Ноутбуки з Snapdragon X (ARM) чи плануєте перехід?

Snapdragon випустили нове покоління процесорів на ARM архітектурі, вже через кілька місяців появляться перші ноутбуки (aka copilot+pc) з ними, чи плануєте перехід?

Основна перевага як на мене — більша автономність, якщо мій ноут з linux зможе працювати 8+ годин це вже буде причиною щоб задуматись про перехід. Друга причина — розробка бекенд сервісів під ARM буде більш сумісною з макбуками, а також деплой на ARM сервера буде обходитись дешевше, тобто тепер можна буде всі докер файли писати під АРМ що збільшить швидкість роботи в колег з макбуками, а також знизить кошти на інфраструктуру.

Чи є ще якісь плюси про які я не в курсі? Чи навпаки є якісь мінуси в цих процесорів які ви бачите як причину щоб відмовитись від них?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шоб я взяв такий ноутбук, треба: повністю безпроблемна робота в Linux (тобто без танців із Secure Boot, камера теж, звук теж, мікрофон теж, стільниковий звʼязок теж, зовнішні монітори теж, енергоощадні плюшки теж, і шо я там ше забув), повністю пасивне охолодження, можливість замінити SSD, і памʼять понад 32 Гб. А тут, як казав вчоний кіт, «вам так не буде».

Після перших реальних тестів (в порівнянні з Air М3):

+ кращий multicore
+ в плані розміри / продуктивність нарешті догнали макбуки, можна тепер і на вінді купити повноцінний ноутбук в формфакторі ультрабуку

— гірший singlecore
— гірша графіка
— гірша автономність не дивлячись на трохи більшу батарею
— трохи більші габарити і маса із-за більшої батареї і активному охолодженню

Але все-одно крок вперед порівняно з інтелом. Короче прощайте гроби на інтелі, прощай інтел.

Рабочий ноут на i9-13950 і 64 ГБ оперативи каже ні. Я лайнокодер, софт під вінду.
Кому ямли редагувати може і підійде, це і з распберрі пай робити можна.

Вилізайте ж хоть іноді з бункера, особливо коли літо )

Due to their high TDP values, the Snapdragon X Elite chips can’t be cooled passively, which is of course a huge disadvantage over the Apple MacBook Air 15, for example. The Vivobook is in no case permanently silent—instead, it is more similar to normal AMD or Intel laptops.

www.notebookcheck.net/...​gon-X-Elite.849575.0.html

Snapdragon X Elite in the wild is allegedly slower than iPhone 12 — first benchmarks of Samsung Book4 Edge disappoint
www.tomshardware.com/...​ung-book4-edge-disappoint

Якщо зайти на оригінальний пост на reddit:
www.reddit.com/...​_edge_14_x_elite_initial
то там автор вже запостив обновлення що поганий перформанс був оскільки процесор працював максимум на 2.5ghz від завялених 4+ghz, тому і перформанс вийшов не дуже на графіках, але чекає на оновлення від Windows яке би мало виправити цю проблему

Більша автономність — це причина не тільки ноути довше працюватимуть, але й причина ставити менший за розмірами акумулятор. Тож ноути будуть ще компактнішими і це не може не тішити.

Вас може настигнути жорсткий облом, якщо Snapdragon X (ARM) ноутбук, який іде від початку з Вин11, не завантажиться з лінукс-арм флешки, як зазвичай є у інтел-амд апаратах, щоб встановити той лінукс на ЖД. Тож ви будете приречені на Windows WSL.

netboot допоможе, сумніваюся, що його виріжуть

rj-45 вже повирізали навіть з інтел-апаратів. netboot via usb-c-rj-45 adapter or netboot via wifi from within uefi? not likely.

якщо мій ноут з linux зможе працювати 8+ годин

Чому зараз не купити ноут на x86, який працює 8+ годин? Мій HP Aero 13 працює до 10.5 годин — і це модель 2021 року.

ARM сервера буде обходитись дешевше

Але він і працює повільніше.

збільшить швидкість роботи в колег з макбуками

Чому тоді не використовувати макбук, якщо потрібно щось на ньому запускати?

чи плануєте перехід

Треба почекати тестів, і як вони покажуть себе в порівнянні з конкурентами. Intel готує чипи з розпаяною пам’яттю (як робить Apple), AMD і зараз доволі енергоощадні. Чим більше конкуренція — тим краще для споживача.

Чому зараз не купити ноут на x86, який працює 8+ годин? Мій HP Aero 13 працює до 10.5 годин — і це модель 2021 року.

Бо це скоріше всього буде якийсь U — печатна машинка в народі.
Хоча райзени зараз гарні, але ноутів небагато, і якраз той ноут, який би ти купив на вінді — на інтелі.

Але він і працює повільніше.

Дивлячись як рахувати. В співвідношенні швидкодія на ват вони на порядок кращі за х86.

Бо це скоріше всього буде якийсь U — печатна машинка в народі.

Так більшість часу розробки — це друкування тексту, читання документації, планування архітектури, рев’ю кода, дебаг, аудіо- та відеодзвінки. На це все не треба надпотужний процесор.

Хоча райзени зараз гарні, але ноутів небагато, і якраз той ноут, який би ти купив на вінді — на інтелі.

Я купив з FreeDOS на AMD Ryzen 5 5600U.

Дивлячись як рахувати. В співвідношенні швидкодія на ват вони на порядок кращі за х86.

Сильно від задачі залежить. В середньому ніякої переваги немає. Дивіться тести на Phoronix.

Вот якраз сьогодні доводилось сервіс на лінуксі розвернути, який би конектився до мого сервісу на вінді. Запустив wsl, убунту, підняв сервіс, а він ну ніяк не конектиться до мого віндового сервіса, пише connection refused. Це wsl 2.0, mirror mode. Пробував — localhost, локальний ІПшник, доменне ім’я — все пінгується, но реквести refused. В файрволі також всі потрібні порти відкриті, хоча цього не треба в mirror mode. І на гітхабі кілька issue на цю тему створено, багато народу з цим стикаються, і рішення немає. І це на православному інтелі, що буде з ARM — важко уявити.

В мене WSL на вінді взагалі відмовляється запускатись пише що помилка мотування дисків, хоча убунту що була видалив, також купу рецептів з гітхабу передрав а воно і далі пише...Це лінукс, там без єблі не можна ))))

Вже біжу з чоткого мака пересідати на якийсь хлам 😎

Звичайно ж з макбука немає сенсу пересідати, тим більше ціна не сильно то і дешевша ніж взяти макбук, тут більше про людей які зараз на windows/linux сидять, одна з причин чому я далі користуюсь лінуксом, а не пересів на мак це те що більшість проектів локально працюють банально швидше (через докер), ну і ціна, зекономити до 2к баксів все таки приємно

Дивлюсь як докер на макбучєку вижирає все до чого дотягнется то плакать хочеться. На убунту воно все літає і жере чуть більше ніж нічого. Але палітіка компанії і всі сидять на маках бо сесуріті.
Пам’ятаю один колега підняв віртуалку з убунтою на маці... ругали його )))

Ні.
Щонайменше з 3-го покоління, коли вилікують дитячі болячки і підтягнеться софт.

Щось підозрюю що саме це не доживе до третього покоління.

Ноутбуки з Snapdragon X (ARM) чи плануєте перехід?

Загалом так.
Але хотілось би спершу отримати фідбек реальних користувачів.
По характеристикам мені приглянулась ця модель:
shop.lenovo.ua/...​n-6-black-21n1000ara.html
Хоча я трохи незадоволений їхнім нововведенням з цим неприємним вираженим напливом з камерою на кришці.

Чи є ще якісь плюси про які я не в курсі? Чи навпаки є якісь мінуси в цих процесорів які ви бачите як причину щоб відмовитись від них?

Не весь софт є в наявності.
Це найбільший мінус і можлива причина відмови від покупки, якщо мені не зайдуть альтернативи потрібного мені софту.

Таке враження що ноут створили виключно для реклами копілота

Підписатись на коментарі