Обговорення літнього зарплатного опитування 2024

Цей топік для обговорення літнього зарплатного циклу. Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.

Зарплати українських розробників — літо 2024

Зарплати українських тестувальників — літо 2024

Зарплати українських PM, HR, DevOps, Data Scientists й інших ІТ-спеціалістів — літо 2024

Докладна інформація з розбивкою за категоріями, містами та досвідом скоро буде доступна у зарплатному віджеті.

Сирі дані завантажимо на GitHub після публікації останньої статті циклу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

між першим і третім квартилями )

Це річними бонусами, преміями чи без?

Чи обов’язково вказувати Скайп у резюме у 2024 році?

Як відсутність особистого життя впливає на переговори щодо зарплати та пошук роботи? Чи можна в такому випадку просити вищу за медіанну зарплату, або ж рекрутер зможе «просканувати» мій емоційний стан?

Чи питають на інтерв’ю про всі 24 патерни з книги «Банда чотирьох»? Як запам’ятати стільки патернів? Ну, чесно кажучи, в роботі я зазвичай використовую десь 3-4 патерни, і то часто навіть не замислюючись, що це саме патерн.

Думаю що люди з топовими зп просто не беруть участі в таких опитуваннях, інакше не пояснити середню зп СТО 5750 :)

Дуже прикро що у категорії Product owner змішані 2 тайтла у один:

Product owner — як роль у скрамі (це видно з зп від 500 дол у дослідженні)
Product owner — як головний менеджер продукту.

Було б класно відокремлювати ці тайтли як уточнення при наступному опитуванні.

А так дуже цікаво, дякую!

спробуємо врахувати в наступному опитуванні. Дякую!

Виклали сирі дані опитування на GitHub: github.com/...​/csv/tree/master/salaries і оновили дані в зарплатному віджеті: jobs.dou.ua/...​024-06&position=Middle SE

забавно, что по распределению зп среди девопсов больше всего тех, кто получает 6.5к+

Справи в фрілансі гірше ніж в держ. компаніях — то пічально

1. Мінімум в зарплаті був в грудні 2016. Це якось було пов’язано з виборами в США?
2. Зарплати в Стартап майже не відрізняються від Продуктова, Аутстафінгова, Сервісна. Але працюват в стартапі вважається принизливо, чому?

працюват в стартапі вважається принизливо

Вперше чую таке.

Це судячи з коментів на ДОУ. В житті ясне діло що ні.

І на ДОУ такого не бачив. Зазвичай тут обсирають аутсорс.

Показово, що в Україні майже не існує такої позиції, як
Principal Software Engineer
www.springboard.com/...​ncipal-software-engineer
Це тому, що на таку позицію промоутять тільки FTE (Full-Time Employee), а отже в аутсорсі і аутстіфі вище синьора рости нікуди.

Ну аутсорсери придумують личкі вищі за сінйора: Chief наприклад.

Так. Наприклад славнозвісний EРАМ придумав для тих, хто не хоче свічатись на B трак (менеджерський) після ліда (A4), ще А5 (Chief Software Engineer 1), А6 (Chief Software Engineer 2) і т.п.

Я якраз в Епамі працював з Chief’ом — Мега крутий дядько, для мене шалений буст в досвіді як в hard так і в soft skills, ну і ще в передбачені де може бути проблеми в майбутньому..

У них на сіньора достатньо три роки досвіду та пройти ассесмент що ну прям зовсім дубовий :-)

Добре що без дурацкої інфографіки де нічого не зрозуміло

В кого є бажання перекваліфікуватись на Go то проводжу консультації за донат в 1024 гривні ($25)
Фахівців Front-end також розглядаю

Домовляємось про консультацію в особистих повідомленнях, донатите, відправляєте квитанцію мені, квитанцію буду перевіряти через check.gov.ua, годинна консультація після 20:00 у будні

Аргументуйте чи це просто спроба зачепити за звичкою?

«Найбільше падіння — у зарплатах мідлів (-$200), у джунів і сеньйорів (-$100).»

Порівнюючи падіння ЗП між різними тайтлами краще вказувати відсотки від ЗП.
Бо -$100 у джунів це зовсім інше ніж -$100 у сенйорів. Бо для джуна — це 10%, а дня сеньйора — це 2%.
Навіть для мідлів -$100 це 8%.

Так що з цих трьох найбільше падіння саме у джунів.

Ще можливо ті з них хто отримували найбільше перейшли у мідлів — статистика це не може ні підтвердити ні спростувати.
Тоді падіння було б не справжнім падінням, може вони навіть стали отримувати більше.

Чекаємо оновлення на вкладці «Заплати» (jobs.dou.ua/salaries)

так, дочистимо усі дані повністю і оновимо незабаром.

Різниця у зп між мідлами та сеніорами все ще величезна, на відміну від, наприклад, різниці між зп сеніорів і лідів. Це пояснює, чому багато мідлів хочуть стати сеніорами (додаткові обов’язки варті додаткових грошей), але мало сеніорів хочуть ставати лідами (додаткові обов’язки зазвичай не варті додаткових грошей).

Неформальний, а реальний лід — значно більш потрібна проекту людина, ніж просто сіньйор == менш вірогідно що Ліда скоротять, якщо проект і порядку і тримається на ньому

Але ж лід може керувати більш ніж однією командою/проектом. Їхня загальна кількість менша. Окрім того, іноді, позиція Ліда дуже сильно відрізняється від сенйора очікуваннями і конкретними задачами які виконуються кожен день (дуже залежить від специфіки компанії).

Хочу зазначити що сеньйор це дуже широка категорія. Часто люди можуть підвищувати свою цінність в рамках цієї лички без отримання іншої посади. В деяких компаніях існують свої внутрішні рівні сенсорів — типу SWE1, SWE2.
Деякі компанії не мають офіційного рівня staff — такі інженери тоді теж попадають в сенйори. Те саме з тех лідами і архітектами — люди що де факто роблять схожу роботу можуть офіційно мати позицію сеньйора.

Причому в Європі різниця між зарплатами джунів і сеньйорів не велика.

Завжди дивувався цьому. Нащо тоді наймати джунів?

Бо компанії треба заслужити щоб туди йшли сеньйори.

не велика.

Не велика а маленька чи навпаки дуже велика

Невелика точно маленька

маленька

Якщо в Україні відношння медіанної сеньйор/джун = 4700 / 935 = 5, то в Європі десь 2 — 2.5 добре щоб було.

Front-end`ам потрібно підтримувати глобальну тенденцію і переходити в Full Stack або вони будуть втрачати в зп.

не дуже бачу сенс вчити ще одну мову програмування, якщо платять фронтам і фул практично так само

Може бути корисним для зростання в Ліда. Для команди з бекенд і фронтенд і native інженерами просто сеньйора фронтенда можуть не дуже брати бо як він буде оцінювати і ревьювити роботу бекендерів.

Ну тут згідна повністю)

Різниця в кількості людей на місце.

Джунів менше, моцних тайтлів більше — бо вони після досягнення конкретного рівня на ринку не можуть виїхати.

дивився вчора www.youtube.com/watch?v=lmoZ_W4WjW0 , і одним з головних нюансів перспективності життя згадувався показник кількості років заробітку для купівлі власного майна.
я завжди рахував це об’ємом вільних коштів після всіх трат, бо власне майно може бути 80 км від траси халупа, а може бути 150м квартира в центрі, але сенс той же.
про що я хотів сказати? забув. відео цікаве, канал цікавий. рекомендую.

смарт на околиці Києві за 2-3 з.п. сенйора,
але ньюанс переспективності життя — так собі

можливо хотіли сказати, що при правильному розвитку інших громад, доцільніше купувати житло деінде, ніж у великому місті?)

та ні, мав на увазі, що показник голої зарплати не завжди корелює із рівнем життя, бо «кількість років, що потрібна середній родині для купівлі власного житла» в країні може бути настільки велика, що цих грошей ніколи не вистачить.
а ось вільні гроші після всіх витрат (а точніше швидкість накопичення) — важливіший показник.

Підписатись на коментарі