👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Фронтенд, к сожалению, с 2010 года повели в какую-то идиотскую сторону и потом удивляються почему в эту чушь само-усложняющуюся не хотят вваливать больше денег.

А ви з клубу ностальгуючих по jquery? )

Хоча насправді якщо підключити redux, зі всякими тулкітами-кверями, селекторами, гідраціями, все це без тайпскрипту, додати «творчості» від «талановитих» програмістів в досить великий проект й успіхів вам зрозуміти цю мазафаку )

В принципе да, при том за jquery 1.4 примерно, он тоже потом покатился непонятно куда, когда john resig стал ему меньше уделять внимание.

Из плюсов jquery был всегда именно ’библиотекой’, в отличии от реакта, который ей пытался быть.

Помоему пик безумия это tan query, а некоторое выздоровление — это htmx.

Дивлюсь зараз на HTMX і дійсно виглядає як ковток свіжого повітря. Це звісно сильно змінює парадигму але той шалено переускладнений фронтенд що ми маємо зараз то також навряд можна назвати правильною парадигмою.

Фронтендери свідомо обрали шлях страждань. Насолоджуйтесь.

А при чем тут безработный в запое? Топик не я создавал, коменты про отсутствие рынка тоже не писал (и даже не плюсовал). Какие ко мне претензии? Что правду написал?

Ринку IT в Україні більше нема.

Якщо почитати різні комьюніті по розробці на reddit то його в uk нема, в us нема, ніде не має ... мідли , сіньйори жаліються що не можуть роботу знайти, багато лейофів було, що казати про джунів...

Ринку IT немає лише для попси накшталт сабжу. Серйозні напрямки потребують кадрів і платять. Просто не треба займатись усілякою фігнею.

Серйозні напрямки потребують кадрів і платять

які, наприклад?

Може напрямок крипто ботів директора Богдана, із недавнього топіка)

AI/ML / LLM . Якщо є пару жирних клієнтів можна в ’свою галерку’ погратися. Якщо не вигорить, то через рік два візьмуть в інжиніринг менеджмент у топову компанію

Особисто я вже заманався ледь не кожного тижня відмовлятись від інтерв’ю. Embedded.

Хороший специалист, который увлечен работой и своей областью всегда найдет работу. Учись, читай, смотри и пробуй на все и везде подаваться.
Сейчас немного тяжелее, но если все хорошо со знаниями — будет как в начале десятых.

В начале десятых нанимали пачками

не сравнимо с 19м-22м, вобще другое. люди которые вкатились в АйТи в этих годах — без понятия, что все такие надо было быть профессионалом, что бы найти нормальную и оплачиваемую работу

upd. да, сорян, я не до конца прочел топик, в Украине стало сложнее конечно, сложнее чем в десятых

ну я сча с Польшей сравниваю если че. Я начинал работу в 2011 и тогда было легко найти первую работу, а сейчас мне крайне сложно найти новую, но и у меня конечно требования несколько другие чем тогда

Голову помив, чисту рубашку одягнув ейчарка оцінила і в тебе офер ))

Не ну отвечать в попад тоже надо было

Ну там головне було не плутати інкапсуляцію з композицією і ще шось про абстрактний клас ))

В мене одна співбесіда була — інтерв’юер старанно малює на листочку С# і питає — знаєш що це таке?

Ну ви ж відповіли правильно, що це до-дієз-мажорний аккорд?

Михайло, дякую вам за відповідь
А як на вашу думку, чи варто рухатися в напрямку фулстеку, чи краще сфокусуватися на фронті?

чи варто рухатися в напрямку фулстеку

Варто, щоб просто розуміти як що працює. Але і чисто фронтенд норм, аби ви самі були профі, а не просто «я шось знаю, маю роки досвіду, дайте грошей». Зараз купа «сіньйорів» котрі просто задрочили в свій час реакт і тому можуть пройти співбесіду, при цьому не знають базу програмування, не мають «смаку» для дизайну, і тд і тп. Цінуються ті люди, котрі можуть привнести value в продукт, а не просто «виконувати задачі». Виконувати задачі частково може і AI :)

У вас есть хоть один пример замены джуна на AI? Есть хоть один пример «враппера», который заменяет?

Со вторым параграфом — я согласен, цепляться, готовиться и трудиться.

А можете все ж конкретніше? А то я шось половину ллмок локально пробував, гімно те ще. Пробував багато платних сервісів, і все окрім ChatGPT (4, 4о) невиносно тупе, але навіть ChatGPT можна використовувати тільки для гуглінгу, error messages interpetation, «хочу ось таке зробити, напиши мені код» (і потім ще 10 ітерацій щоб він запрацював), і тд.
Прям хочу побачити що ж я таке пропустив, що можна аж джунів позвільняти. Бо ревью коду робити і справді трохи впадлу. Але робити ревью AI не хочеться тим паче, бо з ним пива не вип’єш, і з часом ціннішим для команди він не стане.

Ну все таки хоть что-то конкретное если бы. Там действительно очень много интересного, но про замену человека в инженерной специальности пока речь не идет даже близко. Дополнить, улучшить производительность и увеличить уровень автоматизации — конечно. Заменить увы пока не выйдет, был бы рад конечно.

Нажаль, у вас дуже примітивне мислення в цьому плані.

Нікого не треба замінювати на АІ.

Я знаю, як мінімум, 2 випадки коли скоротили офіси майкрософту в Штатах і в Африці. Після цього прийшли до тих хто залишився і сказали — «у вас же є тепер АІ, то ви можете в 2 рази більше тасок розгрібати». Це на пряму від топ інженера який тепер це розгрібає.

Бізнесу не потрібно вас міняти. Бізнес просто дасть вам у 2 рази більше роботи за ті самі гроші бо є АІ. Бізнес просто закриває офіс бо якись АІ-консультант «навішає» їм про підвищення продуктивності так само як це буває з аутсорсом у Філіпіни на якись аксентур. Є десятки сценаріїв коли АІ нікого особисто не буде міняти але ви або ваші колеги втратять роботу.

І це не до вас особисто, а до тих хто пише, що АІ генерує кривий код. Він все ОК генерує. Це не означає, що його код має бути топ-рівня, його код просто має бути достатнім для того щоб виконувати задачу. А це все що цікаво «бізнесу». Їм на ваші фрейморки, паттерни, технічний борг, тестування і решту «інженерії» класти 24\7.

У нас на фірмі, буквально, є кейси коли Архітект каже, що рішення займе 3-6 місяців. Приходить зовнішній консультант, відкриває павер апп + копайлот, робить лайно незрозуміле але воно працює через 3 дні. Бізнес йде до Архітекта і каже — «у вас не буде нового бюджету на девів бо ви можете так само швидко все робити». Дякую, допобачення.

У нас на фірмі, буквально, є кейси коли Архітект каже, що рішення займе 3-6 місяців. Приходить зовнішній консультант, відкриває павер апп + копайлот, робить лайно незрозуміле але воно працює через 3 дні. Бізнес йде до Архітекта і каже — «у вас не буде нового бюджету на девів бо ви можете так само швидко все робити». Дякую, допобачення.

Нагадало продаж дорогих ERP із 50% вірогідністю остаточної інтеграції. Але тепер таку ERP пише тобі AI.

Бізнес йде до Архітекта і каже — «у вас не буде нового бюджету на девів бо ви можете так само швидко все робити». Дякую, допобачення

Якщо архітекту не довіряють в сфері його прямої компетенції та, головне, відповідальності, то це не архітект, а так, «личку знайшов». Він як не був архітектом у канонічному розумінні цієї ролі до появи просунутих LLM, так і далі ним не буде...

Це значить нести відповідальність (хоча б репутаційну) за рішення пов’язані з архітектурою системи, й мати для цього необхідні повноваження/вагоме право голосу. Якщо архітект вважає, що задача потребує 3 місяці, а хтось приходить і робить з гівна та палок за 3 дні, то є два полярні варіанти (й безліч проміжних):
1) архітектор недостатньо компетентний технічно (чи має обмежений досвід), оверінжинірить там де цього можна уникнути
2) архітектор компетентний, й має потужні аргументи чому оте лайно за три дні працювати буде тільки до моменту, коли варяг відчалить з грошима

(І безвідносно цих варіантів є ортогональна проблема — стейкхолдери, що вирішують проблему через голову людини, яку найняли для вирішення цих проблем).

В першому випадку це ще не архітект (як мінімум, потрібно зробити висновки та роботу над помилками), в другому випадку є велике питання чому він не здатний переконати стейкхолдерів у власній правоті (це знов таки означає що «він ще не архітект», принймні з точки зору необхідних для цієї ролі софт скілів та credibility).

Звісно, це все «діагноз по фотографії» і в реалі може бути «нє всьо так адназначна», але в середньому по лікарні це не дуже здорова картина in the long run.

І це не до вас особисто, а до тих хто пише, що АІ генерує кривий код. Він все ОК генерує.

так може сказати лише той хто сам його не пише

Це не означає, що його код має бути топ-рівня, його код просто має бути достатнім для того щоб виконувати задачу.

він таким не буде, хіба що це якась дуже тривіальна задача

У нас на фірмі, буквально, є кейси коли Архітект каже, що рішення займе 3-6 місяців. Приходить зовнішній консультант, відкриває павер апп + копайлот, робить лайно незрозуміле але воно працює через 3 дні.

ну тоді хоча б ви зможете надати якісь деталі кейсу, чи знову обмежемось абстракціями?
я тупо не вірю, що є складний проект з спеціфічною базнес-логікою, є люди з експертизою, а приходить якийсь консультант з планшетиком і робить це за 3 дні)))
короче давайте деталі, подивимось)

приходить якийсь консультант з планшетиком і робить це за 3 дні

Чому не вірите? Інфоцигани і консультанти як раз вміють в презентацію. Зробити що працювало не вміють, але ж вони і не беруться

А чо, я можу уявити. Приходить «консультант», клепає якесь лайно не покрите автотестами, з купою багів, з захардкодженими приколами, з неможливістю адекватно масштабуватися, з кодом в кращих традиціях індусятини, запущене все в одному докер контейнері. Але якось воно та працює. Ото і все.

Просто зазвичай таке називають Proof-of-concept, щупають, а потім викидають, і наймають отого Архітекта на 3-6 місяців. Але Stanislav Katkov походу не відрізняє production-ready продукт від Proof-of-concept, от і «впєчатлілся», як то кажуть)

Але Stanislav Katkov походу не відрізняє production-ready продукт від Proof-of-concept,

Тут важливо щоб власники бізнесу відрізняли одне від одного.
Бо можна скільки завгодно іронізувати над різницею між POC, MVP і production ready, але якщо власники скажуть «в прод і ніі бьот», то і вийде, що чувачок з чатжпт і індуськими костилями переміг.

але якщо власники скажуть «в прод і ніі бьот», то і вийде, що чувачок з чатжпт і індуськими костилями переміг.

Ну так я ж кажу, значить то не бізнес, а сайт-візитка на три каліки. Бо проект чувачка з чатжпт ляже в перший же день під реальним навантаженням. Чудес не буває.

І я це кажу з досвіду десятків проектів на Upwork. Коли приходять люди і бідкаються, що їм три потєшні індуси зробили такий хароший проект, і все було добре, але пішла нагрузка, і всьо, лежим третій день. Бо оті дешеві індуси 10$ за пучок — то аналог теперішнього ChatGPT. Якось воно у них та працює. Поки не взламають, за DDoSять, або просто вмре бо з’явилось 10000 записів в таблиці без індексів яку дьоргає аякс кожні 3 секунди для кожного юзера.

Або інша ситуація — воно криво косо працює, але попросили добавити нову фічу, і потєшні індуси кудись зникли. Приходять потім «а нам тут кнопочку додати, зараз фіча X пряцює для юзерів по принципу one-to-one, а треба one-to-many». Естімейтиш — а там срака, треба пів проекту переписати, бо логіка one-to-one була прибита гвіздками, буквально зараджкожено в 100500 файлах. «ой-ой, а як же так, чого так дорого, такий же гарний проект Рішат з Кумаром зробили, нам же одну кнопочку тільки».

Та короче, хто переживає за AI та джунів — велкам, не буду заважати) Побільше давайте роботи «llm обгорткам» — то хоч побільше роботи зʼявиться, перекопувати потім оте лайно

І я це кажу з досвіду десятків проектів на Upwork.

це як абстрактний інфекціоніст в скаже, що «все, що ви їсте — шкідливе. це я скажу з досвіду щоденного прийому людей, які щось з’їли»

Їм на ваші фрейморки, паттерни, технічний борг, тестування і решту «інженерії» класти 24\7.

Це до першого моменту коли отримали +500% користувачів за день, і все нахер лягло, тому що відмасштабувати — нереально, а база — встала раком. Або до моменту, коли все навернулось, а бекапів нема, бо таска на підняття бекапів валялась десь там в стовпчику «tech. debt»

Фреймворки, паттерни, і решта «інженерії» зʼявилася не на пустому місці, прикинь! А саме для того, щоб можна було гарантувати якусь стабільність та надійність систем.

Та короче, це повна профанація казати про те, що бізнесу класти на інженерію. Хіба що «бізнес» — це сайт-візитка, який може впасти на 3 дні, а ніхто і не помітить

Добрий день, це я цей «зовнішній консультант») Майже усе, що Ви написали — вірно. Але що
робити, якщо приходить бізнес й каже: плачу гроші, зроби лайно за 3 дні. Так, це лайно (поки що), але це вимоги бізнеса, й виживе лише тей бізнес, що просто буде робити менше помилок.

У деяких доменах це допустимо, у деяких ні — вони просто мавпують, потім збанкрутіють — таке вже життя.

багато мінусую)
ну то що, немає навантаження ок, але бізнес-логіка залишається.
наприклад, внутршній солюшен для фінтех компанії, користувачів < 200, навантаження немає, але взяти домену логіку, купу інтеграцій з фінансовими та юридичними платформами, де у деяких роками не оновлювалась документація, зоопарк сервісів, бд, черг і тд.
я вже не кажу про те, що навіть без навантаження система має бути фолт толеранс, і це як раз починається з якості коду.

так така ситуація виникне будь де, де «роками не оновлювалась документація, зоопарк сервісів ітд» і не виникала потреба щось переробляти, а тільки доробляти. Навіть якщо починалося воно зі стрункого логічного і гарного проекту.
Може бути навіть, що той «зоопарк сервісів» створили сумлінні архітектори, переповнені світлих мрій.

не так, не оновлювалась документація у платіжних платформ, з якими тобі треба зробити інтеграцію. в тебе грінфілд солюшен, звичайні мікросервіси, клін архітекчер, якісь базові патерни, без яких просто неможливо навіть робити прості додатки, інакше це рівень студентської лаби. + складна бізнес-логіка. я звісно не претендую на якусь осбливу експертну думку, але тут немає місця ейаю поки що

где нагрузки нет ... Мелко-средний бизнес,

а вот пресловутая бизнес логика, семь пятниц на неделе, надо на вчера, — уже и у мелкого бизнеса хоть отбавляй

Ще прикольніше, коли на оце ось «у вас тепер є AI, то ви можете вдвічі більше тасок розгрібати» накладається випадок Маска і твіттера, коли виявилось, що 80% людей можна просто звільнити і нічого не зміниться. І воно ж правда, в кожній конторі є купа людей, яких можна вигнати на мороз от прямо сьогодні і все буде працювати і далі. Тому прихід AI може бути просто приводом це зробити, а потім вже навіть і не важливо чи буде той AI працювати чи ні, коли виявиться що робити роботу звільнених просто не потрібно.

Ще прикольніше, коли виявляється, що є люди із великими ЗП, яких треба вигнати, щоби усі інші нарешті працювали ефективно.

Люди неефективні, але ж саме люди одному ставлять задачі і одне одному платять зароблені чхохим чином гроші за виконання цих задач.

І десь є межа між нормальним виконанням з отриманням результату і солдатом Швейком, який тільки по формі все точно виконав.

Рекомендую автору посту цей комент мимо вух пропустити. Вибачте, але джуна ніяке AI зараз не замінить. Якщо у вас замінює, боюсь уявити які у вас там «мідли» й «сіньйори». AI допомагає бути продуктивнішим, частково замінити кол-центри, і тд, але точно не заміняє джунів. НІЯКЕ AI не запустить проект й не реалізує це повністю. Джун це не «дурачок з нульом знань», це повноцінний розробник, на котрого можна скинути неважкі рутинні задачі, але ці задачі все ще вимагають аналізу, додаткових питань, й тупо інтеграції коду у проект — жодне AI не вміє цього робити, і в найближчі роки не зможе.

Та на здоров’я, людино-копіпаст.

а можеш спробувати аргументовано відповісти на попередній коментар?
які ллмки, які сервіси? якісь реальні кейси є?

Так це припущення. А я думав в вас вже кейси є, коли джинів заміняють ЛЛМкою

какие кейсы замены человека инженера на AI? Хоть один пример плиз где заменили программиста. в гугле — нет. на проф площадках — нет. в чатах — нет. Дайте же почитать плиз!

чел пише про те, в чому абсолютно не відбиває. Якихось відосіків на ютубі надивився від інста/тікток блохерів і тепер росказує казки про грізний ейай, який забере нашу роботу. З власного досвіду скажу, що до заміни навіть рутинної джун-роботи ейаєм мови не йде ще років 5. Мій роботодавець купив інженерам підписку на чатгпт4, щоб ми типу швидше закривали технічні таски, щоб свої власні сили більше тратити на дизайн, архітектуру і тд. Так от, гпт4о обсирається на банальних речах розпарсити відносну дату і повернути таймстемп. Коли просиш згенерувати код якогось компонента, то це буде таке гуано, яке ще весь день будеш дебажити і приводити до порядку.

Відкрию вам секрет, але нікому не кажіть — всі конкурують з індусами з моменту як вони почали код писати.

шо промтиш то і получаєш

Задай в промпті контекст. Опиши всі обмеження. Точно постав задачу. Знай як перевірити кінцевий результат. Дотримуйся правил (синтаксису) промптингу

Вітаю, ви перевинайшли програмування!

дуже тонко спрацьовано, колего!) відсікаємо баласт))

Він не через AI міняється, а через відсутність дешевих грошей. У більшості західних країн облікові ставки центробанків на максимумах за весь час з минулої фінансової кризи. Будуть дешеві гроші — буде більше вакансії. Ефект AI ми ще не бачимо і не побачимо в найближчі 2-3 роки.

Я вчора для себе вирішив написати простенький скріпт на ноді, щоб періодично парсити OLX і відправляти мені результати в телеграм. Ну, думаю, ідеальна задача для ChatGPT 4, лінь самому писати.

Ну шо можу сказати, перші декілька ітерацій були тупо неробочі. Виглядали добре, але навіть не запускалось. Після декілька моїх підсказок стало норм, але якість коду — я б таке не заревьювив на реальному проекті. Далі ще знадобилися ручні правки, щоб воно не просто працювало, а працювало надійно

І це при тому що я розбив задачу на 3 частини (парсинг, збереження в базу, відправка в телеграм), тобто мені генерило дуже невеликі шматочки коду по 30-40 рядочків.

Чи круто це в загальному? Ну так, прикольно. Чи може це прямо зараз замінити джуна? Лол, та взагалі no way. Звісно, якщо перед джуном не стоїть задача «висрати що небуть, аби працювало хоч якось». Тоді так, може і вийде.

Ну і при цьому я не можу сказати, що це було значно легше звичайного програмування. Різниця тільки в тому, що перечитуєш і дебажиш не свій код, а «чийсь». А чийсь код, як відомо, читати навіть важче чим свій

Синьори , мінімум 5років, фулстек зі знання AI/LLM, з англійською С 1 — ще можуть щось знайти .

Дякую за коментар
А як щодо джунів/мідлів з досвідом 2-3 роки?

Дуже мало шансів.. але на бутер з маслом ще можна знайти

Ясно, на бутер з маслом це ви маєте на увазі середню зп по ринку з таким досвідом (1.5-2к$)?

Якщо вмієте проходити інтерв’ю то так, щось тимчасове можно знайти в ’сірої зоні — гемблінг та інш. ’ ) або держустанови , або лоукод

Все ок, якщо не розглядати Україну. В Україні джуни зараз потрібні тільки в треш-конторах. Може й є винятки, але це в теорії. Тож вчіть англійську 100%

маю досвід 2 роки, думаю аби змінити роботу, тож рішив спитати який досвід у інших та думка про стан айті)

зараз наоборот треба виходити з айті)

В кулеметники?

Приклад хоча би мого одного коментаря з «все пропало», «ми помремо» або «страх»

300+ відгуків на вакансію початкового рівня згідно трендів Front-end, але розрекламовані ІТ-курси про це мовчать, а далі набирають учнів обіцяючи золоті гори

Так 300 отзывов в том числе из-за IT кусов, которые вселили уверенность в то, что уже пора подаваться на вакансии

Резюме кандидатів з цих курсів одразу відфільтровуються через ATS

Раніше відкрито писали у вакансіях «выпускников шага просьба не беспокоить», зараз перестали, щоб уникнути спаму від маркетологів ІТ-курсів, які «щиро» намагаються виправдати свою корисність

Так эээ.. Я бы никогда и не писал, что я только с курсов. Вобще бы курсы не упоминал. Задача CV этапа пройти чек и фильтр. Для этого указать какую-то чушь или NDA проект на 3 года.

Потом дело уже техники и насколько тебя хорошо научили на курсах разворачивать строчку и меня переменные местами.

Ага, постійно рекрутери стукаються й надсилають лінки на вакансії по 300+ відгуків. Але чомусь рекрутер все ж шукає далі, а не «вальяжно обирає з тих 300 що є» :) У людей зараз дуже низький рівень фундаментальних знань, соц скілів, інглішу, бо так, IT-курси наплодили таких. Тож 300+ не треба боятися :) Хіба якщо сам з IT-курсів за 300 баксів прийшов, тоді повністю згоден

Ага, постійно рекрутери стукаються й надсилають лінки на вакансії по 300+ відгуків

Поки жодного такого випадку, але якщо рекрутер відправить мені таку вакансію то відмовлю бо буду сприймати це як спробу занизити винагороду

Підписатись на коментарі