Куди рухається курс гривні

На початку цього тижня офіційний курс долара вперше в історії перевищив 41 грн. За даними Мінфіну, сьогодні (17 липня) курс гривні становить 41,2575 грн.

Чому це відбувається і чи зможе НБУ втримувати курс гривні, розповів у своєму треді в Х Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії. З його дозволу публікуємо ці тези.

«У нас режим керованої гнучкості валютного курсу. Тобто курс буде такий, як хоче Нацбанк. Нацбанк визначає курс не встановлюючи цифри на табло, а проводячи інтервенції на валютному ринку. Тобто продає стільки валюти, скільки вважає потрібним, щоб задовольнити «зайвий» попит на неї з боку населення та бізнесу.

А чому тоді НБУ дає гривні знецінюватися? Бо у нас дурних масштабів торговий дефіцит. Під $3 млрд на місяць. Стільки до вторгнення набиралося за рік. Торговий дефіцит частково лікується здешевленням національної валюти — тоді наш експорт стає конкурентнішим, а імпорт — дорожчим.

Але лікується тільки частково, бо є великий «структурний» дефіцит, викликаний війною — руйнуванням промисловості, імпортом зброї та електроенергії замість експорту. Саме цим НБУ обґрунтовує, чому зовсім відпускати курс не варто — бо ринок структурний дефіцит не виправить, а боляче буде всім.

Тому НБУ плавно спускає гривню до того рівня, який вважає оптимальним зараз. Що це за рівень? НБУ нікому не каже. Але ми розуміємо, що НБУ не хотів би виштовхувати населення з гривневих депозитів та ОВДП. Тобто річна девальвація не мала б перевищити дохідність цих інструментів.

Прогнозувати курс — невдячна справа, але ми в ЦЕС щороку запитуємо у спеціально навчених розумних людей, який ще називають макроекономістами. Так от вони в середньому очікують, що на кінець року долар вартуватиме 42 гривні. А на кінець 2025 — 45 гривень (вони звісно можуть помилятися — ще пів року тому вони очікували, що в кінці року буде 40,5. Але тоді ще не було масованих обстрілів енергосистеми).

Чи зможе НБУ «втримати» той курс, який вважає потрібним? Так, поки у нього достатньо резервів. Тобто поки дурних масштабів дефіцит у зовнішній торгівлі компенсується притоком допомоги від наших партнерів.

Зараз резервів вистачає на 5 місяців імпорту, це гарний запас. З притоком допомоги на найближчі 12 місяців серйозних проблем бути не повинно.

Доповідь закінчив".

Нагадаємо, восени 2023 року Нацбанк перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Тоді прогнозували курс 42 грн за долар на кінець 2024 року.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«Куди рухається курс». Експорту срака через війну, імпорт величезний та критично важливий. Дійсно, куди ж котиться курс, загадка від Жака Фреско)

Чесно кажучи, я приємно здивований що на третьому році війни курс всього 42. Я очікував значно гіршого

Сподіваюся мене за цей комент не спалять на вогнищі, але якщо хочете дізнатися, яким у майбутньому буде курс гривні — то подивіться на історичний графік курсу російського рубля — нас чекає те саме.

Колись 1 долар коштував 20-25 рублів, потім 32-36. Потім був стрибок до 40, 50, 60 і десь в районі 60-70 трималося дуже довго. А потім знову стрибок з 70 до 90-100+

Я не кажу, що нас чекають такі ж самі стрибки з таким же інтервалом по роках. Але ми вже пройшли часи, коли 1 долар коштував 20-25 одиниць національної валюти (вже нашої, гривні) і 32-36, і доповзли до 40-42. Майже на 100% впевнений, що у найближчі 10 років ми побачимо ріст до 50, 60, 70, 80, 90 і нарешті 100+ Можливо ріст буде плавним, можливо будуть певні різкі стрибки (з 45 до 55 за півроку, наприклад, або з 80 до 100 за рік), але це не суттєво для простих українців. Суттєво лише те, що гривня й далі буде знецінюватися і бідні ті люди, у кого зп не прив’язана до курсу долара (тобто десь 90%+ українців)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

за червінець можна купить кіло перловки

Чому «червінець»? Від «червоний» же

Та писати на вікіпедії можуть все що завгодно.
По факту — Червонець більш логічно і за правалами наче нашої мови (але тут не спеціаліст)
Але точно знаю із шкільної програми що власні назви не перекладаються. А червонець це власна назва бо був офіційною валютою ранніх совєтів

Що там цікаво — у ранніх совєтах, це «сталінські артєлі» де майстри володіли засобами виробництва. Не держава! Самі майстри. Кажуть успішними були такі артелі.

О дуже цікаво. Я як людина що добре володіє історією фінансових систем можу ще розказати про ті самі червонці. Наібала тоді влада усіх — і народ і інвесторів і самих себе. І не вперше і не в останнє
Почитай якось Федоріна хоча б. Грошей як таких при совєтах не було. Це все фантики

Совок розвалився и тим довів, що їхні обіцянки то були цяцянки.
Я кажу ось про що: начебто ніхто зараз не забороняє людям володіти власними засобами виробництва, як було у тих артєлях. Якщо хтось бажає працювати на чужому засобі виробництва то то теж його справа. Але між цими двома шляхами — до пекла — дуже різна відстань.

у ранніх совєтах, це «сталінські артєлі»

А не НЕП (ще за часів Леніна)?

Навіть в радянському Словнику Української мови було червінець. Червонець же значило щось інше...

Про захист від інфляції яка непереможна при капіталізмі.
Ось цікавий факт щодо мого біткоіна. Це мій капітал (можливо менш стабільний чим наприклад автомобіль). Зростання вартості мого капіталу на бичих ринках колосальне. А ось чи зростає вартість автомобіля із ріку у рік? Чи так зростає вартість автомобіля як грошей? Якби у мене була можливість відшкодовувати ціну автомобіля малими частинами, купив би я новий?
Чи є у власників авто можливість відшкодовувати ціну свого автомобіля малими частинами?
Чи є така можливість у тих, для кого автомобілі — їх капітал?
Гугліть про калькуляцію собівартості — з чого складається прибуток капіталіста у різні роки (тобто на різних ринках — бичому — ведмежому)
Яка є різниця між капіталістичним, соціалістичним і цеховим (колись таке було) виробництвом?
Як на мене, то лише цехове більш менш чесне, бо майстри, хоч і у спільному цеху, але мають власні засоби виробництва. Тому тут немає можливості торгувати капіталом, бо немає капіталу. Точніше є — і хоча це лише невеличкий капітал кожного майстра — всі ці майстри захищені від інфляції. І це DIY шлях. Де ви заводите собі капітал і тоді власноруч ним порядкуєте.
Ставайте всі капіталістами і будете на рівних одне з одним. Накопичуйте потроху саме капітали і ніколи їх не розбазарюйте.
P.S.
Цей пост я написав, дивлячись на рахунок за електрику, який люба держава прислала сімї що складається з безробітного і його престарілої мати інваліда.
Електрика — це ж провода трансформатори — це кольорові метали, так?
Як би їх пошвидше посписувати об людей країни? Розпочати війну чи що?

«Куди рухається курс»

Точно не вниз xD При владі 95-кварталу він туди навіть дивитись не буде.

Все вже спрогнозовано — «буде хаос в країні, буде долар по 45, буде війна»

за гривню можна купити коробку сірників. це культова річ. але якість стала нижче здається.

наприклад одним сірником можна докріпити хід шурупа

а що в Америці за доллар можна купити?

Arizona Iced Tea коштує 99¢ вже 30+ років підряд, теж культова річ

Там один з тез республіканців на виборах, про історичну інфляцію в США
. Дивлюсь у Walmart банка Arizona Iced Tea в Нью Йорку коштує $1.97 в Лос Анжелесі $2.09. До цін треба додавати ще НДС штату, 7% та 9% відповідно.
По одній банці вже не продають а упаковками по $17. Пишуть до товар коштував $0.99 з 1992, та інгредієнти сильно подорожчали.
Кажуть історично прийшли до ситуації коли в США за один доллар не можливо придбати жодного товару. Як воно насправді напевно поправлять американці, може щось і є.

Дивлюсь у Walmart банка Arizona Iced Tea в Нью Йорку коштує $1.97 в Лос Анжелесі $2.09. До цін треба додавати ще НДС штату, 7% та 9% відповідно.

саме банка 0.33л? не літровий тетрапак?
в Сільпо — Arizona Iced Tea with Peach Flavour з/б 0.33л 61.19 грн 50.79 грн

це якийсь прикол чи що, волмарт ніхто не вміє відкривати ?
(12 Cans) Arizona Southern Style Real Blend Sweet Tea, 11.5 fl oz
(4.1)
4.1 stars out of 333 reviews
333 reviews
$5.48

12 банок за 5.48,

www.walmart.com/...​wse/0?facet=brand:AriZona

Forbidden 1722345436-3520599766-11985020480-37453189

особисто в мене немає ніякого бажання ради цього піднімати VPN-сервіс з американським IP

Тому я для вас скопіпейстів, щоб не читали пропагандистів, а отримували інформацію з першоджерел

ніт )) то є переважно тому що українців на території віднесено до «країн третього світу» і щоб вони не ходили не топлатися своїми брудними сандалями у білих людей ))

Там або одна банка 0.6, або упаковка банок. Тетрапаків не помітив.як бачимо в нас $1.3 за 0.33
Так чи інакше, колись я дивився німецький фільм — агітацію від партії зелених. Вони доволі чітко пояснювали, що ціна таких товарів це здебільшого ціна упаковки. Собівартість алюмінієвої банки в яку налита водно-цукрова суміш або навіть пиво — в чотири рази перевищує собівартість вмісту. Там з усього чемпіоном були цукерки в упаковці. А чемпіоном із забруднення — поліетиленові одноразові пакети. Власне по блогерам видно, що американці стали ходити в супермаркет з торбами — прямо як я в дитинстві.

Американці у кіно з паперовими пакетами постійно виходять. 🤔

Кіно теж знімали в різні періоди часу — німці якраз рекламували папер, як суттєво кращу альтернативу поліетилену.
В Америці ще є така фішка в ряді забігайлівок, що різний газований цукор можна пити з автоматів скільки хочеш, треба лише придбати паперовий стакан за $5.
Собівартість таких напоїв насправді дуже низька, там головні інгредієнти вода та цукор. Для здоров’я таке пити — це звісно удар по печінці та по підшлунковій, з шаленим викидом інсуліну у кров. Таке можна лише у випадку якоїсь тяжкого навантаження на організм і те інколи.
А якщо це «відро» паршивого кофе, то там вже і на нервову систему вплив при чому подекуди гірший за «енергетик» де по суті усе те саме, вода, цукор та убойна доза кофеїну.
Усе що продається в різних привабливих упаковках, це зазвичай ціна самої упаковки. А також гігантські проблеми із сміттям. Сучасне людство переробляє до 60% ресурсів в сміття, яке просто потім складається на гігантських розмірів звалищах. Переважна частина цього сміття — це упаковка. Також величезною проблемою є зношені автомобільні покришки.
В цілому, оскільки люди здебільшого приймають рішення про покупки емоційно (переважну кількість усіх покупок в світі роблять жінки) — німці прийшли до висновку, що мають бути законодавчі регуляції з обмежень. Як бачимо їх потрохи вводять цивілізовані країни.

Коли в останнє купляв побутові сірники вони коштували 10 копійок. Тобто сірник індекс виріс з тих пір на 900%

Дофига на самом деле. Есть даже доллар шоп, и хоть там почти все по 3, но есть полка по одному.
И там нефига не спички, более серйозные вещи.
А так да, накачать колеса — два бакса. Покушать — в среднем 10.
Кстати коробка спичек в волмарте — меньше бакса.
www.walmart.com/...​GOwYPNPyBXWIaAumAEALw_wcB
На амазоне спички по 10 центов — www.amazon.com/...​63073339f6d6&gad_source=1

Ну так коли в Раді роблять вистави з блокуванням трибуни та інші істерики, щоб вирішити дуже важливі питання як то : заборонити церкву, припинити переходити с літнього на зимовий час і назад — то можете бути впевнені вони маскують повну сраку.
Що відбулось по суті ? Дефолт який відбувся 20 го липня 2024 «замаскували» під реструктуризацію. Відбувались розмови з Дональдом Трампом, через Боріса Джонсона і особисто президент, після чого президент сказав — що він більше не буде балотуватись. Потім пішли вистави, далі вбили Фаріон як я розумію вирішили ФСБ вирішили «підбадьорити» націоналістів і т.д.
Що буде ? Ну прогнози ...

У періоди темної сраки прогнозів ніхто у здоровому глузді не дасть.
Хіба що пофантазувати в ефірі телемарафону
Чого не було дефолту теж зрозуміло — у війну це безглузда подія. Фінансування ухвалюється на політичному рівні а не в економічній площині, та кредиторам немає сенсу ділити майно держави із незрозумілим майбутнім навіть на горизонті до року.
Тому тягнути будуть мінімум до більш менш зрозумілих угод та стабілізації геополітичної ситуації

Ну ситуація така, що почали качати ситуацію всередині. Явно цього моменту чекали і запустили усе одразу. Не поцурались навіть вбити жінку, щоб підставити Азов і качати знову мовний розкол. Те що зараз відбувається в раді — це істерика, там лише Бойко спокійно себе веде і активно про щось з кимось веде перемовини. Те що «нічого не відбулось» це явно перебір. Щодо політичної ситуації — то напевно вона теж має корні, як бачите Зеленський вже приймає безпосередню участь в агітації за демократів. Він там усюди : CNN, BBC різні форуми і т.д. Теж почалось коли стало ясно — що Байден програв дибати.
Так що так — прогнози такі, що під увесь цей шторм уряд змушено буде фінансувати дефіцити за рахунок девальвації, звісно на рівень який дозволить МВФ. Усі в принципі розуміють що без іноземної допомоги, це курс би взагалі нічого не втримувало там би і 100 мільярдні купюри би були вже, як в Югославії. У разі перемоги республіканців — явно будуть граблі, черговий Стамбул чи Мінськ де будуть вирішувати дуже неприємні речі.

де будуть вирішувати дуже неприємні речі.

А те що зараз відбувається це триндець які приємні речі.

Тут важко не погодитись, та капітуляція з тим щоби віддати кілька областей це тільки поглиблення ситуації. Це Україна вже проходила з розділами, це на століття. Тобто купа народу виходить полягло марно.

А ще купа поляже поки будемо неминуче відтягувати. Максимальною перемогою для України про яку на теперешній час можна мріяти буде вступ до НАТО із втратою усіх окупованих територій.
Інший варіант ще так декілька років і громадянська війна, втрата державності та розподіл земель між рашкою та сусідами.
У будь-якому випадку для рядового ухилянта нерухомість у Закарпатській області здається непоганою інвестицією.

Позаблоковий статус, це одна з провідних вимог путлера. Щось мені підказує, що це в принципі головна його вимога. Як ви самі бачили саме НАТО, в лиці двох провідних його економік США і Німеччини — проти в вступу. Власне в НАТО як повноцінного члена нас так і не покликали, попри де факто приєднання до альянсу з 2003 та відправкою українських вояків до Іраку. Тобто ми «кандидати» на вступ в продовж 21 року. Так то проходили усі процедури, до участі та організації усіх військових навчань, процедур з виконання усіх стандартів тощо. Це в цілому усе, що і потрібно союзникам. Усі військові союзи в першу чергу політичні. Ядерна війна нікому не треба, а росіяни прямим текстом кажуть, що інших варіантів при перевазі НАТО в конвенцій зброї в 6 разів в них не залишається. Так ми розмінна фігура, типу коня чи слона в чужій партії (Афганістаном пожертвували трохи засмутившись, поцікавтесь що в Ємені тощо). Можемо подивитись на Туреччину або Північну Корею з якими грають так само.
BTW Єдина країна щодо якої застосовувалась стаття 5 — це США, після атаки її терористами 11 серпня 2001 року. Тобто якщо ви думаєте, що американці будуть раптом усіх захищати та воювати, то це діє зовсім іншим способом. Це легіони провінцій захищали Рим від Ганібала, а не навпаки. І це уся економіка провінцій концентрувала усі досягнення в Римі або в Афінах, а не навпаки. Так влаштована політика, усе навколо центра сили. Власне просто в середні України те саме, Київ має привілеї як столиця.

Ага і якимось дивним чином майже одночасно в 2003 почався системний конфлікт з федерацією, коли вони почали будувати дамбу на острів Тузла. Кучму жорстко поставили на місце, хоча і почали вирішувати і фінансові питання, бо він відверто нагадив у відповідь на російські мита на українські труби. Ініціатора — Ющенко почали ганяти як вшивого по бані, Тимошенко перший раз посадили до тюрми тощо. Думаю причинні зв’язки та наслідки напевно уловлюєте. НАТО безумовно головний чинник військових дій, путлера підтримало фактично усе керівництво федерації та навіть комуністи і величезна купа народу. Напевно ж є причини чому так сталось ? Мало не те саме Грузія та Молдова.

Тільки мета відправки Української місії в Ірак була хоч трохи відбилити міжнародну репутацію після поставок Кольчуг в той же Ірак.
Та і фактично то була миротворча операція, бо Українські військові були введені туди фактично після перемоги штатів. І серед позаблокових країн були і інші, наприклад Південна Корея та Грузія.

Та просто Кучма вирішив помститись за мито на українский метало прокат, конкретно водогоні труби, в збочений спосіб. А ще хотів грошей від американців. А коли оце зробив www.youtube.com/watch?v=kPLkOthAHCo в кремлі взагалі загорівся пердак, на Україну явно розраховували як на союзника і сприймали як частину сили проти НАТО. Між іншим і справді величезна підства вийшла із озброєнням, тепер ходимо клянчемо F-16 -ті 93 року випуску, нас бомблять майже на халяву. З цим роззброєнням Клінтон, а потім і Буш молодший нас конкретно підстави вили.
В Москві почали з захоплення політичної влади через економіку uk.wikipedia.org/...​раїнська_економічна_війна
Само по собі щось певно стається, але закономірності існують. Коли Янукович провалився по усіх статтях — а олігархи зрадили (з бізнес конфліктів олігархів федерації та України усе і почалось), військовий конфлікт за грузинськім сценарієм став неминучим. Це знали в Америці, тому і за два з половиною роки, не вийшло те, що планувалось за три дні.

«sunk cost fallacy»
ніби хтось комусь гарантував, що обов"язково буде не марно. і навіть якщо хтось суб«єктивно оперує категоріями «марно/не марно», то тепер треба потопити взагалі всіх і не зупинятись?

Те що зараз відбувається в раді — це істерика

Теж про це подумав: «Ніколи такого не було, і от знов...» 🙄

Я вже давно не дивлюсь що там відбувається в раді. Хіба що по факту цікаві мені закони і то у стилі поставили на розгляд/розглянули, як голосували. А так рада перетворилась на телемарафон ще до того як це стало мейнстрімом.
Хоча рядовим поціновувачам ток шоу мабуть це все заходить. Теж — бійки, лаяння і увесь той крінж у стилі «Дом2»

Тобто, пан не дивиться, але впевнений, що там відбувається

бійки, лаяння і увесь той крінж

За тихим спокійним парламентом вам СРСР, там всі збиралися, одноголосно голосували за пакет «законів» і розходилися. Сучасний кацапопарламент також не місце для дискусій, вам сподобається

За тихим спокійним парламентом

Ну не тихий, типу нашого, то теж таке собі...

цікаві мені закони

А є цікаві Закони?

Останнім часом дофіга, корисних нема. Але ж цікаві...

Туди ж куди і держава Україна)

«Куди рухається курс». Експорту срака через війну, імпорт величезний та критично важливий. Дійсно, куди ж котиться курс, загадка від Жака Фреско)

Чесно кажучи, я приємно здивований що на третьому році війни курс всього 42. Я очікував значно гіршого

Його тримали американці та європейці. Можете здогадатись — що буде якщо американці оберуть Трампа, який сказав що європейські проблеми, це європейські проблеми. І баста, ні цента Україні більше не буде — це вже сказав мужик якого він проголосив віце-президентом.

пофіг на курс

От і вийде потім що доведеться продавати по 40 банку, а купувати за 50+ на чорному ринку

у києві злодії захопили іноземця (?) та завезли його в область де вибили з нього перевод кріптокоінів на суму близько 7 млн грн після чого іноземця вбили та тіло закопали

пофіг на курс

7 млн грн то є зараз $170,579.22 по курсу який я щойно пробив по гуглу «7000000 UAH = USD»

... я би сказав щось «це вже 90-ті» але з іншого боку на мексику наші тоже схожі ))

ЗЫ: а це ідея зараз пробью курс пєсо...

курс пєсо коливається десь в межах $0.053 — $0.057 але то на коротка історія до пів року

... гм... а виходить курс гривні $0.024 що менше за курс пєсо (( якось не думав

Гривна движется к 8 за доллар через ошибку целочисленного переполнения по верхней границе

Какая разница сколько будет стоить гривна? Она же неконвертируемая валюта. Сколько прикажут владельцы государства столько и будет стоить. Интересно только про настоящие деньги.

Так же можно попереживать за купонокарбованец, гривна от него недалече ускакала

А які валюти конвертуємі?

Те що приходить одразу на думку: доллар, фунт, євро

Гривня ж конвертована лише частково

Нет, вот критерии конвертируемости валюты и ее определение www.investopedia.com/...​/convertible-currency.asp

Китайский юань является частично конвертируемой валютой. Украинскую гривну некому продать в мире, потому что она никому не нужна. Не читайте украинскую Википедию по этому вопросу, потому что там похоже включился режим телемарафона. Если есть сомнения пробуйте предложить своим знакомым не из Украины обменять свои гривны на другую валюту, только не для коллекции, а для накоплений или расходов на жизнь. Полякам хотя бы или чехам, у которых с конвертируемостью получше.

Полякам хотя бы или чехам,

Э конвертація на чорному ринку :-) Хоча там конвертувати можна все що завгодно усе що завгодно. Навіть Німецькі марки досі можна навіть в Україні обміняти

Обменяйте-ка 100 млн гривен, курс устроит?

Перелік СКВ за МВФ, тобто світових валют які не мають обмежень в конвертації в будь яку іншу в переважній кількості країн світу : EUR, USD, GBP, JPY, CHF.
uk.wikipedia.org/wiki/Конвертована_валюта

Ну що сьогодні два цікавих моменти:
1. Зеленський прямо заявив що прямі переговори з путіним скоріш за все будуть.
2. Байден уходить, Трамп може святкувати перемогу вже до виборів. Які доречі не виключено що можуть статись раніше запланованого
Цікаво як завтра відреаує гривня

о, слухачі телемарафону підтягнулись

Хм, якось не уважно слухають. Я теж іноді слухаю, а не щоб отримати чергову порцію безкоштовної лапші або поржати, а відслідковую зміну наративів офіційної пропаганди. Якщо слухати викрутивши фільтри на максимум то можна отримати цілком корисну інфу.

то можна отримати цілком корисну інфу

Ти цього не вмієш робити, бо ніколи не знімеш зрадоокуляри

Цікаво як завтра відреаує гривня

Локальне зниження гривні було пов’язано з можливістю дефолту та валютними пом’якшеннями від НБУ.

Ну якщо в тебе, немає життя і є час слухати його 24 на 7, то можна. Але сенс?

О, слухачі зрадоекспертів підтягнулися )

Обидва варіанти гарні для гривні і економіки України. Особливо якщо перемовини будуть заключенні на умовах, які заспойлерив Джонсон.

Границі до 24.02
Крим рашці (не пам’ятаю на яких умовах)
Україна вступає в ЄС і НАТО
США виводить свої війська з Європи і їх заміняють українці щоб обороноздатність Європи не постраждала

Це реалістичні умови десь для після відступу рашки з правого берега. Зараз занадто слабка позиція для win-win умов.
Але здається вже наближається до того, що переговори почнуться восени незалежно від нашої позиції.
P.S Погано чи це добре я не суджу. Для мене виграшним буде будь-який варіант з можливістю валити.

буде будь-який варіант з можливістю валити

Так а куда валить-то? Везде учить другой язык, до конца жизни ты там будешь эмигрантом независимо от паспорта. Исключение сша разве что.
И после завершения войны 100% никто границы просто так не откроет, чтобы не разбегались)

Исключение сша разве что.

в сша то же ж самое

100% никто границы просто так не откроет, чтобы не разбегались)

это уже не важно потому что денег всё равно нет и уже не будет

как говорится там у этих «денег нет но вы держитесь» (к) (тм)

Виглядає дуже популістично.
1. Навіщо це рашці? Вони й так йдуть вперед, за наступні кілька місяців захватятть ще більше території.
2. Ну тут рашка згодна.
3. США і Німеччина проти вступу України в НАТО.
4. США може й не проти, а Європі в чому плюс? Що, крім піхоти, може виставити Україна? Якщо війська США вийдуть з Європи, її обороноздатність впаде на порядки.

1. Навіщо це рашці? Вони й так йдуть вперед, за наступні кілька місяців захватятть ще більше території.

Навіщо рашці продовжувати? Вони ж не ради українських територій це роблять, і не ради того щоб по-більше українців вбити (по крайній мірі верхушка, а беззубі виконавці в окопах, звісно, думають що з бандерівцями воюють за дідів). Більше того, чим більше територій, тим більше головняка, особливо чим ближче на захід. Вони би і лугандон з задоволенням б віддали при першій же зручній можливості, аби лише був сухопутний коридор в Крим.

рашці треба уважєніє, показати що тіпа свєрхдержава похлєще совка, і щоб на міжнародному рівні з ними рахувалися, у пуйла особистий пунктик на це, обіженка. Якщо получать від США те що хочуть, то погодяться.

3. США і Німеччина проти вступу України в НАТО.

Байден з демократами проти. А Трамп навпаки хоче з НАТО вийти, не хоче туди бабки вливати, він би залюбки дорогих американців дешевими українцями замінив.

4. США може й не проти, а Європі в чому плюс? Що, крім піхоти, може виставити Україна? Якщо війська США вийдуть з Європи, її обороноздатність впаде на порядки.

А куди їм діватися якщо США вийде як грозить Трамп?

І яким чином Джонсон змусить рашку не просто зупинитись в окупації нових територій, а ще й відійти назад? Тільки про байки санкцій та фантастичні Ф16 не треба писати.

США виводить свої війська з Європи і їх заміняють українці щоб обороноздатність Європи не постраждала

Боюся навіть уявити як ТЦКшніки будуть проводити бусифікацію

А чоловіки призовного віку будуть невиїздні за кордони Європи чи країн НАТО?

Сидіти в теплих казармах як тризіркові готелі, тренуватися і їздити на крутій техніці на зборах і заробляти за це 1.5-3к євро? Границі доведеться закрити щоб половина українських чоловіків не виїхали, включаючи тих що з плоскостопієм.

нічого він не спойлерив, то пан трамп галюцінує або свідомо розганяє русняву іпсо

А у чому тут руснява іпсо. Там дуже невигідні рашці умови

Там дуже невигідні рашці умови

це все брехня, а іпсо саме в тому, що «надо было соглашаться», коли верховне хло щось пропонує, «а то хуже будет»

Як розказав кацап Лавров, вони були згодні на «мир» в Стамбулі, якби Україна погодилася залишити під окупацією Херсонщину, третину Харківщини — загалом усі території, які вони захопили в лютому-березні, окрім Київщини, Чернігівщини та Сумщини

Если бы соглашение, которое было достигнуто между делегациями Кацапстану и Украины в Стамбуле в апреле 2022 года, было подписано, то Украина была бы в границах 1991 года минус Крым и минус та часть территории, которая в то время контролировалась кацапськими войсками".

tass.ru/politika/21388079

Як розказав кацап Лавров, вони були згодні на «мир» в Стамбулі, якби Україна погодилася залишити під окупацією Херсонщину, третину Харківщини — загалом усі території, які вони захопили в лютому-березні

Це вже більш схоже на правду, але всі ті «перемовини» мали бутафорський характер. Це зараз вони міфологизуються, хоча до цього «трампівського»

Границі до 24.02

здається навіть самі упороті ватні пропагандисти не дійшли, бо хто ж добровільно піде з Мелітополя, Маріуполя, Бердянська та Херсону. руснява гопніческа іпсо типу «а чо он на меня полез, я ж тока пашутить хотел»

Думаю що до закінчення цього рандому ще дуже далеко. Тільки після виборів в США стане щось трохи зрозуміло, та і то буде трохи рандому. Не можна однозначно зробити якийсь прогноз, навіть у експертів зараз думки різняться на футбольні поля в протилежні сторони.
У Харріс 48% підтримки, у Трампа 50%, що на рівні похибки.
Та і зе не казав про прямі переговори з цим психопатом, а говорив що будуть з тим хто заправляє в рф.

гривня відреагує рівно пропорційно надходженням валюти від іноземних донорів.
більш того, гратися курсом НБУ може рівно стільки, скільки надходить безповоротної валютної допомоги до резервів, ноу лесс, ноу мо. Пересохне потічок — буде і 60, і 100, і 150

По пункту 2, там качелі. Камалла Харіс це туз в рукаві. Звісно коли демократи підбирали веце президента для Джо Байдена, якому будьмо відверті не мало років і усяке може статись, то коли обирали проміж чорних жінок то явно не кухарок на кухні. Тобто коли треба боротись проти фактично дискримінаційних устроїв суспільства, бо не було жодної президенти за усю історію США то як і у випадку Обами обиратимуть кращого з кращих.
Камаллі достатньо було вийти з однією промовою, що вона екс прокурор і таких як Дональд Трамп в суді вертіла і в республіканців вже паніка. І не просто так, народ надонатив малими пожертвами цілу купу бабла на виборчу компанію.
Щодо переговорів — а куди діватись, напевно будуть. Інша справа який з них буде результат? Без змістовних переговорів, щоб тягнути було цілих 8 років з обох сторін. На статут ООН путлер вже поклав болт, а більшу частину резервів перевів у золото, залишив річний дохід в 300 мільярдів в якості залогу, щоб усі думали що вин не піде на те що пішов. Тепер активно роблять індустріалізацію, якщо дивитись американські обзори — російська економіка навпаки пішла в гору, хоча є купа проблем. Санкції навпаки мали ефект мит.
Тобто так усе відкладається до пункту другого, хто переможе на виборах в США від цього реально залежить усе. Не буде зброї і допомоги — це поразка.

Сподіваюся мене за цей комент не спалять на вогнищі, але якщо хочете дізнатися, яким у майбутньому буде курс гривні — то подивіться на історичний графік курсу російського рубля — нас чекає те саме.

Колись 1 долар коштував 20-25 рублів, потім 32-36. Потім був стрибок до 40, 50, 60 і десь в районі 60-70 трималося дуже довго. А потім знову стрибок з 70 до 90-100+

Я не кажу, що нас чекають такі ж самі стрибки з таким же інтервалом по роках. Але ми вже пройшли часи, коли 1 долар коштував 20-25 одиниць національної валюти (вже нашої, гривні) і 32-36, і доповзли до 40-42. Майже на 100% впевнений, що у найближчі 10 років ми побачимо ріст до 50, 60, 70, 80, 90 і нарешті 100+ Можливо ріст буде плавним, можливо будуть певні різкі стрибки (з 45 до 55 за півроку, наприклад, або з 80 до 100 за рік), але це не суттєво для простих українців. Суттєво лише те, що гривня й далі буде знецінюватися і бідні ті люди, у кого зп не прив’язана до курсу долара (тобто десь 90%+ українців)

Экстраполяция уровня «вчера у меня было ноль жён; сегодня — одна; значит, через месяц будет 30»

Це так не працює) Є дуже багато факторів. Але що більш менш працює в середньостроковій перспективі — це паритет валютних курсів та ставок. Принаймні в теорії, за відсутності свідомого впливу на курс, такий паритет встановлюється. Тому можна скористатися калькулятором форвардного курсу та побачити, що гривня буде плавно девальвувати і протягом 2-3 років перетне позначку 50 грн за долар. Що вона власне й робить.

Але ніяких 100 грн за долар не буде. Чорні лебеді можливі, але поки для цього немає ніяких підстав: ні сьогодні, ні в осяжній перспективі.

Чому не буде? Еволюція якоїсь величини в часі, коли той темп пропорційний до самої величини, якраз експонентою і описується, тобто якщо попередні обвали 5-8, 8-12, 12-17, 17-25, 25-36, 36-45 були, то цілком очікувано, що ще у 2-3 хопи буде і сотня.

TL;DR
To the Moon

Гривня — заручниця війни. Чому Нацбанк дозволяє українській валюті девальвувати

hromadske.ua/...​nskiy-valiuti-devalvuvaty

Котимось в дефолт.

Верховна Рада ухвалить надзвичайний захід — надасть Кабміну право призупинити виплати по зовнішньому державному боргу.

Домовились уже ж, все добре. Я думаю цей «захід» був сигналом кредиторам про певну переговорну позицію(:.

Це і є технічний дефолт.

Або в інше слово на п, в принципі суть та ж

Хто не знає куди подіти надлишок гривні, яка утворюється внаслідок девальвації, пропоную закинути сюди dou.ua/forums/topic/40604
Треба масштабувати шукачів дронів

Та не потрібні вам ті гроші. Щоб підраховувати, хто та який внесок у економіку країни зробив — гроші не потрібні.
Гроші це дискретні шарики перлини які можна вкрасти, коли ніхто не спостерігає. У часи піратства — було кул та зає**ісь.
Та нині інші часи — IT часи.
І сучасні рєєстри не так просто хакнути. Особливо розподілені.
Хто скільки де та на кого працює — та це ж проста база даних. Не менш простіший підрахунок виробництва та використання.
Нащо вам ті кляті криваві (піратство і все таке) гроші? Давайте їх знищимо заради щастя майбутніх поколінь!
Уявіть — приходиш у супермаркет — а в тебе на карті ліміт на кожен продукт супермаркета розрахований. Бери чипсів, горішків та квасу на скільки нараховано у цьому кварталі — чи році
Ось подивиться, youtu.be/...​?si=4mKNW6VSCDo9FHa0&t=22
нема у цій економіці нічого складного.

Які ще реєстри? Сьогодні у мене контракт з одними компаніями, завтра з іншими. Криптою тією ж торганув, отримав прибуток. І не планую світити це в податковій.

Куди рухається курс гривні

Туди, куди його рухають економічні закони.
Катастрофи немає.

Важливіше те, куди рухається фронт.

Імхо, тут і ідіоту вже зрозуміло що на фронті ця війна ніяк не вирішиться.
Слід уважно слідкувати за глобальною політикою. Може тоді якісь карти та вгадаєш

А де вона вирішується ?
От ситуація — завтра нема чим заплатити хлопцям, за що їх годувати та одягати, нема палива як для військової так і інтенданскої техніки, нема не зброї ні набоїв тощо.
Тепер атракціон — зпрогнозуй результат на фронті.

Якби наші бездарно не здали Південь (Чонгар, Перекоп, Нову Каховку, Херсон, Бердянськ, Маріуполь, Мелітополь, ЗАЕС), то наразі штопані рашисти ,окрім окупованих ОРДЛО та Криму, мали б у кращому (для них) випадку Луганську та Донецьку області, а лінія зіткнення була в щонайменше у 2 рази коротшою. І це не кажучи про можливість бити з Маріка та Бердянська по Кримському мосту.
Але ні-і-і-іт, «шАшЛиКи У тРаВнІ», «вІйНи нЕ бУдЕ».

Якби наші бездарно не здали Південь

А ваші — це хто?
www.youtube.com/watch?v=Ras94wRh4e0

Імхо, тут і ідіоту вже зрозуміло що на фронті ця війна ніяк не вирішиться.

Мені не зрозуміло.
Є харківскій фронт, котрий в 20 км від Харькова.
Є ракетні обстріли міст, котрі можуть стати значно масивні зі значно-більшою кількістью жертв серед населення.

Слід уважно слідкувати за глобальною політикою

По телебаченню? Чи в новинах? ))

Це одне і те саме.
Війна — це продовження політики іншими методами. Карл Фон Клаузевіц
Політика — концентрований виріз економіки. Володимир Ленін.

Підписатись на коментарі