Що не можна казати на співбесіді? Обговорюємо

Привіт, спільното!

Знаємо, багато хто з вас наразі в пошуку роботи й активно проходить співбесіди. Вирішили створити топік, де ви б могли обмінятись порадами щодо того, які речі категорично не можна казати на інтерв’ю.

Можна згадувати вигорання? А якщо не склались стосунки з попереднім керівником? Чи варто взагалі уникати якихось тем при розмові з потенційним роботодавцем?

Діліться!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Та холєра його знає. Їх не вгадаєш ніколи. Навіть смолток про погоду може боком вилізти.

Відмовили, бо сказав, що мене мотивують працювати гроші.

Що не можна казати на співбесіді?

що проживаєш в Харкові

— Поливати брудом колишнього роботодавця.
Рано чи пізно роботодавець поміняється, значить подібним чином будеш відгукуватися і про цього.

— Не варто ставати друзями. Дружба дружбой — служба службой. Гарний товариш — це бонус, але професійні навички на першому місці.

— Політика, релігія, раса, національність, колір шкіри, стать, гендер — все це не має мати місця, допоки це не створює проблем. Відношення до війни і винуватців будь-якої війни має бути однозначне і не впливати на мету роботи. Наступне може здатися протиречивим, однак треба відчувати баланс між дозволеним і недозволеним. З росіянами бізнес вести — себе не поважати, імхо. Бійці за гендерну рівність, еко-активісти, борці з піратством, протиборці з ШІ через неетичність щодо митців бувають різні. На роботі треба робити роботу перш за все, а не виносити оточуючим мозок що стаканчики пластикові, а не паперові

На співбесіді не можна казати правду — все має бути як гарна казка, яка дуже приємна для работодавця: і процеси будували, і код вдало деплоїли, і всі баги фіксили своєчасно, і всі були задоволені. А насправді: провалили всі терміни релізів, купа нереалізованих фічей і незакритих своєчасно багів :-)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Взагалі є типу золоті правила, скажімо не обсирати минулого роботодавця навіть як є за що, не брехати коли чогось не знаєш, не казати щось не добре про самих людей які здійснюють співбесіду — типу «а ти чого такий патлатий», не сперечатись із ними як вони щось кажуть не впопад тощо.
З досвіду — не треба влаштовуватись в перше місце де візьмуть, краще самим намагайтесь дізнатись куди вас намагаються наймати і чим треба буде займатись. Ті хто наймають теж дуже часто намагаються видати лайно за цукерку, торгують сініора на посаду джуніора або навпаки, наймають не собі а в пул тому їм в цілому всеодно просто на яку роботу аби в цілому кандидат знався на базісі — потім Angular потрапляють на React а Embedded C++ в Gamedev чи взагалі роблять Dev Ops. Та і просто дуже часто гадки не мають — а хто їм треба і кого вони шукають ? Дуже часто людей ставить в ступор питання «Кого ви шукаєте?», реально не можуть відповісти і ви міняєтесь місцями на співбесіді.
Так само як і можуть винаймати не того кандидата , можна і найнятись не туди.

Ого а шо хтось справді може сказати інтервʼюеру шо він не так виглядає? Може варто додати тоді до порад не срати йому в чай...

Та усяке буває, насправді на співбесідах не так вже і часто і ті хто їх роблять вміють їх робити і ті хто проходять не вміють найматись. По суті це торги на базарі.
Там не просто так Стів Джобс з іміджу Хіппі, коли шукав Майка Маркулу — став стильно стригтись і переордягатись в діловий костюм, бо інвестор коли до нього приходить хіппі просити гроші на бізнес із виробництва комп’ютерів — каже «ні» вже по зовнішньому іміджу. В кращому випадку скажуть : «Стів а навіщо простій людині комп’ютер?» ( злити головну бізнес ідею, що на заміну друкувальних машинок та калькуляторів які ця технологія поховає — було би дурістю) Зустрічають по одежі, поважають по розуму.
А може бути таке, що скажімо колега з Frontend чомусь виглядає як послідовник Джа Растафарі, ще і починає токсити кандидата — результат передбачуваний.

Не критикувати минулих співробітників, бо всі це ретранслюють на себе, що завтра вони будуть на їх місці.

1. Перспективного кандидата дропнули після відповіді на запитання «щоб вам могло заважати у роботі» — «ну єслі рядом со мной за сосєднім сталом будєт сідєть гєй ілі вапще ні**ер»

2. чєл у тестовому притягнув купу огризків коду із своєї минулої роботи, в т.ч. докер файли та енвішки із деякими сікретами, і не бачив в цьому нічого такого бо «ну ваше ж завдання то зроблено»

’ в мене не дуже багато часу, чи встигнемо за 15 хв? Бо далі в мене наступне інтерв’ю’

На співбесіді не можна казати правду — все має бути як гарна казка, яка дуже приємна для работодавця: і процеси будували, і код вдало деплоїли, і всі баги фіксили своєчасно, і всі були задоволені. А насправді: провалили всі терміни релізів, купа нереалізованих фічей і незакритих своєчасно багів :-)

Точний переклад: Працювали по скраму, аджайл методологія.

В дружному сімейному амбіційно молодому крипто веб3 стартапі

А повір в корпораціях зі світовим ім’ям такого предостатньо. Тільки може бути по 15 різних людей із з тайтлом manager або lead або delivery в команда де 3-4 людини щось реально роблять.
При чому може бути сусідня команда навіть в цій же самій програмі, де усе навпаки.

Типу по водопаду такого не буває ніколи ? На виході в усіх таких випадках зазвичай реальні процесси так називаються тими хто їх впровадив, а реальності там «чікі-чікі і в продакшн».

Дивлячись куди та ким влаштовуєшься. Скажімо як консультантом — то історія реальних провалів як і реальних успіхів буде не лишнім. Як відомо за дослідами 80% організацій не можуть створити відновлюваний процес із розробки ПЗ. При чому з рівня навіть організації команди. Я реально бачів купу «скрамів» де жодна людина з команди ніколи не спілкувалась з тими хто користується ПЗ (в продукті це робиться через підтримку і передпродажі), люди гадки не мають ні про метод персон, ні про користувацькі історії, ні про методи пріоретизації, ні по методи оцінки (усе оцінює одна людина від балади, а потім команду пушать потрапити в ці забовєязаня бо якийсь «експерт» написав що великий проект робиться за півтора місяці толком не маючи навіть базових вимог) в команді нема ролів ні product owner ні scrum muster і т.д.
Але модно щоб називалось Agile і «ми работаєм па сраму». В цілому якщо в організації з гори не введено Kaidzen — тобто система японського менеджменту, то ввести окремо процеси часто не дієво. Коли з усього скраму один єдиний стендап і то там пристають по конкретних задачах, та можуть бути люди які будуть тушками на тих стендапах сидіти тижнями а то і місяцями, тобто їм не буде жодної роботи, то це профанація і мінімально якісний водопад буде в рази кращій за такий срам.
Тобто переважна кількість софта робиться кустарним чином ремісниками, фірми навіть із найвідомішими світовими брендами не виключення — не мають технології з виробництва.

Вот у меня гарантированно на 10й минуте рассказа как все хорошо начал бы глаз дергаться :)

«Жили-були дід та баба, і був у них я — колобок, працював над проектом, який був для компанії як золоте яйце. Це був наш флагманський продукт, в який було вкладено багато ресурсів.

Стикався я з різними труднощами: обмежені ресурси, тиск дедлайнів, зміни в технічних вимогах.

Це було схоже на те, як дід і баба безуспішно намагалися розбити яйце. Але я не здався...

Завдяки глибокому аналізу проблеми, творчому підходу та командній роботі, мені вдалося знайти оптимальне рішення. Ми створили модуль, який не тільки відповідав усім вимогам, але й перевершив очікування клієнтів. Це був справжній прорив для компанії...

Після цього успіху я отримав нові відповідальності та можливості для професійного розвитку. Мій досвід роботи над цим проектом показав, що я здатний вирішувати складні завдання і брати на себе відповідальність.»

Назавжди запам’яталося, як на першій аутсорсинговій роботі, будучи на бенчі, дуже невдало уникнув прямої відповіді на питання про причини звільнення зі старої роботи — здуру ляпнув, що СТАЛО НУДНО, а мова йшла про відбір у команду, яка переважно супортила легасі. Я по хард-скіллах їм підходив топово, але я де на їхніх проєктних тренінгах (VB6, навесні 2009 року!) занадто самовпевнено поводився, де отаке ляпнув, ну і не відібрали мене, хоча, здавалося б, позиція була в мене в кишені.
Тобто, не просто критикувати стару роботу не варто, а ще й уникати критики варто акуратно.

Не зрозумів прикладу :) Якщо ти сказав правду, тобто пішов бо стало нудно, то це ж наче добре що ти уникнув проекту де потрібно було сапортити легасі, хіба ні?

Ну йому схоже було нудно на бенчі, а не від роботи

Трохи сумбурно пояснив. Питали про попередню роботу, бо я вже був у компанії, просто на бенчі після реджекту (теж не через хард-скіли) з того проєкту, на який мене брали.

Я дуже хотів потрапити на billable проєкт, будь-який.
Але замість того, щоб сказати, що я з напів кустарного постсовкового середовища (де я вже встиг закуситися з техдиректором — от про це можна було не говорити) рвався у фенсі-аутсорсинг з сучасними технологіями, закордонними відрядженнями і зп в баксах, я ляпнув, що стало нудно і я пішов.

Так ти і міняв шило на мило. Тим більше, нащо було влаштовуватись в якусь галеру якщо цікавив стартаперский драйв ? Вони легасі і запропонували.

А чому з дуру ? Ти би звідти просто звільнився через час, при чому скоріше за усе ще і з негативним фідбеком.

Нельзя врать. У меня опыт в сотни собесов, я люблю задавать открытые вопросы типа про опыт кандидата, какие задачи решал, что из этого получалось, что нет, как бы он решил эти задачи лучше сегодня. Там и вранье в резюме сразу всплывает, и в вранье в заявленных скиллах — не знаешь, скажи честно и поехали дальше.

Но можно приукрашать — например если рисовал формочки полгода для зарубежного заказчика на google apps.script? Можна сказать — автоматизировал бизнес процессы для критического воркфлоу

А я спрошу, как именно автоматизировал бизнес процессы, и рано или поздно google apps.script всплывет.

Да всплывёт, но уже в контексте важности работы . Но тут есть шанс немного не ’смэтчится ’ по критериям позиции но если опыта больше 3_4лет в js то особо не критично

Вот поэтому я и задаю открытые вопросы — интерсно понять как кандидат думает. Если у него с логикой всего ок, есть базовые знания, и по технологиям ± километр норм — то рекомендую к хайрингу. Выучить новую библиотеку — неделя времени, если есть понимание какую задачу, как и зачем она решает.

Скрипт був ламерський і падав через раз, але пришвидшив сейлсам пайплайн в два рази і завдяки отримали наступного тижня двох нових замовників (тут під столом дуля).

Обожаю от коли колупаються в чомусь що вже й параска забула як молодою була просто аби лиш знайти де доколупатись

. У меня опыт в сотни собесов, я люблю задавать открытые вопросы

Люблю відповідати :) це спорт

Нач в тебе одного сотні собесів, на кілька тижнів часу, налякаєш собесами якогось тімліда на +500 (друга дуля).

Обожаю от коли колупаються в чомусь що вже й параска забула як молодою

дык вопрос то открытый, кандидат сам выбирает какой его проект обсудим. Ну если он выбрал институсткую лабораторку, то и ок, но для меня это будет минус к кандидату.

Люблю відповідати :) це спорт

И это ж интересно, я только за, и как результат — понимание, насколько мы сработаемся. А это ж самое главное.

налякаєш собесами якогось тімліда на +500 (друга дуля).

кто на ком стоял? :)

це з сусіднього топіка
Та з обох боків було багато, можу хіба знижку зробити що і сам можу завалити кого захочу відкритими і в курсі коли валять не по ділу.

Люди всерйоз пам’ятають максимум останні пару років досвіду з тим що працювали, якщо це не якесь архі досягнення чи знання чогось щоденного. Колупати щось далі makes no sense, навіть якщо знає — запросто заплутається. Як відрізнити від лапшання? Жодного корисного висновку зробити неможливо. Але любителі помочалить кожен скіл завжди люблять знайти якусь нестиковочку. Якщо хочеш найняти а не відсіяти, — це не має сенсу

Ну якщо про оцінку думання то плюсік то да згоден, але це вже не про брехню ;)

Та з обох боків було багато, можу хіба знижку зробити що і сам можу завалити кого захочу відкритими і в курсі коли валять не по ділу.

У меня ж цель — найти коллегу, на которого можно положиться, а не завалить 100500 кандидатов знанием как работает какой то специфический технический кейс. В моей картине мира, понимание SDLC и причинно-следственных связей важней знания каких то конкретных библиотек.

Нуу звісно але тут можеш не виправдовуватись особо, якщо позиція одна а класних резюме 20, то або 19 треба мати причину відсіяти або мати причину вибрати одне. Се ля ві

Мій пойнт просто про брехню/прикрашання і чесність, що то все відносно і брехня частіше дасть кандидату причину бути обраним, а занадто велика чесність частіше дасть причину бути відсіяним. У 2024тому я все ж займу траншею на стороні викинутих на двір. Тому благословляю всіх на брехню

І коли колупають щось не про JD чи щось далеке древнє з резюме — це теж за секунду відчувається. Хороші думалка і язик вирулять таке на брехні чи без. Все таки я тільки за якісну брехню!

Мій пойнт просто про брехню/прикрашання і чесність, що то все відносно і брехня частіше дасть кандидату причину бути обраним

Возможно я свои софт скилы завышаю, но в третий раз упомяную что стартуя с открытых вопросов, я дальше копаю детальней — и опять таки повторюсь, если кандидат решил рассказать про конкретный проект, то дальше начинаю уточнять. И дальше обман(если он есть) так или иначе вылезет. Почему эту задачу так решали? А какие были альтернативы? А как бы сделал сейчас? А почему тогда не настоял? И тд и тп, ну врать в реальном режиме и не проколоться на не соотвествиях имха очень сложно.
Лет 12 назад мне коллега посоветовал простую формулу «делай что должно и буть что будет». Я сначала его не понял — это ж открытое поле для манипуляций манагерами. А потом осознал — делай что должно и будь что будет, включая собесы

Ну так цей пойнт я зрозумів, і я не критикую зовсім, просто тому й сказав про два роки.

якщо даєш таку свободу вибору кандидату — він може свободно сам себе загнати в дєбрі які й не згадає якщо це давно було. І сам і заплутається легко, навіть якщо цілком ок. Просто пам’ять

Я в принципі завжди тут обмежую рамки такого вибору і кажу щось в стилі чим пишаєшся. Або що добре пам’ятаєш. Або недавно. Ітд але загалом я наприклад плюю на все що старше двох років і не відноситься до JD. Якщо розказує вже — ну добре, слухаю звісно і копаю що вилазить. Думалку ото оцінюю і связность. Але чи мені брешуть чи ні — хер поймеш рілі, якщо все связно

Мені здається ти просто дуже хвацько впевнений у своїй здібності викупити якісний чос. Але то таке. Я не буду сперечатись тут. Просто дехто ще з дитинства мастак вішати красиво і так виживає по життю. І на інтерв’ю один чорт рулєтка якщо в нього не сахарна вата в голові. Якщо мені подобається але то лапшання яке спрацювало — то й замовнику сподобається, тест тьюрінга пройдено. То вже тільки веснапробейшн там покаже хто де срав. Як не спрацювало — звісно сам собі папа карло.

делай что должно и будь что будет

Так!

Мені здається ти просто дуже хвацько впевнений у своїй здібності викупити якісний чос. Але то таке.

Я ж выше прямым текстом написал:

Возможно я свои софт скилы завышаю

Но в остальном похоже мы сходимся, что не может не радовать

Але чи мені брешуть чи ні — хер поймеш рілі, якщо все связно

Ну если брешет так что все связно — то и пофик, хороший кандидат; если брешет связно, то уже во первых с логикой все неплохо, во вторых — разобрался в проблеме и как минимум в теориии все ок

Та я не думаю що завишаєш, викупати будьяку брехню — це не софтскіл різні речі.

Я не думав ображати чи сперечатись чи ще критикувати чи ще щось, сорі якщощо не так здалось, не закіпай! хотів обійти акуратно не вийшло )

Просто всіх можна надурити, це людське. Я це так сприймаю. Не ображайся

Та я не думаю що завишаєш, викупати будьяку брехню — це не софтскіл різні речі.

ну вроде по определению, это и есть софт скилы :)

Я не думав ображати чи сперечатись чи ще критикувати чи ще щось, сорі якщощо не так здалось, не закіпай! хотів обійти акуратно не вийшло )

Не парься, ни разу не обиделся, получилась интересная дискуссия. Повторюсь, в очередной раз, мы ж не СБ чтобы проверять что нам наврали — нам важно понять сможет ли кандидат нормально работать. Он может соврать, но если врет правдоподобно, то значит либо мы недорабатываем, либо он прокачался. Если прокачался — то пусть работает :)

І що? Автоматизував же бізнес процеси? — Автоматизував. Все правда, учіться у політиків толкати промови.
Серйозно, це навіть є у всіх книжках по менеджменту.

А чего в постыдного в рисовании формочек то ? Откуда мысль что всем надо чтобы был опыт CTO или CEO ? Я вам скажу что даже когда у вас был опыт скажем лида в терминах водопадной команды , очень многим это сильно на собеседовании не понравится и вас зареджектят и причины найдут.
В основном же переход с малевания одних формочек на малевание других формочек. Деврпсии на девопсию, бекенда на бекенд и т.д. В ИТ вообще вертикальный рост по карьере — редкое явление. Современное ИТ — как в Индии общество, кастовое.

На першій сотні ти лише роздупляєшся як воно все працювати має, після другої сотні починаєш розуміти що все фігня, але дірку в штатному розкладі треба закрити. Це формошльопів багато, але якщо треба ще й копати кудись в сторону, починається дефіцит кадрів на ринку праці, навіть зараз. Тому найкраще це кинути людину у воду, якщо виплив — молодець, якщо ні — ось тобі зп за місяць — два що намагався, до побачення.

...з рубрики що не варто казати на співбесіді при працевлаштуванні в якості тімліда

Опыт 50+ интервью
Полностью согласен с комментарием, тоже предпочитаю открытые индивидуальные вопросы банальному списку, а после них начинаю задавать уточняющие вопросы в которых и раскрывается приукрашение или вранье
И лучше было просто ответить «не знаю»
Но если интервьюер неопытный и идет просто по списку, то да, «приукрашение» вероятно прокатит

Було актуально до ковіду — "взагалі я звик до великих сучасних опенспейс офісів, а тут у вас дві орендовані кімнати в старому совєтському інституті або орендована квартира на 27 поверсі’

А зараз — опенспейс із панорамними вікнами? Ні дякую
Коморка в советському інституті із справжнім бомбосховищем, яке витримує хоч ядерний вибух замість лаунж зони на паркінгу? Та у вас мрія а не робота.

Що HR гарно танцює, бо бачив її у Золотому Носорогу колись.

а якщо все ж помилились і це не вона?
хоча перевірити досить легко, просто потрібно дістати велику купюру, якщо вона одразу сяде вам на коліна — точно там танцювала

якщо вона одразу сяде вам на коліна

а якщо на обличчя? 🤔

Який бляха dei на бекенді ще, це для HR чи менеджера питання

Перейменувати master бранч...

Не можна так відповідати про DEI

Та можна, тебе просто підїβали щоб скинути твоє резюме в треш, так що не сумуй. Просто тримають вакансію для ІБД скоріше, таке практикують

не знаю що гірше працювати з такими чи бути зразу ввічливо посланим

dodged the bullet

навіть репліканти мають три спроби на базовий тест

репліканти це про науку та розвиток :)

а пронаунс-секти це вже релігія

і вона не терпить конкуренції

Салемські процеси вже зайшли на нове коло.

в пояснення — mansplaining

відмовились від mansplaining на користь manspreading

Як варіанти:
1. Змінив у формі реєстрації нових юзерів старий список з Male/Female options на список з 20+ «офіційно визнаних гендерів» + варіант «бажаю не розголошувати»
2. Підбирав такі формулювання для написання публічної документації до АРІ, щоб їх могли зрозуміти люди будь-якого інтелектуального рівня (навіть розробники з синдромом Дауна)

що не любите витанцьовувати на панелі

Если кандидат танцует на панели после(или до) работы, это не влияет на его коммуникацию в коллективе то... посрать.

Если кандидат танцует на панели после(или до) работы

то це тільки в плюс

...И это не мешает в коммуникации в команде — ключевое

Если кандидат танцует на панели после(или до) работы

то это говорит о его моральных качествах.
как и другие подобные деяния кандидата:

Если кандидат ворует/убивает/насилует после(или до) работы

если все это не мешает работе, то и пофиг. Есть конечно риск что кандидата посадят и надо будет искать еще одного, но очень сильно наврядле человек будет нормально работу работать и в свободное время делать какой то беспредел — девиантность поведения обычно видна сразу и девочки-рекрутеры отсекают на первом этапе.

Можна згадувати вигорання?

Можна. Якщо така правда для компанії неприйнятна — скоріше за все вас там спалять вщент.

не склались стосунки з попереднім керівником

Головне пісюнами не обкладати. Ну не склалися, всі люди.

Чи варто взагалі уникати якихось тем при розмові з потенційним роботодавцем?

Запитання з незрілої позиції. Що хочете — те і розповідайте.

Чи варто взагалі уникати якихось тем при розмові з потенційним роботодавцем?

Колись на співбесіді інженер почав свою розповідь з слів «взагалі то це НДА але... »

До нас прийшов такий, який замість назв компаній писав нда. Кандидат сильний, але ніфіга не зробив і загадково зник через 2 тижні. Після проведення невеликого розслідування, ми дізналися що то за нда і що це взагалі характерна для нього поведінка, що не пов’язана з бусифікацією. Хоча міг би щось сказати, ми б його самі відпустили.
Це навіть була не найкрінжовініша людина, яку ми тут бачили в останні півроку.
Так що чувак, я знаю що ти тут є, ти нам створив трохи зайвого геморою на абсолютно рівному місці.

які речі категорично не можна казати на інтерв’ю

Правду

Чесно сказав, що останнім часом не сильно стежу за уселякими новинками, щодо технологій/фреймворків. Зареджектили, бо був недостатньо мотивований

Що дуже потрібні гроші — іпотека, больні родичі, кредити...

Що не дуже й то потрібні (на кшталт «працюю для душі») — теж краще не казати

Якщо перша робота то можна. Тому що в першу чергу потрібно отримати досвід знання та вихід на жирних клієнтів/роботодавців.

Так справжня знахідка. Бо куди ти із своїми боргами дінешся

Для мене червона картка на співбесіді, якщо backend розробник middle+/senior рівня каже, що він ніколи не писав тести, бо на це «не давали часу» або цього «не вимагали».

Також я трохи скептично відношусь до кандидатів, у яких категоричні погляди на правильні практики програмування: це може свідчити про погану адаптивність або брак досвіду.

Можна згадувати вигорання? А якщо не склались стосунки з попереднім керівником?

На перших двух етапах (HR та технічна співбесіда) це не має значення. Якщо є третій етап з самим замовником, CEO тощо які платять вам за роботу, то краще про це говорити поменше.

Ви вже якось або хрестик зніміть — або труси надіньте.

Не бачу протиріччя. По-перше, написання тестів — це елементарний самоконтроль якості виконаної роботи. По-друге, я більш акцентував увагу навіть не на тестах, а на формулюванні відповіді. Якщо спеціаліст не здатний думати за себе і йому треба щоб дали ЦУ, щоб щось зробити, то він не досяг певного рівня відповідальності і йому не можна давати складні проекти.

амоконтроль якості виконаної роботи

ні це частина метолологі відомої як Extream Programming, авторства Кента Бека. Сенс модульних та інших тестів — додаткової роботи, попередити регресії — тобто контроль за змінами. Сенс в тому, що програмування станом на зараз використовує науковий метод, тобто алгоритм перевіряється методом його безпосереднього тестування (досвідної експлуатації). Можу чітко вам сказали, що величезна кількість команд не володіє методом TDD як таким, так само і зовсім не проектує ПЗ в цілому. Тести пишуть заради покриття і зазвичай вони покривають кривий код та тестують моки, щоб показати це стейкхолдерам і сказати, що в нас усе дуже добре з покриттям тестами навідміну від конкурентів www.youtube.com/watch?v=siCiIyg4ZZY. Тобто робиться імітація бурної діяльності. В збір вимог взагалі вміють окремо взяті колективи, про Persona Method занають далеко не усі професійні бізнес анналісти з лисками Super Mega Director ++ як у нас, так і по усій планеті.
Подробиці Роберт Мартін (дядько Боб) Clean Architecture. Особисто я прочитав ті усі книги вже після того як довелось дорого набувати знання на практиці, скажімо про існування тестових фреймверків в я не знав десь до 2006 року, замість них я писав під свої C++ Builder модулі тестові програми, коли в перше спобував Junit для Java пришалів зі зручності. В Gamde Dev відділку де я влаштувався робити лише один зі співробітників — власне ведучий програміст експерт з Boost знав про існування таких фреймверків та TDD, тим не менше тести — демки писали просто усі, якось самі до цього доходили.
Якщо ви зараз відкрутите до 2005-2006 то там далеко не в усіх буде контроль версій, в кого був SVN вже вважалось прогресивно — та і CVS далеко не в усіх, основна технологія передачі — дискети, флешка та «нарізати болванку» (записати на CD/DVD). Сама «модна» мова буде PHP, а Delphi -стів та С+±ів ці самі прогрмісти які засвоїли PHP або через час C# разом з HR-ами не вважатимуть навіть за людей. СI/CD — це взагалі був якийсь ого-го.
Тепер от читаймо — робимо гомнокодінг методом експериментального програмування, але обов’язково треба писати тести.

Що ви намагалися сказати цією стіною тексту?

Тести це автоматизована перевірка. Великий пласт застосутнкі був би просто не можливим без них. Те що існують розробники що не розуміють як їх використовувати, то проблеми цих розробників.

Для конкретно мене вони дозволяють не чинити одні йті самі баги по колу, а займатися розробкою нового. Якщо у вас є час чи бажання постійно чинити одне й те саме, то у вас дуже багато вільного часу.

Ну приблизно

Учітесь, читайте,
І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь.

Якщо хтось навчив вже скоріше за усе через 3-4 коліно, що треба писати тести — хоча не пояснив задля чого та як це працюэ, окрім як щоб «главное чтобы заказчик был доволен» (власне теж має сенс, та йдеться швидше результат роботи за яку заплатили) то залишатись темними не варто.
Якщо дотримуєтесь технології, зрозумійте технологію. Якраз витримування технології виробництва, тобто процесів з рештою надає результат який ви взмозі відтворити. Avoid over enginering теж частина методології.
А через сраку зазвичай виходе рандом, коли вийде коли ні. Саме так і починався українскій ІТ в 90-ті нульові — підходом «ляп-ляп і в продакшн». Він і досі дуже часто є таким.
Література на почитати

• Kent Beck Extreme Programming Explained: Embrace Change
    ISBN-10 9780321278654

• Robert Martin Clean Architecture: A Craftsman’s Guide to Software Structure and Design
    ISBN-10 0134494164

• Robert Martin Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship ISBN-10
    9780132350884

Боже, ну і каша в тебе в голові. Що не коментар — то перли. По будь-якій темі.

ні це частина метолологі відомої як Extream Programming, авторства Кента Бека
Можу чітко вам сказали, що величезна кількість команд не володіє методом TDD як таким, так само і зовсім не проектує ПЗ в цілому.

TDD і написання тестів загалом — це дві різні речі. Так, формалізувати і пропагувати TDD почав Кент Бек, але для чого ця інформація тут взагалі? Це не єдиний можливий підхід до автоматизованого тестування. Про TDD в оригінальному коментарі, на який ти почав відповідати, ні слова не сказано, взагалі не зрозуміло, для чого ти його сюди приплів.

Ну це Губін. Він кількістю бере. Під кожним постом десятки. На пару з характєрніком віддуваються.

Для мене ейчар інтервью це як світський танок, кожен хоче виглядати бездоганно, такі правила. Не кажи зайвого, але і не бреши.

В мене була співбесіда в компанію — і те і се, але згодом узнаю що там затримки по зп декілька місяців. Ну навіщо брехати — що все ок

А хто до них піде, якщо вони одразу скажуть, що затримують ЗП?))

що проживаєш в Харкові

Дивлячись кому.
Якщо для закордонних замовників то хоч Вовчанськ хоч Ужгород. Ти перебуваєш в країні де йде війна і деякі в шоці коли дізнаються, що наприклад, ти ходив в кіно не вихідних, а не вибігаєш із гвинтівкою на вулицю у пошуках їжі

що наприклад, ти ходив в кіно не вихідних,
а не вибігаєш із гвинтівкою на вулицю у пошуках їжі

Ну пошук їжі з гвинтівкою може бути в тому числі і в кіно

Поліцаям з Брайтону не усе одно, особливо коли треба продвинути свій акаунт десь в Аргентині і набрати гребців там, та отримати підвищення. Далеко не усі хто звалив з федерації — був з Болотної, рашистів там повним-повно.

кастомеры до сих пор о***вают, что я на тревоги и прилёты бегаю не в убежище (40 минут пешком, ага), а на балкон :D

Відмовили, бо сказав, що мене мотивують працювати гроші.

Ти шоооо, які гроші.
Тільки нематеріальна мотивація і бажання зробити світ кращим )))

А і ще взор в’юноши горящій...

Блін, я надіявся що таких інтерв’юерів скоротили в першу чергу, бо сенсу від них 0.

Нічого поганого в цій мотивацій немає. Але ця відповідь є адекватною лише якщо компанія дійсно пропонує багато грошей і великі регулярні підвищення. Тому що гроші мотивують не довго, і це підтверджується дослідженнями. Якщо ж це не така компанія — то ваша відповідь означає що за невеликі гроші ви готові робити мінімум на довгій дистанції, тому є сенс пошукати іншого кандидата, тому що таких як ви багато — і завжди можна знайти

значить у тій компанії не прийнято платити за роботу. там напевно лише ідейні люди працюють, вони роблять Місссссію та дуже щасливі з того :) вам би там не сподобалось.

Тобто вони постфактум написали таку от причину? То можна було б в них запитати чи вони проводили співбесіду в неробочий час або взагалі під час відпустки. Ні? А чому? Бо за неробочий час не платять? Отакої...

Завжди дивує і буде дивувати коли людина каже що її мотивація це гроші.

А що саме вас дивує? Гроші не падають з неба і не зявляються у тумбочці по волі божій. А грошей мені треба, бо сімя, їсти хочеться, базові потреби треба закривати і т.д. Якби у мене під ліжком лежав чемодан з пачками долярів я би забив дещо величезне на цю ойтішечку і сидів би на кріслі качалці у власному будинку на озері Комо. А поки власної віли у мене немає, от і мотивуюсь працювати грошима, бо на жаль, в Україні чеснею працею +/- адекватні гроші можна заробляти тільки випаляюючи кодом очі. Sad but True

Ну добре. Мотивація це те, що можу купити на ці гроші.
Якщо б мотивацією був би там професійний ріст, нові знайомства і т/д то це було б красивою брехнею, яку кажуть усі.
Бо просто заради нетворкінгу та професійного росту я можу банально наприклад кататись по світу по хакатонах. Це було б веселіше та цікавіше аніж сидіти в офісі.
Що на це потрібні бабки? Та невже
Звісно мотивують не бабки. Вони всеодно усі однакові. Нічого цікавого. Мотивують можливості. Але це ньюанси і заради спрощення кажу що мотивують бабки

от — лайфхак: кажіть що можливості мотивують і не брешете і той/та хто питає про своє подумає на вашу користь

Так за «саморозвиток», чи які там ше очікувані відповіді в гайдах х’юман ресоурсез, хліба з кубасками в магазині не продають :)

Просто в Україні айтішка єдина(!) легальна(!) сфера де платять трохи більше ніж миску гречки та двічі по шиї.

//Платять системно, а не «мені пощастило».

От і весь секрет.

І саме тому туди мріють потрапити навіть ті хто дискету від бірдекеля не відрізняє.

Скільки тут не було матеріалів на тему «якби не іноземне бабло за код то чим б ти займався», а, здається, жоден не озвучив бажання і далі випалювати очі в ідешці, якби в нас була можливість не злидарювати випікаючи хліб чи крутячи гайки.

Взагалі нічого дивного. Дивись, зараз поясню. У кожної людини є багато вже існуючих, чи потенційних інтересів. В кожному із них можна безкінечно розвиватись і реалізовуватись. Цікавою стає впринципі будь-яка справа, в якій починаєш шарити. Я впевнений, що якщо я заставлю себе колекціонувати метеликів, то це стане мені реально цікаво з ростом моєї експертизи в цьому. Але на все не вистачить ані часу, а ні сил. Тому людина вибирає ту сферу, де вона може з найменшими затратами енергії заробити якнайбільше бабла.

— Поливати брудом колишнього роботодавця.
Рано чи пізно роботодавець поміняється, значить подібним чином будеш відгукуватися і про цього.

— Не варто ставати друзями. Дружба дружбой — служба службой. Гарний товариш — це бонус, але професійні навички на першому місці.

— Політика, релігія, раса, національність, колір шкіри, стать, гендер — все це не має мати місця, допоки це не створює проблем. Відношення до війни і винуватців будь-якої війни має бути однозначне і не впливати на мету роботи. Наступне може здатися протиречивим, однак треба відчувати баланс між дозволеним і недозволеним. З росіянами бізнес вести — себе не поважати, імхо. Бійці за гендерну рівність, еко-активісти, борці з піратством, протиборці з ШІ через неетичність щодо митців бувають різні. На роботі треба робити роботу перш за все, а не виносити оточуючим мозок що стаканчики пластикові, а не паперові

казати правду

інтерв’ю це мистецтво обману, з обох сторін стола

Можна згадувати вигорання? А якщо не склались стосунки з попереднім керівником? Чи варто взагалі уникати якихось тем при розмові з потенційним роботодавцем?

ні, ні, так (усіх поганих тем)

Пошук роботи це суть Sales, а люди купляють емоціями

так шо не дякуйте, брешіть і прибріхуйте на здоров’я, але робіть це чесно, щиро й відверто

Не погоджуся. У мене було декілька інтервʼю, де я чесно казав, що мене розмазали вибухи за вікном, безсонні ночі, та невизначеність у майбутньому — у відповідь на запитання що до невеликих строків на попередніх двох місцях.

У той момент інтервʼю перейшли у дуже довірений формат, і у 100% я отримував запрошення на технічне.

Ну типу брехати може і є сенс, якщо ти сам знаєш про себе, що ти провтикант по життю, досвіду, і навичкам) але у професійній площині це немає сенсу

всюди є золота середина. Лапшати про все на світі звісно не треба

війна в україні ж не секрет, дивно було б якраз якби ти сказав що в тебе все тіптоп. Це мистецтво короч, я ж кажу

Ну кавалери ордену чесності просто стріляють собі самі в ногу і самі дають хру в руки ружжо яким їх потім застрелять — зареджектять чи знизять експектейшн по зп. На такому ринку ну яка з цього стратегія?

Добре в чесність грати якщо ти вибираєш, я от люблю видати щось про себе, якщо мені компанія чи людина не подобається. Спитають про мікроменеджмент, то я скажу що не дуже організований наприклад, ось мій хаотичний стіл. Бо вже знаю після питання про мікроменеджмент, що офер не візьму такий. В команді де з тим проблем нема — про мікроменеджмент не спитають. Організованість не столом вимірюється, але як ти скажеш — так тебе й сприймуть. Хтось тут назвав це зміщенням акцентів :)

Нема чорного і білого, є тільки офер або його нема

Оці щирі — найбільщі брехуни, Пік Чесності Даннінга-Крюгера )))

З вірою у серці, з наснагою в душі!

треба уважно слухати питання... намагатися точно відповісти на питання... триматися в контексті роботи... шукати спільні інтереси...

не треба демонструвати свій потужний інтелект... і бути розумнішим )

Дуже дивно що для отримання роботи ти повинен щось замовчувати чи брехати, суть рекрутингу тоді втрачається, бо це їх задача дізнатись якомога точніше причини тієї чи іншої ситуації та прорахувати як це може вплинути на їх компанію відносно реальної інформації щодо людини. Ну серйозно, просто вже напрягає кількість відео та постів в інтернеті про «Що не треба казати на співбесіді», «Вигадайте іншу причину, чого ви пішли з роботи, аніж „бос козел“». Ну типу, серйозно?

Ну типу, серйозно?

Ну типу так!

суть рекрутингу тоді втрачається

Все вірно. Задача рекрутерів дізнатися, що їм треба. Задача кандидата — отримати найкращий офер. Якщо кандидат щось скаже, що зменшить його шанси на офер — кандидат діє контрпродуктивно. Нащо тоді подаватись на вакансію, витрачати час, щоб що? Зайнятись немає чим чи що.

Можна ж не брехати, а змістити наголос. Пішов бо щось не вмправдало очікувань. А от яких, можна і не про боса чи затримки виплат розповісти

Якщо причиною

Пішов

було

про боса чи затримки виплат

а ви кажете щось інше і зміщуєте наголос, то це брехня. Але це ок. Це не їх справа, чому кандидат пішов. Точніше їх, але казати щось, що заздалегідь негативно повпливає на процес найма — контрпродуктивно для кандидата.

Можна ж не брехати, а змістити наголос

А яка різниця, може це вже профдеформація у вас? )))

А от якщо дівчину спитають чи планує вона дітей, треба зміщувати наголос чи збрехати?

Зміщувати наголос. Якби таке питання прозвучало, це точно був би знак що ця компанія не для мене, бо ніхто не має права таке питати, це моветон. Але якби, я б сказала що не планую їх найближчий час, в планах є розвиток на новій роботі, а коли настане потрібний мені час для дітей ніхто не знає) навіть якщо я з профдеформацією шукатиму роботу, то мені треба всіх обкласти і залишитись без роботи? То власне ваш вибір, але у кожного свій шлях. Ми ж говоримо про мистецтво проходження співбесід і отримання офферу? В чому профдеформація?

Ну напівправда ж гірше за брехню як то кажуть

це моветон

отож, коли гра не по правилах то і ви грайте не по правилах )
Матимете кілька оферів — просієте ред флегз, а може це так бути що це може бути єдина компанія яка вас найме в такий паршивий час, навіть якщо там бармалєї працюють :) я так думаю краще для кандидатів з чисто точки зору шансів

Переговори про працевлаштування (навіть в ІТ, навіть на ультра-пупер-сеніор-лід-девопс-бекендера, де буде 1 мітинг на місяць і 99% робочого часу — це соло кодінг) — це всеодно в першу чергу саме переговори. Тобто для них актуальні всі ті ж принципи, що й для інших переговорів — sales, переговори під час розлучення і поділу майна, тощо.

Кожна зі сторін хоче завершити переговори з відчуттям, що «нагріла» оппонента і отримала більше, ніж хотіла спочатку. Кандидат хоче більше грошей або інших бенефітів, компанія хоче більш крутого про за менші гроші. Так що варіантів у кандидата, по суті, лише 2:
— або просити менше грошей, тобто демпінгувати у порівнянні з іншими кандидатами
— або виставляти себе у найкращому світлі, щоб компанія думала, що захантила супер-стар

І якщо для когось перший варіант — не варіант, то виходить що варіантів для маневру не залишається, лише друга опція.

Кожна зі сторін хоче завершити переговори з відчуттям, що «нагріла» оппонента

мрак. Це такий собі, як на мене — пострадянський українсько-російський менталітет притришений ідіотизмом.

у кандидата, по суті, лише 2

є ще третій, за можливості — не зв’язуватись з дебілоідними конторами у яких такі підходи і знайти де потрібен реузлтат і іде робота надо здоровим оточенням, здоровою командою.

Нещодавно зазначив на співбесіді, що вигорів і перед можливим офером хочу відпочить 1.5 місяці. Офер все ж отримав 🙌

Я думаю як колишній досвід але обов’язково з яскравим прикладом як подолав десь це може бути +1 в очах роботодавця, а загалом ні бо на мою думку HR звертають на це увагу зразу, і як правило якщо ти навіть дуже крутий спеціаліст наврядчи пройдеш по софт скілам, але це моя суб’єктивна думка і бачення

Як показує мій особистий досвід співбесід і моє суб’єктивне бачення то на інтерв’ю роботодавець (не знаю за закордоних не маю достатнього досвіду співбесід із такими компаніями) хочуть бачити термінатора який буде працювати 24/7 не просити доплати, овертаймити за власною ініціативою і ніколи не конфліктувати, хоча я тут трохи перебільшую бо є досить адекватні компанії які нормально реагують на конфлікт інтересів з бізнесом коли була ситуація що розробник відстоював якусь позицію по покращенню проекту (але це не значить що ти матюкався і бився зі своїм менеджером бо він хоче все погубити а намагався аргументувати і можливо іти на рівень вище заради відстоювання своєї позиції і свого бачення).Тому знову ж таки на мою суб’єктивну думку тут як пощастить😅😅😅

Твій роботодавець теж не до кінця чесний з тобою. Так що завжди можна сказати абсолютну правду, опустивши деякі деталі.

Мені одна компанія відмовила бо я мав досвід працювати як фрілансер. Мовляв, це характеризує людину як ненадійну, і яка може зникнути в будь-який момент.

Читай це «ти дорослий хлопчик, який вміє сам заробляти грошики і якщо що ми тебе не зможемо поставити у невигідні умови бо ти всеодно від нас нікуди не дінишся»

Це червона картка такому работодавцю. Тікати негайно й подалі.

Мені одна компанія відмовила бо я мав досвід працювати як фрілансер. Мовляв, це характеризує людину як ненадійну, і яка може зникнути в будь-який момент.

Та холєра його знає. Їх не вгадаєш ніколи. Навіть смолток про погоду може боком вилізти.

Навіть смолток про погоду може боком вилізти

Були прецеденти?

Я, звичайно, то швидше образно сказав, але було пару випадків, коли доволі звичайна фраза ставала причиною відмови, бо воно якимто боком не «матчиться з нашими культурними цінностями». Якби я їх там пісюнами обкладав, я б ще поняв, але це не ті випадки )

доволі звичайна фраза ставала причиною відмови

Наприклад?)

в мене памʼять уже не та

Лично были отказы по:
1. Слишком техничен(как будто наличие хард скилов мешало мне общаться)
2. Подавался на вакансию фронта, хотя был разработчиком, после фразы проходил курсы на разработчика, предложили закончить.

Подавался на вакансию фронта, хотя был разработчиком

Типу фронт — не розработчик?

Оверкваліфайд значить що тобі швидко стане скучно і ти швидко від них підеш на іншу роботу. А шукають когось, хто затримається. І, можливо, з меншими вимогами по нагороді. Просто ейчар тобі чесно не скаже що ти дорогий для них.

По другому пункту — мають упередження що всі курси вчать поверхньо і за спеціалістів не вважають. Для деяких курси це прапорець що людина сама не може навчатись, значить автоматично не амбіційна. Хоча тут не можна поставити знак дорівнює, як на мене. Завжди мовчу до останнього що я світчер з курсів, бо знаю про таку реакцію. Наголошую що вдосконалююсь, вчусь постійно. Це вони люблять.

Это курсы внутренние, т.е. кампания проводит собесы и первичный отбор потом томит в зависимости от душноты кампании до нескольких месяцев, а потом из лучших набирает кого хочет. Т.е. это не курсы codecamp или microsoft learn.

Підписатись на коментарі