WWDC24. Презентовано Apple Intelligence: штучний інтелект, що розуміє персональний контекст. Безкоштовний ChatGPT на техніці Apple. Інтеграція ШІ в Xcode

Вітаю, колеги. Розпочалась цьогорічна WWDC. Пропоную огляд найголовніших новинок, представлених під час Keynote!

Apple розпочала WWDC24 з презентації visionOS 2. Серед іншого нова операційна система включатиме новий досвід перегляду фотографій з відчуттям глибини.

Заявлено, що 1,5 мільйона iOS-застосунків вже зараз сумісні з Apple Vision. Презентовано нові інструменти для розробки під visionOS 2: Volumetric APIs, TabletopKit, Enterprise APIs.

Презентовано iOS 18. У iPhone з’являється Game Mode. Новий дизайн Photos полегшує пошук фотографій. Презентовано Controls APIs для нового Control Center. Journal відтепер містить статистику. Підвищено безпеку Messages. Apple Maps збагатяться топографічними картами.

Презентовано tvOS 18 та watchOS 11. Нова версія watchOS включає нові можливості для контролю тренувань, стану здоров’я та вагітності.

В iPadOS 18 з’явиться нова навігаційна панель Tab Bar та нарешті... калькулятор! У нотатках на iPad можна буде рахувати. Нова технологія Smart Script дозволяє використовувати свій почерк як шрифт, коли пишете за допомогою Apple Pencil.

Презентовано нову macOS 15 Sequoia. Одна з її можливостей — віддзеркалення екрану iPhone без розблокування смартфона.

Застосунок Passwords зберігатиме ваші паролі на всіх пристроях екосистеми Apple.

Оновлення отримала Safari.

Про нові можливості екосистеми Apple для ігор розповів представник Ubisoft, компанії, що була розробником Prince of Persia та інших культових ігор.

Презентовано унікальну технологію Apple Intelligence. ШІ буде інтегровано в iOS 18, iPadOS 18 та macOS 15. Він включає не лише роботу з мовою та зображеннями, але й дії та персональний контекст. Ви можете ставити йому задачі. Щоб допомогти вам, Apple Intelligence оброблятиме релевантну персональну інформацію.

Взаємодіяти з Siri відтепер можна як голосом, так і текстом.

Apple оголосила про партнерство з OpenAI. ChatGPT інтегровано в екосистему Apple, він буде доступним користувачам техніки Apple безкоштовно.

Apple Intelligence буде інтегровано в Xcode, що полегшить роботу розробників.

Запрошую до обговорення новинок!

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Трошки деталей про те як приватний AI від Apple буде працювати: security.apple.com/...​og/private-cloud-compute

Ще з цікавих новинок: нативний менеджер паролей: www.theverge.com/...​anager-windows-mac-icloud

та міррорінг айфону на мак ос: www.cnet.com/...​is-new-feature-will-work

Щось мені підказує, що Apple перетворюється на Nokia 2.0
Кнопочні телефони свого часу також були зручними, ергономічними, та ще й батарея тримала по тижню.

Так і проситься поява якогось нового конкурента який обвалить їм продажі з якимось дійсно революційним продуктом.

Маячня. Яку революцію ви очікуєте? Особисто для мене інтеграція з AI, якщо воно дійсно буде працювати на рівні системи так як нам показали, то це вже невелика революція.

Маячня це презентувати калькулятор, фікс багів, новий дизайн галереї та оновлення браузера як ніфіга-собі подію.
Це означає, що їм, по-суті, нема чого показати, принаймні на цьому етапі, може за лаштунками і ведеться якась крута розробка, але вчора її не було показано.

Інтеграція з ШІ станом на сьогодні, принаймні в тому вигляді як вони продемонстрували, це також абсолютно рядова подія.
Зараз будь-який мідл/джуніор може написати однострочник на пайтоні який відправлятиме запит до OpenAI і назве це ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ. Фактично, якщо дуже-дуже абстрагуватися, Apple інтегрувала цей однострочник в свої продукти і назвала це проривом.
Ні, це не прорив, це спроба лишитися на місці, а не впасти, в той час, як всі конкуренти вже це мають.

Я не знаю якою буде наступна революція(інакше б я робив саме її, а не оце все), але вона точно буде і виглядає так, що Applе не та компанія, яка її здійснить.
AI може бути революцією, але це має бути щось дійсно революційне, а не просто «розробка» на рівні інтеграції Custom GPTs або RAG чату в декілька програм на телефоні.

Хз як і чим ви дивились презентацію, але там будь-які AI штуки чисто локальні, тому хз до чого тут «враппер для OpenAI». Для чогось важкого так, вони можуть туди відправляти запит. Я, як рядовий користувач, дуже радий що це реалізовано на рівні системи, та ще й деяким рівнем приватності. Було б набагато гірше якби вони ще пару років сиділи щось там «розробляли» й взагалі б нічого не випускали.

А з приводу «піпл хоче революції» — тут і так кожні 3-5 років революції, і як на мене піплу вже трохи пофіг на них, наїлись. А от зручних девайсів на ринку не так вже й багато, і саме за зручність епл і купують.

Згоден, що епл більше не про революцію. Але революціями часто займаються ті, кому нема чого втрачати.

AI штуки чисто локальні

Це теж не є супер-інновацією бо майже відразу з’явились мікро-ЛЛМ, які можна запускати на залізі типу Raspberry, тому очевидно, що на айфонівському залізі також це можна запустити.

З рештою, в принципі, згоден.
Сама компанія позиціонує себе як інноваторів і т.д. А треба переходити до позиціонування типу «Ми зручна надійна робоча лошадка, ще й красива. Купуйте нас, нічого особливо нового не буде, зате всі ваші задачі ми виконаємо».

Так ніхто і не женеться за супер-інновацією. Хоча як на мене це все одно саме супер-інновація.

От ви кажете про мікро-ЛЛМ котрі можна на зілізі запускати. Ви запускали? Мій M1 Max з 64 RAM тягне хіба 7-16b, на 30b вже пихтить, на 70b щоб запуститись треба все закрити, і потім отримувати результат з ~5-10 TPS. І це ми говоримо про Q3-4, про Q8 я мовчу. Доречі Windows 11 з 128GB RAM, топовим Ryzen 9 процом, та Nvidia 4090 працює навіть гірше, бо GPU лише 24 VRAM, а Apple unified memory всі 64GB, тож неможна сказати що то «епл лохи» — Windows ще більше «лохи».
При цьому контекст там буде мінімальний, LLM буде знати про мене тільки те що я закинув у промпт.

А тепер про айфон:
— має доступ до всього контексту девайсу, всі ваші меседжі, зображення, календарі, ремайндери, файли, і тд
— працює на 8GB RAM
— судячи з презентації, працює майже моментально

Запустити тупу LLM на разберіпай може кожен лох. Запустити LLM з контекстом по всьому девайсу, щоб у всіх все норм працювало, при цьому ще й швидко — ну покажіть мені таких інноваторів на ринку?) А їх немає. Якщо конкурентів таких немає, значить епл створили саме інновацію. Може й не «супер», але це вже суб’єктивно.

Сама компанія позиціонує себе як інноваторів

Я думаю, що великий інноваційний потенціал закладено в Apple Vision. Комбінація AR + CV + AI може стати справжнім проривом, якщо вдасться зробити гарнітуру Spatial Computing легкою та дешевою. Apple на цьому шляху.

Vision Pro вийшов зарано. Технології ще не дійшли до того, щоб забезпечити комфортний UX.

Та він не дивився презентацію, а висновки робить з токсік тейків десь в соцмережі Х.

Ну, як показує практика саме епл штампує нові девайси і задає тренди — планшети, годинники, ейрподси, VR з нормальним UX, ноутбуки на ARM. Вот тільки не треба казати що це все було до епла. Було, но до юзабельного вигляду довели і зробили трендовими саме епл.

Що у конкурентів за цей час? Складні смартфони, які за 5+ років так і не виросли з нішевих девайсів і не позбулися компромісів. Ну і генеративний ШІ від openai — ось це реальний продукт, який по впливу на індустрію має більший ефект ніж поява айфона.

Звичайно було. До Apple це встигли випустити один мілліард нікому нецікавих компаній. Продукти яких виявился також низкоякісними і тому нецікавими.

Одразу видно, що людина нічого не розуміє ні в бізнесі, ні в UX, ні що таке вертикальна інтеграція.

З iOS18 почнеться ера AI для вашої бабусі. Apple в черговий раз підняли стандарт індустрії. Віднині випуск любої продуктивіті або розважальної тули без інтеграції генеративного AI буде вважатися моветоном.

Оце все це ниття навколо Apple спродуковано в основному тримачами акцій, бо Apple перетворюється з growth-компанії в value-компанію. Її бізнесу не загрожує абсолютно нічого, але стрімкого зростання бізнесу вже не буде.

О, ведроідодрочери тут як тут

Дуже шкода, що на ДОУ нема смайлика клоуна, як реакції.
Він би чудово підійшов під кожен твій коментар.

Співчуваю тобі🤡

О, ведроідодрочери тут як тут

Ведродрочери зі своєю агресією в кожній темі про продукцію Епла тут як тут.

проситься поява якогось нового конкурента який обвалить їм продажі

Два АI скам девайса вже зявились)

Прблема в тому що зявитись нiзвiдки та обвалити продажi майже не реально
Великий порiг входу на ринок

Презентовано Swift 6. Подробиці тут.

Apple в черговий раз не продемонстрували жодного революційного винаходу, проте показали справжній класс в продуктовому менеджменті. Якщо Microsoft з Copilot+ пропонує вам постійно перемикатися між generative AI і вашими аплікаціями, у Apple традиційно все інтегровано туди, де все має бути: всі можливості generative AI доступні в один клік. Класний UX, високий рівень інтеграції, cloud з AI inference на власних процессорах, працючий encryption і навіть при інтеграції Siri з ChatGPT останній не зберігає ваші запити.

Гіки традиційно будуть крутити носом, але mass adoption AI для average Joe виглядає саме так.

Я тут наткнувся не швидкий огляд нових фіч IOS 18 і не зовсім зрозумів, що мається на увазі

Users can now arrange apps and widgets in any open space on the Home Screen, including placing them right above the dock for easy access or perfectly framing a wallpaper.

Це як? Раніше не можна було іконки на home screen виносити?

Тепер є більше гнучкості у розташуванні елементів робочого стола. Наприклад, можна розставити їх так, щоб вони не закривали якусь частину фотографії-обкладинки. Також можна застосувати до елементів робочого стола tint color.

Добре що іконки для людей зробили. Стільки натрахався щоб зробити їх мінімалістичними в одному стилі і розмістити в місцях яких хочу. Треба було паки з іконками шукати, вішати на них шорткати які б запускали потрібні програми, і робити це з кожною програмою окремо, плюс пусті плейсхолдери на робочий стіл ставити. Костиль на костилі.

А зараз, одним слайдером можна буде всім стандартним іконкам потрібний відтінок задати, ніяких паків, ніяких шорткатів, красота. Навіть краще ніж на андроїді (там все-одно паки треба ставити).

Що мені ще для повного щастя не хватає:
— щоб фон в віджетах прозорий можна було робити
— щоб віджети обновлялися частіше ніж раз в 15 хв (а на AoD таке враження що взагалі обновляються пару раз в день і все)
— щоб контрол центр і панель нотіфікейшнів можна було свайпом з середини екрану відкрити (як на андроїді) а не тягнутися пальцем до верхньої грані
— адекватне, передбачуванне групування нотіфікейшинів
— більше опцій в стандартних віджетах (наприклад в фітнесі хочу вивести кроки, кілометри, а він позволяє лише кількість хвилин які я стояв (кому це нафіг треба?) і кількість потраченої енергії (також сумнівна метрика))

А чи можна видалити назву аплікації під іконкою?

хз, побачимо. Ладно там іконки, чому вони не позволяють у віджетів імена не показувати, ось тут загадка.

А чи можна видалити назву аплікації під іконкою?

так: www.macrumors.com/...​e-app-labels-home-screen

Пропоную огляд найголовніших новинок

толком нема на що навiть глянути

Питання яке мене найбільше хвилює: що по українській мові у Siri?

«У вас прогрес пісний. Вам інвестори грошей не дадуть!» майже ©

Акції Apple падають. Від початку WWDC24 Keynote компанія втратила в ціні 1,5%. Дані Google Finance. Побачимо, як буде далі.

Скажімо так, прогрес майже зупинився в епл, віжн про невдача, сенсу новий айфон брати нема, айпади все ще тупі, ну і тд.
Я злив акції епл ще на початку року, бо не бачу поки сильного керівництва чи нових каналів продажів.
Але якщо по-чесному, акції епл завжди падають після презентації.

Скажімо так, прогрес майже зупинився в епл, віжн про невдача, сенсу новий айфон брати нема, айпади все ще тупі, ну і тд.

Кожен рік таке говорять останні 10 років

Це типовий sell the news. Так відбувається завжди під час їх презентацій.

Зростання 6% протягом одного дня.

цікаво, що раніше б Apple не соромлячись анонсувала, що якщо хочете нову фічу як цю

Apple Intelligence

то купуйте нові девайси, в яких будуть нові чипи M-серії з ядрами, що заточені під LLM (аля Apple Intelligence CPU), а зараз спокійно так планують дати chatGPT навіть «старим» користувачам з М1 чипами без доплат, смс та реєстрації

м1 так, але м1 ще на планшетах які свого роду актуальні наразі. А от айфони старі часів м1 маку вже йдуть лісом нажаль

я радий, бо сам сиджу на М1 Pro

Кажуть нове аі буде тільки на останніх айфонах і айпадах

Мінімальні моделі, що підтримуватимуть Apple Intelligence: iPhone 15 Pro (2023), Mac та iPad з Apple M1 (2020). Дякую за це уточнення!

Треба ж якось стимулювати продаж нового заліза.

Підписатись на коментарі