Потрібна допомога з упс для роутера

Вітаю, друзі. Нещодавно загорівся зробити собі упс для роутера на час відключення електрики. Роутер у мене на Wi-Fi 6, споживає 12V 2A. Я відрубив 2.4 складову, але все одно від павербанка з повишайкою працювати відмовлявся. Та і не хотілося через павер банк робити, хотілося щоб не ізнашувалося. Тож постало питання зробити по-людськи. Тим паче був час і натхнення. Знайшов в інеті отаку платку UPS, побачив що ніби мій роутер має витягувати. Хотілося зробити на збірці мінімум 2s3p 18650 Li-ion, щоб вистачало на 4-5 годин, коли світла немає. Спочатку зібрав все по схемі як на скріні, але без БМС плати. Все працювало як я очікував, єдине що УПС плата пропускає ток біля 1А (наскільки я зрозумів), і тому за період коли електрика є, батарейки не встигали зарядитися. Тому я подумав чому б до всього цього не під’єднати у паралель БМСку та, заживлювати від неї додатково. Але з підключенням цієї бмски у мене стало якось дивно все працювати. Струм почав скакати, індикаторний діод з УПС плати почав блимати. І тут я зрозумів що щось не так. Можливо треба десь діод поставити, адже струм може гуляти у протилежному напрямку, може ще щось. Я у цьому доволі слабо розуміюся, тому хочу проконсультуватися тут. Може хтось підкаже що на схематиці не так. Заживлювати я думав або через DC або USB-C. То по суті два входи.

Схема збірки:
Схема збірки

Посилання на комплектуючі:
1) УПС плата
2) USB Трігер
3) BMS 2S
Якщо треба ще щось — кажіть, докину.

Я початківець у цій справі, можу не розуміти якихось базових речей. Буду радий будь-якій критиці\пропозиціям. Дуже дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А пан знає, що пан робить то не правильно?
Пан знає — пан має час і натхнення 😅
Нахіба такі страсті a.co/d/00fU8DHO ?

Ми всі робимо помилки, коли навчаємося. Що поганого що я хочу навчитися чомусь новому?
За посилання дяка.

Ну з вашими навиками якщо шо там банки заміните 😅 Бо у мене там вроді самсунь, але життя бентежне 🤣

Ужас, купи себе вот такую штучку за 20 евро и не страдай фигней:
www.suntech.cz/...​i-ups-12v-1a_d586846.html

Отцу купил, год полёт нормальный

А, вижу, 2А надо. Имхо намного проще роутер на 1А взять

дуже сумнівна порада...скільки роутер від такого девайсу проживе?

5-7 часов в зависимости от аккума. Плюс аккумуляторы можно менять, т.е. держать пару запасных если прям надолго свет отключат.

Ну там спочатку метеостанцію чи радіоприймач зробити

Зазвичай, спочатку роблять блок живлення.

якщо Вам неважко, можете будь-ласка ще розказати що можна зібрати, щоб просунутися у розумінні еклектроніки? Я вже закінчую книжку «Make electronics» Чарльза Платта (arl.human.cornell.edu/...​cs/Make — Electronics.pdf). Хотілося б мати якусь дорожню мапу що можна зібрати щоб навчитися цьому більше.

Я більше теоретик (за освітою), ніж практик, тому слушної поради, нажаль не дам.

Мені здається, що тут як і усюди — варто робити прості (элементарні) речі з компонентів, де ви повністю розумієте як вони працюють.
Але ви пробуєте збирати схему з готових (складних) компонентів — тут легко спіткнутися, бо компонет складний, і може працювати не так, як очікуєте (і ви не зрозумієте чому)

Пожежу можна і з батарейкою створити, якщо дурень.
А так, технічно, блок живлення — набагато простіше за радіоприймач.

Купіть готовий упс на розетці: hard.rozetka.com.ua/ua/437879270/p437879270 і замініть там батарейку, там 18650×4 здається, викиньте її і поставте свій холдер. Хоча, з коробки вистачає на 4-5 годин роботи домашнього роутера і медіаконвертора. Але елементи 18650 там гівно і іноді, в залежності від постачальника, — виходять з ладу.

Або, якщо вам хочеться секаса — я б викинув бмс і поміняв би модуль упса на щось з фастчарджем. Краще — один на один девайс, інший на другий(у вас там просто 2 виходи). Бо щось інше сказати важко, так як схемотехніка цих модулей невідома.

А так — ви молодець, бо не всі навіть будуть намагатись зробити.

Так, я розумію що купити простіше. Але я хотів чомусь навчитися. Розумію, що це небезпечно, але я прочитав як треба поводитися з літій-іонами, міряю напругу на всіх елементах, перевіряю температуру. Дуже Вам дякую за підказку. Буде час, пошукаю якісь з фастчарджем. Правильно розумію, що треба шуками саме упс плати з фастчарджем?

Якщо дуже хочца, Але руки не дуже з паяльником — спробуйте замовити цей девайс
a.aliexpress.com/_Ezo6HUf

я думав про цю платку, але вона мені не дуже підходить по потужності і об’єму акумів. Але дякую. Із паяльником як раз більш-менш

у мене стало якось дивно все працювати

Ваше щастя, що в БП тільки 3А було. Може краще купити нормальний повербанк з PD на 45w?
Для заряду TP5100 треба (можна ставити в паралель декілька), але спершу на кожній випаяти один з двох шунтів-резисторів щоб зарядний струм був на 1А, а то при 2S згорить, і потім перемичку запаяти щоб з 1S в режим 2S перейшло — в даташиті почитаєте.

Ага, цікаво. Тобто ці перероблені TP5100 в паралель я ставлю замість БМС у моїй схемі?
А рахунок паверабанку, то, якщо я правильно розумію, то напряму через банк тримати роутер — це вбити банк за 1-2 роки. Хотілося щоб рішення переключало і не знашувало аккум.

Тобто ці перероблені TP5100 в паралель я ставлю замість БМС у моїй схемі?

Ні в якому разі не замість. TP5100 це контролер заряду 1-2S, додаткові 1А до 1A зарядника на UPS, BMS то BMS, без неї взагалі до літія не треба підходити. Вхід TP5100 до 12v БП, вихід до + входу/виходу 2S BMS, землю GND TP5100 до — БП.

А рахунок паверабанку, то, якщо я правильно розумію

Як пошукати, то там є павербанки PD/QC з наскрізною зарядкою, тобто як UPS. Є UPS для роутерів в китайців, який бажано купити та не випробовувати долю :) Як зарядного струму мало, то і там можна додати TP5100, бо скоріше за все там теж 1-2S.
www.aliexpress.com/...​tem/1005007210527652.html

Я читав про саме ці упси доволі багато нехороших відгуків. А так, щиро дякую.

А там 8800 чи 10000:
1. на 3.2 вольта
2. по заявках самих чесних продавців з Алі 😅 При найкращих розкладах у вас буде 32Wh що є не серйозно за ті гроші які за них деруть в Україні 🤦‍♂️

Ну акумулятори там треба міняти там 20-25вт*г, з розбірок куди кращі. Ясно що в девайс за 20$ не покладуть нормальні банки по 3400мА, кожна з яких по 4$ в самих китайців
www.youtube.com/watch?v=_oMRzFp8ZFA
Можна ще глянути даташит на мікросхему заряду на UPS тої плати, можливо з неї вижато не все і вона може трохи більше видати чим 1А, якщо резистори змінити.
ae01.alicdn.com/...​4697a33228944af38603A.jpg

Я теж так думав, але так і не знайшов щось схоже на даташит.

Літій дуже круто горить!

Можна купити УПС на свинцевих акумах(бюджет до 2-2,5к гривень, УПС+акум 7-15Аг). Але в поточних відключеннях він вже не витягне бо в нього струм заряду малий і коли після 7 годин блекауту світло дають на 4 години то він не встигає зарядитися.
Самий мабуть ідеальний варік це УПС на LiFePo4. Ці акуми можна заряджати током до 1С(рекомендований 0,2С). В них 3000циклів. Їх використовують провайдери для живлення свого обладнання.

LiIon горить зазвичай при механічному пошкодженні батареї. Що не юзкейс в данному випадку, але так — у ДСНС рознарядка його навіть не намагатись тушити)))

і горить коли напруга перевищить допустиму.

Оце у вас багато вільного часу та наснаги. Оці товариші роблять топ упси на 60-90Вт і нормально працює з lifepo купіть та радійте proline.biz.ua

Так, але струм заряду лише 2А

Як зазначив коментатор нижче, купіть готовий упс і не морочте собі голову. Наприклад, ось такий. Особисто ним користуюсь. Підключений роутер і оптичний конвертер. На три години вистачає легко (на довше поки не вимикали), за три години до наступного вимкнення заряджається до 100%

Наприклад, ось такий.

у ТС’а роутер 12V 2A, т.е. на 24 ватт. А ваш ups всего на 18 ватт, будет греться.
Я например пользовался
voltmarket.ua/...​ion/gv702upsdc18100w22902
(до того как обустроил нормальное энергообеспечение на всё жильё)
Проблем не было никаких.

У мене MikroTik hAP ac2 + ONU на одному 12В порту цього упса висять. Все працює ОК і не гріється

Ставте нормальний промисловий ДБЖ з виходом на 12 вольт типу такого meanwell.kiev.ua/...​4313714-drc-60a-mean.html зі свинцевим акумулятором на 7 або 17 Аг, і це буде самим надійним і безпроблемним рішенням.
А по цій саморобці, проблема у тому, що BMS — це штука, яка просто включена, або виключена, в залежності від того чи напруга на банках і струм заряду-розряду в нормі. BMS не вміє ні обмежувати струм, ні перетворювати напругу, і з 12 вольтами на вході і 7-8 на банках це добре, що ще нічого не згоріло...

Дуже дякую! У мене є джерело резервного живлення. Але коли зникає світло, то треба перетикати вилки, що перезавантажує роутер. Проблема звичайно не з критичних, але хотілося для роутера зробити щось більш-менш бюджетне, щоб роутер не перезавантажувався. Але можно і перетикнуть. Хотілося якось прискорити зарядку батареї, але, походу, у цій збірці це не так просто. Схоже, рішення просто лишити плату УПС, і забрати БМС. Дякую ще раз!

На вхiд AVR I вiн сам перемакати буде вiд мережи до резерву.

Підписатись на коментарі