Як сучасний прогрес керує нашою комунікацією
Я б сказала в якомусь сенсі, що прогрес руйнує комунікацію, але давайте по черзі.
Привіт! Мене звати Ольга Яновська. Я належу до того виду Бізнес Аналітиків, хто аналізує і спостерігає навіть тоді, коли про це не просили)) І в мене вже зібралась невеличка добірка тез щодо еволюції спілкування між людьми, якими я хочу з вами поділитися.
Сучасний прогрес змінив наше життя на багатьох фронтах, і комунікація зазнала найбільших змін. Досягнення у світі технологій відкривають нові горизонти для спілкування, але одночасно із цим вони провокують нові виклики.
Давайте разом подивимося як сучасний прогрес впливає на нашу комунікацію, з усіма її плюсами й мінусами, додаючи трохи прикладів з особистого життя та роботи, й познайомимося із релевантними дослідженнями.
Передмова (як у будь-якій порядній книжці)
Коли я була дитиною, єдиний спосіб комунікації був — вийти на вулицю і шукати тих, з ким можна «комунікувати». Причому це було більше схоже на чат-рулетку, бо ніхто з друзів ніколи не знав хто вийде гуляти, а хто ще робить уроки чи покараний. Тому і було цікаво зустрічатися — ефект неочікуваного повороту подій.
Зізнавайтесь, у вас так було?
Потім в моєму домі зʼявився перший телефон. Балачки більше нагадували прості теревеньки ні про що, але розбавляли зимні вечори, коли на вулицю вже не вийдеш, бо темно.
Наступним кроком прогресу став інтернет та підключення до загальної мережі міста. Це був переломний момент — вперше я побачила і відчула, як почала змінюватися комунікація між людьми. Онлайн можливості відкрили нові горизонти, але водночас принесли й нові складнощі, навіть виклики.
З часом я помітила, як ці нові форми комунікації почали впливати на поведінку людей. І скажу чесно, не завжди з кращого боку. Ми стали більше часу проводити віртуально, ніж реально, часто забуваючи про прості людські цінності та радощі живого спілкування...
Розділ 1. Про позитивчик
Якщо говорити про позитивний вплив сучасного прогресу, то беззаперечно — це кузня для нових комунікативних можливостей.
Доступність та швидкість їх отримання відкривають нові горизонти. Та навіть в простих життєвих ситуаціях інтернет спрощує наше життя. Наприклад,
Ось приклад із мого особистого життя: одного разу я забула привітати друга з днем народження. Зараз це не проблема — достатньо надіслати кумедний мем через будь-який месенджер, наприклад, WhatsApp, і друг одразу ж посміхнеться. Хоча в цій ситуації, для мене важливо не просто мем, а ще кілька слів від серця.
На роботі я маю можливість спілкуватися з колегами через Slack або Microsoft Teams, що значно прискорює робочий процес. Крім того, сучасні технології дозволяють мені та моїм колегам миттєво обмінюватися файлами й документами, що робить нашу співпрацю ще ефективнішою.
До речі, Pew Research Center провів спеціальне дослідження на цю тему, за результатами якого було виявлено, що наявність інтернету значною мірою покращує доступ до медичної інформації для пацієнтів. Вони можуть швидко звертатися до онлайн-ресурсів для здобуття потрібної медичної консультації або інформації про стан здоров’я, що спрощує їхню самостійну підготовку перед візитом до лікаря.
У певному сенсі це призводить до стирання меж і кордонів світу. Наприклад, в особистому житті я займалася йогою не виходячи з дому, навчалася готувати італійські страви, і навіть брала уроки у світових майстрів через інтернет. А соціальні мережі розширюють горизонти дружби на мільйони кілометрів.
Що стосується роботи, то тепер можна працювати навіть із ліжка в піжамі (я цього не пробувала, але у мене була робота, яка дозволяла працювати в теплому халаті холодними зимовими ранками).
Просто уявіть, завдяки прогресу ми можемо обмінюватися досвідом і ідеями, не виходячи з дому. Робота більше не прив’язана до офісу, міста чи країни. І нарешті, можна поєднувати роботу з приємностями, наприклад, робочі дзвінки в шортах або з котом на колінах. У мене була колега, яка приходила на мітинги зі своїм мопсом (він так сильно хропів, що це було дуже кумедно).
Додатковим бонусом стає «Знання на кінчиках пальців» (звучить дивно, але це правда). Тепер можна не тільки читати книги, але й навчатися онлайн: курси, школи, університети... Світ все більше переходить в онлайн, забезпечуючи доступність інформації. Єдині кордони залишаються там, де немає інтернету.
Раніше, щоб знайти потрібну книгу, доводилося йти до бібліотеки. Пам’ятаєте ті часи? Тепер все набагато простіше — за кілька кліків онлайн-версія книги вже завантажена на смартфон. До речі, читання електронних книг з телефону — чудове заняття, коли вимикають світло!
Також можна вивчати мови, вдосконалювати софт-скіли або просто дізнаватися про рослини, які нас оточують. Вдосконалення особистого життя не має меж.
А що стосується роботи, то можливості безмежні. Професійних (і не дуже) курсів вистачає з надлишком. Можна не лише покращувати свої навички в певній сфері, але й змінювати її, вивчати щось нове, розширювати розуміння проектів, спираючись на досвід інших. У мене самої вже близько шести профільних курсів за плечима... і це ще не кінець!
До речі, дослідження університету Harvard, проведене у 2020 році, довело, що доступ до онлайн-ресурсів значно підвищує швидкість та ефективність навчання студентів, якщо порівнювати цей спосіб із традиційним навчанням.
Тож чому я вважаю, що прогрес все-таки руйнує комунікацію?!
Розділ 2. А що тут поганого?
Сучасний прогрес приніс нам безліч можливостей для спілкування, але не все так райдужно. Віртуальні бесіди замінили живі зустрічі, а емоції все частіше передаються через emoji. Ми стали залежними від гаджетів, забуваючи про справжнє людське спілкування. Але давайте про все по черзі!
Смайлики вже настільки вбились в нашу повсякденність, що наше особисте спілкування поступово втрачає свою природність. Людям все менше хочеться спілкуватися наживо. Подивіться самі:
Якщо повертатися до особистого життя, то коли востаннє ви бачили своїх друзів у реальності, а не через екран телефону? Звичайно, COVID та війна внесли свої корективи в наше життя, але ж є сім’ї, які, знаходячись в одній квартирі (навіть в одній кімнаті), продовжують комунікації в месенджерах.
Зізнаюся чесно, я сама цим грішу — надсилаю смішні меми чи відео чоловіку, а потім дістаю його питанням, чого він на мої повідомлення не реагує).
Онлайн замінює живе спілкування і це вже перетворюється на звичку.
Та і в роботі колеги надають перевагу обговоренням у чатах, замість особистих зустрічей, що може призвести до непорозумінь та втрати особистого контакту. Розумію, що у віддаленому форматі це невід’ємний спосіб комунікації, але в мене, наприклад, була ситуація, коли, працюючи в на одному поверсі, колега просто лінувався підійти з робочим питанням. І не ліньки ж було йому переписуватись по
Крім того, ми перетворилися на справжніх технологічних маніяків. Хоч це й звучить не дуже привабливо, але так і є. Без телефону важко уявити сучасне життя, а якщо випадково забути улюблений гаджет вдома, це стає справжньою трагедією, ніби чогось важливого не вистачає.
Хоча раніше якось обходилися без нього... Звичка, яка впливає на наше особисте життя.
Гаджети також суттєво визначають продуктивність у роботі. Співробітники витрачають багато часу в соціальних мережах або на листування, замість виконання своїх обов’язків. Це все відволікає від роботи.
Пам’ятаю, років п’ять тому один з моїх колег постійно відволікався на телефон (ігри, листування з друзями, сторонні сповіщення). Це суттєво вплинуло на його ефективність, і врешті-решт його звільнили.На тему залежності від гаджетів було проведено дослідження від Лондонської школи економіки та політичних наук (LSE). Воно показало, що заборона мобільних телефонів у школах значно підвищила успішність учнів.
Це каже про те, що обмеження використання гаджетів на роботі веде до підвищення продуктивності співробітників. Часті відволікання на соціальні мережі та листування знижують концентрацію та збільшують час на виконання завдань.
Додатково до всього цього, люди перестають мислити та критично оцінювати ситуації. Деякі вчені описують цей стан як «Мозок на паузі: занадто багато вкладок відкрито!»
Це про те, що, прокидаючись зранку, ви бачите 100500 нових повідомлень в електронній пошті, соціальних мережах або в групах Telegram (привіт всім, хто читає новини, щойно прокинувшись). Це перевантаження в особистому житті, яке викликає стрес і втомленість. І ви, можливо, думали, що це через вік? Ні, ви ще не такі старі.
Та і в роботі не ліпше — постійний потік нової інформації з різних джерел може ускладнити концентрацію на важливих завданнях (дайте п’ять ті, хто працює за Agile).
Дослідження Університету Карнегі-Меллона у 2017 році показало, що постійний потік інформації (електронних листів і повідомлень) викликає стрес і втому. Часті переривання на перевірку повідомлень негативно впливають на концентрацію і продуктивність. Учасники також відзначали підвищену тривожність і зниження задоволення від роботи.
Хто впізнав себе?
І це ми ще не обговорювали тему онлайн-злочинів та кібербулінгу. Це окреме питання, яке потребує уваги сучасності. Компанії стикаються з ризиками кіберзлочинів, таких як fishing, крадіжка робочих аккаунтів, що може призвести до втрати конфіденційної інформації і як результат — репутаційних втрат.
Це вже не кажучи про те, що особисті фото людини можуть бути використані без дозволу. Здаємо лише як під час виборчої кампанії Дональда Трампа у 2016 році хакери зламали сервери Демократичної партії, і приватні електронні листи та фото стали надбанням громадськості, що викликало великий скандал і судові процеси. Також не слід забувати про безліч шахрайських схем в інтернеті, жертвою яких може стати кожен.
Звіт «Data Breach Investigations Report» (DBIR) за 2021 рік від Verizon показав, що 85% витоків даних пов’язані з людським фактором. Fishing і крадіжка облікових записів були серед найпоширеніших методів атак, що призводили до витоку конфіденційної інформації.
Тож давайте підіб’ємо підсумки:
Сучасний прогрес має як позитивні, так і негативні наслідки для нашої комунікації. І те, як він буде на нас впливати залежить від кожного з нас:
- Ми можемо ігнорувати прогрес чи сприймати як звичайну річ.
- Ми можемо аналізувати і спостерігати за змінами.
- Можемо брати контроль над прогресом та його впливом на наше життя у власні руки та обирати ступінь його залучення.
Головне задумайтесь яку роль він відіграє саме для вас і чи можете ви контролювати його вплив. Це нормально, якщо ні. Розуміння ситуації допомагає контролювати її. Просто зазначте для себе які саме аспекти негативного впливу прогресу ви хочете змінити і побудуйте власну стратегію, яка буде для вас комфортна.
Тож, наприклад:
- якщо ви хочете змінити якість спілкування, то можна придумати собі міні-челендж по смішних фраз, які будуть заміняти emoji в вашому повідомленні. Наприклад, коли тебе питають хто з’їв останню цукерку замість емодзі 🤫 напиши «Не знаєш — мовчи! Знаєш — мовчи!». Гумор рятує шлюб, ну ви зрозуміли))
- якщо ваша ціль перестати бути «технологічним маніяком» — можете скористатись правилом (краще додатком) Pomodoro, який буде допомагати зменшити залежність від гаджетів
- якщо хочете зняти «мозок з паузи» — передивіться групи в Телеграм, підписки на пошті та в соцмережах. Може саме час відписатися від якихось? В якості тесту допускається 1 тиждень відписки, щоб зрозуміти чи є залежність. А потім, якщо побачите необхідність, завжди зможете підписатися знову. Мені це колись допомогло зменшити час перебування в мережі. Більш того, до деяких каналів та блогерів повертатися не захотілось.
- якщо бажаєте убезпечити себе від онлайн злочинів — саме час почати цікавитися цією темою та вивчати статті, відео на цю тему. Хтозна які ще кіберзлочини чекають нас попереду.
А ви помічали, як прогрес змінює ваше життя? Поділіться в коментарях своїми історіями.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів