Питання щодо вибору країни в ЄС та життя в Португалії

Всім привіт! Заїжджена тема, але прошу вас все ж поділитись своїм досвідом.

Загалом цікавить обговорити таке:
— чи підійде Португалія для моїх цілей, чи ж є якісь кращі альтернативи?
— конкретні запитання по Португалії

Неодружений «сеньйор айтівець» кодер, на початку третього десятку.
Довго думав над різними варіантами, зважував усі за та проти. Зупинився на Португалії.

Плюси особисто для мене:
— англійська мова (її ж там вдосталь, правда?)
— 5 років до громадянства
— можливість оздоровлюватися сонцем та морем
— якісне харчування
— збалансована кількість цікавих місць, лижі зимою, Мадейра
— досить велике українське комюніті

Трохи опишу свій стиль життя для того щоб краще зрозуміти мій вибір (і чи є він правильним)?
— інтроверт, не потребую надзвичайно великої кількості спілкування (1-2 рази в тиждень з кимось побачитись, попереписуватися в чаті — досить)
— люблю подорожувати (мабуть як і всі), фотографувати
— ціллю життя є стартап який я пиляю вже досить довго і планую ще довго пиляти, тож більшість вільного часу присвячуватиму туди
— не горю бажанням брати участь у rat race і пахати день і ніч наввипередки з індусами у бетонових джунглях (хоча дуже люблю США, але то вже коли попередній пункт дасть свободу)
— люблю футбол, хотілось б інколи збиратися та грати з українцями чи місцевими
— трохи люблю тягати залізо (коли шия і спина не тріщить)

Розглядав також Іспанію (10 років до громадянства -), Мальту (якось дуже тісно там, й одноманітно, а ще висока вологість й теж 10 років мінімум -)

Не розглядав країни близькі до московитських боліт — із зрозумілих причин, холодні й дощові країни (можливо ви зміните мою думку і там є щось що переможе негоду?), не англомовні країни (а особливо німецькомовні) — дуже вже люблю англійську (можливо і тут зможете порекомендувати інші англомовні країни?), країни з великим зсувом у часовому поясі (та й не так легко туди попасти, Нова Зеландія, Австралія не мають простих програм, в Канаду на CUAET провтикав податися, а США по-моєму то гемор з тим U4U)

План — трохи плавати, трохи їсти, трохи соціалізуватися, трохи відкладати, й у вільний час від галери — пиляти стартап у надії на його майбутній успіх.

Отож далі, прошу всіх «Португальців» поділитись досвідом, вашим поглядом на життя, й на скільки він збігається із Португалією, а усіх «не Португальців» — чому обрали не її. Ну і в ідеалі — із моїм поглядом на життя — що б ви рекомендували робити :)

Запитання по Португалії:

1. Податки — наскільки розумію є кілька шляхів, можна оформлятися звичайним оподаткуванням і працювати в Португалії на умовних 30-40%, можна юзати Digital Nomad і платити щось 24%, а що можна ще? Читав що перший рік якось 5-7% податку платять і таке інше, але ніякої конкретики немає. Можливо хтось може по усіх шляхах надіслати якісь чіткі гайдлайни/інструкцію від бувалих, щоб розібратися у всьому цьому?
2. Ремоут — як у Португалії взагалі ставляться до ремоута всередині країни? Заганяють у офіси? І як щодо ремоуту на якесь США, як з точки зору законодавства це реалізується, чи у когось був такий досвід?
3. Громадянство — цікавить якщо подаватися на тимчасовий захист, чи цей час буде зараховуватися у «проживання в Португалії для громадянства». Якщо не буде, то що б рекомендували робити? Чи є надія що далі будуть зміни що «почнуть» зараховувати тимчасовий захист. А також якщо тимчасовий захист, то це автоматично ні для Digital Nomad, чи можна поєднувати?
4. Локація — хотілось б мати доступ до океану, супермаркету й якого не якого міста (не повне село), думаю околиці великого міста типу Еріцейри біля Лісабону — саме воно. Ну і щоб аеропорт був десь «у досяжності». Цікавить ваш досвід.
5. Житло — витікає із локації. Хочу спокійну однушку з посудомийкою, на якихось 50-60 квадратів. Щоб не ремонти чи музика 24 на 7. І звісно хотілось б якомога подешевше (ну хто б сумнівався). 
Цікавить з такими вимогами який буде рендж по ціні. Чи реально в таких околицях щось знайти за 800, чи тут мінімум 1400. А не в околицях? Цікавить ваш досвід, ціна та умови. В ідеалі списком, де краще, де гірше і чому.
6. Нерухомість — в ідеалі купити отаке як описав вище не за всі гроші світу. Як взагалі з інвестиціями в нерухомість у Португалії?
7. Медицина — за тимчасовим захистом українці мають право на безкоштовне лікування? Як у Португалії із якістю?
8. Орки — маю надію що їх тут менше, втім якщо все таки є то скажіть де, щоб я туди не їхав. Я звісно ЛОТР люблю, але бажання мати з ними справу — ніякого.
9. Зарплата — якщо в Україні я отримую якісь типові 4000 net, що буде у Португалії? Чи реально на таку суму комфортно жити й ще щось відкладати у Португалії?
10. Ведення бізнесу, а саме стартапу (фактично не враховую цей пункт бо «якось та й буде», але якщо хто має такий досвід у Португалії — буде цікаво почитати)
11. Підводні камені у Португалії. Чого остерігатися та про що треба подумати?
12. Також прошу поділитись ресурсами, гайдлайнами для старту, чатами й усіляким таким — буду дуже вдячним.
Якщо хтось має бажання обговорити цю чи інші теми не тут — пишіть мені у телеграм, буду радий:
t.me/markpersonal

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вам би на Балі, якщо плануєте займатись далі стартапом. :)

А загалом — то можете тут переглянути, що та і як: nomadlist.com

Живу в Испании уже почти 2 года, в Португалию несколько раз ездил и летал. Сравню с Испанией.
Английский — под вопросом что тут, что там. В Португалии вроде по ощущениям немножко лучше, но с испанским у них прям намного лучше, чем с английским :)
Из плюсов:
— меньше до паспорта;
— вроде для иностранцев 1-е пару лет специальный налоговый режим, в котором не учитываются доходы не в Португалии, даёт возможность работать легально за укр 5%;
— климат. Летом тепло, но не жарко, как в Испании. Что зимой — не скажу, надо проверять;
— как следствие: очень зелено, как в Украине летом. Или в стране басков (но там зима не оч). Для сравнения, юг Испании гораздо суше и более выжженный солнцем (хотя даже тут прям намного зеленее, чем в той же Греции, к примеру);
— вкусная и дешёвая (по сравнению с Испанией, не с Украиной) еда;
— оч красивое побережье, особенно для тех, кто любит фоткать. Алгарве — ван лав ))) ;
Из минусов: она маленькая. Если любишь путешествовать — она быстро закончится. Кроме того, в ней маленькое всё, и рынок жилья — в том числе;
— холодная вода, редко прогревается выше +19 даже летом;
— Испания прям намного более разнообразная по климатическим зонам за счёт размеров и наличия сравнительно высоких гор;
— следствие маленьких размеров — маленькое комьюнити, прям выходить 2 раза в неделю на пиво — ну разве что в Лиссабоне и Порту; впрочем, особо не проверял;
— лично на мой вкус — испанский более произносимый, чем португальский с его «ш», «шч», «щ» и т.д. Впрочем, вкусовщина;
= отношение к беженцам — примерно одинаковое, пофигистично-положительное;
= культура и в целом отношение к жизни — я б сказал, похожее.

Португалію має сенс порівнювати лише з Іспанією.

І у Португалії тільки 2 переваги:
1) до подачі на паспорт 5 років, а не 10
2) англійська мова набагато поширеніша

Все інше (на мій погляд) в Португалії гірше. Був ще NHR податковий режим, але з цього року відмінили.

Знайомі є як в Португалії, так і в Іспанії, кожен нахвалює «свою» країну. Лише одна пара переїхала з Лісабону до Валенсії — кажуть що клімат дуже вологий, і їм з немовля в Валенсії набагато краще.

Мені здається, що одна з проблем Португалії з вищеописаного — вона далеко від усього окрім Іспанії. Тому подорожі будуть або Іспанія та Португалія, або літак, що не завжди передбачає, що це дешево та можливість поїздки на вихідні. Хоча враховуючи, що не одружений сеньор та без дітей, то може це і не є проблемою.

Неодружений «сеньйор айтівець» кодер, на початку третього десятку.

Може жити де завгодно, тема не має сенсу

можливість оздоровлюватися морем

Враховуючи температуру води в Португалії, то навіть літом, там тільки і залишається, що «оздоровлюватись» :)

досить велике українське комюніті

ОМЖ, навіщо?

досить велике українське комюніті

ОМЖ, навіщо?

бо це класно

ціллю життя є стартап який я пиляю вже досить довго і планую ще довго пиляти, тож більшість вільного часу присвячуватиму туди
Зарплата — якщо в Україні я отримую якісь типові 4000 net, що буде у Португалії?

Ділення на нуль. Як і решта забаганок.

Результат деления на ноль это бесконечность... :)

Підписатись на коментарі