«Деякі творчі професії зникнуть. Але, можливо, вони й не мали існувати», — Міра Мураті, техдиректорка OpenAI

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Головна технічна директорка OpenAI заявила, що ШІ може призвести до скорочення робочих місць у креативній індустрії. А дискусії серед творчих фахівців щодо втрати роботи через такі програми, як ChatGPT та DALL-E, вже точаться давно.

Однак Міра Мураті ставить під сумнів, чи справді ці робочі місця повинні існувати:

«Деякі творчі професії, можливо, зникнуть. [...] Але, можливо, їх не повинно було бути початково».

Мураті, однак, розглядає інструменти ШІ як засіб стати більш креативним, хоча ця технологія може змінити ринок праці, яким ми його знаємо.

А ви погоджуєтеся з такою думкою? Як думаєте, ШІ — це інструмент чи реальна загроза?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

З переходом у хмари ми звільнимо всіх адмінів... Відкриваємо вакансії на позиції:
— DevOps
— SysOps
— SecOps
— Cloud Engineer
— Cloud Architect
— DataOps
— AIOps

AI will replace developers the same way microwaves replaced cooking. ©
Актуально і щодо “деяких творчих професій”

Іди в сраку, задовбали вже, хайпожери, нароблять фейків на демо, а потім несуть маячню. Засрали весь інфопростір своїм дебілізмом

Я поки не сильно переживаю, мене в 2016-му замінили на no-code solution

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хто слідкував за DeviantArt із їх DreamUp? Вони цей ШІ інструмент не просто зробили, а активно рекламують як на сайті, так і в соціальних мережах. Дійшло до того, що ШІ малюнки вже обирають як топ за день. Наступним кроком стала поява купи акаунтів які в день по кілька ШІ малюнків роблять, ставлять на них копірайт і продають за реальні гроші. Найсмішніше те, що DeviantArt просуває такі акаунти як щось круте, розказуючи як багато кілобаксів вони заробили. Ось вам і статистика того, наскільки масовому користувачеві необхідні малюнки від реальних людей, не кажучи про якість.

DeviantArt для більшості вже вмер, pixiv ще тримається. Незрозуміло що буде з Instagram, багато художників закинули свої акаунти або перевели їх у приват. Щось там ще з Adobe якесь ниття тягнеться... Що там, Cara зараз популярною стає?

давайте не плутать мистецтво і творчість, мистецтво може бути руйнівним.

Хто повинен вираховувати за логіку, по якій щось комусь необхідно? Людина чи машина?
Але всі мають мати можливість перевірити цю логіку, по якій запропонований закон буде добавлений. І кожен повинен мати можливість занести у Джиру знайдений у цій логіці баг. І не зрозуміло — чи треба приймати закон, якщо у ньому є незакриті баги у Джирі...

Елітізм прорвало як старий смердючий гнойник на піхві мураті прастіхоспаді

Добре що ньютон вже помер, а то запхнув їй би яблуко в горлянку з прискоренням 1G й проінтегрував би наостанок прицмокуючи так смачно

Називати висєри джен-ай «творчістю» це перебор міра, це перебор

Цікаво от коли дженай здатен буде згенерувати подібний творчий камент, тоді й побалакаєм про творчість

Таки да, дженеай на таке не здібний:
www.youtube.com/watch?v=j5ChLOxk9RM

і слава Богу

Ну дармоїди то окрема тема :]

Як десь писали, для успіху ШІ не повинен буди розумнішим за найрозумнішу людину, а просто за середню 😅

Ось глянь, ще путлєр навіть до кіма не їздив

youtu.be/nPK64io9q5w

Олексію, ось я щойно згенерував вам п’єсу (поки-що тільки першу дію):

КІБЕРБАБА ТА МОТЛОХ ВСЕСВІТУ
(П’єса)

Дійові особи:
Кібербаба Зінка — головна героїня, кіборг-прибиральниця з екзистенційною кризою
Професор Дупляк — божевільний вчений
Шмаркля — космічна істота-паразит
Голос Всесвіту — закадровий голос з манією контролю

Дія перша

Сцена: Засрана лабораторія, захаращена дивними приладами та сміттям. Посеред кімнати стоїть Кібербаба Зінка з шваброю в руках. Її швабра випромінює дивне сяйво, прилади блимають, сміття левітує.

Кібербаба Зінка: От йoбаний насрав, скільки ж тут мотлоху! І нащо я погодилась на цю роботу? (Б’є шваброю по купі сміття) Гей, професоре Дупляк! Ви де там, курва, заховались?

Професор Дупляк (виглядає з-за купи мотлоху): Тихіше, Зінко! Ти можеш розбудити Шмарклю!

Кібербаба Зінка: Яку ще наxyй Шмарклю? Ви знову свої йoбaні експерименти проводили?

Професор Дупляк: Це не просто експеримент, це прорив! Я відкрив портал у мультивсесвіт і звідти вилізла ця Шмаркля. Вона може змінювати реальність!

Кібербаба Зінка: Ох ти ж бляха-муха, знову ви за старе! Ідіть на xyй зі своїм мультивсесвітом!

Раптом з купи сміття вилазить Шмаркля — істота, схожа на амебу з очима філософа.

Шмаркля: Хто мене збудив? Ви, примітивні форми життя, навіть не усвідомлюєте всю глибину вашого невігластва.

Кібербаба Зінка: Ох ти ж срака-макака! Ще одне йoбнуте чудо-юдо нарисувалось!

Професор Дупляк: О, велика Шмаркля! Розкажи нам про таємниці буття!

Шмаркля: Ось вам таємниця буття: Життя — це жопа, а ви в ній — маленькі какашки. Але є спосіб це змінити...

Кібербаба Зінка: Та пішли ви всі наxyй з вашими таємницями! Я тут прибираю, а не в жопі колупаюсь!

Шмаркля: Кажу тобі, як втілення космічного розуму. Все, що ви вважаєте реальністю — лише ілюзія.

Кібербаба Зінка: Якщо реальність то ілюзія, чому ж в мене так дупа болить від цього всього?

Голос Всесвіту: Бо ти — обрана, Зінко!

Кібербаба Зінка: Що за йoбaнa матрьошка? Хто це там пи3дить з космосу?

Професор Дупляк: Це Голос Всесвіту! Зінко, ти маєш особливу місію!

Кібербаба Зінка: Та пішов ти зі своєю місією! На xyй мені це щастя? Я вже заєбалась бути особливою, хочу бути звичайною кібербабою і спокійно прибирати кімнати!

Шмаркля: Твоя швабра — це ключ до перекодування реальності. Ти можеш все змінити!

Кібербаба Зінка (в розпачі): Та я навіть свою сраку змінити не можу, не те що реальність!

Професор Дупляк: Зінко, ти маєш шанс cтворити ідеальний світ без сміття і мотлоху та стати його богинею! Подумай про це!

Кібербаба Зінка: Ідеальний світ? Це де пиво безкоштовне і хлопці не пердять під ковдрою?

Голос Всесвіту: Зінко, прийми свою долю. Тепер ти станеш берегинею мультивсесвіту!

Кібербаба Зінка: йoбaне життя, йoбaний всесвіт. Хто я? Навіщо я? Чому моя швабра світиться, як новорічна ялинка на кислоті? Я просто хотіла прибрати в лабораторії! (Злісно махає шваброю)

Раптом час зупиняється. Все завмирає, крім Зінки.

Голос Всесвіту (звучить як хор мільйонів голосів): Зінко, ти осягнула суть буття. Чистота — це не відсутність бруду, а гармонія всього.

Кібербаба Зінка: Що за йoбaна матрьошка?!
Її швабра перетворюється на фрактальне древо життя, заповнюючи весь простір.

Професор Дупляк (його голос нізвідки): Зінко, ти стала квантовим спостерігачем! Ти колапсуєш реальність!

Шмаркля (матеріалізується як космічна туманність): Ти — і творець, і руйнівник, і сама матерія всесвіту!

Кібербаба Зінка (дивиться на свої руки, які стають прозорими): Ох ти ж бля...
Її голос зливається з Голосом Всесвіту, створюючи неймовірну какофонію.

Нова Сутність (голос Зінки і Всесвіту разом): Йoбaний всесвіт, я тебе зараз так приберу, що охуєєш!

Простір і час скручуються в спіраль. Все перетворюється на вихор космічного мотлоху і чистої енергії.

Професор Дупляк (кричить, розчиняючись): Зінко, ти створюєш новий Великий Вибух!

Шмаркля (стаючи чистою енергією): Це кінець і початок всього! Заєбісь!

Спалах неймовірної сили поглинає все. На місці старого всесвіту з’являється новий — ідеально чистий, крім однієї цятки в центрі.

Голос Зінки (звідусіль і нізвідки): Чисто не там, де прибирають, а там, де наxyй все стерли і по-новому намалювали. Ось вам і квантова механіка, йопта.

Завіса падає.

Тож, стосовно вашого комента,

Елітізм прорвало як старий смердючий гнойник на піхві мураті прастіхоспаді

Добре що ньютон вже помер, а то запхнув їй би яблуко в горлянку з прискоренням 1G й проінтегрував би наостанок прицмокуючи так смачно

Називати висєри джен-ай «творчістю» це перебор міра, це перебор

Цікаво от коли дженай здатен буде згенерувати подібний творчий камент, тоді й побалакаєм про творчість

Вже можем побалакати, чи ще ні? :)

Ех, ми вимираючий все таки вид

але ж нема в тому душі!.. (ламаю в розпачі макбук навпіл)

Ламай не макбук, а стереотипи 🙃
AI відкриває нові грані людської творчості, дозволяючи нам переосмислити саму природу мистецтва та межі можливого у створенні смислів.
(збирає уламки макбука і складає з них маленького робота)

у мене тут на жаль дистопічні нотки грають

Цього буде настільки багато з усіх утюгів, що крім поїсти стейк й чпокнуть найближчу самку (для 1%) чи надрукований бургер і задовольнитись робокопією мураті (для решти 99%), все інше втратить будьякий сенс

там десь на сцену вийдуть ядерні технотерористи, чи в нас влучить черговий астероїд, і все зникне

Ну то треба ж рухатись разом з еволюцією суспільства. Це було актуально в усі часи змін.

Так, ваш страх доречний — інтернет буде завалено сміттям ще більше, ніж коли туди пустили дітей.

Але ви не враховуєте, що засоби фільтрації та пошуку мають рівновелике підґрунтя для розвитку.

Ось впровадять у метро вже наявні технології дистанційного зчитування мозкової активності та трансляції її в текст відповідними нейромережами. Спочатку в антитерористичних цілях, а через кілька років дозволять таргетування реклами — то вам і ніякої інтенції не треба буде докладати, щоб знайти бажане.

В епоху калтенту перекласти задачу створювати інфожуйку на генеративний ШІ — доволі вдале і ергономічне рішення. Осмілюся припустити, що це навіть спричинить ренесанс мистецтва, бо конкурувати з ШІ зможуть тільки дійсно талановиті люди, які вкладають у твори душу.

Was ist душа?
для мураті її не існує, там існує тільки profit margin bottom line

Загалом дженай то не про творчість, то да то про інфожуйку й калтент, мистецтву нічо не загрожує якраз.

Was ist душа?

Унікальний суб’єктивний досвід.

От згадуються чомусь бабусині варенички з вишнями і душею й лозина з душею разом ))

Щоб досягнути рівня міжнародної виставки цифрового мистецтва в Лондоні і Афінах це навіть на AI дуже складно

Оскільки я проти, щоб деякі професії зникали, то пропоную всім небайдужим робити ось що:
Коли OpenAI запропонує вам купити їх послуги, поцікавтеся, скільки у цині займає амортизація основних засобів?
Тоді запропонуйте OpenAI заключити з вами такий договір:
Якщо вже ви своїм придбанням послуги погоджуєтесь амортизовувати капітал ції фірми — то чи не є ви інвестором у OpenAI? Якщо так — то де документ про це? Такий що надає вам право отримувати дивіденди. Тобто якусь частку від прибутків вашої улюбленої фірми.

Повірте, якщо ви просто купите як звичайно, то заплатите за амортизацію основних засобів OpenAI і вони компенсують вам аж 0 відсотків.

Капітал не відшкодовується. Він потроху втрачається. Немає вічного капіталу якщо не тирити/красти фішки у покупців.

Після деякої кількості продаж послуг чи не складатиметься весь капітал OpenAI з фішок користувачів, які за це отримають — зараз зкалькулюю — овва — аж нічого.

Пробачте, але без інвест. договору вас таки десь найо...

Не купуйте їм память, якщо вони за це не презентують вам частку своїх прибутків.

вміння вкладатися в твір. ментально, а також з любов’ю вкладати тепло рук, додавати чесне побажання вдачі користувачу — це все важливо.
люблю дарувати дерев’яні табуретки. за них набагато більше дяки отримав ніж за відремонтовану електроніку)

Я людина, яка займається творчістю пів життя, а саме музикою. З появою всіх цих АІ я почав замислюватися про те, що для мене важливо, що б витвір був зробленний людиною. Я отримую задоволення, коли я бачу чи чую те, що реально зроблено майстером. Я не хочу слухати трекі, зроблені АІ, я не хочу дивитися на картини, намальовані клятою моделькою. Це для мене якесь нове відчуття та критерій, що витвір зроблений людиною і я впевнений, що я не один такий. Для мене це питання стає принциповим. Писати промпти- це не творчість. І ніколи не буде. І речі, зробленні вручну людиною завжди будуть більш цінніші, ніж наштамповані партіями на заводах, як приклад, ті ж автомобілі! І я вважаю, що ОренАІ забагато на себе беруть, вони на хайпі, так, але такі заяви- це дуже гучно

Для естетів , для лів-концертів ок. Але для фону , для магазину достатньо АІ.

Фотографія теж не мистецтво. Але монотонну масову роботу в художників забрала.

що б витвір був зробленний людиною

ну тобто якщо хтось згенерує, та підпишеться як автор, то вам буде ок.

намальовані клятою моделькою

тобто якщо з тими ж дефектами було намальовано людиною, то вам би сподобалось?

І речі, зробленні вручну людиною завжди будуть більш цінніші

Промислове, серійне виробництво з вами незгодне :)
Ну так, є аукцион Сотбі, де купують ексклюзивність.
Є — живе виконання, де купують — драйв натовпу.

І я вважаю, що ОренАІ забагато на себе беруть, вони на хайпі, так, але такі заяви- це дуже гучно

Тут згоден — реклама вона така, обіцяє більше аніж є.

ну тобто якщо хтось згенерує, та підпишеться як автор, то вам буде ок.

Ні, буде не ок, я дуже зрозуміло написав свою думку, перечитайте, будь-ласка мій комментар

тобто якщо з тими ж дефектами було намальовано людиною, то вам би сподобалось?

Є різниця між написанням промпту і малюванням картини? Відповідь в цьому питанні.

Промислове, серійне виробництво з вами незгодне :)

Що цінного, к прикладу, в массових авто? Чому Aston Martin є більш цінною автівкою і буде з роками більш цінною, ніж Audi преміального классу? Тому що це поштучні авто, зібрані вручну майстрами, а не штамповка промислова концерну VW, яку перероблять на свалці через 20 років, а до цього наштампують ще сотні тисяч

Що цінного, к прикладу, в массових авто?

Прибукти виробника.
Вартість для покупця.

Чому Aston Martin є більш цінною автівкою і буде з роками більш цінною

Який прибуток для виробника?

Тому що це поштучні авто, зібрані вручну майстрами, а не штамповка промислова концерну VW

Але на вулицях повно VW, а Aston Martin не пам’ятаю коли бачив.
Тобто і користувач обирає — серійний вироб, бо він — дешевший.

Тому й — серійне виробництво перемагає — воно пропонує набагато дешевші вироби.

Цінність — це інтегральна характеристика, а не число на ціннику.

З виробами мистецтва трохі складніше, треба дивитись на спосіб їх споживання.
Наприклад — музика. Якщо споживач хоче чути вживу, то це одне, тоді «продається» не стількі сама музика, а вся атмосфера шоу. Причому, якщо подивитись шоу тої ж Тейлор Свіфт — там візуальна складова, як на мене, більша ніж музична.
Якщо слухати по FM, чи ще як — то студійна обробка музики зараз і так чимало робить її штучною. Бо вживу не просто не те звучання, а й зіграти-проспівати буде дуже важко.

Це для мене якесь нове відчуття та критерій, що витвір зроблений людиною і я впевнений, що я не один такий.

БІльшість лайкає зафотошплених дівчат(а зараз і згенерованих), слухає музику як фон, дивіться серіал одним оком, а другим у смартфоні сидить.
Тобто поцінювачі «Aston Martin» так, існують, але більшість задовільнена VW

Для мене наприклад авторство не мало б значення.
А от щоб «за душу брало», ну наприклад як чую Tool, ух, як в них класно понакручено...
А хто автор, людина, чи ШІ — мені байдуже. Подобається, є вау ефект, і після переслохування, чи немає — от що цінно для мене.
Бо більшість музичних творів — давно сірі і нікчемні, хоча написані людьми.

речі, зробленні вручну людиною завжди будуть більш цінніші, ніж наштамповані партіями на заводах

Я давно не купую оті сувеніри, чи ще що зроблене вручну, для туристів.
Бо то — така ж штамповка, як і більшість творчості у мистецтві.

. І речі, зробленні вручну людиною завжди будуть більш цінніші, ніж наштамповані партіями на заводах, як приклад, ті ж автомобілі!

Скільки їздить «зібраних руками» і скільки зібраними на заводах?

Те саме буде і з контентом/музикою/картинами/кодом.

І від цього вони менш ціннішими не стануть, це все залежить від того хто на скільки ефективно використовує можливості інструментів

І від цього вони менш ціннішими не стануть

вони цінні тільки тому що є невеличка купка людей, яким нікуди витрачати гроші.
Цінність «Aston Martin» не в ручному виготовлені, а в елітарності, культовості.
А також — як у коштовностів — повинні бути рідкісність, дефіцит цього вироба, матеріала.
(кажуть що шукачі кладів з іспанських галеонів роками їх продають, щоб не обвалити ринок)

У всього з чого можна зробити цифрову копію — немає такої компоненти цінності — унікальність.
Нема сенсу переплачувати за «ручну роботу» при створенні таких виробів.

З останніх спроб, продати унікальність — невзаємозамінні токени або NFT (англ. non-fungible token) — це особливий тип криптовалюти, який є невзаємозамінним.
Тобто спроба продавати — унікальність.
Але у вересні 2023 року понад 95 % NFT мали нульову грошову оцінку (вікі)

Ручна робота — не цінність.

Цінностями є функціональність, або культовість, або унікальність.
Ще приклад — з появою моб телефонів постійно з’являлись фірми, які випускали смартфони з дизайном від відомих дизайнерів, прикрашені золотом і діамантами, обмеженними партіями. І більшість — прогорали.
Бо культовості у телефона, а зараз смартфона — зробити не змогли.

Спосіб штуточної обмеженності виробу — застосовується постійно виробниками. І цей спосіб не має відношення до того як виготовлений вироб, руками, чи на тому ж конвейері роботами.

І речі, зробленні вручну людиною завжди будуть більш цінніші, ніж наштамповані партіями на заводах

Гкхм, мабуть не збрешу що 90% речей з твоєї шафи ти викинеш без особливих думок про цінність, а зроблені вони люблячими руками десь у країні третього світу за миску рису

Приблизно так само як для якогось сахарчука із сан франціско «творчість» якогось графічного дизайну німця, поляка, українця мало відрізняється від «творчості» дизайну індуса чи тайця.

Тут проблема що творчість як складова сервісу, унікальність як повторюваний продукт, і творчість штучна як мистецтво розходяться.

Ти описав останню, люди не сприймають «мистецтво» роботів, але перша таки під ударом автоматизації — запросто користуватимуться згенерованим кодом чи дизайном

Та й про ту ж музику всерйоз не знаю чи можна говорити. 90% відсотків електронних треків дуже просто генерується насправді.

Вокал унікальний якийсь мабуть ні, чи складні жанри теж.

Але от якийсь трансік чи техно чи сінтвейв чи шось таке — та раз плюнути і піде на ура. Шото тіпа Oppa gangnam style точно згенерує, 5млрд переглядів і ніхто навіть не викупить що то буде скайнет ;)

«Деякі творчі професії, можливо, зникнуть. [...] Але, можливо, їх не повинно було бути початково».

Наприклад? [...] Наприклад?

Черговий маркетинговий вкид, щоб привернути увагу до свого продукту. Щось звісно воно вже вміє, та так щоб замінити людину яка цією же системою і користується такого рівня розвитку не досягнуто.

Исчезнут «профессии» типа рерайтера. Творческие професии не исчезнут никогда.

гарно сформульовано )

З переходом у хмари ми звільнимо всіх адмінів... Відкриваємо вакансії на позиції:
— DevOps
— SysOps
— SecOps
— Cloud Engineer
— Cloud Architect
— DataOps
— AIOps

+ Cloud Operations Engineer
+ Cloud Operations Technician
+ Cloud Operations Manager
+ Director of Cloud Operations
+ Chief Cloud Officer (CCO)

Якщо що, офіційні назви посад.

Ну так один devops з допомогою клауда робить більше, ніж 10 класичних адмінів. Чи в 10 раз швидше ніж класичний адмін, як зручно вам рахувати.

Просто із-за того що складність і масштаби зросли, треба багато девопсів. Но без клаудів, знадобилося б раз в 10 більше адмінів щоб це все адмініструвати.

Так то воно так, але як на мене в сфері хмарної інфраструктури існує якесь гріховне коло необгрунтованого ускладнення інструментарію, що породжує цілу DevOps індустрію обмазану велетенською кількістю різноманітних сертифікацій.

Доречі, абсолютно аналогічно сучасній сфері веб-фронтенду.

Хочеться вірити, що всі ці зоопарки хмар і девопсання рано чи пізно втрясуться в просту і компактну дисціпліну, що буде підйомною в якості побічної для будь-якого починаючого інженера ПО.

Тут швидше банальний оверінженіринг. Приходить девопс, начитався купи книжок, і вперед з пушки по горобцям тестувати нові знання в продакшині — не тому що цього вимагає ситуація, а тому що так круто і модно і гугл так робить для свого сервіса на 10к реквестів в секунду, пофіг що у нього самого 10 реквестів в секунду, але ж колись буде 10к!!

Клауд — це не чорна скриня з магією. Щоб ми могли в кілька кліків (чи кілька рядків IaC коду) запустити віртуалку з лоадбалансером — під капотом за цим всім дивляться десятки тисяч адмінів/опсів/інфра інженерів. Клауди лише в певній мірі перетасували розподіл спеціалістів. Але досі по ДЦ ходить інженер і руками міняє диски, що посипались, в серверних стійках.

Ага і роботи збільшилось в геометричній прогресії. Якщо раніше команди могли жити коли іноді треба звернутись до девопса, то сьогодні девопсія при усій автоматизації в складності процессу і необхідності базового рівня знань стала значно складнішою, тепер dev ops в команді хоча би на парт тайм — необхідність. Відповідно і програмістам теж треба знатись як на клаудах так і на девопс інструментарії. Коротше замість того що усіх позвільняти бо більше бізнесу ці послуги не треба і усе просто, навпаки виникли додаткові професій і підвищились вимоги до базової кваліфікації.

один devops з допомогою клауда робить більше, ніж 10 класичних адмінів

Ти хоч раз займався інфраструктурою? Скоріш навпаки, бо якщо раніше достатньо було підняти барахло на віртуалці на хостінгу і нікого туди не пускати, теперь це все тре написати на тераформі, відтюнити з пайплайнами і мати 100500 коніфіг та такоенів з гітлабу, ажуру та іншого...

З клаудами інфраструктура стала на порядок складніше і вимагає кваліфікації не просто лінуксу а іще і клаудів.

Підняв цей пойнт якось, кажу я failed ноду чи диск в дц можу за кілька хвилин замінити з нормальними тулзами, а еластік сторедж з тераформами й гітопс теж вимагає редандансі й DR-процесів бо там же SLA гірший за будьякий диск і взагалі купу людей все це менеджити треба всеодно

Нєнєнєнє, глухі, не працюють аргументи, хоч на голові танцюй

AI will replace developers the same way microwaves replaced cooking. ©
Актуально і щодо “деяких творчих професій”

Комбайни замінили фермерів

женців якщо вже на то пішло, але аж ніяк не фермерів

Трактор не замінить людину.
Зате людина на тракторі в полі замінить половину села. А другу половину замінить людина на комбайні.

угу... і усе те село переселиться у тісне місто, щоб будувати той розумний трактор...

угу... і усе те село переселиться у тісне місто, щоб будувати той розумний трактор...

Ага. Одне-два села для тракторного заводу. Решта 100500 сіл спиваються без роботи.

Зараз на на 10 сіл треба стільки тракторів, як на одне. Вони ще й самі ідуть по ряду. Трактористу треба тільки розвертати техніку

Ну по факту : трактори, комбайни та вантажівки разом із агро-літаками і т.д. замінили коняку, а солярка та бензин — сіно та овес. І людей в селах дійсно поменшало, але не тому, що роботи стало менше — тому що вони поїхали массово, а подекуди скажімо в СРСР добровільно-принудітельно в місто будувати і працювати на : тракторний, автомобільний, авіаційний завод. Це між іншим дуже багато чого змінило в тодішньому світі, наприклад породило фашн індустрію — коли фінансовий вклад чоловіків, які працювали на фабриках і заводах в родину став значно вищим за вклад жінок — жінкам знадобилось бути красивими в стилі чоловіків аристократів 15-19 століть, бо не вийдеш заміж або інша уведе чоловіка.
От просто зараз ми живемо в світі де люди з міст, де були офіси знову їдуть в село, так само мільйонами — бо через інтернет в них більше немає такої потреби жити поблизу офісу. Для того щоб працювати на Уол-Стріт та бути фінансистом, не обов’язково жити на Манхетені і пів життя накопичувати на шалено дороге житло, якщо ти не черговий воротила. Те саме стосується програмістів, теж не треба офіс в який набрали студентів так — що ставлять куці столи в коридорах і т.д. Можна знайти підрядну роботу на фріланс біржах тощо.

Ну по факту : трактори, комбайни та вантажівки разом із агро-літаками і т.д. замінили коняку

Трактор це навіть приблизно не коняка.
Трактори можуть тягнути десятки плугів одночасно на відміну від коня, який може тягнути лише один.
i.ytimg.com/...​ZZ2csWUm184/sddefault.jpg
Трактор здатний працювати з постійною інтенсивністю без необхідності у відпочинку.
Трактор може бути оснащений різними навісними знаряддями для і виконувати посів, збір урожаю, обробку ґрунту і т.д. Коні — це лише про оранку та перевезення.
img.freepik.com/...​-planting_194017-3810.jpg
thumbs.dreamstime.com/...​рна-от-поля-199059558.jpg

Один трактор замінив десятки конів.

І людей в селах дійсно поменшало, але не тому, що роботи стало менше

А може саме тому?

От просто зараз ми живемо в світі де люди з міст, де були офіси знову їдуть в село

Нажаль, люди змушені їхати знов в офіси, бо массові звільнення. А знайти роботу фулремоут, а не гибрид — знов стало важко.

Трактор здатний працювати з постійною інтенсивністю без необхідності у відпочинку.

Так попрацюй на тракторі фіглі, потім розповіси як нічого не ламалось і не потребувало технічного обслуговування.

Один трактор замінив десятки конів

Оце ближче до істини, стало можливо обробляти значно більше землі та отримувати значно більше продукту при однаковій кількості людської праці, тобто ціни на агропродукцію — харчі суттєво знизились по усьому світу. Також покращений транспорт, який надали двигуни, призвів скажімо до того, що такі країни як Англія взагалі не виробляли достатньо їжі для власного споживання — усе завозили. Що під час фашиської морської блокади довелось екстрено фіксити уряду Черчеля. Навіть футбольні поля розкопували на городи і усім рекомендували розводити кролів (як потім з’ясувалось люди з передмісця які цим стали займатись були не здатні їх забити, тому кролі просто ставали домашніми улюбленцями)

І людей в селах дійсно поменшало, але не тому, що роботи стало менше
А може саме тому?

Так вперед в село, хоча би на канікули літом до діда з бабою, на пару літніх місяців. Станом на зараз села помирають з економічних причин, роботи там багато — але коли в Одеський порт прийшло декілька величезних кораблів з аргентинським м’ясом, парагвайськими бананами тощо — а свинину та сало фури кожен день везуть з Польші, Болгарії та інших країн де не треба пів року тримати худобу в стойлі бо холодно — так і виходе. Залишаються лише села Таврії де працюють агрохолдинги, які мільйонами тон продають на закордон узбіжжя — для якого поряд з морем ідеальні умови. А скажімо полтавська область заростає лісом. Можна би було вирощувати культури під біопаливо, наприклад, та це інветсиції і в цілому вимагає організованого суспільства де є належна аналітика, а наукова думка чогось вартує. Дивно але факт — усе регулює саме наука та культура.

Нажаль, люди змушені їхати знов в офіси, бо массові звільнення.

Статистика тільки з Каліфорнії за три роки поїхало 9 мільйонів людей. Офісні будівлі в Сан-Франциско, за програмою мерії перебудовують на квартирні будинки. Зниження ринкової ціни на нерухомість призвело до втрати ліквідності деяких банків, а банк Кремнієвої Долини взагалі впав. Так для класичного, торговельного ІТ це разом з переводом інвестиційних грошей в мілтечь — вдар кувалдою. Що ми і бачимо по репортах з ринку праці, продукту усе більше — а з аустафінгом усе дуже погано.

Я працював у полі на тракторі. І на коні. Порівнювати можу.

Я провів у селі достатньо часу. Канікули в селі та проживання у селі — зовсім не те саме.

(як потім з’ясувалось люди з передмісця які цим стали займатись були не здатні їх забити, тому кролі просто ставали домашніми улюбленцями)

Ви, мабуть, самі в селах не жили. У разі голоду в селах не те що кролів, а й вас забити можуть.

Так попрацюй на тракторі фіглі, потім розповіси як нічого не ламалось і не потребувало технічного обслуговування.

Я працював у полі на тракторі. І на коні теж. Порівнювати можу.

Я поки не сильно переживаю, мене в 2016-му замінили на no-code solution

Потім вас позвуть за втричі більший рейт переписувати це ноукод УГ на нормальний стек. Ну або компанія збанкрутує і в тому не буде потреби :)

В цей «поки» — ви особисто залишаєтесь і без роботи і заробітку — а кожний день бажано 3 рази поїсти ще житло комуналка тощо, зараз наприклад — потреба забеспечувати збройні сили додатковими донатами. Та в цілому скрака горить бігати по співбесідах тощо. В цьому і проблема концентрації зусиль лише на технічній експертизі, за великим рахунком вона уся остаточно сформувалась ще в 90-ті роки минулого сторічча і крім назв фреймверків міняється не так вже і багато. Один блогер нещодавно сказав «зробити може дуже багато хто — а ти попробуй при чому ще і продати». Тому так проблема часто не в ChatGPT — а те що не саме ти продаєш цей ChatGTP чи щось інше і саме в тебе це купляють відповідно саме тобі дістається левова частина прибутку. В цьому сенсі маркетинг Microsoft та Apple не перевершені.

Особисто вніс значний розвиток в AI ще на початковому етапі розвитку GPT-4 dou.ua/forums/topic/48390 Але схоже що Україні це й не дуже потрібно

Міністерство цифрової трансформації України так мені і відповіло, що не знають що з цим робити і як це розвивати і взагалі це не в їх повноваженнях. Ось і намагаюсь якось самостійно просувати це. Вже запустив AI продукт на www.producthunt.com/...​s/xfuturestyle-experiment

Поки ваші чатжопти не навчаться супортити легасі, вони нахрін нікому не упали.

Та можна подумати там кодити треба. 80% роботи то мітинги, тестування локально та на дев енв щоб зрозуміти чи дійсно воно працює як треба, колупання логів, гіт історії, джира тікетів, імейли, чати та інше, що ніякий АІ не зведе до купи а якщо і зведе то видасть якусь галюцинацію.

що ніякий АІ не зведе до купи а якщо і зведе то видасть якусь галюцинацію.

Мiра Муратi скаже, що це не галюцинація, а творчicть :P

Коли пан в останній раз був на сучасному виробництві? :) Машини значно підвищили продуктивність виробництв, але при цьому сучасні виробництва дають роботу значно більшій кількості людей, ніж виробництва подібного профілю в минулому. А є ж ще ціла купа людей, які необхідні щоб спроектувати, виробити та обслуговувати ті машини. А в них є свої «залежності» і так далі. При цьому усі ці «нові» вакансії, що виникли з появою сучасних машин та автоматизацією виробництв, потребують високої кваліфікації та відповідно оплачуються — набагато краще, ніж платили отим дурнуватим луддитам... Тобто якщо вже пан апелює до історичного контексту, то бажано було б копнути трохи далі журналістких кліше.

А в чому пан не правий? Хіба машини не замінили людей на заводах? Сам же пишеш що народ перейшов на більш інтелектуальну роботу в нові професії які створювалися десятиліттями.

До того ж, ти не враховуєш що:

1. В 50-х всього робилося до 20 млн. машин в рік, зараз одна тойота робить 10+ млн. в рік а всі разом майже 100 млн. в рік. Тобто виробництво виросло в 5 разів, а кількість людей задіяних в виробництві залишилось таким самим якщо не зменшилось. Іншими словами машини виставили 80% народу на мороз, відправили шукати себе в інших професіях.

2. Тоді автомобілі, це були лише двигун і колеса. Зараз, це комп’ютери на колесах з купою електроніки, мозгів і технологій. Тобто складність виросла на порядки. І щоб цю складність обслуговувати, звісно треба більше народу причому зовсім іншої кваліфікації.

Да і приклад з заводами, трансформація сталася не за рік, і не за 5 років, а за кілька десятиліть. А у випадку з ШІ, та швидкість з якої він розвивається, у людства немає десятиліть щоб плавно трансформуватися.

виставили 80% народу на мороз

мячня, вони їх взгалі не наймали, і вони навіть туди не подавались.

ШІ, та швидкість з якої він розвивається, у людства немає десятиліть щоб плавно трансформуватися

Купа часу, бо зараз воно ніщо і нікого не заміняє і не замінить, один дата сатаніст\АІ інженер вимагає десь 5 бекендщіків, це інфа від фангів що дійсно хоч щось намагаються вицідити корисного з АІ сервісів.

Прогрес рухае не АІ а люди що його створюють, та робочі продукти котрі генерують гроші.
Поки що весь АІ двіж тримається на хайпі. Чат жпт в принципі не погана річ щоб менше гуглити дебільні сайти з попапами та куки барами на пів єкрану, але якщо не можеш верифікувати результат то користі вкрай мало.

Поки що я не бачив якогось дійсно робочого продукту на АІ щоб дійсно замінював професійну людину.

Купа часу, бо зараз воно ніщо і нікого не заміняє і не замінить, один дата сатаніст\АІ інженер вимагає десь 5 бекендщіків, це інфа від фангів що дійсно хоч щось намагаються вицідити корисного з АІ сервісів.

Які потім звільнять 10 копірайщиків, 5 маретологів, 5 бухалтерів, 10 юристів, ну і так далі.

Поки що весь АІ двіж тримається на хайпі. Чат жпт в принципі не погана річ щоб менше гуглити дебільні сайти з попапами та куки барами на пів єкрану, але якщо не можеш верифікувати результат то користі вкрай мало.

Якщо не можеш верифікувати результат, то чим гугл, реддіт, медіум, стековерлоф поможуть?

Результат верифікується досить просто. Якщо рекомендація не допомогла чи код не запрацював, значить відповідь не точна чи не вірна.

Поки що я не бачив якогось дійсно робочого продукту на АІ щоб дійсно замінював професійну людину.

А я ще не бачив щоб автоматична коробка передач асистувала професійному гонщику, до сих пір ручними користуються. Значить це що автоматична коробка передач говно і нікому не потрібна?

Професіоналів воно і не повинно замінити. Но, якщо раніше команда була 2 сінйора, 5 мідлів і 10 джунів, то тепер треба буде 2 сінйора, 2 мідла, 3 джуна і чатгпт умовний для вирішення тих же задач.

Які потім звільнять 10 копірайщиків, 5 маретологів, 5 бухалтерів, 10 юристів, ну і так далі.

Останні пару років на мороз хіба що програмістів виставляють ))))

чатгпт умовний для вирішення тих же задач

І що йому можна скинути тікет в джирі і воно його пофіксить задеплоїть, протестить і зробить демку? І мені не потрібно буде 100500 разів перевіряти після нього?

Чел, якщо для тебе генерація копіпасти зі стек оверфлоу це все що ти робиш на роботі в мене для тебе погані новини. Бо працівник має доступи не тільки до коду, а і до програм, даних, різних порталів, він вміє зрозуміти проблему, чи зрозуміти що проблема описана не до кінця і знає в кого спитати, усе це просто на нульовому рівні для чату і інших генераторів коду, котрі інсють вже декілька десятків років...

Так шо чат хіба що замінив стек оверфлоу по самим тупим запитам як фарбувати кнопки чи щось по типу цього. Як тільки проблема хоч трошки виходить за попсу він генерує мячню, нвіть останній 4о.

Ні, просто він зробить тебе продуктивнішим і ти за той же час зможеш вирішувати більше задач, а значить знадобиться менше народу для вирішення тих же задач.

Якщо раніше треба було гуглити якусь помилку, переходити по кількох лінках, скролити, шукати відповідь, то зараз можна просто скинути в чатгпт отупут чи логи, і він скаже де що треба доконфігурувати, і ще ти робиш що не так. Треба написати якийсь сніпет — чатгпт чи копайлот. Не знаєш як щось зробити в не основній для тебе платформі чи мові програмування — чатгпт. Не знаєш як щось встановити і налаштувати — чатгпт. Це в рази швидше ніж мануали курити. Написати якийсь скрипт для автоматизації якоїсь рутиної роботи — чатгпт. Мільйон таких прикладів.

Якщо часто користувався гуглом — продуктивність виросте в рази. Якщо не користувався, програмиш все своє життя ну умовній джаві, мейнтейниш один легасі проект де знаєш кожну строчку коду і не вириваєшся із зони комфорту щоб пробувати новій проекти, нові тулзи, нові мови — то тут, звісно, він навряд чи тобі допоможе.

А так щоб код писати по специфікації в джирі — це не за горами, кілька років від сили. Звісно сервіс не спроектує, но простенькі джуніорскі задачі зможе вирішувати. Вже є POC різної стадії сирості.

Пам’ятаю років 20 тому всі вважали, що скоро «веб-программісти» не будуть нікому потрібні, бо не треба писати всі сторінки руками в html, а є всякі дрімв’юери і що там ще у майкрософта тоді було для створення вебсторінок мишкою, фронтпейж чи якось так.

Ну власне так і сталося, верстальщики і дизайнери їх замінили. Інше діло сайти тоді і сайти зараз це різні речі.

Сайти змінилися, інструменти змінилися, вимоги змінилися, а робота для веб програмістів нікуди не ділася, її тільки більше стало, як і кількість веб програмістів виросла експоненційно. Це і є ознаки розвитку якоїсь сфери і збільшення рівня продуктивності в ній.

Саме так, довелося дофіга всього нового вчити до html щоб залишатися на плаву. Ті хто не хотіли, ігнорували тренди, осталися без роботи, або залишились з якимось легасі на пів ставки.

Тоді до чого тоді чат боти на ллм моделях? Воно всі роки так було — якщо не вчитися і не відповідати сучасним вимогам в сфері айті, то швидко залишишся неактуальним спеціалістом на ринку труда, і будуть проблеми з пошуком роботи.

Поки ваші чатжопти не навчаться супортити легасі, вони нахрін нікому не упали.

Глянь що на ринку робиться.
Через АІ був програмістів мали б наймати більше ніж в 2021.

А всюди навпаки йде «кост оптімізейшн», бо всі чекають що АІ зробить роботу ефективнішою (читай треба буде 5 девів щоб робити ту саму роботу що сьогодні роблять 10).

Через це джунів/мідів і не наймають.
І тут я говорю про ринок Польщі а не України.

Оптимізують не через AI. Оптимізують, бо нема грошей. Точніше тому, що є ризики роздути бюджет без особливої користі від цього.
Будуть гроші, будуть знову наймати.
Бізнес використовує AI не для оптимізації своїх процесів, а для того щоб його продати комусь на хвилі хайпу.

Ви вже без роботи? Чи завтра звільняють?

тут питання що буде з людьми які пишуть копіпасти

Вони будуть супортити копіпасту написану чатжоптою. Ну і ще декілька людей наймуть, щоб супортити це видатне технічне рішення.

Перефразую: щоб супортити людей, які супортять цю копіпасту. Ось.

Я пітонщик. У нас стек відсутній як поняття. Завжди маємо набір бібліотек, які роблять різні речі, в тому числі веб-сервіси.

А ви, молодь, знали що була (а може і досі є) така професія «Літературний критик»?! Як ви гадаєте: така професія взагалі мала існувати?
Уявіть в ІТ компаніях професію «Критик коду». Тобто людина займається на роботі тільки тим, що дивиться чужий код і критикує! Це ж не професія — а мрія для якогось токсичного синьйора з захмарним ПВВ. Сидіти і писати усім: твій код — гівно, він не відповідає аж 3 патернам, а ось тут ти використав зайву локальну змінну — неоптимально.
А якщо серйозно: вже безліч професій зникло чи зникають: лудильники, клепальники, ковалі, писарі, псарники, конюхи, золотарі, бібліотекарі, чоботарі.

А ви, молодь, знали що була (а може і досі є) така професія «Літературний критик»?!

Актуальна, як на мене, робота. В якийсь момент в минулому я став фільтрувати вибір книг за допомогою саме відгуків — та ж критика — , а не за рейтингом. Бо рейтинг дуже часто занижали з коментарями типу «принизливо не на перших ролях жіночи персонажі», або «нема темношкірих персонажів». Чи багато людей можуть підняти рейтинг через наявність персонажа гея, а книжка — гівно.

Необязательно литературный, но эта профессия как раз процветает. Кураторы плейлистов, обзорщики фильмов, тулов, чего угодно. Уже хватает и обзорщиков обзорщиков.

Количество контента растет в геометрической прогрессии, и проблема discovery становится в полный рост. Проще найти кого-то, чьему мнению ты будешь доверять и переложить задачу на него, чем разгребать груды самому.

Проще найти кого-то, чьему мнению ты будешь доверять и переложить задачу на него, чем разгребать груды самому

І тут на сцену виходить чатджпт...

є ще і кіно, театральний, музичний та навіть і кулінарний
це не зовсім порівнювані речі — написання коду це ж не творчість в практично усіх випадках, тим більш якщо йдеться про комерційний код, як і для його оцінювання є визначені об’єктивні показники (складність алгоритму, відповідність паттернам чи результат перевірки лінтером), тоді як критка опирається часто на суб’єктивні оцінки людини.
лудильники, клепальники => слюсарі по металу, писарі => копірайтери, ковалі, кінологи, конюхи, шевці нормально себе почувають, бібліотеки ще залишилися як мінімум в закладах освіти, з усього списку хіба що золотар як професія вже мабуть віджила своє

ось аналогічні професії:
контролер якості на заводі...
пожежний інспектор...
тестувальник?
і т.д.

смисл критики у тому, щоб не пропустити брак, і покращити якість 🤔

От як вийде GPT-5 всі о...їємо.

Комунізм наступить і зможемо зовсім не працювати?

Комунізм то маячня ледарв. Працьовита людина розуміє за силу приватної власності і децентралізованого підприємництва.

Так коли я зможу вже не працювати? Коли ці машини мене замінять? Мій батько ніяк на пенсію не може вийти, на заводі чомусь TensorFlow-Torch-AI-розробники працювати не хочуть.

Зараз запит обробляти дорого. Це оптимізували в останній модельці, але все ще дорого. Вийде 5 — стане ще дорожче. Оптимізують і буде все ще дорожче ніж теперішня моделька. Подивимось на якість яку принесе ця пʼятірка

Так він вже вийшов, просто геометричний ріст в бенчмарках настільки сповільнився, що вони засцяли назвати його іншою цифрою, і викотили жпт-4турбо чи як там воно називається зараз.

От ці заяви Nvidia, OpenAI ...
Це якби CEO CocaCola заявив би «Вода скоро зникне, усі будуть пити колу»

Ну це вже ви самі додумали і гіперболізували.

Правильніша аналогія:
Це якби СЕО CocaCola завив, що народ тепер буде пити менше звичайної води і деякі напої взагалі зникнуть. Власне так і сталося.

пересказывать сплетни/переписывать текст так чтоб гуугл счел оригинальным действительно может аи. Хотя скорее не исчезнут, а будет как у певцов: на одну Леди Гага 1К певиц живущих впроголодь — єффект масштабирования профессии

Іди в сраку, задовбали вже, хайпожери, нароблять фейків на демо, а потім несуть маячню. Засрали весь інфопростір своїм дебілізмом

Но акаунт чатгпт чи аналога, ти, звісно, не видалиш )
І копайлоти всякі з ІДЕ не видалиш )
І знімати будеш на айфончик, а не на зеркалку після якої руками допилювати RAWні фотки

Приклад про RAWні фотки поганий, дуже поганий :D

Ну чому, раніше всі фотолюбителі були з зеркалками, зараз майже всі з телефонами. Тому що обробка алгоритми і АІ роблять такі ж фото, які ти із RAWа витягував, а таскати на шиї пів кілограма і тратити потім ще час на лайтрум — немає смислу. Сам через це все проходив, тому знаю про що говорю.

Звісно професіонали і любителі художньої зйомки ще на зеркалках (беззеркалках вже), але їх небагато.

Ступінь контролю в AI-рішеннях не той, лайтрум це любов, відсутність AI-обробки в випадку фотографій має особливу цінність як в контексті мистецтва, так і документалістики, коралові рифи на айфон красиво не пофоткаєш, ну і ймовірно є ще безліч причин, чому любителі тягати з собою зеркалку і допилювати RAWні фотки, як наприклад я, не відмовились від старих воркфлоу... хіба-що не беручи до уваги AI-тулзи з фотошопу, котрі дійсно круті.

А нинішні фотолюбителі на айфони, думаю, в більшій своїй масі не переходили з зеркалок, а почали використовувати те, що в них з’явилось автоматично і звісно теж видає крутий результат з меншими зусиллями.

Коротше, it depends, але масовий перехід з зеркалок на AI-прокачані смартфони мені не вбачається мейнстрімним, або стосується людей, що мали зеркалку а не мильницю в свій час виключно з причин репутаційних і наявності зайвих грошей :)

Чувак, я не знаю хто ти, копайлот — гівно, і всі деви про це знають, бо тільки збиває з думки необхідністю постійно перевіряти те що він висирає, я його видалив через один день. Найдовше знайомі протрималися рік, потім все одно видалили. Гпт4 не користувався чорт знає скільки часу, тупо нема навіщо. Айфону також нема. Все мимо. І всі ці здогадки звучать як будто розмовляю з тим самим манагером-pr-buzzword-піздуном, який думає що всі юзають хайпові речі, коли на справді
вони не всрались спеціалісту

Чувак, я не знаю хто ти, копайлот — гівно, і всі деви про це знають

survey.stackoverflow.co/...​k-with-ai-dev-worked-want
survey.stackoverflow.co/2023/#ai

Більша половина респондентів використовують один із, більша половина із тих хто використовує, використовує копайлот

70%+ тих хто спробував копайлот задоволені ним і мають намір далі використовувати, інші 30% скоріше всього пересіли на інші тулзи, їх зараз багато розвелося, не копайлетом єдиним як це було 2 роки назад

І копайлот, не безкоштовний

я його видалив через один день

У мене пішло 2 тижні на те, щоб адаптуватися до нього, зрозуміти як він працює, які у нього можливості, перед тим як почати получати кайф від користування. А він через день видалив, лол.

Це ж просто автокомпліт на максималках, що може не подобатися, ти ще скажи що без автокомпліта кодиш, в блокноті і без ІДЕ.

І всі ці здогадки звучать як будто розмовляю з тим самим манагером-pr-buzzword-піздуном, який думає що всі юзають хайпові речі, коли на справді
вони не всрались спеціалісту

Статистика говорить про обернене. Але ж навіщо тобі факти і статистика, у тебе ж своя є, раз ти сказав що говно, значить «всі знають що говно».

Взагалі, по стилю спілкування можна діагноз вже ставити ).

Та ладно, gpt вміє писати скрипти автоматизації, які самому нудно. Прямо сьогодні робив, правда, я мав йому вказати, що використовувати (expect), і що перевіряти, але нудну роботу зробив за мене.

I want AI to wash my dishes and clean my house so that I can focus on interesting stuff, not AI doing interesting stuff so that I can wash my dishes and clean my house ©

You just haven’t tried doing interesting stuff together with AI

Підписатись на коментарі