Коли я працювала в ресторанному бізнесі
Якби в IT працювали методики управління проекту в ресторанному бізнесі, то й айтівці би отримували відповідну з/п. Але на практиці якщо у ресторанному бізнесі почистити картоплю це уніфікована задача, яка виконується кожен день та займає +/- однаковий час та на виході результат +/- однакової якості у будь якого працівника, то в IT ситуація не така: (1) кожен виконавець зробить це по різному та за різний час; (2) час однієї і тієї самої задачі може збільшуватися з розвитком проекту, наприклад треба буде розібратися, який додатковий функціонал інша команда додала у клас картофелеочісної машини, чому вона не працює як раніше, дивитися алгоритм маляра Шлеміеля.
Далі, ти не можеш почистити картоплю по дорозі на роботу в метро. Але... розробник сидячи 30 хвилин на унітазі може зробити для проекту більше, ніж інший за тиждень тицяння в клавіатуру.
Далі, задачу може оцінити лише той, хто може її виконати. І якщо в ресторанному бізнесі картоплю може почистити кожен, то в IT це далеко не так, тому якихось методік оцінки немає. Банк може витратити 2 млрд. доларів на те, щоб переписати систему з COBOL на Java, я потім відмовитися від проекту, бо на папері було одне, а в реаліях зовсім інше.
Саме через це проблема звітності часу з точки зору розробника зводиться до того, що не видно прямої ефективності від цього. Навіть ідеальний тайм-трекінг це спрощеня, висновки з якого можуть бути помилкові. А її запровадження це часто свідчення про стан проекту (коли усе добре ти про це не думаєш). Звичайно що інтуітивно розробники намагаються уникати таких компаній.
Прочитав збережену копію теми і прийшов до висновку, що авторка плутає такі поняття як Звітування часу( руками пишеш, що зробив і скільки це часу зайняло ), Автоматичний трекінг зробленої роботи( програма-трекер записує твій робочий стіл або робить скріншоти ), та уточнення статусу на дейлі мітингах.
Також склалось враження, що у авторки є не розуміння того як компанія веде облік роботи/часу всередині і як і за що виставляє клієнтам рахунки.
Мені все норм. Якщо компанія платить за те, щоб думати головою і досягати результат — я буду думати головою і досягати результат. А якщо компанія платить за роботу 8 годин в день і заповнення таймтрекінгу, то я, звичайно, буду працювати 8 годин в день і заповнювати таймтрекінг. Про результат тут вже мова не йде, але ж воно їм і не треба.
Дивлячись на вашу посаду, смію припустити, що ви прийшли до нас порадитися.
Отже... Враховуючи всі обставини, спираючись на здоровий глузд, чисту совість і вчення дядька Боба, ми не рекомендуємо вам вводити трекінг часу в вашій компанії.
Я сприймаю трекер, як зменшення моєї середньої продуктивності, а також як зайвий стрес, якого в Україні й так занадто, хоча й живу в Туреччині
Працюючи на проєкті, я можу за потреби десь пришвидшитись, а десь дати собі більше часу на продумування задачі та додатково перевірити раніше написаний код, щоб бути впевненим, що все буде працювати як треба
Можу пару днів активно працювати, щоб виправити критичну помилку, яка шкодить бізнесу, а потім день відновлюватись та працювати над чимось дуже простим бо перепрацьовував попередні дні
Можу вийти на балкон, щоб погладити вуличного кота, поки обдумую рішення
Якщо у вашій компанії є тайм-трекер то будь ласка попереджайте завчасно у вакансіях, щоб уникнути потім критики спільноти
У українській компанії e-tender використовують трекінг відвідуваних сайтів. Мені про це не сказали на співбесіді, тільки після офера. Написав, щоб всі помітили, якщо хто зв’яжеться з ними.
Дивлячись із якою ціллю. Якщо безпека то це цілком нормальна практика, яка насправді використовується в багатьох компаніях просто про це не кажуть
Не зовсім я точно позначив. Трекінг може і з метою безпеки, але головне було позначено — відстежувати продуктивність роботи. Тобто у тебе на екрані буде горіти червоне попередження, що ти сидиш не там, продуктивність втрачаєш.
Тобто у тебе на екрані буде горіти червоне попередження, що ти сидиш не там
Щось мені це нагадує ... компанія точно не москальска?
www.youtube.com/watch?v=wxZT4UTj3-w
jobs.dou.ua/...alth-24/vacancies/270605 — ось вакансія, там написано про time tracker, але знову ж таки це поняття широке та може бути просто заповнення часу вручну у системі, а не відстеження.
Поки не можу, профіль без галочки. Звичайно про скріни мови не було, але таким чином працювати на особистому ноутбуку стає стрьомно з такою програмою.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Розробляють ще один пошук роботи, проводять опитування де обов’язкове поле email
Відсутня інформація скільки часу триває опитування, коли будуть результати та яка користь для фахівців
www.linkedin.com/...are&utm_medium=member_ios
У меня сбой в матрице. Открываю утром LinkedIn, а там вот.
4 дня назад пост Виктории Андрушко
Книга яку нарешті мають прочитати усі керівники в ІТ (чомусь її прочитали усі робітники) Фредерік Брукс Міфічна Людино-година 1975 рік.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D1%84%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%8F%D1%86%D1%8C
Управління ІТ і іншими креативними дисциплінами наприклад дизайн відрізняється від управляння поточною роботою в ресторані, готелі або супермаркеті. За статистикою люди коли на них давлять і не давлять працюють однаково — бо думати краще від того що на них давлять вони не стають, і ІТ переважно діє позитивна мотивація негатив часто фактично не дієвий, більше за те зазвичай люди відпочатку дуже мотивовані та їх мотивацію легко вбивають.
І з рештою фундаментально — Закон Брукса, додавання нових людей у відстаючий проект аналогічно гасіння пожежі бензином.
Таким чином встановлення тайм трекеру це зазвичай каже про фундаментальне не розуміння принципів управління ІТ проектами, які давно відомі і описані, напевно краще ніж з будь яких інших дисциплін на планеті. Тим не меньше 80% організацій не можуть зробити відновлюваний процесс, який надає результат.
Ну и також классика, особливо для кeрiвникiв-дeспотiв, якi вважають що нiхто нiчого нe робить бeз кнута та мiкромeджмeнта
Том Демарко, Deadline.
«На людей можно давить, но они не станут от этого быстрее соображать. Сверхурочная работа — верный способ снизить производительность: усталость, отсутствие творческой энергии, ошибки.»
«Основы здравого смысла: 1. У проекта должно быть два срока сдачи — запланированный и желаемый. 2. Эти сроки должны быть разными.»
«Повышение производительности: 1. Не существует никаких краткосрочных мер, которые позволили бы быстро повысить производительность работы. 2. Повышение производительности — результат долгосрочных усилий. 3. Любые средства для повышения производительности, которые обещают немедленный результат, — обман.»
«Отрицательная мотивация: 1. Угрозы — самый неподходящий вид мотивации, если вас волнует производительность сотрудников. 2. Чем бы вы ни угрожали, задача все равно не будет выполнена, если с самого начала вы отвели на ее выполнение слишком мало времени. 3. Если люди не справятся с поставленной задачей, вам придется привести в действие свои угрозы.»
«Безопасность и перемены: 1. Человек противится переменам, если не чувствует себя в безопасности. 2. Перемены необходимы руководителю для успешной работы (наверняка они необходимы и в любой другой деятельности). 3. Неуверенность заставляет человека избегать риска. 4. Избегая риска, человек упускает новые возможности и выгоды, которые могли бы принести ему перемены. 5. Человека легко запугать прямыми угрозами, но также можно просто дать ему понять, что при случае с ним могут обойтись грубо и жестоко. Эффект будет тот же.»
P.S. Звідки я взяв
80% організацій не можуть зробити відновлюваний процесс
Це досліди Software Engineering Institute (SEI) спільно з Mitre Corporation uk.wikipedia.org/...Capability_Maturity_Model ще з 1986 року, по сьогодні усе так само.
Polina Levytska, яка створила цю тему з маніпуляціями про тайм-трекер, копія теми, виявилась вкладеною плагіаторкою
Ось пости в LinkedIn, без вказання джерела:
Вконтактє з цитатами Стетхема закрили, але справа його жива!
Сильних не люблять — вони незручні.
Ними не можна керувати.
Вони чують себе, знають, чого варті, і не готові від цього відмовлятися.
Не вистачає лише фотки загадкового пацана на БМВ...
Прочитав збережену копію теми і прийшов до висновку, що авторка плутає такі поняття як Звітування часу( руками пишеш, що зробив і скільки це часу зайняло ), Автоматичний трекінг зробленої роботи( програма-трекер записує твій робочий стіл або робить скріншоти ), та уточнення статусу на дейлі мітингах.
Також склалось враження, що у авторки є не розуміння того як компанія веде облік роботи/часу всередині і як і за що виставляє клієнтам рахунки.
Все вона розуміла. Вона чисто ІПСО намагалась зробити, щоб рабам показати, що трекер то добре.
Текст і комментарі були дуже маніпулятивні, одне порівняння антиваксеров і тих хто проти трекерів чого варте, але тіпа замасковані під дискуссію.
Просто вона не з ІТ і намагається використовувати методики з інших галузей, конкретно методи Генрі Форда з конвеєрного авто виробництва в ІТ просто в лоб. В Америці де виникло і ІТ і конвеєрне авто виробництво, це намагались робити ще в
Ахаха
За 4к грн можна собі найняти консультанта із 16 роками управлінського досвіду і з них 8 на посаді CEO
Хто на таке ведеться?
А давай порахуємо, скажімо консультація це до пів години на одного клієнта на тиждень. Тобто якщо ти зумів найти 10 клієнтів на щотижневу консультацію то це ₴40 000 і усього 20 робочих годин на місяць, при в середньому 160 загальних робочих. Доволі не погано виходить скажімо для жінки в декреті, або як додатковий заробіток. В цілому середня джуніорска зарплатня за напевно 180 робочих годин (бо джуніори часто вкалують значно більше за «нормо-вироботку» якої як ми знаємо в ІТ нема), при 20 робочих годинах.
Консалтинг — сулить відносно легкі і великі прибутки при мінімальних вкладеннях, звісно таких розумних багато тому і розвелося інфоциган. При цьому якісний інфо продукт іноді коштує значно більше за вкладені в нього гроші. Ніщо не коштує так дорого — як знання про чужі помилки яки можна не повторювати і чужі успішні методики яки треба повторювати. Якісний тренінг — часто може зекономити багато років власних експериментів та набуття знань власним досвідом.
А що поганого ? Щоправда «коучінг» для людини яка по настворювала багато ефективних бізнесів, при цьому не вийшла на пенсію — це таке вже питання. А це справді якісний інфо продукт чи просто інфоциганство ?
Ось якраз автоматичний трекінг зло. Ще буває у різних варіаціях: скріни, відвідувані сайти тощо. Однозначно компанія в такому випадку відразу насторожено ставиться до співробітників та влаштовує мікроменеджмент.
Позитивно, якщо я матиму право чесно трекати туди повітряні тривоги, блекаути, тцк-фактор, будь-які планові і позапланові мітинги і взагалі все, що реально відволікає від задачі і воно при цьому буде біллитись.
Можна трекати наприклад задачу на яку пішло 3 місяця, а потім прийшли люди які реально користуються софтом і сказали — що те що ви зробили нікому не потрібно, повністю не так і треба переробляти. До того же переробляти так, що треба починати від проектування нового дизайну та архітектури.
Сильно допоможе тайм трекінг тоді ? Більше за те — ІТ менеджери які створили такий процес, де таке трапляється нехай не дивуються, що їх будуть матюкати за глаза, а може і в лице. Та в нормальних умовах швидше за усе замість матюків, той менеджер почує щось накталд : «Мені настав час рухатись далі, маю офер в кращу компанію — бажаю усього найкращого».
P.S. Настільки класика, що з цього знімають художні фільми www.youtube.com/watch?v=jnDk8BcqoR0 Потім відповідно www.youtube.com/watch?v=6KbRA2RjhgQ
А це зі справжнього www.youtube.com/watch?v=_WW2JWIv6G8
То було очікувано, ось копія, ось профіль www.linkedin.com/in/poli-levi
Дивно пише що її кредо не задовбувати людей тайм трекінгом
Я із-за твого коментаря, захотів знайти в її профілі це кредо, а випадково знайшов плагіат, оформлюю в тему
Ще раз підтверджує що краще не мати справу з людьми, які вживають слова «діджітал», SMM та інше у діловому спілкуванні.
Але нажаль, іноді ці інфоцигани пролазять у професійні команди розробки (хоча раніше вони максимум керували проектом де php розробник та дизайнер на колінці натягували скін WP) і починається купа звітів, тайм трекери і це не найгірші ще приколи
Ахаха, маркетолог не витримав зіткнення з власною аудиторією :) . В ФБ вони зазвичай закривають коменти в таких випадках.
людина може понаписувати собі зайвих годин, або розтягнути в часі якусь таску, яка робиться 1 годину, а не 3. Але для цього і є менеджмент (лід), який контролює хід робіт, керуючи командою та процесами.
Будемо боротись з генетичними вадами трекінгу мікроменеджментом? «Нє жизнь а імєнини сєрца» ©
Маючи вибір, скоріш за все піду туди, де немає трекера. Краще без нього, чим з ним. Але якщо це стане нормою на ринку — плакати не буду. Колись 2.5 роки працював під трекером і мені було норм.
Ви не врахували, що зараз є багато інструментів які імітують роботу, то кількість годин не буде дорівнювати якості. Людина яка не хоче працювати, не буде працювати, а якщо і буде то це буде не ефективна праця. Мені здається це проблема персоналу. Не мало грає довіра.
Коли я працювала в ресторанному бізнесі
Якби в IT працювали методики управління проекту в ресторанному бізнесі, то й айтівці би отримували відповідну з/п. Але на практиці якщо у ресторанному бізнесі почистити картоплю це уніфікована задача, яка виконується кожен день та займає +/- однаковий час та на виході результат +/- однакової якості у будь якого працівника, то в IT ситуація не така: (1) кожен виконавець зробить це по різному та за різний час; (2) час однієї і тієї самої задачі може збільшуватися з розвитком проекту, наприклад треба буде розібратися, який додатковий функціонал інша команда додала у клас картофелеочісної машини, чому вона не працює як раніше, дивитися алгоритм маляра Шлеміеля.
Далі, ти не можеш почистити картоплю по дорозі на роботу в метро. Але... розробник сидячи 30 хвилин на унітазі може зробити для проекту більше, ніж інший за тиждень тицяння в клавіатуру.
Далі, задачу може оцінити лише той, хто може її виконати. І якщо в ресторанному бізнесі картоплю може почистити кожен, то в IT це далеко не так, тому якихось методік оцінки немає. Банк може витратити 2 млрд. доларів на те, щоб переписати систему з COBOL на Java, я потім відмовитися від проекту, бо на папері було одне, а в реаліях зовсім інше.
Саме через це проблема звітності часу з точки зору розробника зводиться до того, що не видно прямої ефективності від цього. Навіть ідеальний тайм-трекінг це спрощеня, висновки з якого можуть бути помилкові. А її запровадження це часто свідчення про стан проекту (коли усе добре ти про це не думаєш). Звичайно що інтуітивно розробники намагаються уникати таких компаній.
Трекінг робочого часу може бути корисним інструментом як для працівників, так і для роботодавців, якщо він використовується правильно та збалансовано. Важливо, щоб системи трекінгу впроваджувалися з урахуванням думок і потреб співробітників, не перетворюючись на засіб контролю, а стаючи інструментом для підвищення продуктивності та покращення умов праці. Відкрите обговорення та участь працівників у розробці та впровадженні таких систем може допомогти уникнути негативних наслідків і підвищити ефективність використання трекінгу часу.
За наявності декількох оферів оберу офер без трекеру.
По вашій проблемі-провалений запуск проекту тому що хтось не працює, а каже що працює-трекер формату з ранку до обіду робив х, потім до 3 у, до кінця дня з не вирішить, тому що людині що писати неправду, що казати неправду на стендапі, все одно. Скріншоти також не допоможуть, бо міряєте програміста, який просто напише скрипт, що буде переключатися з джири в іде, переключатися по файлам і копіпастити код і піде пити смузі. Фотки з вебки також, відкриє другий ноут і буде ютуб дивитись.
Все уже придумали, міряти артефакти, а не активність. Коміти перетворюються на закриті таски. Закриті таски на фічі, ті на релізи. Це все в стандартному скрамі залишає такий хвіст з артефактів що хоч зааналізуйся. Але якщо хочеться екзотики в управлінні софтверними проектами-велкам. Найміть згідну ні то команду і експериментуйте. Може відкриєте нові підходи і будете книжки поряд з ДеМарко і Бруксом продавати.
і будете книжки поряд з ДеМарко і Бруксом продавати
Це буде гостросюжетний блокбастер «Просрати за 60 секунд»
Розходимося. Тут не про трекінг чи його відсутність. Тут про талановитого менеджера — якій байдуже чим керувать. Барменами чи айтішніками.
Але не все так просто.
(лід), який контролює хід робіт, керуючи командою та процесами.
Успіхів!
Це вам не вигідно (проте чи вистачить вам сміливості зрозуміти це?). Змінюються пріорітети. Пріорітет N1 закрити години. Залишковий пріорітет — щось зробити. Тобто — ви із самого початку ставите «паперово-звітну» роботу в пріорітет. Інша і робитися не буде. Ви знайдете рано чи пізно людину, яка з цим впорається. І буде ідеально відповідати вимогам вашого трекеру. Роботу теж буде робити — але навіть не на від’їбись, а просто як на чай залишати, або не залишати, рахунок(трекеру) він сплатив. І справа не в людині, він може бути крутим порядним профі — справа в правилах — ваші правила — ваші пріорітети. А пріорітет один — гроші. І якщо ви гроші прив`язуєте до трекеру — ок. Проте не очікуйте виконання задач як пріорітет. Чим більше ви хочете контролювати — тим більше вам доведеться робити роботу самостійно — і тим дорожче це буде для вас. Але відпустити сцикітно. Задачу можна зробити за
А потім ось ці дріб`язкові базарні торги — за кожний підозрілий скріншот) Вас будуть хотіти вбити або принаймні по максимуму на***ти.
Зараз багато людей без роботи. Ви знайдете тих хто погодиться. Але ви програєте. Очі гаснуть один раз (не треба робити цього зі старту — вони і так погаснуть згодом).
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо. І навпаки.
Вы манипулятор, который ставит целью доказать всем что есть 2 мнения:
— одно ваше
— другое неправильное
Але прикро, коли вам завалюють старт проєкту, тому що хтось з команди забивав на роботу, або робив її повільніше ніж інші, а на мітах вам казали, що все ок? Що тоді робити?
Жаль, что эффективные совы не понимают что к тому, чтобы задача была сделана, это отношения не имеет
Внезапно — это вообще не зависит от трекера.
Это вопрос из плоскости контроля выполненной работы, процессов в команде и так далее.
как наличие трекера позволит ловить таких людей — непонятно.
Я знавал несколько человек которые поставили такой трекер в виртуалку, настроили кликер и много «работают» с ide.
с другой стороны наличие трекера (и это доказано) серьезный красный флаг. И он хорошо так отгоняет людей, ориентированных на результат. Уже на этапе собеседований
Я завжди знаходжу спосіб його обдурити, як і решта людей. Так що дуже вітаю. Якщо вам хочеться більше бюрократії — будь ласка. І треба бути «дуже розумним» щоб погодитися на роботу менеджера. Успіху вам. Звичайно саме це вас врятує від завалу проекту.
Потім можна бути розстріляти усіх причетних, по вашій версії. Після чого ви відчуєте власну важливість. Тим не менше проект буде вже завалений і навряд буде другий шанс це зробити.
Але прикро, коли вам завалюють старт проєкту, тому що хтось з команди забивав на роботу, або робив її повільніше ніж інші, а на мітах вам казали, що все ок? Що тоді робити?
Якщо таке сталось, то проблема не в наявності/відсутності трекера. Якщо ваша компанія найняла ледаря, то це провтик рекрутингу. Якщо найнятий працівник не вписується в компанію, й компанія не позбулась його після випробувального терміну, то це провтик компанії. Ну й далі якщо таке є на якомусь з проєктів, якщо злагоджена команда, що працює на проєкті, не вкладається в час, то трекати що й скільки робив умовний Микола чи Микита — це мікроменеджмент як він є. В 80% випадків проблема не в Миколі й не в Микиті, й впровадження трекінгу не вирішить проблеми. Що робити? Коротка відповідь: будувати процеси на проєкті й в компанії. Подальша деталізація вже буде залежати від того, що представляє собою сам проєкт.
ви такий нудний
будувати процеси на проєкті й в компанії.
це жодним чином не схоже на яблучко чи срібну кулю.
фу таким бути)
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо.
ваша честь, основываясь на законе Годвина от 19 августа 1991 года, прошу считать данную дискуссию завершенной
Чудово ставлюсь до трекера, без нього мені б довилось витрачати додатковий час щоб записати кому що скільки напрацював. Трекер допомагає точно знати скільки часу пішло на задачу, щоб в наступний раз видати точнішу оцінку.
Можу подивитись скільки і коли я працюю, він збирає статистику, а що до скриншотів — мені немає що приховувати від замовника, хай хоч відео пише, якщо йому немає чим зайнятись.
Мені все норм. Якщо компанія платить за те, щоб думати головою і досягати результат — я буду думати головою і досягати результат. А якщо компанія платить за роботу 8 годин в день і заповнення таймтрекінгу, то я, звичайно, буду працювати 8 годин в день і заповнювати таймтрекінг. Про результат тут вже мова не йде, але ж воно їм і не треба.
Ну не знаю. Не даючи результат ти швидко вигораєщ та деградуєш. За роботу заради роботи ще й під трекером треба просити вдвічі більше бо потім знадобиться фінансова подушка на реабілітацію.
Дивлячись на вашу посаду, смію припустити, що ви прийшли до нас порадитися.
Отже... Враховуючи всі обставини, спираючись на здоровий глузд, чисту совість і вчення дядька Боба, ми не рекомендуємо вам вводити трекінг часу в вашій компанії.
тож я прийшла і запитала
Треба було погуглити, знайшли б «Як ви ставитеся до тайм-трекеру?»
набираючи нових членів команди, стикнулась з негативним ставленням саме від ІТ — фахівців
Зробіть висновки, додайте пункт про тайм-трекер у вакансію, приймайте відмови, знайдете фахівців, які ставляться до тайм-трекеру спокійно
Якщо реально підсумувати, то це така не сильно бажана штука, на яку зазвичай погоджуються люди без досвіду і варіантів, або просто за гарний почасовий рейт.
Звикнути можна. Інколи навіть допомагає збалансувати робочий та вільний час... Але трекання саме по собі це індикатор недовіри. Що вказує на відсутність інших способів оцінки вашої роботи.
Погодинна звітність підійде вам, якщо ваша компанія працює в IT-сфері, в управлінні проєктами, діджитал і так далі.
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо.
Скажуть, що це рабство, скажуть про те, що не дає свободи, демотивує і таке інше :)
Polina Levytska, ви в своєму тексті буквально порівняли фахівців, які відмовляються працювати з трекером, з антиваксерами
Таке порівняння є спробою маргіналізувати більшість фахівців, а більшість фахівців проти використання тайм-трекеру, це відображено в темі «Як ви ставитеся до тайм-трекеру?» (8 листопада 2023)
Чекаю на ще один ваш коментар про «токсичність»
Polina Levytska, як же ж легко ви ставите кліше вашим опонентам, то писали про «токсичність», тепер пишете про «істерити», що далі? (риторичне питання)
Є роздуми, але люди читають і бачать тільки те, що їм вигідно, опускаючи інші речення.
В нас так вся країна живе.
Polina Levytska, ви тепер кліше на всю країну ставите?
А я поставила питання, саме тому, що мені цікаво, що думають люди.
Polina Levytska, ви буквально зараз маніпулюєте бо ось оригінальний текст, який був:
Погодинна звітність підійде вам, якщо ваша компанія працює в IT-сфері, в управлінні проєктами, діджитал і так далі.
А тепер ви оновили текст, додавши «можливо»:
Можливо погодинна звітність підійде, якщо ваша компанія працює в IT-сфері, в управлінні проєктами, діджитал і так далі.
Бо спільнота, як імунна система, вже давно звикла опиратись шкідливим наративам, ось приклад про нав’язування перепрацювання від компанії Genesis:
Наши специалисты много работают — в среднем это10-11 часов. Они это делают не потому, что их кто-то заставляет. Они просто любят то, чем занимаются и хотят видеть результат своей работы.
В нас так вся країна живе.
Та нормальні в нас люди. Це просто інтернет створено щоб бути токсичним. У житті люди зовсім інші
Це от як порядний сімʼянин з хорошою роботою, який по пʼятницях ходе на блек метал концерти послухати пісні про згвалтування дохлої кози. (На цю тему прикольне аніме є Detroit Metal City, правда в стилі South Park так що на любителя) В усіх є темна сторона, головне її не показувати у житті, а інтернет ідеальна віддушина. LinkedIn не то, бо там усе на показ, а dou ідеально підходить.
Хто платить гроші той і замовляє музику. Якщо в Б2Б прописаний такий трекінг і оплата в кілограмах картоплі — то чому б і ні.
Якщо хтось працює по трудовому договору — то згідно з чинним законодавством країни. З перервами на обід, відпочинок очей, медичним обслуговуванням очей і спини і далі по списку.
Плюс зберігання персональних даних, якщо ще і камера робить фото.
Так а що коментувати, все по фактах:
Хто платить гроші той і замовляє музику. Якщо в Б2Б прописаний такий трекінг і оплата в кілограмах картоплі — то чому б і ні.
Немає маніпулювання «ви за чи проти» — є «давайте багато грошей, і все файно»
Якщо хтось працює по трудовому договору — то згідно з чинним законодавством країни. З перервами на обід, відпочинок очей, медичним обслуговуванням очей і спини і далі по списку.
Знову, по фактах — згідно з чинним законодавством країни, в залежності від країни — трекер може бути або заборонений, або, як я вже відмічав — може приносити компанії одні саме проблеми через фактично затрекані овертайми (які є такими лише по факту трекінгу)
Плюс зберігання персональних даних, якщо ще і камера робить фото.
Саме так
Один з моїх найуспішніших (по грошах) проектів був через Апворк, з тракером і скріншотами кожні 10хв. Замовник виявився просто суперовим, і з часом ми перейшли на роботу напряму. Трекер згадується коли є суперечки, а вони бувають — через погану комунікацію, і брак довіри. Профакаплені терміни, без попередження — підозра що девелопер не займався роботою. А так трекери ніхто не перевіряє. І по досвіду трекер напрягає лише перші кілька тижнів. Потім просто працюєш. Був інший замовник, з яким і без трекера жодного довелося розійтися за кілька тижнів. Токсична людина, хамовита і тд. Моя думка справа не в трекері.
Ви пишете за звітність по кожним 10 хвилинам
Ви не знаєте навіть як працює трекер Апворка? А як Вам вдалося написати статтю про таймтрекінг, не знаючи найвідомішої в ІТ системи таймтрекінгу?
Я сприймаю трекер, як зменшення моєї середньої продуктивності, а також як зайвий стрес, якого в Україні й так занадто, хоча й живу в Туреччині
Працюючи на проєкті, я можу за потреби десь пришвидшитись, а десь дати собі більше часу на продумування задачі та додатково перевірити раніше написаний код, щоб бути впевненим, що все буде працювати як треба
Можу пару днів активно працювати, щоб виправити критичну помилку, яка шкодить бізнесу, а потім день відновлюватись та працювати над чимось дуже простим бо перепрацьовував попередні дні
Можу вийти на балкон, щоб погладити вуличного кота, поки обдумую рішення
Якщо у вашій компанії є тайм-трекер то будь ласка попереджайте завчасно у вакансіях, щоб уникнути потім критики спільноти
Але не розумію, звідки пішла така токсичність, ніби я всім тут навʼязую тренінг
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо
Тих, хто кричить, що тренінг — це рабство та мікро-менеджмент, чому ви тоді своїх керівників не вважаєте рабовласниками? Вони ж вами керують та контролюють вашу роботу :)
Угу, ага
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо
Polina Levytska (linkedin.com/in/poli-levi/), ви буквально порівняли фахівців, які відмовляються працювати з трекером, з антиваксерами
Ви нав’язуєте свою думку, а коли вас в цьому викрили то ви почали звинувачувати у токсичності, вас такою запам’ятають, я вже запам’ятав
Саме із-за того, що нема тут білого та чорного
Хвилиночку, тобто у антиваксерстві, якщо слідувати вашій логіці, є щось «біле»? :)
Чиста правда, в мене друга в Франції посадили на 15 років за вживання слова «біле»
Є не чисті вакцини. Є так — завезли Індію поганої якості і інших немає(зараз із-за війни важко з цим)
Не чиста вакцина — це зроблена недоторканими, за вашою логікою, чи як?
Але, власне кажучи, антивакс тест мене ще ніколи не підводив, тому питань вже загалом і немає
Я не колола ніколи Індію, мені не сподобався склад
Обирала Францію і Бельгію, і одна справа коли це 3 в1 чи 5 в 1, а інша справа 7 в 1
Для мене це певне навантаження на дитячий організм
А що таке «тест на антивакс»?
Успішно пройдено
Я не колола ніколи Індію, мені не сподобався склад
Хоча, кому яка різниця коли я почала колоти? По календарю чи ні?
Мені цікаво, на основі якої інформації ви робили цей вибір?
У вас є медична освіта рівня фармацевта? Чи в ютубчику подивились відосіки класу «власті скрывают»?
І шо, ті прям сказали що індійска вакцина нечиста? Вау, цікаво. А не пригадаєте що вам там саме в складі не сподобалось?
А ви до всіх ліків так прискіпливо ставитесь?
Чи вакцини подивились на тіктоку ужас ужас, треба читати склад, але всі інші ліки, як то парацетамол чи флюколд — приймаєте без зайвих питань?
Не думаєте що активоване вугілля може викликати аутизм а стрепсілс — безпляддя? ;-)
А це не правда?
Антивакцинатори буквально вбивають себе та навколишніх.
Кого вбивають люди, яким не подобається працювати з додатковим ярмом на шиї?
Ярослав вище писав ще й про стрес під час війни й особисто для мене це дуже важливо.
Коли стається черговий приліт у місце проживання моїх близьких я хочу мати можливість відійти та їм подзвонити без наслідків для роботи. А так виходить, що спочатку я нервую через приліт, а потім через те, що мою коротку неактивність побачать і будуть кохати мені мізки.
upd. Під ярмом я маю на увазі трекінг, описаний деякими користувачами тут — зі скріншотами та відслідковуванням дій. Якщо мова про те щоб просто занести в кінця дня свій час з коротким описом у Jira або інший софт — це мені ок, адже треба
Традиційно так склалось, що коли про трекінг кажуть окремо, акцентують на ньому увагу, айтівці очікують, що мова піде про повний трекінг та відстежування дій. Мабуть, через це і весь негатив. Тим паче зараз, коли риночок на дні, роботодавці дозволяють собі все більше й більше, а нервів у людей все менше і менше. У підсумку маємо те що маємо, як казав один відомий діяч минулого.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
А, коли вам завалюють проєкт або старт рекламної кампанії, тому що хтось з команди забивав на роботу, або робив її повільніше ніж інші, а на мітах вам казали, що все ок? Що будете робити?
Звісно ж трекати час! Кажу як досвідченний керівник!
Проте трекінг сам по собі в чистому вигляді неефективний!
Найкраще трекінг працює в зв’язці з механізмами контролю та покарання!
Крім трекінгу часу, треба відслідковувати активні додатки, миш, клавіатуру, робити принтскріни кожні
Співробітники повинні розуміти наслідки низької активності!
Потрібні механізми притягнення до відповідальності, а саме: регулярні догани та обговорення часу неактивності. Наприклад, раз на тиждеть на колах можно проходитися по періодам низкьої активності кожного співробитника і питати, чому так? Як це можно покращити?
Дуже гарно працює перерахунок місячного рейту (з розрахунку 8 годин чистого щоденного кодування) відповідно до того, що є в трекері.
Після
Я розумію, що у звітних програмах часу, людина може понаписувати собі зайвих часів, або розтягнути в часі якусь таску, яка робиться 1 годину, а не 3.
Ви здивуєтесь ))
Людина навіть може роки розтягувати! Наприклад писати про 15 років у маркетингу на DOU, а у Лінкедін (www.linkedin.com/in/poli-levi) трохи інакше )
Тих, хто кричить, що тренінг — це рабство та мікро-менеджмент, чому ви тоді своїх керівників не вважаєте рабовласниками?
Та ви здивуєтесь ))))
Керівники керують... це якийсь совок. В нормальних компаніях міряють результат. Якщо керівник займається чимось що напряму не імпактить продукт, то значить нічим більше займатись і такий менеджер йде на мороз, разом з системою трекінга
«Він є в відомих компаніях в США та Європі.»
Приклади?
І друге питання, ви форумом не помилилися? Я впевнений у маркетологів є свій
А ще була така компанія Enron, яка припинила своє існування через шахрайство її топменеджменту, протягом кожних 10 хвилин робочого часу (цей момент було неможливо передбачити) камери робили знімки облич працівників та екранів їхніх комп’ютерів, щоб перевірити, чи на місці підлеглі. Якщо людина була відсутня, це коштувало їй 10 хвилин від місячної ставки.
А якщо людина на робочому місці після закінчення робочого дня, то їй бонус кожні 10 хвилин. Правда ж?
Я не розділяю поглядів подібних компаній. Просто мене запитали конкретні приклади та назви компаній і я їх написала
Ok, пряме питання. Чи вважаєти ви, що у разі наявності трекера, овертайм має бути автоматично оплачуваним? :)
З іншого боку, я розумію, що доводити тим, хто проти системи трекінгу, це як доводити батькам дітей, які проти щеплень, наскільки це важливо. І навпаки. Є чітке розділення на тих, хто трекає і хто проти цієї системи :) І вони знайдуть для вас мільйон пояснень йому. Скажуть, що це рабство, скажуть про те, що не дає свободи, демотивує і таке інше :)
І
Я ще раз повторюю: я не є ні мега — прихільником погодинного трекінгу члена команди, але і не є противником. Все залежить від сфери діяльності
У мене одного враження, що це завуальоване виправдання трекінга?
Овертайми завжди мають бути оплачені, і як їх ще довести, якщо вони не будуть відмічені, я не знаю.
Так, як на підприємствах. Прийшов о 8й, пішов о 19й — 2 години овертайму. Є запис — коли прийшов, коли пішов.
Трекер — це не про час, це про «а напиши, скільки часу ти там капусту нарізав, а скільки картоплю чистив»
Ви нахабно змішуєте поняття. Норми — це норми. Їх потрібно заміряти. Якщо Петро виточив 2 деталі за зміну, а Микола — 3, то це — факт. Це метрики, а не трекер. Можливостей збирати саме метрики у IT — повно, і без трекерів. Тоді люди починають працювати на метрики, як вам уже один пан зазначив вище, але це інше питання.
Трекер — це поставити біля Петра планшет, де він буде тикати, коли він почав точити деталь, коли закінчив, а ще кожні
Трекінг норм, але в форматі заповнення годин в кінці місяця або максимально в кінці тижня по відповідним таскам. Все інше це абсолютне зло і від таких компаній треба тікати.
В день заповнення займає15-20 хв часу, із того що я заміряла в середньому
Ну тобто 1 / 24 ~ 4% робочого часу. Ми ж вносимо це все у робочий час, правда?
трекер? +50% до базового рейту і вперед.
скрам? +25%.
детектор брехні? +15%.
і аналогічно для усіх інших копроактивних фантазій.
Досить цікава думка від людини яка на керівних посадах в різних сферах. Ака 0 розуміння домену і особливостей роботи але звітність треба якось будувати.
На моїй практиці самі такі ефективні менеджери руйнують компанії і проекти і дивуються як то репортиться 60 годин роботи з людини а в гуглі середня оцінка 1.5
Думка дуже проста — трекати треба не час а OKR або KPI. Тобто задача компанії в тому щоб створити продукт, в тому числі або сервіс. Відповідно якщо продукт компанії це попагодини то їх і треба трекати, якщо продукт це наприклад travel app то варто підійти до трекінгу більш творчо
Про це вже було, це не трекінг а естімейти і дедлайн. Без них працювати не вийде, бо не зрозуміло як бюджет рахувати.
В іт на проектах 100+ людей естімейт в годинах втрачає сенс. Мова іде про complexity і обмеження по срокам допомагають керувати ходом проекту, хоч і не відповідають реальності. Але там мова в тижнях і місяцях
Навіть боляче думати, про якість трекінги часу в ІТ. Є ж планування спринтів, це найкращий трекер перфомансу)
Когда IT компания начинает трекать часы, требовать отчёты, вводить KPI и прочие грейды — это значит, что у неё проблемы с деньгами
чому ви тоді своїх керівників не вважаєте рабовласниками?
В смислі? Тут прямо кажуть «галера» та «гребці», це якраз референс до часів рабовласництва.
Альтернатива «боді шоп» або «продаж тушок погодинно» — туди ж.
І це тільки тому, що порівняння здачі в оренду мізків девелоперів зі здачею в оренду інших частин тіла у борделях чомусь ображає галерних рабів. Ніби «раб» воно не так образливо, як «проститутка» (хоча у них погодинний рейт вищій!).
Трекінг часу підходить хіба що охоронцям де уся робота полягає у фізичній присутності тіла на місці.
Інші роблять роботу, а не витрачають час.
Як тільки ринок розгорнувся в сторону роботодавця, відразу полізло: а давайте ви будете робити тестові завдання на
30 годин часу на те, щоб намалювати 100 банерів
Так а що далі ви будете робити із цією інформацією. Аж цікаво?
Тільки не кажіть що ви прийдете до висновку що 1 банер коштує 20 хвилин часу, бо там скоріш за все було 1 банер 20 годин і 10 годин усі інші 99
Ніт не зрозуміло. Естімейт це естімейт. Це оцінка за скільки часу людина може виконати таcку. Робиться з ціллю нормального управління проектом — задача ставиться в загальний флов, стикується із іншими пов’язаними задачами.
Потім на ретроспективі можуть ще сказати скільки фактично часу зайняла задача з ціллю оцінити на скільки поплили строки проекту, можливо дізнаються чому попливла задача і які проблеми є на проекті.
Перед замовником і звітують по цим данним і поясняють як ведеться проект, чому пливуть строки і т/п. Все зе задача менеджера і ніколи не вздумайте її перекладувати на виконавців. Виконавець зробив естімейт, відзвітував скільки витратив часу, менджер повинен цьому повірити без зайвих доказів та погодинних звітів (інакше яка це команда якщо менеджер не довіряє виконавцям)
Це нормальний проджект менеджмент
Трекінг — це відстежування фактично в live режимі скільки людина витрачає часу на ту чи іншу діяльність, у тому числі і, пардон, сходити посрати.
Це вже мракобісся та мікроменеджмент, який часто відлякує досвідчених фахівців. А самі досвідчені, які вже мали досвід трекінгу гарантовано перестануть вести з Вами розмову після першого згадування слова Трекінг
По-перше не треба розділити трекінг робочого часу і трекінг часу витраченого на таски!
Це зовсім різні речі — і пов’язані вони тільки у головах менеджерів, які досі вважають що 9 жінок народять дитину за місяць.
Почну с трекінгу робочого часу. Під цим зазвичай мається на увазі система стеження за робітниками, чи система де робітник сам має відмічатися за кожну годину на роботі.
Тут можна багато писати про довіру до робітників (і відповідно її ставлення до роботи), про примус, про інші моральні і психологічні аспекти. Але у мене є простий і зрозумілий бізнесу аргумент — матеріальний.
За що ви платите робітникам гроші? Від цього питання і буде залежати відповідь не тільки про трекінг, а і про KPI, ефективність, економію і усе інше.
— Охоронцю ви платите аби він був увесь час присутній на потрібному місті і чергував. Тут система, яка трекає його присутність і увагу — цілком корисна. Навіть за старих часів охоронці мали кожен період часу «перекликатися»: наприклад мали голосно прокричати свій номер. І тоді якщо хтось не крикнув — то або заснув на посту, або його вже зняли вороги.
— Кухарю ви платите аби замовлення були зроблені вчасно і якісно. Про якість вам можуть сказати клієнти, а от трекати час очікування замовлення — цілком логічно. Але при цьому ж трекати кожну годину кухаря і скільки він ходив палити — зайве. Якщо він встигає чи замовлень нема — який прибуток що він буде стояти посеред кухні замість займатися своїми справами?
— Коли ціллю є створення якогось продукту — то і платити треба за результат! Трекати треба скільки товару було зроблено, а не скільки годин було проведено на роботі.
Це ніби-то логічні та очевидні речі: але ж чому тоді так не роблять усюди. Тому що людина — хитра тварина і завжди бажає надурити іншу. І таким дурилом є «ставка». Роботодавець платить ставку і думає що таким чином по-перше «продав кота у мішку» бо за ті самі гроші робітнику можна підсунути брудну, шкідливу, понаднормову роботу. Але робітник при цьому розуміє що ставку платять фактично за присутність на роботі — отже буде намагатися удавати роботу і робити якомога менше.
До чого доходить ця система в своєму апофеозі можна побачити на прикладі СРСР. Коли робітники на заводі днями бухали та грали в доміно бо «не підвезли заготівки», «станок не працює» чи ще щось. А потім директор, знаючи що за місяць майже нічого не виробили — звітував на папері про 100% виконання плану. У підсумку усі працювали, план виконувався — а товарів у магазинах не було!
Висновки: Економічний пряник діє набагато краще, ніж батіг! Якщо оплата за результат — людина буде сама старатися зробити швидше і більше. А система стеження і примусу у свою чергу вимагає витрат. Раби взагалі працювали безкоштовно — але примусити їх працювати коштувало чимало.
Отже мій дохід залежить від годинного рейту та кількості годин?
Рейт, як я розумію, фіксований. Отже моя ціль — це максимізувати кількість затреканих годин при мінімізації зусиль. Тобто: не просто швидко зробити роботу — а затрекати максимум годин.
Але для цього і є керівники, які контролюють, керуючи людьми та процесами.
Знаєте, є два типи командирів: одні наказують «уперед — в атаку!», а інші «уперед — за мною!».
Якщо керівник витрачає час аби слідкувати за підлеглими і контролювати їх — це поганий керівник.
Не дарма в ІТ існує легенда що достатньо мотивована команда девелоперів взагалі не потребує керівника аби добре робити роботу. Отже робота гарного ІТ керівника: це мотивувати команду, прибрати з її шляху перешкоди і задати правильний напрямок руху.
Якщо ви ще не бачили як зробити аби люди працювали охоче без батогів та пряників — то ось моє улюблене відео:
www.themarginalian.org/...ink-drive-rsa-motivation
але ж трекінг і потрібен для того, щоб рахувати роботу погодинно і ставити годинний рейт. ні?
ні
Так само як вам і не треба трекати кожну годину робітників, які стоять на заводі й виробляють /збирають щось.
ні. є така штука, як зміна. про які заводи мова?
людина прийшла на виробництво — трекнула на прохідній / відмітилась безпосередньо підходячи до цеху чи спускаючись в забой — час пішов. якщо трекінг не йде, а людина в шахті й зміна закінчилась, наприклад, як щодо безпеки на виробництві?
трекінг на виробництвах, це не лише про нарахування заробітньої плати, це про безпеку співробітника до всього.
те ж про гостинно-ресторанний бізнес. звідки ви знаєте, що цей бармен вже зміну на ногах, якщо не знаєте, о котрій він прийшов?
і звідки ця чудернацька ідея з трекінгом в IT?
хтось з команди забивав на роботу, або робив її повільніше ніж інші, а на мітах вам казали, що все ок?
це ж не fake it till make it. ревью нащо?
якщо чесно, виглядає як дуже узагальнене все.
Окремо напишу про трекінг часу на задачі. Це справді важливо і необхідно — але цю інформацію треба правильно збирати та використовувати.
По-перше важливо аби інформація була правдива і детальна. А для цього усі мають розуміти правила: що трекати час треба для пошуку проблем і процесі розробки, а не для того щоб слідкувати хто як швидко працює чи недопрацьовує. Система трекінгу має допомагати девелоперам підвищувати ефективність і покращувати процес розробки — тоді девелопери охоче будуть її підтримувати.
Ось приклад що можна трекати для тасок і як цю інформацію використовувати:
1) Час на створення. Аби створити таску, описати усі вимоги, очікуваний результат і усе необхідне девелоперу — теж потрібен час. Добре поставлене завдання — це вже частина рішення.
2) Час на дослідження. Перш, ніж девелопер буде готовий дати єстімейт — йому потрібно подивитись у код, зрозуміти як працює зараз, як має працювати у результаті, що потрібно змінити. На це також потрібен час — особливо якщо девелопер ще не працював з цією частиною коду.
3) Естімейт на девелопмент. В ідеалі естімейт повинен включати усі потрібні активності (юніт-тести, білд, тестування девелопером, дебаг) , але не бути перебільшеним за принципом «помножити на 2 на усяк випадок».
4) Час на девелопмент: Реально витрачений час. Може бути більше чи меньше естімейту — важливо щоб він був правдивий.
5) Естімейт на тестування. Це має бути окремий естімейт — бо іноді протестувати виходить у рази більше, ніж змінити одну строку у коді. Також чудово якщо цей час буде витрачено на автоматичні тести, які можна повторювати вже без втрати часу.
6) Час на тестування: Реально витрачений час. Може бути більше чи меньше естімейту — важливо щоб він був правдивий.
7) Час на код-ревью. Це також важливо — по перше аби мати достатньо запланованого часу, по-друге аби трекати коли таски днями чекають своєї черги на код-ревью. Або коли код-ревью перетворюється на дискусію з постійним переписуванням коду.
8) Час на рефакторинг. Якщо у коді вже багато технічного боргу — то іноді перш, ніж робити нову фічу треба «виплатити» частину боргу. В ідеалі в усі нові таски має закладатися час на виплату старих технічних боргів і рефакторинг аби не створювати нових.
9) Час на документацію. По-перше якщо це зміни для юзера — то має змінитися і хелп чи юзер документація. По-друге гарною практикою є коли після закінчення девелопменту нової фічі девелопери зроблять якийсь записи для майбутніх девелоперів. Це можуть бути якісь технічні нотатки, схеми чи просто відео де автори поділяться досвідом.
10) Час на реліз (демо). Якщо це фіча — то можливо її треба буде презентувати на демо або включити у якусь презентацію нової версії продукту.
11) Час простою. Це час, коли таска була заблокована і довелося чекати.
12) Очікуваний час (чи дата). Має бути з урахуванням усіх вихідних, відпусток та можливих перерв у роботі над таскою. Це коли (чи через скільки днів) можна очікувати що таска буде повністю зроблена. Це важливо якщо є наступні таски, які від неї залежать.
13) Час на мітинги. Це дозволить записувати скільки часу було змарновано на балачки. Має сенс тільки якщо склалася практика дуже багато і довго обговорювати кожен таск на непродуктивних мітингах. Або аби почати таск треба спочатку знайти і розпитати
Чому так важлива деталізація? Тому що на роботі багато робочого часу іде на «приховані» активності. Наприклад є таска поміняти лейблу. Ну скільки тут роботи? Ну максимум 1 година — так? Але якщо потім подивитись детально: девелоперу спочатку потрібно було узяти останню версію кода, збілдити, можливо підняти віртуалку чи контейнер, потім знайти де та лейбла, потім поміняти код і тести, запустити аплікейшин, додати потрібні тестові данні, дійти до потрібної форми, перевірити можливо на різних мовах, перевірити справа-на-ліво, зробити ПР. І якщо усе порахувати — то замість однієї години вийде
А буває і по іншому: стягнув останню версію — вона не білдиться чи не працює! Спробував підняти віртуальку — не вистачає ресурсів чи вона не бачить сітки чи ще щось. Іноді девелопер пів-дня тільки розгрібає проблеми з енвайроментами. І якщо цей час нікуди не записати — то його ніби не було!
А от якщо увесь реально витрачений час розписано — це чудовий аргумент для вирішення проблем і пропозицій для покращення! Наприклад: зараз кожен девелопер витрачає 30 хвилин поки увесь апликейшин збілдиться. Якби кожна команда працювала зі своїм модулем у своєму репозиторії — це б зекономило, скажімо, 200 годин на місяць. Доволі суттєва сума!
Так саме усі затримки коли щось не працює і девелопер не може працювати — буде зрозуміло скільки коштував простій усіх девелоперів (не кажучи вже про їх мотивацію).
Будь-яке покращення має починатися з того, що бізнес усвідомить що воно або принесе прибуток (підвищити продуктивність), або дозволить заощадити кошти. А щоб це довести — треба мати KPI та статистику.
Зрозуміло що ту саму статистику можна використовувати і «проти» девелоперів. Наприклад хтось не вкладається у власні естімейти. Це може бути привід пограти у «слабку ланку» і замінити «лов-перформера» на іншого. Але дуже часто це призведе лише до зайвих витрат. Тому що новий девелопер буде просто робити більший естімейт — і в нього потрапляти. Тобто замість міняти девелоперів достатньо просто навчити їх більш точно естімейтити. І цьому як раз допоможе детальне урахування часу на усі «побічні» активності.
Зрозуміло що усе це працює за умови що команда достатньо мотивована як грошима, так і зацікавленістю у результаті. Тоді девелопери самі зацікавлені у покращенні ефективності і усуванні перешкод або зайвої бюрократії. Якщо ж команда залякана погрозами і демотивована бюрократією — то будь-який трекінг девелопери зможуть обійти і надурити!
хто як швидко працює чи недопрацьовує
Теж давно придумали усе www.youtube.com/watch?v=oyVksFviJVE Трекінг часу і методи покарання не дієві, зате є інші дуже дієві. Щоправда вони з рештою можуть розвалити колектив якщо усе занадто і перевантажені команди (людей більше ніж роботи) або дуже швидко робиться по суті брак не те і загальні баги. Та при нормальних умовах працює значно краще ніж покарання.
Як ви ставитесь до трекінгу свого робочого часу?
Це дно, і компанії з такими вимогами не розглядаю.
Тож QA інженер скаже вам, наприклад 20 годин на задачу, Java спеціаліст —15 годин і так далі. Всього вийде, наприклад 100 годин часу на конкретний проєкт
Проблема в тому, що в житті такі оцінки рідко працюють і все одно фактичний час відхиляється в ту чи іншу сторону (частіше в більшу звичайно). На дистанції тривалості проєкту коливання вирівнюють одне одне, плюс менеджери додають той чи інший буфер на основі досвіду, знання команди, клієнта, предментої області та ін.
І ми все одно приходимо до того, що на практиці краще не намагатися робити вигляд, що ми можемо оцінити великий проєкт з точністю до години, а давати приблизну оцінку і коригувати скоуп і план по ходу виконання.
А для розробника трекінг годин зазвичай означає або бідну компанію, що береться з дрібні дешеві проєкти, або не дуже кваліфікований менеджмент, або все разом. Тому якщо ситуація дозволяє, всі тримаються від подібних пропозицій подалі(:.
Також може означати консалтинг висококваліфікованим спеціалістом з високою погодинною оплатою, але то дійсно інша сфера.
Тебе надо понять, что ты пытаешься продать заказчику. 1. Человеко-часы? (Например, платите нам каждый месяц
2. Продавать результат (готовый сайт, лендинг, настроили 143 кампаний, вынули сайт из жопы, и тд.). При таком раскладе идешь и говоришь своей команде(в идеале конечно знать сколько приблизительно каждый канал потянет по времени), так вот говоришь, на ppc 20 часов, на SEO 30 часов, ну а дизу аж 15 на баннера перепадет, и проджекту что-то оставишь там). В таком кейсе, это ваш внутренний естимейт задач, но при этом надо (как бы polite написать.. отъе... от всех участников процесса, и не трекать их работу, так как на выходе они дадут свой результат и без трекинга каждого пука). И даже если из условных 100 уже проданных часов, спецы потратят всего 70, а остальное время пойдет на кофе, то это только ваше внутреннее дело, главное результат.
Long story short, трекинг ради трекинга это вынос мозга и ноль результатов. Если спецам ставить ограничения и трекать каждый их чих, то у спецов будет 0 часов на оптимизацию своей работы. Вместо того чтобы к примеру, разобраться в ai, например какими инструментами автоматизировать парсинг ключей, собрать семантику, почитать что-то интересное по индустрии, твои гребцы будут просто идти по стандартному роадмапу, потому что КАЖДЫЙ их шаг контролируется кем-то. And гребец will need to justify every single step he makes before client, why? Because client pays for HOURS, not for the result.
Ні. Є факт — одна людина робить таску за X, інша за 2Х, інша — за 100500Х (estimated), тому що вона все одно її не доробить і доробляти потрібно буде
До речі — а куди трекаємо usual mind storm activity? Пробалакали з колегою про якусь проблему, винесли обидва щось важливе — куди трекаємо?
Найкращі коментарі пропустити