Акумулятори: ємність, напруга, струми
Мене декілька друзів часто запитують на рахунок різних параметрів акумуляторів:
- чи можу я підключити ось цей акумулятор до EcoFlow?
- чи можу я заряджати ось цією зарядкою ось цей акумулятор?
- а чому він так довго заряджається?
Тому вирішив коротко, без сильного поглибленого опису, розписати про загальні параметри акумуляторів, щоб потім просто кидати їм посилання ))
Найбільш поширеними є свинцеві та літієві. Свинцеві — зазвичай ті що стоять у вас у авто, літієві — в різних електронних пристроях типу повербанки, ноутбуки, телефони. Якщо коротко то літієві кращі за свинцеві, але дорожчі. (та, є ще гелеві,
Тепер про параметри
Кожен акумулятор, можна охарактеризувати декількома параметрами:
- напруга акумулятора, вимірюється в Вольтах (Volts)
- максимальний струм заряду акумулятора, вимірюється в Амперах (Amps)
- максимальний струм розряду акумулятора, вимірюється в Амперах (Amps)
- ємність, тут або Вт*год, або A*год (Wh та Ah відповідно)
Напруга тут все просто, підключив мультиметр та поміряв. Свинцеві зазвичай мають в районі 12 .. 13V, а літієві залежить вже скільки їх там підключили послідовно, пише зазвичай на лейбочці десь.
Максимальний струм заряду для свинцевих це зазвичай 10% від їх ємності.
Наприклад, маємо акумулятор свинцевий, на ньому пише 8Ah. Його ємність становить 8 Ампер*год, і його заряджати потрібно струмом 8 * 0.1 = 0.8 Ампер (або 800mA).
З літієвими все складніше, тут потрібно спец контролер який буде слідкувати за зарядом/розядом, з купкою захистів. Зазвичай то все вбудовано в пристрої (напр Power Station за всім тим слідкує).
Скільки мій девайс працюватиме від одного акумулятора?
1. Шукаємо на лейбочці акумулятора його ємність у Вт*год (Wh)
Для прикладу, ось цей Power Station має ємність 1280Wh. Або множимо самі 25.6V * 50Ah = 1280Wh.
Якщо у вас свинцевий, то шукаємо значення Ah.
вот для прикладу ось тут пише 200Ah та 180Ah. Це типу ємність при різних навантаженнях. Ємність буде меншою якщо його розряджати дуже великим струмом. Щоб отримати Вт*год потрібно просто перемножити на напругу: 12V * 200Ah = 2400Wh.
2. Щоб дізнатися скільки споживає девайс, найпростіше використати Ватметр, щось типу такого як на фото, або пошукати лейбочку, там пишуть максимальну потужність (як зазвичай набагато більша чим номінальна)
3. Наприклад поміряли що наш холодильник споживає 150 Вт. Тепер ділимо нашу ємність акумулятора на споживану потіжність: 1280Wh / 150W = 8.5 hour. Виходить наш холодильник працюватиме приблизно 8 год від повністю зарадженого повер стейшн.
Чи можу я підключити зовнішній акумулятор до свого Power Station?
Більшість Power Station мають розєм для підключення сонячних панелей. Його можна використати щоб підключити інший акумулятор. Недолік — виходить що ми зовнішнім акумулятором заряджаємо внутрішній акумулятор Power Station, і вже внутрішній використовуємо щоб заживити інвертор та згенерувати 220В для наших приладів.
Ось цей для прикладу має розєм, який називається Anderson Input, і через який можна підключити інший акумулятор.
Anderson Input: 12-56V, 12А Max, 400W Max. Тобто можна підключити будь-який акумулятор із напругою від 12 до 56 вольт.
— Отже я можу підключити мій великий свинцевий акумулятор від авто і заряджати ним Power Station потужністю 400W?
А ось тут не все так просто. Свинцевий акумулятор має номінальну напругу 12V. Тобто при вказаному максимальному струмі 12A ми отримаємо максимальну потужність: 12V * 12A = 144W. Тобто щоб заряджати максимальною потужністю нам потрібно акумулятор із вищою напругою.
Це коротко про акумулятори, можливо комусь буде корисно. Якщо ні, то сильно тапками не кидайте, можу розписати детальніше ))
65 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів