Де hardware курси?

В інтернеті повно реклами software курсів на будь-який смак, від фронтенду до блокчейну, але я не зміг знайти жодного курсу по основах схемотехніки та електроніки. Пам’ятаю, що раніше були російськомовні курси у вигляді лекцій, але зараз не зміг знайти офлайн або хоча б онлайн у групі.

Розумію, що є багато книг, але виникають питання з фільтрацією інформації, пріоритетами та порядком вивчення матеріалу. Та й взагалі, заняття не здаються такими сухими, коли є однодумці, з якими можна поспілкуватися і обговорити складні моменти.

Чи я просто не знайшов такі заходи, чи це справді невигідно для організаторів?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

КПІ ФЕЛ хороші були курси. Але трохи перекваліфікувався в ІТ/телеком, ну бо дійсно в чистому хардварі у нас нічого ловити( Аякс прямо з кафедри забирає голів, але зарплати там все одно щось зовсім не синьйорські. З книжок якщо не гидуєте кацапської і щось з повного нуля — почитайте Сворень, дуже потужна книга

Специфіка пострадянських «курсів» в тому що вони запускаються тільки тоді коли на цьому можна легко та добре (і без наслідків) заробити.

Тобто
1) на це має бути запит від великої кількості не самої розумної аудиторії
2) це має бути необтяжливо для оргів
3) корисність набутих знань складно перевірити на практиці

Два найбільш яскраві приклади:

1) українські курси успішного успіху для весільних фотографів. Після яких ти так само плутаєш діафрагму з батблоком. А те що в тебе там якісь фотки наче вдаються і наче кольорові так це не курсів заслуга, а тре подякувати японським гномикам, що сидять в фотяку. І роблять за тебе всю роботу.

2) І власники цих курсів десь в 2015+ дружно перекваліфікувались на «вайті вайті» курси, після яких юзернейм все ще не бачить різницю між дискетою та бірдекелем і не може увімкнути декстоп бо там кнопка не там не на ноуті. Страшне!

Так і живем.

зараз багато курсів по складанню дронів і всьому що з цим пов’язано, треба тільки очі роззути

Нема тому що там грошей не платять, а вчити потрібно дуже багато. Курси зазвичай по тим темам де можна спіймати кілобакс/годину.
В рамках України hardware взагалі мерв, 5 років тому 8к грн на якомусь заводі вважалось за непогане, а до 20к в часних компаніях взагалі манна небесна.

В світі в цілому КПД з трудозотрати/гроші для hardware дуже погані і на бекенд/фронтенд ті же самі люди заробляють х3 від того шо отримували за hardware. І х3 це не максимум, а в середньому.

Так воно ї є. Тільки потім ці інженери (реальні випадки) вивчають англійську, змінюють в резюме «якийсь інженер-електронщик» на «embedded developer» й отримують ті самі кілобакси що й в фронтенді, тільки без конкуренції в 100 людей на вакансію.

Але й знання там треба специфічні, я запросто можу поспілкуватись майже з будь яким програмістом й зрозуміти про що вони говорять, навіть якщо я взагалі ніколи з цим не працював. А про що бормочать embedded девелопери — гадки немаю, якісь там регістри, конденсатори — це тільки слова що я зрозумів й знаю їх значення )

Ви це написали якраз «embedded developer»)))
Більш ніж 5К я взагалі не бачив на европейскому ринку (саме для hardware, всякі С++ де з embedded тільки лінукс я не рахую), медіанною же е 2-3К.
Я як раз ще до війни виїхав з перспективою таки осісти десь як раз фокусуючись на embedded.

І саме веселе із-за специфіки зазвичай шукають на фултайм в офіс. І знов в таки із-за специфіки такі офіси частіше знаходяться близько до фабрики/складу, тобто навіть якщо столиця то в жопі, но частіше це якейсь село/мале-місто яке побудовано біля транспортого хабу або порту/аеропорту.

Я зараз спокійно ті ж самі 3к отримую віддалено за бек-енд, за 4 години на добу. Причому потрібен лише ноут і інтернет. І нульова відповідальність за пристрої які коштують десятки тисяч баксів.

І саме веселе із-за специфіки зазвичай шукають на фултайм в офіс.

З точки зору релокації з легалізацією, хіба це не плюс?

Я відписав причини чому не плюс. Депресивне промислове місце, необхідність бути фізично і можливо час на дорогу якшо хочеш жити десь нормально. Дуже рідко е виключення, но це зазвичай стартапи і там свої приколи, дуже багато приколів.
І відповідальність. З залізом велика відповідальність і дуже багато потрібно знати — фізика, математика, схемотехніка, алгоритми, ТАУ і тд. З кодом — там де я зараз працюю, я цю мову опанував за рік, тіж гроші, в рази меньша відповідальність, працюю з дому, працюю як мені подобається)

Про специфіку хардвару в курсі, у самого спеціальність фізика напівпровідників і досвід покидання її в бік ембеддед лінуксу, я мав на увазі, при нинішніх перспективах блокування консульских послуг і всього такого, чи не краще потерпіти депресивніше місце, але на треку, який надійніше заведе до громадянства?

В нормальних країнах на громадянство чекати більше 10 років — психологічна ситуація важлива, так як вигорання це не жарти.
На віддаленій роботі нічого не заважає мати договір і отримувати по ньому, зі сплатою податків і тд.

шукаю курси з управління селянським господарством — до 1-2 гектарів 🤔

Що значить управляти? Вила в зуби і картопля сама себе не викопає.
А взагалі дивлячись що хочеш — якщо домашнє господарство де основна доля продукції на потреби самого господарства + щось продається (доречі в Україні можна офіційно таке зареєструвати і платити з цього 0% податків) то реально вила в зуби, все прийде з практикою Ну зараз легше — є багато теорії по добривам а не як раніше — Баба Галя сказала що навоз з тієї кучі більш насичений та і купа групп у телезі де народ з радістю допоможе. Комьюніті там доречі дуже відкрите і чемне. Набагато відкрітіше та толерантніше за IT
Якщо щось більше то це бізнес і не простий. Цьому також складно навчити бо там в основному або ті хто керував колгоспами або селяни, які якраз починали з таких домогосподарств продаючи врожай на базарі

є досвід, але немає наукового підходу...
знання несистематизовані — значить їх складно передати...

я колись відкопав книжку 1925 року...
вчений-економіст детально і масово досліджував домогосподарства...
flibusta.site/b/123569

після того була колективізація... і дрібні фермери зникли...

у 90-ті роки нові фермери з’явилися, але таких книжок (на українському матеріалі) немає досі 🤔
www.phantastike.com/...​at_stranger_peasants/pdf

до речі, мені здається, в інших країнах займаються вивченням «домогосподарств»...

Так читай закордонні книжки.
Зараз дуже серьйозні успіхи у гідропоніці, та взагалі Vertical Farming. Особливо у Азіатів. Цікава досить тема.

тема цікава... але багато хто займається гідропонікою вимушено... маючи сотку землі...

Брак землі так
У нас займаються трохи з інших причин
По перше висока швидкість росту. Особливо топової дорогої зелені. Народ вже навчився максимально скорочувати видатки і робити з цього профіт
По друге не сильно популярне у нас, але модне у Європейських хіпстерів organic, який насправді у 100% випадках вирощується у гідропонних тепличках
Бо для вирощування не використовуються песцициди. Тільки мінеральні солі, причому рівно стільки скільки потрібно рослині. Рівень освітлення і поживних речовин чітко контролюється тому і виходить досить передбачуваний результат. Такі продукти преміум сегменту добре розходяться у преміальні супермаркети і дорогі ресторани, яким вкрай важлива передбачуваність щоб не пояснювати якомусь снобу чому його салат на цей раз на 2 нотки кисліший бо була більш сонячна погода і рослинка вбрала більше заліза.

Де hardware курси?

В них немає потреби через фактичну відсутність ринку праці в Україні і відсутність hw-школи як такої. Під школою маю на увазі набір практик, підходів та стратегій розробки hw-продуктів, які неформально передаються з покоління в покоління і чому в принципі неможливо навчитися з книжок або самотужки виконуючи невеликі замовлення.
Тому усім, хто має серйозний намір опановувати схемотехніку і PCB дизайн можу дати банальну пораду, яка вже неодноразово звучала тут на dou — шукайте щастя на заході (або в Китаї, якщо робите ставку на нього).
Звісно, завжди можна провтикати вікно можливостей і залишитись, як це необачно зробив я, але тим самим ви ДУЖЕ обмежите можливості свого розвитку, як спеціаліста.
Фактично, хардварщиків реального рівня «сіньор» в Україні не існує саме через згадані локальні фактори. Тобто, не через якість самих спеціалістів, а через відсутність відповідної складності проектів.

Я закінчив НУ «ЛП» напрям «Радіотехнік» )

Не існує. Я колись де тільки не шукав. Були у вигляді невеличких майстер-класів, де ардуїнки крутять. Одного разу дивом знайшов курси по ремонту телефонів і пройшов їх — було кайфово, але там не давали навичок електроніки і її діагностики (дуже мало), тільки паяли, екрани переклеювали і реболили вбиті BGA чіпи. Ремесло цікаве, пайка під мікроскопом — романтика, чо. Потім вже і сам роз’єми паяв і тріснувші шлейфи в «живих» телефонах пару раз. Вперся в те, що не знаю електротехніки, а її вивчення — це тобі не програмування, там треба реально сісти і вивчати. І ще краще якщо хтось буде пояснювати, час від часу, бо там маса моментів де стопоришся і далі нічого не розумієш. TechMaker знаю, але там був вже дуже хорткорє ембеддед, а мені хотілося просто основи, щоб КЗ на платі знайти, грубо кажучі.
Я вже не так давно писав, що в нас є або курси програмування (хз чи є зараз і чи потрібні комусь), або курси бариста. Все інше майже не існує і з’являється епізодично, іноді як експеримент.

www.udemy.com/...​n/?couponCode=JUST4U02223

Прохання досвідченним хардверщикам щось сказати про цей курс.

Их никогда на моей памяти не было — надо проситься на работу, где занимаются электроникой, просить чтобы взяли и научили.
В Киеве есть Хаклаб — классное место, научат по харду многому, но это скорее кружок по интересам
hacklab.kyiv.ua/uk/uchast
www.facebook.com/HackLabKiev

п. с. У них недавно были воркшопы по пайке

Колись були хороші курси від techmaker.ua але чи працюють вони зараз не знаю.
Також хороша ідея це завітати в місцевий Хакерспейс. В Києві це ХакЛаб hacklab.kyiv.ua де є курси для початківців, навчать паяти, ремонтувати майструвати і загалом чудове ком’юніті мейкерів та однодумців.

В тайване

Хоровец, Хилл. «Искусство Схемотехники». (Paul Horowitz and Winfield Hill, The art of Electronics). Бестеллер. В 3х томах. Местами устаревший, но тем не менее лучше чем 100% университетских учебников. en.wikipedia.org/...​ki/The_Art_of_Electronics

Він заважкий, там дуже дивні задачі для перевірки матеріалу.

Якщо вже Хоровіц з Хілом заважкий... то мабуть краще занятись чимось іншим.

Ага, так і бачу, що початківець буде вирішувати задачу 1.3 (довести формули під’єднання резисторів ч-з закон Кірггофа) та 1.4:
Покажите, что сопротивление нескольких паралельно соединенных резисторов определяется следующим образом:
R = 1 / (1/R1 + 1/R2 + 1/R3 + ...)

Але вже пів Ua інтернету — кишить відосами про як розрахувати повербанк, як підключити автомобільний акумулятор до холодильника, як зробити ’ синхрофазотрон для дому’ та інш.

Це зовсім інші рівні розрахунків. Те, що ви написали, просто перевод ампери в вати та розуміння ват/г. Це і поруч не стоїть навіть з реальним розумінням закону Ома.

Для рішення поточних задач достатньо... Взагалі-то автор не вказав для чого.

Перший семестр ТОЕ...
Це я до того що якось люди у політехах з цим масово пораються.

Навчання у топовому вузі та самонавчання — різні речі. Плюс я пробував осилити мистецтво схемотехніки ще коли до чату гопоте було дуже багато часу. Зараз з ним було б набагато легше.

На кпі була Лампа, поки її не всрав згуровський. Може при НАУ зараз щось буде таке, там тво ректора адекватна.
Зараз багато курсів зі зборки дронів, але онлайн. Офлайн двіж вбив спочатку ковід, потім повномасштабка.

Пам’ятаю 90-ті. Невеличке місто на Дніпропетровщіні. І навіть там був дитячий гурток з моделювання під керівництвом мого дідуся (із відповідною вищою освітою).
Малими робили кордові моделі повітряного бою. На скільки я знаю того гуртка зараз нема. А отримані знання дуже б згодились людям що будують безпілотники.
По схемотехніці там теж була група, але не така звісно популярна бо що може бути видовишніше для дітей за літаки. Але народ ходив
Та взагалі тема саморобок різних була дуже популярна, паяли багато усіляких штук. Поки це все не витіснив аліекспрес де за пару баксів можна купити пристрій на збірку якого у тебе уйде тиждень.
Взагалі із сучасного і актуального — у багатьох великих містах є курси по зборці FPV. Принайні паяльник в руках тримати навчать.

Почніть з теорії книги, практику можна почати з ардуіно, stm. Робить по туторіалам проекти вивчайте як воно працює.за рік два можно щось вивчити

Всі ті курси то марна трата часу. Читайте книжки. Потім форуми.

www.olx.ua/...​-kupit-knigu-IDJsegX.html

audiobooks.ua/...​-shemotehniki-177680.html

доповню — бажано періодично уточнювати власну мотивацію... знаючи «для чого?», навчання піде веселіше 🤔

На ютубі повно лекційних матеріалів. Стосовно сумбурності, — в КПІ на РТФ теж все так було сумбурно і тільки через багато років стає зрозумілим нащо ми це взагалі вчили. Та й то приходиться довго ходити колами навколо предмету, а також багато сидіти, щось читати і розбиратися, щоб застосувати це нарешті на практиці.
Хоча, зазвичай я працюю з цифровою схемотехнікою, де все досить просто.

я не зміг знайти жодного курсу по основах схемотехніки та електроніки

Компонувати шильдики для Arduino можна без курсів, просто читайте інструкцію до них.

А для чогось складнішого, як мінімум доведеться спершу пройти курси шкільної алгебри і комплексних чисел, це щоб хоча б до мінімальної електротехніки підступатись.

Для саме електроніки далі потрібен матан, дифури і комплан, інакше всі ті полюси з нулями в зворотніх зв’язках блоків живлення, перетворення енергії в дроселях з трансформаторами чи процеси перетворення частот в радіотрактах будуть для вас магією.

А далі ще купа фізики про те, як та електроніка влаштована, і лише після цього з неї можна щось осмислене компонувати.

Як протилежний підхід, можна колупати як діди в піонерських гуртках, радіотехніку без теорії, по відповідних же книгах типу такої radiohata.com/...​j-radiolyubitel-1986.webp , але це не дасть практично ніяких застосовних у 2024 навичок.

А для чогось складнішого, як мінімум доведеться спершу пройти курси шкільної алгебри і комплексних чисел, це щоб хоча б до мінімальної електротехніки підступатись.

Для саме електроніки далі потрібен матан, дифури і комплан, інакше всі ті полюси з нулями в зворотніх зв’язках блоків живлення, перетворення енергії в дроселях з трансформаторами чи процеси перетворення частот в радіотрактах будуть для вас магією.

Не лякайте людей :) Це все потрібно в яких-то дуже вузьких спеціалізаціях. Що треба: на рівні шкільної фізики — сила струму, напруга, потужність, частота, постійний/змінний струм, додатково — базові знання пасивних та активних елементів, різні види фільтрів, підсилювачі, генератори, різниця між аналогом та цифрою. Тим паче зараз можна зібрати схему в симуляторі, підібрати параметри для потрібної частоти резонансу, поміряти силу струму, подивитися віртуальним осцилографом, тощо — і не треба нічого паяти. Також є готові програми для розрахунку антен, фідерів, силових дротів, трансформаторів і т.д.
Фундаментальна фізика — це додатковий плюс до розуміння процесів. Але якщо з неї починати, то до практики можна й не дійти.

Як Ви плануєте розповісти про хоча б пасивні кола і перехідні процеси у них без хоча б спрощених диференійних рівнянь, як прораховувати амплітуду і фазу при прохожденні сигналів через них без комплексної арифметики?
Чи ті ж генератори, як Ви уявляєте собі розрахунок його частоти/стабільності/кількості гармонік/надійності збудження, без вміння описати його диференційним рівнянням? Якщо це не «жучок» з аматорського журналу, а скажемо щось, що повинно надійно працювати при розкиді параметрів транзисторів і воєнного розкиду температур де буде експлуатуватись, скопіпастити готову схему і запустити в одному екземплярі буде недостатньо.
Будь-який перетворювач напруги, він просто бахне і піджарить недешеве навантаження, або у кращому випадку буде нестабільно працювати, якщо пиляти без розуміння теорії автоматизованого керування і як абстрактний ПІД-контроллер втілюється у схемі.
Але навіть з теорією, далі, на відміну від ІТ, тут значно повільніше наростає і суто технічна експертиза, наприклад, яка елементна база скільки коштує і наскільки доступна, яке рішення серед кількох можливих оптимальніше, як робити щось технологічним у виробництві і ремонтопридатним (або навпаки, максимально непридатним для копіювання конкурентами),...

Все це справді лишнє, якщо строго 1:1 копіпастити референсні схеми і не занурюватись у силові, прецизійні аналогові чи високочастотні теми, але це і не потребує особливого навчання, достатньо просто читати описи до шилдів ардуїни, готових BMS, чи ще у яких там формах з готовою електронікою доведеться працювати.

Я за те, щоб все починати з маленького і простого. Спочатку

строго 1:1 копіпастити референсні схеми

а потім вже (якщо треба буде)

занурюватись у силові, прецизійні аналогові чи високочастотні теми

.

Воно все одно швидко потягне за собою (не)знання бази. Я не стверджую, що не маючи профільної освіти не варто і пробувати, просто що на відміну від більшості ІТ, тут це почне відчуватись доволі гостро і обмежувати коло задач, які можна робити самотужки.

можна колупати як діди в піонерських гуртках, радіотехніку без теорії, по відповідних же книгах типу такої radiohata.com/...​j-radiolyubitel-1986.webp , але це не дасть практично ніяких застосовних у 2024 навичок.

так а шо, новіших книжок нема для радіолюбителів? 🙂

можна почитати популярні книжки з електроніки різних авторів — як нові, так і класику...
будуть накопичуватися знання... і в процесі уточнювати свій запит...
а далі вже заглиблюватися у фізику... якщо буде цікаво

я не зміг знайти жодного курсу по основах схемотехніки та електроніки

На coursera/udemy/edx/... іх сотні. Або пан шукав щось специфічне під конкретні вимоги, ну або ще не шукав :)

Звісно

/udemy/edx/

мастхев, але атмосфера в живому викладанні дещо інша

По суті від них стараються відхрещуватися як тільки можуть. Щось адекватне Ви знайдете USA or Taiwan based. Два центри embedded інженерії.

Шукайте maker space у великих містах. Або будь-які спільноти maker-ів. Також є багато факультетів електроніки у технічних універах.

Шукаю Курси по керуванню атомною станцією, космічним кораблем та генної інженерії . Чи взагалі реально знайти такі курси ?

Схоже що вища освіта таки для чогось треба.

Звісно, в даному випадку це не альтернатива університетському прикладному курсу, але якщо я навчався і закінчив магістратуру з інших дисциплін, то такі курси могли б бути як вступ до спеціалізації.

Шукаю Курси по керуванню атомною станцією

osvita.ua/...​/search-17-0-0-232-0.html

космічним кораблем

kpi.ua/iat

та генної інженерії

osvita.ua/...​e/search-17-0-0-37-0.html

Шукаю курси по стоматології

Підписатись на коментарі