Якість мобільного інтернету під час вимкнень світла. Обговорюємо

Нещодавно ми поспілкувалися з операторами стільникового зв’язку та розпитали, що впливає на роботу мобільного інтернету під час знеструмлень.

Про те, від чого залежить швидкість інтернету та як оператори забезпечують з’єднання без світла розповіли у новому матеріалі.

Вирішили запитати у вас, чи задоволені ви роботою свого мобільного інтернету при знеструмленнях. Послугами якого оператора користуєтесь? Як сильно падає швидкість під час вимкнень світла? Чи вдається роздати мобільний інтернет на ноутбук для роботи?

Як у вас працює мобільний інтернет під час вимкнень світла? Діліться у коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Водафон козли.
У них якийсь хитровжарений проксі. Якщо GET запит повертається із помилкою (підозрюю що 400 там) воно редіректить на Vodafone.ua!

тобто замість помилки приходить 301 ? нічосє.

Теоретично, без підміни сертифікату можуть лише http. Чи якось все ж примудрились і https?

Ні там http ендпоінт. Це мій тестовий сервак
Вже прикрутив до нього ssl щоб не було таких приколів А так код відповіді шифрується.
Але всеодно якось навіть не можу уявити нащо їм потрібна така штука.

План з використання резервного мобільного інтернету зазнав краху):
— уночі більш-меньш працює.
— удень — мережа перевантажена, і інтернету нема, хоча 4G є.

Ще враження, що на багатьох базових станціях сдохли аккумулятори, і зараз ситуація помітно гірше, ніж узимку 22-23.

Це був мiй план Б — працювати вночи, коли iнет помiтно оживав.
Але Старлiнк, а потiм PON пiдключення оптикою вирiшили це питання.

А який сенс це обговорювати окрім «а пагаваріть»? Ситуація залежить від конкретного місця розташування.

можна поділитися лайфхаками чи забобонами. Може у когось теж спрацює

Всі три ключові мобільні оператори працююють, але чим довше немає світла, тим менше шанс піймати 4G навіть біля самого вікна чи москітної сітки (якщо відкрите), і то з дуже низькою швидкістю

1. Київстар — інтернет падає майже одразу, через години 4 і голосовий звʼязок в квартирі. Антена до сраки. На вулиці ще ловить одну палку
2. Водафон. Нормально працює інтернет годин 5. Але потужність явно падає. Нормально ловить на квадратну MIMO антену. Вдалось спіймати місце де є гарне відлуння.
3. Lifecell гарний сигнал, працює довго 7+ годин, але дуже повільно і з конкретними обривами по пінгу.

Коли в нас були блекаути, а в мене ще не було Старлiнка, я встановив додаток, що показує базовi станцiї оператора на мапi.
Зробив ємнiстну антену зi шматка ТВ кабелю (нiчого паяти не треба, просто хвicт до делефону прикладєтся, в ютубi є вiдоси).
Налепив телефон з антеною скотчем на скло вiкна в умовний бiк станцiї.
Iнтернет досiть непогано працював.

Фокус в тому, що деяки БС не так сильно навантажени, мають акккумулятор чи генератор.
«Свою» БС я знайшов просто по логицi — той район дуже мало заселен.
У iншому випадку тiльки тести допоможуть. Добре якщо вiкна виходять на рiзнi cторони, можна експерементувати.

Київ та околиці: водафон суттєво просідає, лайф менше.
чесно кажучи, на третій рік війни, маючи досвід блекаутів 22/23 років і розбиту інфраструктуру електропостачання — дуже дивує що оператори і досі не забезпечують адекватний рівень роботи обладнання під час відключень.

ТАК. Тим паче з їх рівнем бабла!!

LTE базова станція споживає під 5Квт/год
Щоб забезпечити адекватну автономну роботу треба овер дофіга акумів

У «Vodafone Україна» чистий прибуток за 2023 рік «злетів» на 361% — до 5,073 млрд грн.
У lifecell також стрімкий зліт: на 164% — до 2,567 млрд грн.
Київстар інформацію не розголошує.
mind.ua/...​tannya-pributku-ta-vitrat

Мобільні оператори запевняють, що підготували свої мережі до потенційних відключень електроенергії.
pik.net.ua/...​ut-vidklyuchennya-svitla

LTE базова станція споживає під 5Квт/год

Немає одиниці споживання «Квт/год».

Краще не забороняти, а показувати таким людям що garbage in — garbage out: цей запис коректний, і означає ріст споживання на 5 кВт щогодини.

Чордд, я і не подумав про такий дивний варіант:)
Дякс, застосуємо:))

Гугл каже що 2,5-5квт, так що 5квт це не маленька така БС і не в повер сейф режимі.
+Ніщо не заважає операторам на дахах об’єктів з БС ставити сонячні панелі — 10квт помістяться будь де. Основне навантаженні в день, а в день 8-9 місяців на рік є сонце, так що б було б бажання, бо це рівень витрат домашньої гібридної СЕС.

Що таке «їх рівень бабла»? Ви не знаєте наскільки все обладнання дороге.
Скільки пересічний абонент платить? Мало хто хоча б 5$/міс дає.

Нормально працює навіть після 4 годин. Vodafone

Life живе годину-дві норм, потім починає зникати. Якщо більше 3х годин 100% робота відпадає.

Маю сімки 3х операторів, лайфсел тягне майже завжди, хоч на меншій швидкості. Вф і Кс десь в районі Е зазвичай шось і тягнуть. Після злому КС мені здається що зв’язок погіршився і досі не відновився до попередніх рівнів. Голосовий зв’язок зазвичай на всіх ок, крім деколи ВФ

Інтернет Vodafone, як і звʼязок загалом, дуже якісно зникають 👍

Київстар одразу покидає чат

Без світла іноді Lifecell трохи ворушиться, але розраховувати, що з таким зʼєднанням можна буде попрацювати — не варто

Все падает, спасает только Gpon дома

вимикається світло — з чату виходить Life, Vodafone, голосовий звʼязок, мобільний інтернет (хоч і пише LTE, але інета там немає). тобто, якщо теоретично мені потрібна буде медична допомога, поліція, пожежна допомога — я не зможу когось викликати. рятує тільки оптика вдома, яку я встиг півтора місяці тому підключити, і павер станція (Анкер), яку завчасно купив у квітні по акції.

Підписатись на коментарі