За лідство платять на $500 більше, ніж за роботу Senior-ом. То чи варто переходити?

Привіт, спільното!
Ви активно читаєте та обговорюєте свіжу аналітику DOU про зарплати розробників.

Помітили цікавий коментар від одного з учасників спільноти:

Уточнимо, що актуальні зарплати розробників, згідно з аналітикою, зараз такі:

• Team/Technical Lead — $5300
  • Senior SE — $4700
  • Middle SE — $2500
  • Junior SE — $935

Тож як думаєте: краще залишатись Senior-ом чи все ж ставати Lead-ом за +500$?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Краще залишатись сіном і мати нормований робочий день, без 100500 мітингів та зайвої відповідальності. Якщо потрібно більше грошей, простіше знайти ще одну роботу.

Очень правильная тема. +500 — это очень мало за лидство. Фактически ты отвечаешь за все ошибки твои подчиненных, подправляешь все их косяки, фиксишь ночью прод при этом ты никак не можешь повлиять на зарплату людей, которые допустили эту ошибку. Это очень выгодная позиция для бизнесса, но не для лида.

Лід — це менеджерська посада, а сеньйор — це виконавець. Зовсім різні професії і вимагають різних скілів

А я вважаю що досвід ліда дуже хорошим досвідом, навіть якщо хочеш працювати просто програмістом.
По-перше це цікаво. Навіть коли команда і процеси хороші, часто є якісь дрібниці які ти б змінив, або спробував щось нове, новий фреймворк, нову методологію, новий інструмент менеджменту (хоч той самий пленінг покер чи ретро). У ліда є можливість це змінити і отримати цікавий досвід.
По-друге це відкриває нові двері. З ліда, якщо пощастить можна рухатись в менеджмент чи архітектуру. Більше того є багато вакансій і багато компаній які шукають розробника саме з досвідом ліда. І часто такі компанії готові платити такому розробнику більше ніж середньоринковому ліду. Наприклад це невеликий стартап, і їм треба людину може брати порівняно «сирі» великі фічі, і сама може розрулити якісь корнер-кейси чи блокери. Знайти потрібного продакта, аналітика чи дизайнера. Також таких людей потрібно для R&D чи інтеграційних команд, коли розробник сам може знайти потрібну команду чи людину яка допоможе з прототипом чи інтеграцією, і яку не треба менеджеру водити за ручку по всіх командах у великому продукті. Більше того є продукти які впринципі рахують свої левели, як аутсорс левел мінус один. Тобто якщо ти був сінйором в «лідеру ринку» то тебе туди скоріш за все візьмуть максимум на стронг мідла (а зп якщо пощастить буде ще й більша). Одним словом це дає можливість навіть для того самого сінйора перейти з медіанної ЗП на четвертий квартиль.
По-третє, Job-Security. Коли ідуть скорочення, ліда в команді звільняють в останню чергу, а про скорочення він дізнається в першу (не рахуючи менеджерів і тих хто вище). На ринку праці який іде вниз (як зараз), з досвідом ліда знайти нову роботу легше, як мінімум в тебе більше вакансій бо якщо треба роботу знайти термінову, ти можеш відгукуватись на вакансії як сінйора так і ліда. Також ейчари часто скептично ставлять до розробників у яких більше 5 років досвіду, і нема досвіду ліда. Більше того деякі прямо питають, чому ти ще сійнор, а так є відповідь, були плавали, не зайшло, хочу просто кодити.
По-четверте, ніхто не заважає вернутись в розробку. В мене так склалось що після декількох років роботи лідом, працював сінйором в середньостатистичному аутстафі, і це була мабудь найненапряжніша робота в мому житті :). Все встигаєш, начальство хвалить,і найголовніше після роботи залишаєтсья енергія для себе і сімʼї.
По-пʼяте: софт скіли. У хороших програмістів часто проблеми з софтскілами, а позиція ліда їх дуже сильно розвиває. А хороші софтскіли будуть корисні як і для роботи програміста, так навіть для звичайного житття, навики вирішення конфліктів та переговорів допоможе навіть у вирішенні побутових питань. Після років лідтсва стало легше навіть спілкуватися з майстрами які роблять ремонт чи ремонтують трубу яку прорвало.
Тому підсумовуючи все вище, скажу що якщо є 5 і більше років досвіду, то бути тімлідом якщо є нагода, треба таки спробувати. Не сподобається — завжди можна вернутись, а може навіть і сподобається.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З матеріалу Ганебні зарплати українських СТО:

Виникає питання — навіщо йти на посаду, що передбачає набагато більший рівень відповідальності аніж посада IC, не отримуючи адекватну компенсацію за цю відповідальність? Я ставлю собі це питання вже не вперше і не знаходжу відповідей. Раціоналізувати такий вибір можна — наприклад отримати досвід, отримати запис в резюме, набрати нетворк, а потім якимось чином капіталізувати ці досягнення та отримати якісний стрибок у зарплаті. Але поки що все виглядає так, що ніякого якісного стрибка не існує, і прокачаний СТО буде мати ну ок, 20k, а не 10k, які майстер кубернетесів має без жодного напрягу.

Також дехто пише про те що йому подобається робити круті речі, але коли ти робиш круті речі за зп свого сеньйора, то воно мені здається якимось не дуже крутим. От якщо є відсоток від прибутків або інша схема мотивації, яка якісно підвищує прибутки, тоді так, тоді можна і навіть треба.

Я вважаю що воно того не варте, тому свідомо зупинив просування по менеджерській гілці, та перестав брати участь у щурячих перегонах, задовільнившись солідною компенсацією IC яка дає можливість думати про власні справи, а не панські. Втім, прискіплива читачка може назвати мене ледащом, а мій вибір — кислим виноградом і можливо навіть матиме рацію.

«individual contributor», працівник що відповідає лише за себе, не-менеджер

Та то якась школота на канікулах розважається, видихайте

Дерибан бюджетів і доступ до пулу кадровиць

Прискіплива чи ачка дружитиме з сто а не іс

прокачаний СТО буде мати ну ок, 20k, а не 10k, які майстер кубернетесів має без жодного напрягу

Але ж це «казочки про білого бичка»... Ключова маніпуляція в тому, що якщо винести за дужки фаанги і ко, то оферів для СТО на 20к буде просто непорівнювано більше, ніж оферів для IC на такі гроші. Вони існують, але їх мало і конкуренція за них зашкалює. Як не крути, C-level є C-level, це в середньому набагато більше гемороя й гірший WLB, але в плані матеріальних можливостей в середньому по лікарні IC курять осторонь при інших рівних...

Статистика ДОУ та деякі персональні дані свідчать про зворотнє. С-левел отримує на пару тисяч більше за топового ІС маючи при цьому незрівнянно більше відповідальності.

Працював і тім лідом і тех лідом в кількох компаніях, навіть архітектом.

Перейшов на сіньора на ± ту ж ЗП.
Затрати часу на роботу зменшились в два рази. Особливо мітингів стало менше. Графік став дуже гнучкий, можна в 7 ранку зробити сторьку і вільний, хіба ще на дейлі мітинг прийти.
На фоні сіньорів без досвіду лідства працювати справді легко.

Через деякий час вільний час заюзав для фрілансу, дохід більше топ наймів по джині, ще й не так страшно втратити роботу (бо є бекап).

Тех ліди (та й тім ліди) дуже недооцінені по співвідношенню ЗП до вкладу в результат проекту/команди.

Не вчусь, вільний час конвертую в польські м2

Інфляція знань накриє

Згоден, але це буде потім.
А зараз треба гребти поки дають

Тех ліди (та й тім ліди) дуже недооцінені по співвідношенню ЗП до вкладу в результат проекту/команди

Коли є ринок, то ціни зазвичай збалансовані. У тебе одні цінності, а когось хлібом не годуй, дай покерувати людьми. Комусь треба похизуватися, що у нього п’ять підлеглих розробників. У когось вигорання, задовдався кодити, а потриндіти на мітингах норм. Люди різні.

Тобто, з досвідом тімліда вже знаєш як «пєтлять»? )

Тобто, з досвідом тімліда вже знаєш як «пєтлять»? )

Вірно, але не тільки це)

можна в 7 ранку зробити сторьку і вільний, хіба ще на дейлі мітинг прийти

Ніфіга собі чілова робота! Ви що, одні джуновські таски виконуєте? Зазвичай, сіньори and beyond беруть складні тікеті, які зранку до дейлі мітінгів уж точно не виконуються

Ніфіга собі чілова робота!

Пройдеш кілька проектів, попрацюєш сіньором і лідом по кілька років, то будь який таск буде чіловий на позиції рядового дева.
Не обов’язково робити сторьку за кілька годин якщо тімка оцінює її в тиждень)

Уявіть собі таку ж ситуацію тільки на СТО для авто. Привезли ви машину — а там досвідчений механік. Він вже стільки тих наконечників, шарових і сайлентблоків наміняв на різних машинах! Ого-го!

Він то ясно що за годину то все зробить, але то не мусить ніхто знати. Скаже вам приїхати забрати завтра авто, бо там купа всього, гарно підрозкаже що там заіржавіло-закипіло, і як там довго карбюратор калібрувався бо помилка якась вискакувала, ну але йому вдалось! І візьме з вас гроші як за весь робочий день.

Якщо у вас таке ж ставлення до власної роботи — то не матимете права його критикувати і лицемірити. Значить ви обоє «не наобманеш — не проживеш»

Він то ясно що за годину то все зробить, але то не мусить ніхто знати
І візьме з вас гроші як за весь робочий день.

Так воно ж так і є)
Приїжаєш на СТО, заміна масла коштує стільки то, триває кілька годин.
А чи він працював 30 хв чи 3 години, для мене та сама ціна.

Ну і найголовніше, це

Привезли ви машину — а там досвідчений механік. Він вже стільки тих наконечників, шарових і сайлентблоків наміняв на різних машинах! Ого-го!

Я обслуговуюсь на офіційному СТО, дорожче але і в якості впевнений.
Так само є проекти які з радістю будуть тебе тримати за твою експертизу а не за то як швидко ти працюєш.

Так воно ж так і є)

В тому то і біда. Хтось так «працює» на СТО
Хтось в ІТ
Хтось в МРЕО
Хтось в лікарні
Тоді нічого жалітися що навколо хаос і намахайлівка

Тоді нічого жалітися що навколо хаос і намахайлівка

Так а хто жаліється?)
Ти або користуєшся можливостями і отримуєш більше ресурсів або живеш на мінімалку ще й затримками ЗП по пів року)

Через деякий час вільний час заюзав для фрілансу

На якiй платформi фрiлансите?

Знайшов парт тайм (через аутстаф) через джині, з часом почав працювати напряму.

Пробував Upwork, не зайшло. Трекери часу мені не ок та й клієнтів знайти важко, треба постійно моніторити нові таски.

Трекер часу не завжди
Швидше вводити години руками
Більше 2х років зайняло з моменту реєстрації до хоч чогось

Але інші ще менш покльову

1. Ну, якщо для вас це дуже складно — то не робіть, з вас не буде гарного менеджера, якщо для вас це лише додатковий «тягар» і додаткова відповідальність вас лякає
2. І так, як писали тут вже раніше: це, все ж таки, частково менеджерська посада і не є прямим шляхом розвидку як от джун-міддл-сіньор (до речі, я якось коли був джуном, лідив команду трейні, і нічого, це не ставило мене вище сіньорів)

fun fact: Мені декілька місяців тому прислали відмову по вакансії після двох(здається) етапів спілкування, бо в клієнта є «деякі переживання з приводу цього досвіду лідом, так як в них вже є тімлід», а до цього питали чи «чи не буде це степбеком для вас у досвіді?»

От і думайте :)

Іноді складається враження, що Oleksandr Viter — це не справжня людина, а АІ-бот, створений розробниками DOU, щоб коментувати топіки і підіймати активність аудиторії :-D
Його вживу хоч хтось колись бачив?

В лінкедіні профіль є

Грав з ним в го наживо 👍

А я вважаю що досвід ліда дуже хорошим досвідом, навіть якщо хочеш працювати просто програмістом.
По-перше це цікаво. Навіть коли команда і процеси хороші, часто є якісь дрібниці які ти б змінив, або спробував щось нове, новий фреймворк, нову методологію, новий інструмент менеджменту (хоч той самий пленінг покер чи ретро). У ліда є можливість це змінити і отримати цікавий досвід.
По-друге це відкриває нові двері. З ліда, якщо пощастить можна рухатись в менеджмент чи архітектуру. Більше того є багато вакансій і багато компаній які шукають розробника саме з досвідом ліда. І часто такі компанії готові платити такому розробнику більше ніж середньоринковому ліду. Наприклад це невеликий стартап, і їм треба людину може брати порівняно «сирі» великі фічі, і сама може розрулити якісь корнер-кейси чи блокери. Знайти потрібного продакта, аналітика чи дизайнера. Також таких людей потрібно для R&D чи інтеграційних команд, коли розробник сам може знайти потрібну команду чи людину яка допоможе з прототипом чи інтеграцією, і яку не треба менеджеру водити за ручку по всіх командах у великому продукті. Більше того є продукти які впринципі рахують свої левели, як аутсорс левел мінус один. Тобто якщо ти був сінйором в «лідеру ринку» то тебе туди скоріш за все візьмуть максимум на стронг мідла (а зп якщо пощастить буде ще й більша). Одним словом це дає можливість навіть для того самого сінйора перейти з медіанної ЗП на четвертий квартиль.
По-третє, Job-Security. Коли ідуть скорочення, ліда в команді звільняють в останню чергу, а про скорочення він дізнається в першу (не рахуючи менеджерів і тих хто вище). На ринку праці який іде вниз (як зараз), з досвідом ліда знайти нову роботу легше, як мінімум в тебе більше вакансій бо якщо треба роботу знайти термінову, ти можеш відгукуватись на вакансії як сінйора так і ліда. Також ейчари часто скептично ставлять до розробників у яких більше 5 років досвіду, і нема досвіду ліда. Більше того деякі прямо питають, чому ти ще сійнор, а так є відповідь, були плавали, не зайшло, хочу просто кодити.
По-четверте, ніхто не заважає вернутись в розробку. В мене так склалось що після декількох років роботи лідом, працював сінйором в середньостатистичному аутстафі, і це була мабудь найненапряжніша робота в мому житті :). Все встигаєш, начальство хвалить,і найголовніше після роботи залишаєтсья енергія для себе і сімʼї.
По-пʼяте: софт скіли. У хороших програмістів часто проблеми з софтскілами, а позиція ліда їх дуже сильно розвиває. А хороші софтскіли будуть корисні як і для роботи програміста, так навіть для звичайного житття, навики вирішення конфліктів та переговорів допоможе навіть у вирішенні побутових питань. Після років лідтсва стало легше навіть спілкуватися з майстрами які роблять ремонт чи ремонтують трубу яку прорвало.
Тому підсумовуючи все вище, скажу що якщо є 5 і більше років досвіду, то бути тімлідом якщо є нагода, треба таки спробувати. Не сподобається — завжди можна вернутись, а може навіть і сподобається.

можна рухатись в менеджмент чи архітектуру.

Агхітфктцра зовсім пвралельно

ейчари часто скептично ставлять до розробників у яких більше 5 років досвіду, і нема досвіду ліда

Ой ой
А і них діти є вже?

500 то 500 баксів. Якщо робочий графік залишається таким же то гроші зайвими не будуть ;)

Краще займатися тим, що більше подобається. Тому варто спробувати, щоби знати, чи подобається.
І якщо лідом сподобається, у майбутньому зможеш розглядати вакансії не лише сеньйора, а й ліда. Більший вибір — це завжди чудово.

Платять на 500 більше відносно чого?) Через дорогу іноді можно отримати на 500 більше без лідства)))

Або плюс 1000 з лідством

Я щиро сподіваюсь, що це троллінг від обох)

Ну якась доля правди є

Якщо сидіти в одній компанії 10 років то може до синьйора чи Ліда доростеш
А якщо стрибати то матимеш більші досвід і світогляд.

Найшвидше консультанти вшир прокачуються

За рік на якомусь апворку чи будучи польовим інженером майкрософту чи в консалтингу чи не лінивим зайцем
можна побачити стільки що хтось і за 10 років не побачить

І от х 10 літ досвіду синьйорів дуже важко перекочувати.

Я бачив одного
Схожий на Гендальфа.
Я пишу код 30 років і він пьорфект.

Если вопрос в деньгах, то да. Быть лидом не выгодно. Если тебе на жизнь хватает с лихвой 1000-2000$ то тебе пофиг, на эти плюс 500 и лидом идешь потому что тебе это нравится.

Если тебе на жизнь не хватает 4000-5000$ то либо стоит пойти к психологу либо искать работу не программистом, а как минимум владельцем фирмы, или идти в архитекторы в инвест банки

Если тебе на жизнь не хватает 4000-5000$ то либо стоит пойти к психологу

богато нє жьiлі, нєча і начінать ©

А ти сто чи ходив до психолога?

Та мне столько не надо. Зачем мне туда ходить? Я больше половины дохода инвестирую

Було і більше
І рази
Де ж гроші, Ксеніє / Зіно / Оксано ?

І тоді ще +1000$ до витрат=)

А ты ходи к настоящим психологом, а не губошлепам из тикток

Тімлід, якщо він може впливати на найм, то це досить ненапряжна робота, в порівнянні з сеньйором в тій же команді. Головне тут, вміти вчасно прощатись з тими, хто підзабив або не вивозить. Практика показує, що в довгу це не фікситься, і прощатись все рівно прийдеться, а часу їх задачі їстимуть ікс три.

Головне тут, вміти вчасно прощатись з тими, хто підзабив або не вивозить.
Тімлід, якщо він може впливати на найм, то це досить ненапряжна робота

Цікаво — ви колись відповідали за найм та звільнення? І у якого розміру компанії це було?
Бо з ваших слів здається враження що замінити девеломера — це не складніше ніж відеокарту замінити. «Не вивозить» — витягнув стару і вставив нову.

Це складно і дорого, тому ніхто не хоче це робити тоді коли вже пора зазвичай, особливо в аутсорсі.
Але якщо людину нудить від проекту, не важливо наскільки вона профі, то так чи інакше, якщо проблеми почались, вони не закінчаться ніякими відпустками чи іншим мотиваційним булшитом.

І до речі, це не обовʼязково про найм/звільнення, іноді можна робити ротацію між командами або внутрішніми проектами, якщо розмір компанії дозволяє

Ну і я в цілому говорю по випадки, коли вже всім все видно, а не просто хтось затянув тасочку на лишніх пару днів. Коли дев умовно місяць+ не деліверить свою частину задач, і його задачі перекидують на інших, і ті закривають без проблем, то всім очевидно, що не в задачі проблема (бо буває й таке, коли просто хтось гівно колупає, і там нічо не робе), і це всю команду фруструє.

О — зовсім інша пісня. Тепер вірю!
По факту на галері доки клієнт платить гроші за людину — її НЕ звільнять. Як би погана вона не працювала.
В кращому випадку почнуть шукати заміну. Але ось проблема: якщо людина працювала не дуже добре — то і платили їй скоріше нижче ринку (або багато років не підвищували). Тобто вигнати поганого девелопера і на ті ж гроші знайти з вулиці кращого ... не знаю як зараз — а до кризи точно було неможливо. Тоді аби просто когось заманити треба було запропонувати +500.
А якщо ти менеджер — то з тебе будуть у першу чергу питати не за людей — а за гроші! Замінив девелопера у команді, витрати виросли на +500 — тобто компанія цей прибуток недоотримала. За таке менеджера точно не похвалять.
Як ви і написали: менеджеру простіше перекинута таски з ледаря на інших, хто тягне. Я це добре знаю — бо як раз мені, як синьору, і доводилося тягнути за усіх «вайтишників», які прийшли на роботу пити кофе нахаляву.

Тому я і уточнював, що собі хороше місце може організувати тік менеджер з можливістю впливати на найм. Знайти хороших людей важко, але зібравши норм команду (навіть не супер спеців, просто норм) і давши їм інструменти, які їм потрібні (процеси, доступи, тулінги, логування, юнейміт), все шо залишиться з рутини, це постановка і прийом роботи, і не треба будет влізати в процесі роботи. Ну і мітинги, сотні їх.

По факту на галері доки клієнт платить гроші за людину — її НЕ звільнять

Бачив ситуацію минулого року, коли в звичайному outstaff набирали нашвидкоруч команду з ринку, і як side effect найняли «зайчика». Клієнт не влазив в деталі роботи, просто ставив строки, «а далі ви самі...»
І цей сіньйор трохи обнаглів від подібного сетапу, в перші два місяці роботи вигріб всі лікарняні та відпускні що міг, а потім вже просто видавав естімейти х4. В результаті було вирішено сіньора відпустити, щоб не перевтомлювався на кількох роботах одночасно. І локальний менеджмент на HR зі сторони outstaff компанії ніяк не перешкоджали цьому.

Є компанії та сетапи, де тімлід має подібні повноваження та обов’язки. В мене таке було в аутстаффі середнього розміру, і також в аутсорсинговій компанії середнього розміру.
От якщо немає таких повноважень і команда про це в курсі, то це жах — але тоді то не ліда позиція, а якогось цапа-відбувайла. Якщо команда та менеджмент адекватні, то воно ще може якось працювати, але якщо люди словживатимуть ситуацією (а таке майже завджи трапляється), то воно не варте нервів та затрачених зусиль

Ну тому маєш сетап та повноваження — легче бути лідом саме в ЦІЙ команді, бо ставити задачі як не як легше ніж їх імплементувати. Не маєш, а ще й потім дороблюєш за девами, та віддуваєшся перед бізнесом, нунафіг. Тоді звичайно краще бути девом тут, плювати в стелю, якщо нема натхнення, і оверестімейтити все x3. Особливо, якщо ми говорим про кроссфункціональну команду і ти один дев з своєї платформи на всю тіму. Коли твій лід фронтендер, наприклад, він ніяк не віддуплить на бекі то фіксити пару годин чи пару днів.

О так, лідство кроссфункціональних команд, це окремий тип «задоволення».
Бачив сетап, де в одній команді були iOS, Android, Web frontend, Backend (на бекенд ще частково покладалися обов’язки DevOps), QA, і очікувалося що лід зможе розрулювати всі робочі питання, займатися мотивацією команди, але при цьому management не готовий був делегувати повноваження по найму/заміні людей.
Ідеальний варіант, щоб згоріти дотла в короткі строки.

бо ставити задачі як не як легше ніж їх імплементувати

Диявол тут в нюансах. Якщо в команді дійсно сіньори, які самі з продактом та дизайнерами можуть обговорити всі деталі, то так. Але з мідлами і джунами вже важче, і скоріш питання часу, коли потрібно буде закопуватися в деталі імплементації.
Або інший приклад, нетехнічний продакт приходить до ліда кроссфункціональної тіми з валідацією бізнес ідеї. І тут або хоч на якомусь технічному рівні потрібно розуміти, як бажаний функціонал реалізувати на різних платформах, на беку та фронтику. Або на кожне таке обговорення тягнути представників всіх функціональних напрямків.

Ну, я зараз працюю як дев в фіча тімі, правда в досить нішевій, там купа інтеграцій з сторонніми сдк в основному, у мене як такого тім ліда немає, є продакти і скрам мастер, який типу за тасочками дивиться, але то куа бувша взагалі, вона просто сам продукт відносно добре шарить. То ми типу ітеративно грумимо специфікації, і на пленінгу тік вже вирішуємо хто буде то робити і скільки.
Тех лід живе окремо від сквода і тік ревьювить. І то ревью на рівні кома не там, бо він самі задачі не віддупляє особливо. Без сеньйорності така конфігурація взагалі не живуча.
Але тут і домен такий, що якби не риночек в пічальці, я б сюди не сунувся

А що, є повноваження його звільнити?

Нема. В жодній компанії де працював в ліда не було таких повноважань.

Одна з причин чого я пішов з лід позиції було те що між моїм прямим запитом «звільніть ось цього бо він нічого не робить» до реального звільнення пройшло пів року.

Я будучи даже временно заменяющим лида дропнул несколько человек, но это продукт а не софтвар хаус

Це був теж продукт.

Я будучи даже временно заменяющим лида дропнул несколько человек

Очевидні байки, навіть коментувати лінь)

тогда ты не с тем человеком говорил наверное, или вашему СТО/менеджеру пофиг на эффективность

Пів року — це ще швидко 😂

Именно об этом я и рассказываю менеджеру, когда он начинает в очередной раз упрашивать меня пройти ассесмент на лида.
+10% к зарплате погоды не сделают, но сейчас я занимаюсь тем, что умею и люблю, а став лидом придется учиться тому, что не нравится.
Вообще не понимаю тенденции в IT к трансформации хороших программистов в плохих менеджеров.

Що краще для команди: поганий менеджер «в темі» чи хороший менеджер «не в темі»? Два інші крайні варіанти залишим поза увагою.

Мой лучший менеджер был «не в теме», пришел в айти из банка, Java от Javascript отличал с трудом. Но требования клиента понимал четко, своих людей в обиду не давал, с клиентом спорить не боялся.
Мой худший менеджер «вырос» из программистов. К сотрудникам относился с плохо скрываемым презрением, а свои постоянные факапы пытался вытянуть за счет команды, «да тут работы на 10 минут», да.
Лично мое мнение — знания в области, которой приходится управлять, менеджеру нужны чуть более, чем никак. Гораздо большее значение имеют скилы упоавления людьми и процессами.

Мой худший менеджер «вырос» из программистов. К сотрудникам относился с плохо скрываемым презрением

Недавно зустрічався зі старим (працювали разом 13 років тому) колегою, то згадали нашого спільного любімку з таких. «Єдиний менеджер на моїй пам’яті, який дозволяв собі не вітатись з інженерами» © колега

Наступне питання: скільки таких (хороших не «в темі») менеджерів потрібно бізнесу і скільки їх в дійсності є? Погодимось, що потрібно значно більше ніж є. І бізнес стоїть перед вибором кого взяти: людину «в темі» з невідомими менеджерськими якостями, чи людину не «в темі» з так само невідомими якостями. На сцену виходять два інші крайні варіанти спершу залишені поза увагою. В кращих випадках людина не «в темі» виявиться просто(!) хорошим менеджером, а людина «в темі» виявиться ще й(!) хорошим менеджером. Менеджер не набуває інженерських якостей, інженер набуває менеджерських

... и теряем инженера независимо от его менеджерских способностей.
Хорошего инженера.

Хорошего инженера.

make no assumptions :) Принцип пітера ніхто не відміняв

А індуси сплять і бачать як стати менеджером і зробити правильні робочі місця

Не думаю, что они мечтают о создании рабочих мест. Просто готовы заниматься некоторое время нелюбимым делом, чтобы добиться своей цели.

Є таке — вони люблять допомагати «своїм». А ще ніколи не кажуть «ні» — а це корисно для кар’єри менеджера.

Вообще не понимаю тенденции в IT к трансформации хороших программистов в плохих менеджеров.

Тому що:
«В ієрархічній системі будь-який працівник піднімається до рівня своєї некомпетентності»
це Принцип Пітера
uk.wikipedia.org/wiki/Принцип_Пітера
І це, на жаль, працює усюди. Якщо людина щось чудово робить — її намагаються підвищити, дати більше підлеглих, більше відповідальності ... але на якомусь рівні людина достигне свого ліміту. Вона вже не зможе робити чудово. І тут виходить дедлок: підвищувати далі її вже не будуть, але і знижувати теж ніби нема за що (явних провин нема).
От і виходить що людина, яка, наприклад, була чудовим ПМом, стає поганим начальником відділу (який не встигає, постійно втомлений, замотаний і злий). І єдина можливість цьому запобігти — це якщо людина сама відмовиться від підвищення або вирішить дауншифтитись.

Це якийсь приклад з теоретичним конем у вакуумі. Таке відчуття, що людей насильно підвищують..
Кожна компанія має свої процеси для промоута. Так, майже усюди вони не ідеальні. Проте, якщо маєте пропозицію як покращити, її напевне з радістю приймуть. Це, до речі, може стати сильним кейсом для.. підвищення = )

В СРСР коли не могли звільнити в треба було здихатися — підіищували

Як вже казали нижче, Team and Tech Lead — це різні речі. Але, що одне, що інше — це про збільшення відповідальності. Якщо в планах є кар"єрний зріст до керівної позиції, то такий досвід може бути плюсом. Залежить від компанії та обо"взків.
Якщо питання тільки в +500, то напевне не варто.

Краще залишатись сіном і мати нормований робочий день, без 100500 мітингів та зайвої відповідальності. Якщо потрібно більше грошей, простіше знайти ще одну роботу.

Геніально. Хочеш нормальний робочій день почни працювати більш ще на одній роботі.

Це справді так
Не упорюєшся 12 годин на одній
Пофігістичніше до потоків лайна відеосишся

а за що їм більше вибачте? За програмування аутлук і ляси на мітингах? 500 євродоларів від 5000 це все таки +10% а не шонібуть

Не нада от про відповідальність токо, бо коли дрючать і палає, то дрючать і палає на всю команду

завжди от шкода цих невинних жертв власного кар’єризму, ходять з дутими щоками й замученим відом, поглинуті думками про the big picture, але кожен сам собі папа карло сорі

За програмування аутлук і ляси на мітингах?

Ти дещо не зрозумів. Тімлід — це не менеджер. Це той самий девелопер, який має кодити 8 годин на день. Але у додаток на нього навішують керування командою, збір метрик, заповнення репортів, пошту, мітинги і взагалі усе, що менеджер охоче «делегує» аби не робити самому.

500 євродоларів від 5000 це все таки +10% а не шонібуть

І за ці 10% тебе доведеться ще в овертайм робити 80% робити менеджера.

Не нада от про відповідальність токо, бо коли дрючать і палає, то дрючать і палає на всю команду

Але усю команду навряд — чи покарають. Знайдуть «цапа-відбувайла»: тимліда, який не впорався з обов’язками начальника — і показово покарають. Як мінімум заберуть лідство і $500. Можливо — виженуть з проєкту аби задовільнити клієнта.

И ты абсолютно прав. Поэтому лид, который не управляет деньгами (а манагеры специально зажимают этот рычаг на себя) — это просто потенциальный козел отпущения.

Аахаха тож класний пойнт — дати менеджерські обов’язки без власного бюджета. Це як той анекдот про мента — зброю маєш — крутись

І за ці 10% тебе доведеться ще в овертайм робити 80% робити менеджера.

Таж якраз так і зрозумів ^_^

Тут або ти овертаймиш, або страждає твій перформанс, або просто стаєш фіговим тімлідом

Мій пойнт в тому що тімлідські активності не варті більше ніж 500 тих озвучених баксів. Замість робити прямий велью ти робиш мутоту. Корисно звісно теж але є одне але

Знайдуть «цапа-відбувайла»: тимліда, який не впорався з обов’язками начальника

Та ну нє, і такого не бачив навіть, принаймні по відношенню до просто делівері, це скоріше ознака паршивого менеджмента загалом. Але звісно факапи бувають різні

Якщо маєте на те час та сили — я б рекомендував спробувати. Повернутися завжди можна. Декілька порад для старту: новий набір обов’язків — то період нервовий, тому заходити вже вигорівшим то ідея погана. Ідеально заходити з позиції, коли синьорська робота займає не усі 8 годин, тоді додаткові обов’язки через твою неефективність на початку як раз доб’ють робочий час до 8, а не перетнуть за 12 годин. Всі очікують, що ти одразу будеш веслати як лід з досвідом, а на початку ефективність буде дай боже 50%.
До речі, якщо вже стукаєшся в стелю синьора на своїй фірмі, а міняти місце роботи не хочеш, бо життя наразі буремне, то лідство дозволить трохи пририпідняти ту стелю.
Чому сходити в ліди- гарна ідея. Галерний лід то дай Боже синьор в деяких конторах, де платять більше за 5300. Можливо мідл. Лідство дозволить покрити ту різницю. За межами єпамолюксофтосерва питають не фреймворки, а які проблеми вирішував, і «ефективно рухав таски в джирі зліва направо» чомусь не дуже цінується. Еффектівлі лед май тім он е джорні ту ... Краще трохи звучить.

Мені ось не зрозуміло. Якщо у голерах, коли дають тобі ліда мається на увазі — що ми тобі даємо + 500$, а ти будеш пахать як пахав, але ще лідити та відповідати, не простіше лі просто знайти парт тайм?
Умовно 500 додаткових бачей — це 10-12 годин по рейту 40-50$/h

Синтетична дєвочка без дупля
Хоч і дешева
А стоп
40 в Україні це навпаки багато

Ну мені якось все одно — писати щось в джирі чи в студії, якщо за це +500, то приємно. Ставиш капасіті на дев 50%, на лідство 50%. Про лідство плюсом до очікуваного 100% девелопменту я думаю ніхто не каже, це треба дуже любити контору і не любити себе

Про лідство плюсом до очікуваного 100% девелопменту я думаю ніхто не каже

Каже клієнт, який платить за тім-ліда як за 100% девелопера. У цьому і секрет появи тімлідів на галерах: якщо клієнту сказати що до команди в 10 чудових синьор девелоперів (а галери продають тільки синьорів і тільки найкращіх!) він ще має окремо платити за погонича (менеджера) який має ними керувати — то клієнт скоріш за все скаже: менеджерів у мене своїх вистачає — потрібні лише девелопери! У такому разі галера просто повісить роботу погонича на одного з девелоперів. Але для клієнта він усе одно має працювати 100%, як інші девелопери, ніякого.

Ставиш капасіті на дев 50%, на лідство 50%.

Так лідство ж різне буває. Одне діло коли у вас компанія набрала пять «студентів по оголошенню» і ви робите односторінкові сайти на ПХП (тут лідство в тому, щоб навчати цих студентів, це й мідл зможе). А інше діло коли у вас високотехнологічна компанія, команда 12 сеньорів, мегаскладний проект і тобі все це треба лідити і технічно, і з точки зору мотиваціі/розвитку людей. В першому випадку +500 нормально, в іншому треба +5000.

Я б розвернув, студентів дорожче. На складному проекті з професіоналами цікаво, а виконувати роботу лінтера і по колу правити ті самі помилки то для мене вигорання.

Просто серед 12 сеньорів буде більше отих концептуальних складних битв коли один каже «нам треба функціональне програмування» а інший каже «ООП рулить», або один хоче на React інший на Vue, один каже «треба все переписати» інший каже «та тут просто треба просто трошки порефакторити» ітп

Давайте все перепишем-то джуни-переростки. Так само реакт версус ангуляр, синьори знайдуть коммон граунд, джуни холіварять. Тому я виберу п’яток синьорів замість семи джунів. 12 синьорів то не одна тіма до речі. Відповідно не 1 лід.

Спробуйте. Не сподобається, повернетесь. Який сенс гадати

Ой, ви були лідом? А подаєтесь на сіна...Overqualified

Чиеьйору дають від 6к
Тобто Лідія хоча б від 7

Варто переходити, щоб не сталося ситуаціі, коли ти мега-синиор, але не хочеш лідити, а лідом в тебе буде амбіційний мідл.

Я теж колись думав що ставши лідом зможу щось вирішувати. По-факту це не так. Менеджер просто перевісить на тебе більшість своєї рутинної роботи. Але повноваження щось вирішувати він навряд-чи віддасть.
Особливо цікаво було коли як лід я мав проводити 1-1 мітингі і слухати бажання та скарги девелоперів. При цьому я аж нічого не міг зробити (особливо — у фінансових питаннях) аби щось змінити бо фактично мав повноваження такого самого девелопера (але відповідальність — менеджера)

Менеджер просто перевісить на тебе більшість своєї рутинної роботи

Вово, в 99% тімлід для топів і мідменеджерів це той самий многорукий шива, тільки ще на нього спихують ще зверху брудну роботу тіпа 1-1 бо він сам хоче.

В стартапах ще більше там можуть тебе хоч цетео зробити за обіцянкицяцянки. А потім ще й запросто випихнуть як будького — норм цетео це все таки управлінська посада якщо не для кумів і родичів то для людей з управлінською освітою. Надурити свіжого такого цетео, наобіцявши три короба всяких акцій а потім випихнувши з голой ж_пой надвір тож раз плюнуть. Метелики летять на вогонь короче

Очень правильная тема. +500 — это очень мало за лидство. Фактически ты отвечаешь за все ошибки твои подчиненных, подправляешь все их косяки, фиксишь ночью прод при этом ты никак не можешь повлиять на зарплату людей, которые допустили эту ошибку. Это очень выгодная позиция для бизнесса, но не для лида.

Не обовʼязково брати усю відповідальність на себе, головне — знати винуватого і вчасно адресно виписувати підзюлини . Так, можливо зручніше взагалі без відповідальності, але треба розуміти — що ви досягли своєї стелі, і життя закінчилось )

Мой поинт, что 500 баксов за дополнительную отвественность — это ни о чем. Я советую вам просто сравнить с затратами на восстановление организма после бессонных ночей, походов по врачам и прочее. Безусловно, кто-то это рассматривает как возможность прокачать скилы и потом уйти через дорогу на +1500, сказав что тут он был лидом команды. Это личный выбор каждого.

Дуже дивне питання, чисто щоб розігнати коменти (пробачте за трошки токсичності, бо якщо ж вибачитися це ж вже не токсичність ;)))).

А що є якась шкала скільки коштує та чи інша відповідальність/обов’язок? Є якась чітка посадова інструкція Ліда щоб оцінити зміну в навантаженні?

Немає, отже це індивідуальний вибір людини і компанії.

Краще зробіть якусь ама сессію/дослідження про технарів які перейшли на менеджмент ролі і що це їм дало і чим вони за це заплатили. Особливо цікаво це співвідношення тих хто залишився в менеджемнті і тих хто повернувся на роль виконавця

Нагадаю минулі теми на ДОУ:
Обговорення на тему «Team Lead»
dou.ua/forums/tags/Team Lead

Немає, отже це індивідуальний вибір людини і компанії.

Це індивідуальний вибір твого менеджера, який назначить тебе лидом аби перекласти на тебе більшість своєї роботи. При цьому твої девелоперські обов’язки теж ніхто не скасовував.

Удачі вашому менеджеру коли ви просто підете на інше місце ;)

Якщо ваш досвід має цінність на ринку то умови співпраці все ще диктує виконавець, на ринку IT.

І дуже вам раджу хочу піврочку попрацювати цим «поганим» менеджером щоб побачити картину ширше ніж «я роблю таски мені за це повинні платити грошики»

Edit 1.
В вас начебто є менеджерський досвід...
Тож щось я не дуже розумію, ви якийсь ДОУський бот чи що? Бо виглядає що ви просто коментарі розганяєте

то ми з вами походу на одну співбесіду ходили)

Після якогось етапу позиція ліда — це єдиний шлях вертикального саморозвитку. Бо «горизонтально» — ну, знаєш ти уже досконало свою основну мову програмування та фреймворк, а шо далі? Педалити ще один фреймворк? Дрочити на leetcode?

Тому для мене позиція ліда — це в першу чергу про амбіції. Про cross-disciplinary знання та навички. Це все підвищує цінність в очах роботодавців

Якщо ж робота в IT це сугубо робота для грошей, і ніякої ні цікавості ні задоволення вона не приносить — ну тоді так, доріс до сеньйора, позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов собі. Для когось це справді нормальна схема, і такі люди також потрібні

Якщо ж робота в IT це сугубо робота для грошей, і ніякої ні цікавості ні задоволення вона не приносить — ну тоді так, доріс до сеньйора, позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов собі

Не бачу в цьому нічого поганого чи ганебного

Так там же прямо наступне речення

Для когось це справді нормальна схема, і такі люди також потрібні

:)

Я ж не кажу що це погано, чи ганебно

Теж не бачу нічого ганебного, щоб заробляти на хліб чесною працею, але витрачати пів дня на справу, яка не приносить задоволення — мало хорошого.

витрачати пів дня на справу, яка не приносить задоволення — мало хорошого

У нас так пів країни живе, якщо не більше. Запитайте на вулиці перехожих — кожен перший скаже, що йому та робота остоп*зділа

витрачати пів дня на справу, яка не приносить задоволення

а може не

не приносить задоволення

а просто байдужа

У нас так пів країни живе, якщо не більше. Запитайте на вулиці перехожих — кожен перший скаже, що йому та робота остоп*зділа

Це насліддя совка! Менталітет усіх начальників саме такий — родом звідти. Платити людям ставку щонайменше, а щоб працювали — стояти над ними з батогом.
Тому так: більшість працівників ненавидить свою роботу, свого начальника, тримає «дулю в кишені», охоче забиває на роботу якщо не слідкують ще й намагається хоч щось з роботи утягнути. Яка при цьому продуктивність праці — добре відомом з совка де потім ці робітники, яки нічого не виробили, йшли до магазину — і бачили пусті полки.

Отут халтура єдине що мотивує
Власне завжди прекрасне

Будь який менеджер (принаймі з якими я працював) хоче в команду лохів які будуть працювати на вихідних, фіксати його про##би з плануванням, щоб за їхній рахунок (а як інакше) будувати србі репутацію і т.п.

А як ти розведеш працювати понаднормово людину яка

позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов собі

Тому на співбесіді треба виглядати лохом)

Бо «горизонтально» — ну, знаєш ти уже досконало свою основну мову програмування та фреймворк, а шо далі?

Далі? Наприклад мова програмування зі залежними типами, як Agda, Idris, системи верифікації доказів, як-то CoQ, Д. Кнут ще не всі вправи вирішив, теорія категорій, software foundations, ... Особисто для мене питання горизонтально ніколи не виникало, завжди є щось цікавеньке.

Якщо ж робота в IT це сугубо робота для грошей, і ніякої ні цікавості ні задоволення вона не приносить — ну тоді так, доріс до сеньйора, позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов собі. Для когось це справді нормальна схема, і такі люди також потрібні

А як ще має бути?)) Тобі платять за 8 годин в день, зхріна лі треба паритися, що там з проектом трапиться в твій неробочий час?

Окей, зустрічне питання — ти пішов би на проект з розробки онлайн-казино, онлайн-ставок, або взагалі на відвертий скам?) При умові що юридично там все легально, технології цікаві, і зарплата хороша?)

Якщо так — то нема питань, дійсно, 8 годин відпрацював та і забув)

А взагалі, працювати, і не паритися що там з проектом — це прямий шлях до вигорання

А взагалі, працювати, і не паритися що там з проектом — це прямий шлях до вигорання

а я думал наоборот. Сколько помню себя, то когда боялся, что вдруг там баг пройдет в прод, или что клиентам демка не зайдет, или когда лез фиксать баги ночью, то постоянно в вечном стрессе был. Потом пришли блекауты и я научился закрывать ноут и «забывать» о работе, стал со свободной душой игнорить чьи-то сообщения по работе во вне рабочее время, и будто камень с плеч, прям начал жить :)

позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов

має бути і для ліда. Просто частина тасок не самому педалити код, а планувати/ревьювати код інших.

Вышеописанный «вертикальный рост — не профессиональный рост, а деградация.
И подходит он именно тем, для кого деньги имеют превалирующее значение. Накинь 10%, и забросит программирование в пользу джиры и «руководства». Накинь еще 10% и уйдет с головой в митинги с утра до вечера.
Банальный карьеризм. Непонятно лишь, почему бы сразу не идти в менеджеры, если руководящие позиции — предел мечтаний.

Синтетичних менеджерів не люблять і не визнають

ой яке перекручування

Тому для мене позиція ліда — це в першу чергу про амбіції. Про cross-disciplinary знання та навички. Це все підвищує цінність в очах роботодавців

Чим якийсь L5/L6+ інженер в топ компанії на топ проекті менш амбіційний ніж лід на галері?)))

Що за тупі маніпуляції:
— це звучить наче ви проти роботи «сугубо для грошей» — але ж лід це про +500-600$ — значить це теж не ок, бо це підвищення «сугубо для грошей»
— «позакривав таски до 6 вечора, закрив ноут і пішов собі» — так повинно бути в незалежності від того дев ви чи лід. заонбордити нову людину/закрити крос депенденсіс по проектах — це теж таска

Залежить від обовʼязків (у лідів мені здається це найбільш розмиті й варіативні від компанії до компанії обовʼязки у порівнянні іншими тайтлами). Якщо це ходити, умнічати, код ревьювити та менторити, проводити співбесіди, раз на місяць якийсь код писати — чому б ні )

Але на практиці — часто оце все йде додатковим бонусом до обовʼязків синьора — тобто писати багато коду як й раніше, тільки тепер ще й відволікатись на всяку хєрню, ще й якщо що стається — предʼявляють тобі. Й воно дійсно того не варто.

Але на практиці — часто оце все йде додатковим бонусом до обовʼязків синьора — тобто писати багато коду як й раніше, тільки тепер ще й відволікатись на всяку хєрню, ще й якщо що стається — предʼявляють тобі. Й воно дійсно того не варто.

Поділіться досвідом, така херня тільки в галерах постСНГШних, чи у Європі \ США теж таке?

Нещодано працював з білорусами та українцями, там реально десь половина людей відповідає на в слак в позаробочий час, а деякі КУА репродюсили баги з прода у ночі чи у вечірній час
Але мені здається, що ноги растуть з того, що сам архітектор тупо живе в проекті і постійно онлайн підалить, навіть коли у нього вихідні чи відпустка

За особистими спостереженнями в іноземних компаніях овертайми бувають вкрай рідко і ворк лайф баланс набагато краще. Там люди закривають ноут о 17 і йдуть жити життя.
Маю на увазі компанії які створені в Европі або Америці і не мають українського коріння і української культури вджобувати на дядю за три копійки і лизати п’яти.
Педалити під час відпустки чи вихідних — дуже погана звичка, це означає що ти плюєш на власну родину та власні інтереси аби вислужитись перед босом ( часто безкоштовно або за якісь примарні бонуси в майбутньому) В нормальних компаніях такої практики не існує.

То хомЯчки
Рівень сеньйора і Ліда ти відповідальний за щось.
Залежно наскільки гарно побудовані процеси щось з цього покривається онколом від девелоперів.
Але все одно є дедлайн.
А ще добавте різні часові зони.

Це можна обернути на користь.
Якщо дивляться на роботу а не гепогодини

Та я це розумію. В Польщі поляки працюють чуть лі не хвилина в хвилину.
На минулої роботі був момент на колі, я ржав як не в себе з замученим мікром.
Була тіма, яка деплоїла бек по суботам у 5-6 ранку, займало десь 3 години, там завжди був присутній манагер білорус. Цього манагера поперли, взяли англійца з Лондона. Коли був кол і тіма йому перший раз про це каже, «у нас по суботам релізи, ви ж там будете? Попередній манагер завжди був», він відповідає діко посміхаючись — «Всенсі? Це ж вихідний. Мені ж не запропонували х2 чи х3 овертайми». І таке мовчання секунд на 10 у тіми))

Я взагалі не розумію нащо на релізі мене як манагера треба навіть за х3. Білоруси от такі білоруси

И этот англичанин абсолютно прав. Он защищает свои интересы и свой выходной. А то, что у нас по выходным можно хреначить (а то выгонят, ибо ты нелояльный и на улице война) — это наш менталитет такой.

Це якщо в нього зарплатня хоча ю 2х від ринку і нема дітей.
Або в нього є зайці
Їх треба теж захищати

В мене менеджер-італієць живе в UK і працює до ночі, і запросто на вихідних (якщо його смикає хтось з топ-менеджменту). В emergency чатах часто можна побачити нічні повідомлення від нашої country manager (бельгійка) і ще одного топа по типу delivery manager (живе в UK). Мабуть, у нас така компанія скажена — дехто працює 24/7)

А потім так само запросто і відпустці

І найчастішу в такої посади досить висока зарплатня і як побічний ефект відданість компанії
Бо нафіга тоді він взагалі треба

Хоча зайце менеджери теж є
І вони ходять по крупному.
Мають компанії і стартапи

Кенгуру а не зайці

А у відпустці працював наш колишній продакт. Правда, в кінці лютого він таки звалив в іншу (вірю, що в більш адекватну) компанію)

Ще таке цікавіть, чи зустрічалася практика чергувань розробрників?

По тіпу — ти чергуєш на тиждні та якщо буде інцедент на проді — тебе можуть набрати у любий час впродовж дня, навіть вночі та ти маєш буде доступний не пізніше ніж за 15хв?

За цю хуйню доплачують, але по мінімум рейту локлаьної країни (погодиний рейт, скільки ти потратив на інцідент в позаробочий час, умовно в Україні це б було мабуть 2-3$ у годину)

Це таку хуйню намагалися пропихнути у конторі

Та постійно. L3 ж

Але просто працювати з білими людьми тре, в нормальній країні де КЗоТ щось значить тоді й відмовитись можна без наслідків і нормальну оплату вимагати

В Укр айтішнікам КЗоТ не треба от ними поли й миють.

Да, у нас есть.Цена −1.5 текущего часового рейта, если в нерабочее время. Каждый дежурит по неделе

І мені таке щастя пропонували в минулому році, коли був звільнений попередній техлід — ми тоді відморозились, і тема якось затихла. Зараз у випадку якоїсь фігні смикають нового техліда.

Не суттєво, мій комент був про чергування і можливість бути на звʼязку 24/7 (і погоджується ж хтось на таке).
А посада тім ліда в моїх замовників взагалі виглядає цікаво. В сусідній тімці є сеньйор дев, який педалить таски на рівні з іншими. Як виявилось, він вважається тім лідом для хлопців з моєї команди також (тих, хто працює на стороні замовника), і тут я була здивована, бо людина працює взагалі в іншій команді. Хз, що входить в його обовʼязки як ліда, одне тільки знаю — збирає відгуки про колег з команд, бо мені від нього приходять такі запити час від часу.

Отой останній «мовчазний» може якраз тех лід чи SME
В якого новачки можуть спитати про речі специфічні для компанії і теїнології

Але він нікого не займає поки не питають або не бачить якусь відверту дурницю

тільки в галерах постСНГШних, чи у Європі \ США теж таке

Працюю з Чехами у міжнародній конторі, загалом є можливість працювати з 9 до 5, але більшість людей працюють за своїм графіком, пулл реквести приходять вночі а можуть і у 6 ранку. Я у день відвідую мітинги та спілкуюсь з коллегами, код пишу десь з 21:00 до часу, чи з 7:00 до 11:00 (початок стендапу).
Мені подобається такий графік, в день можна сходити в банк, магазин чи до стоматолога. Більше 8 годин роботи та 4 — 6 годин кодінгу буває дуже рідко (можливо 2-3 рази за рік)

В ідеалі працювати з 9 до 5. А якщо треба

сходити в банк, магазин чи до стоматолога

то ви це робите, а таски зсуваються на завтра, а не на 21:00 :)

Я можу їх усі хоч на п’ятницю зсунути, але робити їх все одно доведеться

Я мав на увазі зсув сроків, а не переніс в рамках спрінта. Тобто пішов до стоматолога і не встигаєш зробити таску в спрінті — переносимо на наступний спрінт.

Ні, не хч2ваються
Пл перше на галері ефективної роботи добре як 4 години
Пл другу чкомбінуваьм з обідом і менше потриндуьи на кухні

Тобто ти коли естімейти на таску даєш, то рахуєш день як 4-5 годин кодінга?

При естімайтах розраховую точно не більше 4 годин кодінгу в день.

Не завжди за (тім)лідство у одній і тій же компанії взагалі більше платять, якщо чесно. А відповідальність за факапи там не тільки твоя, а ще й за факапи підлеглих.

Це більше для людей яким хліба не давай, а дай побути хоч якимось маленьким, да начальником, як написали нижче. Тут справа точно не в грошах.

P.S. Перечитав, і зрозумів, що це звучить як знецінення. Але я просто хотів сказати, що кожному своє.

Готовий стати лідом за 500$, пишіть

Добре, коли є людина готова узяти усю відповідальність на себе:
www.youtube.com/watch?v=KCVJPT5eCH8

В чому виражається ця страшна відповідальність, яку важко взяти?

Уявіть найгіршу ситуацію — продакшен впав і лежить. Що в найгіршому випадку зроблять ліду/сенору/ітп? Звільнять? Звільнень ніхто не боявся до 2022 року.

Або запізнюється реліз, — він мав бути в березні, вже травень а ви ще не релізнулися. Знов — що буде ліду? Наскільки я бачила, просто кажуть ая-яй, більше так не робіть.

Я ні в якому разі не спонукаю безалаберно відноситися до продакшену чи релізів, але якихось тотальних наслідків я не бачу, навіть якщо ви не потягнете ту велику відповідальність.

Можливо, за кордоном тебе можуть засудити за продакшен який лежав пару годин — і зняти з тебе грошенят за збитки, які поніс бізнес. В українському айті такого не бачила.

Я думаю тут поінт в тому, що ти можеш роботи Сіньором умовно за 6к та просто підалити код та без стреса жити-працювати.
При тому що всього за +500$ на твої плечи падає зайва відповидальність. Питання — чи + 500$ цього варті?

Зазвичай (ну, в моєму досвіді) спочатку на тебе поступово падають всякі додаткові відповідальності (то співбесіди провести, то когось поменторити, то спринти спланувати, то якийсь tech talk провести), а потім вже тобі за них дають +$500 щоб не ображався. Тобто +500 дають коли ти вже по факту все ото вивозиш.

за кордоном тебе можуть засудити за продакшен який лежав пару годин

Нє і не за кордоном теж нє (на КЗоТ). Робітник відповідає лише дисциплінарно і то в разі явної недбалості. Звільнення то вже в разі непоодинокого систематизму чи чогось явно врозріз із робочими відносинами.

Ну за розбите вікно несеш матеріальну, але за недоотриманий прибуток чи щось таке — то тільки посадові особи підприємства несуть. А лежачий прод — нормальна робоча річ особіно враховуючи що реліз апрувиться й шедулиться зверху

А от ФОП — так, і за кордоном і не за кордоном

В українському айті такого не бачила

Ще побачиш :) та й позови навіть на доу вже були в новинах

Поки ми живемо, вони виживають...💔💔💔

Все дуже індивідуально. Якщо тобі подобається продукт, в якому ти працюєш (особливо якщо в продуктовій компанії), подобається керувати командою, приймати ті чи інші рішення. То чому б і не стати лідом. Але от точно не треба це робити заради грошей. Бо якщо тобі це не буде подобатись, то жодних грошей вононе вартує.

А досвід?

Якщо тобі подобається продукт, в якому ти працюєш

Якийсь надуманий патріотизм

Патріотизм це «по*уй що я родився в сраці світу яку не вибирав, я все одно буду любити цю країну»

А проект ти обираєш сам, та ще й можеш змінити будь-коли. Не бачу чогось нереального в тому, щоб любити свою роботу, і тим більше не бачу тут аналогії з патріотизмом

Твій патріотизм приносити гроші додому
І бажано робити щось що не викликає роздратування.

Говорити про відданість конкретній компанії це вже в бік «працювати в нас велика честь»

Твій патріотизм приносити гроші додому

Накуя якщо там нема нікого окрім мене, у якого грошей вже на роки уперед лежить?
Радіти грошам може хіба що людина, яка ніколи не тримала у руках багато грошей. Попрацюйте в ІТ 2-3 роки, розкидайте бакси по полу, покачайтеся — відкриєте ачівку і більше не будете збуджуватись на гроші.

Ну тоді шукай іншу ціль,
Згоден що всі гроші не заробиш
У кожного буде якась сума комфорту і якась виживання

не будете збуджуватись на гроші.

Я вже біл ще думаю відчепіться всі від мене і дайте поспати.
Але ж

dou.ua/forums/topic/32253
Vs

youtu.be/1cwy4XpDhHU

Лід — це менеджерська посада, а сеньйор — це виконавець. Зовсім різні професії і вимагають різних скілів

Team Lead vs Tech Lead. В чем разница и зачем разделять эти роли
dou.ua/...​hlead-in-product-company

Десь так, тільки скоріше тех — це інженер який приносить готові креслення.

Ну от я зараз роблю роботу яка десь посередині між сеньорською і лідською.
Непонятно: ти ще не лід, але більше ніж «просто сеньор».
Тобто, з сеньора в ліда ти переходиш плавно — на тебе просто поступово переповзають обовязки.

Тобто, з сеньора в ліда ти переходиш плавно — на тебе просто поступово переповзають обовязки.

Не «переповзають», а начальник «делегує» тобі свою роботу! Це перше, про що кажуть на курсах мнеджерів: треба «делегувати». Бо начальник — це «руководитель», він не має працювати сам — я тільки «руками водити» і показувати кому що робити.
Показово що додаткові обов’язки (без додаткової оплати і часу) частіше звалюють на дівчат, які не вміють послати начальника.

Та хлопці теж не посилають начальників, не бачила такого. З тих, кому не треба — додаткові задачі сповзають, як з гуся вода, тоді начальство розуміє, що на нього нема сенсу накидкувати, бо він відкидує 🤣

нет, лучше иметь 3-4 сениорских зп в спокойных местах будучи ультрасениором
я таких парочку знаю.

треба якийсь відос з одного робочого дня таких Ультрасиньорів, тому що теж хочу таке, але хрін знає як це робити та які вакансії для цього треба обирати (в плані що зможеш працювати по кілька годин в день)

У мене робоче місце половина від цього.
Тупо впн покрити декілька одночасно.
На одному компі нє

Та то більше стібуться там, там в тому топіку більше історій з розряду «і ви кажіть» як в тому анекдоті

А про робоче місце то да, я давно сам собі розділяю лептопи теж, у мене навколо мене правда більше хаос а не так красіво й чисто, але дуже зручно крутнути стільцем і зразу мочити демонів на марсі робити свій вклад в розвиток дискусії на дзвінку :)

Первое- нужна большая голова чтоб влезли все контексты проектов.

Тобі це не треба
Нема потреби
Навіть заздрю

Кому треба шукає можливість а хтось причину причину
Хтось таксює після роботи
Хтось стартап робить
Хтось вчиться
Хтось халтурить
Хтось тещі город копає
Хтось за дівчатами бігає
Хтось бухає
...

3-4? Как у них получается 4 работы синьорские тянуть? А митинги, а прочая х..?

Ну так на мітинги і ходиш і слідкуєш за календарем
Джуни педалять

Есть нормальные конторы с асинхронной коммуникацией, есть конторы такого размера где можно просто потеряться.
Много чего есть

Є галерно контракторські позиції де треба просто освоїти бюджет до кінця року.
Не використають — віддадуть іншій команді.
Найближче що ти може чув -на бенч, але може бути і з реальним проектом.

Доять і пилять.
З тобою чи без

Novice Tier
Double Agent: Successfully land your second job while keeping your first one

Time Bender: Attend meetings for both jobs simultaneously without getting caught

Jack of All Trades: Complete tasks for different industries in a single day

Inbox Zero Hero: Manage emails from multiple jobs without missing a beat

Paycheck Collector: Receive your first double paycheck

Intermediate Tier
Triple Threat: Secure a third job while managing two others

Meeting Maestro: Successfully reschedule conflicting meetings across all jobs

Task Juggler: Complete high-priority tasks for all jobs within a single day

Identity Protector: Keep your multiple jobs secret from colleagues for 3 months

Efficiency Expert: Automate a recurring task for each job

Advanced Tier
Quad Core: Maintain four concurrent jobs for at least one month

Salary Stacker: Reach a combined annual salary of $500,000

Vacation Virtuoso: Take a week-long vacation without any of your employers noticing

Promotion Paradox: Get promoted at two jobs within the same quarter

Timezone Tamer: Successfully manage jobs across three different time zones

Master Tier
Five Alive: Juggle five jobs simultaneously for at least two weeks

Million Dollar Club: Achieve a combined annual salary of $1,000,000

Phantom Employee: Work a job for 6 months without ever meeting in person

Industry Infiltrator: Hold jobs in 5 different industries simultaneously

Work-Life Balancer: Maintain 3+ jobs while still having time for hobbies and family

Legendary Tier
Six-Figure Sorcerer: Successfully manage six jobs at once for a full month

Corporate Chameleon: Hold C-level positions at two different companies simultaneously

Globe Trotter: Work jobs based in 3 different continents

Time Lord: Perfect your schedule to have zero overlapping meetings for a month

Overemployed Guru: Mentor another person to successfully become overemployed

лучше иметь 3-4 сениорских

та лучче 5-6 мідлових :)

як щодо 12-15 джуновських або 25-45 трейнівських? 🤔

джуном може бути вже складно ) за джунами завжди приглядають, та й все таки сінйору буде важко прикидатись ламом кожен день. то мабуть для екстремалів серед екстремалів. Якщо вже така людина унікальна, то скоріше вже треба якийсь нетфлікс власний кліпать в гаражі

Ні, до джуна багано уваги і дрібних ліваків всередині однієї поботи

Підписатись на коментарі