Як ви ставитеся до ініціативи обов’язкового навчання школярів керуванню дронами?

Привіт, ком’юніті!

Все частіше в ЗМІ лунають статті про обов’язкове навчання школярів керуванню дронами.

Пруфи в гуглі за запитом «школяри керування дронами».

Зображення з: nus.org.ua/...​he-zrobyty-zaklad-osvity

Чи може це означати, що у перспективі можуть долучати школярів або молодих людей домобілізаційного віку до керування реальними дронами на фронті?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

> Так, добре діти, тема сьогоднішнього уроку — «керування дронами». Записуйте будову дрона, послідовність запуску дрона, налаштування дрона. Це все буде на контрольній роботі
> Підходьте по одному до столу, можете подивитися на дрона, тільки руками не займайте, йому вже лопасті обламали

Негативно ставлюсь. Зроблю все на що вистачить грошей, щоб моїх дітей це не торкнулося.

Пропоную створити Державний Комітет України з Навчання Дітей Користуванню Дронами (ДКУНДКД). В штаті один керівник, один перший заступник, вісім заступників, один речник, дві тисячі працівників. Бюджет — мільярд гривень на рік. Офіси в кожному обласному центрі. Власний автопарк. Всім працівникам бронювання від мобілізації а керівництву ще й право їздити за кордон для обміну досвідом з зарубіжними колегами (і шопінгу в Мілані).
Комітет буде розробляти державну регуляторну політику з навчання дітей користуванню дронами. А власне навчанням будуть займатись волонтери за власні кошти.
Згоден обійняти посаду керівника ДКУНДКД і порекомендувати кількох своїх кумасів та любих друзів на посади заступників. Люблю мого президента та пана Єрмака і клянусь бути їм вірним до кінця мого перебування на посаді керівника ДКУНДКД (або аналогічної синекури).

Генерали завжди готуються до минулої війни. Та сама історія і з фпв дронами.

Скажу так. Я розумію доцільність цієї ідеї для держави, але я не хочу цього для своєї дитини. Я не хочу не спати ночами, ростити малюка, вкладувати в нього час і ресурси, щоб потім держава з нього ростила собі самурая. Дякую, але я краще виховаю людину, що буде мати навички для того, щоби бути успішною, щасливою і готовою для 21 сторіччя. Краще у нього будуть знання з того, що таке підприємництво, економіка, інвестиції, ментальне здоровья і т.л., чим навички керування FPV-дроном і метання гранати.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

тим часом мін освіти учить як правильно жити за правилами ))

На тлі стрімкого зростання кількості чоловіків-вступників на аспірантуру призовного віку, Міністерство освіти і науки України змінило правила вступу.

Вони передбачають, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми навчання, які не дають права на відстрочку. Натомість кількість бюджетних місць суттєво зросте.

Про зміни повідомив очільник МОН Оксен Лісовий. Їх передбачає Порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва у 2024 році.

Мабуть сьогодні я випадково (коли кодив свої таблиці словосполучень) знайшов причину цієї війни і як все відмінити.

Для початку, мій калькулятор логіки сгенерував мені такий твіт:
Якщо людям не давати достатньо грошей, вони можуть вчинити якісь дії, що пов’язані з ризиком для їхнього життя, щоб ці гроші отримати.
Ай, справді — подумав я — це ж сюжет для трилеру — хтось заборгував і бере заручників, щоб отримати з них гроші і повернути всі борги.
Тут калькулятор продовжив:
Якщо дії потребують значних зусиль використовують важіль.
Я зненацька, якось раптово поєднав ці два контексти і побачив що цей важіль — війна?
Тоді люди що потребували грошей — це військові?
Побачив таку схему (порівняйте)

1. Грабіжник заручники банк
2. Військові війна банки заручники банки війна — військові
Але якщо банк захищає поліція то хто захищатиме від військових? Військові?
Схоже на якійсь вузол чи парадокс.
Може просто обом сторонам напряму заплатити військовим за мир для заручників і взагалі всіх?

2. Військові війна банки заручники банки війна — військові

Оце незрозуміло. Є 7 елементів, хто з них — хто і що робить?

Денис, я існую у мультивсесвіті. Варіантів деталізаціїї тут може бути безліч.
Ми зараз даємо військовим гроші, щоб вони воювали.
Мабуть я запропонував дати військовим обох сторін гроші щоб вони припинили війну.
Чи навіть — припиняли війни і вирішували інші суперечки цивільних мирним шляхом щоб не воювати більше ніколи взагалі.

Ми зараз даємо військовим гроші, щоб вони воювали.
Мабуть я запропонував дати військовим обох сторін гроші щоб вони припинили війну.

Предлагаю тогда сразу всем людям по тесле, дому, жене/мужу-кошке?

Навкруги вже самі компьютери та вимірювальні пристрої, бази даних і бази знань, навіть штучні мізки, які вже за нас розмірковують. Залишилося лише точно підрахувати — а скільки кожному потрібно для щастя і яке воно взагалі те щастя і чого одного те щастя таке, а іншого інше і чи можна щось з тим зробити... Щодо грошей якщо кожну дію користувача товарів послуг таке інше поцінити у гривнях доларах чи євро може й окупить його відповідна поведінка всі ті кошачі консерви.
Підрахунок, рєєстрація, статистика, інформування — все це так чи інакше призведе до... Але можна все заборонити, розбомбити, повиключати і взагалі — рвонувши посередені країни ядерну бомбу залаунчити голод після чуми.
І привіт, камяний вік знову. До побачення зорельоти.
А, ось ще — моє улюблене — енергетичні гроші.
Розбомбивши енергетику — вводимо гроші що залежать від кіловат часів.

Навкруги вже самі компьютери та вимірювальні пристрої, бази даних і бази знань, навіть штучні мізки, які вже за нас розмірковують. Залишилося лише точно підрахувати — а скільки кожному потрібно для щастя

Это не работает: en.wikipedia.org/wiki/Hedonic_treadmill

Ну можлива й така точка зору: якщо раніше грамотних було менше, то тепер є інтернет та даркнет. Обдурювати стане складніше і так чи інакше баланс поступово вирівняється.

соціальними сєтями старих знайомих прибило якраз на тєму к.м.к.

7 бід української школи| Що вбиває цікавість до математики| Як оцінити рефлексію| Мікросхеми мозку

«Мейканемо» разом з American University Kyiv розпочинає серію подкастів «Мікросхеми мозку», де будемо розбиратися з нюансами технічного і не тільки навчання, мотивацій людей вчити і вчитися, зокрема — вчитися математиці і природничим наукам. В першому випуску подкасту ми говоримо з Володимиром Вахітовим та Наталією Заїкою, експертами Інституту поведінкових досліджень при АЮК, про проблеми української шкільної освіти та те, які з них можна вирішити силами МОН, які — силами батьків, а з якими мають впоратися самі школи.

Чи «натягується» західна освіта на українських студентів? «Мікросхеми мозку», друга серія

Друга серія подкасту «Мікросхеми мозку», який «Мейканемо» записує за підтримки American University Kyiv, присвячена проблемам в нашій вищій освіті та інструментам, що мають допомогти хоча б частково подолати ці проблеми. Також ми поговорили про недоброчесність, імітацію науки, чи можна «натягти» західні програми на українські унверситети, чи ефективно витрачаються гроші на освіту, і що можна з усим цим зробити тут і зараз?

Всі знають як такі ідеї доходять до реальності. То можна сприймати як гумор. Доречі в школах вже нормально вчать програмуванню? А то ми тільки в ігри грали.

В цілому завдяки скретчу нормально як для загальноосвітньої програми. Щось серйознішим типу пайтона вважаю не варто їм мізки забивати. Все ж це цікаво далеко не кожному

я навчав дітей програмуванню в школі
скретч і js

Если государству нужны умные люди — в школах учат думать.
Если государству нужно больше рядовых специалистов — в школах зубрят предметы.
Если государству нужны люди послушные — в школах учат дисциплине.
Ну а если детей рассматривают как будущих солдат, то и учеба соответствующая

1991 — 2021 у всіх хлопців ДПЮ/ЗВ, обовязкова служба в армії або військова кафедра — тишина. 2024 оновили програму ДПЮ — все, я зроблю все, щоб мої діти жили за кордоном, я не хочу ростити самураїв.

P. S. Але я не важаю, що вчити дітей керувати fpv дронами дійсно не актуально.

> тишина

91 — населення України 51 млн, 21 — 37 фактично. Багато є причин цього, але особисто у мене є декілька знайомих, кто емігрував до 24.02 щоб не іти до армії. Були навіть клінічні випадки, коли люди їхали в ДНР, бо там не було строчної служби.

І віддаси на карате
І будеш на змагання возити

Негативно. Фігня. Не актуально, мінімум на 4 роки з ідеєю запізнилися.
Дрон від КАБа не врятує.
Актуальніше сьогодні вчити рити окопи. Як і в усі часи.
А дрони то для телекамер марахону

навчити молодь робити житловий окоп чи землянку

Можна створити на базі Heroes 3 компьютерну гру — сеанси гри у яку будуть уроками по навчанню містецтву домовлятися. Зараз це гра, яка вчить стратегії та тактиці ведення успішної війни, але хіба війна це не дипломатія іншими засобами?
Тому можна просто вилучити стріли і замість них використати смс чи просто листи поштові.
Така гра стане, де влучні аргументи — іноді просте інформування чого не вистачає іншій стороні, або третій стороні — призводить до винагороди отриманням контролю над шахтою.
Як на мене це просто — замінити мечі на прямі перемовини, а сбір магій на сбір інформації...
Грати у війну — мені жахливо навіть думати, що твориться у нашому астралі...
А ось грати у «домовитися» це як власноруч кріпити основи і так, це потрібно вчитися робити змалечку.
P.S.
Хочу трохи пояснити:
Наприклад, сутичка ельфів з земляними елементалями. Зараз елементалі розсипаються якщо всіх їх перебили стрілами.
Можна замінити таку анімацію на іншу, мирну, де елементалі ховаються під землю (типу про щось домовилися з ельфами і повернулися у свої підземні домівки) А цифри чи числа скільки залишилося істот — це може бути про те скільки залишилося часу на перемовини.
І у такому ключі можна відрефреймити / переосмислити всю гру.
Тобто у такій переробленій грі ми просто не побачимо жодного вбивства.

В такому стилі можна було грати в Master of Orion 2 — задавити супротивників економікою, казати щоб віддали тобі зоряні системи, а потім — проголосувати за самого себе на галактичних виборах.

Согласно «исследованиям британских ученых» (т.е. Trust me bro) от 5% до 15% людей социопаты. Для них просто не существует других людей как ограничителей. Если в игре нет ни одного убийства и нет невозможности решить определенные конфликты через насилие то она не научит всем ситуациям из реального мира

Цікава точку зору. Може подружимося?
Найпростіше підміною екранів створити гру без бійок. Я бачу це так: ставимо Heroes 3 на одному компьютері, розпізнаємо екран, обрабатуємо і перероблену версію (з іншими месіджами) показуємо гравцеві на другому компьютері. Такми чином вся розробка зведеться до роботи письменників по заповненню таблиці смислових розбіжностей — рефреймінгу квестів та інших ігрових ситуацій — і роботи програмістів по розпізнанню конкретної ситуації — наприклад, мінотаври хочуть домовитися про передачу контроля над золотою шахтою за стільки-то лісу та вугля бо їм не вистачає на хатинки чи щось таке.

Я недостаточно просветлен для дружбы с тобой, поэтому возьму самоотвод

Нагадало одну стару фантастичну розповідь про експансію інопланетян на Землю. Вести прямий військовий конфлікт вони не наважилися, запропонували торгівлю і передали землянам кілька своїх ігор.
Експерти-психологи підозрювали каверзу, розглянули кілька складних ігор, вирішили що вони химерні, здатні зламати психіку молодих землян і відмовили, а остання гра — карткова настілка, типу монополії — вони навіть у правила вчитуватися не стали, зіграли один кон і дозволили.
Але якраз ця гра виявилася підступною: вигравав не той хто захопив більше ресурсів, а той хто отримав їх найменше! І наприкінці сценка як діти із захопленням граються в анти-монополію — позбавляючись фабрик, скидаючи гроші, хана капіталізму — "пропала планета"© ;-)

Так, дійсно. Якщо зможемо трохи зменшитися, то від того наші потреби теж трохи зменшаться і відповідно кількість доступних нам ресурсів збільшиться (у вагових част.)
Гра з масштабом (є у моєм редакторі патернів)

Як ви ставитеся до ініціативи обов’язкового навчання школярів керуванню дронами?
обов’язкового

Погано, як і до всього примусового. Відкрити кружки по інтересам де дітям буде цікаво проводити час то занабто складно для глибоко радянської країни с з такою ж системою освіти.
А в тих школах де це спроможні були б це зробити, ну діти з тих шкіл наврядчи будуть операторами дронів в окопах.
Тож давайте може не підтримувати ініціативи які тільки на папері працюють.

Так, обов’язковими у школі мають бути тільки математика, фізика, хімія, українська і іноземна мови. Під питанням географія та історія. Усе інше по суті факультативи і мають бути не обов’язковими.

плюс економіка та політологія. Це базові знання для будь-якого громадянина. Бо голосувати, платити податки та брати кредити будуть всі

Політології здається не було, правознавство так це must have + трохи політики можна туди включити
Економіка там мало чого прям щоб хоча б на річний курс що треба знати пересічному громадянину.
Думаю це все варто об’єднати в один предмет. Типу як для молодших класах є курс «Я і Україна» чи безпека життєдіяльності Так само і тут треба предмет щось типу «Базовий курс громадянина»
Можна взагалі паспорт не видавати поки не буде хоча б задовільно по цьому курсу

Можна взагалі паспорт не видавати поки не буде хоча б задовільно по цьому курсу

І не мобілізувати? :)

Це ми тут нормальну державу малюємо. Дай хоч пофантазувати.
Для теперешніх школярів найкращій варіант — вчити англійську, отримувати загранку і валити нафіг. То зрозуміло.
Але ж помріяти можна?

Не получиться вивчити англійську без добре натренованої пам_яті.

Біологія, основи економіки, основи права.

Кулеба:

хто сьогодні складає сесію в університетах, ходять на роботу в полях, на заводах, у бізнесі, наочний доказ того, що в Україні можна жити, розвиватися і ростити дітей

Також:

обов’язкове навчання школярів керуванню дронами

PS
Я розумію, що по «Стратегия: Логика войны и мира» це хиба, підготовка до війни зменшує вірогідність війни, але якщо мова йде про цю прекрасну країну, в якій почалася епідемія смертей від епілепсії в тцк, то треба тримати дітей (будь яких дітей) подалі від цієї країни.

Негативно ставлюсь. Зроблю все на що вистачить грошей, щоб моїх дітей це не торкнулося.

Тоді вашим дітям вже доведеться мати справу з дітьми русаків, в яких цю програму запровадили.

Будемо географію вивчати, все ок буде.

Я думаю дуже багато способів зробити так, щоб діти не мали справи з дітьми русаків, які навчались на подібній програмі :)
Або щоб ці справи були максимально обмежені в рамках навчання в закордонному вузі і т.д.

Это у них общеобразовательный предмет?

ви подивіться на русню говорили вони. вони створюють юнармію і мілітаризують дітей говорили вони.

школярам вбивають природжене критичне мислення на уроках інформатики. брешуть що куверті-йцукен то розкладка, яку розумні люди вигадали за частотою вживання літер в людській мові

блін, скажіть мені, це ^ якийсь дивний троль, чи людину реально поплавило на клавіатурі?) таке враження що він будь-яку тему зводить до розкладок

Останнім часом зустрічаю стільки поїхавших на якійсь хріні айтішників що вже іноді стрьомно самому за ноут сідати. Мабуть під старість треба чимось зайнятись що поєднує розумову і фізичну працю.

Так а що тут не так?
Я поки не почав користуватись кверті клавою, то мав нормальне дитинство, та і в світі все було спокійніше. А потім що? Югославія, 9/11, Афганістан, Ірак, Грузія, Крим, Донбас, Сирія, 24.02, Газа. Думаєш не пов’язані речі? Але хіба не в кінці 90х комп став масовим? І яку клаву всі юзали? Мільярди людей втратили критичне мислення і світ пішов по πзд

І дійсно. На своїй кверті клаві не знайшов символів як це прокоментувати.

Я поки не почав дрочити, то мав нормальне дитинство, та і в світі все було спокійніше. А потім що? 9/11, Афганістан, Ірак, Грузія, Крим, Донбас, Сирія, 24.02, Газа. Думаєш не пов’язані речі? Мільярди людей втратили критичне мислення і світ пішов по πзд

Не в’яжеться. Люди дрочать вже тисячі років

Стільки ж і воюють ... Тож ця теорія більш правдоподібна
От халепа. Усі біди від рукоблудства.

Ну можливо і цей фактор має місце. Вобщім, кверті і рукоблудіє у всьому винні

А якщо передьоргувати на портрет Августа Дворака, то взагалі може вийти... а Anton Katrus і може вийти)

Пропоную створити Державний Комітет України з Навчання Дітей Користуванню Дронами (ДКУНДКД). В штаті один керівник, один перший заступник, вісім заступників, один речник, дві тисячі працівників. Бюджет — мільярд гривень на рік. Офіси в кожному обласному центрі. Власний автопарк. Всім працівникам бронювання від мобілізації а керівництву ще й право їздити за кордон для обміну досвідом з зарубіжними колегами (і шопінгу в Мілані).
Комітет буде розробляти державну регуляторну політику з навчання дітей користуванню дронами. А власне навчанням будуть займатись волонтери за власні кошти.
Згоден обійняти посаду керівника ДКУНДКД і порекомендувати кількох своїх кумасів та любих друзів на посади заступників. Люблю мого президента та пана Єрмака і клянусь бути їм вірним до кінця мого перебування на посаді керівника ДКУНДКД (або аналогічної синекури).

2000 працівників — це вже ціла галузь, тому треба інвестувати в розвиток цієї галузі!

Тож пропоную заснувати Платформу Іновацій з Застосування Дронів Аеророзвідки. Для приєднання до платформи створимо зручний мобільний застосунок, який буде прямо підпорядковано управлінню ДКУНДКД.

Бюджету багато не треба, ще один мільярд гривень зверху — буде достатньо.

АІ скоро замінить пілотів
Але планеті потрібен Джон Коннор

Не бачу в цьому сенсу, навіть трохи шкоди. У війні дронів навик пілота — це майже ні про що.

Поки тред повний людей які рофлять з ініціативи, русаки на повну працюють над залученням молоді до безпілотної теми.

Можна сперечатися над форматом, але потреба однозначно є, як мінімум щоб виявити таланти.

Базовий військовий вишкіл має бути обов’язковою і включати, в тому числі й безпілотну секцію з азами керування мавіком та фпв.

Восени 2023 року російський уряд оприлюднив стратегію розвитку БПЛА до 2030 року. Згідно з цим документом, базовий сценарій розвитку індустрії дронів передбачає залучення 330 тисяч працівників у сфері досліджень і розробок, а у виробництві та експлуатації безпілотників до 2026 року — 1 мільйон до 2030 року і 1,5 мільйона — до 2035 року.

novynarnia.com/...​voyuye-z-rosijskogo-boku

закупівля барабанів та овочерізок вийшла на новий рівень

ну от нас у школі вчили розібрати і зібрати автомат...
на відмінно — за 35 секунд...

а ще в школі вчили ядерну фізику...
а ще — бігати 100 метрів...

у порівнянні з цим керувати дроном — така дрібниця... як їздити на велосипеді...

а ще — бігати 100 метрів..

Справедливості заради, навчали не дарма.

Не будемо зарікатися...

а ще — бігати 100 метрів..
.........Справедливості заради, навчали не дарма.

...........Не будемо зарікатися...

але в школі не вчили елементарних речей — як виростити собі їжу, та збудувати хату... 🤔

тому що вчили тому що скоріш за все знадобиться а хату будувати мало хто буде

навчали не дарма

Вам часто доводиться проводити неповну розбірку і збірку калаша на час? Бо мені тяжко уявити якусь ситуацію де це пригодиться.

Через 10 років всі дрони будуть літати самостійно за допомогою ШІ. Як забавка — хай керують, а як щось корисне — ні. Хіба що хтось захоче стати розробником дронів.

З обовʼязковою практикою скидів гранат?

на практиці клас ділиться на дві групи — одна риє окопи а інша з дронів скидає гранати

У меня уже и предложение есть, как назвать уроки — ДПЮ

а на роль вчителя можна запросити трудовика...а стоп...таке вже десь було...

Дронова (стройова) Підготовка Юнаків

дітей вже трошки підтягують до реальності, але все ж таки через йцукен-куверті. треба користуватись ефективною клавіатурою а не заторможеною!

господи, та звернись вже до психолога

до Дворака), він як раз і був психологом

> Так, добре діти, тема сьогоднішнього уроку — «керування дронами». Записуйте будову дрона, послідовність запуску дрона, налаштування дрона. Це все буде на контрольній роботі
> Підходьте по одному до столу, можете подивитися на дрона, тільки руками не займайте, йому вже лопасті обламали

Часи інші, заможніші, дрон можна купити. Багато людей волонтерять і самі крутять дрони теж, це не ПК в 90-х тому надіюсь як у нас в школі не буде.
Багато віртуальних симуляторів польоту для яких лише джойстик треба, у відеоігри всі грати люблять тож думаю буде цілком успішний проект.

Це якась така натура наша, мабуть через неї і стільки проблем. Щоб не сталось — першим чином треба критикувати, пояснювати всім чому вони дураки, як то треба робити і що це «не взлетить»

І ці самі люди будуть ще в супер позиції «а чого влада нічого не робить? могли б хоч на дронах вчити літати на Захисті Вітчизни хоча б, замість оцього всього!» якби цього не було.
Тай такЄ

Багато віртуальних симуляторів польоту для яких лише джойстик треба,

«Джойстик» з аврори не підійде, нормальні пульти коштують нормальних грошей. Плюс на телефоні симулятора не запустиш, там треба комп з якою не якою а відеокартою.

Тому моделюємо ситуацію: на весь клас є один дрон, один пульт, і 5 компʼютерів які можуть потягнути симулятор. Проста задача, скільки уроків знадобиться, щоб кожен учень налітав хоча б 100 годин хоча б в симуляторі?

Дрони перейдуть мамі на сторону чужих
Як ті горобці що скоювали камаз насіння

можете подивитися на макет дрона

fixed

Якщо дрон впав, притуляємо до двигуна дзеркальце. Бачите, дзеркальце не потіє. Відсутність потіння дзеркальця свідчить про те що дрон мертвий.

Если с военной целью, то сугубо негативно.

Якщо на це не буде «освоєно» триліард гривень які зараз більш потрібні в інших місцях, то не бачу нічого поганого.

Зважаючи, що буквально всі професії цифровізуються, автоматизуються та роботизуються, навички роботи з роботизованими системами будуть корисні як майбутньому військовому так і лікарю так і будівельнику так і інженеру так і програмісту.

будуть корисні як майбутньому лікарю так і будівельнику так і інженеру так і програмісту

бо їх у майбутньому мобілізують незалежно від професії))))

Скажу так. Я розумію доцільність цієї ідеї для держави, але я не хочу цього для своєї дитини. Я не хочу не спати ночами, ростити малюка, вкладувати в нього час і ресурси, щоб потім держава з нього ростила собі самурая. Дякую, але я краще виховаю людину, що буде мати навички для того, щоби бути успішною, щасливою і готовою для 21 сторіччя. Краще у нього будуть знання з того, що таке підприємництво, економіка, інвестиції, ментальне здоровья і т.л., чим навички керування FPV-дроном і метання гранати.

Поки ви не ростите з свого малюка самурая — вороги зі своїх малюків ростять.
В звісно думаєте кудись поїхати і заховатись, але за ким? Хто буде захищати вашого малюка?

"

Краще у нього будуть знання з того, що таке підприємництво, економіка, інвестиції, ментальне здоровья

"

А нафіга ці знання у 3СВ?

В звісно думаєте кудись поїхати і заховатись, але за ким? Хто буде захищати вашого малюка?

професійна армія з найновішою зброєю включно з ядерною

професійна армія з найновішою зброєю включно з ядерною

Фантазер)
Якщо( чи краще сказати коли ) почне палати, не вдастся сховатися за американським морпіхом, проти якого буде 10 мільйонів китайців.

Земля перестала бути безпечним місцем для всіх поки існує рашка з китаєм у тому вигляді і з тими режимами, які там зараз правлять.

Земля перестала бути безпечним місцем для всіх поки існує рашка з китаєм у тому вигляді і з тими режимами, які там зараз правлять

Це правда, не сперечаюсь, панацеї не існує, але є кілька нюансів:
— якщо рашку з китаєм хтось і поставить на місце військовим шляхом, то це буде професійна армія великої країни з найновішим озброєнням включаючи ядерне, а не маленька армія, зігнаних силоміць селян, слюсарів, таксистів і програмістів, озброєна дронами кустарного виробництва (при всій повазі й до тих хто збирає дрони й до тих хто воює);
— америка, скоріш за все, буде воювати з рашкою і китаєм на території третіх країн, тож для майбутньої дитини ймовірність провести все або більшу часту життя у стані війни в Україні та в США/Швейцарії/Австралії/... трохи різні
— якщо палати таки почне, то перед тим як почне хай хоча б дитина трохи поживе нормальним життям

PS я сам за американським морпіхом вже точно не сховаюсь, як би не хотів, писав виключно про майбутнє дітей

Воювати професійною армією добре, якщо твої вороги це терористи в тапках з одним калашом в пустелі без ППО, флоту та авіації.
Хоча на прикладі хуситів ми бачимо, що навіть професійна армія з усією силою авіаносної армади, не те що б сильно багато зробити може.

Можете поресьорчити і дізнатися, що дуже багато країн зараз проводять різні дії в сторону потенційної мобілізації і поверненню обов’язкового призову там, де він був скасований. Поки незрозуміло наскільки далеко зайдуть ці дії, але я готовий сперичатися на пляшку дуже дорогого віскі чи бурбону, що якщо(чи коли) у війну повноцінно вступлять США, Німеччина і Британія, питання виклику резервістів та мобілізації там стане за тижні, максимум, за місяці.

Просто з цікавості: а як ви бачите перекидання бодай 200-300к війська з Китаю до США?
Не, ну звісно можна з рашки спершу до Канади — там на Аляску не важко дістатися (проте потім все ще 3500 км до найближчого штату — Вашингтону (спеціально зайшов до гугл карт поміряти).
Звісно що ще є ядерна зброя, проте там же вище діалог про дрони, піхотинців етц.
Імхо, вся ця тема з «не залишилось беспечних місць на планеті» == «воювати будуть всі», а як бачимо на практиці, аж ніяк не всі. Ось ми з вами банально пишемо ці коментарі на доу, а не штурмуємо посадку, а на зараз вже третій рік війни йде повним ходом...

Просто з цікавості: а як ви бачите перекидання бодай 200-300к війська з Китаю до США?

підкоп — тут без варіантів
я у команд анд конкер женералс щось таке пам’ятаю

таке теж бачив, але тут простіше — можна зазделегідь дерев насаджати, щоб вони у них застрягали з парашутами...стоп..можем в цьому був план мільярда дерев...

а як ви бачите перекидання

В мене немає ілюзій, що військовий китаєць буде воювати з американцями десь в Айдахо.
АЛЕ, зіткнення на Тайвані, на Гаваях( так-так, Перл Харбор 2.0 ), на будь-якій із багаточисленних військових баз США( яких 11 лише в Японії ) чи на території будь-якого із союзників типу Австралії.

а як бачимо на практиці, аж ніяк не всі.

Виглядає так, що ще далеко не кінець, тому я б не зарікався, що воювати будуть не всі.

Там були майже одні літаки. Трохи меньше 400 штук з кожної сторони. Це явно не війна дронів чи піхоти. Більш того, якщо будь-яка зі сторін робила б таку діч як Україна та відправляла пілотів як піхотинців — ну земля пухом тій стороні.

Якщо ви про другу світову і наліт японців на Перл Харбор, то так, в тій операції лише літаки.
Але якщо брати всю тихоокеанську кампанію часів другої світової, то там абсолютно всі роди військ були застосовані, включно із великими десантними операціями. Чого тільки варта висадка на Філіппіни чи битва за Іводзіму.

Але зараз все буде(якщо буде) інакше, самими літаками чи дронами все не обмежиться.

роль піхоти зараз стрімко знижається і в майбутніх боях не матиме ніякого значення. скоріш за все війна закінчуватиметься тим що хакер зможе відлючити якусь автоматизовану систему ппо чи супутник

Дивіться, які шанси для дитини бути призваним в армію Штатів через Х років (коли буде 20+). І які шанси бути призваними в Україні?
В США навіть в 2 світовій було дуже далеко від «воювати будуть всі». Хоча так, служило досить багато людей. А реально воювало на фронтах 2 світової набагато менше. Десь 5-6% від тогочасного населення. Загинуло взагалі 0.32% от населення.
Скільки відсотків воювали в Совєтському Союзі і скільки загинуло думаю ви і так розумієте...

Це дещо маніпуляції з цифрами.
Само собою, що 100% чоловічого населення фізіологічно не може воювати, питання лише про те, з якою ймовірністю призвуть конкретно тебе чи твою дитину.
І тут вже треба дивитися предметно кожен кейс, тому що щось мені підказує, що діти мігрантів в першому поколінні, є далеко не найбільш захищеною від призиву категорією.
Хоча само собою, в Україні ця вірогідність вища, тут і обговорювати нема чого, але й на блаженному «заході» ця вірогідність далеко не нульова.

Це так. Але я спеціально привів цифри втрат. Вірогідність загинути у WW2 після того, як був призваний в США — 2.6%.
Для тих, кого відправили на фронти Європи чи Азії — це було ближче до 6%.
Вірогідність загинути солдатом у Совєтах — була мінімум на порядок більша.

І навіть зараз, коли українська війна ще невідомо коли скінчиться, вірогідність загинути (або зникнути безвісти) в Україні вже більше, ніж була тоді в Штатах за всю другу світову.

І це не кажучі про цивільні жертви...

Тому концептуально не так страшна сама служба в армії. Коли за тобою стоїть сильна економіка і новітня техніка. А також коли в твоєї країни достатньо людей для даного формату війни.

у війну повноцінно вступлять США, Німеччина і Британія, питання виклику резервістів та мобілізації там стане за тижні, максимум, за місяці.

вам, як українцю, цього звісно хотілося б. Але так не буде, побачите

) у війну повноцінно вступлять США, Німеччина і Британія

Вторые и третьи много навоевали в 21м веке?

А вообще это фантазия конечно. В лучшем случае будут чвк. Как там блеквотер сейчас называется?

Проходьте скоріше стадію заперечення, інакше потім буде важче)

переставай слухати подоляка може ще є шанс на спасіння))

хватить копіпастити оце телемарафонське іпсо яке не має ніякого зв’язку з реальныстю))

А ну вас на*** із своїм мілітарі. Усе закінчиться поїду на Богом забутий острів де ніколи не було війни та говорять смішною англійською, прийму растафіанство і буду курити маріхуану.

Переконатейсь тільки, що поблизу немає будь-якої військової бази. Інакше острів може майже моментально опинитися на першій лінії.
Власне через це майже весь Індо-Тихоокеанський регіон не підходить, як і Австралія.

Земля перестала бути безпечним місцем для всіх поки існує рашка з китаєм у тому вигляді і з тими режимами, які там зараз правлять.

це вже реально параноя, рашка головного мозку
Прямо зараз можна нормально жити та розвиватись в адекватних країнах НАТО з горизонтом планування на роки, а не засирати собі голову війною, ставати рембо та виховувати з дітей самураїв

Прямо зараз можна нормально жити та розвиватись в адекватних країнах НАТО з горизонтом планування на роки

«Не все буде в шоколаді в наступні 20 років»: в НАТО заявили, що потрібно готуватися до війни з РФ
www.unian.ua/...​-viyni-z-rf-12516603.html

«потрібно готуватись до війни» != «точно буде війна». Більш того, якщо показово готуватися до війни, то є шанс що її таки не буде

А взагалі, ніхто мені так і не зміг пояснити, на чому базується допущення, що русня в ближайші роки рипнеться на НАТО

Бо ж зараз маємо картину: русня кидає всі ресурси що може (крім ядерки), і за два роки не змогла досягти заявлених цілей. Це в Україні, якій дають застарілу зброю з великою затримкою, яка практично не має ракет дальнього радіусу, має на дві голови нижчу авіацію, та має певну кількість зрадників та ждунів серед населення. Звідки тоді береться гіпотеза, що проти сучасних (а не 80х років) танків, артилерії, авіації (!!!!) НАТО, армія русаків яка втратила велику частину кадрових воєнних щось зможе зробити?

Це Україну вони зараз пиз*ують КАБами, і ми безсилі, бо нема авіації. Але ж у НАТО вона є, і є дофіга. І хаймарси у них не поштучно, і ракети новіших ревізій чим наші. Чого хтось вважає, що русаки чогось досягнуть в Європі?

Це Україну вони зараз пиз*ують КАБами, і ми безсилі, бо нема авіації. Але ж у НАТО вона є, і є дофіга. І хаймарси у них не поштучно, і ракети новіших ревізій чим наші. Чого хтось вважає, що русаки чогось досягнуть в Європі?

Відповідь очевидна — тому що українці незламні а от розніжені файним життям європейчики швидко посипляться та капітулюють.

А взагалі, ніхто мені так і не зміг пояснити, на чому базується допущення, що русня в ближайші роки рипнеться на НАТО

Ну ок, по пунктам:
0. Відкриваєм карту і дивимось масштаби України і масштаби решти країн ЄС, особливо дивимось на Литву, Латвію та Естонію. Згадуємо, як русня маршем, фактично, дійшла до Києва в перші дні і думаємо як швидко в аналогічній ситуації, але вже з армією яка пройшла війну і багато чого навчилась, будуть захоплені столиці балтійських країн.

1. Військова доктрина цих самих країн передбачала( принаймні так говорять більшість ікспердів в інтернетах ), що вони чинять мінімальний супротив, а за тиждень підтягуються америкоси з німцями і вибивають русню. Знаючи як америкоси з німцями дають нам зброю, хтось вірить, що вони розпочнуть термоядерну війну за Вільнюс чи Таллін? Особливо, якщо прийде Трамп або дід Байден відкинеться і почнеться політична криза.

2. Русні навіть не треба розпочинати війну з німцями чи поляками, а треба просто розв’язати війну в ЄС( в його справжніх юридичних кордонах ), аби виборці для яких героєм є Грета Тунберг, обрали промосковське популістичне керівництво, яке пообіцяє з усіма домовитись, санкції зняти, Україну злити, зате війни не буде.
Ніхто з ніжних вестернів до війни не готовий.( і це правильно, адекватна розумна людина не повинна хотіти воювати, просто дипломатія проти палки працює слабо ).
А після того як до влади прийдуть завербовані агенти ФСБ, можна і Варшавський блок відновлювати і з НАТО країни одна за одною виводити. Місцеві схавають, аби не було війни.

3. Як русня може піти на Таллін та Вільнюс якщо вона не може дійти до Костянтинівки?
А що стоїть між Вільнюсом і Білоруссю( менше 40км по дорозі )? Що стоїть між Талліном та руснею( трохи більше 200км )?
А що стоїть між Костянтинівкою та руснею? Може мінне поле, артилерія, бронетехніка, дрони та навчені солдати на обладнаних позиціях і розгорнуте ППО дещо міняють контекст ситуації?

4. Подібний стрімкий «марш на Таллін» може бути поданий як: «Навіщо починати війну, припиніть будь-яку допомогу Україні і ми повернемось і будете далі жити своїм ситим життям».
Без адекватного насичення ППО, мінних полів, та обладнаних позицій( звісно ж таке ніхто ніколи не будує наперед ) зупинити такий марш умовні естонці не зможуть, а решта союзників підтягнеться, в кращому випадку, за тиждень якщо не за місяць. Те, що в пів-Естонії вже до того моменту буде вкрадено унітази, це нікого особливо не хвилюватиме.

Ітого: Потенційний дуже слабкий супротивник(порівняно із агресором), з великою ймовірністю за якого ніхто не впишеться, напад на якого можна використати як потужний вплив аби позбавити Україну допомоги і з часом майже гарантовано перемогти( якщо допомога припинеться ).
Якщо після окупації Талліну це не подіє, буде рейд вже на Вільнюс із загрозою рейду на Ригу.
У випадку якщо хтось таки впишеться, наприклад, поляки, може бути застосована тактична ядерка від Лукашенка, а ядерка вже в нього є, вже у бацьки є іскандери з ядерними боєголовками. Це може бути представлено як його «незалежний» хід і русня типу не при чому, в такому випадку, якщо розбомбити білорусів, то русня цього навіть не відчує, з точки зору можливостей своєї армії.
І знаючи це, за балтів ніхто вписуватись не буде.

Сценарій теоретичний, але не те що б фантастичний.
Якщо почнеться нова велика мобілізація на рф, для мене це буде сигнал, що поченається реалізація такого плану, аби вистачило солдат на два фронти.

На істинність не претендую, лише логічний аналіз на основі загальнодоступних фактів.
Буду радий помилитися в цьому аналізі, тому що Балти нам друзі, не хочу аби у них повторилась Буча.

0. Може просто краще не обирати для себе для життя такі країни, як Латвія, Литва, Естонія? Бо жити там зараз — це виглядає як жити в Маріуполі чи Краматорську десь в 2021. Наче поки спокійно, але ризик відчувається.
1. Якщо навіть таке і буде, і не буде термоядерної війни. А ви живете десь у Іспанії, чи десь у Чехії — то на вас це буде впливати так, як на жінку на Закарпатті :)
2. А в чому проблема, якщо не буде війни? Особливо якщо жити в Іспанії чи Португалії. Або десь в Чехії чи Словаччині. Та навіть в Польщі, якщо війна не буде на її території, особливо якщо ви не громадянин
3. Ми здається вже зрозуміли, що жити у Талліні чи Вільнюсі — погана ідея :)
4. Знову ж таки, як і пункт 3.
Ітого: Не треба втікати з України в Литву, Латвію, Естонію.
Якщо жити в країнах НАТО, які не мають спільних кордонів з Росією/Білоруссю — ризики мінімальні.
Якщо жити в Польщі — ризики трохи є. Але їх можна мінімізувати — жити десь в західній частині (Вроцлав і т.д.). А у разі початку конфлікту — не чекати незрозуміло чого, а сідати в машину і їхати кудись в Австрію чи Італію...)

Дуже наївно сподіватися, що будучи в Іспанії чи навіть США, на вас ніяк не вплине відкриття другого фронту в Європі.
Вплине хоча б тому, що почнеться нова хвиля біженців і не лише з Балтії, але й з решти прикордонних країн + із самої рф.
З великою ймовірністю, буде якщо не колапс певних галузей більшості країн ЄС, таких як вся соціалка, то дуже велика криза.
Це не згадуючи видатки на це все, які ляжуть на ваш карман в тому числі.

Ми наразі на порозі великої прірви, стрибок в яку взагалі невідомо чим завершиться.
І повноцінна третя світова із ядерною зброєю, якщо рожевощокі європейчики таки віднайдуть в себе яйця, а Трамп включить альфа-самця, як він це вже неодноразово робив, це один із ймовірних сценаріїв.
І в такому випадку роздуми про те, що можна буде відсидітись в Іспанії звучать як роздуми пасажирів Титаніку які сиділи на кормі і вважали, що те, що айсберг пробив діру спереду, це не їх проблема, з їхнього боку все спокійно.

Вплине хоча б тому, що почнеться нова хвиля біженців

Це може повпливати хіба на вартість аренди. Звісно погано, але не критично.

Тим більше населення цих балтійських країн набагато менше навіть за населення України...)

З великою ймовірністю, буде якщо не колапс певних галузей більшості країн ЄС, таких як вся соціалка, то дуже велика криза... Це не згадуючи видатки на це все, які ляжуть на ваш карман в тому числі.

Навіть в Україні не сталось колапсу. Звісно буде гірше, але знову ж таки — це не те, до чого не можна адаптуватись

І повноцінна третя світова із ядерною зброєю, якщо рожевощокі європейчики таки віднайдуть в себе яйця, а Трамп включить альфа-самця, як він це вже неодноразово робив, це один із ймовірних сценаріїв.

Звісно! І це буде поганим сценарієм. Тому іноді краще жити в країнах, які десь готові йти на поступки та компроміси. І не ескаліровать :)

Але навіть якщо так, то де в цей момент буде краще знаходитись?
Десь в Україні?
Чи може десь на Піренейському півострові, чи в Альпах?
Чи може десь в Америці в Техасі?
Чи десь в Чилі?

І в такому випадку роздуми про те, що можна буде відсидітись в Іспанії звучать як роздуми пасажирів Титаніку які сиділи на кормі і вважали, що те, що айсберг пробив діру спереду, це не їх проблема, з їхнього боку все спокійно.

Так я не про відсидітись. А про знизити ризики.
Як у випадку звичайної війни, щоб не довелось йти з лопатою в окоп.
Так і в випадку ядерної, щоб збільшити собі шанс на виживання :)

Але навіть за такого сценарію сидіти в Іспанії все одно буде на порядок краще, ніж в Україні.

Отож.
Порівняння з Титаніком тільки може бути валідне на випадок глобальної ядерної війни.
І то в Іспанії в цьому випадку — як бути пасажиром першого класу, а в Україні — третього...

А в усіх інших випадках це порівняння взагалі не валідне. А скоріш як плисти взагалі на іншому параплаві, по цим штормовим водам, і підбирати пасажирів з Титаніка...)

Роздуми про те, що у випадку глобального конфлікту будуть якісь безпечні регіони де продовжиш жити своє найкраще жеття, де тебе не мобілізують, нічого не прилетить і взагалі продовжу працювати по українському ФОПу, це роздуми періоду 2021 року в стилі: «Переїду з Маріуполя в передмістя Києва, Ірпінь, Бучу або Гостомель, ну що там в Києві може статись.»

тобто з Маріуполя їхати не треба було у 21 році?

Слухай, ну переїхати в Київ з Маріуполя майже завжди було непоганою і більш безпечною ідеєю.

Але після того, як опублікували карти можливого вторгнення, а країни почали вивозити свої посольства з Києва — то це також вже перестало бути гарною ідеєю.

Тому у випадку переїзду з Маріуполя могло бути дві раціональні стратегії:
1) Переїзд одразу у Франківськ/Тернопіль/Закарпаття
2) Переїзд спочатку в Київ, і або після евакуації посольств, або після перших вибухів — переїзд далі на захід.

Аналогічно і зараз може бути дві раціональні стратегії:
1) Тільки замість Франківська/Тернополя — Іспанія/Португалія.
Замість Закарпаття — кудись в Чилі :)
2) Переїзд в Польщу, але якщо буде пахтіти жареним, або в перший день нападу на Балтіські країни — їхати через гори в Чехію/Словакію і далі на південний захід :)

Аналогічно і зараз може бути дві раціональні стратегії:
1) Тільки замість Франківська/Тернополя — Іспанія/Португалія.
Замість Закарпаття — кудись в Чилі :)
2) Переїзд в Польщу, але якщо буде пахтіти жареним, або в перший день нападу на Балтіські країни — їхати через гори в Чехію/Словакію і далі на південний захід :)

Думаєш, що такий розумний, сховаєшся в Іспанії/Чилі від стратегічної боєголовки на декілька мегатон? Навіть не мрій, іспанці тебе швиденько мобілізують, підеш боєголовку в окопі руками ловити

Завжди є ризики. Можеш переїхати десь до Іспанії, а в тебе підріжуть телефон, а можливо й шию, якщо не туди десь зайдеш (ну всяке ж буває).
Питання у тому як ці ризики контролювати ітд.
Наприклад, виїзд з країни до 24.02.2022 був безкоштовним і конституційним.
А вже 25.02.2022 вже був неконституційним проте все ще не таким дорогим як у 2024 році.
Так само якщо нападуть на Польшу, то як будеш сидіти чекаючи шо оминеться, можеш знов опинитися зачиненим у клітці)
Та сама ситуація з фопом. Можна перейти на кріпту, можна залишитись на ФОПі проте жити постійно в кредитному ліміті (якщо просто витрачати з карти, а не робити перекази, коміссії немає, ваш капітан) : зайшла ЗП — погасив кредитку й знову гуляємо у мінус)
У найгіршому випадку втратиш до однієї ЗП (наприклад, отримав ЗП за січень 1 лютого, погасив кредитку, і десь 10 лютого заблокували рахунок. тоді за лютий певно що ЗП тобі вже не виплатять) що все одно вигідно у порівнянні з европейськими рейтами.

дали пару сотень ракет, сотню танків, декілька тисяч дронів, пару батарей патріотів, пару сотень одиниць артилерії і декілька мільйонів снарядів і на цьому друга армія світу захлинулася

юніан — це зброд дегенератів, котрі називають себе журналістами

в НАТО заявили, що потрібно готуватися до війни з РФ

Надо же как-то бюждеты себе выбивать, вот и заявили.

Земля перестала бути безпечним місцем для всіх поки існує рашка з китаєм у тому вигляді і з тими режимами, які там зараз правлять

З урахуванням виключення опіумних війн та другої світової війни (війн, що охоплювали всю Азію та Європу), у Китаю за 300 років було всього 3 війни не більш 2х років кожна:

— Перша японо-китайська війна (1894–1895): Китай проти Японії.
— Сино-індійська війна (1962): Китай проти Індії.
— Сино-радянські прикордонні конфлікти (1969): Китай проти Радянського Союзу.

У той же час на теріторії сучасной Україні за 300 років за виключенням другої світової:

— Полтавська битва (1709)
— Битва Мазепи (1708–1709)
— Російсько-турецька війна (1735–1739)
— Російсько-турецька війна (1768–1774)
— Російсько-турецька війна (1787–1792)
— Російсько-турецька війна (1806–1812)
— Російсько-турецька війна (1828–1829)
— Польсько-українська війна (1918–1919)
— Радянсько-польська війна (1920)
— Війна за незалежність України (1917–1921)
— Війна на Донбасі (з 2014)
— Війна в Україні (з 2022)

Виглядає все так, що у світі, може, і небезпечно, але ризики зустріти війну, знаходячись в Україні, — значно вищи.

китай в принципі не буде воювати. страшний китай який от-от піде воювати це казки щоб освоїти слідуючий трильйон

У світі достатньо нейтральних країн, що не шукають ворогів ні ззовні, ні всередині серед своїх громадян.

держава з нього ростила собі самурая.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war

Чи може це означати

Це може означати тільки те що пропаганда влади про 2-3 тижні, пару місяців та ну ще рік максимум впала ,навіть для людей в які це вірили, війна на роки тому ті хто думає що ну мені ще до мобілізаційного віку 5 років нічого страшного — все страшного

Треба давати гарну теоретичну базу, яку потім можна перенести на практику.
Бо навчитись керувати дроном — це одне. А знати за якими принципами воно працює і чому на одним частотах все ок, а не інших — ні, зовсім інше.

Генерали завжди готуються до минулої війни. Та сама історія і з фпв дронами.

Все вірно. Війна наступного покоління це вже рої автоматичних дронів із ШІ. І не потрібно буде стільки операторів.

У поточний час ШІ гроші коштує, тоді як дармове мясо безнаказанно ходить вулицями.

У поточний час ШІ гроші коштує

$5 за чип. Значно дешевше, ніж «м’ясо».

на $5 чипу ШІ не звариш. Навіть політний контролер, який майже нічого не обраховує, дорожче коштує.

Дивлячись, яка продуктивність треба. Наприклад, чипи зі спеціалізованим NPU:

RK3568 — 1TOPs — $15
Google Edge (Coral) — 4TOPs — $20

RK3568 видає 15fps в розпізнаванні об’єктів з відео на YOLO. Реакція людини 300мс, тобто 3fps. Я думаю, 3fps вижати на чипі за 5$ цілком реально.

Покажіть де брати ШІ чіпи по п’ятірці я вже розчехляю кредитку

Хоч це була і іронія, але якщо підрахувати скільки коштує грошей виростити одного «піхотинця» то не дуже і дармове, але звісно коли ніхто не несе відповідальність за пройоб, то так і є

підрахувати скільки коштує грошей виростити одного «піхотинця»

Це якщо вчити.

насправді все має бути в міру. В Ізраїлі, Кипрі, Південній Кореї є така обовязкова дисципліна? Якщо є — то нам вчасно років через десять після них. Якщо нема або поставити раніше — то то культ Карго. Наразі ставити її в школі — то поперед батька в пекло. Спочатку маємо підготувати профільну катедру, вона підготує викладачів вузів, потім підготувати викл. состав педучилищ та техникумів, вони підготують вчителів ... і вже потім в окремих школах. Плюс плани, методичне та мат. забезпечення і т.д. і т.п. І на кожному етапі — потрібна можливість відкату. Бо звідки думка що потреба у операторів автобусів за 10+ років буде менша. Наразі в Збройних водіїв теж не вистача, легше цю проблему закрити.

Спочатку маємо підготувати профільну катедру, вона підготує викладачів вузів, потім підготувати викл. состав педучилищ та техникумів, вони підготують вчителів ... і вже потім в окремих школах.

А потім дивуємося коли на айтішних спеціальностях все ще паскаль викладають.

Часи такі настали, постметаіронічні, що хто його зна.

Враховуючи той факт, що наша область (Харківська) навчається дистанційно, ініціатива виглядає навіть цікавіше 🤔

лифтофф + апа + 300ч налетов и можно выходить в поле пробовать на реальном, в реальности даже легче чем в симуляторе, нет только права на ошибку
вы же не думаете что каждому дадут по дрону, чтоб учиться?

Вупчики. Але звичайно після 100+ годин в симуляторі й іспиті

100ч это мало для полета в акро режиме, а если летать со стабой то ваще хватит нескольких часов чтоб понять что к чему

Мало щоб що? Я досить повільно вчусь, але вже через 20 годин в симуляторі в акро + 2 годині на вупіку відчував себе комфортно ( перестав вйобувати дрон, і міг його контрольовано підіймати, тримати в повітрі, робити прості фігури, саджати)

Очевидно же, чтоб избегать автоматной очереди и метко попадать в цель :D

Підписатись на коментарі