Про волонтерство, допомогу війську та податки. Моя історія зборів для ЗСУ
Ця стаття починалась як коментар до топіка на DOU про волонтерство. Я — Сергій Черненко. І я не волонтер, радше небайдужий громадянин. Хотів поділитися своєю історією, а також досвідом та порадами. Несподівано для мене це переросло в значно більший формат, ніж просто коментар, тому до вашої уваги — окрема стаття.
Ви дізнаєтесь, завдяки чому та кому я почав організовувати власні збори, на які суми та потреби їх відкривав, з якими складнощами стикався і що вас може очікувати, якщо теж хочете стати на стежку волонтерства. Знання — то є сила, тому сподіваюся, що потрібними порадами та власним прикладом я зможу вас мотивувати.
Історія моїх зборів
Я поділюсь історіями своїх зборів у хронологічній послідовності. Це буде не просто розповідь про те, скільки та на що я збирав, а ще й висновки про досвід, який я виніс із кожної історії.
Якщо вам не дуже цікаві самі історії, після них дам покрокові поради волонтерам — від запиту військових на потреби до закриття банки та звітування. А також розповім, чи потрібно платити податки, якщо ви не офіційно зареєстрований волонтер(-ка). Вірю, що знайдете для себе корисну інформацію.
Екіпа, тобто спорядження. Зібрали — 40 000 грн, мета — 35 000 грн
Почав збирати, коли мій друг Олексій у січні 2023 потрапив в учєбку НГУ. На відміну від ЗСУ, там і годували так собі, я вже мовчу за екіпу. Він збирався закупитися із з/п, але я хотів допомогти другу, тому відкрив збір без його відома одразу ввечері. Коли він на ранок побачив, що майже вся сума є, був дуже вдячний і ми почали шукати, що та де конкретно можна вигідно закупити.
Тобто першим збором, була саме екіпа. Був вражений, що вийшло зібрати за декілька днів навіть більше, ніж я ставив як мету збору.
Під час цього збору нам підсунули аптечку з поганим складом, без турнікета, здається. І довелось перезбирати її наново. Тож зробив висновки, що є сенс переплачувати та купляти у перевіреного продавця, ніж брати дешевше у псевдоволонтерів. Також під час закупів шукали ще шолом з кріпленнями, але подивились відгуки від військових, як просто такі шоломи ламаються при легкому ударі, й не ризикнули брати. Друг купив шолом уже згодом сам, коли проконсультувався у побратимів та інструкторів.
Елька. Зібрали — 170 000 грн, мета — 300 000 грн
Коли Олексія відправили вже на Запорізький напрям, виникла потреба в автівці. Було дуже стрьомно, бо не мав ні контактів, ні достатніх знань, де придбати, на що дивитися, як оформлювати, як доправити. Та й просто страшно збирати велику суму.
Олексій відкрив банку на себе, почали збирати, а я розповсюджував. На щастя, військовий з підрозділу знайшов автівку, яку могли доправити прям до них на фронт. Але проблема в тому, що зібрали, можливо, десь тільки третина від необхідної суми. Тоді він вирішив скинутись з командиром власними грошима. Побратими з якоїсь причини не могли долучитися. Автівка коштувала 280 000 грн. Олексій кинув свої 100 000 грн та командир — 180 000 грн.
Ідея була в тому, що прийдуть бойові + я зможу дозбирати на банку. Збирати гроші і якось рухати збір доводилося усіма доступними шляхами. Я на власному ютуб-каналі робив курс протягом року (вересень 2022 — вересень 2023 року). На відео додавав QR-коди та посилання на власну банку, де 50% обіцяв перерахувати на підтримку ЗСУ. Також на честь завершення курсу я проводив стрім, де також прикріпив віджет збору на пікап.
За рік включно зі стрімом вдалось зібрати десь 18 000 грн. Половину закинув на цей збір.
Звісно, я донатив власні кошти як на свої, так і на інші збори, але мені було принципово зробити це окремим жестом, бо я обіцяв це впродовж всього року.
Також моя дружина, займаючись кондитеркою розігрувала, макарони власного виробництва, щоб допомогти зі збором. Вийшло назбирати тоді 3 200 грн.
Цього було недостатньо, тому ще два рази я проводив розіграші річних ліцензій JetBrains, які вимутив у сапорті завдяки ютуб-каналу, бо користуюся PHPStorm’ом. За обидва розіграші зміг зібрати майже 13 000 грн.
Ще хотів залучити свою подругу з Кракова, щоб ми записали спільний відос-звернення двома мовами та поширювали на власні аудиторії. Але ми не встигли...
Сімʼї Олексія. Зібрали — 120 000 грн
Шокуюча та жахлива звістка спіткала нас — Олексія не стало. Його вбило дроном. Русня його вбила. Це було так страшно, так спустошливо. Я не знав, що робити, не міг у це повірити. Тільки ось днями він розповідав про свій штурм, писав мені, записував голосові — аж ось людини нема.
Я був розбитий. Наступного дня я зрозумів, що гірше, ніж мені, тільки його родині та коханій. Його тіло було ще десь в Запоріжжі. Ми родом з Миколаєва, а я у Тернополі. Я не міг допомогти його сімʼї, принаймні фізично. Тому вирішив відкрити збір на їхню підтримку.
Олексій був чудовою людиною. Він обʼїздив всю Україну, знайомі та друзі в нього були, здається, усюди. Ми разом заснували Миколаївський клуб професійної мафії. Їздили по турнірах у різних містах. І я очікував, що попрощатися з ним приїде багато людей. А на це, звісно, потрібні кошти. Тому я навіть не роздумував і відкрив збір на підтримку сімʼї Олексія.
Був дуже сильний відгук. На збір закидали великі суми. Клуби мафії по всій Україні долучалися, проводили благодійні вечори, щоб також допомогти. Дуже швидко зібрали 120 000 грн — і я переказав їх дівчині Олексія, з якою вони от-от збиралися розписатися.
Це дуже болючий для мене тред.
Мені було прикро, що ми за день зібрали таку саму суму, якої не вистачало, щоб покрити збір на автівку, поки Олексій був живий. Тоді я зрозумів, що горе дуже сильно відгукується активністю та розмірами донатів людей. Так було цього разу, з Бахмутом, Каховською ГЕС, Авдосом та в інші страшні дні, в яких винна русня.
Але це не все. Довелось вивчити ще дещо. Банку збору була відкрили на Олексія. На ній зібрали 170 000 грн. А під час штурму телефон та сімка були втрачені. Доступ до банки міг отримати тільки спадкоємець. З дівчиною, з якої вони довго разом були та жили, мали той самий спільний депозит та з якою не встигли одружитися, не могла претендувати на спадок. Щоб розблокувати ті кошти та частину віддати командиру, знадобилося дуже багато часу та залучення батьків.
Тоді я зрозумів, що банки завжди слід відкривати на волонтерів чи їхніх рідних, які не на фронті.
Навара. Зібрали — 209 000 грн, мета — 215 000 грн
Олексій був не єдиною моєю близькою людиною, яка воює. Мій рідний дядько Олександр тоді служив у складі мобільної групи ППО, яка ганялася за шахедами та збивали їх. З ним усе добре, кажу в минулому часі, бо потім його перевели в іншу бригаду, про це напишу далі. Для такої роботи теж знадобився пікап, на який можна поставити кулемет та закріпити його. Збір та звіт до нього.
На етапі цього збору я вже був готовий, що швидко зібрати не вийде, тому це очікувано зайняло час. Також тоді я дізнався такі нові цікаві нюанси з автівками:
- Якщо машину оформити не на конкретного військового, а на ВЧ (військова частина) за офіційним запитом, то є шанс, що автівка буде їздити за забаганками командира ВЧ, а не підрозділу, на який волонтери збирають.
- Якщо машину оформити не на конкретного військового і без документів їхати на ній у напрямку фронту, то по дорозі можна залишитися без машини. Причини додумайте самі.
У нашому випадку все було добре, просто добре знати про такі ймовірності, навіть якщо це просто лякалки.
Після переведення дядька з ППО до штурмовиків, цей пікап залишився виконувати свої завдання там, де він був потрібен та куди й відкривали збір.
Приладдя, тепло, ліки. Зібрали — 46 000 грн, мета — 40 000 грн
Я вже згадував мафське комʼюніті, до якого я був причетний, бо грав у мафію професійно приблизно 6 років. Ви не можете собі уявити, як багато людей в Україні та за її межами обʼєднує ця пристрасть.
У мафії знаходиш нових друзів, багато років маєш постійних. Активна комунікація, турніри, азарт, емоції. На мафії люди знаходять кохання, створюють сімʼї, приводять у клуб дітей — уже маленьких мафіозі. Мафія для багатьох з комʼюніті — це велика та невіддільна частина життя. Не мафського, а справжнього життя. Тому коли незнайома тобі особисто людина звертається по допомогу зі збором, ти допоможеш, бо ви з одного обʼєднаного комʼюніті.
До мене звернулась дівчина мого найліпшого друга — Свєта, чий друг Ігор (ми всі мафські) наразі служить у частині звʼязківців. Їм терміново необхідне було приладдя, грілки для рук та ніг та ліки проти застуди. Це був січень
Новий збір не змусив на себе чекати.
Завдяки новому збору та ресьорчу необхідного, я дізнався, що є гуртові паки грілок і краще закупити коробками, ніж поштучно, тоді виходить значно дешевше. Ніби й очевидно, але я не одразу про це подумав.
Вперше завітав до фізичного магазину «Дніпро-М». Дуже привітний персонал, усе пояснюють та навіть пропонують каву. У них є 20% знижки для військових та волонтерів, які збирають на ЗСУ. Це виходить вигідніше, ніж купляти окрему позицію дешевше на умовній Розетці. Був приємно вражений та хотів би порекомендувати цей бренд загалом та окремо відзначити магазин на вул. Митрополита Шептицького у Тернополі. Двічі там натрапив на консультанта Андрія. Він подарував ще 1 літр мастила для бензопили. Хлопці-військові були дуже вдячні, та і я також.
Ремонт пікапа. Зібрали — 28 000 грн, мета — 27 000 грн
Знову та сама Навара для дядька. З часом стало зрозуміло, що потрібно укріпити раму, бо жорсткі умови експлуатації беруть своє. Сума була маленька, закрили збір швидко, за що всім дуже вдячний.
Єдине, що тут можу додати: я хоч і фронтенд-розробник і роблю обкладинки для ютуб-відео самостійно, у мене не дуже складається із зображенням для зборів, а як виявилося — воно істотно впливає на сприйняття та залучення.
Мій твітерський знайомий Ігор, з яким ми взаємно підписані один на одного, саме в той період розробив власну тулзу для генерації зображень для зборів. Це мені допомогло та сильно зекономило час. Ділюся: rewlogan.com/cover.
На правах реклами хочу тут залишити ще посилання на іншу тулзу від Ігора — про підрахунок споживання електроенергії побутовими девайсами, щоб мати можливість підібрати для себе зарядну станцію: rewlogan.com/power
Бусик під Авдос. Зібрали — ~100 000 грн, мета — з 270 000 грн
Від цього збору в мене найбільше емоцій, і вони доволі змішані. Усі ви памʼятаєте втрату Авдіївки. Це був черговий жахливий день в історії України. Наші герої пережили там неймовірне пекло. На жаль, не всі.
Новини про Авдос були шокуючі та жахливі. Приблизно таке саме відчував під час підриву Каховської ГЕС. Страх, жах, безпомічність. Неймовірну кількість зборів створили саме в той день. Але люди були обʼєднані.
Мій друг та колега Ігор з минулої компанії, де я працював, відкрив збір на зарядні станції EcoFlow та поставив мету банки — 100 000 грн. Пізніше Ігор повідомив, що добрі люди хочуть передати 2 станції безкоштовно. Згодом — ще й третю. Він казав, що потенційно хоче збирати ще й на автівку, тому я підбив його одразу це робити. В мене на той момент не було відкритих зборів, тому я вирішив долучитися та розповсюдив інфу з проханням донатити на збір Ігоря так, ніби це мій збір. Тож підняли мету збору до 200 000 грн.
Таку суму зібрали за день. Ми були шоковані, адже зазвичай збір на автівку займає
Це був не мій збір і не моя банка, але додав цю історію до списку через те, що той день мені дуже запамʼятався і я розумів, що моя аудиторія з різних соцмереж, друзі та знайомі також долучилися до нього. Я просто вдячний усім за свідомі вчинки, за підтримку та небайдужість, особливо коли збір був відкритий не на мене.
Але на цьому зборі я знову переконався, що велике горе дуже сильно відгукується в серцях людей і це пропорційна залежність із кількістю та розмірами донатів.
Евак під Часів Яр. Зібрали — 49 000 грн, мета — 50 000 грн
Під час заміни Залужного на Сирського останній почав реорганізацію військ у пошуках резервів для переведення їх на штурмові позиції. Як там опинилися звʼязківці, сили ППО та інші, які виконували свою роботу, я судити не буду.
Мого дядька буквально за тиждень сповістили, що більшість із них будуть переведені з ППО до 37 ОМПБ «Запоріжжя» під Часів Яр. Це була несподіванка для нього та шок для мене. Я дуже переймався, було лячно. Особливо після історії з Олексієм. Я не мав права хоч якось це проявляти в особистих розмовах телефоном. Тому просто підтримував і питав, що потрібно.
Він вирішив свій власний бусик, на якому їздив у цивільному житті, використовувати під бойові задачі евакуації та доставляння необхідного. Для цього потрібно було поремонтувати мотор, укріпити раму та поставити болотяну гуму. Так я відкрив черговий збір.
Щойно це зробив — Монобанк упав, банки не працювали. Коли пройшло декілька годин, я зрозумів, що це повністю вбʼє активність і потрібен альтернативний спосіб накопичення коштів. Як би я не ненавидів ПриватБанк, довелось завести їхній аналог банки — конверт. І це справді врятувало в перший день, бо Моно лежав майже добу, здається.
Тоді я дізнався, що є люди, які донатять лише з привату на приват через невідомі мені причини. Також зрозумів, що завжди потрібні альтернативні реквізити для поповнень. Хоча Приватом я все одно більше не користувався, бо, щоб вивести ті накопичені кошти та перекинути на власну Моно-картку, Приват стягнув з мене комісію. Я настільки люблю Моно, наскільки не сприймаю Приват усім серцем. Але це субʼєктивне.
Для цього збору я також використав тулзу для генерації зображень, яку згадував раніше. А ще я вперше продублював свій збір англійською, бо подруга у Польщі хотіла мені допомогти розповсюдити його на західну аудиторію. Мені на доларову картку кинули $50 за допомогою SWIFT.
Також я просто хотів допомогти своєму дядьку за власні кошти, тому придбав йому полегшені плити 6 класу і тактичні шкарпетки (і ще шкарпетки). Про шкарпетки є окремий непоганий тред, можете ознайомитись тут.
Екіпа. Зібрали — 62 000 грн, мета — 31 400 грн
Цього разу до мене вже особисто звернувся Ігор — звʼязківець з мафської туси — та повідомив вже не таку несподівану для мене новину: його хлопців переводять у 116 ОМБр чи під Часів Яр, чи на Харківський напрямок. Згодом виявилося — останнє і саме перед наступом русні.
Їм потрібні були турнікети, магазини для АК, а одному — ще й плитоноска. До речі, на останню в нього була половина суми, він просто просив допомогти дозбирати, але я одразу вирішив, що ми зберемо повну суму.
На цьому зборі я вирішив почати робити зображення якіснішими та у власному стилі. Вийшло не одразу.
Турнікети вони хотіли купити у виробника «Дніпро». На цьому моменті хочу окремо зупинитися. За час волонтерської діяльності в мережі я зустрічав багато спірної інформації, негативних відгуків щодо турнікетів «Дніпро» та навіть прямих рекомендацій не купувати їх. У тому числі — від людей, чиїй думці, експертизі та досвіду я довіряю.
Нижче приведу кілька посилань, які легко знайти у вільному доступі:
- За півтора року Нацгвардія, рятувальники й правоохоронці купили 33 тисячі ненадійних турнікетів. У грошах це не так багато (майже 17 мільйонів гривень), але великий ризик — «Бабель» рахує
- Стікайте кров’ю: кожен четвертий турнікет від держави небезпечний для використання
- Скандал щодо закупівлі турнікетів: бойові медики вважають їх неякісними
- Спірні відгуки на Розетці
Також маю відгук від Медико-евакуаційного підрозділу «ПУЛЬС», де проходила навчання тактичній медицині (такмед) моя подруга волонтерка:
Профіль в Інстаграм, скрини публікуються з дозволу співрозмовників
Так, турнікети «Дніпро» є дешевими та сертифікованими. Але чомусь саме про ці турнікети багато негативної інформації. Тому, коли мені поступив запит на турнікети, я вирішив обрати щось інше.
На щастя, я знав нюанси про ці турнікети ще до початку збору, але хочу цим поділитися і з вами. Якщо ви шукаєте турнікети, купіть СІЧ або CAT (Кет).
Зверніть увагу, що буквально нещодавно зʼявилися кольорові турнікети CAT. Вони — тільки для цивільних. Запишіться на такмед-підготовку, пройдіть базу, купіть собі турнікет. Навіть краще =, як якщо він буде кольоровий, щоб його було добре видно. Приліт чи ДТП — з цивільними може трапитись усе що завгодно. З турнікетом ви зможете комусь врятувати життя.
Для військових — винятково чорні турнікети. Вони не мають світитися, як новорічна ялинка на полю бою, щоб бути вразливими та видимими до будь-якого дрона, який може пролітати над ним, чи для снайпера, чи для будь-кого з ворогів, хто може його побачити та розпізнати.
Рації. Зібрали — 8 800 грн, мета — 47 000 грн
Буквально за декілька днів після попереднього збору до мене звернувся дядько. Сказав, що не хотів турбувати, поки в мене був попередній відкритий збір. Його друзі збирали на рації, але там збір застряг. Треба було 47 000 грн, але мали тільки 33 000 грн, і збір не рухався.
У мене був залишок 5 500 грн з попереднього збору, і 8 800 назбирали доволі швидко. Збір закрили.
На потреби підрозділу. Зібрали — 22 000 грн, мета — 100 000 грн
З урахуванням двох попередніх зборів, які були дуже термінові, я вирішив, що було б непогано відкрити банку на потреби підрозділу з 37 ОМПБ, де служить мій дядько під Часовим Яром. Щоб мати завчасно якусь суму, якою можна гасити термінові потреби. Таку ідею я піддивився у деяких волонтерів, які збирали значно більші суми.
Це не спрацювало, на жаль. Так, я зібрав 22 000 грн, але відчував, що відгуку нема. Бо збір не терміновий, конкретні потреби відсутні.
Тоді мені спала на думку ще одна ідея. Я був постійним відвідувачем одного з ресторанів у Тернополі та бачив, що вони нещодавно додали «бойові» — функцію, яку розробили в Монобанку. Це коли ви сплачуєте рахунок, залишаєте чайові, а потім ще можете долучитися до певного збору відсотком від рахунку, який ви отримали у закладі. Я це бачив в Тернополі, у Карпатах, у Львові. Воно працює доволі добре. Домовився, щоб мій збір також додали, коли завершиться попередній, але люди були заклопотані та, ймовірно, забули. Оскільки нових потреб поки не було, то я вже не став зайвий раз про себе нагадувати.
Сама ідея робоча. Тому якщо ви часто буваєте в якомусь закладі, вас там впізнають чи в ньому працюють ваші знайомі або друзі — не соромтеся домовитися з ними, щоб додали ваш збір, якщо вони мають функцію Expirenza від Монобанку.
Тепловізор. Зібрали — 64 000 грн, мета — 65 000 грн
До мене знову прийшов Ігор — звʼязківець. Його хлопцям, яких перевели на Харківський напрямок, був необхідний тепловізор. Я їх ще не купував до того, і було стрьомно придбати щось не те. Тому я пішов ресьорчити та питати людей, хто вже це робив чи в них розбирається.
Я спитав Ігоря, якому допомагав з бусом під Авдос. Його батько та дядько були під Бахмутом, і я памʼятав, що він збирав на теплак.
Потім ще написав у твітері з проханням допомогти та підказати. Не соромтеся чогось не знати та попросити допомоги. Соромно не знати та купити незрозуміло що. Це свідоме шкідництво.
Було 3 різні варіанти з градацією цін. Загалом там різниця в режимах і головне — відстані, на яку тепловізор працює. Збирав на максимальний, але якби не вийшло, взяв би дешевший. У пості є посилання.
Також хлопці попросили за можливості відправити ще магазинів АК, бо навіть попередніх було недостатньо. Завдяки одному з попередніх зборів на екіпу для 116 ОМБр та придбанню 36 магазинів АК, у мене накопичились непогані бонуси на «Балістиці». Ще 12 магазинів мені коштували 6 000 грн замість 10 800 грн. Вони просили такі самі магазини, як і попереднього разу, бо вони доволі зручні, у них є отвір, щоб бачити, скільки ще набоїв залишилось. Тож можете на це звернути увагу.
Грошей не вистачало, а чекати не було можливості, тому 7 000 грн я взяв з попереднього відкритого збору на потреби 37 ОМПБ.
Поради волонтерам
Якщо ви скіпнули історії та прогортали одразу сюди, радив би все ж до них повернутися, бо кожний окремий збір мене навчив чогось корисного. Можливо, нижче я продублюю певні тези, але для деяких варто розуміти контекст, що детально описаний в історіях.
Розпочати поради я хочу з головного запитання, яке часто виникає у багатьох, хто хоче почати волонтерити...
Чи потрібно платити податок зі зборів та бути офіційно зареєстрованим волонтером?
Дисклеймер: ці висновки засновані на моєму досвіді. За весь період мого волонтерства я не мав проблем з податковою, тому, як мені здається, система працює так:
1. Якщо є фонд або ви — офіційно зареєстрований волонтер — маєте правильні документи, звіти та окремий рахунок під волонтерку, тоді податок зі зборів можна не платити, якщо суми надходять саме на волонтерський рахунок. Але я — не офіційно зареєстрований волонтер, тому особисто не перевіряв. Причина доволі банальна — я просто не вважав себе волонтером і не думав, що в мене буде така кількість зборів. А потім вже якось і потреби не виникало.
2. Юридично чи як фізична особа — так, податок потрібно платити, якщо ви просто відкриваєте банки. Фактично — все як завжди, може пронесе.
Цей пункт має певні нюанси:
- військові можуть не платити податок на певні категорії товарів, передбачені законом, але в такому разі банка має бути створена на військового і товари закуплені ним особисто. Відповідно це буває доволі рідко та навряд підходить під корчі (автівки) чи звичайні інструменти, як-от молотки, шурупокрути тощо.
- Фактично податок має бути сплачений, особливо якщо податкова вами зацікавиться. Довести волонтерську діяльність просто скрінами та постами в соцмережах буде доволі складно.
Цікаво: щоб податкова вами зацікавилась, їй потрібно дізнатися про вас як про фізичну особу, у якої є підозрілі надходження на рахунки, що й буде підставою для перевірки. Для цього не так багато причин:
- Переказ понад 400 000 грн за раз, що неможливо за обмеженнями НБУ.
- Банк помітив підозрілу активність, заморозив переказ, звʼязався з вами. Якщо ви можете це вирішити з банком, проблем не буде. Якщо не зможете — банк сповіщає податкову, вона приходить до вас — і доводьте, що ви, хто ви.
- Якщо у вас є ФОП і там — регулярні надходження, але ви не подаєте декларацію чи суми в ній не відповідають дійсності або перевищують ліміт для ФОП, буде «сюрпрайз-сюрпрайз».
Фактично — якщо у вас по карті проходять великі суми з ФОП і стільки ж ви збираєте донатами, імовірно, це не викличе запитань у банку, вони не прийдуть до вас і не передадуть інформацію в податкову. Якщо ж умовна з/п складає 10 000 грн, а ви збираєте мільйонний збір, тоді можуть виникнути проблеми.
Конкретних сум, звісно, не буде. Банк може в автоматичному режимі заморозити будь-який переказ. Але все одно зазвичай це має бути викликане якимось аналізом по транзакціях.
Минулого року я відкривав збори приблизно на пів мільйона гривень, але я маю ФОП 3 групи з регулярними надходженнями та поданням декларації, тому в мене жодного разу не було проблем і відповідно податок зі зборів я не платив.
Список порад з підготовки, публікації та звітування за вашими зборами
Попередню відповідь важливо було дати розгорнуто. Інші поради — більш стислі. Починатиму поступово, що за чим іде на етапі утворення збору ще до його публікації.
Отримання інформації
- Якщо до вас надійшов запит, дізнавайтеся все в найдрібніших деталях щодо плану специфікації девайсу чи розміру одягу, навіть кольору.
- Одразу домовтеся про те, чи зможуть військові вам надати фото- або відеозвіт. Якщо ні — не можу сказати однозначно, що я не радив би допомагати, бо ситуації бувають різні, але тут ви вже себе підставляєте передусім — усю попередню та відповідно майбутню репутацію.
- Якщо є змога, попросіть військових записати відеозвернення із запитом з переліком потреб та згадкою вашого імені. Це додасть довіри, прозорості та відгуку. Але коли військові вам скидають відео та фото і там видно їхні обличчя, локацію візуально та геолокацію у метаінформації файлу, перепитайте, що саме потрібно видалити та заблюрити. Якщо у вас недостатньо навичок з фото та відео редакторами, попросіть людину, якій ви довіряєте, щоб вона допомогла з цим.
- Також добре дізнатися у військових хоча б бригаду та напрямок, щоб було зрозуміло, кому та куди йтиме допомога. Вкажіть це у тексті публікації, якщо військові не проти.
- Робіть повноцінний ресьорч, не соромтеся питати порад та допомоги у друзів, знайомих, спільноти, інших волонтерів та навіть у самих військових.
- Сформуйте кошторис, щоб зрозуміти пріоритет, кількість та необхідну цільову суму збору.
- Якщо на попередньому етапі ви розумієте, що не стягнете цей збір самостійно, бо сума завелика, можливо, краще спрямувати людину до іншого волонтера, якщо ви такого знаєте, та долучитися до збору вже за допомогою «Дружньої банки» від Монобанк. Ця функція дозволяє створити окрему банку для основного збору, сума з якої автоматично буде переведена на основну банку. Це дає змогу прозоріше звітувати та уникати шахрайства.
- Якщо не знайдете потрібної людини, спробуйте зібрати на щось одне, на що стане наснаги, а для іншого військові зможуть ще знайти людину. Не обіцяйте, що все зберете, якщо не впевнені в цьому. Час = життя.
Прозорість у намірах та звітах
- Намагайтеся максимально детально розписати текст збору з усією важливою інформацією.
- Підготуйте формат, за яким можна буде знаходити ваші збори та звіти. Наприклад, хештеги, окрема телеграм-група або навіть власний сайт.
- Якщо ви заявляєте, що 100% від збору спрямуєте на ЗСУ, отже, ви повинні відзвітувати про 100% від суми, зібраної на банку. Там не може бути жодної «зарплатні волонтера», кави, палива на дорогу тощо. Навіть якщо ви справді цього потребуєте, попри реакцію вашої аудиторії ви повинні про це щиро заявити, що умовно 20% від зборів — це ваша частка «за роботу». Успіхів вам, звісно, після цього. Проте хочу зазначити, я не маю жодних претензій до фондів чи організацій, які справді повинні частину від надходжень виплачувати своїм співробітникам, які працюють там фултайм, як зарплатню.
Публікація зборів у соціальних мережах
Тут будуть як загальні поради щодо публікацій зборів, так і окремі — залежно від соціальної мережі, у якій ви збираєтесь публікувати збір.
Загальні поради щодо публікації зборів
- Якщо у вас багато соціальних мереж, подумайте, як уніфікувати інформацію для публікації, щоб не писати одне й те саме залежно від формату мережі, витрачаючи на це дуже багато часу. Наприклад, я почав використовувати Telegraph для написання основного посту, який пізніше можна редагувати та додати звіт. Це одне посилання збору я вже публікую в усіх доступних соцмережах, які маю: інстаграм, телеграм та твітер. Раніше публікував ще в лінкедині, тредз та ютубі (як пости), але це взагалі не давало охоплення, тому вирішив економити час. Якщо ви розробник, можете зробити свою платформу або використати наявну на кшталт Wordpress зі своїм власним доменом.
- Заведіть альтернативні джерела вхідних донатів, як-от Buymeacoffee, Paypal тощо, щоб вам могли донатити з-за кордону. Можливо, навіть криптогаманець.
- Одразу подумайте про унікальний дизайн, щоб всі ваші пости були схожі та уніфіковані. На дистанції це допоможе з впізнаванністю та довірою до вас. Зробіть гарну обкладинку до збору. Можете використовувати своє обличчя з селфі. До фото людини більше довіри, ніж просто до зображення. Якщо у вас немає навичок чи можливості для створення зображень, скористайтеся інструментом, який я вже згадував у своїй історії зборів. Також це саме зображення можна додати до банки.
- Публікуйте початкові збори зранку, щоб активність могла зростати протягом дня. Якщо публікуєте вночі, перші години, які важливі для розуміння активності, можуть просто «вбитися», бо всі пішли спати.
- Скріньте вхідні донати та публікуйте їх, тим самим підтримуючи активність. Недостатньо просто один раз опублікувати збір і сподіватися, що він залетить сам собою.
- Іноді буває невдалий час, навіть день, бо якийсь інфопривід може перебити вам повністю всю активність — і твіт ніхто не побачить. Тоді краще трохи відкласти публікацію.
- Хоч я це й не хочу робити, вибачте мені, будь ласка, але іноді Монобанк може лягти на день, тож краще одразу створіть додаткову альтернативу у вигляді ПриватБанк Конверту. Це допоможе не «вбити» збір зовсім, якщо Моно ляже в перші години збору.Раджу з особистого досвіду. До того ж я знаю людей, які чомусь донатять суто на Приват. Мотивів не знаю.
- Публікуйте збори де тільки можете — родина, друзі, знайомі, чат з колегами, ОСББ, соціальні мережі. Що більше охоплень ви зберете, то краще.
Фейсбук
У мене немає профілю в фейсбуку. Я його видалив ще до повномасштабного вторгнення і повертати не планую. Проте, якщо ви закордоном, найбільший актив, особливо в текстовому форматі припадає на фейсбук. Тож навіть якщо вам ця соцмережа не подобається, як і мені, не ігноруйте її. Що більше людей побачить ваш збір, то швидше ви його закриєте, то менше військові будуть чекати необхідного.
Телеграм
Як не бороли наразі телеграм, у ньому все одно відбувається найактивніше спілкування, створюються групи та канали з великими аудиторіями. Якщо ви там не сидите і не збираєтесь, я не буду вас переконувати, ви маєте на це право та, очевидно, валідні аргументи, з якими я погоджуюсь. Проте, якщо додаткова соціальна мережа може допомогти вам закрити збір, я не став би її ігнорувати. Але, звісно, це ваш вибір.
Інстаграм
Інстаграм створений як платформа для поширення зображень, наразі ще й коротких відео, тому він не дуже добре працює у форматі текстових постів та блогів. Тому врахуйте кілька порад:
- Коли ви публікуєте зображення (допис), у пості не будуть працювати посилання. У цьому випадку ви можете посилання на банку додати у ваш профіль (біо). Туди є можливість вставити декілька посилань. Наприклад, на банку та на детальний пост збору. А в самому пості просто скажіть про це, що посилання на банку доступне в біо.
- Якщо ви маєте навички, час та змогу ще зробити рілз до вашого збору, також його опублікуйте і вже голосом на відео продублюйте ту саму інформацію. Можете змонтувати, де саме військові у формі вас попросили про збір та назвали ваше імʼя.
- Коли допис та рілз будуть опубліковані, поширте їх у своїх сторізах. У них можна додавати лейби, з поміж яких є посилання. Так ви зможете створити інтерактивний елемент в один клік, щоб люди могли тицьнути на посилання банки.
- Не публікуйте занадто багато сторізів за раз. Достатньо
1–2 початкових, а далі вже пізніше підтримувати активність. Як це робити, буде далі. - Усі сторізи можна зберігати у хайлайти — це такі кружечки у профілі на кшталт альбомів для сторіз. Так можна групувати ваші сторіз, зберігати їх для історії та звітності.
Твітер / X
Твітер — доволі специфічна соціальна мережа, і не для кожного. Головне не називати цю мережу «Ікс», тоді все буде добре.
Ви повинні знати, що у тві існує функція тредів. Коли ви починаєте перший пост, у вас закінчуються символи, то замість створення окремого посту ви можете продовжити писати під основним твітом інший твіт, і так утвориться гілка — тред.
- Якщо у вас новий акаунт, на жаль, довіри до нього буде мало. Спитайте в друзів, знайомих та інших волонтерів, кого ви знаєте особисто та в кого є аудиторія, щоб вони змогли зробити вам невелике промо та набрати підписників задля охоплення. Це допоможе і для активності й довіри.
- Не публікуйте посилання в першому твіті треду, зазвичай це «вбиває» видачу, окрім постів від людей, у яких багато підписників чи дуже активна аудиторія. Краще всі посилання додавати вже в тред.
- Проте зображення, навпаки, краще додати в перший пост треду.
- У профілі є змога закріпити один твіт. Ви можете зробити тред з вашими зборами, щоб зберігати історію та прозорість. Також це допоможе швидко відшукати старі збори та звіти в разі запиту спільноти. Вона має на це право.
- Я помітив в особистому профілі та в інших медійних особистостей, що відчутно більше охоплень є в одному пості з великим обʼємом тексту, на відміну від тредів. На жаль, писати довгі тексти у тві дозволено лише тим, хто придбав Premium. Я зважив потенційний профіт від цього, тому купив собі його на рік, коли зрозумів, що в мене буде багато зборів на великі суми. До речі, я навіть комбінував великі пости з тредами, працює добре.
- Ілон Маск зробив алгоритми так, що у зборах дуже маленька видача. Сильно впливає саме актив в першу годину публікації. Тому, якщо ви бачите, що активу нема, спробуйте потегати людей, яких ви знаєте та які вам довіряють, щоб вони поставили вподобайку, ретвітнули та залишили реплай.
Активність
Недостатньо просто опублікувати збір, забути за нього та сподіватися, що вся необхідна сума збереться магічним чином. Можливо, це буде новиною та жорстокою правдою, але збори — це майже повноцінна робота, яка вимагає істотного залучення з вашого боку. Вам потрібно підтримувати активність.
Для прикладу — скріньте вхідні донати та публікуйте їх. Тегайте людей, які задонатили не анонімно, якщо ви знаєте їхні акаунти. За можливості приховуйте прізвища людей, бо вам можуть надходити донати від людей з окупованих територій України. За це їх можуть вбити. Зазвичай, ці люди донатять анонімно чи вказують коментарем до переказу, що хочуть залишитися анонімним, чи можуть написати вам у приватні.
До речі, раджу приховувати прізвища будь-яким редактором, де фігури із заливкою чи маркер суцільного кольору. Якщо ви використовуєте напівпрозорий олівець для малювання, будь-яку замазану інформацію легко «просвітити», викрутив експозицію та яскравість на максимум. Я наводив приклад під цим постом.
У Моно є можливість постити банку з динамічною інформацією, скільки вже зібрано в сумі, у відсотках, яка швидкість збору грошей на годину та який найбільший донат був на цю банку.
Не забувайте дякувати людям. Пишіть слова вдячності за великі донати, за маленькі, за допомогу в розповсюдженні тощо. Усе, що в людей може викликати емоцію, допоможе вам. Проте не зловживайте цим. Не треба постити таке кожні пів години. Якщо казати про таймінги, то, як на мене, буде оптимально запостити збір усюди зранку. Якщо маєте час в обід, додайте активність скрінами з донатами. Ввечері після роботи зробіть це ще раз. А потім на ранок усе знову. Продовжуйте так кожного дня по
Будьте готові до того, що перший день публікації може зовсім вибити вас з ритму. У день збору я майже не можу сфокусуватися на роботі. Пораджу лише підготувати всі тексти, зображення та посилання звечора, тоді зранку це займе менше часу і ви зможете швидше повернутися до роботи.
Якщо збір зовсім не рухається, спробуйте проводити розіграші. Якщо маєте власний ютуб чи твітч-канал, можете ще зробити стріми з донатним віджетом.
Розіграші та стріми
Розіграші — непоганий інструмент залучення як грошей, так і активу на ваші публікації в будь-яких соціальних мережах.
Я вже згадував про те, що Монобанк дозволяє проводити розіграші за посиланням на банку, якщо ви є її власником. Відкрийте банку, внизу праворуч буде кнопка «Провести розіграш» і за QR-кодом доступу ви зможете потрапити в кабінет.
У кабінеті можна буде:
- провести тестовий розіграш, щоб перевірити, як це працює;
- мати запис екрана без потреби встановлювати окремі застосунки;
- можна виставити кратність донату, щоб підвищити шанси. Наприклад, якщо кратність 100 грн, то людина, яка задонатила 500 грн, отримає 5 шансів на перемогу;
- виставити кількість переможців;
- вказати дату, від якої до якої проводити розіграш. Це потрібно для того, щоб була можливість проводити розіграші на різний розмір шансу та на різні винагороди. Наприклад, ви розігруєте одну річ від 10 000 до 20 000 грн з шансом на перемогу за умови участі від 100 грн. А потім іншу річ вже від 20 000 до 50 000 грн з шансом 500 грн.
Головне — не забудьте наголосити, що взяти участь можуть лише ті, хто залишив свої контактні дані. З користувачами Монобанку це відбувається автоматично — застосунок сповіщає людину, яка донатила, що вона перемогла, та пропонує поділитися контактами з автором збору. Але люди, які донатять з інших банків, повинні у формі поповнення банки вказати свої дані. Бо якщо вони поповнили просто за номером банки, то не зможуть взяти участь.
Я радив би не зловживати розіграшами та точно не проводити їх одразу. Бо, самі того не бажаючи, ви зберете навколо себе тільки ту аудиторію, яка буде вам донатити лише заради перемоги в розіграші. Якщо людина не виграє, можливо, вона навіть відпишеться від вас і більше донатити не буде. Намагайтеся зібрати навколо себе більш свідому та ментально дорослу аудиторію зі схожими на ваші цінностями. Особисто я та багато інших людей навіть відмовляються від призу, бо донатили винятково на потреби без сподівань на виграш. А цей приз можна розіграти ще раз чи просто подарувати наступній людині, для якої це може бути більш значимо.
Функції Моно також дозволяють вбудовувати донатний віджет в OBS. Тож якщо ви маєте свій Ютуб або Твітч канал, запускайте стрім, діліться зі своєї аудиторією корисною і цікавою інформацію та залучайте їх до свого збору за допомогою цього віджета, у якому буде QR-код з посиланням на банку та поточний прогрес збору.
Закриття банки та звіт
Варто запамʼятати, що закрита банка не дорівнює закритому збору. Те, що ви назбирали суму та розбили банку, це тільки половина роботи.
Перед розбиттям банки зробіть скриншот з Моно. Покажіть, яка сума зібрана. Якщо частково знімали кошти, то скільки саме та на що витратили, надайте чеки. Замовте необхідні речі, на які ви збирали, та також опублікуйте чеки.
Раджу користуватися хештегами в Монобанку, це дуже допомагає з фільтрацією та пошуком. На кожну транзакцію, повʼязану з волонтерством, можете додавати #звіт.
Якщо ви одразу не готові відзвітувати з різних причин (це нормально, не хвилюйтеся), сповістіть всіх, що сума зібрана, подякуйте та скажіть, що звіт буде пізніше. За можливості зорієнтуйте щодо термінів, але ставте такий дедлайн, у який точно вкладетеся, щоб не зіпсувати собі репутацію.
Якщо ви замовляли речі на себе, розпакуйте усе, перевірте на цілісність, зробіть фото- або відеозвіт. Потім відправте військовим та попросіть фото- та відеозвіт також. Якщо ж ви відправили одразу військовим, то тим паче просіть хоча б фото, щоб переконатися, що приїхало те, що потрібно, і воно не пошкодилось.
Коли вже військові нададуть вам звіт, не затягуйте з тим, щоб опублікувати все та повністю закрити питання зі збором. Не забудьте приховати всю чутливу інформацію (писав про це в третьому пункті підрозділу «Інформація»). Ще раз подякуйте людям, які долучилися гривнею, вподобайкою, коментарем та репостом.
На цьому етапі збір закрито, я вас вітаю!
Хочу тут зробити ще одну примітку. Завжди памʼятайте, що це не ви зібрали суму, а люди вам довірилися та переказали кошти, щоб ви допомогли військовим. Який розмір зборів ви не закрили б — 10 000, 100 000, 1 000 000 грн, — це неважливо. Не вихваляйтеся цим так, ніби це ваші особисті гроші, які ви щедро спрямували на благодійність. Ви лише посередник між військовими, які потребують допомоги, щоб гарно виконувати свою роботу, залишатися живими та неушкодженими, і людьми, які вам довірили кошти та впевнені, що вони дійдуть до військових та врятують їх.
Шахрайство
Якщо ви волонтерите та збираєте великі суми — ви можете стати магнітом для недобропорядних людей. Варіантів, як вами можуть скористатися, декілька:
- Шахраї можуть створити профілі у різних соціальних мережах, повністю дублюючи ваші справжні: імʼя, фото, опис тощо. Навіть пости зборів можуть бути ідентичними від текстів до зображення. Єдина відмінність буде — реквізити. Якщо ви побачили такі групи чи профілі, використайте всю вашу медійність, щоб надати цьому розголосу та попросити людей поскаржитись на профіль з причини «використання чужої особистості» з метою деактивації акаунта.
- Також до вас можуть звернутися з пропозицією допомогти із розповсюдженням збору та републікацією її на свою аудиторію. Приймайте такі пропозиції, якщо людина погодиться зробити «дружню банку» з функціонала Моно. Тоді така банка буде належати до вашої основної банки збору і всі кошти тоді точно будуть переведені до вас. В іншому ж випадку, є ймовірність, що частина чи всі кошти будуть використані людиною на власні потреби, а ви зазнаєте фінансових та репутаційних втрат.
- Ще може бути ситуація, як випадкова, так і з метою вас обдурити. Як це відбувається? Вам донатять велику суму, ви радієте. Потім автор донату пише вам в особисті, що випадково помилився з валютою та переказав не тисячу гривень, а тисячу доларів (умовно). Хочу наголосити, що такі випадки справді трапляються! У твіттері людина перевела на збір не 25 000 гривень, а 25 000 євро (майже мільйон гривень). Можна почитати цю історію від авторки збору. Вони це вирішили правильним шляхом — звернення до сапорту Монобанку. Якщо людина, яка задонатила помилкову суму, звертається до сапорту, а сапорт звʼязується з автором збору та останній підтверджує, що зарахування було помилковим і погоджується на повернення, тоді цей платіж повертається без погіршеної звітності через часткове зняття з банки. Якщо ж ви не знатимете про те, що це можна вирішити із сапортом Моно, та вирішите людині повернути ці кошти зняттям з банки та переказом. Окрім того, що ви псуєте собі звітність, так ще й маєте шанс, що ця людина все ж таки звернулась до сапорту. В такому випадку їй зроблять повернення, що майже неможливо без вашого особистого підтвердження. Це малоймовірний сценарій, але знання — сила, щоб бути від цього застрахованими.
Поради цивільним, хто не залучений у волонтерство
Мені просто хотілося б звернутися до людей, які донатять або не донатять з різних причин на збори, але самі не залучені до війська чи до волонтерства.
Якщо ви вважаєте, що донатити не потрібно, «хай влада все дає, а не тільки краде» тощо... Яка не була б влада, скільки б вона не крала — ця війна, ці часи, вони про людей і тільки про людей. Напевно, кожна друга сімʼя має на фронті рідного чи хоча б друга або знайомого. Ваш донат може дуже швидко конвертуватися в реальну річ, яка врятує таку людину від смерті. Це не щось абстрактне, а те, що майже можна фізично відчути. Люди — найголовніше, тільки ми є один в одного. Як би не намагалися нас розділити та якось нацькувати один на одного, військові потрібні нам, а ми потрібні їм, люди потрібні один одному.
Згадайте перші тижні після 24 лютого. Згадайте Бучу, Ірпінь. Згадайте Бахмут, Авдіївку. Каховську ГЕС, звільнення Херсону та Харківської області. У моменти найбільшого горя ми обʼєднанні, як ніколи. На жаль, на донатах це відчувається найбільше в такі миті. Але памʼятайте про те, що на фронті так постійно — погано та страшно. Якщо ваші емоційні гойдалки залежать від новин, відключень світла, корупції та нових законів, то у військових — це гради, КАБи, дрони, міномети та танки, які постійно в них летять. Кожного клятого дня. Памʼятайте про це, коли наступного разу просто проігноруєте черговий збір у вашій стрічці з котиками.
Конвертуйте вашу лють, страх та безпорадність перед поганими новинами у донати на збори!
Також раджу всім почитати попередній пункт про поради волонтерам. Тоді ви зрозумієте, що відбувається по той бік екрана, коли ви комусь закинули гривню. Скільки роботи та часу на це йде. Допомагайте, будь ласка, гривнею, вподобайкою, коментарем, репостом. Для вас це займе менше ніж хвилини, але дуже допоможе просувати та закрити збір.
Окремо хочу звернутися до людей, які не донатять, бо соромляться маленьких сум чи кидають гроші тільки на великі фонди. Донатити на фонди — це, звісно, добре. Але вони залучають кошти в тому числі з-за кордону. Найбільше ваших коштів потребують саме маленькі волонтери. Ви можете сказати, що нікого не знаєте та нікому не довіряєте, але я майже впевнений, що хтось із вашого оточення точно займається волонтерством. Можливо, збирає теплі речі в лікарню пораненим, плете сітки, продає свої хенд-мейд роботи, щоб спрямувати зароблені гроші на ЗСУ. Може, у когось близькі родичі боронять нас у лавах ЗСУ. Є люди, які відкривають дружні банки на невеличку суму, щоб долучитися до великого збору. Озирніться навколо — цих людей більше, ніж ви думаєте. Тож я впевнений, що ви точно знайдете, кому задонатити.
Неважливо, яка сума донату. Я розмовляв з різними людьми, які соромились мені закидати на збори 10, 20, 50, 100 грн, бо в мене були донати по 500, 1000, 5000, 20 000 гривень. Звісно, великі донати запамʼятовуються й дуже допомагають, але моє оточення та аудиторія — здебільшого айтівці, тому мені трохи легше закривати збори.
Мені також донатило багато людей і по
Навіть якщо ви соромитеся кинути 10 гривень на збір від свого імені, можете задонатити анонімно через форму поповнення, просто не вказуючи своїх контактів. Хоча наголошую ще раз — нема чого соромитися. Це важливий внесок, і він допомагає!
Єдине, від чого варто застерегти, що бувають, на жаль, шахрайські збори. Ніхто не застрахований. Тому, якщо ви раптом хотіли б закинути на невеликий збір, зайдіть у профіль того, хто збирає, подивіться, як давно він чи вона зареєстровані, скільки попередніх зборів, чи є звіти, чи збігаються суми з чеків із зібраною сумою на банці, чи є фотозвіти. Так, на це потрібно витратити не хвилину, а 10, але тоді ви точно зможете бути спокійнішими, що ваш внесок піде за призначенням.
8 липня 2024 після влучання у лікарню «Охматдит» в Києві у стрічці я бачив, що всі небайдужі збирали кошти на рахунок лікарні, щоб допомогти після трагедії. Але також у стрічці я побачив, що деякі медійні та не дуже люди, робили пости зі збором допомоги для «Охматдит» на свої власні банки. Не робіть так, будь ласка! Навіть якщо ви справді переказали ці гроші на благодійний рахунок фонду, достатньо було одразу прикріпити цей рахунок до своїх дописів та сторіз. Якщо набивати свою активність коштом горя та робити збори, які дуже важко буде відслідкувати у стрічці повній новин про подію, — це викличе підозри до вас, як до волонтера. 10 липня я побачив наступну новину, що один з блогерів, який збирав виключно на банку з метою переказати кошти на рахунок фонду «Охматдит», заявив, що вирішив їх перевести на рахунки невідомим людям, які написали йому в директ з проханням допомогти — ось це вже шахрайство.
Додаткова порада — у Моно можна додавати банки в обране. Тоді вам будуть приходити сповіщення, коли банку розбивають, і ви зможете простежити за волонтером, чи надасть він потім звіт із рухом зборів та закупленими речами.
Про турнікети я згадував у моїх історіях зборів вище, а саме — Екіпа (62 000 грн) для хлопців зі 116 ОМБр на Харківському напрямку. Там я навів інформацію, згідно з якою турнікети «Дніпро», не найкращий вибір. Обирайте будь-які інші, наприклад: «СІЧ» або CAT («Кет»).
Актуальний збір на пікап для 3 ОШБр. Мета — 200 000 грн
Коли ця стаття була вже написана, до мене звернулась Анастасія Сушнікова — моя давня подруга, яка волонтерить від 24 лютого зі звітністю у себе в профілі. До неї звернулись військові з 3 ОШБр із терміновим запитом на пікап.
Настя зазвичай закриває більше зборів, але на менші суми. На автівку їй ще не доводилось збирати, тому вона звернулась до мене. Звісно я не міг відмовити, бо ми робимо одну справу та я повністю довіряю Насті.
Ми підготували обкладинку для збору. Подивилися, які автівки можна хоч зараз забрати з-під кордону та скільки вони коштують. Також попросили військових записати відеозвернення із запитом на збір.
Коли вже все було готове для публікації, стається чергова страшна трагедія нашої історії — 8 липня 2024 року відбувся черговий акт терору русні. Прилетіло понад 40 ракет на Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ та Краматорськ. Пряме влучання у лікарню з онкохворими дітьми «Охматдит» в Києві.
Мене це вибило морально на весь день. Єдине, у що я зміг конвертувати свою злість та відчай, — у розповсюдження цього збору. Сподіваюся, ви також до нього долучитесь — це дуже важливо та терміново.
На жаль, збори на автівку можуть тривати від трьох тижнів до декількох місяців. Я дуже прошу вас долучитися будь-якою сумою, хоча б по 10 гривень — це неймовірно допоможе.
Реквізити:
- Моно банка: send.monobank.ua/jar/BraQXwzcB, 5375 4112 2029 4628.
- Приват конверт: privat24.ua/send/c581p, 5168 7521 0803 4110.
- PayPal: [email protected]
Якщо на момент прочитання вами цієї статті згаданий збір вже закритий, у наступному розділі я залишу посилання на мої соціальні мережі, де ви зможете побачити актуальні збори.
Слова вдячності
Я поділився своїми історіями, але це був настільки насичений досвід, що назбиралось приблизно 30 сторінок в гугл-доках для цієї статті, щоб поділитися з вами. Хоча я й намагався писати без води.
Волонтерство — це нелегко й займає багато часу. Що більше буде волонтерів, то швидше та більше допомоги отримають військові, які нас боронять від ворога.
Долучайтеся до зборів, вони дуже критичні. Можу сказати, що останнім часом збори закривати стало складніше, тому не будьте байдужими. Нам необхідне друге дихання, щоб долучатися з новою силою.
Я вдячний всім, хто дочитав аж сюди, а особливо тим, хто прочитав геть усе. Я, правда, не думав, що вийде стільки тексту.
Також хочу подякувати всім, хто був дотичний до моїх зборів. Ваша підтримка та внесок дуже важливі! Разом ми назбирали близько 800 000 гривень. Я навіть осягнути цього ще не можу. Якби не цей текст, я навіть не намагався б рахувати, скільки зборів було закрито до того.
Окрему вдячність хочу виразити Максиму Іщенко. По-перше, просто за позицію та неймовірну кількість донатів, які летять від DOU та від Djinni. По-друге, за те, що Макс особисто долучався декілька разів до моїх зборів, що суттєво допомогало зрушити їх з місця. Справді, дякую, від щирого серця!
Найактивнішим донаторам я вислав маленькі подаруночки, як знак уваги та вдячності. Що саме там було, можна побачити у мене в інстаграм профілі.
Мабуть, ще третину від цієї суми я задонатив на інші збори власними коштами. Можна сказати — сумарно приніс користі на мільйон гривень. А тепер уявіть, якби кожний з нас зміг би акумулювати такі суми та допомагати нашим героям-захисникам.
Якщо ви хочете стежити за моїми зборами або зборами інших волонтерів, які я поширюю у своїх соціальних мережах та яким цілком довіряю, буду вдячний за підписку:
Побачимось в наступних зборах. Па-па!
Корисні посилання
Магазини з тактичним одягом:
- https://ukrarmor.com.ua — тут купляв турнікети, плити та плитоноски
- https://balistyka.ua — тут купляв магазини АК
- https://abrams.com.ua — тут купляв тактичні шкарпетки
- agressor.com.ua — тут купляв тактичні шкарпетки
- https://ukrainianarmor.com — цей рекомендували, сам не купляв
- https://defpoint.io — цей рекомендували, сам не купляв
- fahrenheit.ua — цей рекомендували, сам не купляв
Тепловізори:
19 коментарів