Працюю за спеціальністю. Або історія студентки, яка під час кризи в ІТ знайшла роботу

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Мене звати Софія Гошко, і я вивчаю Комп’ютерні науки в ЛНУ ім. Івана Франка та паралельно працюю як Trainee Ruby Software Engineer у SoftServe. За ці кілька років я встигла пройти весь спектр емоцій — від страху, що AI замінить розробників, до захоплення від програмування на Ruby. І це не кажучи про зміни на ІТ-ринку, коли новачкам треба докласти багато зусиль і часу, щоб отримати першу роботу. В моєму випадку від першого стажування до співбесід на проєкт пройшов майже рік.

У цій статті я розповім про свій досвід навчання, як я обрала для себе Ruby, а також що допомогло мені знайти роботу в умовах кризи в ІТ. Думаю, це особливо буде помічним людям, які шукають можливості, щоб почати свою карʼєру в ІТ, а також студентам технічних спеціальностей.

Передмова: з чого все почалось

Моя технічна освіта розпочалась з навчання в Технологічному фаховому коледжі при Національному університеті «Львівська політехніка» на спеціальності комп’ютерна інженерія. Там я пройшла перші два курси з коледжу і після вступила на перший курс бакалаврської програми «Компʼютерні науки» на факультеті Прикладної математики та інформатики в ЛНУ ім. І. Франка. Обрала я цей факультет через позитивні відгуки моєї родини — вони розповідали, що викладачі тут дійсно вчать мислити логічно і системно. Крім того, навчання на цій спеціальності було в форматі спільної освітньої програми з SoftServe, коли ти можеш отримати практичний досвід ще в університеті, що мало значні переваги у перспективі.

Перший та другий семестри в університеті припав на кінець пандемії COVID-19 та початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Я пам’ятаю, як писала лабораторні роботи у своєму підвалі під час обстрілів, загорнута в ковдру, щоб зігрітися. Часто виникали проблеми з інтернетом та електропостачанням. Ці умови були далеко не ідеальними, але ми продовжували вчитися, пристосовуючись до нових реалій. Викладачі намагалися підтримувати нас, проводили регулярні онлайн-лекції та надавали додаткові матеріали для самостійного вивчення. Цей час вимагав самоорганізації та дисципліни, попри всі складнощі. Завдяки підтримці родини та друзів, мені вдалося зосередитися на навчанні.

Чому Ruby, або як я стала Ruby-розробницею

Саме моя родина і була для мене стимулом піти в ІТ. Моя сестра працює вже більш ніж 15 років тестувальницею, а мій брат розробник вже понад 10 років і теж починав з Ruby. Він навіть намагався мене надихнути на вивчення Elixir ще перед тим, як я пішла навчатись до університету, дав мені книжку з цієї мови програмування, але для початківця це було заскладно, ніби з нуля починати читати китайською.

Загалом, щоб зрозуміти, яка мова програмування мені найбільше підходить, я регулярно відвідувала додаткові онлайн-курси та вебінари. Одного разу я дізналась, що від SoftServe Academy стартує курс з Ruby для студентів. І це здалось мені чудовим шансом заглибитися в цю мову програмування, тож я ризикнула і поєднувала основне навчання з курсом. Деякі пари співпадали по часу, але хоча б іспити були в різний час.

Після успішного проходження вступних інтерв’ю, я розпочала навчання на курсі. Окрім теоретичної частини, там також була обовʼязково практична — на реальному проєкті. Тоді в SoftServe Academy розробляли для громадської організації Zero Waste Lviv калькулятор відходів для українців, щоб скорочувати кількість сміття. Цей досвід був надзвичайно цінним — я працювала з реальними завданнями і вперше не зі своїми одногрупниками. Якраз робота в команді була однією з ключових навичок на проєкті.

Загалом це був прикольний проєкт, з найбільш суттєвих задач — мені доручили створити повноцінні функції управління даними Crud: Create, read, update, delete. Це був і front, і back через MVC-архітектуру. І я почала цим займатись, створила все, що було необхідно.

На курсі я добре себе показала, і в січні 2024 року мені написали рекрутери SoftServe, що найближчими тижнями відкриється вакансія на Trainee позицію. Це був довгий процес — з того моменту до першого інтервʼю пройшло близько трьох тижнів. До нього я готувалась по максимуму, треба було знати багато різних технологій, працювати з Docker, Jenkins, React. Дивилась різні курси та матеріали на ці теми. Наприклад, для ознайомлення з JavaScipt я дивилась The Complete JavaScript Course 2024: From Zero to Expert!, для React — The Complete Guide 2024 (incl. Next.js, Redux). А щодо Ruby та Ruby on Rails, то є чудова документація за цими посиланнями guides.rubyonrails.org та rubygarage.github.io

Інтервʼю було з PM та Senior Software Developer. Все йшло досить добре до моменту, коли PM запропонувала перейти на англійську. Тоді я цього не очікувала і трохи розгубилась. Розуміла я їх добре, а от мене — через раз. Попри це, ми змогли добре поспілкуватись і все, що мені залишилось — чекати результатів.

На це пішло ще близько тижня, я уточнювала в рекрутерки, чи щось вже чути, пінгала. І одного разу мені написали — Як пишеться твоє імʼя англійською? Я здивувалась, одразу відписала і за кілька хвилин мені подзвонили і повідомили, що я найкращий кандидат на позицію. Це було неймовірно!

Потім був мій перший день, і впродовж тижня-двох в мене був онбординг з моїм PM, де вона мені розказувала організаційні деталі проєкту. Я познайомилась з командою — з колегами ми швидко знайшли спільну мову, я легко можу попросити фідбек, щось уточнити і часто мені дають поради, як краще. А ще кожен раз тішусь, коли кажуть, що «так все прекрасно».

Три підходи для досягнення мети

Моя історія — це приклад, як можна досягнути бажаного завдяки наполегливості та регулярності, а також терпінню. Починаючи карʼєру у сфері ІТ, треба розуміти, що це не так швидко, проте ваш вклад в себе і свої знання окупиться. Наразі для себе я сформулювала три підходи, які я б радила тим, хто також хоче отримати стартову позицію в ІТ:

Знайдіть улюблену технологію та розвивайтесь в ній

В університеті я також вивчала Python, C#, С++, проте Ruby зацікавила мене найбільше. На ній можна створювати різні веб-застосунки, API. Проте додам, що як першою мовою програмування для вивчення її складно рекомендувати. Краще вивчити спочатку явно типізовану мову програмування і тоді вже опановувати Ruby.

Шукайте можливості і запасіться терпінням

Щоб отримати першу роботу в ІТ, треба розуміти, що це не завжди про швидкий результат. Зараз треба постійно вчитись, удосконалювати свої знання, щоб вирізнятись та мати кращі шанси на працевлаштування. Відвідувати цікаві заходи, лекції, курси та шукати стажування — це must have. Мені особисто цікаво розвиватися у напрямку Full Stack розробки, тому я планую зосередитися не лише на Ruby, а й вивчати інші мови та фреймворки. Я впевнена, що постійне навчання і розвиток — ключ до успіху в ІТ.

Обирайте освітню програму з можливістю стажування і менторства

На програмі Компʼютерні науки я мала можливість ще з моменту вступу спілкуватися з менторами, практиками ІТ-сфери, розвивати гнучкі навички паралельно з технічними знаннями. У такому середовищі ти не тільки здобуваєш освіту, а й прокачуєш свій нетворкінг. У підсумку легше поставити питання, попросити пораду.

Дуальна складова, коли можна отримати перший практичний досвід та вміння працювати в команді ще під час навчання на бакалавра, для мене стала великим плюсом у спільних освітніх програмах. Крім цього, частина практичних в межах стажування зараховується університетом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сам колись закінчив СофтСерв курси в далекому вже 2015 в Києві, робили доречі аппку для ЛНУ на них) З тих пір і тягну це ярмо

Авторці успіхів, молодець

Вітаю, і бажаю успіхів у подальшій кар’єрі!

Цікаво уточнити про момент:

Одного разу я дізналась, що від SoftServe Academy стартує курс з Ruby для студентів.

На курс запрошували саме студентів дуальної програми, чи він був відкритим для всіх? Як взагалі спільноуніверситетська програма Серву виглядає з т.з. студента? Були якісь інсайди, спец. офери, особливі ментори (не викладачі універу), інші бонуси окрім зарахування кредитів за роботу?

Деякі курси пропонують лише студентам, але також є безкоштовні курси відкриті для всіх. Звичайно там є відбір (тести та два інтерв’ю (на знання англійської та технічне)).
Спільна програма з університетом (в моєму випадку принаймні) це всі стандартні предмети, але також взаємодія з компанією.
На першому курсі була зимова школа (відбувалась дистанційно, оскільки тоді ще гуляв ковід).
На другому курсі була проектна робота. Тобто студенти збирались собі в команди (4-6 людей якщо не помиляюсь) і придумували певну ідею. Від СофтСерву давали ментора, який підтримував команду, щось допомагав, підказував. Робота над проектом тривала 3 місяці приблизно і після того був захист перед викладачами з університету та представниками компанії. І після цього найкращий проект/команда отримала якісь плюшки.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

О, совкові міфи на доу. Кек

Чи ви написали би таку саму пораду, якщо б ТС була хлопцем?) Звідки цей зверхній тон

Чи ви написали би таку саму пораду, якщо б ТС була хлопцем?) Звідки цей зверхній тон

де ти побачив зверхній тон? 🤔
це співчуття...
ладно коли зіпсований зір у 50-60 років...
а ці тінейджери вже всі в окулярах... хіба це не жахливо? 🤔
і заради чого ? 🤔

де ти побачив зверхній тон? 🤔

У вашому коментарі

Була позавчора
Зареєстрована 23 січня

це як? 🙃

що допомогло мені знайти роботу в умовах кризи в ІТ
Одного разу я дізналась, що від SoftServe Academy стартує курс з Ruby для студентів

криза в айті, але є нюанс

Ти пропустив найголовніше:

Крім того, навчання на цій спеціальності було в форматі спільної освітньої програми з SoftServe

Але дівчина ж не винувата, що 25+ хлопці — мішені на полюванні. Так що удачі їй у кар’єрі.

Iсторія студентки, яка під час кризи в ІТ знайшла роботу

ипсо, быть такого не может

Вот у меня друг, 34 года, 2+ года учит программирование, уже написал больше 7 фулстак пет проектов и его не берут на работу, всех тех собесы проходит, но их мало и не проходит дальше ибо «34 года мужчина».

вот если бы такой как он написал статью — было бы круто.

А тут конечно прикольно, что человек добился и тп, но лол, зачем оно? в айти так же вошли почти все))

всех тех собесы проходит

Ціково чи це дійсно так. Може він думає, що проходить? Бо інколи ж на співбесіді лише питають, але не дають одразу зворотнього звʼязку.

ну это же программирование, а не «как стать миллионером», тебя спрашивают, ты если знаешь — отвечаешь))

глюки в матрице бывают только тогда, когда понимаешь, что на половину не ответил, но тебя взяли

Було і не раз, коли питаєш людину, вона відповідає маячню, даєш уточнююче питання — знову маячня, кажеш «ок, наступне питання таке».

Я якось шукав інфу про англ. екзамен в Mate і мені виліз канал з записами співбесід від чоловіка ~35р, котрий HRці розповідав, що він хікка-бітард і живе з мамою. Ще там були ролики, де він разом з мамою робить тестове на стажування...
Так ось, він вкотився на FullStack WordPress позицію під час повномасштабної, і зараз вже пиляє ролики про JS каруселі і про свою роботу без світла.
Все реально, якщо є мотивація. Успіхів вашому другові!

ну вот материал для топ статьи

Я намагаюся повірити в цю історію, але для мене це виглядає, як черговий топік про курси, соррі (Майже впевнений, що це проплачений пост)

Так а що тут вірити? Ви ніколи раніше не чули, що студенти з компʼютерних спеціальностей працюють паралельно вже десь ІТшніками?

Без б, таких історій навалом, але конкретно ця стаття- реклама курсів від SoftServe.

В в них платні курси? Бо раніше, памʼятаю, ІТ фірми наймали кращих через співбесіду і робили для них курси безкоштовно

Бо раніше, памʼятаю, ІТ фірми наймали кращих через співбесіду і робили для них курси безкоштовно

Слово «кращі» краще не вживати, бо ви не визначили критерій за яким порівнюють. Зараз цей критерій — вік, тому тут платність курсів недоцільна. Треба забезпечити потік джунів, але багато студнів зараз звалили, про середнє бажання працювати серед зумерів — це взагалі окрема історія, тому маркетингові статті ніхто не відміняв. Сподіваюсь ТС це зарахується при перегляді ЗП.

бо ви не визначили критерій за яким порівнюють

Так це не мені визначати, а фірмі, що наймає

Студенти профільних вузів завжди будуть мати перевагу перед світчерами, але настільки, щоб вік прямо був критерієм вибору — це навряд. Як і те, що СофтСерв і їх ІТ академія, про які не чув хіба що дуже вже далекий від сфери, мають проблему з потоком джунів
Грамотний маркетинг, звісно, зайвим не буде ніколи

але настільки, щоб вік прямо був критерієм вибору — це навряд

Говорив з парою людей (дотичних до курсів контор) з різних контор про джунів, усі помічають цікаве співпадіння:
студням яксоь проекти легко знаходяться останні півроку, а свічери чомусь довго сидять без запрошення на проект. Ну якось так трапляється, співпадіння якесь незрозуміле.

Як і те, що СофтСерв і їх ІТ академія, про які не чув хіба що дуже вже далекий від сфери, мають проблему з потоком джунів

По серву не знаю, по одній іншій конторі, то вона докладала чималих зусиль, щоб забезпечити той сами потік, з яким проблема не в кількості тих хто прийшов, а в кількості тих хто не забив в перші місяці.

колись були і такі, і такі: деякі люди навіть спочатку вчилися на платних, щоб потім пройти відбір кандидатів вже на безкоштовні з можливим подальшим працевлаштуванням

У них всі курси платні,якщо я не помиляюсь

Вона не була на курсах в софсерв, курс програмування на рубі був в університеті. Потім була інтерншіп в софсерв.

Або історія студентки, яка під час кризи в ІТ знайшла роботу
Моя історія — це приклад, як можна досягнути бажаного завдяки наполегливості та регулярності, а також терпінню.

Могла б бути стаття про успішний успіх, але трохи не врахували контекст:
1) Студент — це зазвичай людина сильно до 24 роки, що є конкурентною перевагою в наш час.
2) Студентка — це людинка, що викликає огиду у Яніни Соколової, бо це людина, що має «бронь від війни», це 2 конкурентна перевага.

Власне чи не єдиний позитивний момент від війни — те що ми трохи зберігаємо приток молодняка в індустрію і може навіть покращемо «гендерний баланс».

Підписатись на коментарі