Чи реально знайти роботу як Junior C#/ASP.NET developer у час революції штучного інтелекту?

💡 Усі статті, обговорення, новини про .NET — в одному місці. Приєднуйтесь до .NET спільноти!

Доброго дня. Дізнався про DOU з курсів програмування. Я туди потрапив після того, як програмував як хоббі (некомерційно, для себе) ігри в Unity3d, але зрозумів, що ігри — то не дуже сейрозно і вирішив піти на курси.

Вчили багато чого, але найбільше сподобався asp.net.

Для однієї людини переносив сайт з CMD Drupal (php+mysql) на asp.net (з ms-sql), але вважаю що то було щось типу фрілансу (майже як волонтерство, для досвіду). Коли ракети почали падати у 2022 році, я зрозумів, що далі так не зможу «волонтерити», і вдалося знайти роботу програміст .net (c# і частково vb.net). З певних причин далі перестав там працювати (після майже року роботи).

Зараз шукаю нову роботу, і зовсім не розумію, чому якісь дивні вакансії для програмістів c#/asp.net.

Наприклад, не ясно, чому так хочуть набирати на роботу з asp.net core. Я пробував той asp.net core — він мені не сподобався. Немає нормального візуального графічного редактора веб-сторінок тощо. Дивуюся, чому він такий популярний, і навіщо він комусь треба. Якщо хтось шукає в ньому крос-платформеність і підтримку якогось Юнікса / МакОС Х — то це дивно, бо там дуже слабенька Visual Studio з мінімальними можливостями (vs-code тощо).

Не можу зрозуміти також, навіщо той wpf, і чому його також хочуть для своїх сайтів і вимагають від Джунів тощо. Як на мене, то wpf — «сира» технологія, яка відстає за можливостями від WinForms не все хороше, що є у WinForms реалізували на Wpf, а якщо воно й реалізовано, то якось дуже не інтуїтивно / «криво» тощо.

Ніяк не можу зрозуміти, навіщо потрібний той Angular та React, якщо є хороші WebForms у Microsoft. Їх можна зручно програмувати, мати бек-код для кожної сторінки і не треба приплітати JavaScript (за ним у мене склалося неприємне враження через віруси і усяку нехорошу поведінку скриптів у браузерах). Тобто не ясно чому asp-net (/Core) сайти додають ці Js-FrameWork-и. Одне діло, можна взяти написати на node.js сервер, і генерувати джава-скрипт інтерфейс також у цій же мові програмування (тобто js). А так, якщо Майкрософт зробила такий зручний візуальний редактор веб-форм, то чому програмісти (усякі там мідли та джуни, яки шукають собі asp-net джунів) морочаться з цими Js так сказати «графічними інтерфейсами».

Вцілому, коли дивлюся вакансії для asp-net — не розумію, кому і навіщо то все треба. Я маю на увазі й інші якісь технології, які також вказують у вимогах для взяття на роботу джунам. Здається, що все просто — є база даних (ms-sql), є асп-нет бек-код, є веб-сторінки — і можна все зробити засобами розробок Майкрософта. Тобто також не ясно навіщо інші види БД для asp.net розробників. Сайт, який я переносив з Drupal (php+mysql) був там створений просто тому що людина була не програмістом, і тому вибрала CMS, щоб змінювати сайт (коротше робити всі CRUD-операції) без програмування. Я так розумію, що у Майкрософт — найкращі рішення для створення сайтів, тому дивно що використовуються інші мови програмування типу php / node.js. Взагалі дивно виглядають вакансії, коли шукають програміста асп-нет, але пишуть у вимогах що треба ще й знання node.js чи інших бек-енд мов.

Я прочитав одну книжечку — «Ben Hunt — Web Design is Dead (2015)», де автор пише, щось типу «пролетарії витіснили веб-дизайнерів», тобто що з’явилися усякі там ВордПресс та їм подібні системи управління контентом (в т ч безкоштовні), і що будь-хто може собі отак встановити цю CMS на свій хостинг, і використати якісь готові шаблони і швидко отримати сайт. Тобто наче професія веб-програмістів — померла... Невже ми прийшли до того, що вже нікому програмісти веб-сайтів не потрібні? Невже все можуть зробити готові «конструктори сайтів»? І невже це влаштовує абсолютну більшість людей, хто робить сайти?

Тобто бек-енд помер? Всі, хто має скіли у Asp.net / php / node.js тощо, і може програмувати сайт (грубо кажучи навіть створити щось типу своєї сms для замовника) — це вже нікому не потрібно? Тобто програмування сайту — це як винаходити колесо, так?

Тоді куди далі розвиватися як програміст? які мови програмування вивчати, які технології? Я в останні місяці спостерігаю, що штучний інтелект стає таким розумним, що він вже допомагає навіть писати код / програмувати (наприклад, я використовую безкоштовне розширення Codeium for Visual Studio 2022). Складається враження, що всі поступово переходять на мови програмування штучного інтелекту (Python перш за все), і що ми прийшли у час, коли майже весь код уже написаний, майже усі потрібні програми уже створені, і за нас усе буде робити штучний інтелект. Дивуюсь, що голова Nvidia сказав, що вже не треба буде вчити програмування, а лище складати запити для ШІ.

Що сталося, невже ми живемо в епоху початку кінця програмування і програмісти будуть невдовзі непотрібними, тобто що, отримати роботу програмістом зможуть тільки усілякі генії / переможці різних олімпіад з програмування, які можуть писати надскладні програми штучного інтелекту? А для звичайних джунів / мідлів не залишиться місця? Я дивився один огляд одного програміста, то він сказав, що код, який видається цими ШІ-радниками з програмування — подібний на код джунів чи навіть мідлів. Звичайному людському програмуванню прийшла смерть?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Усе просто — C#/.NET станом на зараз для мододих спеціалістів це здебільшого спорт та підтримка існуючих проектів, якім може бути більше за 10 років. Саме тому в переліках вимог — так багато легасі, бо і самі проекти легасі. Разом із тим можна влаштуватись на роботу, отримати комерційний досвід і далі перейти на щось інше скажімо Python, хоча чим далі тим усе складніше це буде, тобто більше 1.5-2 роки на супорті затримуватись категорично не вартує. Якщо не роблять реплатформінг чи абгрейди і т.п. на залучають вас до цього — то це прямий шлях бути скороченим по виводу продукту із експлуатації чи закриттю проекту із будь яких причин, та почати усе з нуля, або ще гірше залишитись мідлом із 10+ років досвіду роботи.
Тим не менше — враховуючи programming language market share індекс C# www.statista.com/...​rvey-most-used-languages насправді от прямо зараз C#/.NET — це погана ідея для Junior. Так курси його подають бо в них є стала напрацьована роками программа навчання, їм банально не в гідно казати, що станом на зараз влаштуватись на роботу С# важче ніж на деякі інші технічні стеки через відносно велику пропозицію і відносно низкий попит. Впроваджувати нові програми навчання — це інвестиції, тобто капітало вкладення із ризиками банально їх не відбити. Курси та освіта як така це так само — комерційна діяльність.
Та ринок станом на зараз, хоче зовсім не C# - ринок хоче Python для тех спеціалістів, і взагалі на великому спаді тому вже попит на маркетинг та продажі переважає попит на програмістів. Тепер у бізнесу стоїть питання в збільшенні продажів які сильно впали, а не в задоволенні нестачі ІТ кадрів на заході, бо цієї нестачі банально більше нема. В періоди підйомів ринків — хочеш заробляти навчай та наймай, в періоди спадів — шукай нових клієнтів.

Ця людина мене надихає. я десь 5 років отримую за ці двіжуху з тими мужиками гроші і не говорю про технології бо відчуваю що не маю досвіду говорити про це. а тут мухи , котлети,ровер не їде — треба заправити. все!! сьогодні ж напишу про технологію якусь.

Блін, я такого бреду давно не читав, чел десь відкопав WebForms, ти як його взгагалі вивчив? Іще десь живі туторіали по ньому? І взагалі тоді чому не Делфі? )))

Ну написав же курси. Ті напевно бознаколи отримали партнерку із Microsoft, тому маркетингово було включено в програму. Те що індустрія років 7-8 пише Rest які працюють десь на Azure під SPA frontend на React, Angular чи Vue (тобто технології Meta та Google, головних конкурентів Microsoft на Internet ринку) і саме тому і треба

using Microsoft.AspNetCore.Mvc;
using MyMicroservice.Services;
усього то, щоби зробити REST web сервіси для якоїсь старої системи, це не про курси які куплені як готовий франшиза бізнес, у Microsoft.
Так само на Java буде крім Core Java наприклад, ще JavaFX і т.п. Тобто для безпосередньо роботи де здебільшого CRUD на Spring Boot із Hibernate з кешами на Redis і движки комерційних правил типу BPMN типу JBoss Drools коли on demand, або щось типу Talon One коли SAS. JavaFX переважній кількості народу не треба, та в курсах є — бо вимога Oracle сертифікації самих курсів. Бо курси і програми сертифікацій — це як бізнес сам по собі, так і засіб промоуту своєї технології на ринку.
Візьмемо Python — теж можна писати Desktop, наприклад через TCL/TK коли вже зовсім якийсь легасі чи через wxPython!, Qt for Python, чи GTK+. Та воно нікому на ринку не треба — усім бігом давай ChatGPT API спробувати зрубити бабла користуючись маркетингом Microsoft, що кожний день намагається створити на цьому ринку ажіотажний попит (у кінцевого користувача він не дуже то виник, тому OpenAI і досі по факту збиткові, але Azure, GCP та AWS із GPU POD-ами та NVidea гребуть бабло лопатами, бо виникла бульбашка типу .COM тільки AI хоч і значно менша). Що треба ринку — той самий Django писати Backend та проксі до ChatGPT API, в деяких випадках справді знання із AI та Tensorflow чи PyTorch.

Любите знущатись із людей? Хтось же серйозно цей пост сприйме і буде мучитись із тим, що робити.

Дивуюся, чому він такий популярний, і навіщо він комусь треба. Якщо хтось шукає в ньому крос-платформеність і підтримку якогось Юнікса / МакОС Х — то це дивно
Не можу зрозуміти також, навіщо той wpf
Ніяк не можу зрозуміти, навіщо потрібний той Angular та React
Тобто не ясно чому asp-net (/Core) сайти додають ці Js-FrameWork-и
чому програмісти (усякі там мідли та джуни, яки шукають собі asp-net джунів) морочаться з цими Js так сказати «графічними інтерфейсами»

якщо подивитись на ці речення, то очевидно що Ви багато дивуєтесь та ніяк не може багато чого зрозуміти. Перш ніж робити якісь припущення та зауваження, краще спочатку розібратись з усіма технологіями та інструментами, що Ви назвали. I тоді Ви самі зрозумієте куди рухатись, або створите новий топік: ’Дивуюся та ніяк не можу зрозуміти чому...’

У Вас э якісь знання то там то тут, але в голові повна каша. Бо далі .net core не став і читати
Треба систематизувати свої знання і вивчити фундаментальні основи.
Ідеально б підійшов курс CS50 dou.ua/forums/topic/46155
Далі вже визначишся куди йти враховуючи власні вподобання та потреби ринку

Читаєш і не покидає відчуття що це якийсь тонкий троллінг.
Але якщо ви всерйоз з цією філософію, то ок:

пробував той asp.net core — він мені не сподобався. Немає нормального візуального графічного редактора веб-сторінок тощо. Дивуюся, чому він такий популярний, і навіщо він комусь треба. Якщо хтось шукає в ньому крос-платформеність і підтримку якогось Юнікса / МакОС Х — то це дивно, бо там дуже слабенька Visual Studio з мінімальними можливостями (vs-code тощо).

Кросплатформеність потрібна в першу чергу для хостінгу в лінукс контейнерах, а не для розробки. Хоча і розробка теж — багато хто не хотів вибирати для своїх проектів .net тому не хотів злазити з мака на вінду.
Як розробляти мікросервісну архітектуру, якщо хостіти можна тільки на вінду з відповідно оплатою ліцензіі windows server під кожен мікросервіс? Існує ще міліон причин чим .asp net core краще — швидкодія, використання ресурсів, час розгортання, час розробки, довіра до відкритого коду, розробка в комьюніті, підтримка сучасних технологій і протоколів і т.д. і т.п.

wpf — «сира» технологія, яка відстає за можливостями від WinForms не все хороше, що є у WinForms реалізували на Wpf

Хєхє. Це точно не тролінг?
WPF вийшов вже майже 20 років тому. По міркам технологій в айті це вже шось типу Кобола. А WinForms всього лише на 5 років раніше.
Основна відмінність — нормальна підтримка екранів з різними розмірами і масштабуванням. Хто хоч раз намагався добитися від winform щоб воно нормально відображалося при всіх великих екранах і з різним скейлінгом знає цю біль.

Тобто не ясно чому asp-net (/Core) сайти додають ці Js-FrameWork-и.

Тому що webforms не дозволяють створювати веб фронт енд який відповідає сучасним запитам. Якщо подобається webforms, то вчить Blazor — він саме про це.

Тобто також не ясно навіщо інші види БД для asp.net розробників

А ви поцікавтеся скільки коштує ліцензія SQL Server, особливо якщо вам треба горизонтальний скейлінг.

Невже ми прийшли до того, що вже нікому програмісти веб-сайтів не потрібні?

Так, програмісти веб-сайтів не потрібні. А програмісти веб-застосунків потрібні.

які мови програмування вивчати, які технології?

Вивчати фундаментальні аспекти і технології інженерії програмного забезпечення. Вони завжди згодяться.

що ми прийшли у час, коли майже весь код уже написаний, майже усі потрібні програми уже створені

Таке вже років 30 кажуть, а потреби в программах ростуть з кожним роком.

А для звичайних джунів / мідлів не залишиться місця?

Для code monkey не залишиться.

Учиться надо. Лучше всего работая над проектом. Можем пообщаться.

Тоді куди далі розвиватися як програміст? які мови програмування вивчати, які технології?

roadmap.sh/aspnet-core

Вам потрібно вчитись спершу. Бо судячи з цих роздумів — знань у Вас бракує. Вчіть .Net, JS, React, якщо хочете у веб розробку. Коли напишите перші проекти, тоді порівняйте з WebForms ))

дуже слабенька Visual Studio з мінімальними можливостями

Лол

wpf, і чому його також хочуть для своїх сайтів

На впф роблять десктоп а не сайти

wpf — «сира» технологія, яка відстає за можливостями від WinForms

No comments

Ніяк не можу зрозуміти, навіщо потрібний той Angular та React, якщо є хороші WebForms у Microsoft. Їх можна зручно програмувати, мати бек-код для кожної сторінки і не треба приплітати JavaScript (за ним у мене склалося неприємне враження через віруси і усяку нехорошу поведінку скриптів у браузерах)

Вибачайте, але вам зарано взагалі розмірковувати на тему IT і веб технологій, бо ви не розумієте базових концепцій.

Підписатись на коментарі