Як повернути переплату з ЄСВ при закритті ФОП?

Фізична особа-підприємець, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, має можливість повернути суму надміру сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підставі заяви, яка подається до дати зняття з обліку такого платника.

Органи Державної податкової служби (далі — ДПС) при поверненні помилково та/або надміру сплачених сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) керуються Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.07.2021№ 417.

Повернення надміру або помилково сплачених сум ЄСВ здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення.

Відповідно до п. 8 розд. IV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 підставою для зняття з обліку у контролюючих органах платників податків, державна реєстрація припинення яких здійснюється згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» є надходження відомостей про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

За наявності нарахованих та/або несплачених сум ЄСВ або боргу (недоїмки) з ЄСВ, податковий орган не здійснює подальші процедури щодо зняття платника ЄСВ з обліку до їх сплати (погашення) або списання такого боргу (недоїмки) у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Для повернення ж надміру або помилково сплаченого ЄСВ необхідно подати до податкової служби, на рахунок якої були перераховані кошти, «Заяву про повернення коштів з рахунків 3556» (Додаток 1 до Порядку зарахування та повернення ЄСВ). Для повернення ЄСВ за працівників, надається така ж сама заява.

Заяву можна подати до податкової через електронний кабінет платника податків (у розділі «Листування з ДПС»).

Податкова не здійснить повернення коштів, якщо є заборгованість зі сплати податків або зборів. Доволі часто податкова відмовляє у поверненні надміру сплаченого ЄСВ без проведення податкової перевірки ФОП.

Повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливе лише протягом 1095 днів від дати їх сплати.

Таким чином, фізична особа — підприємець, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, має можливість повернути суму надміру сплаченого ЄСВ на підставі заяви, яка подається до дати зняття з обліку такого платника.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Там є прикол про який чомусь ніхто не згадує, можливо не стикалися. Отже, якщо були будь-які прострочення оплати податку, то нараховуються штрафи і за несплачені штрафи нараховується пеня. Але прикол в тому, що ті штрафи не видно (!), бо існує мораторій їх застосування, або ж (тут не певен) через якісь інші внутрішні документи податкової вони не відображаються. В моєму випадку мені зателефонували і сказали що є незастосовані штрафи, сума була невелика, я сказав що давайте вже застосовуйте їх (мені не грало ролі, але може комусь принципово розібратися). Після застосування побачив що заліз в мінус і тоді «поповнив баланс» щоб вийти в нуль.

Оскільки стаття складається виключно з високорівневої води, опишу кроки за якими я повертав ЄП (так само можна повернути і ЄСВ)

• Заходимо в cabinet.tax.gov.ua за допомогою файлового ключа (хмарний не перевіряв, а от bank-id в мене глючив, не давав створювати документи)
  • Обираємо в меню зліва «Заяви, запити для отримання інформації»
  • Обираємо поточний рік та місяць, F13, 02, обираємо F1302002 «Заява про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені»
  • В новій формі нічого не змінюємо, натискаємо Створити
  • У вікні заповнюємо всі поля до «Напрям перерахування коштів»:
    • Сума
    • Дата сплати до бюджету: зліва нумерація 1, 2, 3; справа дати платіжних квитанцій. Загальна сума по цім квитанціям має бути не менше за суму повернення. В моєму випадку мені вистачило вказати лише останню квитанцію.
    • «Код класифікації доходів...», та «назва коду...» беремо з cabinet.tax.gov.ua/tax-account (в мене 18050400, ЄДИНИЙ ПОДАТОК З ФІЗИЧНИХ ОСІБ)
    • «Рахунок, з якого повертаються кошти» та «Код ЄДРПОУ...» беремо з платіжної квитанції
  • Ставимо хрестик на «На поточний рахунок...», вказуємо рахунок (я використав Monobank) і податковий номер
  • Знизу зліва прописуємо ПІБ
  • Тицяємо зверху Перевірити, Підписати та відправити (точно не пам’ятаю назву кнопок)
  • Все, чекаємо Квитанцію 1 та 2 (у «Вхідні/вихідні документи»)

Пробував повертати на фіз карточку в приваті — то не повернуло з позначкою що невірний рахунок. я платив колись з ФОП рахунку. якщо повертати на ФОП рахунок то чи не буде це розцінюватись як дохід ? і чи не нарахують податки на це повернення ?

Не підкажу, спробуйте подзвонити в податкову

Підписатись на коментарі