Українці зможуть за лічені хвилини розібратися з аналізами: рішення від Helsi на основі штучного інтелекту

Новий сервіс для пацієнтів може допомогти проаналізувати висновки лабораторій. Сервіс не буде ставити діагнози, але надасть інформацію про ймовірні ризики для здоров’я. А також порекомендує, до якого фахівця можна звернутися. Також будуть доступні поради про здоровий спосіб життя. Йдеться про харчування, фізичну активність, режим дня та корисні звички.

Скористатися новим сервісом зможуть всі юзери мобільного застосунку Helsi, які дозволили аналізувати свої дані. У ньому з’явиться функція Helsi+. Щоб отримати інформацію, достатньо завантажити результати аналізів в застосунок у PDF форматі й система розпочне їх вивчення.

Helsi+ зможе коректно дослідити виключно аналізи самого користувача, адже бере дані з його профілю: вік та стать. Тому якісно розшифрувати аналізи, приміром, дитини чи батьків поки не вийде.

Нова опція має низку переваг як для медиків, так і для пацієнтів — вважає сімейний лікар Дмитро Пемпко. Водночас наголошує — застосунок не замінить консультацію спеціаліста.

«Завдяки застосунку люди будуть розуміти, що з організмом щось не так, тому треба допомога спеціаліста. Важливо, що алгоритми не залякують пацієнта, адже в інтернеті можна натрапити на різні діагнози. Додаток просто каже, що є відхилення від норми, існує ризик певного захворювання. Але це не діагноз, не треба панікувати, писати заповіт чи займатися самолікуванням. Треба просто прийти на консультацію», — наголосив Дмитро Пемпко.

Система об’єднує роботу трьох великих команд. Одна з них і розробила сервіс для інтерпретації аналізів — розповідає генеральний директор медичної інформаційної системи Helsi Євген Донець.

«Над розробкою застосунку працювала команда технічного директора і одного зі співзасновників Helsi, Євгена Губича. Helsi+ — це певна еволюція застосунку, яка дає людині можливість не тільки реагувати на вже наявну проблему, а й привчити себе слідкувати за здоровʼям за допомогою штучного інтелекту», — зазначив Євген Донець.

Нині для розшифровки доступні аналізи трьох найбільших мереж лабораторій: «Сінево», «Діла» та «Ескулаб». Helsi+ може дослідити тільки загальні аналізи крові та сечі — це перший найпоширеніший запит для визначення стану здоровʼя пацієнта. Наразі послуга розшифровки безкоштовна.

Helsi — це електронна медична інформаційна система, що дозволяє пацієнтам швидко і зручно записуватись на прийом до лікаря, діагностику, аналізи, вакцинацію і замовляти медикаменти, а лікарням — забезпечувати рівний доступ до медичних послуг для всіх громадян України. Системою користуються більш як 1600 закладів охорони здоров’я і 50 000 лікарів по всій Україні. Користувачами мобільного застосунку Helsi є вже 8 млн людей.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

не будучи в темі пошукав чи не проспав я.
ніби ні, цей тип тулінгу далекий від серйозної конкуренції людям там, де треба domain knowledge
(ну наприклад свіжий огляд теми arxiv.org/abs/2402.14200 )
як людина яка з цікавості заінвестувала роки в «аналіз своїх аналізів» можу сказати, що всерйоз там все є domain knowledge і глибоке розуміння контексту, окрім 10-20% типових речей мабуть є просто обовязковим

тобто воно мабуть краще ніж ніщо, якщо нема під боком досвідченої людини, але я б не те, що не довірив цьому тулінгу моє здоровя, я б і прості дієтарні рекомендації для здорової людини йому не довірив, принаймні поки що

як людина яка з цікавості заінвестувала роки в «аналіз своїх аналізів» можу сказати, що всерйоз там все є domain knowledge і глибоке розуміння контексту, окрім 10-20% типових речей мабуть є просто обовязковим

Вот замість того, щоб шукати дослідження (яке до речі слабо відноситься до теми), краще б скормив би якомусь chatgpt 4o свої аналізи зібрані роками і на власному досвіді перевірив би наскільки точно працює ). Це ж швидко, можна просто файли скинути, сам все пропарсить і зрозуміє, не треба руками вводити як це було в версії 3.5.

тобто воно мабуть краще ніж ніщо, якщо нема під боком досвідченої людини, але я б не те, що не довірив цьому тулінгу моє здоровя, я б і прості дієтарні рекомендації для здорової людини йому не довірив, принаймні поки що

Я би сказав краще ніж 90% терапевтів, сімейних лікарів і GP. Хіба що треба фізичний огляд, тоді так, треба до терапевта йти. Взагалі, я би сказав що він більш параноїдальний ніж лікарі. Наприклад лікарі махали рукою на деякі мої показники які близько до верхньої границі норми, типу все-одно ж в нормі, а chatgpt звертає на них увагу, розказує чим це погано, дає рекомендації як покращити, там де не впевнений відправляє до лікарів. Короче він швидше перебзде ніж недобзде.

Тому, я би сказав що chatgpt має бути першим бар’єром охорони здоров’я в любій країні. Як мінімум знизить навантаження на лікарів і вони стануть більш доступними для тих, хто реально потребує лікарського втручання, і не треба буде годинами чи днями в черзі стояти.

спробував з цікавості, воно мені написало якісь generic речі (на рівні навіть не інтерна, але студента меду) і що треба з лікарем поговорити, відштовхуючись від контексту який лікар бере під увагу %)

ну як в тому анекдоті, про повітряну кулю і «мабуть вони математики»

враховуючи, що мій контекст стоїть далеко від розуміння лікарів яким я показувався останні роки (причому вони ігнорували мої підказки) я залишаюся при своїй думці — воно може бути _обмежено_ корисне, в простих ситуаціях, все інше йому ще не час

але з погляду, що воно безкоштовно розширює можливості декому і само попереджає, що треба обережно відноситись до того, що воно пише — мабуть ок, нехай існує

спробував з цікавості, воно мені написало якісь generic речі (на рівні навіть не інтерна, але студента меду) і що треба з лікарем поговорити, відштовхуючись від контексту який лікар бере під увагу %)

Ну, що спитали те і відповів. Хочете деталі, спитайте деталі )

враховуючи, що мій контекст стоїть далеко від розуміння лікарів яким я показувався останні роки (причому вони ігнорували мої підказки) я залишаюся при своїй думці

Тобто лікарі також не задовільнили

З таким пафосом подають новину коли під капотом відправляють запит на чатгпт чи взагалі юзають одну із відкритих моделей. Вся реалізація це 10 строчок кода на пітоні + UI.

chatgpt 4о взагалі прекрасний в цьому плані. Скидуєш pdf чи фото з лабораторій, чи звіти лікарів, він все конвертує в потрібні величини, все тобі розжує, дасть рекомендації. Причому пробував як англійські, так і українські — все з’їдає. Навіть рентген пробував кидати, прекрасно розуміє що там. Телемедицину вже можна хоронити.

Ви спочатку запровадьте одну платформу на всі лікарні, а потім рекламуйте її. Бо навіть а моєму невеличкому місті у кожній лікарні своє рішення і мали вони на увазі той хелсі.

система не відображає місце проживання — вулицю таку не знаходить взагалі ))

Цікаво, Як там зі зберіганням приватних даних, чи відповідає європейським стандартам?

для того, щоб давати рекомендації, треба розуміти що є нормою 🤔

покажіть тих зразкових здорових людей з ідеальними показниками, з якими програма буде порівнювати користувача🤔

цікаво ж, що ті ідеальні люди роблять у житті... 🙂

Тут їх немає і ніколи не буде, вони живуть в іншому виміру

Сидять у Верховній Раді

причому тут Верховна Рада ? 🤔

«цікаво ж, що ті ідеальні люди роблять у житті...» — Сидять у Верховній Раді

Підписатись на коментарі