Питання щодо вибору країни в ЄС та життя в Португалії
Всім привіт! Заїжджена тема, але прошу вас все ж поділитись своїм досвідом.
Загалом цікавить обговорити таке:
— чи підійде Португалія для моїх цілей, чи ж є якісь кращі альтернативи?
— конкретні запитання по Португалії
Неодружений «сеньйор айтівець» кодер, на початку третього десятку.
Довго думав над різними варіантами, зважував усі за та проти. Зупинився на Португалії.
Плюси особисто для мене:
— англійська мова (її ж там вдосталь, правда?)
— 5 років до громадянства
— можливість оздоровлюватися сонцем та морем
— якісне харчування
— збалансована кількість цікавих місць, лижі зимою, Мадейра
— досить велике українське комюніті
Трохи опишу свій стиль життя для того щоб краще зрозуміти мій вибір (і чи є він правильним)?
— інтроверт, не потребую надзвичайно великої кількості спілкування
— люблю подорожувати (мабуть як і всі), фотографувати
— ціллю життя є стартап який я пиляю вже досить довго і планую ще довго пиляти, тож більшість вільного часу присвячуватиму туди
— не горю бажанням брати участь у rat race і пахати день і ніч наввипередки з індусами у бетонових джунглях (хоча дуже люблю США, але то вже коли попередній пункт дасть свободу)
— люблю футбол, хотілось б інколи збиратися та грати з українцями чи місцевими
— трохи люблю тягати залізо (коли шия і спина не тріщить)
Розглядав також Іспанію (10 років до громадянства -), Мальту (якось дуже тісно там, й одноманітно, а ще висока вологість й теж 10 років мінімум -)
Не розглядав країни близькі до московитських боліт — із зрозумілих причин, холодні й дощові країни (можливо ви зміните мою думку і там є щось що переможе негоду?), не англомовні країни (а особливо німецькомовні) — дуже вже люблю англійську (можливо і тут зможете порекомендувати інші англомовні країни?), країни з великим зсувом у часовому поясі (та й не так легко туди попасти, Нова Зеландія, Австралія не мають простих програм, в Канаду на CUAET провтикав податися, а США по-моєму то гемор з тим U4U)
План — трохи плавати, трохи їсти, трохи соціалізуватися, трохи відкладати, й у вільний час від галери — пиляти стартап у надії на його майбутній успіх.
Отож далі, прошу всіх «Португальців» поділитись досвідом, вашим поглядом на життя, й на скільки він збігається із Португалією, а усіх «не Португальців» — чому обрали не її. Ну і в ідеалі — із моїм поглядом на життя — що б ви рекомендували робити :)
Запитання по Португалії:
1. Податки — наскільки розумію є кілька шляхів, можна оформлятися звичайним оподаткуванням і працювати в Португалії на умовних
2. Ремоут — як у Португалії взагалі ставляться до ремоута всередині країни? Заганяють у офіси? І як щодо ремоуту на якесь США, як з точки зору законодавства це реалізується, чи у когось був такий досвід?
3. Громадянство — цікавить якщо подаватися на тимчасовий захист, чи цей час буде зараховуватися у «проживання в Португалії для громадянства». Якщо не буде, то що б рекомендували робити? Чи є надія що далі будуть зміни що «почнуть» зараховувати тимчасовий захист. А також якщо тимчасовий захист, то це автоматично ні для Digital Nomad, чи можна поєднувати?
4. Локація — хотілось б мати доступ до океану, супермаркету й якого не якого міста (не повне село), думаю околиці великого міста типу Еріцейри біля Лісабону — саме воно. Ну і щоб аеропорт був десь «у досяжності». Цікавить ваш досвід.
5. Житло — витікає із локації. Хочу спокійну однушку з посудомийкою, на якихось
6. Нерухомість — в ідеалі купити отаке як описав вище не за всі гроші світу. Як взагалі з інвестиціями в нерухомість у Португалії?
7. Медицина — за тимчасовим захистом українці мають право на безкоштовне лікування? Як у Португалії із якістю?
8. Орки — маю надію що їх тут менше, втім якщо все таки є то скажіть де, щоб я туди не їхав. Я звісно ЛОТР люблю, але бажання мати з ними справу — ніякого.
9. Зарплата — якщо в Україні я отримую якісь типові 4000 net, що буде у Португалії? Чи реально на таку суму комфортно жити й ще щось відкладати у Португалії?
10. Ведення бізнесу, а саме стартапу (фактично не враховую цей пункт бо «якось та й буде», але якщо хто має такий досвід у Португалії — буде цікаво почитати)
11. Підводні камені у Португалії. Чого остерігатися та про що треба подумати?
12. Також прошу поділитись ресурсами, гайдлайнами для старту, чатами й усіляким таким — буду дуже вдячним.
Якщо хтось має бажання обговорити цю чи інші теми не тут — пишіть мені у телеграм, буду радий:
t.me/markpersonal
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів