Чи обов’язково робити перфоманс, аби закрити збір?

А пригадуєте, як у травні 2022-го ми з вами зібрали 31 млн грн на PD-2 для військових? Були ж часи! На початку повномасштабного вторгнення збори закривалися зі швідкістю світла, це був справжній розквіт волонтерства та фандрейзингу. Усі хотіли пошвидше закінчити війну і вірили, що своєю гривнею наближають перемогу (спойлер: так і є). Проте з часом прийшло усвідомлення: війна — на довгі і довгі роки, швидкого вирішення не буде, і це — марафон, а не спринт.

Тож зараз зібрати навіть 5-10 млн грн дуже складно. Зборів — багато, конкуренція за увагу та гроші донаторів — шалена. Тому доводиться вигадувати різного роду перфоманси, аби розважити аудиторію, а головне — виділитися серед інших зборів і зібрати цільову суму.

Проте існує думка, що такий «креативний» підхід шкідливий, розбещує та розслабляє суспільство.

А як ви гадаєте, чи для закриття зборів необхідні «танці» на кшталт розіграшів цінних призів, зйомок кліпів на пісні про збори, стрімів і т. д.? Що з перерахованого є ефективним? Як збирати великі суми і закривати збори?

Розказуйте, будемо шукати вирішення разом.

(і звісно ж, донатьте на збір 50 млн грн DOU та «Повернись живим»)

Щоб закрити збір, треба...

18%
24%
19%
17%
22%
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Можна цьому засмучуватися, можна ні, але будь-який товар з рекламою продається краще, аніж той же товар без реклами. І благодійні збори тут не виключення. Якщо подивитися, як у західному світі живуть різні університети та лікарні, так це там прямо тренд вже століттями. Хочеш грошей — зроби якийсь забіг, концерт, флешмоб, вечірку з коктейлями. Презентуй там все гарненько, і щось тобі та й дадуть. На цьому живе що Гарвард, що центральний шпиталь Нью-Йорку. Хтось скаже «от не витрачали б гроші на ці вечірки, а відразу вкладали б у потрібне». Але ні, на вечірку витратять мільйон, а зберуть двадцять.

Ось, наприклад, зацініть сайт лотереї найбільшого канадсього дитячого шпиталю: www.sickkidslottery.ca Купуй квиточок, вигравай 1 млн$ або якусь прикольну машину. Який жах, здавалося б, дитячий шпиталь замість витрачати гроші на дітей — роздає їх кешом і купує машини. А знаєте скільки вони за минулий рік заробили на цій лотереї? 206 млн$. От вам і відповідь на те, варто робити перформанс при зборі чи ні.

Чем больше денег вы собрали в этот раз, тем меньше их останется у тех, кто будет донатить в следующий раз.

Це не гра з нульовою сумою, ІТ й досі приносить достатньо значні кошті, так що гроші на донати є.

На ДОУ збори раз на кілька місяців
dou.ua/forums/tags/dou збір
а зарплати платяться 1-2 рази на місяць.

В середньому люди донанять невелику частку від заплат, судячи з
dou.ua/...​s-from-ukrainian-it-2023
найчастіше менше 15%.

Тому читачі можуть донатити багато років на різні потреби і це не сильно похитне їх багатство.

Вообще-то 15% от зп это очень даже много

війна — на довгі і довгі роки, швидкого вирішення не буде

Цікаво, що люди, які розповсюджують подібні наративи, щиро намагаються вдавати, що вони не розуміють, чому у людей зникло бажання донатити масово, як це було у 2022.

Коли я таке чую — відразу чомусь на думку спадає обіцяний комунізм, або царство небесне на землі, або що там ще обіцяють усякі релігійні секти. Бо ідея до болі банальна: гроші давай зараз — а щастя треба почекати довгі роки!

Суровые годы уходят
Борьбы за свободу страны,
За ними другие приходят
Они будут тоже трудны.

Якщо збір проводять або організовують шоумени, то природно і все непогано працює коли у них є креатив чи перфоманс, наприклад як тут x.com/...​tatus/1803077615898460276 за добу зібрали більше 4М.

В ідеалі має бути один збір (збір податків). Всі туди донатять, а збирач (держава) все розподілює. На практиці зборів багато. Якщо не на ваш задонатять, то задонатять на інший. Все одно гроші на добру справу підуть, тому не варто перейматися, що донати підуть на якийсь інший збір.

Всі туди донатять, а збирач (держава) все розподілює.

Це зветься податки. І в розвинутих країнах саме так і працює: усі віддають 50% грошей державі — і на ці гроші і НАТО і непідкупні поліцаї і чесні судді.
В Україні історично держава працює тільки як у Шарикова — «відняти та поділити»: при цьому віднімають в усіх — а ділять між «своїми».
Тому аби гроші пішли на добру справу — краще не віддавати їх державі.

В українців можуть просити пред’явити військово-обліковий документ під час надання деяких адмінпослуг, — Малюська.

За його словами, до цього переліку входять:
— реєстрація шлюбу;
— реєстрація права на нерухоме майно та бізнес (зокрема — вирішення питань банкрутства);
реєстрація актів цивільного стану;
нотаріальні послуги;
— міжнародна правова допомога.

Я таке фінансувати не буду.

Таке теж.

І хоч танцюй брейк, це ніяк не змінить моєї позиції.

Мне завжди дивувало...
Ну от є у громадянина гроші, які він хоче віддати на армію — віддав..
Якщо нема — не віддав...
Усе просто і зрозуміло.

Питання: в чому смисл усяких концертів-зборів, безглуздих підкастів зі зборами, сувенірів і т.д. ... ? 🤔

Хіба кількість (потрібних) ресурсів при цьому збільшується ? 🤔

у чому смисл усяких концертів-зборів, безглуздих підкастів зі зборами, сувенірів і т.д. ... ?

Наскільки розумію, бізнес мутиться. Менше скинуть — менше залишиться на «адміністративні потреби». От і рекламують різними способами.

Ну от є у громадянина гроші, які він хоче віддати на армію — віддав..

Ось тут. Хоче віддати. Кому віддати? От, щоби віддали саме на ті потреби, куди йде збір, й роблять концерти й підкасти.

щоби віддали саме на ті потреби, куди йде збір, й роблять концерти й підкасти.

ніасіліл 🤔

По-перше «пОдкастів». А по-друге так, всякі розіграші, аукціони, «благодійні івенти» і справді стимулюють людину більше донатити. У мене особисто деякі знайомі донатили тільки на концертах і інших культурних подіях, але ніколи в звичайному житті. До того ж, мабуть, мало хто буде сперечатися, що коли є шанс виграти якийсь приз, то це лоскоче відчуття азарту і також збільшує пожертви як мінімум в рази.

А по-друге так, всякі розіграші, аукціони, «благодійні івенти» і справді стимулюють людину більше донатити.

яка мета взагалі ?

поставити рекорд по донатам у конкретному випадку (за допомогою різних маніпуляцій) ? 🤔

якщо ви скажете, що ці конкретні випадки складаються — це буде не зовсім вірно...
розважальні заходи забирають час і увагу... які могли були б витрачені більш продуктивно...

приміром, ви вдень працюєте на заводі... а потім, щоб розважитися, до півночі стрибаєте на концерті... хоча могли б виспатися...

і невідомо, що зараз більш потрібно суспільству — ті кілька гривень, перераховані з квитка на концерт на донат...

чи більш продуктивна робота на основній роботі...

і невідомо, що зараз більш потрібно суспільству — ті кілька гривень, перераховані з квитка на концерт на донат...

чи більш продуктивна робота на основній роботі...

Ну тут коротше я беру і сам вирішую що для мене більш користно. Так як концерт це добровільна подія, якщо мені хочеться виспатися, то я просто туди не піду. Ця революційна думка може бути важкою для сприйняття, але запевняю вас, це саме те як воно і працює.

як концерт це добровільна подія, якщо мені хочеться виспатися,

так питання ж в тому — що краще для суспільства:

щоб ти виспався і краще працював....
чи щоб не виспався, але задонатив...

Для суспільства корисніше щоб людина мала змогу вибирати як проводити свій свободний час.

Питання: в чому смисл усяких концертів-зборів, безглуздих підкастів зі зборами, сувенірів і т.д. ... ?

А мені подобається ідея з «сувенірами»: наприклад мені одного разу надіслали прапор з підписами військових. Він коштував набагато менше, ніж я задонатив — але для мене це доказ що я допоміг реальним бійцям і теж щось зробив для перемоги.
Колись в одній великій країні платили гроші за скальпи — а зараз замість цього відосики як вбивають орків.

Бо для великих зборів необхідний такий самий маркетинг як і для інших товарів та послуг: привернути увагу серед тисяч інших схожих пропозицій та пояснити чому треба обрати саме цю. По суті це ринок, де товар — це добра справа.

Це було і до повномаштабки — різні фонди організовували акції, події, залучали бізнеси, зірок, задля привернення уваги до проблеми.

За кордоном влаштовували концерти та благодійні телемарафони, той же Live Aid 85 року, де Queen виступали.

Тож це явище не нове та не унікальне для України.

Charity Marketing — chs.agency/...​hat-is-charity-marketing

Але ж тоді виходить, що все це шоу фінансується з донатів людей...?
Чи ок людям, які донатять, щоб з цих коштів фінансувати шоу? І зарплати маркетологам...
Може краще задонатити якомусь дружані на тачку чи екофлоу — і ти будеш знати, що дружаня буде в більшому комфорті і буде тебе згадувати з вдячністю :)

П.С. В західному світі все це ок, але там ідея, що більшість благодійності фінансують великі компанії, які мають з-за це податкові знижки (фактично платять у благодійний фонд замість бюджету) + отримують з-за цього піар і т.д. В цьому випадку робота маркетологів і інших організаторів не є проблемою. А от коли люди донатять по 100 гривень, то в мене є питання...

Але я розумію, що ми катастрофічно програємо битву за увагу, за інтерес.
Напевно, як керівник фонду, я тут маю казати «я». Я програю битву за увагу. Це особисто у мене недостатньо знань і комунікаційних навичок, щоб глобально просувати порятунок поранених за моделлю комерційного продукту й рубатися із потужними креативними командами фондів-гігантів.
Як каже Катя Ножевнікова, «слова закінчилися, що писати в дописах задля привертання уваги — я не знаю».

© Ірина Гук, керівниця фонду «Лелека-Україна»
www.facebook.com/...​v1q3C2qAHDoBcoEa8MEgRwZyl

Тут, імхо, проблема не тільки в інтересі, а й у загальній поінформованості. От я за лелеку якщо колись і чув, то забув. Зараз побачив у твоєму коменті — трохи переказав, але ж міг і не побачити.

Я думаю відповідь проста.
В травні 2022 майже всі айтішники продовжували отримувати свої попередні зарплати. При тому рівень витрат для тих, хто залишився в Україні у власних квартирах/будинках, зазвичай навіть зменшився — бо не було подорожей і дорогих покупок.

Через два роки багато хто виїхав — а це набагато вищі затрати і податки, при тих самих доходах. Багато хто зрозумів, що треба легалізуватись і закріплюватись на новому місці — з’явились нові витрати на легалізацію, оформлення документів, з’явились власні збори — на перший внесок по іпотеці на новому місці...
Не кажучи про затрати на переїзд, і іноді (після прийняття нового закону) на переоформлення українського майна на родичів...

З тих, хто залишився — багато хто якийсь час був без роботи, або змушений був перейти на нову роботу з меншою зп.
І це не кажучи про розуміння того, що якось держава би могла вибудувати ефективний спосіб постачання майна для військових...

Тому зараз єдині збори, в яких я приймаю участь — це збори моїх друзів (на себе чи родичів). Де я знаю, що ці гроші трохи допоможуть людині, яку я знаю, воювати трохи безпечніше чи комфортніше...

В одній мудрій книжці про ІТ проєкти була така аналогія: на проєкті з приготування яєчні з беконом завжди є «кури» і «свині». Здогадайтеся — у чому різниця?

Отож :)
Одна річ бути куркою і віддати декілька яєць на благодійність...
А інша річ...

Були ж часи! У перші п’ятирічки люди працювали як скажені — усі великі розбудови будували зі швидкістю світла. І йшли потяги на цілину...
Усі хотіли пошвидше побудувати комунізм і вірили що своєю працею наближають світле майбутнє (спойлер: їх наїбали!).
Проте з часом прийшло усвідомлення: швидкого комунізму і світової революції не буде, і це — марафон, а не спринт. Соціалізм, диктатура пролетаріату, колгоспи, уравніловка, закриті кордони — на довгі і довгі роки.
І поступово люди зневірилися, почали працювати «на-відвали», виконувати план на папері, шукати блат і спекулянтів...
Не допомагали ні міфи про Стаханова, ні соцзмагання, ні нагороди «ударник труда». Найкращі результати показували хіба що шараги — під дулом нагана вчені винаходили дивовижні речі! Але загальна продуктивність праці невпинно падала і з часом це призвело до добре відомих результатів будівництва комунізму: порожніх магазинів, черг і тотального зубожіння. Доречи, як і обіцяли, грошей теж не стало.
Як гадаєте: якби люди не втомилися від соціалістичної потогінки; якби продовжували виходити на суботники; якби працювали у 4 зміни, як Стаханов; якби писали більше доносів на тунеядців, спекулянтів, ухилянтів, кулаків; якби на зарплату купували більше білетів Спортлото — може усе б було по-іншому? І сьогодні у 21 столітті ми б жили «опівдні комунізму»?
А може навіть без героїчної праці — треба було просто потерпіти і це трохи почекати комунізму?
Або усе це було марно і з самого початку комунізм був казкою для дурнів, які усе своє життя поклали не заради кращого майбутнього дітей — а заради примх вождів КПРС ? Може праві були дисиденти «вороги народу» які втекли зі будівництва комунізму у загніваючий капіталізм і зрадили свою Батьківщину?

А ось дивися — чому «їх тойго» Тих мрійників? Бо ще не був винайдений дієвий та справді ефективний механізм відкликання.
Сучасний механізм відкликання такий — начальник звільняє підлеглого.
Але є більш сучасніший — децентралізоване голосування. Бо у DAO немає начальників.

Ентузіазм це ресурс, який швидко вичерпується!

Мінімум кліп з Настьою Камєнскіх чи як там її.

Щоб закрити збір, треба... щоб держава замість утримання на ЗП/преміях сотень тисяч поліцаїв/клерків почала закуповувати/розробляти те, на що збирають гроші.

Це нонсенс після 10 повних років війни продовжувати з амазона/декатлона закуповувати речі на приватних осіб і приватними особами доставляти куплене з інших країн.

своєю гривнею наближають перемогу (спойлер: так і є). Проте з часом прийшло усвідомлення: війна — на довгі і довгі роки, швидкого вирішення не буде, і це — марафон, а не спринт.

На мою думку, це і є основна причина. Відмовляти собі у всьому, щоб задонатити — можливо тільки при «спринті», при «грі в коротку». А коли війна затягнулася, а життя іде далі, то населення не зможе два роки тримати однаковий темп донатів. Та і економіка у нас тільки котиться в дупу, якщо виглянути з айтішної бульбашки.

Уже не говорячи про те, що чим більше затягується війна — тим доцільніше готувати фінансову подушку. Бо чисто статистично кожного дня зростає особистий шанс на якийсь пі*дєц

Видать плохи дела, раз каждый пост о сборах

Не исключен вариант ocd у топикстартерши.

важко назвати мене стартершею, погано підготувались)

Топикстартер — человек, создавший ветку, т.е. вы. Так что это вы получше готовьтесь.

а, я просто погано розумію російську мову, на щастя, забувається

О, дякую, видалила! Навіть не знала, що там таке було)

О, дякую, видалила

Так ж ні, все ще this:
www.linkedin.com/...​ails/skills/?locale=uk_UA

Журналистика
Связи с общественностью
Копирайтинг
Редактирование
Социальные медиа
Связи со СМИ
Стратегическое планирование
Ведение блогов
Корпоративные коммуникации
Маркетинг
Волонтёрская деятельность
Менеджмент

Education
Sumy State UniversitySumy State University
Магистр, Медиа и коммуникация

Бо все ще виглядає дивно — така «вимкни російське» пані, а у професійному профілі все ще російська
Ето другоє?

топік і старт це звичайно ісконно російскі слова.

та нє, все нормально) а мені правда цікаво почитати коментарі

ibb.co/NYbmz2X

Каждую секунду, которую вы не донатите, умирает один котенок.

Треба сильніше шеймити ухилянтів та частіше питати в людей чому не на фронті. Там кращі зп ніж в середньому по країні, тому донатів було б більше. Ще треба відмовитись від донатів громадян що виїхали, бо сильно демотивують тих хто не виїхав і взагалі вони зрадники. Лобіювати підвищення податків — чим більше бізнесу в тіні, тим більше грошей на руки, тим більші донати

Підписатись на коментарі