Як я став Senior DevOps-інженером з нуля за 1,5 роки

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Якби мені хтось сказав це 3 роки тому — я б не повірив.

Але це моя історія. Історія, яку я дійсно хочу поділитися.

І я сподіваюся, що вона змінить чиєсь життя.

Зараз мені 23 роки. Я Сеніор Девопс Інженер, вже маю власне Девопс Агенство та розвиваю особистий бренд у Лінкедін. Мій шлях дуже нетиповий, та я хочу його розповісти щиро та в деталях.

Все почалось в вересні 2022 року.

До цього я займався підприємницькою діяльністю. Я прогорів (мʼяко кажучи) і отримав великий борг, який я мав віддати інвесторам.

В той час мені майже виповнилось 22 роки, та це був справді найважчий момент життя. При цьому, був сьомий місяць війни та енергетично було надто складно пережити це.

При цьому, я не мав жодного доходу та активів. Тому мені треба було опанувати скіли, за які я отримував би новий дохід, яким вирішував би проблему.

Мій батько Сеніор Девопс інженер, і ми з ним разом подумали що саме через Девопс я зможу вирішити цю проблему, швидко вивчившись та почавши працювати.

Це було гарною ідеєю, так як Девопс окрім того що одна з найскладніших спеціалізацій, так ще й одна з найоплачуваніших на ринку. В підсумку, я домовився з інвесторами про відтермінування та занурився з головою в навчання.

Важливо зазначити, що я не мав жодних скілів чи технічної освіти до цього. Я ніколи не кодив і навіть частково не був повʼязаний з програмуванням. Це робить історію ще цікавішою.

Початок навчання

З вересня 2022 по січень 2023 року я навчався як скажений:

• В середньому 12 годин в день навчання
  • Пройдено більше 30 курсів
  • Більше 400 годин контенту та матеріалів

В цей час я формував фундамент, і не тільки хардових скілів. Навіть в першу чергу не хардових скілів.

За цих 5 місяців навчання я прокачав у собі дуже сильну дисципліну. Інвестори постійно про себе нагадували та важко було залишатись в хорошому стані для того щоб ефективно навчатись. Але саме це сформувало весь мій фундамент з мислення та софт скілів, який дозволив отримати той результат, який я зараз маю.

В лютому 2023 року я отримав першу роботу. По рекомендації батька я прийшов в компанію з якої почався мій шлях комерційного досвіду. Це була позиція напівджуна за $500, причому мене одразу з першого дня засунули на проект. Так би мовити, я пройшов «курс молодого бійця».

Звичайно було надскладно, тому що все що я мав до цього часу це 5 пет-проектів, але реального досвіду комунікації з командою та вирішення проблем в мене не було.

Але один з ключових моментів — це мене не налякало. Я почав розбиратись в проекті, працювати додатково після робочого дня, розбиратись у архітектурі. Чесно кажучи проект був дуже простим, але для мене це тоді було щось космічне.

За місяць активної роботи я швидко акліматизувався та в березні вже знайшов ще одну роботу. В компанії Trident Software звільнилось місце девопса, і мій батько раніше мав з ними невеликі активності. Я попросив його звʼязати мене з СЕО компанії, і після інтервʼю з ним мене взяли на почасовий рейт в $10/година. Чесно кажучи, взяли мене за умовою що батько буде контролювати щоб я не налажав.

Рівень проектів в цій компанії був близько джуна-стронг джуна. Мені було надто складно перших 2 місяці, грубо кажучи це було друге коло пеклу за півроку. Але я вже був загартований боєць та був готовий до будь-яких навантажень та труднощів.

В підсумку я почав паралельно працювати в першій компанії і другій. Я брав на себе всі задачі які були тільки можливі, навіть додаткові. Єдине що мене тоді хвилювало — це отримати максимальну кількість практики та досвіду.

Я розумів, що для того щоб я вирішив свої обовʼязки перед інвесторами не через 5-7 років, а за рік — мені треба отримувати в 5 разів більше досвіду ніж інші.

Так, перших двох компаніях мене порекомендували. Для когось з хейтерів це відразу ред флаг, але я й не приховую цього. Хтось може сказати що мені пощастило, але до цього моменту я пройшов пʼятимісячний концтабір і не здався.

І більше того, я постійно намагався робити більше та вчитись більше. Навіть отримавши другу роботу я все одно мінімум 3-4 години на день навчався. І кожні вихідні по 6-8 годин.

Тобто, краще подивитись на ситуацію з точки зору, скільки всього я пройшов для того, щоб отримати ці можливості.

Це одна з основних думок цієї статті:

Удача — це наслідок великої роботи в минулому.

Якщо ти думаєш, що комусь просто повезло — тоді це для тебе дзвіночок. Завжди за «везінням» стоїть величезна робота яка стоїть в тіні.

Удача — це наслідок нашого мислення, нашого погляду на життя і наших дій.

Саме це й підтверджує мій шлях. Отримавши другу роботу, я не зупинився. З березня по травень 2023 року був часом акліматизації. В цей час вже вийшов на ринок України ChatGPT та я його почав інтегрувати в своє навчання.

Я пройшов курс по СhatGPT на Udemy, і почав навчатись ще набагато швидше.

Моя порада: Обов’язково прокачуй свої навички роботи з АІ, неважливо з яким саме.

Це твій основний інструмент для швидкого зростання.

Я не кажу, щоб він писав код за тебе, а про його використання для навчання та пошуку рішень.

В наступних статтях я детально розповім як за допомогою ChatGPT я з часом навчився за 2 години виконувати обʼєм роботи на який раніше витрачав 8 годин.

Офер на Мідла на 7-й місяць комерційного досвіду

В кінці травня 2023 року, коли я вже звик до навантажень і перестав «страждати», я відчув що треба готуватись до переходу на наступний рівень. Я вже заробляв десь 1400-1600 доларів, але цього було мало щоб швидко вирішити свої питання. Тому я почав готуватись до співбесід на Мідла.

Ось ключовий момент статті.

Більшість інженерів навіть не допустила б що це можливо. А хто допустив би, скоріш за все не наважився на таке. Все ж таки ринок диктує що тобі треба «роки досвіду», і я думаю більшість інженерів скажуть що стати Мідлом на 7 місяць досвіду неможливо.

Ось тут відіграв роль найважливіший аспект — те мислення яке я побудував раніше. Для мене не було жодних лімітів чи меж. Мене не хвилювало що думають оточуючі стосовно того, як має розвиватись карʼєра та як довго. Я знав, що це можливо, і я відчував, що ринок по трошки змінюється.

Я розумів, що можу пришвидшити еволюцію отримання досвіду. Що можливо за 6-7 місяців отримати досвіду стільки, скільки інші отримують за 2 роки. І це відкрило моє друге дихання.

Паралельно працюючи на трьома проектами в двох компаніях, я почав будувати власні пет-проекти. Я почав ще більше навчатись, проходити курсів та глибше вивчати Амазон. Я розумів, що сертифікація зможе підвищити мої шанси на досягнення цієї цілі. В підсумку я підготувався і в липні успішно здав сертифікацію AWS Certified Solutions Architect Associate

Також я досить глибоко вивчив Serverless, отримав багато практичного досвіду завдяки амазоновському сервісу AWS Skill Builder та глибоко вивчив Kubernetes.

Серпень 2023 року, і я почав шукати вакансії на Dou та Djinni на Мідла. Я розумів що по хард скілам я не зовсім готовий, хоч я й нафармив достатньо комерційного досвіду за цей час. Але, я чітко був переконаний що це можливо. І що я буду цінним для компаній.

Мій розвиток був шаленим. Я був проактивним, брав на себе відповідальність, проявляв менторство і лідерство на високому рівні. Я як губка всмоктував зворотній зв’язок від усіх навколо, і це дозволило мені швидко прогресувати.

В підсумку я отримав приблизно 7 відмов, але на восьму спробу я отримав офер від Wezom.

Ще один надскладний момент, ти здався би після 5 відмов, чи ні? Якщо б я здався, я б ніколи не отримав цей офер.

Саме це є головним що я хотів би тобі сказати — ніколи не обмежуй себе та ніколи не здавайся, якщо отримав відмову.

Наступний чекпоінт — Сеніор за 13 місяців досвіду

Я почав працювати Мідлом, і перші місяці я ще не пішов з компаній. Але в перших двох компаніях я почав виконувати задачі у неробочий час, а у робочий час працювати у Wezom. Тут я вже отримав справжній серйозний досвід. В мене була чудова команда девопсів (Єгор) та Девопс Лід Женя, які дуже повпливали на мій подальший прогрес.

Найцікавіший момент: як згодом розповів мені Женя, він мене взяв замість кандидатів в яких хард скіли були краще за мої. Але я його підкорив саме софт скілами — величезною енергією, відкритістю, активністю.

Ось короткий лайфак, який можемо зафіксувати:

Софт скіли впливають на карʼєру інженера набагато більше, ніж ми звикли думати. Більше того, я гадаю що Софт Скіли все більше будуть виходити на перший план.

На сьомий місяць я отримав офер на Мідла. Так, це можливо. Я не раджу повторювати мій шлях в домашніх умовах, тому що в нього було не мало труднощів та болю. Але мені це вдалось.

Далі скоро я попрощався з першими двома компаніями і зосередився на роботі у Wezom. Не можу називати свій рейт, але він був набагато більшим, ніж у перших двох компаніях. Я продовжував активно навчатись, проявляти всі свої найкращі якості та як губка впитувати весь зворотній звʼязок.

Так я пропрацював до березня 2024 року, після чого ми попрощались з Wezom. До цього часу я встиг отримати сертифікацію AWS Certified Solutions Architect Professional — сертифікат найвищого рівня від Амазону, і далі 3 місяці тому отримав офер на Сеніор AWS Інженера.

В підсумку, весь шлях з першого дня навчання до позиції Сеніор в мене зайняв 1 рік 6 місяців.

Мій шлях показує, що навіть за відсутності технічної освіти, жодних хард скілів на початку, можливо пройти цей шлях так швидко.

Ось основні мої поради як досягнути такого результату:

1. Якщо тобі кажуть що щось неможливо — посміхнись та рухайся далі :) Не дозволяй їм впливати на твою траєкторію розвитку та життя.
  2. Прокачуй своє мислення. Якщо ти не віриш в себе — ніхто не повірить в тебе. Ти маєш відчувати що все можливо. Рівень нашого потенціалу дорівнює рівню нашої віри в свої можливості. Людський потенціал безмежний, тому варто лише зняти переконання і обмеження і побачити, що ти здатен на набагато більше, ніж раніше думав про себе
  3. Знайди свою мрію. Для мене особисто IT — це інструмент, а не кінцева мета. Це інструмент реалізації тих багатьох мрій, які я маю. Саме присутність цих мрій живила мене енергією тоді, коли було надто важко. Завдяки цьому я зміг пройти весь цей шлях і бути щасливим в процесі.

Щастя — це процес реалізації своєї внутрішньої мрії. Коли ми рухаємось в її напрямку, ми відчуваємо свій розвиток і наближення до неї і саме це створює той дофамін та ендорфін який ми називаємо щастям.

Як ти помітив, я не розповідав про технології, інструменти чи фреймворки. Тому що це — наслідок.

Уяви, що в тебе є ціль накачатись. Якщо в тебе чудовий стан та мислення, ти щирий та відкритий — ти завжди знайдеш можливості накачатись.

• Якщо тебе закрити в кімнаті на 3 місяці де є лише один стілець — ти придумаєш мільйон вправ як тобі закачати біцепс, тріцепс, ноги, плечі, що завгодно тільки за допомогою стільця.
  • А якщо в тебе відсутні ці 3 пункти, ти закритий до світу, негативний — тоді що не роби з тобою, ти не накачаєшся. Навіть якщо для тебе найняти 10 тренерів та купити абонемент в найкращий зал світу — ти все одно зільєшся та не накачаєшся.

Все вирішує саме твій майндсет. Якщо він крутий — тоді ти сам знайдеш всі необхідні технології та фреймворки, сам все вивчиш та знайдеш купу можливостей. Ти будеш надихатись іншими та надихати сам.

А якщо він поганий — ти будеш скаржитись на удачу, на ринок, писати що комусь пощастило та писати негатив.

Ось моя історія.

В підсумку я не помер, я не вигорів. Я в найкращому стані за своє життя, в найкращій формі. Я паралельно будую Девопс Агенство, розвиваю своїх студентів разом зі своїм партнером Єгором (так, ми тезки 🙂 ), будую особистий бренд в Лінкедіні, при цьому активно займаюсь спортом і маю кохану дівчину та песика.

Тому якщо ти думаєш, що добитись швидко успіху у карʼєрі можна тільки жертвуючи всім навколо — ти помиляєшся. І я з радістю в наступних статтях більш глибоко розкрию всі основні якості та аспекти, які тобі допоможуть пройти цей шлях так швидко і круто, як це вийшло в мене.

Дякую за твою увагу,

Єгор!

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Вистачило на два абзаци цього пустопорожнього інфоциганського переливання води, решту читав по діагоналі. Стиль письма аж сквозить пафосом, тернистим шляхом до успішного успіху. Чомусь є стійке відчуття що цей сіньйор не вміє контейнер підняти, зате вже робить прогрів для курсу, щоб наробити аналогічних «спеціалістів». «Хто вміє — робить, хто не вміє — вчить інших.» Пиши ще)

За 20 років свого досвіду я багато чого бачив, але Senior DevOPS за 1.5 року — це вже too much
Жодні тренінги, курси, сертифікації і AI не замінять свій кривавий досвід власних помилок

Мій батько Сеніор Девопс інженер

як там, «приходиш в офіс і бачиш нову людину, і не знаєш, чи то хтось з дітьми прийшов, чи то наш новий Senior Frontend DevOps інженер»

Молодець, звісно, але така девальвація тайтлів дещо нагадує старезний совковий анекдот:
— Тату, а хто такий Карл Маркс?
— Це був такий відомий економіст.
— Як мій дядько?
— Оце вже ні, твій дядько — старший економіст.

Удача — коли батько сеньйор девопс, а не водій.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сіньора від мідла відрізняє не тільки кількість та глибина скілсета, а й вміння ними правильно користуватись завдяки досвіду. Так само, як і з цивільного не зробиш справжнього 100% полковника за 1.5 роки, так і сіньор з 1.5-річним досвідом — лише мідл по суті. Єдиний більш-менш правдоподібний варіант — це 10-15 років сісадмінства, включаючи Windows, UNIX, Networking (CCNA) чи світч з QA чи Software Development з 5+ роками релевантного досвіду.

П.С. А ще напрягая величезна кількість «Я + $дієслово» в тексті, і це дуже симптоматичне =)

Нарешті ми цього дочекались:
www.linkedin.com/...​vity:7244963937115348993

Тепер кожен бажаючий зможе за три місяці навчитися налаштовувати сервера з такою ж легкістю, як замовляти каву в кав’ярні!
Справжній шлях до DevOps-легенди!

Дякуємо!
Так тримати!

А я став AI інженером з 2022 якщо враховувати весь шлях розвитку в AI dou.ua/forums/topic/48390

Заради цікавості глянув профіль в linkedin. Це якийсь інстаграм про успішний успіх у стилі інстосамок. Нуль технічних дописів. Склалося враження що це черговий розводняк для нєокрепших умов ))

Так для цього і ці статті.

Автор зрозумів що норм сіньор ЗП за роботу йому не світить і почав придумувати схеми з курсами, підвищенням кваліфікації, консалтингом.
Тут такі кадри постійно з’являються і зникають)

Як стати Senior DevOps-інженером з нуля за 1,5 роки? Ніяк!

Які курси можеш порадити? Чи де черпати інформацію?

Борг перед мафією — топовий мотиватор )))

Є тонка різниця між називанням своєї контори галерою і презентуванням себе на голубом глазу як «власника девопс агенства». Не доступна автору цієї статті.

Українська мова в цій статті така, що лучче б вже писав російською. «Почасовий рейт».

Звичайно не можу назвати себе знавцем української мови, але як для людини яка використовує тільки українську від народження,не бачу сенсу в вашому зауважені

Я вже заробляв десь 1400-1600 доларів
Не можу називати свій рейт, але він був набагато більшим, ніж у перших двох компаніях.

Все что понял по зп.

Сеньор понятие растяжимое...

Почитав коменти і прифігів. Чи то війна насипає і люди нервові, чи то просто люди такі.
Друже, не зупиняйся. Якщо час і енергія дозволяє, то розкручуй свій бренд навіть більше ніж хард-скіли. Хард скілів багато, а ти один. Рано чи пізно кожна людина впирається у свої ліміти. Друга річ, коли вмієш об«єднати і надихнути інших. Тоді твої ліміти не обмежені. І так, тут справа саме у майндсеті.
Плюс, як бачиш, стільки сіньйорів набігло.. Зможеш будь-якому клієнту їх спокійно продати. Якщо інтервью пройдуть, звичайно. Нехай місцеві профі шукають роботу саме в тебе. Видно за 20 (чи скільки там в середньому) років досвіду не зрозуміли, як цей світ працює.
Дуже добре, що освоїв AI для навчання. Чомусь багато людей досі не розуміє на скільки це революційна річ. Вже є вакансії prompt інженерів, як окрема професія. Буквально усі топові тех. компанії кинули буквально увесь доступний ресурс в (Gen) AI. А хтось і досі хейтить і розказує як треба «правильо» вчитися роками... Але ж це все далеко не тільки про навчання. Потенціал безмежний. І саме зараз вивчаються потенційні ліміти. Про людей «у своїх бульбашках» ти, нажаль, правий.
Коротше: бажаю успіху і не зупинятись.

Тільки постарайся не згоріти десь по дорозі. Пам«ятай, що здорове харчування, здоровий сон, заняття спортом і соціалізація — це приорітет і фундамент. На цих речах повинно базуватись усе інше. Поки ми все ще люди, ти не зможеш зовсім «виключити» ті інстинкти, які роблять людей щасливими. Одного лише професійного успіху і грошей може бути не достатньо в довгостроковій перспективі.

так нечего удивляться. Возрастной снобизм в комбинации с отрицанием всего нового в айти это частая вещь. Страшно лишь когда-то самим таким оказаться(

Схоже цю статью AI написав а потім накинули на IT вентилятор )

Паралельно працюючи на трьома проектами в двох компаніях, я почав будувати власні пет-проекти.

Розумію, що таке проекти в компаніях (приблизно), а от що таке
Власний пет-проект для девопса?

На амазоні наклікати інфраструктуру.

інтуіція підказує, що три проекти в паралель і ще й якісь свої експерименти це щось подібне до так званого catch-up growth — справжня сенйоріті в складному скілі потребує кілька років (5+ звичайно), ну от вони і відбуваються вже після формального зовнішнього визнання, тобто факт останнього звісно це і фарт і «вітер в спину» щодо подальшого розвитку (це важливо з точки зору мотивації і тд) але обманути швидкість побудови синапсів не вдасться)

Круто, ви раптом не в Megogo працюєте?

там же ж вже вибачилися за погодні умови)

як там, «приходиш в офіс і бачиш нову людину, і не знаєш, чи то хтось з дітьми прийшов, чи то наш новий Senior Frontend DevOps інженер»

У нас в городе в офис так свободно не походишь...

Бажаю вам успіху надалі!

В сучасному українському IT (можливо і не в українському) я думаю цілком можна працювати Сінйором не маючи достатнього досвіду, експертизи. У мене якось був коллега — який отримав купу сертифікатів від Амазона, Кубернетіса — тощо, але після отримання CKA він видав цікаву думку про те — що сертифікації, процесс підгтовки — це не те саме, що працювати в реальному важкому проекті, ентерпрайзі тощо. Також був коллега індус з тайтлом Сінйора — але не зміг пройти співбесіду з тех. менеджментом стососно базових речей по Докер, Кубернетес, баш скриптінг. Бо в реальному проекті таки виграє досвід, а не сертифікат. В реальному проекті ти зтикаєшся з викликами яким не вчать на курсах, бо кожен проект — окреме болота зі своїм зоопарком технологій. В принципі для мене це як курси программістів, тебе вчать писати код за допомогою якогось фреймворка, але попроси людину написати алгоритм сортування массиву, або провести аналіз інцеденту в інфрі — стається проблема, бо одна справа подивитись логи і зрозуміти що у тебе щось не працює, інше — зрозуміти логіку за якою тебе ддосять.
PS але загалом за наполегливість, підприємницький хист — молодець.

Б’ють не по паспорту по сертифікату, а по морді.

Вистачило на два абзаци цього пустопорожнього інфоциганського переливання води, решту читав по діагоналі. Стиль письма аж сквозить пафосом, тернистим шляхом до успішного успіху. Чомусь є стійке відчуття що цей сіньйор не вміє контейнер підняти, зате вже робить прогрів для курсу, щоб наробити аналогічних «спеціалістів». «Хто вміє — робить, хто не вміє — вчить інших.» Пиши ще)

Имею похожую историю, как одна моя знакомая стала мидлом-джавистом в ЕПАМ за три месяца.
У нее муж хороший джавист высокого тайтла, работает там же. Когда она потеряла работу, он засадил ее учить основы и проходить собеседования. Три месяца ей хватило.
Собеседование в ЕПАМ прошла с блеском, попала на обучение по какой-то местной проприетарной платформе, это длилось еще три месяца. За это время усердно учила джаву параллельно.
Вышла на проект, стала получать несложные таски, которые за пару часов в неделю закрывал муж (благо, работа удаленная). Со временем освоилась, разобралась, вот уже пару лет работает полноценным мидлом.

Тут более все очевидно: ЕПАМ ее продал как мидла, а мидлом она стала позже.

стала получать несложные таски, которые за пару часов в неделю закрывал муж

Потому что это джун

DOU: року досвіду значення не мають, якщо тобі платять синьйорську зарплату — значить ти синьйор!
Той же DOU: Та як ти смієш...

P.S. У мене був торік набір на безкоштовне навчання DevOps, цього запросив. Ситуація ідентична — У мене недостатньо часу на такий обсяг навчання та відсутня мотивація. Детальніше розібрав — t.ly/J3twj

P.P.S. Готовий стати «айті-батей» — ви на мене переписуєте свою квартиру, я вам допомагаю видобути за півтора року синьйорську личку, потім працюєте і викуповує свою квартиру частинами :P

Так ти пропонував безкоштовне навчання чи безоплатне стажування?
Як ви човен назвете так він і попливе)

В мене тільки два питання. Що таке девопс агенція, і де зараз працює це обдарування? Чисто для себе цікаво назва компанії.

Девопс-ескорт. Ну тобто аутстаф.

Всі коментарі автора написані ідеально граматично, так пишуть лише професійні редактори а не інженери на імʼя Єгор. Терпіти не можу коли намагаються так примітивно обманювати.

а не інженери на імʼя Єгор.

Ось це було образливо(

Інженери, які пишуть, дотримуючись правил, несправжні? )

Всі коментарі автора написані ідеально граматично, так пишуть лише

з Grammarly

Він коми губить всюди.
Чому ви думаєте, що історія вигадана? Не в гугл же він сіньйором влаштувався.
Досвід йому намалюють, коли будуть продавати клієнту. Компетентність в ІТ інколи дуже важко перевірити.

Виглядає як жарт)

Якщо ні то пора вже індусам над нами сміятись=)

Індуси вільно виїзджають за кордон і працюють/навчаються в США чи Канаді, а потім за рахунок звязків та діаспори стають менеджерами в компаніях на які ми тут працюємо за мідлові зарплати через прокладки аутсорсу. Вони над нами не сміються тільки тому що не замислюються про наше існування.

а потім за рахунок звязків та діаспори стають менеджерами в компаніях

...або наприклад SEO Google ))

SEO CEO Google

Хоча яка нам різниця

Не тільки тому, я зараз працюю і багато спілкуюся в неформальній обстановці з колегами з Індії, які працюють у нашому офісі в Амстердамі. Так от, у них, особливо у молодших за мене дуже розвинене бажання кар’єрного зростання. І дуже сильно депресують, якщо не получається досягнути бажаних цілей. Я гадаю, що це щось азіатське, там багато людей і тиск на ринок праці дуже великий, постійно треба вдосконалюватися, щоб не відстати. Європейці в цьому плані більш розслаблені.

Класний карʼєрний приклад! Ти молодець!

Постійне навчання і правильно вибраний напрямок — ключове. Я теж вважаю, що більшість людей занадто рано здаються. 7 відмов — це ще дуже лайтово. Часто треба витерпіти і 40, і не зупинятися.

Про використання батька, насправді перша робота приходить майже порівну з цих 3 каналів:
— рекомендації родичей, друзів, знайомих
— рекомендації викладачів, одногрупників
— відгуки на вакансії
Ну і якийсь «ментор» чи кілька, куди бігти з проблемами — є у всіх. Хоча ChatGPT зараз закриває 90% питань.

Швидкий карʼєрний ріст можливий в напрямках, де попит сильно перевищує пропозицію. DevOps, AI Developer, Marketing Specialist — це «гарячі пиріжки» зараз.
Качай тепер навчання з маркетингу, щоб просувати свою агенцію.
Саме для DevOps напрямку найбільший попит буде по AWS, тому AWS сертифікації — були хорошою стратегією.

ChatGPT сильно круче інших, регулярно порівнюю, теж мій постійний study-buddy. Статтю теж треба було прогнати через неї, наприклад з таким промптом:
«Ось стаття. Яка може бути реакція людей і як я можу покращити статтю?
{your-article}»

Невеликий відсоток хейтерів — це невідʼємна складова публічності, це нормально. Серед них можна почути і важливу критику, краще щоб цей інформаційний канал був.

Звинувачення в інфоциганщині загалом із-за цих моментів:
— частий і перебільшений акцент на навчанні і важкій праці
— лозунги мотиваційних спікерів («давай-давай, ти зможеш»)
— відсутність конкретики (які тулзи чи курси вважаєш що найбільш знадобилися, топ20%)
— відсутність історій факапів і вирішень, твоїх або які ти спостерігав (це найцінніший досвід)

Дякую за ваш зворотній звʼязок! Так, беру на себе відповідальність, перечитавши статтю кілька разів я також частково відчув те що ви написали в кінці.

Я написав її за годину і передав той стан який був в той момент. Я вважав це кращим, ніж довго готуватись. І я радий отримати такий досвід та фідбек, і однозначно став краще після цього. Це єдине на чому я фокусуюсь)

Дякую вам!

Привіт! Цікава стаття. Можеш розказати детальніше про конкретний випадок, коли тобі довелося вирішувати критичну проблему у продакшн середовищі? Які інструменти ти використовував, як підійшов до вирішення і які результати отримав?

Дякую!

Був один факап, який я запамʼятав дуже надовго. Я вирішив побудувати Лямбди яких ціль була додатковий захист інфраструктури в Амазоні: деякі лямбди перевіряли Access Keys і ротейтили ті яким більше 60 днів, інші перевіряли АПІ коли та присилали їх в телеграм бот (або слак), ще одна лямбда відслідковувала недозволені типи інстансів (наприклад, запущений сервак чи РДС недозволеного типу) та запущені дорогі сервіси які ми не використовували (наприклад Редшифт)

Ідея Лямбд була в тому щоб для SMB замінити дорогі амазоновські плани які давали більше core checks в trusted advisor. І грубо кажучи, безкоштовно мати додаткову велику секьюрність і моніторинг, які ми не могли отримати з Cloudwatch.

І в підсумку я не перевірив одного юзера який використовував ключі які були прописані в пайплайні Гітлабу (тоді я вмів передавати креди тільки через юзерів, зараз вже звичайно давно тільки через ролі)

Та ще одного юзеру ключі якого використовувались в коді для S3, завантаження файлів

І задеплоїв Стек з Лямбдами, Лямбда заротейтила ключі які були прописані в Гітлабі і я не прослідкував за цим.

В підсумку те що пацплайни відвалились це не проблема (я швидко поправив), то те що функція завантаження фоток перестала працювати на годину (поки не пофіксив) — це вже було неприємно.

Після того досвіду я навчився дуже детально і ретельно все перевіряти перед тим як щось шатати, а особливо в проді.

Дякую за відповідь! Це дійсно корисний урок. Можеш розказати більше про те, як ти зараз налаштовуєш передачу облікових даних через ролі замість користувачів? Які конкретні інструменти та методи ти використовуєш для цього? І ще цікаво, які інструменти моніторингу ти використовуєш разом з Cloudwatch зараз?

ще одна лямбда відслідковувала недозволені типи інстансів (наприклад, запущений сервак чи РДС недозволеного типу) та запущені дорогі сервіси які ми не використовували (наприклад Редшифт)

Просто интереса ради, а почему не отбить это на уровне scp или iam?

Направду трохи нестандартний підхід для захисту інфраструктури.

Навіщо видавати ключі, якщо можна використовувати ролі та налаштовувати пермішни? GitLab прекрасно інтегрується через OIDC з AWS, що дозволяє уникнути використання ключів. Це супер сек’юрно та надійно, оскільки видається тимчасовий токен для доступу до ресурсів, обмежених роллю.

Для моніторингу доступу до ресурсів певного типу можна створити окрему роль та призначити її відповідній групі користувачів. AWS Config Rules допоможе моніторити та реагувати на використання ресурсів, що не відповідають політикам компанії. Доступ до сервісів можна обмежити через створення окремих SCP (Service Control Policies).

Можливо, я щось неправильно вказав, перепрошую, не до кінця зрозуміла специфіка проекту.

На мій погляд, стаття містить 10 фундаментальних тезисів, які людина намагалася висловити своїми словами та на емоціях:

✔️ Постійно навчатися
✔️ Розвивати дисципліну
✔️ Приймати складні завдання
✔️ Використовувати штучний інтелект
✔️ Шукати менторів
✔️ Вдосконалюватися самостійно
✔️ Не здаватися
✔️ Набувати комерційного досвіду
✔️ Працювати над софт-скілами
✔️ Вірити у себе

Зрозуміло, що у всіх ситуації різні, але принципи, зазначені вище, є універсальними. Я думаю, вони будуть корисні кожному 😊

Сорь. В мене забанен youtube як лютий таймшифтер (разом з facebook, twitter та багатьма сайтами новин).

Я через 4 месяца с начала обучения самостоятельно и без бати сеньера нашел работу. Через 2.5 года стал получать зп сеньера. Еще через 3 выгорел и перестал нормально работать.

Пора создавать топан про мотивацию или уже все?

Уяви, що в тебе є ціль накачатись. Якщо в тебе чудовий стан та мислення, ти щирий та відкритий — ти завжди знайдеш можливості накачатись.

Цікаво, чи нема синдрому самозванця в такому випадку. Тобто, чи компенсується якось відсутність саме інженерного досвіду.

Пройшов день після публікації, і я тільки зараз зрозумів причину хейту, який я отримав в свою адресу.

Я зрозумів свій факап, який щиро визнаю і який не сподобався багатьом.

Я мав би змінити меседж та назву статті з «Як я став Senior DevOps-інженером з нуля за 1,5 роки» на «Як я отримав зарплату Сеніора за 1.5 роки і не здався під час цього шляху», але DOU не дозволяє змінювати назву топіку.

Розумію, що для основних хейтерів нічого не зміниться, але..

Я не вважаю себе супер Девопсом і поруч не стаю з експертами, які більше 5 років в сфері та мають величезний досвід.

Я дуже перепрошую, якщо знецінив когось з цього комʼюніті.

Якщо взяти топ-100 Сеніор девопсів саме по загальній кількості скілів, я чітко розумію що буду точно навіть не в топ-50, і не в топ-70.

Звісно ще є купа хард-скілів які можна качати в глибину.

Я вирішив написати цю статтю з інших причин. Щоб показати, що можливо за такий час вийти на зарплату Сеніора, якщо як мінімум дуже та дуже багато над собою працювати.

І якщо мати певні якості, якими я поділився в статті. Я щиро вибачаюсь якщо хтось відчув знецінення в свою сторону.

Але факт в тому, що я задовольняю потреби бізнесу, який платить мені зарплату Сеніора і який задоволений мною.

І це не батько, не мати, а саме величезна робота над собою та важкий шлях.

Моя історія про те, що маючи сильні софт скіли та мислення та використаннях доступних зараз технологій на максимум ви можете набагато швидше освоювати харди, ніж раніше.

І маючи здатність бути у високому стані та вчитись годинами щодня під напруженням та тиском.

Використовуючи 100% можливостей, які є в вашому житті.

Замість гулянь та задоволень — навчання. Щодня. Мінімум 2-4 години. Максимум 10-14 годин.

Безліч важких періодів, але постійних рух вперед, не здаваючись та постійно розвиваючись.

Ось що дозволило отримати цей результат, а не «Батько».

І я щиро буду радий, якщо ця історія змусить когось знайти більшу ціль та більше працювати над собою, та отримати більші результати.

Ще раз, щиро приношу вибачення перед тими, кого обезцінив публікацією.

і не здався під час цього шляху

тобі батя, девопс, не дав би здатися.

І це не батько

Це не правда, ти за його допомогою влаштувався і він тобі допомогав за твоїми власними словами

за його допомогою влаштувався

я би дивився на це як влаштування за референсом від товарища який тебе порекомендував і закомітився менторити, думаю багато хто на початку свого шляху хотів би мати такого товарища ))

і він тобі допомогав

тут те саме, я б дивився на це як мати друга сіньора до якого можна звернутися за порадою ))

З огляду на те, що значно більша частина шукачів першої роботи не мають таких друзів, єдиний висновок який можна зробити з вашого погляду, що батько — то як друг.

Будь чесним. Знайти першу роботу без ком досвіду самому, відправляючи резюме — це надскладна справа. Ось тут тобі і допомогли стартувати. Це класно само по собі, а ось рівняти можливості без сторонньої допомоги і з нею- о це вже погано і лицемірство.

Погоджуюсь! Але я не рівняв можливості, ви ж це докрутили самостійно)

Все що я хотів — це з благим наміром поділитись своєю історією та тим, як я зміг використати всі можливості які були в моєму житті та завдяки чому.

Головне — завдяки чому. Це єдиний меседж який я щиро хотів передати цією статтею, а не те що відчули інші люди.

Є моя відповідальність в тому, що я міг не до кінця чітко сформувати основний меседж. Я б дуже хотів вже володіти письмом так, щоб передавати свою думку з напівслова. Але я тільки вчусь цьому, як і всі ми вчимось в житті.

Ти ж навіть зрозумів не сам :D
Десь в ленте LinkedIn бачив, що тобі в коментарях підказали, що тут відбувається :)

Саме так) Причому 2 людини. І я їм щиро подякував, тому що я не розумів цього справді.

Ви все в житті розумієте відразу?))

Я вирішив написати цю статтю з інших причин. Щоб показати, що можливо за такий час вийти на зарплату Сеніора, якщо як мінімум дуже та дуже багато над собою працювати.

Фрази як у типового успішного-успіху з інсти і тіктоку.
Пофіг на професійні досягнення, головне висрати щось типу «Почав з нуля і заробив першу тисячу за місяць»

Цілком реально.
Я з нуля став Android-девом десь за рік. А через пʼять років вже на позиції Senior.
І знайшов в статті навіть формулу як це зробити(бо сам через це пройшов)

В середньому 12 годин в день навчання
Пройдено більше 30 курсів
Більше 400 годин контенту та матеріалів

І навіть додам — цей процес майже не закінчується й сьогодні.
Тому якщо хочеш чогось досягти — це абсолютно реально.
Дякую автору за ще один приклад!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я так розумію, попит на девопсів зараз дуже високий. Саме тому там можна зробити дуже швидкий шлях.
Ну і ще. Кажуть що типовий шлях до сеніор це десь 5 років.
Беремо стандартний робочій місяць 176 годин, тобто це ті самі магічні 10К годин, які потрібні щоб стати серйозним професіоналом у будь якій сфері.
Тепер припустимо людина працює по 12 годин на добу з одним вихідним, то цей шлях скорочується до 2.5 — 3 років.
Тут автор пройшов за півтори роки. Можливо це? Ну в принципі да, напевно десь пощастило, десь допоміг батько (наприклад допоміг потрапити на співбесіду там, де без нього твоє резюме навіть не подивилися б), десь була здорова наглість ну і дефіцит кадрів.
Але у більшості з нас теж є батьки, які нас підтримували на час навчання в інституті, купували квартири і так далі. Є друзі, є знайомства. Не так багато людей, які прям піднялися з абсолютного нуля повністю самі.

Але у більшості з нас теж є батьки, які нас підтримували на час навчання в інституті, купували квартири і так далі. Є друзі, є знайомства. Не так багато людей, які прям піднялися з абсолютного нуля повністю самі.

Не повіриш, десь років 15-20 тому батьки не купували квартир і так далі. Тільки годували поки вчився.
Та й знайомства не грали таку роль у працевлаштуванні, а лише як обмін досвідом.

Мене такі теми надихають, що можна докласти надзусиль та здобути значні результати

Нельзя.
Есть целый пласт системных знаний которые не укладываются через курсы.
Но ямл инженером стать можно.
За это даже платят.

А ось і ChatGPT-девопси підʼїхали )

Дуже цікавим показником цієї статті і дискусії — є те, що на коментарі автора майже не ставлять лайки. Що це означає — кожен зрозуміє сам.
Вангую, що за 2-3 роки «іскра» автора трохи згасне і він попаде в реалії життя, а як буде далі — навряд чи напише.))

Та тої іскри за 2-3 роки вже і не треба думаю. На той час, якщо не збиватися з шляху, то буде на 2-3 роки досвіду більше ніж зараз )) тож можна буде потроху починати відрошувати бороду і тренувати серйозний сіньор-девопсовський погляд ))))

Цікава стаття ) Згоден з деякими коментаторами, що наш тайтл часто залежить від оточення і компаніі. Де в одній компаніі ми синьори, а іншу і на мідла не візьмуть.

Є питання до автора:

і далі 3 місяці тому отримав офер на Сеніор AWS Інженера.
В підсумку, весь шлях з першого дня навчання до позиції Сеніор в мене зайняв 1 рік 6 місяців.

Тобто навіть не з першого дня роботи, а з першого дня навчання ))))

Чи довелось трохи прибрихати про комерційний досвід щоб на синьра зайти (наприклад припудрити навчальний досвід комерційним) ? Чи компаніі було норм 1.5 року для такого тайтлу, де частина є чисто навчанням ? (я згоден що не тільки роками вимірюється тайтл, але часто по цьому фільтрують).

Інакше питання це якщо дали тайтл сіньра але по ЗП цп 2-3к , то толку тоді з цього тайтлу, окрім галочки в CV )))

В любому випадку, Good Job :
— порадилися з розумною людиною (батьком)
— довели справу (як мінімум в вигляді тайтла, бо про ЗП не знаю) до якогось успішного майлстоуну
— поділилися досвідом

Також погоджуся що це скоріше виключення з правил чим тенденція коли менше 2-3-5років досвіду без вишу вриватитися в ДЕВОПС-сіньори (навіть за думкою своєї компаніі). Але так буває, і як каже автор без наполегливої праці це не станеться.

І навіть якщо якість/досвід/тайтл за мірками тутешніх доу-коментаторів не відповідає іх стандартам то це вже пох, бо мені здається якщо якщо є компанія яку все влаштовує і вона за платить знач є замовник якого це теж влаштовує — знач всі в плюсі )))

Спочатку мені суто рефлекторно пригадався жарт «Коли я починав свій шлях до успіху, в мене не було нічого. Окрім ідеї та 42 міліонів доларів мого батька».
Але то саркастичні жарти для тих, хто свій бізнес так і не побудував.

Головне:
Хочу висловити подяку таким батькам, що змогли виховати проактивних та щасливих дітей! Більше б таких прикладів, коли молоді люди залишаються в Україні і розбудовують власну справу та ведуть соціально активне життя, мотивують інших до змін 🫶

Дякую автору за мотивуючу статтю. Як то кажуть: «Немає кращого моменту в житті, аніж зараз».

Коротше кажучи, видихаємо. У чувака ціль продати курси, він це прямо не соромлячись пише на лінкеді. Інфоциган звичайний. Мамкін (папкін) вундеркінд.
А про компанію, де він нібито працював мідлом є чудові відгуки на доу
«Мав дуже нетривалий досвід співпраці, однак навіть він дозволив зрозуміти, що це за компанія:
— бізнес процеси не те, що не налаштовані, вони повністю відсутні як факт та явище
— бухгалтерський супровід відсутній, а загальне враження таке, що там сидить якась Зинаїда Петрівна, якій років під 70, і яка люто ненавидить усе це „богомєрзкоє айті, нєт штаб на заводах пахать!“
— те, що кажуть, що працюють на США є брехнею, бо контора тільки-тільки намагається
— тотальна російська мова скрізь та всюди, доводилося навіть підіймати скандал через це
— не у межах NDA, бо інформацію я отримав не у межах джерел, доступних суто по роботі та компанії, тому можу спокійно розповідати: підчас окупації Херсону місцевий офіс компанії чудово себе почував та продовжував свою діяльність, імовірно, співпрацюючи з окупантами

Так що дану компанію, а, точніше, групу компаній, можу порадити тільки у тому випадку, якщо ви ностальгуєте за СРСР та бажаєте приходу окупантів, бо, працюючи тут, ви свідомо чи несвідомо цьому сприяєте»

Там ще є відгук, що офіційна комунікація компанії ведеться в телеграмі. Уявіть собі рівень цієї контори рога і копита, де виростили такого «сеньйора».
Трохи дивно читати такий шлак на ДОУ,як ця стаття. Якось занадто крінжово навіть для п’ятничного контенту.

Ух, я прям поринув у ностальгію
Але все ж він працював з серпня 2023, коли Херсон вже не був окупований, до чого тут взагалі везом? :)

Як я став Senior DevOps-інженером

Не стал.
Статью нужно переименовать в «Як я отримав тайтл сіньора не гаячи часу на хард скіли»

За 20 років свого досвіду я багато чого бачив, але Senior DevOPS за 1.5 року — це вже too much
Жодні тренінги, курси, сертифікації і AI не замінять свій кривавий досвід власних помилок

я й не таке бачив,
якось один бувший одинце після недільних devops-курсів сіньйор дівупс підрядника в курилці зізнався, що на попередній роботі освоїв автоскейлинг, чим одразу за ніч розорив попереднього роботодавця — тому тепер він тут,
це ж відома аксіома, де хайп — там завжди інфоцигани

на попередній роботі освоїв автоскейлинг, чим одразу за ніч розорив попереднього роботодавця

Отримав досвід на халяву і пійшов далі... Такого в ІТ хоч відбавляй, і не тільки з DevOps’ами. А потім на співбесідах як розговоришся по душах з технічним менеджментом, то часто чути про чудеса технічних рішень прийняті попередниками, а тепер їх пеперобляти важко/затратно і потрібно штовхати далі, що вже є...

ІТ в цьому плані цікава галузь, за майже дві декади в індустрії не пам’ятаю випадків, де б інженери (саме розробники, девопси, архітектори), а не власники бізнесу, несли б матеріальну відповідальність за наслідки прийнятих рішень.

Прикладів суто технологічних пр...бів що були варті всього бізнесу не так вже й багато. Типово все таки це помилка менеджменту — відсутність адекватного контролю ризику пов’язаного з it.
Ну і інженер типово це key material risk taker ... Його захищає трудовий кодекс ітд

Норм чувак. От тільки не у всіх є такі «колеса». Вбачаю що автор реально молодий, енергійний та позитивний. Якщо за 1.5 роки не наробив «х..ні» — молодець. А «личкі» то неважливо, важливо чи задоволений бізнес.

мама, я покакала

Чесно, ось так сприймається стаття, безвідносно до того хто її написав.
По ділу, дуже радий за людину, за те що вона щаслива. От справді.

Цікаво скільки людей затригерило. Ну це впринципі було очікувано. Насправді нема чому дивуватися, нема чого горіти.
Просто склалося так, що автор має талант/зв’язки/мотивацію та дисципліну.
Єдине що хочу сказати автору: ви молодець, але також не забувайте що не все чого ви досягли це «чисто ваша заслуга». Якщо є почуття зверхності над кимось, облиште.

Я от подумав, на скільки це круто, що в ІТ з’являється сімейщина. Це означає, що індустрія дійсно почала дорослішати.

Кумівство — це насправді огидно в будь яких проявах. Бо через цього ласого до грошей інфоцигана хтось можливо втратив хорошу можливість мати роботу. Хтось дійсно талановитий, хто міг би плідно працювати без підтримки татуся, а не звільнятись кожні три місяці.
Я вже мовчу про те що працювати одночасно у двох конторах — не є хорошою практикою. Про це зазвичай не говорять
Але більше схиляюсь до того, що історія просто вигадана.

Кумівство рулить світом. Можливо тільки в пост-совку його-й прийнято хейтити. В америках і європах це називається networking.

Так в нашого Зезедента оточення — не збіговисько некомпетентних підлобузників-клептоманів, а networking — то ми вже в євпропах за цим показником.

Як ти боровся з головною пухлиною ІТ ринку (досвідофілами), чи часто відмовляли коли бачили що 7 місяців досвіду кандидат подається на мідловські вакансії та в випадку грейду до сеньйора з фактично 1 роком?

Іронія в тому, що ви самі через 10 років приєднаєтесь до бурчунів-досвідофілів. Якщо не вирішите змінити професію.

Вимагати кілька років роботи — це чудовий фільтр проти інфоциган-вайтішників. Якщо тебе це напружує, то значить ти десь з цієї касти)
Півроку це взагалі ні про що, в серйозних конторах іноді онбординг тільки може півроку тривати. Але для гівноконтор може бути і ок, тому не засмучуйтесь

До початку повномасштабки, коли ринок був перегрітий, деякі хитрозроблені чуваки без досвіду іноді залітали в контори одразу на мідлів, намалювавши собі досвід і навчившись проходити інтерв’ю. Є в мене один такий знайомий, йому пощастило одразу влаштуватись на 1500 баксів тоді. Так що тобі ще вчитись і вчитись)
І взагалі — маючи батька девопса зі зв’язками, який тебе на ізі влаштував через рекомендацію ти ще й півроку тяжко вчився?) якось все по лохівському вийшло:) Міг би не вчитися, яка різниця. Він би тебе влаштував і працював би ти під його менторством.
Ну і заводити курси успішного успіху немає сенсу, якщо в тебе все почалося з батька. Не забувай тоді на курсах вказати пререквізит, що бажано народитись у правильній родині, тоді і у 15 років можна стати великим акціонером:) Ггг

В мене був знайомий лікар- лор, який працював замом відділення. Бо його тато працював головним лікарем:) В той час як його менш успішні колеги після вишу працювали звичайними лікарямив в цьому ж відділенні.
Певно цей лор теж може відкривати курси успішного успіху, як стати замом відділення швидко і без проблем, обійшовши конкурентів:)

Ті інфоцигани вже заграли.
Шо ніхто не хоче іти на ваші грьобані курси і правильно робить.
Такі казочки вигадують.

Головне щоб кількість відкривачів нових курсів не перевищила кількість готових на таких курсах навчатися

Я пройшов курс по СhatGPT на Udemy

wtf. Отак відразу? А курс с гугління, а до того «Learn how to learn».

Ага я здається зрозумів автора, що він хотів довести.... Бо вже не один раз написав, що головний месендж що можна стати ДевОпсом за 5ть місяців, і потім ти вже через пару місяців мідл, і ще через кілька сеньйор.... Лише 5ть місяців навчання, я бля постійно вчуся... Навіщо, можна було тільки 5ть місяців .... Тож сеньйори, ви вже навчилися, чи ще ні, хто має стажу 6ть + років?! Бо автор говорить що він вже вміє... За що ви гроші отримуєте ?? Скоро вас замінить агенція ДевОпсів сеньйорів, з 5ти місячним навчанням!

Нарешті класичне пʼятничне накидання на вентилятор

накинулись на парня

можно подумать у всех, у кого папа девопс, сыновья получают лычку синьора за 1.5 года и открывают свое дело

Я очікував саме такої реакції, ніхто не накинувся на мене, все чудово)

Я гадаю, ті хто справді хотів отримати цінність та фокусувався саме на тому меседжі який я передав через статтю — ті не писали коментарі, а просто отримали інсайти та я вірю що ці інсайти допоможуть їм в карʼєрі)

Ще питання, навіщо взагалі ця стаття?

Я бачу, що більшість звернула уваги на «девальвацію тайтлів», «тато допоміг» та інше.

І мало хто, побачив основний меседж автора і його поради: Як рухатись вперед. І як подолати складний шлях навчання

Це не цікаво людям, їм цікаво хейтити та змішувати з землею :)

Але я щиро вірю що є достатньо людей хто направив фокус саме на основний меседж. Заради якого я написав цю статтю.

І мало хто, побачив основний меседж автора і його поради: Як рухатись вперед. І як подолати складний шлях навчання

Бидняжка ... Папинькина пусинька училась 5 месяцев ... Не то что студенты КПИ 5 лет и материал в 10 раз сложнее.

Головна проблема новачків не в тому як вчитись, а в тому що як би ти не вчився, перший офер потім знайти мега-складно при сучасному стані ринку. Тому оце «д’артаньянство» та повчальний тон автора (особливо помітний в коментах) небагато чого варті — без допомоги з працевлаштуванням він би ще першу роботу шукав, бо девопси без досвіду ще меньше потрібні ніж кодерки.

Тому так, автор безсумнівно молодець що скористався наявними можливостями на повну, але якби це був спорт типу тріатлона, то це як всі біжуть останній етап, а тебе татко на мопєді підвіз до фінішу. А ти такий «дивіться який я чемпіон». Чемпіон, так, але є нюанс.

Сповідь скам-артіста

Я гадав що 3 три слова не можна себе показати справжнього всьому світу, а в тебе вийшло) Короткість — сестра таланту :)

Можно походить по хорошим собеседованиям, там серьезные спецы сдирают на ура любые лычки и погоны синиоров, фулстаков и тд, т.е на себя любимого можно хоть лычку тимлида, техлида и даже сто нацепить, но на собесе подловят и ткнут в лицо реальным уровнем знаний

хорошим собеседованиям
ткнут в лицо

Мазохізм якийсь

Повністю підтримую, власне такі я проходив і не один раз. Личка це просто hook, сама по собі вона не має жодної цінності. Це лише зворотній звʼязок роботодавців на твої характеристики та цінність. А цінність це не тільки хард скіли.

Сорі за русиш-швайн, але не можу не закинути на вентилятор:

Приходит как-то раз к полковнику его сын и спрашивает:
— Папа, скажи, когда я вырасту, стану ли я сержантом?
— Да, конечно же станешь!
— Папа, а лейтенантом?
— И лейтенантом тоже станешь!
— А майором?
— И майором!
— А полковником?
— Да, и полковником станешь.
— А генералом?!
— Нет, у генерала свой сын есть...

Чудовий анекдот :) Дякую за витрачений час, і ваше бажання закинути на вентилятор) Я б ще хотів почути інші анекдоти)

Удача — коли батько сеньйор девопс, а не водій.

Ти не побачив меседж про 5 місяців хардкорного навчання, а побачив саме це :)

Для мене удача — це результат усіх зроблених дій раніше. Це наслідок моїх думок та траєкторії куди я рухаюсь.

Для мене удача може прийти лише тоді, коли ти маєш запит та зробив ДОСТАТНЬО щоб втілити можливість в життя.

А що удача для тебе?

Батько мій водій, мати домогосподарка.
На перший курс, я потрапив у 21 рік (так склалося життя)
Після першого курсу, я зрозумів, що універ ще та шляпа.
Увесь другий курс я намагався знайти роботу в ІТ, завалив 2 стажування (не дійшов до кінця)
Попрацював в алло 3 тижні, у мак не взяли. З третьої спроби вийшло. Став Junior Full-stack Developer (JS)
Зараз маю 7 років. Чи то мідл чи то сеньйор. Не знаю.
ЗП вище середнього, але менше 5к$

Ти питаєш в чому удача?
В тому шо брат пішов навчатися туди куди хотів, а не туди куди міг і за 3 роки досяг майже того, шо я за 7.

Мені подобається твій позитив — ти майбутній підприємець.
Але все одно ти «папина черешня».
Ще й сеньйор такий собі. Чому?
Сеньйор це не зовсім про знання та хардворкінгу, а про досвід, челенжи. 13 місяців це таке собі, навіть з батьком.

Без образ.

як сирота, в кого не було з кого брати приклад, не було в кого спитати поради, не було в кого взяти грошей і доводилось і гружчиком і на заводі помаслать, дуже вас розумію.

Це надважкий шлях.. Але я гадаю це те що вас «загартувало» більше всього, і в вас велика дисципліна та цінність того, що ви маєте.

Завжди дивували люди, які вішають ярлики. І вішаєш ти його однозначно, тому що в тебе був важкий негативний досвід, я чудово тебе розумію.

Але ти ж не знаєш мій досвід, мої челенджи які я пройшов, мої знання. Ти чітко впевнений що челенджи — це результат часу, а не зусиль помножених на час. Ти не допускаєш, що можна за рік отримати більше челенджів та досвіду ніж за 5 років плавного еволюційного розвитку.

Та й звичайно ти це не допустиш, бо ти не бачив таких кейсів ніде. І ще й обізвав :)

Я тебе чесно глибоко розумію та підтримую. В тебе важкий життєвий досвід розтягнутий у часі. Але ти навіть допустити не можеш яке пекло пережив я, яке привело мене до айтішки. І які якості в мені це пекло побудувало. І я тебе не звинувачую в цьому, навіть в тому що ти на образи перейшов.

Власне для цього я й вирішив опублікувати цю статтю, тверезо очікуючи саме такі коментарі. Неймовірно важко прийняти що коли ти йшов 7 років, хтось прийшов за 1.5

Ти це блокуєш та знецінюєш одразу, і це повністю нормальна реакція. Глибоко вірю, що моя історія принесе тобі щось корисне)

Скажи чесно, скільки раз ти звертався до батька по питанням, які не міг вирішити сам?

Я гадаю десь разів 15. І при цьому, тільки коли я був мідлом в Везом, я мав ментора та тімліда. В інших компаніях я не мав жодну людину хто міг би з чимось допомогти. Тому коли було важко звертався до батька, але тільки тоді коли був повний п****ць. Десь разів 15, я думаю

Це серйозний рівень самодисципліни. Помагав знайомому в подібній ситуації і мені доводилось мати 2-3 синкапи на день. Якщо не складно приведи хоча б 2 кейси з згаданих 15? І ще — якийсь кейс, що був для тебе набільшим challenge?

5 місяців хардкорного навчання

Ого, аж 5 місяців!!!

Безвідносно до статті, чисто до цього моменту з коменту — хочу зауважити. Взагалі то пофігу скільки ти там часів вклав в роботу (ну майже пофігу). Он касир в магазині теж пахає дай боже. Результат дає не кількість дій, а їх влучність, «правильність напрямку». Як ще іноді кажуть 20% роботи дає 80% результату. Тільки ось як дізнатись що саме є ті 20% на яких треба сфокусуватись? Це й є умовна «удача». Або випадково дізнався, наткнувся на правильну книгу, правильну людину, попав в правильне місце. Або не повезло й ти тупо пахаєш роками доки щось не вийде.

Можна й далі піти, тупо наявність компʼютера в дитинстві значно підвищує шанси попасти в айті відносно тих дітей з сімей де компьютера не було. Можна звісно й самому заробити на компьютер, тільки погодьтесь вивчити програмування в школі-універі коли часу багато простіше ніж по вихідним після роботи охоронцем. Це не значить що цей школяр з компом не пахав щоб стати айтішником. Ще й як пахав. Тільки «удачу» це не відміняє.

Може хтось з нас природженний гонщик формули 1, або футболіст. Але ви ж розумієте щоб попасти в ті сфери (як професію, а не як хоббі) треба трохи більше ніж «хардкорне навчання»?

Знаю людей які так само як ти( по описаному вище сценарію) йшли до мети але в них в близько не вийшло зайти так далеко. Я усвідомлюю що більшість з того що в тебе є ти отримав сам, але чомусь мені здається що в тебе б могло б не вийти якщо б не було допомогти тата. Він керував напрямком,давав потрібні кожному ради,і допоміг з офером. А коли отримуєш перший серйозний офер,і ти людина яка хоче цього,далі піде як з гірки.

якось бачив дослідження вищої освіти в США
переважна більшість професорів, викладачів — з сімей де хтось був викладачем, професором.

Є відео, яке основане на статистичних данних факторів успіху
«Гонка за 100 долларами»

А колись, один християнській святий сказав приблизно такє:
Багато миліший в очах Божих злодій який став просто допропорядною людиною
аніж священник з доброї сім’ї

Ну що хлопцю пощастило з батьком, який його підтримає на любій посаді. В мене наприклад немає якихось знайомих, тому я вже кілька місяців не можу знайти собі парт тайм підробіток... Тільки фріланс, і все... Може справа в тому що я чиний в/с... І ніхто не, є деякі компанії які звертаються періодично, але це робота Максимум на тиждень... Навіть не робота, а так зробити те, те і все.... Тож, до 25 років можеш ще попрацювати, а потім привіт армія...

Я вас чудово розумію. Якщо ви справді гадаєте що я тільки через батька зміг досягти цього результату — ви не читали статтю щиро та з відкритістю, а прочитали те що ви хотіли.

Коли я подавався на Мідла — я шукав роботу на Джині та проходив 4 етапи інтервʼю
Коли я подавався на Сеніора — я шукав роботу на Джині та проходив 3 етапи інтервʼю

Я з повагою до вас, і щиро хочу дати зворотній звʼязок, що не важливо скільки вам років, в якій ви країні та яка ситуація. Відповідальність за ваш розвиток карʼєри лише та виключно на вас.

Так, є фактори які ви описали. Але саме ви обираєте фокусуватись на них і таким чином виправдовувати відсутність результату, або знаходити можливості там, де ними й не пахне.

Якщо б я був не готовий, мене б вигнали з першої роботи, куди допоміг влаштуватись батько. Або я просто не витримав би. Але мало того що я витримав, я рухався далі і без батька.

І помітьте, я написав про все чесно як я, не приховуючи таких деталей. Це могло б вам додатково дати зрозуміти, що можливо в чомусь іншому наслідок такого результату.

не важливо скільки вам років, в якій ви країні та яка ситуація

Запам’ятайте цей твіт і перевірте інфу через два роки

Я розумію куди ми рухаємось, я не літаю в космосі. Але що ви робите з цією інформацією? Для мене є 2 варіанти:

Варіант 1: Нічого не робити, прийняти немунуче та виправдовувати відсутність результатів тим що «нам кінець». При цьому варіанті ви вже мертвий, лишилось дочекатись фізичного підтвердження

Варіант 2: Зрозуміти, що ви не можете вплинути на обставити. А точніше — можете, але якщо почнете фокусуватись виключно на собі, а не виправдовуватись війною. Почнете більше працювати, більше вчитись, краще готуватись до співбесід, проходити більше курсів. Почнете більше рости по карʼєрі та більше заробляти — відповідно, більше донатити. І ваше оточення візьме з вас приклад і повторить це за вами. А їх оточення за ними.

В якому з варіантів більше шансів на успіх для вас особисто та для країни?

Я не осуджую тебе, в кожного свій шлях. І я прочитав повністю вашу статтю. Я говорю тільки про те, що коли у вас щось не виходило у вас завжди був хто підкаже. І чат gpt він може дати основу, а правильне наповнення потрібно всеодно самому робити і знати як! Ви маєте інструмент який кращий ніж чат, і який завжди допоможе не тільки навіть з кодом.

Подивився на Linkedin, останнє місце роботи — ElifTech. Це і є те саме «своє Девопс Агенство»?

Ні, Агенство не зазначено на Linkedin :) ElifTech — це основне місце моєї роботи

Слава богу вы стали

Senior DevOps-інженером з нуля за 1,5 роки

а не нейрохирургом или адвокатом уголовного производства. А то те врачи и адвокаты такие дураки что учатся годами, а всего-то нужно было выйти за рамки и поверить в себя.
Читая вашу статью и ваши коменты вы мне напомнили «БизнесМолодость» там типы тоже говорили такими же шаблонами)
Ну а по факту вашей статьи могу сказать что Билом Гейтсом тоже можно восхищаться что он сам создал майкрософт, но не забывайте что у него пол семьи сидело в конгресе)

Дякую за Вашу змістовну біографію)

Пожалуйста обращайся)
Но а если по факту то это несомненно круто что ты получил тайтл сеньойра но это однозначно ошибка выжившего, 100 ребят вдохновятся твоей историей попробуют пойти по такому же пути и получится дай бог у одного.
И по поводу качества. Если ты один такой сеньйор за 1,5 года то ничего плохого в этом нет, компания справится, но представь себе небольшую компанию пускай 200-300 человек и все они за 1,5 года стали CEO, CFO, COO, Finace, Law, Security, Dev, CS, Sales итд то как быстро развалится такая компания?

Ти маніпулюєш вигаданими фактами та перекручуєш контексти як тобі заманеться, щоб самоствердитись по якимось незрозумілим причинам)

Тому я відчуваю щоб ти прочитав цю статтю не з мотивацією та запитом дізнатись щось нове чи знайти для себе інсайт, а саме з мотивацією «поставить на место выскочку»

Якщо в людини запит на розвиток, а не самостверджування — вона ніколи не буде кидати гавна на вентилятор в коментарях, а буде шукати розвиток де завгодно)

До речі, в мене є 6 студентів які вчаться другий місяць та вже готуються до перших замовлень на фрілансі. «Ошибка выжившего» — це шлях мільярдера, але не мій)

щоб самоствердитись по якимось незрозумілим причинам)

О я так понимаю ты ещё и психолог за 1,5 года)? Или это сейчас ты выдумываешь несуществующие факты?

прочитав цю статтю не з мотивацією та запитом дізнатись щось нове

Что бы узнать что-то новое я читаю оф доки, мануалы, туториалы на ютубе а не статью на доу от 1,5 годовалого сеньйора)
До речи, а какая твоя была цель написания этой статьи?
«Ей смотрите я добился за 1,5 года того чего все достигают 5 лет» если да то это только подтверждает что ты являешься примером ошибки выжившего.

на самом деле с нынишними технологиями и открытым доступом к данным 18 летние синьоры растут как грибы после дождя особенно в таких категориях где не надо знать что под капотом и можно условно нажимать на кнопочи и оперировать модулями а не запчастями)

Ні(т), стаття, не цікава, цікаві коменти.

Тепер зрозумів чому такий заголовок)

Ну і вартує сказати спасибі, батькові)

Так, мені просто пощастило)

Який наш мозок хитрий та розумний, що саме це вирвав з контексту та виправдав для вас цей результат саме таким чином)

Не ті інсайти які я описав, не те мислення і відношення до труднощів, а саме що батько сеніор))

Батько справді зіграв велику роль) Роль ментора, якого я не мав в жодній компанії до тих пір поки не став Мідлом)

Чому ви стали Мідлом, а не космо-ретранслятором? 30 курсів, це як 30 каналів з новинами. Хіба на других курсах не стало зрозуміло, що контент повторюється? 400 годин контенту це пара прочитаних книг, з яких ви згадаєте 15% матеріалу чепез пару тижнів.
Батько девопс, це коли 80% досвіду і роботи над помилками покриваєте не ви і не ви вчитеся працювати з проблемами.
Пару місяців досвіду в одній компані і свіч це стратегія голубів, які якраз і розробляють те що не сапортиться і не приносить користі.
Мотивація в Українців? Тут кожен здатен працювати по 12 годин на день без вихідних, щоб вилізти з прірви низькооплачуваної праці.
Заснувати фірму і розповідати про свої скіли дійсно реально (якщо батько інвестор), чи казино/крипто/трейдинг інвестор з таким же майндсетом (і батьком)

Краще розкажіть історію свого батька, як він став Senior DevOps. Та скільки часу у нього це зайняло, та чому він не досі Senior, йому ж не 23 роки, вірно?

Норм накинув на п’ятницю! Я вже запопкорнився.

по технічним питанням автору вже вказали (чи напишуть ще).

умови «вкатування», ці всі швидкі зміни між агенціями і таке — ну, зрозуміло, якщо мотивація була — грошей зібрати пошвидше.

не має бачення, що для автора IT — це щось про «те, чим хочеться займатися, тому я тут», але є бажання продовжувати заробляти на цьому, зокрема через «майндсет».

та, якщо так сталося, що Ви вкатилися й пішли «добровольно-примусово», подавати своє навчання як

пʼятимісячний концтабір і не здався

— то вже зовсім, красно дякую.

софт скілли дійсно matters, і бажаю автору таки виділяти час на опанування та розвиток як soft skills, так і hard skills.
бо, поки що описане в статі — це лише квиток до тайтлу і яких-таких грошей.

До речі, я справді полюбив чим я займаюсь, коли почав хоч трохи розуміти що таке Девопс та Solutions Architect «в пікселях» і які проблеми та болі він вирішує в бізнесі.

Але ви знаєте спосіб як полюбити щось, ніколи не займавшись цим? Я, наприклад, не знаю.

Моя мотивація була чесно описана в статті, і я вважаю її чудовою, хоча б через те що вона є чесною та справжньою.

Але, я гадаю, не можна пройти такий шлях, не полюбивши щось з того чим займаєшся в процесі. Або його повністю. Інакше вигориш як сірник, і оком не встигнеш моргнути. А я не вигорів, і це є найбільшим підтвердженням.

я не розумію, що Ви щойно виправдовували у коментарі за мотивацію.

just fyi
людина розповідаючи про свій досвід, «майндсет» і «soft skills» пише буквально наступне:

Хтось може сказати що мені пощастило, але до цього моменту я пройшов пʼятимісячний концтабір і не здався.

2022 рік

Перепрошую, досі Вас не розумію)

Так, мотивація була саме фінансова, якщо описати одним словом. І ви бачите в цьому щось погане чи неекологічне?)

Я не знаю ви інтерпретуєте слово «концтабір», я його інтерпретую як надважкий період навчання. Саме який дозволив закласти фундамент для подальшого швидкого розвитку. Давайте перефразуємо на «спортивні збори». І я надщасливий, що пройшов ці збори, так як вони заклали фундамент як я думаю на все моє життя.

Не розумію, що в вас викликає негативні відчуття)

Судячи по коментах в моїй телезі — Вас, Егор, треба на подкаст звати (можна разом з батьком) :)

Підводі
Тєлега по українськи віз або підвода

Дочитав до кінця заголовку і не витримав не піти одразу в коменти :)

І як? Прочитали те що самі думаєте? Чи ні?) Я очікував саме хейт — тому залюбки з посмішкою відповідаю)

Я щиро вірю, що багато людей знайдуть саме мотивацію, а не злість та хейт)

Але ж хто кидає лайно на вентилятор — навряд чи розуміє що йому не солодка вата в обличчя повернеться :)

Немає ніякого сенсу вас хейтити, але реакція людей очікувана. До спеціаліста, який визначає свій рівень як сіньйор, існують певні загальноприйняті вимоги. На жаль ці вимоги неможливо задовільнити маючи півтора роки досвіду у сфері.
Те, що ваш скілсет цілком підійде для певних проектів з певним тех стеком — це 100%. Тому вам тільки успіху, ніякого хейту

Чудово розумію вас, озвучите ці загальоприйняті вимоги? І хто їх придумав?

Саме суспільство, на жаль, блокує потенціал розвитку інших людей.

Тому що менш сміливі бачуть ці «вимоги» і бояться ступити на крок лівіше чи правіше, бо зацькують. А найбільший страх людини — це страх бути відкинутим чи зацькованим суспільством.

Я пережив в житті таке пекло, що мені вже настільки все одно на ці «пороки суспільства», що навіть передати важко.

До речі іншої реакції я не чекав від людей. Точніше коментарі завжди показують людину по справжньому.

Хто налаштований розвиватись та створювати можливості в житті і реалізовувати їх — той з кожної інформації що потрапляє в його інфопростір буде шукати користь

А хто налаштований самостверджуватись — тому підвласні негатив, его та злоба. Мозок блокує від всього що для нього виглядає неможливим і захищає.

Треба мати велику сміливість та бажання розвиватись щоб сказати «Слухай, це справді круто, хочу дізнатись твої інсайти та можливо втілити їх в своє життя»

Ось тому завдяки виключно одному коментару справді можливо дуже багато дізнатись про людину.

23 роки. Я Сеніор Девопс Інженер, вже маю власне Девопс Агенство та розвиваю особистий бренд

Вчора бачив личку у індуса

Принциповий інженер першого рівня
Я до чого
У власній конторі називайся як хочеш

Наче в Лінкедіні видно, що не працював ні в одній «своїй компанії» :)

І навіть не сховані компанії під «NDA», а є їх назви, можете по гарячій лінії подзвонити дізнатись все :)

Звідки стільки злості мають люди, можете мені пояснити?)

— Я не маю заміру просити пробачення за моїх, як ти висловився, конфратрів, — спокійно відповів чародій. — Я їх розумію, бо, подібно до них, щоб здобути сяку-таку вправність у чорнокнижництві, мусив тяжко напрацюватися. Ще зовсім дітваком, коли мої однолітки бігали полями з луками, ловили рибу або грали в чіт та лишку, я сліпав над манускриптами.
Від кам’яної підлоги у вежі мені кості ламало, а суглоби крутило, очевидячки, влітку, бо взимку іній на зубах тріщав. Від куряви зі старих сувоїв та книг я так кашляв, аж очі на лоба лізли, а мій учитель, старий Рудскелде, ніколи не пропускав нагоди стьобнути мене по спині нагайкою, видно, вважаючи, що інакше я не матиму задовільного поступу в науці. Ні воячки я не зажив, ні дівчат, ні пива у найкращі роки, коли всі ці розваги найкраще смакують.
— Але ж бідося, — скривився відьми́н. — Справді, душу сум огортає.
— Навіщо ця іронія? Я намагаюся тобі пояснити, чому чародії не вельми прихильні до сільських знахарів, заклиначів, мольфарів, сварливих баб та відьми́нів. Називай це як хочеш, хоча б звичайною заздрістю, але саме в цьому полягає причина антипатії. Нас сердить, коли ми бачимо магію, мистецтво, що його нас привчили сприймати як елітарне вміння, привілей найкращих та святу містерію, — в руках профанів та дилетантів. Навіть коли це жебрацька, нужденна і сміхотворна магія. Тому мої конфратри тебе не люблять. Правду кажучи, я теж тебе не люблю.

Доводиться працювати з сіньйорами/лідами/архітекторами, що складають франкенштейнів і потім про них істоії пишуть: «як я перероблював проект після сіньйора» чи й того як він не запрацював в реальному світі.

Молодець, звісно, але така девальвація тайтлів дещо нагадує старезний совковий анекдот:
— Тату, а хто такий Карл Маркс?
— Це був такий відомий економіст.
— Як мій дядько?
— Оце вже ні, твій дядько — старший економіст.

Дякую за думку! Я вважаю, що ринок диктує правила, а не наші суб’єктивні сприйняття. Якщо ти отримав посаду Сеніора у нормальній компанії, а не деінде, то це свідчить про наявність необхідних скілів.

Можливо ми ще досі живемо в матриці минулого і не сприймаємо реальність? В матриці де саме хард скіли вирішували все, технічні знання та роки досвіду, часто не важливо релевантного чи ні?

Якщо зараз АІ вже пише код, коли 2 роки тому за неї майже ніхто не говорив, то що буде за 2 роки? Чи будуть програмісти в традиційному сенсі розуміння?

Можливо, варто прийняти реальність, що світ змінюється, і софт скіли відіграють все більшу роль у кар’єрному зростанні?

Ваша кар’єра — це не тільки про те, що ви знаєте, але й про те, як ви взаємодієте, вирішуєте проблеми і адаптуєтесь до нових умов.

Світ змінюється, і ми маємо змінюватися разом з ним. Можливо, прийшов час переглянути свої погляди на «тайтли» і зрозуміти, що вони більше не визначаються лише технічними знаннями.

Можливо, варто прийняти реальність, що світ змінюється, і софт скіли відіграють все більшу роль у кар’єрному зростанні?

Пан десь бачить в моєму повідомленні хоч щось про не важливість софт скілів? Чи звідки такі припущення про моє не сприйняття реальності? Знання можна набути відносно швидко, як і певні практичні навички, прогалини «скомпенсувати» за рахунок розвинених софт скілів. Але сіньор це значною мірою також про досвід та набиті гулі.

Розумію! І ваш анекдот справді чудовий — він підкреслює, що наші можливості закінчуються саме там, де закінчується наша віра в себе.

Я сприймаю сіньора як те, що диктує ринок, а не наш досвід. Гадаю, це більш обʼєктивно) Погоджуюсь з вами, що досвід надважливий, і без нього говорити про сіньйорство неможливо і по-дилетантськи.

Але я зі свого досвіду скажу, що за півтора роки можна пройти більше, ніж більшість за 5 років. А то й за 7. І отримати комерційного досвіду більше. Якщо ми говоримо не просто за час роботи (який нічого не значить), а саме про вирішення кейсів та задач, отримання помилок та саморефлексію.

Але я зі свого досвіду скажу, що за півтора роки можна пройти більше, ніж більшість за 5 років. А то й за 7

Я такі твердження готовий послухати тільки від людини, яка має ті 7 років досвіду, і відповідно має з чим порівнювати.

Кураж пройде через пару рочків, коли ці всі штуки на які зараз можна витритити пару місяців будуть не такі вже й дорогі і модні, а платформи дадуть кнопку «зробити заїбісь» за 2 бакса без сертифікатів, і статей на доу) я себе до цього вже готую)))

Ви далекоглядний, і це дуже круто! Я гадаю ця кнопка за 2-3 роки вже буде в масс-маркеті))

Коли я був джуном 5 років тому, всі так само казали

І дай бог щоб ми помилялись подовше з цього приводу, бо перекваліфікуватись в щось що буде хоч якось цінитись на ринку це не 5 хв задача.

Що ви маєте на увазі під кнопкою за 2 бакси?

Розвинутіші версії SaaS, PaaS etc.

Якщо ти отримав посаду Сеніора у нормальній компанії, а не деінде, то це свідчить про наявність необхідних скілів.

ніт

щось у тебе софт-скіли полізли через верх вже )

Якщо зараз АІ вже пише код, коли 2 роки тому за неї майже ніхто не говорив, то що буде за 2 роки? Чи будуть програмісти в традиційному сенсі розуміння?

тобто, курс «як користувати чатжпт» — done, а як пошуком користуватися — ніт?
ну, хоча б так чи що: www.tableau.com/data-insights/ai/history

девальвація тайтлів

Варто сказати що у тайтлів ніколи не було ніякої цінності за межами галер та бодішопів.

Продавец столових ножів із Канади? :) Дуже схоже за мотивацією.

Ви продаєте столові ножі? :) Чи я Вас не правильно зрозумів)

Тому канадські ножі важче продавати — треба більш скілів.

Что за бред? Ты 1/100 линукса и возможностей его администрирования за год не выучишь и не попробуешь, не говоря уже о знаниях сетей, навыках программирования.

Все вирішує саме твій майндсет.

*уесет

Дякую за думку) Я розумію що у вас свій досвід, та ви не вірите ні в які результати, що виходять за рамки вас та вашого оточення) Радий що тепер ви знаєте за такий приклад)

До речі Девопс — це не є Лінукс адміністратор. Скоріш за все ви сісадмін який перейшов в Девопс, тому чудово розумію вас. Але в той самий час Девопс може бути AWS експертом з базовими достатніми скілами Лінуксу, при цьому маючи зону відповідальності не серваки.

Я працюю переважно з Serverless, і не шатаю сервери. Немає стандартів хто такий Девопс. Вам варто допустити, що є вітки розвитку Девопсу, де немає «администрирования линукса». Дякую за фідбек)

Я працюю переважно з Serverless, і не шатаю сервери. Немає стандартів хто такий Девопс

тоді всі ми девопси))))

1) У Єгора Батя девопс який його провів за ручку по найкоротшій і найлегшій стежці.
2) Пару років назад в глобал лоджик взяли чувака на позицію Middle DevOps, якого ми вигнали за лоуперформанс і постійні факапи з тех сапорту. Десь сіньйор не буде навіть джуном і навпаки.
3) Йому і не треба той лінукс, а при серверлес архітектурі умовно лінукс взагалі можна знати мінімально.
4) Ну і ГПТ... перевернув ринок і все розуміння скілів і труднощів щоб їх заробити. Колись я вчив всі протоколи і інструменти підряд умовно з жахливих помийок не знаючи навіть чи воно мені знадобиться чи ні, витрачав на це роки і роки, і роки. Зараз же я так само вивів у SysOps вже 6 кєнтів витрачаючи на кожного по 2 місяці без напрягів, бо вже знаю що треба і умію подати. Маючи 0 знань в будь-якій мові програмування будь-яка людина тепер може написати якусь апку чи скрипт просто розуміючи що треба зробити і сформувати грамотні промти гпт.
Як казав батя тоні старка «залишаю цю задачку тобі бо я обмежений технологіями мого часу»)

Підтримую ваш коментар та відвертість в пості, але попросив би «Батєй» не виражатись, не прошу поваги до себе, а лише до свого Батька)

Я отримав можливість на початку шляху, і було би погано приховувати це. Але якщо ми шукаємо позитив, а не негатив, то я впорався зі всіма можливостями які прийшли в моє життя. Причому впорався самостійно, Батько як ментор допомагав, але дуже рідко, перші місяці та в виключних кейсах. І допомагав саме тому, що я не мав Ліда на першій роботі, та я був єдиним девопсом спочатку. Я не мав в кого спитати поради, тому це можна інтерпретувати як ментора.

Саме ринок формує правила гри, і якщо хтось залишається в бульбашці свого минулого досвіду і не підлаштовується під зміни світу — то це не проблема бульбашки, і не проблема минулого досвіду — а виключно питання закритості людини до світу.

Я цей пост написав з мотивацією показати, що ми себе самі обмежуємо і лімітуємо, і часто через таких токсичних хлопців як наш анонім. Який дуже глибоко показав що негативно ставиться до будь-кого, хто не підпадає під його матрицю.

Чувак, я хоть и не девопс, но ты нулячий. Любой студент КПИ тебя уничтожит в фундаментальных знаниях.

Ви дуже замкнений в собі та своїй бульбашці, але я вас розумію) До речі, не бачив ні однієї по справжньому щасливої людини, яка в коментарях випромінювала негатив та злобу. Можливо ви перша)

Називаю свого Батю Батьою і не бачу нічого образливого в цьому, вибачте якщо задів ваші почуття.
Хлопець з лінуксом просто не стикався з серверлес на достатньому рівні.
Дуже не хочу зачепити ваше его зараз, чи применшити ваші здобутки, але ви гадки не маєте як було раніше, коли не було ні гпт, ні нормальних статей і інструкцій, не було шо почитати в гугл, не було серверлес і інших зручних, потужних і легких погремушок, які олдскули ліпили для майбутніх поколінь) Коли мені було 22 в україні було мабуть пару десятків девопсів і ніхто навіть толком не розумів що це і в яку сторону вчитись і читати) У нас були бумажні книжки і мобільні телефони на кнопках без гугла і сірі) Знову ж, я за пару місяців пушив потужних SysOps з лінуксом і розумію різницю)

Все добре, я без образ та злості) То просто частина мого особистого)

Звичайно, що 5 років тому пройти цей шлях в такі терміни я б не зміг. Вірогідність цього це 0%. Про 10 років тому я взагалі мовчу. Це просто неможливо)

Тому моя мотивація — показати, що умови змінюються, і що це можливо саме зараз, маючи ті можливості які є зараз. І ваші кейси так само це підтверджують)

Якщо не показати свій кейс — про нього не будуть знати. А якщо про нього не знати — тоді люди не будуть знати що це можливо. Ми завжди віримо лише в ті приклади, які є в нашому оточенні, або про які знаємо особисто.

Десь так. Жму руку за завзятість в будь-якому разі, проходив теж історію з боргами і тд.

и зачем этот линукс нужен? на галерах все клаудом обмазываются. Не обману, если скажу, что за 4 года девопса мои знания линукса мне пригодились 0 раз, ибо везде сплошные контейнеры и менеджд сервисы в облаке. Мне даже вмку поднимать в облаке приходилось лишь пару раз лишь для «практики», а в остальное время готовые решения облака за меня сами уже подумали и сделали всё как нужно. Скоро будем писать в Amazon Q что нам нужно сделать, а тот предложит пару готовых решений, распишет плюсы минусы, посчитает косты, и всё это прошерстив актуальную доку, а потом ещё терраформ/cf код выдаст. Адаптируйся или умри

Скоро будем писать в Amazon Q что нам нужно сделать, а тот предложит пару готовых решений, распишет плюсы минусы, посчитает косты, и всё это прошерстив актуальную доку, а потом ещё терраформ/cf код выдаст

Платити за це криво наконфігуроване лайно також буде Amazon Q?

за клауды нужно прилично баблоса выкладывать, есть проекты, которые хостятся сами и там бабки платят побольше чем на галерах, где в основном пилят какой-то гнилой жирный энтерпрайз, а проблемы с производительностью закрывают дополнительными мощностями. Не забывай что галера ворует минимум 40-50% твоей зп

та що ви таке кажете? а докер у вас на якій OC? чи AWS Lambda, чи навіть якийсь Gateway на EC2? А CI/CD інфраструктура?

ну, на линуксе оно, а дальше то что? в работе об этом думать не приходится точно также как плиточники не думают о составе клея и почему нужно грунтовать перед тем как наносить клей.

"

Я попросив його звʼязати мене з СЕО компанії, і після інтервʼю з ним мене взяли на почасовий рейт в $10/година

" хороший процес рекрутингу )))

Все як є, без приховувань :) Мені пощастило отримати цю вакансію, але до цього везіння та цієї можливості я 5 місяців вчився як потерпівший)

5 місяців вчились проходити співбесіди?

може то батя пройшов співбесіду? Зі всією повагою до баті, хоча б за те що він не пише такі токсично-наївні статті.

Підписатись на коментарі