Маю декілька питань по DIY сетапу 12v LiFePo + UPS

Ситуація зі світлом шось не стає кращою, і вже зʼявилася думка підстрахувати свій ecoflow додатковим сетапом із LiFePo 12v. Вже передивився купу ютубу, але так і не маю для себе відповідей на деякі питання

1) Чи можна заряджати LiFePo так само швидко, як LiOn? (тобто зі швидкістю близько 1С)

2) Я правильно розумію, що LiFePo повністю безпечні в квартирі? Не в плані удару струмом, це зрозуміло, а в плані того що не можуть полихнути як LiOn + не виділяють парів як кислотно-свинцеві

3) Які відомі виробники в світі LiFePo? Чи тут ще дикий захід, і явних лідерів немає?

4) В чому різниця сетапів на 12/24/48 вольт? Я розумію, що таким чином треба меншу силу струму, для тієї ж потужності. А який профіт на практиці?

5) Який обрати інвертор з функцією ДБЖ для LiFePo? Чи підійде будь-який із тих, що і для свинцю, чи треба спеціальний? Особливо в контексті швидкості заряду, бо заряджати літій 10 годин — бажання немає. Велика потужність непотрібна, 1.5-2 kw пікової за очі

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
В чому різниця сетапів на 12/24/48 вольт? Я розумію, що таким чином треба меншу силу струму, для тієї ж потужності. А який профіт на практиці?

Менше струму, в т.ч. для зарядки. Наприклад я знаю інвертори 48В з зарядкою від мережі 50А+, тобто десь 2.5квт/год в них заливається. Для 12В з тією самою потужністю треба 200А, таких зарядок я не знаю;)

Простіше та надійніше, хоч і дорожче, купити зарядну станцію.

Яким чином зарядна станція буде надійнішою?
Крім того ци всі пристрої (інвертори або упси) із зовнішніми батареями розраховані на постійну роботу. Підключаєш у мережу і світло не зникає поки не розряджаються акуми.
Зарядні станції все ж таки портативні пристрої, не розраховані на постійну роботу в мережі.

Тим, що це заводська збірка, а не солянка невідомо чи сумісних між собою інвертора, аккумулятора, зарядки, кабелів невідомого перерізу і тд.

Підбирай сумісний аккумулятор і кабель рекомендованого перерізу згідно інструкції. Кабелі виготовляють будь якого перерізу і довжини за заводськими технологіями. Причому за день.
Зарядка там не потрібна. Тільки акуми. Ну балансир якщо з банок збираєш. Але можна купити один готовий акум.

А дивлюсь на розбірки ecoflow, дивлюся які радіатори стоять на моєму упсі і вони у два рази більші мінімум. Ще й корпус залізний а не пластиковий. І пластика нама тому горіти нічому там якщо що
Ще так як рішення стаціонарне ти позовеш електрика, який його підключить згідно усіх правил, а не будеш городити клубок подовжувачів чи не дай Боже вмикати це просто в розетку як деякі роблять
Розумію що зарядні станції та стаціонарні рішення це зовсім різні калібри. Не призначені зарядні станції для роботи в наших умовах де вони ніколи вимикатись не будуть. Із стаціонарними ще отримуєш бонус взагалі не відчувати що світло відключили.

Підбирай сумісний аккумулятор і кабель рекомендованого перерізу згідно інструкції.

Я би не сказав, що автор теми в цьому розбирається. Принаймні на даний момент. А порада купити зарядку станцію була саме йому на його етапі знань.
А навіщо тримати зарядну станцію постійно увімкненою? В мене, наприклад, їх 2. На 2000ВтГод і 700. Потужнішу вмикаю лише коли світла немає більше 5 годин, щоб холодильник трохи попрацював і зрідка ще вмикаю, якщо потрібно в мікрохвильовці дітям щось розігріти. Для світла в мене ліхтарики. Ноути і котел від слабшої станції працюють.

Ну я хочу щоб світло ніколи не вимикалось і я це зробив. Вимикають — я продовжую працювати з моніторами, молодший дивиться мультики, старший грає в майнкрафт. І нормальне освітлення усюди, а не ліхтарики. У 2022му старший телефон та ліхтар утопив в унітазі коли ходив в туалет. Мій налобний ліхтар в борщі зварився коли вирішив оптимізувати і причепив його до витяжки
Коротше якщо є можливість не втрачати комфорту то краще його не втрачати
А вивчити це все по роликам ютубу за день можна

І війни неначе немає і лектрики всім вистачає... Супер! А от я і комфорт речі не сумісні, навіть протилежні. Лампочка споживає 10Вт і освітлює всю кімнату, ліхтарик 1Вт і освітлює дійсно те, що потрібно побачити (тарілку, книжку, зубну щітку і тд). Життєво необхідні лише інтернет й ноут для роботи, холодильник, щоб не отруїтися, і котел взимку щоб не замерзнути. Від всього іншого моя сі’мя може відмовитися або скоротити до мінімуму заради країни.

От і лірика від тебе. А кожен сам визначає потрібний йому та сім’ї рівень комфорту. Із маленькими спиногризами знизити його це той ще квест. І так у садку по 5 разів на день в укриття бігають (а я вважаю що садок важлива для соціалізації штука тому і ходять), так ще вдома спартанські умови? Ні дякую.

Купи по туристичній лампі в кожну кімнату, і проблем з освітленням не буде
Наприклад www.aliexpress.com/...​tem/1005005768780227.html — купував по 11 доларів на чорну п’ятницю, зараз 15
Або дорожче, але зі змінними акумуляторами rozetka.com.ua/...​/fenix_cl26rr/p114107318 — це купував за 1400₴

У мене аварійне освітлення ще є — окремий акум і 12В лінія по всій квартирі та LED освітлення від неї. Але замахався з цим бо цього мало. Треба щоб світло було. Якщо його нема централізовано роблю децентралізовано.

Ну якщо батарея 12 вольт і інвертор 12 вольт то вони сумісні

Для якісного життя батареї ще необхідно щоб були налаштування значень напруг під конкретну батарею. Крім того не усі підтримують lifepo4. Також треба дивитись чи може інвертор видати потрібний струм для заряду батареї. Ну і струм теж повинна бути можливість налаштувати

>>1) Чи можна заряджати LiFePo так само швидко, як LiOn? (тобто зі швидкістю близько 1С)
Я заряджаю 0.5C, більше не пробував, але навіть такої конфігурації більш ніж досить.

>>2) Я правильно розумію, що LiFePo повністю безпечні в квартирі?
Якщо їх свідомо не пиляти і не свердлити — так.

>>4) В чому різниця сетапів на 12/24/48 вольт? Я розумію, що таким чином треба меншу силу струму, для тієї ж потужності. А який профіт на практиці?

Профіт на практиці — менша сила струму при той самій потужності :) В законі Джоуля-Ленца залежність теплоти від струму квадратична, тобто якщо зменшити струм через провідник в два рази — тепла на ньому виділиться в чотири рази менше. Тобто легші режими напівпровідників, і відповідно вища надійність. А ще на «низькій» стороні можна використовувати дроти меншого перерізу — бо 2.4 кВт — це 200А при 12В, або 50А при 48В. Зварювальний кабель бачили? Оце нормальний дріт для навантаження на 200 ампер. А 50 ампер вже можна передати звичайним AWG 8 (краще звичано AWG 6)

Чи можна заряджати LiFePo так само швидко, як LiOn?

Для ресурсу краще поменше, BMS і загальна компоновка має дозволяти батареї охолоджуватись, бо кілька % все одно іде в тепло.

Я правильно розумію, що LiFePo повністю безпечні в квартирі?

В цілому, все, що запасає енергію, завжди має потенціал її виділити назад в тепло.
Можна поділити запас енергії в акумуляторі на теплоємність елементів конструкції, і отримати ріст температури при якійсь катастрофі. Для свинцю перегрів буде трохи за сотню градусів, практично ще нижче, бо вода почне кипіти, для LiFePO4 до 250-270 градусів, сам не загориться, але може поплавити чи підпалити елементи конструкції, для Li-NCA може доходити до 900-1000, і там вже горітиме все, що горить.

Які відомі виробники в світі LiFePo?

Китайські виробники, маловідомі, і в більшості роблять не дрібні побутові акумулятори, а всякі корабельні установки, промислові ДБЖ на кіловати, саме дрібне що буває, це збірки на 48 В 5-10-20 кВтг для оффгрід сонячних електростанцій, але у наші краї таке не дуже везли раніше.

А який профіт на практиці?

Метровий кабель на кіловатт на 12 вольт буде коштувати гривень 600 на метр, на 48 вольт 100. Товстий кабель важче фізично монтувати, капризніше веде себе параллельне з’єднання кількох батарей, важче шукати запобіжники, вимикачі і іншу арматуру. На кілька відсотків нижча еффективність інверторів.
Rule of thumb — до 1 кВт на 12 вольт, далі краще нарощувати напругу. Більше 48 вольт є свої нюанси, зокрема, важко робити надійні вимикачі через ризик загорання дуги.

Який обрати інвертор з функцією ДБЖ для LiFePo?

Прочитати в описі, чи вміє працювати з LiFePO4. Від себе рекомендую Victron Multiplus — дуже потужні зарядки з коробки, кулер на малих обертах не шумить, холосте споживання менше 10 Вт, актуально при довгих блекаутах, і настройки в софті на всі випадки життя.
Але якщо треба просто комп подовше живити, то можна обійтись і котловим інвертором, наприклад, Gemix PSN-500 + довісити впаралель потужну зарядку типу такої www.aliexpress.com/...​tem/1005006227047966.html
По напругам в принципі все, що працює зі свинцем буде працювати і з LiFePO4. На стороні самої батареї, важливо, щоб BMS встигала балансувати комірки, або мала постійно діючий пасивний балансир. На стороні ДБЖ, треба пам’ятати, що напруга у ліферу слабо відображає стан заряду, свинцеві показометри будуть працювати неточно, з дуже різким обвалом від 70% до 0 за буквально 10 хвилин. Ще може бути дедлок, коли BMS рубить батарею по перерозряді, ДБЖ при стартовому включенні заживитись від батареї не може, і після повного розряду система не може стартувати. Це фікситься або підвищенням порогу розряду в ДБЖ, або довішуванням паралельної зарядки, яка заодно прикурює ДБЖ при такому включенні після висадки в 0.

1. Так, за вашими критеріями вони більш безпечні, але великий струм, уцілом, робить систему не дуже безпечною. (Запобіжник на 100A ~~ нема запобіжника)
2. ?
3. КПД
5. Беріть «hybrid solar inverter», вони зазвичай мають підтримку LiFePO4 (треба дивитись мануал, часто там можна встановити власний струм/напругу заряду, які можна взяти з мануалу на батарею)

Беріть «hybrid solar inverter», вони зазвичай мають підтримку LiFePO4

Типу просто не підключати до них сонячні панелі?

так, але якщо є, то можете і підключити, і генератор і панелі)

hybrid solar inverter

Хуйова рекомендація. Краще нормальний UPS із підтримкою LiFePO4. Чи вже забули про їх існування? А ну так — на ринку купа китайських інверторів за привабливими цінами. Дійсно адекватні інвертори коштують значно дорожче за той UPS.
Ось такий наприклад взяв. Группу розеток по кімнатам, холодильник та освітлення витягує. Горя не знаю logicpower.ua/...​w-psw-3600va-2500vt-1-50a

А у вашому можна ставити кастомну bulk and float напругу?

Звісно можна. Там купа налаштувань різних.
І ці заточені на LiFePo4 акуми також. Як і інші упси які я обирав.

бо UPS зазвичай не хочуть приймати напругу від синхронного генератор

Цей нормально приймає. Спеціально заточений для роботи від генератора. Там навіть якісь налаштування під нього є. І стабілізація напруги в комплекті якщо генератор вийобуватися буде

ну це ви вже загнули. Гібридний інвертор на таку потужність деьс так само коштує

Я багато відосів по розборкам їх вивчив. Якщо порівнювати LP то це брендовий китай рівня Deye Але Deye коштує таки дорожче (принайні в теорії бо зараз у продажу нема ні того ні того і які ціни будуть як це з’явиться хз) Плюс на той момент їх тупо ні в кого не було. Зараз і LP нема, але інвертори закінчились швидше за упси

Влітку шумить на мінімальних обертах постійно. Але у нього і постійне навантаження та зараз не вмикаю кондиціонери заради економії і в квартирі десь 25 градусів.
Подивимось що буде у зимку. Але він не заважає бо стоіть у коридорі. Якщо закрити двері його не чутно

Хуйова рекомендація. Краще нормальний UPS із підтримкою LiFePO4.

Для кватири у багатоповерховому будинку — не бачу різниці.
Для приватного будику буде корисним підключати сонячні панелі та генератор.
У мережі більше інформаціїї по гібридним, тому обрати буде легше.

холодильник та освітлення витягує.

Таке — будь який витягне.

Для приватного будинку так. А для квартири не розумію нафіг переплачувати за опцію якою не будеш користуватись

Але зараз бувають гібріди 3-5 квт з під апгрейду, можна недорого взяти, у фб є групи типу «сонячна барахолка»

Ну я маю на увазі покупку нового. Б/В то лотерея. А енергоживлення досить критична штука щоб грати в лотерею

Hybrid Solar Inverter — 10k — www.aliexpress.com/...​tem/1005005671012731.html
Ваше ДБЖ — 20к

нафіг переплачувати

?

Він 9 кг важить, підозріло мала вага як на інвертор в 3 квт.

БУ-ГА-ГА
Відгуки на ці MUST почитай :-)
Найпопулярнішій — «Приїхало, щось всередині тарахтіло. Розібрав — виявилось що по корпусу катається болт.»
Також судячі із відеоглядів та відгуків усі вони хоча б раз на добу тупо зависають. По компонентній складовій анагогом мого ДБЖ серед гібридних сонячних інверторів може бути китаєць Deye Ціни на них самі дивіться

Там ще й, судячи по вазі, трансформатори дай бог кіловат аби видавали

Та видавати то воно буде скільки потрібно. Принайні є відоси де чувак підключав до нього точно більше кіловату. Але напругу не міряв, а вона скоріш за все просідає (хоча звісно монітор самого інвертору показує 220, але ми ж програмісти і знаємо як легко намалювати ци цифри). Ну і питання на скільки довго воно пропрацює під таким навантаженням перш ніж той бідний транс скоріш за все не з мідною обмоткою почне плавитись.
По досвіду із Китайскими девайсами найнижчого сегменту знаєш чим відрізняється херовина на 3Квт від херовини на 5Квт? Прошивкою! Все.

Відгуки на ці MUST почитай :-)

Ну вони трохи кращі за logicpower на розетці, але ± такі самі.
MUST на розетці ~~ за таку саму ціну, що і ваш.

Я не агитую за якийсь інтертор, чи бренд, і ви вже написали, що усе ***ня окрім такого UPS, як у вас, можна вже не повторюватись.

Так я ні за що конкретне не агітував.
У мене таке собі рішення. Є дорожчі і кращі. Але не дешеве ж гівно купляти. Я цю тему довго вивчав перш ніж зробити вибір
По цінам коли ще вони +/- адекватні були різниця в два рази така і була в ціні і на розетці. Logic Power доречі зараз у продажу тупо нема тому такі ціни.

Вообще в Европе море бу Виктронов (даже quattro) продается 5 киловатных за 600-700 евро.
Вокруг них можно построить отличную систему

1) Так, зазвичай виробники пишуть максимальний зарядний ток — 50-100А
2) Так, вони найбезпечніші (але спеціальний вогнегасник все одно краще мати)
3) Любий на амазоні з хорошими відгуками (краще зразу брати ту кількість і ємність, яку хочете мати, бо для паралельного і особливо послідовного рекомендуються акумулятори одного виробника і партії). І не слухайте тих, хто скаже «збирай сам з банок, там все просто» — у вас явно не достатньо базових знань, а це не те, з чого варто починати експерименти.
4) Більша напруга — менша сила току при тій самій потужності, тобто дешевший зарядний пристрій/інвертор. Тобто якщо в вас там плануються батареї на 1-2 квт*год, 12v буде достатньо, а далі — краще 24v, для сетапу від 5квт — 48.
5) ТИХИЙ. І важкий. Я собі взяв LPM-PSW-3000VA від LogicPower на 2 квт і він класний, але досить неприємно реве кожні 40 хвилин, тобто в спальню не поставиш. Підійде не будь-який, має бути підтримка LiFePO4 офіційна і уважно дивіться на зарядну потужність (I * V) — саме від неї залежить швидкість заряду.

«збирай сам з банок, там все просто» — у вас явно не достатньо базових знань, а це не те, з чого варто починати експерименти.

Та я ї*ав, цей варіант відкинув зі старту :) Як мінімум — бачив що для банок треба забезпечити тиск в 300кг, щоб їх не роздуло при зарядці. Я не самовбивця щоб городити щось із двп, як деякі на ютубі

тому тут цілком погоджуюсь, мій максимум — це готовий акб + дбж-інвертор, і підключити це все через авр-ку

Замов у спеціалістів з металу, який двп? youtu.be/...​zCWB0?si=0AGpn6EJcEXPr3Rv

і підключити це все через авр-ку

А нащо? Підключай стаціонарно хай постійно працює. І напругу буде тобі стабілізувати і переключатись буде швидше за авр-ку (там міллісекунди на переключення)

Екофлоу на 2 квт LiFePo ємності може з розетки брати 2 квт.
Профіт від 48в мабуть що якщо велика батарея то не треба кабелі з кулак.

Екофлоу на 2 квт LiFePo ємності може з розетки брати 2 квт.

Та я знаю, але на екофлоу ціни кусаються, здається що зібрати буде дешевше. хоча вже не впевнений

Зараз ринок він такий непередбачуваний по цим всім штукам. Більш менш стабільно тільки за кордоном замовляти.
Доречі як не дивно по генераторам ринок більш менш стабілізувався. Мабуть з минулого сезону блекаутів продавці налагодили стабільні ланцюги поставок

Підписатись на коментарі