Embedded World 2024 у Нюрнберзі — мої враження від конференції
Привіт! Мене звати Михайло, Я — Head of Rust Department в компанії Yalantis. Також я довгий час займався вбудованими системами й сьогодні хотів би розповісти про одну з найбільших конференцій по цій тематиці, яку ми вперше відвідали з командою, а саме — Embedded World 2024. Я коротко розповім про основні тенденції, які на мою думку будуть все більше розвиватися і які цікаві стенди нам вдалося побачили.
Про Embedded World
Embedded World — це провідний захід для спільноти вбудованих систем. Цього року він проходив з 9 по 11 квітня в Нюрнберзі, і знову продемонстрував останні досягнення та інновації у сфері вбудованих систем, вбудованого програмного забезпечення, чипсетів, периферійних обчислень та пов’язаних з ними тем.
Кількість відвідувачів зросла на 19% порівняно з попереднім роком і повернулася до рівня до пандемії (~32,000 відвідувачів). Кількість продавців також повернулася і навіть перевищила доковідний рівень, досягнувши рекордного показника в 1,100.

Важливо розуміти, що конференція відбувається не тільки в Нюрнберзі, але також в Шанхаї та Остіні, де збираються сотні компаній, щоб показати свої розробки в Embedded, IoT.
Цього року на конференції було представлено сотні стендів від різних компаній і вони були розподілені на кілька категорій.
Виробники HW
Найбільш яскраві представники — Intel, AMD, Texas Instrument, NXP, Microchip, Arduino, Espressif Systems(ESP), MediaTek, Raspberry Pi, STM, Infineon, Silicon Labs, Nordic Semiconductor, Robert Bosch.
Виробники Displays
Найбільш яскраві представники — DataModul, MIKKA, DMB Technics, Display Elektronik.
M2M рішення
Найбільш яскраві представники — u-blox, Cavli, Fibocom, Acal BFi, Antenova.
Application Software, Tools
Найбільш яскраві представники — AWS, QtGroup, Microsoft, QA Systems, MathWorks, ARM, Siemens, JetBranis, Yokto Project, Ferrous Systems, Zephyr Project, Ubuntu.
Пройдімось по основних тенденціях виставки, які будуть рости у майбутньому
Rust for Embedded
Як не дивно, але Rust стає все більш популярним і потрохи починає захоплювати ринок Embedded Systems. Компанії в різних секторах підкреслили роль Rust у підвищенні безпеки та цілісності вбудованих систем. Від інструментів компілятора до спеціальної розробки RTOS, Rust стає життєздатною альтернативою традиційним мовам програмування, таким як C чи С++. Насправді можливо ми нарешті зможемо назавжди попрощатись з C/C++.
Rust був представлений кількома компаніями на виставці.
KADAB
KDAB надає послуги розробки ПЗ та спеціалізується на інтеграції Rust з іншими мовами програмування, такими як C++. KDAB демонструвала кілька проєктів, зокрема

Slint
Slint — це сучасний UI toolkit для створення графічних інтерфейсів користувача, який активно використовує Rust для забезпечення безпеки та продуктивності. На Embedded World 2024 Slint був представлений як інструмент для створення високоякісних інтерфейсів для вбудованих систем. Slint виступає як альтернатива для Qt Framework і представив велику кількість пристроїв з GUI, написаному на Rust + Slint.

Ferrous Systems
Ferrous Systems — це компанія, яка спеціалізується на розробці програмного забезпечення та консалтингу, пов’язаних з використанням мови програмування Rust. Заснована у 2017 році, компанія швидко зарекомендувала себе як один із провідних експертів у цій галузі.
Вони представляли Ferrocene як компілятор для Rust, але з ухилом на automotive індустрію. Компілятор є у відкритому доступі і його можна глянути тут. Більше інформації про сам компілятор можна дізнатися тут.
Yalantis
На виставці ми від компанії представляли IoT Management платформу, яку можна використовувати як SaaS і кастомізувати під різні типи IoT пристроїв.

IoT Device and Data Management Platform
EV Chargers
Цього року було дуже багато компанії які представляли свої рішення в EV Chargers. Були компанії які мали, навіть, GUI написаний на Rust + Slint. Що говорить про розвиток мови у цьому напрямку.
Найбільш цікаві рішення
Нам було дуже цікаво познайомитися з рішення для електромобілів, оскільки ми маємо багато досвіду у цьому домені, отже було цікаво зрозуміти як інші підходять до розв’язання цих проблем.
DFI
DFI представила своє інноваційне рішення для зарядки електромобілів (EV Charger). Це рішення використовує процесор Intel Core i9-13900TE
Тут можна поглянути їхній booth tour.
Microchip
Microchip Technology представила своє нове рішення для On-Board Charger (OBC), яке покликане підвищити ефективність та надійність зарядних систем електромобілів (EV). Річ у тому, що Microchip не пропонує готових зарядних станцій, а натомість пропонує reference архітектуру для зарядних станцій і ліцензію для цієї архітектури з повною підтримкою. Це така собі спроба формалізувати підхід до побудови зарядних станцій для електромобілів, що дасть можливість об’єднати їх у великі мережі, адже зараз кожна компанія будує по своєму і у кожного виходить по різному погано, навіть у Tesla, зарядні станції працюють не так стабільно як би хотілося.

AI Integration at the Edge
Штучний інтелект (AI) також був однією з головних тем на Embedded World 2024, відображаючи загальні тенденції в галузі. Особливу увагу привернув Edge AI, що свідчить про прагнення впроваджувати AI-рішення у вбудовану індустрію.
Компанії демонстрували різні AI-застосунки, від алгоритмів перетворення мови в текст для швидкого диктування до інноваційних доробок, таких як генерація драйверного коду з довідкових посібників за допомогою AI-моделей.
Зростаюче впровадження AI у вбудовані системи, підкреслює його потенціал для покращення функціональності та підвищення ефективності. Це вже не тільки фундація tinyML. Нові стартапи розширюють межі можливого, демонструючи, як AI може оптимізувати процеси розробки та вирішувати складні інженерні завдання.
Thudercomm
Thundercomm продемонструвала шлюз EB3G2 IoT Edge Gateway на базі чипсета Qualcomm, який здатний виконувати AI-моделі на пристрої. Це рішення знижує затримки та залежність від хмари, дозволяючи виконувати аналіз даних безпосередньо на пристрої. Це рішення називається Rubik Avatar і це універсальна система яка підтримує великі мовні моделі й може виконувати різні ролі, від асистента в магазині до надання інформації в мазаних і бібліотеках.
MAINGEAR and Phison
MAINGEAR і Phison представили робочі станції MAINGEAR PRO AI, оснащені чотирма GPU NVIDIA RTX 5000 або RTX 6000 Ada. Ці робочі станції пропонують понад 1000 TFLOPS обчислювальної потужності, що дозволяє виконувати AI-навчання на товстих периферійних пристроях, знижуючи залежність від хмарних ресурсів і покращуючи час реакції додатків. Це ще один етап у перенесені АІ з клауда в Edge та зменшення затримки в обробці даних.
Мої враження від конференції
Це була одна з найбільших подій, які я коли-небудь відвідував і вона вражає своїм розмахом. Це наче зайти у магазин з комп’ютерними іграми в дитинстві, хочеться побачити абсолютно все і зрозуміти як воно працює. Також мені імпонує, що Embedded World підтверджує те, що Rust має майбутнє у цій індустрії. Думаю за наступні роки його буде ставати все більше і більше, і можливо, в один момент він витіснить C/C++ (хоча вони мені також подобаються). Другий аспект — це networking, оскільки одна з основних місій конференції це обмін досягненнями різних компаній, всі вони намагаються продати свої рішення, і це на мою думку створює середовище, де люди намагаються знати нові способи до співпраці та побудови нових рішень. Всі діляться тим що у них є, і ти відразу розумієш як можна це використати у себе, чи що запропонувати клієнту для покращення продукту. Це також розширює світогляд, оскільки можна побачити як розвивається індустрія і які напрямки стають популярними.
Чекатиму на ваші питання!

Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів