Чи реально знайти роботу як Junior C#/ASP.NET developer у час революції штучного інтелекту?
Доброго дня. Дізнався про DOU з курсів програмування. Я туди потрапив після того, як програмував як хоббі (некомерційно, для себе) ігри в Unity3d, але зрозумів, що ігри — то не дуже сейрозно і вирішив піти на курси.
Вчили багато чого, але найбільше сподобався asp.net.
Для однієї людини переносив сайт з CMD Drupal (php+mysql) на asp.net (з ms-sql), але вважаю що то було щось типу фрілансу (майже як волонтерство, для досвіду). Коли ракети почали падати у 2022 році, я зрозумів, що далі так не зможу «волонтерити», і вдалося знайти роботу програміст .net (c# і частково vb.net). З певних причин далі перестав там працювати (після майже року роботи).
Зараз шукаю нову роботу, і зовсім не розумію, чому якісь дивні вакансії для програмістів c#/asp.net.
Наприклад, не ясно, чому так хочуть набирати на роботу з asp.net core. Я пробував той asp.net core — він мені не сподобався. Немає нормального візуального графічного редактора веб-сторінок тощо. Дивуюся, чому він такий популярний, і навіщо він комусь треба. Якщо хтось шукає в ньому крос-платформеність і підтримку якогось Юнікса / МакОС Х — то це дивно, бо там дуже слабенька Visual Studio з мінімальними можливостями (vs-code тощо).
Не можу зрозуміти також, навіщо той wpf, і чому його також хочуть для своїх сайтів і вимагають від Джунів тощо. Як на мене, то wpf — «сира» технологія, яка відстає за можливостями від WinForms не все хороше, що є у WinForms реалізували на Wpf, а якщо воно й реалізовано, то якось дуже не інтуїтивно / «криво» тощо.
Ніяк не можу зрозуміти, навіщо потрібний той Angular та React, якщо є хороші WebForms у Microsoft. Їх можна зручно програмувати, мати бек-код для кожної сторінки і не треба приплітати JavaScript (за ним у мене склалося неприємне враження через віруси і усяку нехорошу поведінку скриптів у браузерах). Тобто не ясно чому asp-net (/Core) сайти додають ці Js-FrameWork-и. Одне діло, можна взяти написати на node.js сервер, і генерувати джава-скрипт інтерфейс також у цій же мові програмування (тобто js). А так, якщо Майкрософт зробила такий зручний візуальний редактор веб-форм, то чому програмісти (усякі там мідли та джуни, яки шукають собі asp-net джунів) морочаться з цими Js так сказати «графічними інтерфейсами».
Вцілому, коли дивлюся вакансії для asp-net — не розумію, кому і навіщо то все треба. Я маю на увазі й інші якісь технології, які також вказують у вимогах для взяття на роботу джунам. Здається, що все просто — є база даних (ms-sql), є асп-нет бек-код, є веб-сторінки — і можна все зробити засобами розробок Майкрософта. Тобто також не ясно навіщо інші види БД для asp.net розробників. Сайт, який я переносив з Drupal (php+mysql) був там створений просто тому що людина була не програмістом, і тому вибрала CMS, щоб змінювати сайт (коротше робити всі CRUD-операції) без програмування. Я так розумію, що у Майкрософт — найкращі рішення для створення сайтів, тому дивно що використовуються інші мови програмування типу php / node.js. Взагалі дивно виглядають вакансії, коли шукають програміста асп-нет, але пишуть у вимогах що треба ще й знання node.js чи інших бек-енд мов.
Я прочитав одну книжечку — «Ben Hunt — Web Design is Dead (2015)», де автор пише, щось типу «пролетарії витіснили веб-дизайнерів», тобто що з’явилися усякі там ВордПресс та їм подібні системи управління контентом (в т ч безкоштовні), і що будь-хто може собі отак встановити цю CMS на свій хостинг, і використати якісь готові шаблони і швидко отримати сайт. Тобто наче професія веб-програмістів — померла... Невже ми прийшли до того, що вже нікому програмісти веб-сайтів не потрібні? Невже все можуть зробити готові «конструктори сайтів»? І невже це влаштовує абсолютну більшість людей, хто робить сайти?
Тобто бек-енд помер? Всі, хто має скіли у Asp.net / php / node.js тощо, і може програмувати сайт (грубо кажучи навіть створити щось типу своєї сms для замовника) — це вже нікому не потрібно? Тобто програмування сайту — це як винаходити колесо, так?
Тоді куди далі розвиватися як програміст? які мови програмування вивчати, які технології? Я в останні місяці спостерігаю, що штучний інтелект стає таким розумним, що він вже допомагає навіть писати код / програмувати (наприклад, я використовую безкоштовне розширення Codeium for Visual Studio 2022). Складається враження, що всі поступово переходять на мови програмування штучного інтелекту (Python перш за все), і що ми прийшли у час, коли майже весь код уже написаний, майже усі потрібні програми уже створені, і за нас усе буде робити штучний інтелект. Дивуюсь, що голова Nvidia сказав, що вже не треба буде вчити програмування, а лище складати запити для ШІ.
Що сталося, невже ми живемо в епоху початку кінця програмування і програмісти будуть невдовзі непотрібними, тобто що, отримати роботу програмістом зможуть тільки усілякі генії / переможці різних олімпіад з програмування, які можуть писати надскладні програми штучного інтелекту? А для звичайних джунів / мідлів не залишиться місця? Я дивився один огляд одного програміста, то він сказав, що код, який видається цими ШІ-радниками з програмування — подібний на код джунів чи навіть мідлів. Звичайному людському програмуванню прийшла смерть?
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів