. В результаті ККД всієї схеми 51% в найкращому випадку. Тобто за 1Квт з мережі, ви отримаєте в кращому випадку 500Вт. А 10-15 таких як Ви, відповідно і створює навантаження за які ДТЕК застосовує аварійні відключення.

Більш розумно, це реалізувати живлення окремих приладів окремо. Наприклад освітлення є акумуляторне(лампочка з АКБ, повно на алі), або ж світлодіодну стрічку можна живити від окремого АКБ 12В напряму, абсолютно не важко їй реалізувати UPS. Телефони, роутери, ноутбуки, приставки, телевізори... — живити з павербанків не дарма ж придумали різні режими швидкої зарядки. А потужнішу техніку окремим менш потужним інвертором з функцією зарядки, або єкофлоу і їм подібні. Але обов’язково щоб була зарядка від 12V батареї.

2) Стосовно автономності, якщо у Вас не має полів сонячних панелей, або на чердаку дизельного генератора на 5КВт — то Ваша схема повна лажа(і можете піти набити морду тому хто Вам її впарив). Бо що Ви будете робити у випадку довготривалих відключень?) Коли сяде Ваша АКБ — дорога система перетворюється в абсолютно безпонтову тикву.
Автономна та система, яка має альтернативні способи зарядки крім як з мережі 220. У випадку використання павербанків/окремих АКБ на 12В, або приладів з автономним резервним живленням — це все завжди можна піти і десь зарядити. Той же єкофлоу/АКБ на 12В можна зарядити в машині(якщо він компактний), павербанк — в пунктах незламності або в той же машині. На крайняк присусідитися до працюючого генератора.
Тому такі рішення — дорогі і безглузді, з точки зору забезпечення побутового виживання.

З особистого досвіду, в разів ХХ дешевша схема: 1 екофлоу на 300-600Вт для живлення газового котла(тепло і гаряча вода), кусок світлодіодної стрічки що живиться від АКБ 12В + автономне живлення роутера з оптикою від павер.банка + декілька лампочек з АКБ і фонарики. З цим можна досить довго і в комфорті виживати.

Перші два пункти — все вірно написано. Останній пункт — тут складніше. Не у всіх є газовий котел, не у всіх є просто газ. Плюс всі чомусь постійно забувають, що в висотках газ та воду на верхні поверхи качають електродвигунами, а без електрики такі речі не завжди навіть добивають до 5-го поверху своїм тиском.

Зазвичай насосні — це критична інфраструктура, і її вимикають коли вже повний блекаут. + Вони забезпечені генераторами в більшості.
Про газ — так, але і там є варіанти.

в высотках ставят насосы на воду и отопление. Много новостроек без света не гоняют воду по дому даже на первых этажах

Дмитро, ви праві в тому, що цей сетап — не панацея.
На випадок зомбі-апокаліпсісу не підходить, авжеж.
Але дозволяє норм пережити відключення тривалістю «до доби» в квартирі, якщо нема можливості встановити генератор та панелі.

я думаю если будет маячить отключение сутки и больше. ТО рационально оставить только критических потребителей холодильник(100-150Вт), интернет и ноут.
А если есть газ ещё, то считайте вы и не заметите дня 3 без света.
Если газа нет. СОветую посмотреть в сторону 20л газ балона с плиткой. Безопаснее чем одноразовыми пользоваться и удобнее. И воды нагреть можно. Заправил и забыл.
Смотрю такую систему родителям в частный дом. В вашей схеме непонятно одно. Зачем нужен был переключаель нагрузки ? обычно инвентор работает от сети и если сеть пропадает то сам переходит на батарею или на панели\ генератор.

я думаю если будет маячить отключение сутки и больше. ТО рационально оставить только критических потребителей холодильник(100-150Вт), интернет и ноут.

Так повитягує з розеток некритичних споживачів. Тут розуму багато не потрібно.
Ясно що потрібрно бути повним ідіотом, щоб прати і прасувати на акумуляторах.

В вашей схеме непонятно одно. Зачем нужен был переключаель нагрузки ? обычно инвентор работает от сети и если сеть пропадает то сам переходит на батарею или на панели\ генератор.

Скоріше за все інвертор не потягне загальне навантаження, що є у квартирі.

Потім з АКБ берете цей кіловат, який з ККД 75% перетворюється в 220

ККД сучасних сонячних інверторів 90-95%

АКБ, у якого теж 85% ККД(нагрів, різні паразитні процеси).

Li-ion has one of the highest CE ratings in rechargeable batteries. It offers an efficiency that exceeds 99 percent. This, however, is only possible when charged at a moderate current and at cool temperatures. Ultra-fast charging lowers the CE because of losses due to charge acceptance and heat, so also does a very slow charge in which self-discharge comes into play.

The coulombic efficiency of Li-ion improves with cycling. To prove this, Panasonic, E-one Moli, Sony, LG and Samsung Li-ion batteries in 18650 cell format where cycled. Some cells began with a coulombic efficiency of 99.1 percent and improved to 99.5 percent with 15 cycles. Some started at 99.5 percent and reached 99.9 percent with 30 cycles. The consistency on repeat tests was high, reflecting in Li-ion being a very stable battery system.

batteryuniversity.com/...​ficiency-with-the-battery

І як ти це все собі уявляєш? Бігати по квартирі і перемикати джерело струму для тих всіх девайсів?

«А 10-15 таких як Ви, відповідно і створює навантаження за які ДТЕК застосовує аварійні відключення.»

Теж не дуже розумію сенс таких «автономних» підключень до загальної електромережі. По факту з мережі за час відключень буде спожито більше ніж було би без такого «автономного» рішення. Якщо немає власної генерації (сонячні панелі, генератор і тд), то це некоректно називати автономним.

Звісно, що світло потрібне, але було б добре в першу чергу подумати про мінімізацію використання електроенергії та збільшення енергоефективності.

електроенергія — shared ресурс.
до певного моменту споживачі підзаряджатимуть акумулятори за рахунок енергії, котру не спожили сусіди. Тобто загального ліміту перевищено не буде.
Але якщо так робитимуть всі, то і погано буде всим. Класична ота делема про громадське пасовище і корів.

Але наявність акумів зручна ще й тим, що коли настане повний кабздець, то можна буде використовувати їх як буфер для генератора.

Та ну. Протягувати по всій квартирі слаботочку, щоби живити три лампочки і ноутбук — маячня. Краще вже ті втрачені 10%-20% і мати повну інтеграцію.

Треба ще враховувати, що у варіанті зі слаботочкою втрат майже немає. Виключена лампа — споживання немає. А от у варіанті з інвертором — той жре навіть коли нема споживачів.

Ви дуже сильно помиляєтеся під час оцінки ККД такої системи. Два роки тому вимірював дешевого китайця — отримав 89-92% під час розряду на 12В системі. ККД зарядного був близько 93%. ККД батареї — 98-99. Власне споживання інвертора на холостому — 12Вт без навантаження. Загальний ККД всієї системи з урахуванням усіх витрат вийшов 82%.
Цьогоріч переходжу на 48В систему, ККД заряду/розряду — щє вищє, на номінальній потужності — до 96-97%. Нажаль, і власне споживання інвертору вище — порядком 1кВт на добу споживає навіть без навантаження, але на коло виходить всеодно більше 90% загального ККД. Плюс заряджати можна вночі, коли навантаження на систему мінімальне, і примусово переходити на батареї під час піків, зменшуючи навантаження на енергосистему.

Ви насправді не розкрили основних питань: 1. Вартість комплекту 2. Час заряжання 3. Потужність що береться від мережі для заряджання. Для прикладу я придбав у квітні зарядну станцію на 2 кВт з підтримкою функції UPS на офіс за 25к грн, докупив на на ввід ЗУБР і перекидний рубильник + 2к грн (офіс у старому фонді) і година роботи. Скільки у вай вийшло в комплектації + монтаж?

Як не розкрив, якщо розкрив?
Всі ціни та посилання в описі відео, про що явно написано в пості.
Про швидкість заряджання також проговорив у відео — декілька годин від 0 до 100. Для заряджання береться 2.7 квт.

Для цього потрібно перейти в ютюб. Для чого нам всім робити зайві кроки якщо відео дивимось ембеднутим у ДОУ?

В мене самопальна збірка 16s 187ah на елементах calb куплених із nkon.nl на майже 10квт запасу, а також інвертер Deye Sun 6k на 6квт. На будинок з усім, крім зарядки електро авто, вистарчає майже на добу в режимі розумного споживання.

на майже 10квт запасу,
На будинок з усім, крім зарядки електро авто, вистарчає майже на добу в режимі розумного споживання.

Тобто це в місяць 300-400квт*г, а заряджання від мережі, причому за декілька годин? Так, заклик про економію енергії і уникання пікових навантажень почутий 😆

ну ввімкнення-вимкнення відбуваються по 4 рази на добу, і після 4х годин блекаута за годину-дві взяти 3-4квт на зарядку, не бачу в цьому нічого такого
надіюся ви уникаєте пікових навантажень та дотримуєтеся економії енергії 😏

і після 4х годин блекаута за годину-дві взяти 3-4квт на зарядку, не бачу в цьому нічого такого

Серйозно? По Вашому 1квт на годину це економія, а викачати 3-4 квт за годину це уникання пікових навантажень? Ну в принципі так я і думав, що поки одні душ на ніч переносять, а кондиціонери для бутафорії висять, інші поверволи по 80квт*г заряджають 🙃

ви уникаєте пікових навантажень та дотримуєтеся економії енергії 😏

За 27 днів ibb.co/ZN815Lx є питання?

А ще в мене є електро-авто яке потребує 8-20квт на добу.

яке потребує 8-20квт на добу.

Ну блін, а в мене є два 12-х кондиціонера, 100л бойлер, мікрохвильова, тостер, електрочайник, але прийшлось поступитися комфортом. Може кататися на електрокарі зараз не на часі?

Може кататися на електрокарі зараз не на часі?

Як на рахунок яєць по 17? Вони на часі зараз?

Ну то давайте всі херачити електросварками 24/7, бо рєзніков купляв яйця по 17. Це ж одразу вирішить бл*дь всі проблеми

Тобто ти не бачиш у цьому ніякого взаємозвязку?
Замість будувати мініелектростанції, видавати субсидії щоб люди переходили на сонячні панелі чи вітрогенерацію і тд, гроші прото витрачаються у кишені потрібним людям. А страждати маємо ми?

а що заважало людям переходити самим?
У мене в закладках дві батарейки стояло і навіть коли ціна була найнижча — я не спромігся їх придбати. Це теж винні яйця по 17?

Камон, якраз «яйця по 17» — це приклад того, що активна позиція здатна щось змінити. А не сидіти, страждати і розповідати, що колись було по 17

щось комент не по темі гілки вийшов.
Я щітаю, що на електрокарах перестануть їздити як тільки перестане вистачати електрики. А до того моменту це такі ж громадяни, як і люди, котрі заряджають свої павербанки, охолоджують товари і таке інше

а що заважало людям переходити самим?

Тобто люди мають платити податки, 4.5 за кіловат електрики, то ще й самі електростанції будувати?

а як ще?
ти як споживач хочеш бути незалежним — будуй. а ен чекай, що прийде дядя і дасть тобі грошей і переконуватиме збудувати, чи вкрити дах панелями. (от зараз мої батьки мені пригадають, як я їм доказував перед війною, що сес — економічно недоцільно, якщо гроші не сірі)

Так, для проведення якоїсь масової роботи з населенням, залучення грантів на зелену енергію тощо, у п’яти-шести менеджерів рук чи кеби не вистачило.
Але. Ніхто не заважав робити то самостійно, без вказівки начальника.

Будівництво ж геть розподіленої системи генерації в межах країни, імхо, річ не така проста, як про то ніколов розказує.

Бляха. Я купив екофлов. Володимир купив інвертор і акуми.
Ми зробили собі незалежність. І тут приходить якийсь ноунейм на форумі і починає притикати їзду на електромобілі. Цікава позиція.

а я не купив (у мене маленький анкер ще з минулого разу), але з тезою про електрички я згоден з вами.

Ну хіба з невеликим зауваженням, що на одних акумах це не дуже незалежна незалежність.

Я загалом до чого веду. Як завжди умовно багаті зроблять собі комфорт, умовно бідні залишаться в задниці. Тож нехай влада допомагає тим бідним з податків які платять багаті. Замість того на форумі тут починається «не на часі» і тому подібне.

Як завжди умовно багаті зроблять собі комфорт, умовно бідні залишаться в задниці.

То може «багаті» поставлять свою електростанцію, а не будуть їсти з загального корита за двадцятьох 😁?

Тож нехай влада допомагає тим бідним з податків які платять багаті.

Чим? Купить електростанцію на 22ГВт і завтра поставить? Чи гривні буде терти об ебонітові палички для добування енергії?

Панове, якщо у вас не власний дім, то всі ці панелі до одного місця. Не ви цим повинні займатися, цим треба займатися централізовано. Наприклад хоча б на рівні ассоціації ОСББ, коли у вас є можливість розмістити або панелі, або генеруючи потужності, або тепловий насос де інде.

Об’є́днання співвла́сників багатокварти́рного буди́нку, або ОСББ
Тому таки я (насправді не я, бо я арендар) як співвласник можу цим займатися.

Тих панелей вистачить хіба на освітлення будинку.
І як ти хочеш розподіляти енергію? Якщо комусь для комфорту достатньо світла, а хтось бере і по повній пере речі?
Плюс потрібне місце для зберігання енергії.

Прати речі від акб і потім швиденько його заряджати мені дійсно подобається.

Тобто ти не бачиш у цьому ніякого взаємозвязку?

Чи хріново що розкрали гроші? Звісно хріново. Але чи можна цим мотивувати їзду на електромобілі в умовах віялових відключень? Від цього комусь стане краще? Покараються покупці яєць по 17 гривень?

Нащо давити на якусь жалість коли мразота у кабінетах срала на людей з високої гори? Владі насрати на людей, людям насрати на інших людей. От і все. Вже задовбав тупий принцип «почати з себе».

На пряник немає грошей, але якщо збільшити батіг (тарифи) то люди і без субсидій все побудують.

Ніхто нічого не буде будувати, бо не мають грошей. Будуть далі ржати, шкода що телевізор не зможуть ввімкнути.

В мене тік-ток/ютуб стрічки заповнені свіжими відео на тему «я собі повісив на дах 1-3-5-10кВт сонячних панелей». І автори відео за зовнішністю і убраністю їхніх будинків совсім не крутелики на теслах чи джипах, а звичайні люди. Так само і бізнеси: постіно проскакують новини, що то якийсь ковбасних цех поставив панелі, то заправка... Процес повільно йшов, бо при низьких тарифах для власного споживання ніхто вкладатися не хотів, а зелений тариф має проблеми з компенсацією, дозволами..

Я звісно радий за них. От тільки у період осінь-зима-рання весна толку з тих панелей майже нуль.
Тобто генератор буде необхідний 100%.
Тож думаю що вигідніше було потратити ті кошти на паливо замість панелей.

А взагалі, який толк про це говорити якщо більшість людей живе у багатоповерхівках?

В мене так теща каже, коли вішає магніти на лічильники води.

так кататися на електрокарі ефективніше з усіх сторін чим кататися на бензині. перетворення палива в рух в двигуні авто набагато менше ефективне чим палива в електроенергію а потім в рух із-за роботи генератора в найбільш ефективному режимі. на відміну від бензинового двигуна в якого режим роботи постійно змінюється.

От тільки «неефективний» бензин ми можемо імпортувати в умовно необмежених кількостях, а «ефективну» електрику — вже ні

зате чувака з електрокаром можна послати щоб з’їздив електрики привіз трохи.
так, диви, і «відро вакууму» реальністю стане

перетворення палива в рух в двигуні авто набагато менше ефективне чим палива в електроенергію а потім в рух із-за роботи генератора в найбільш ефективному режимі

Це не зовсім так. Особливо якщо порівнювати ефективність не з бензиновими, а з дизельними авто.

Термічна ефективність:
— Електромобіль + електрика з газу. 86% (видобування та перекачка природного газу) * 34-51% (ефективність ТЕС) * 92% (втрати в електромережах) * 95% (втрати на зарядку авто) * 50-80% (ККД інвертор-електродвигун-трансмісія-колеса) = 13-31%
— Дизельне авто. 89% (видобування та переробка нафти) * 99% (транспорт до АЗС) * 28-42% (ККД двигун-трансмісія-колеса) = 25-37%

ibb.co/RPzq16D

Термічна ефективність:
— Електромобіль + електрика з газу. 86% (видобування та перекачка природного газу) * 34-51% (ефективність ТЕС)

фішка тут у тому що то є не зовсім чесний розрахунок бо тут береться саме _електрична_ ефективність тес а от «термічна» там вже багато вища (як я розумію до 80%) бо ж тес якраз (до-)використовує залишки теплової енергії після турбіни (механічної)

тес якраз (до-)використовує залишки теплової енергії

Точно ТЕС? Бо я завжди думав, що в нас тільки ТЕЦ так працюють.
Щодо ТЕЦ, там не все так ідеально.
1. Вони мають нижчий електричний ККД — генерують менше електроенергії ніж ТЕС з тієї ж кількості пального.
2. Також, в теплу пору року падає відбір тепла, тому середній загальний ККД також падає.
3. Зимою по ночах відбір тепла максимальний, але споживання електроенергії — ні. Відповідно надлишкову потужність потрібно кудись подіти, як один з варіантів — збалансувати мережу за рахунок зменшення потужності ТЕС та ГЕС.

Ну а авто з ДВЗ теж використовує залишки тепла — щоб гріти салон пічкою 😁

А за рахунок чого нижчий електричний ККД — в ТЕС же генерується більш ніж достатньо паразитного тепла, ставим ще один теплообмінник-конденсатор який охолоджується мережевою водою і... готово?

ККД всіх теплових машин залежить від різниці температур робочого тіла на вході і виході, чим більша різниця, тим він більший.
На ТЕС в теплообмінник-конденсатор подається охолоджуюча вода з температурою 15-25 градусів (5-10 градусів зимою), а на ТЕЦ мережева буде як мінімум 70-80 градусів.
Ще один фактор — при охолодженні пари до 20 градусів при конденсації буде утворюватись доволі високе розрідження (вакуум), що додатково збільшує ефективність роботи турбіни.

Трохи вник в тему — цікаво. Я чомусь завжди думав що пар на виході з турбіни такий... тепленький. А він відверто кімнатної температури.
Відтак це треба окремий відбір на опалення, це пояснює втрату електричного ККД.

Саме тому сучасні газові турбіни ефективніші в якості ТЕС — в них на вході в турбіну 1600 градусів, а на виході температура відпрацьованих вихлопних газів 500-600 градусів.
Температуру 1600 градусів не витримує жоден жаростійкий нікелевий сплав, тому використовують технології охолодження всіх поверхонь тонкою плівкою холоднішого повітря і керамічне напилення.
Тоді відбір тепла легко додати, або додають додаткову ступінь генерації на паровій турбіні. Вже зараз ТЕС з таким комбінованим циклом на турбінах Mitsubishi мають електричний ККД 64%.

Це дозволено? Так. Тіпи з укренерго кондюки замовляють, і чхали вони на нас.
Якби влада своїм прикладом показувала, якби вони запустили програми мініелектростанції, дотації, субсидії на генерацію енергії, електрозаощадні програми, тощо, це б мало сенс.
А так — будеш ти економити, і пофіг. Хтось собі не відмовить ні в чому, а по факту всі ми зимою будемо в жопі, бо на верхньому рівні стратегічно все просруть як це не раз було, починаючи з 24.02. Мали б вже звикнути

При вимкненнях «4 через 4» це десь 180квтг на місяць. Зараз, на щастя, потрібно сильно менше.

Я вам розкрию таємницю. Якщо всі поставлять собі сетапи з акумами, то сенс віялових відключень взагалі пропаде, бо як такої економії споживання не буде, воно буде просто переноситися на інші періоди. А якщо прийняти до уваги, що ми за добу не можеме згенерувати і імпортувати необхідну кількість енергії, то виявиться що ми тут з вами просто обговорюємо сетапи privileged-осіб.

Якщо всі поставлять собі сетапи з акумами,

А всі не поставлять.

Так, по суті стаття про те що «вітсутність світла — це для бідних».

підвищені тарифи це і буде відсутність світла для бідних. через пару місяців люди отримають платіжки і зрозуміють ситуацію. а всі ці мільйони акумуляторів виявлять дорогим мусором.

Населення просто перестане платити, але не перестане споживати. Ось хто перестане споживати — це бізнес, бо багато хто закриється.

Якраз добової генерації разом з імпортом в Україні хватає. Не хватає вдень і в пікові години, і надлишок вночі. Якщо б умовно половина населення вночі заряджала аккуми, а в пікові години сиділа на своїх аккумах то нам би графіки не потрібні були.

Якби наш Кабмін трохи думав наперед, то вже давно б ставили промислові накопичувачі енергії, які запасають електрику вночі і віддають вдень. Але зараз немає жодного економічного зиску так робити. Бо бл.дь тарифи у нас такі щоб виборці і далі в рожевих окулярах чекали зими і ніхуа не робили.

Nope. Якби не хватало в пікові, то і відключення були б в пікові. Укренерго кожного дня повідомляє час коли застосовуються графікові відключення. І останнім часом — це 0:00 — 24:00, що означае, що станом на зараз генерації не вистачає навіть в нічні години.

Стан коли ее не вистачало лише в пікові ми пройшли місяць тому.

Просто за імпорт е/е треба платити по європейським цінам і то зовсім дорого. І ще два атомних реактора виведено в ремонт.

а от уявімо ідеальну ситуацію, що гроші є. Чи є необхідні нам об’єми за кордоном? Чи можуть вони стільки нам передати, а наша енергосистема стільки прийняти+передати+розподілити по областям?

Вночі майже завжди є надлишок. Тільки ж всім треба в пікові години.

Генерації не вистачає в нічні години тому що наразі відсоток СЕС (які звісно вночі не працюють) у генерації став дуже високий.

і надлишок вночі

а, то це вночі вимикають — саме через надлишок, дякую що пояснили

Підписатись на коментарі