Розробка ПЗ: погляд з іншого боку
Цілком імовірно що цю тему хтось колись вже піднімав, і в цьому випадку прошу скинути посилання на обговорення, а не писати сюди. Загалом цей пост — радше форма прокрастинації, ніж пошук рішення, але позиція спільноти мені дійсно цікава.
Інший бік — це бік замовника. Замовника розробки прикладного ПЗ. Саме кінцевого замовника, а не посередника, рекрутера, тімліда і таке інше. Особисто я маю потребу у створенні прототипу ПЗ. При цьому я обмежена в ресурсах людина і «граю на свої». Звісно у мене є надії, очікування, сподівання комерційного успіху проєкту, але це: а) лише сподівання; б) лише початок довгого шляху; в) не можливо, без реалізації прототипу.
Я маю доволі непогане уявлення про програмування як таке, але жодного, власне, про розробку. Тому я навіть не намагався писати ТЗ саме для розробки, а створив опис моделі.
Найбільш очевидне рішення — звернутись до знайомих. Результат — фейл. Я не молода людина, знайомі, які мають стосунок до розробки ПЗ, це поважні дорослі дядьки, на поважних посадах з
Друге очевидне рішення — фрілансери. За свої гроші я отримав досвід — не треба звертатись до фрілансерів, бо це... Ні, не шахраї, але люди, які зацікавлені продати якнайбільше годин, і виконати якнайменше фактичної роботи. І чим вище рейтинг на біржі, тим віртуозніше людина це робить. Ну, я отримав не тільки досвід насправді — я побачив доволі багато помилок, усвідомив недоліки моделі, вдосконалив її. Але не отримав головного — прототипу.
Третє рішення — команди розробників на замовлення. Я пояснив що не маю безлімітних ресурсів, потрібен прототип, а не кінцевий продукт. Нє, з таким не працюємо — давайте звернемось до нашого бізнес-аналітика, потім до тімліда, потім розробимо ТЗ, потім попишемо, потім потестуємо, потім... Не ризикнув, тому що впевнений — мій рівень знань не дозволить аргументовано довести що час витрачений неприйнятно, а результат (проміжний, кінцевий) не відповідає моделі.
Власне питання — чи має моя задача рішення в принципі? Чому для мене, як для людини поза межами спільноти, «розробка» виглядає як суцільне шахрайство? Я ж не прошу зробити щось задарма або дешевше, ніж коштує час відповідного фахівця. Я хочу отримати конкретний результат, а не абстрактні людино-години.
FAQ
Так, я ніщеброд, принаймні в тому сенсі, що у мене немає дяді, який готовий безлімітно смітити грошима
Я сприймаю рейти як обʼєктивну реальність, не стверджую що це дорого або дешево, або ще якось не так
Я не вважаю людей шахраями за критерієм професійної належності
Я не шукаю виконавця прототипу тут, принаймні у даний момент
Я не хочу обговорювати проєкт, принаймні у такому форматі, і з людьми, яких я не знаю
UPD для тих, кому ліньки читати всі повідомлення: я дійшов висновків що причина полягає у актуальному підході до розробки, який є промисловим, та вимагає вузької спеціалізації. Розробники не зацікавлені змінювати цей підхід, бо вони вчились і бажають працювати саме так. Моє замовлення не є цікавим для людини, яка хотіла б працювати у топ-компаніях, і мати відповідні рекорди у резюме.
193 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів