Як я став Senior DevOps-інженером з нуля за 1,5 роки
Якби мені хтось сказав це 3 роки тому — я б не повірив.
Але це моя історія. Історія, яку я дійсно хочу поділитися.
І я сподіваюся, що вона змінить чиєсь життя.
Зараз мені 23 роки. Я Сеніор Девопс Інженер, вже маю власне Девопс Агенство та розвиваю особистий бренд у Лінкедін. Мій шлях дуже нетиповий, та я хочу його розповісти щиро та в деталях.
Все почалось в вересні 2022 року.
До цього я займався підприємницькою діяльністю. Я прогорів (мʼяко кажучи) і отримав великий борг, який я мав віддати інвесторам.
В той час мені майже виповнилось 22 роки, та це був справді найважчий момент життя. При цьому, був сьомий місяць війни та енергетично було надто складно пережити це.
При цьому, я не мав жодного доходу та активів. Тому мені треба було опанувати скіли, за які я отримував би новий дохід, яким вирішував би проблему.
Мій батько Сеніор Девопс інженер, і ми з ним разом подумали що саме через Девопс я зможу вирішити цю проблему, швидко вивчившись та почавши працювати.
Це було гарною ідеєю, так як Девопс окрім того що одна з найскладніших спеціалізацій, так ще й одна з найоплачуваніших на ринку. В підсумку, я домовився з інвесторами про відтермінування та занурився з головою в навчання.
Важливо зазначити, що я не мав жодних скілів чи технічної освіти до цього. Я ніколи не кодив і навіть частково не був повʼязаний з програмуванням. Це робить історію ще цікавішою.
Початок навчання
З вересня 2022 по січень 2023 року я навчався як скажений:
- В середньому 12 годин в день навчання
- Пройдено більше 30 курсів
- Більше 400 годин контенту та матеріалів
В цей час я формував фундамент, і не тільки хардових скілів. Навіть в першу чергу не хардових скілів.
За цих 5 місяців навчання я прокачав у собі дуже сильну дисципліну. Інвестори постійно про себе нагадували та важко було залишатись в хорошому стані для того щоб ефективно навчатись. Але саме це сформувало весь мій фундамент з мислення та софт скілів, який дозволив отримати той результат, який я зараз маю.
В лютому 2023 року я отримав першу роботу. По рекомендації батька я прийшов в компанію з якої почався мій шлях комерційного досвіду. Це була позиція напівджуна за $500, причому мене одразу з першого дня засунули на проект. Так би мовити, я пройшов «курс молодого бійця».
Звичайно було надскладно, тому що все що я мав до цього часу це 5 пет-проектів, але реального досвіду комунікації з командою та вирішення проблем в мене не було.
Але один з ключових моментів — це мене не налякало. Я почав розбиратись в проекті, працювати додатково після робочого дня, розбиратись у архітектурі. Чесно кажучи проект був дуже простим, але для мене це тоді було щось космічне.
За місяць активної роботи я швидко акліматизувався та в березні вже знайшов ще одну роботу. В компанії Trident Software звільнилось місце девопса, і мій батько раніше мав з ними невеликі активності. Я попросив його звʼязати мене з СЕО компанії, і після інтервʼю з ним мене взяли на почасовий рейт в $10/година. Чесно кажучи, взяли мене за умовою що батько буде контролювати щоб я не налажав.
Рівень проектів в цій компанії був близько джуна-стронг джуна. Мені було надто складно перших 2 місяці, грубо кажучи це було друге коло пеклу за півроку. Але я вже був загартований боєць та був готовий до будь-яких навантажень та труднощів.
В підсумку я почав паралельно працювати в першій компанії і другій. Я брав на себе всі задачі які були тільки можливі, навіть додаткові. Єдине що мене тоді хвилювало — це отримати максимальну кількість практики та досвіду.
Я розумів, що для того щоб я вирішив свої обовʼязки перед інвесторами не через
Так, перших двох компаніях мене порекомендували. Для когось з хейтерів це відразу ред флаг, але я й не приховую цього. Хтось може сказати що мені пощастило, але до цього моменту я пройшов пʼятимісячний концтабір і не здався.
І більше того, я постійно намагався робити більше та вчитись більше. Навіть отримавши другу роботу я все одно мінімум
Тобто, краще подивитись на ситуацію з точки зору, скільки всього я пройшов для того, щоб отримати ці можливості.
Це одна з основних думок цієї статті:
Удача — це наслідок великої роботи в минулому.
Якщо ти думаєш, що комусь просто повезло — тоді це для тебе дзвіночок. Завжди за «везінням» стоїть величезна робота яка стоїть в тіні.
Удача — це наслідок нашого мислення, нашого погляду на життя і наших дій.
Саме це й підтверджує мій шлях. Отримавши другу роботу, я не зупинився. З березня по травень 2023 року був часом акліматизації. В цей час вже вийшов на ринок України ChatGPT та я його почав інтегрувати в своє навчання.
Я пройшов курс по СhatGPT на Udemy, і почав навчатись ще набагато швидше.
Моя порада: Обов’язково прокачуй свої навички роботи з АІ, неважливо з яким саме.
Це твій основний інструмент для швидкого зростання.
Я не кажу, щоб він писав код за тебе, а про його використання для навчання та пошуку рішень.
В наступних статтях я детально розповім як за допомогою ChatGPT я з часом навчився за 2 години виконувати обʼєм роботи на який раніше витрачав 8 годин.
Офер на Мідла на 7-й місяць комерційного досвіду
В кінці травня 2023 року, коли я вже звик до навантажень і перестав «страждати», я відчув що треба готуватись до переходу на наступний рівень. Я вже заробляв десь
Ось ключовий момент статті.
Більшість інженерів навіть не допустила б що це можливо. А хто допустив би, скоріш за все не наважився на таке. Все ж таки ринок диктує що тобі треба «роки досвіду», і я думаю більшість інженерів скажуть що стати Мідлом на 7 місяць досвіду неможливо.
Ось тут відіграв роль найважливіший аспект — те мислення яке я побудував раніше. Для мене не було жодних лімітів чи меж. Мене не хвилювало що думають оточуючі стосовно того, як має розвиватись карʼєра та як довго. Я знав, що це можливо, і я відчував, що ринок по трошки змінюється.
Я розумів, що можу пришвидшити еволюцію отримання досвіду. Що можливо за
Паралельно працюючи на трьома проектами в двох компаніях, я почав будувати власні пет-проекти. Я почав ще більше навчатись, проходити курсів та глибше вивчати Амазон. Я розумів, що сертифікація зможе підвищити мої шанси на досягнення цієї цілі. В підсумку я підготувався і в липні успішно здав сертифікацію AWS Certified Solutions Architect Associate
Також я досить глибоко вивчив Serverless, отримав багато практичного досвіду завдяки амазоновському сервісу AWS Skill Builder та глибоко вивчив Kubernetes.
Серпень 2023 року, і я почав шукати вакансії на Dou та Djinni на Мідла. Я розумів що по хард скілам я не зовсім готовий, хоч я й нафармив достатньо комерційного досвіду за цей час. Але, я чітко був переконаний що це можливо. І що я буду цінним для компаній.
Мій розвиток був шаленим. Я був проактивним, брав на себе відповідальність, проявляв менторство і лідерство на високому рівні. Я як губка всмоктував зворотній зв’язок від усіх навколо, і це дозволило мені швидко прогресувати.
В підсумку я отримав приблизно 7 відмов, але на восьму спробу я отримав офер від Wezom.
Ще один надскладний момент, ти здався би після 5 відмов, чи ні? Якщо б я здався, я б ніколи не отримав цей офер.
Саме це є головним що я хотів би тобі сказати — ніколи не обмежуй себе та ніколи не здавайся, якщо отримав відмову.
Наступний чекпоінт — Сеніор за 13 місяців досвіду
Я почав працювати Мідлом, і перші місяці я ще не пішов з компаній. Але в перших двох компаніях я почав виконувати задачі у неробочий час, а у робочий час працювати у Wezom. Тут я вже отримав справжній серйозний досвід. В мене була чудова команда девопсів (Єгор) та Девопс Лід Женя, які дуже повпливали на мій подальший прогрес.
Найцікавіший момент: як згодом розповів мені Женя, він мене взяв замість кандидатів в яких хард скіли були краще за мої. Але я його підкорив саме софт скілами — величезною енергією, відкритістю, активністю.
Ось короткий лайфак, який можемо зафіксувати:
Софт скіли впливають на карʼєру інженера набагато більше, ніж ми звикли думати. Більше того, я гадаю що Софт Скіли все більше будуть виходити на перший план.
На сьомий місяць я отримав офер на Мідла. Так, це можливо. Я не раджу повторювати мій шлях в домашніх умовах, тому що в нього було не мало труднощів та болю. Але мені це вдалось.
Далі скоро я попрощався з першими двома компаніями і зосередився на роботі у Wezom. Не можу називати свій рейт, але він був набагато більшим, ніж у перших двох компаніях. Я продовжував активно навчатись, проявляти всі свої найкращі якості та як губка впитувати весь зворотній звʼязок.
Так я пропрацював до березня 2024 року, після чого ми попрощались з Wezom. До цього часу я встиг отримати сертифікацію AWS Certified Solutions Architect Professional — сертифікат найвищого рівня від Амазону, і далі 3 місяці тому отримав офер на Сеніор AWS Інженера.
В підсумку, весь шлях з першого дня навчання до позиції Сеніор в мене зайняв 1 рік 6 місяців.
Мій шлях показує, що навіть за відсутності технічної освіти, жодних хард скілів на початку, можливо пройти цей шлях так швидко.
Ось основні мої поради як досягнути такого результату:
- Якщо тобі кажуть що щось неможливо — посміхнись та рухайся далі :) Не дозволяй їм впливати на твою траєкторію розвитку та життя.
- Прокачуй своє мислення. Якщо ти не віриш в себе — ніхто не повірить в тебе. Ти маєш відчувати що все можливо. Рівень нашого потенціалу дорівнює рівню нашої віри в свої можливості. Людський потенціал безмежний, тому варто лише зняти переконання і обмеження і побачити, що ти здатен на набагато більше, ніж раніше думав про себе
- Знайди свою мрію. Для мене особисто IT — це інструмент, а не кінцева мета. Це інструмент реалізації тих багатьох мрій, які я маю. Саме присутність цих мрій живила мене енергією тоді, коли було надто важко. Завдяки цьому я зміг пройти весь цей шлях і бути щасливим в процесі.
Щастя — це процес реалізації своєї внутрішньої мрії. Коли ми рухаємось в її напрямку, ми відчуваємо свій розвиток і наближення до неї і саме це створює той дофамін та ендорфін який ми називаємо щастям.
Як ти помітив, я не розповідав про технології, інструменти чи фреймворки. Тому що це — наслідок.
Уяви, що в тебе є ціль накачатись. Якщо в тебе чудовий стан та мислення, ти щирий та відкритий — ти завжди знайдеш можливості накачатись.
- Якщо тебе закрити в кімнаті на 3 місяці де є лише один стілець — ти придумаєш мільйон вправ як тобі закачати біцепс, тріцепс, ноги, плечі, що завгодно тільки за допомогою стільця.
- А якщо в тебе відсутні ці 3 пункти, ти закритий до світу, негативний — тоді що не роби з тобою, ти не накачаєшся. Навіть якщо для тебе найняти 10 тренерів та купити абонемент в найкращий зал світу — ти все одно зільєшся та не накачаєшся.
Все вирішує саме твій майндсет. Якщо він крутий — тоді ти сам знайдеш всі необхідні технології та фреймворки, сам все вивчиш та знайдеш купу можливостей. Ти будеш надихатись іншими та надихати сам.
А якщо він поганий — ти будеш скаржитись на удачу, на ринок, писати що комусь пощастило та писати негатив.
Ось моя історія.
В підсумку я не помер, я не вигорів. Я в найкращому стані за своє життя, в найкращій формі. Я паралельно будую Девопс Агенство, розвиваю своїх студентів разом зі своїм партнером Єгором (так, ми тезки 🙂 ), будую особистий бренд в Лінкедіні, при цьому активно займаюсь спортом і маю кохану дівчину та песика.
Тому якщо ти думаєш, що добитись швидко успіху у карʼєрі можна тільки жертвуючи всім навколо — ти помиляєшся. І я з радістю в наступних статтях більш глибоко розкрию всі основні якості та аспекти, які тобі допоможуть пройти цей шлях так швидко і круто, як це вийшло в мене.
Дякую за твою увагу,
Єгор!
Найкращі коментарі пропустити