ІТ-курси чи самонавчання: що обрали для себе ви та чому?

Розкажіть, який формат для вас комфортніший: курси чи самонавчання? Які плюси та мінуси бачите в кожному з варіантів?

Можливо, вам важко довіряти ІТ-школам? Або ж у вас є теоретичні прогалини, тому що всі знання здобували на власній практиці? Поділіться власним досвідом у коментарях 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вітаю! У продовження теми статті ділюся також посиланням на безкоштовний курс англійської для технічних спеціалістів www.udemy.com/...​rofessionals-intermediate . Наразі доступний лише один модуль. Протягом наступного тижня вийде другий модуль «Як підготуватися до демо з англомовною аудиторією». Сподіваюсь, буде корисним!

Спочатку було самонавчання по книгам, потім курси, а зараз статті, документації та Codecademy. Останній подобається тим, що можна із самого початку отримати практику з новою мовою в стислому форматі.

Найменше сподобались курси, може мені просто не пощастило з ними. Найкраще мабуть було б навчатись на стаціонарі в університеті та додатково читати якісь лекції по певному домену.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Самонавчання, коли виникла потреба у програмах-утілітах, які були б для мене зручні.
Грошей на курси не було.

Ну... самонавчання це трохи неправильне слове. Скоріше тренування, бо програмування воно більше навичка, як біг, а не знання. А тренування це така справа, де треба самому, за тебе тренуватися не дуже вийде.

IT-школи? Їм треба продати контент. Бо інакше до них не прийдуть. Тому вони намагаються відповідати очікуванням учнів. Але очікування учнів хибні, бо інакше вони б освоїли й без курсів. Замкнуте коло.

Або ж у вас є теоретичні прогалини

Так, погано знаю теорію категорій, але на яких курсах її викладають? Як раз у книгах є усе, а на курсах...

Іноді під настрій та подивитись щось новеньке:
Laracasts

Онлайн-курси в самостійно визначеному темпі (self-paced) як то на навчальній платформі edX.

Практичні навички використання в AI дозволили привернути увагу OpenAI навіть з рівнем ліцею

Курси — на початку карʼєри (перші 5 років)
Тепер — лише самонавчання.

чому не класичне — кого ти любиш більше, тата чи маму?

Раніше обрав курси і не жалкую бо отримав базові знання, зараз — самонавчання здебільшого на Udemy

З власного досвіду, таскав, скачував регулярно усяки книжки з програмування з 7 років — нічого не розумів, й був впевнений що програмування це щось скучне для задротів (можливо воно так і є, ха, але я точно думав що воно не для мене).

Процес пішові тільки коли в школі програмування почали викладати, й я зрозумів якісь основи, типу що таке змінна, if, while, алгоритми, вказівник, памʼять, та й взагалі яку програму відкрити, яку кнопку клацнути щоб воно запустилось. Далі вже 90% моіх знань — це самонавчання, 10% може універ якусь базу дав.

Тому я вважаю що якісь курси щоб просто вкатитись в основи, почати просто орієнтуватись в айті — це дуже хороший варіант. Хоча часи змінились, зараз повно матеріалу в інтернеті, які й цю базу можуть дати.

Але поки ви не вмієте в самонавчання — ви не розробник й крапка. Бо вся суть айті роботи в тому щоб «розібратись що це за хрінь й як заставити її працювати», бажано щоб ще й відповідало якимось стандартом якості які часто теж самому теба зрозуміти — ніхто вам курси на ваші таски робити не буде.

Якщо не щось специфічне, то online курси на Udemy це золота жила. Особливо з їх постійними скидками. Якщо не технічні теми, то іноді буває ще залітає LinkedIn Learning. Pluralsight якось не зійшов.

Люблю курси на udemy, за копійки отримуєш якісні структуровані знання. Зараз, наприклад, для фану і щоб вивчити нову мову проходжу там курс по Пайтону, буткемп на 100 днів. Дуже подобається форма і подача матеріалу.

Самонавчання, на курси грошей ни назбираєшь.

Дуже добре тебе розумію. No rest for the wicked.

Іноді вдається отримати гроші на навчання в компанії, як предмет релевантний. Але завжди не просто.

Навчався тут: dou.ua/...​enta/articles/it-in-army
У мене проходять інтернатуру випускники курсів, де саме — не скажу.
Так ось — основна проблема, це повна відсутність бази для роботи з реальними проектами. Такі прості завдання CRUD-рівня як пагінація, експорт/іморт, ітд — проблема. Тому що на цих курсах здебільшого вчать як повторювати натискання кнопок у потрібній послідовності з видосика в LMS, щоб отримати очікуваний результат.

Пробував декілька платних курсів від українських шкіл- незадоволений, десь на троечку все

Самостійне навчання це топ, особливо з гарною книжкою а не з незрозумілим типом з жахливим акцентом/ мікрошрифтом на екрані з ютуба

ПС
Гарні блогери є, але це дуже рідко буває
Якщо хтось має гарні рекомендації по PySpark, Data Modelling і взагалі DE на Azure то буду вдячний

А яких саме шкіл та курсів, як не секрет?

Курсів на Udemy достатньо, всього за 12 доларів по розпродажу. Ось тільки що купив 2 курси: React та Angular. Шо ще треба? Тільки терпіння, та електрика.

Безумовно курси потрібні, за підручниками самостійно можна хіба що вивчити Core, або якісь окремі речі. На YouTube як правило тільки частина чогось викладається, а все, що важливіше — це за посиланнями під відео за гроші.

Глобально для розуміння ситуації та можливостей, потрібні курси.

Наприклад, людина яка подивиться твій код та дасть фідбек.
Я теж іноді беру курсі на Udemy — здебільшу, нажаль, досить низька якість матеріалу і відсутність зворотнього зв’язку.

Так, є таке. Особливо це проблемно коли версія, яка використовується в курсі, не збігається з поточною/новою, виникають проблеми із запуском коду. Але ці проблеми зазвичай швидко вирішуються за допомогою пошуку Google або ChatGPT.

Але на Udemy це все одно набагато дешевше і швидше виходить, ніж записуватися на реальні курси в Україні в якусь IT школу. Я раніше ще купував курси з java та мікросервісів, до цього Core та SpringBoot намагався вивчав за книгами.

Угу, зайшов на Udemy. Ввід у строку пошуку Agda, отримав:

Showing results for Ada
Search instead for Agda

Рілі? Ну давай подивимося, що там є по Ada, раз ви так хочете. Може SPARK? Верифікація коду?

Hello pals. My name is Nancy Ada. I’m from Nigeria

І там можна отримати теоретичні знання???

Проходити платні курси від розрекламованих українських псевдо академій — це ознака відсутності вміння гуглили та навіть шкодить кар’єрі

Є дуже багато якісних безкоштовних курсів, прикладу ютуб-канал freeCodeCamp.org та збірки публічних безкоштовних курсів на GitHub-і від провідних університетів світу:

Є переклад найпопулярніших курсів на українську мову й також доступні безкоштовно
Для початківців найкращим курсом буде CS50 від Гарварду, також безкоштовно

Ще є roadmap.sh — це дорожня карта, які теми треба знати для різних напрямків розробки

Це все були стандартні рекомендації, я переважно дивлюсь курси на LinkedIn Learning та англомовних ютуб-блогерів, які розповідають про нові технології

Це все питання часу який ти можешь цьому приділити. Не розуміючи предметну область велике питання що гуглити і як відрізняти релевантні матеріали та не дуже релевантні. Так, ти згадав і готові курси і роадмапу. Інформації багато. Людині яка ще з цим всім не знайома важко у цьому морі інформації розібратися. Чи можна розібратися самотужки? Можна. Але то займе більше часу і буде менш ефективно, ніж з допомогою викладачів та у колаборації з іншими студентами.

З викладачами від ІТ-курсів то гарантовано будуть великі витрати грошей, без гарантії, що вдасться здобути знання, тому й рекомендую починати з безкоштовного курсу від Гарварду CS50

Після CS50 буде дешевше знайти ментора, ще змінити ментора пару разів, ніж переплачувати розрекламованим ІТ-курсам

Питання у тому скільки часу то потребуватиме у порівнянні з курсами.

У курсу CS50 є сторінка FAQs, в кінці якої є графіки для розуміння складності кожного тижня та відповідно витраченого часу

CS50 можна вивчати у своєму темпі, а на розрекламованих платних ІТ-курсах потрібно рухатись у темпі всієї групи

Відповідно, скільки часу то потребуватиме, залежить від самого студента, але важливо розуміти, що CS50 можна вивчати з нуля, а йти на розрекламовані платні ІТ-курси з нуля то вже програшна стратегія

А, ще з кумедного: більшість українців все ще не знають англійську на достатньому рівні. Я колись робив досить популярний журнал з переводами актуальних статей саме через це. І ситуація, хоча і поліпшилася за останні роки, але проблема навіть близько не зникла.
Локальні курси все ж Українською.

Доречі, потенційно деякі з курсів можуть бути зараховані «справжніми» університетами.

Хороший вчитель не значить хороший і досвідчений спеціаліст, бо хорошим і досвідченим зазвичай є чим по життю зайнятися.
Також поки ти сам не почнеш розбиратися самостійно — кіна не буде.

Так, є. Але чому б не навчанням?

Якщо є натхнення та мотивація платні курси непотрібні. Є достатньо безкоштовних матеріалів щоби опанувати базові навички

Потрібен ще час. Його зазвичай мало і не дивлячись на мотивацію зазвичай пріоритет навчання недостатньо високий щоб присвятити йому весь час світу. Тому мають сенс курси: де інформація структурована і є програма яка допоможе набути практичні навички.
Ну і ти вірно кажешь: базові. Щоб рухатися глибше може допомогти досвідчений викладач.

А на платні курси час не потрібен ? Ще не потрібно віддавати 1...2к$ ? Вхід в ітшечку через ’формошльопство’ поступово закривається, поріг входу потребує вже концептуальних знань CS , які на більшості курсів не вивчають

На платних курсах ти отримуєш добре структурований і подібраний матеріал, практику яку тобі організують та результати якої перевірять і доступ до викладачів, які можуть допомогти, коли щось не зрозуміло.

Так, це все теж потребує часу, мотивації та зусиль, але менше ніж коли все робиш самотужки.

Що таке «формошльопство»?

Що до концептуальних знаннь CS, не певен що згоден. Коли мова про фронтенд, то це тобі знадобиться вже на тому рівні коли тобі цікавий FAANG перш за все. CS не вивчають на курсах здебільшо з тієї причини, що нема попиту. Ну і є заклади, де вивчають. Покопирсяйся в бібліотеці курсів Прожектора, наприклад. Щось там було.

Так дійсно на курсах ’отримуєш’ а засвоюєш тільки малу частину, тому що ’перетерли та положили у рот за твої гроші .
З цім успіхом можно завантажити план навчання в чат жпт та отримати роад мап та ще перевірку завдань з роз’яснення майже безкоштовно
Другий момент- Яка зараз конверсія (працевлаштування в перші місяці після курсів ) по випускникам- біля 5-7%? . Які курси інформують про це на першому занятті,? А про стан ринку ІТ (для джунів інтернів )хто говорить ?

Так я мав на увазі фронтенд зі всіма цими новими хайповими штуками . Мабуть по фронтенду мабуть конверсія ще меньше.

Коли ти вмотивовано самостійно ’лупаєш цю скелю’ по краплині, з потом, біллю та нервами, знання більш мають цінність.

Знати один два фреймворки вже недостатньо, бізнес вимагає вчитися швидше та закривати нетипові задачі. T-shape це вже не тільки про фаанг-це вже про стандарти в отраслі.

І в цьому контексті традиційних ІТ курси вже виглядають як динозаври процесу навчання.

Так дійсно на курсах ’отримуєш’ а засвоюєш тільки малу частину, тому що ’перетерли та положили у рот за твої гроші .

Те що ти засвоюєш, то вже твоя власна відповідальність. Тобі не здається що виходить так, що ти лаєш навчальний курс через недолік окремого студента?

Так, це відповідальність та критичне мислення — вчитися самостійно онлайн на перевірених майданчиках та мати по закінченню сертифікати міжнародного рівня або за неадекватні гроші без гарантії повернення

Зазвичай сертифікати платні і коштують досить дорого.
Не певен проте чи вони мають вплив в процессі пошуку роботи.

З цім успіхом можно завантажити план навчання в чат жпт та отримати роад мап та ще перевірку завдань з роз’яснення майже безкоштовно

Я експерементую з чат жпт як вспоміжним інструментом для перевірки завдань чи створення тез, але на сьогодні жодна з моделей не може самостійно дати достатньо добрий результат. Нажаль.
На додаток, генеративні моделі схильні до галюцинацій. Досвідчений спеціаліст може зрозуміти коли отримав маячню, студент — маловерогідно.
Я б не став покладатися в вивченні нової сфери знань на генеративний ші.

Є багато онлайн курсів, льорн-комьюніті та матеріалів безкоштовні або за символічну плату.

Так, настільки багато що неможливо зрозуміти що тобі треба чи якість тих курсів.

Якщо незрозуміло що хочеш,то немає сенсу взагалі щось робити, бо що б ти не робив це буде незрозуміло для чого ти це робиш

В тебе є персональні цілі, які змушують тебе щось робити: хочу багато грошей щомісяця, хочу працювати сидячі вдома без втрати заробітка. А ось що саме тобі для цього потрібно, якій роадмап пасує, які навички, якій досвід — велике питання.

Яка зараз конверсія (працевлаштування в перші місяці після курсів ) по випускникам- біля 5-7%? . Які курси інформують про це на першому занятті,? А про стан ринку ІТ (для джунів інтернів )хто говорить ?

А чи ця конверсія репрезентативна і відображає якість курсу? Багато людей йдуть на курси щоб наприклад краще розуміти межеві теми, як то дизайнер слухає курс по фронтенду щоб краще розуміти як працюють з тим що він зробив, чи, навпаки фронтендер слухає про дизайн та класичну типографіку. Ці люди не планують змінювати роботу. Ще є дуже великий сектор едьтеймент, коли на курси йдуть для розваги. Так, так є і часто курси конкурують ... з нет фліксом, як не дивно. Цей сектор теж не змінює роботу. Ну і, нарешті, чи обіцяють курси працевлаштування? Більшість — ні. Але часто можуть бути у цьому корисні, наприклад якщо є практичні завдання від реальних компаній. В цьому випадку є верогідність подальшої співпраці якоїсь кількості студентів. Чи є програми інтернатури після курсів.

Тут великий спектр підходів і можливостей, але я б поостерігся ставити знак рівності між працевлаштуванням після курсу і його якістю.

Наприклад як я прочитаю тобі курс по html, то ти будешь добре його знати і вміти застосовувати на практиці. Але цього і близько недостатньо для працевлаштування.

Доречі, тема працевлаштування зазвичай на курсах проговорюється. І на початку, і на прикінці курсів. Але звісно залежить вже від конкретного закладу.

А чиє статистика про ’краще розуміти ’ яка там частина просто заплатити та прослухати ? Бо я бачу рекламу про іт курсі — стань розробником, стань аналітиком, стань .. ще... за 6міс та отримай 1к $ зп
Мені щось дуже важко уявити, що б дизайнер або б аналітик з досвідом роботи йшов на платні вітчизняні розрекламовані курси , тоді як є популярні перевірені майданчики (курсера, лінкедін,юдемі інш.)

А як ти собі таку статистику уявляєш? Кожні курси збирають її мабуть в тому чи іншому вигляді, але вона не публична, частина фінансової таємниці.

Публічна, менше 10%, ось

На головній сторінці ІТ-курсів зазвичай першими закріплені найпопулярніші напрямки де найбільша конкуренція тому випускникам працевлаштуватись ще складніше

Скільки знайшли роботу після держпрограми IT Generation. Невідомо скільки її взагалі шукали.
Невідомо скільки людей які почали курс насправді його пройшли (закінчили).
Невідомо кого туди набирали.
Невідомо які були проблеми у цій програмі.

Ти намагаєшься по одній нерепрезентативній цифрі з однієї навчальної програми судити про всі. Це так не працює.

Розрекламовані платні ІТ-курси приховують число працевлаштувань, працевлаштовуються одиниці, тому показую цифру, яка є доступною

На мою думку, цих результатів «IT Generation vs реальна робота. Випускникам яких шкіл вдалося працевлаштуватися після проєкту — детальна статистика» достатньо, щоб зрозуміти, що навчання на платних ІТ-курсах то програшна стратегія для початківців без грошей

Але вона нерепрезентативна.

Справжня статистика може бути ще гіршою, мені цих результатів достатньо, щоб популяризувати CS50

CS50 гарні, хто б сперечався

Коли ти вмотивовано самостійно ’лупаєш цю скелю’ по краплині, з потом, біллю та нервами, знання більш мають цінність.

Коли в тебе двоє дітей яких треба годувати, в тебе дуже обмежений ресурс лупання скель. Ти потрібен планувати і рухатися швидко та обережно.

Так дійсно треба взяти кредит на 2к $ і піти на курси де взагалі ніяких гарантій

А яких гарантій ти очікуєш?
Засвоєння знань та отримання навичок? Працевлаштування в FAANG? Так не буває. Це твоя відповідальність.
Гарантовані доступ до добре структурованих матеріалів, до отримання фідбеку та час викладачів. А як ти з ними скористаєшся — то вже твоя відповідальність.

Курси та викладачі можуть дозволити тобі рухатися швидше ніж не структурований безлад постів та книжок з гугла. Але рухаєшся в обох випадках всеодно ти. І все впирається в твою мотивацію та час, який ти можешь та бажаєш цьому приділити.

Про який

не структурований безлад постів та книжок з гугла.

мається на увазі ? По майже кожному напряму є вже готові роадмапи в рамках якиз можна знайти безкоштовні та умовно безкоштовні актуальні курси . Про актуальність інформації в платних курсах це окрема тема -я проводив неодноразово співбесіди випускників.

Коли ти починаєш вивчати якусь сферу ти зазвичай не можешь зрозуміти що саме тобі потрібно щоб досягти твоїх цілей. Не можешь відрізнити добрий роадмап від маячні.
І велике питання чи в безкоштовному комьюніті тобі дасть пораду що до цих матеріалів кваліфікована людина, дурень чи троль. Відрізнити їх коли ти не розумієшься на предметі важко.
Коли залучені гроші, на мою думку, мінімальна відповідальність та кваліфікація людей, які тобі радять будуть вищі. Це збереже час і мотивацію.

Якщо є сумніви щодо нової сфери — для початку можна купити та прочитати відповідні книги .’ваш кеп’

Відповідні книги які тобі рекомендує тобі роадмап? ... оh wait...

Цікаво скільки книг потрібно прочитати і скільки часу на це піде?
Доречі я ось в компанії влаштував гільдію і скидаю профільні книжечки туди щопонеділка (та статті по средам).
Знаєш скільки книжочок прочитали? Жодної.
Не применшуй складність читання книжок і потрібний на це час.

Питання було не про ’читати не читати’ а про те як обрати роадмап в сфері про яку нічого не знаєш , і рішення на поверхні -почати занурюватись в це. І все. За тиждень два буде відповідна уява наскільки це цікаво. Не потрібні ніяких курси з викладачами випускниками ціх курсів

Коли в тебе двоє дітей яких треба годувати, в тебе дуже обмежений ... ресурс

... взяти кредит та піти на платні курси це по твоєму самий оптимальний варіант?

Про «взяти кредит» тут розповідаєш тільки ти. Я про це нічого не казав.
Оптимальний варіант має обирати конкретна людина в залежності від особистих обставин та уподобань.
Але точно не варто ультимативно казати, що самонавчання — найкращій вибір. Це не так.

Тільки самонавчання гарантує результат. Як по іншому, що в іт курсах немає завдань для самостійного опрацювання?

Бгг. Я б сказав що самонавчання закінчується нічим набагато частіше ніж навчання з викладачем та програмою.

Так . Я багато зустрічав людей які ’дуууже хотіли та не шмогли’, одні залишили 1..2 к$ та потратили час , інші потратили тільки час.

Тут варто порівняти час якій люди які змогли витратили навчаючись самостійно і який з добрим викладачем та программою.

Доречі, порівнюючи час який втратили ті, хто не змогли, варто мати на увазі вартість часу цих людей. Може статися, що ті хто пішов на курси з відомою, відносно невеликою довжиною втратили набагато менше, ніж ті, хто самостійно в цьому копирсався набагато більший проміжок часу.

Час коштовний і невідновлючаний ресурс.

T-shape це вже не тільки про фаанг-це вже про стандарти в отраслі.

Не бачу цього навіть на сеніор позиціях.
Ти б здивувався що я чув коли проводив інтервью в амазон, наприклад. Матінко моя рідна. Ти дуже добре думаєш про нашу отрасль.

Не знаю що там в інтерв’ю та де . Мені постійно прилітають задачі за скопом мого базового скілсета

Радий за тебе. Але на ситуацію це ніяк не вливає.

Підписатись на коментарі