Як додати платіжну систему на сайт без ФОП?
Доброго дня. Хочу запитати, чи є можливість додати якусь платіжну систему на сайт, але так щоб ця платіжна система не вимагала реєстрації ФОП?
Історія у мене така, що я захотів робити інтернет-магазини для знайомих, і порядка
Я почав робити сайт з використанням технології asp.net. Взяв простий хостинг на ukrline. Здається, досить все доступно, краще ніж php+mysql хостинги (хоч трохи дорожче, на якісь сотні гривень, але воно того варте).
Знайомим треба було зробити інтернет-магазини для: продажу якоїсь їжі (типу для ресторану), для продажу продуктів їх творчості (наприклад, їх музики, дисків чи концертів, чи курсів з йоги тощо, чи продажу їх книг — паперових чи електронних), для продажу їх послуг (для центру психології, з різними спеціалістами з езотерики, таро, астрології, профорієнтації тощо), ігор, ну і плюс статей на сайті тощо.
Поспілкувався зі знайомою, яка уже має свій інтернет магазин на «prom.ua», особливо з приводу платіжних систем, ну і я вирішив спробувати додати за аналогією платіжні системи й на свій інтернет-магазин.
Спочатку я спробував WayForPay. Здається, що все просто, додав кнопки для покупки на сайт, і дійшов час активації. Я зробив сайт, на якому розмістив для продажу книги. І от звертаюся, значить, у службу підтримки WayForPay для активації платіжної системи, а вони мені кажуть: «вибачте, але ми не працюємо з продажем книг». Старався, писав код, і тут тобі на — ми з вами не працюємо. Хоча, до речі, я бачив сайт на якому таки продають книги через WayForPay. У мене склалося враження що це не дуже чесна організація. Також людина, для якої я робив цей сайт, коли побачила що WayForPay просить код банківської карти (CVV код) і запитала «а хто вони взагалі такі?», я також засумнівався що з ними щось вийде.
Далі я спробував LiqPay від ПриватБанку. Ну, думаю, хороший, наче, банк. Такий популярний. націоналізований, правда. Ну, зате є платіжна система. Прямо від банку. Чому б не спробувати? Додав на сайт код кнопок для купівлі через LiqPay, і от уже задумав активувати платіжну систему. Та й тут все виявилося не просто. Мало того, що довелося зареєструватися як ФОП, і платити щомісяця за LiqPay, так ще й вони попросили якісь документи. Ну типу «договір про купівлю-продаж», «договір на постачання товару». Тощо. Що за єрунда? У мене є клієнт — людина яка сама написала книги, має їх у електроному вигляді і паперові (надруковані), який нам треба підписувати договір самим з собою? Останній раз у відділенні ПриватБанк вони мені взагалі сказали «ну можете фіктивний договір якийсь підписати». Все це ускладнювалося тим, що треба було додавати якісь сторінки на сайт типу «умови повернення товару», і ще якісь бюрократичні штуки.
Тобто виглядає так, що вони «вручну» дивляться, заходять на сайт, і потім просто вирішують, подобається їм він чи ні, і з цієї якоїсь суб’єктивної не об’єктивної причини вирішують, чи можна сайт активувати чи ні. Це дуже дивно і мені не сподобалося. Це особливо стосується WayForPay та Raiffeisen Bank.
Коли у мене нічого не вийшло з WayForPay і LiqPay, я вирішив спробувати варіант з Raiffeisen Bank — їх Shop-Express. Але це виявилося ще гірше, ніж з ПриватБанком чи WayForPay. Вони подивилися сайт, сказали «а хто це взагалі така, що вона от написала книги і продає їх»? Ну взагалі жесть. Я кажу, це вона просила щоб я їй зробив сайт. От дивіться, є на інших сайтах піратська версія її книг (напевно на російських сайтах), і ми хочемо це виправити. Райфайзен виявився таким, що не має нормальної платіжної системи. У них взагалі здається відсталий технічно банк. Хоча їм порядка 100 років (Райфайзен банку), але вони досі не пйшли з Росії, тобто вони платять податки Путіну, який потім на ці гроші може убивати українців. Райфайзену я сказав «до побачення». навіть не дійшло до купівлі їх Shop-Express.
І от у мене тепер поганий найстрій і мені сумно. Складається враження, що ми живемо у «Совку», де нормальна діяльність організацій (ФОПів) неможлива. ФОПам треба платити податки (ЄП/ЄСВ), але якщо людина нічого чи мало що продала зі своїх товарів чи послуг — то навіщо їй робити ФОП? І складається таке враження, що без ФОП не можливо активувати жодну платіжну систему. Але я маю надію що це не так. Може я чогось не знаю. Може все не так погано. Може є якісь платіжні системи, україніські чи зарубіжні / міжнародні, які не мають ніяких отаких бюрократичних процедур для активації системи оплати на сайті.
Власне, що мені в ідеалі потрібно? Щоб користувач міг зайти на сайт, зареєструватися (я це можу зробити засобами asp.net, аккаунти, зашифровані паролі, це все asp.net вміє сама робити), і отримати доступ до каталогу товарів / послуг на сайті. І в таблиці товарів натиснути на кнопку купити. Перейти на сайт платіжної системи. Ввести дані своє карти, і щоб було підтвердження від серверу, що оплата пройшла за такий то код покупки, від такого-то користувача. Я маю отримати на сервері асп-нет відповідь від платіжної системи з деталями покупки, і дізнатися що все успішно пройшло (продаж товару чи послуги), і потім відкрити у особистому кабінеті користувачеві доступ до придбаного файлу (книги, статті тощо) для скачування з БД. Наприклад, у мене провайдер інтернету вдома якось налагодив подібну систему: я оплачую за інтернет гроші, і коли все вдалося, оновлюю сторінку в особистому кабінеті провайдера — і він одразу бачить кільки грошей прийшло, і автоматично продовжує послугу надання інтернету.
Тобто хочеться щось подібне. Щоб будь-хто міг поповнити на сайті свій аккаунт грішми, і потім за ці гроші можна було щось купити на сайті — книги, статі, послуги тощо тощо.
І ще одне хочу додати. Щодо податків на підприємницьку діяльність. Десь я чув що у Європі (напевно у Великобританії, не впевнений точно), держава сама виділяє гроші на підтримку підприємництва, і не давить організації податками, а скоріше навпаки — підтримує, дає усі можливості розвитку. Тобто тільки якщо дійде дохід організації до якогось досить серйозного високогоприбутку, тоді вже включаються податки тощо (підхід як з ФОП). Оця українська система так званого загально-обов’язкового державного оподаткування наче й відкладає гроші з ФОПів на пенсії, але на ділі — тільки ускладнює процес запуску інтернет-магазинів. Виглядає так, що багато усяких людей, організацій хоче нажитися на посередництві, як тільки бачить що ви — ФОП. А в результаті відчуття, що ми живемо у СРСР, де заборонена приватна власність (якщо існування ФОП вимагає податків, ЄП / ЄСВ тощо — то це все одно що заборона приватної власності, бізнесу).
Перепрошую, що мене «понесло у філософію». Якщо хтось підкаже як додати платіжну систему на сайт без ФОП (і вкажіть яку саме платіжну систему) — буду вам дуже вдячний, а то я вже задумуюсь ставити хрест на своєму програмуванні — бо занадто багато демотиваторів для досягенні цілей.
21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів