Від війни до весіль. Як дрони змінюють наше життя та робитимуть це в майбутньому

Привіт! Мене звати Андрій. Студент, який від початку останнього літа і до зараз багато цікавився дронами. Які вони? Чому на війні так потрібні? Де ще можна їх використовувати?

Навчаюся я в ТНТУ ім. Івана Пулюя, Тернопіль. Тут не надто багато розказують про дрони, але є один викладач з нашої кафедри — хороший спеціаліст в складанні та польотах на дроні для війни. Я надихнувся ним і зацікавився темою БПЛА.

Тож в цій статті я розкажу, де уже використовують дрони (окрім війни) і де ще в майбутньому можна це робити. Буде корисно людям, які хочуть спробувати (скласти, спаяти та літати) і дізнатися щось нове, окрім доставки Amazon.

Дрон для аерозйомки

Зазвичай у всіх дронах є камери, але не усі їх використовують для зйомки. Поговоримо саме про це.

Дрони з аналоговим зображенням погано передають відео і воно схоже на фіолетовий світ. Це і є ті самі FPV, які багато хто робить для ЗСУ (5-, 7- та 8-дюймові). Прада, це фото, на мою думку, 2-3 кілометри від пульта і саме через це воно таке (без підсилювачів, антени). Якість відео прямо залежить від сигналу пульта.

Дрони з цифровим відео — красивіші. Але для того, щоб бачити відео, які кидають в ТікТок, потрібно трішки «чарівного» порошку з кількох елементів. До таких апаратів відносяться ті самі Mavic, Autel.

Фільм з пташиного польоту

Зняти частину фільму з великої висоти — це важке завдання. Для цього використовували і ще використовують гелікоптери, літаки або, якщо потрібно знімати машину в русі — спеціальні «крани».

Фото «крану» узяв звідси.

Це все класно, але дорого обходилося.

А десь із 2017 року, коли з’явився дрон Mavic 3 від DJI (Da-Jiang Innovations), почали пробувати використовувати дрони. Я б це назвав роботизованим зніманням фільму.

Підтримуйте наш збір тут👇

Людина тільки керує, а дрон знімає. До речі, не завжди обов’язково керувати дроном. Знаю, що на Mavic 3T точно є автопілот.

Наприклад, можна попросити його літати навколо будинку з певною висотою, швидкістю, кутом та іншими деталями і він буде це робити. В ТікТоці та Ютубі можна дізнатись про це більше.

У зйомках фільму не має конкретного, універсального дрона для всього. Думаю, його і не буде... Тобто, будуть конкуренти. Тож, тут найбільше «підсвічуються» такі серії дронів:

До цього списку можна додати дрони, зроблені власноруч або на прохання кінематографістів, але я не бачив ще таких (цікаво, які вони...). Думаю, є кілька десятків таких апаратів.

Декілька прикладів використання БПЛА у фільмах:

• «Дюна. Частина перша»: допомогли зняти вражаючі кадри пустельних пейзажів планети Арракіс.
  • «Чорна Пантера: Ваканда назавжди»: використовувалися для зйомки масштабних батальних сцен та захоплюючих панорам Ваканди.
  • «Додому»: цей документальний фільм про переселенців з Донбасу використовував дрони для зйомки масштабних пейзажів та створення відчуття нескінченної дороги.

Є й інші фільми. Також дрони використовують не тільки для кінематографії, а й для створення відеооглядів конкретних об’єктів.

Весільні відео

Колись у 2014 сусід мого двоюрідного брата мав свого квадрокоптера. Ще пам’ятаю, що сусід вмів літати та навчив свого сина, якому було десь 13 років. Це було класно. Щось мені здається, що вони літали без окулярів, але і так не погано виглядало...

Потім через пару років я побачив когось у центрі Тернополя з квадрокоптером. Здається, він уже мав окуляри. Цікаво було подивитися. Можливо, хтось із них вмів знімати відео на весіллях чи днях народженях?

Тож аерозйомка з повітря не дуже популярна в Україні. На OLX чи українських фріланс-платформах не знайдеш багато людей із такими навичками. Можливо, через війну їх стало менше (а на фронті — більше). Але навчитися літати на дроні — легко як ніколи. Зараз є купа інформації та курсів. Прометеус, Ютуб, статті чи апаратура (яку теж зараз легко купити, наприклад тут). Де б ви не були — можна навчитися, треба тільки бажання або потреба.

Щоб знімати такі відео потрібно: вміти літати та мати всю апаратуру. Допустимо, що ми навчилися літати. Тепер нам треба техніка. Пульт, дрон та окуляри чи шолом. Потрібно уважно підбирати. Наприклад, якщо випадково купити пульт на цифровий зв’язок, а дрон (якщо простий FPV) — аналоговий, то дроном керувати ззовні буде неможливо через несумісність сигналу. Тож потрібно обирати дрона, пульт і окуляри на щось одне. Нагадаю, цифровий зв’язок набагато красивіший, але не варто ставити хрест на аналоговий. Концентруємося на вирішені проблеми, а не на самій проблемі. Наприклад, можна вчепити Айфон на дрон, включити відео і полетіли або додати відеокамеру, яка буде працювати за тим же принципом. Думаю, можна придумати ще багато ідей.

Але що ж конкретно обрати для аерозйомки? Дуже великий та важкий вибір. Головне, що потрібно знати: період зйомки, висоту, зум, дальність польоту. До речі, окуляри в деяких випадках, не потрібні. Це через пульт, який має холдер для телефону, щоб транслювати відео з камери на дроні. Якось викладач, про якого я писав вище, сказав, що із третьої серії дронів від DJI ідеально підійде Mavic 3 Mini. Він дешевий і має невеликий зум.

Добре, якщо вже вміємо літати і маємо апаратуру. Але для оплачуваної роботи потрібен досвід. Можуть підійти години польотів в симуляторах (популярний Liftoff). Можна зразу пересісти на справжній, але це, скоріше за все, коштуватиме не одного розбитого дрона та повністю розрядженої батареї.

Дрон-доставщик

Для мене це найцікавіша тема. А для вас? Я доволі багато працювавз нею, навіть створював ідею стартапу. Це мало бути проєктом з доставка кави. Не вийшло... Трішки мало досвіду в стартапах. Але це не означає, що ідея погана. Уявіть, якби хтось сидів у парку чи плавав на озері. Раптово захотілося випити кави. Через додаток можна вибрати кав’ярню, каву і дрона. Дрставщик забирає каву і прилітає та віддає, а ти оплачуєш картою. Час — мінімальний, кава — гаряча. Тільки, мабуть, не зараз. В майбутньому.

Тут може бути будь-що. Доставка меблів, одягу, взуття, побутової техніки. Amazon уже робив це. Тоді, на мою думку, був не той час. Це як з Tesla. Електромобілі створили в минулому столітті, але лише зараз вони популярні. У фантастичних фільмах також часто показують нові застосування дронів. Найбільше мені запам’ятався Ready Player One. Мабуть, треба продовжити роботу над стартапом.

Повертаємося до теперішнього часу і дивимося, що є навколо нас і, як ми знаємо, зроблено такими ж, як ми, людьми.

Доставка медичних припаратів у недоступні місця

коронавірус — перше, що спало на думку. Час, коли активно популяризувався світом такий вид доставки. Також, в Україні думали про це, але тут можна сказати, що і війна додала свої корективи. Можна почитати тут.

До того ж це робили до і після Ковіду. Просто, менше і не було такої необхідності/можливості (або не здогадалися зразу). Зазвичай, це було використання для переміщення ліків, крові на острівні селища чи місця з дивним рельєфом. Це дуже пришвидшує достваку. Також, треба мати на увазі, що його дистанція обмежена. Приблизно до 30 кілометрів. В одну сторону або у дві. Тобто, треба злітати відносно близько до цілі, щоб долетіти та відати товар або пролетіти найважчий шлях і відати посилку в інші руки. Тут можна ще пофантазувати. Але сенс у тому, що це справді корисно! Швидкість, дальність, вага, температура предмета, висота, погодні умови та навігація — це важливі характеристики для такого виду доставки. Потрібно підготуватися перш ніж сісти за пульт.

У Інтернеті я знайшов деякі випадки використання дронів в доставці медичних припаратів. Тобто, в цей час пробують втілювати в звичайне життя. Думаю, так і буде. Наприклад, проєкти Zipline у Руанді та Гані, які здійснюють регулярні доставки крові та медичних препаратів до віддалених лікарень. Більше про це тут. Також, багато інших реальних прикладів ще є. Ось тут

Чим можна доставляти? Якими дронами?

• Дрон, який може нести на собі 1-1.5 кілограми корисної ваги.
  • Літати якнайдалі (хоч 10 кілометрів в одну сторону).
  • Бути витривалим до жорстоких погодних умов та різкої їх зміни.
  • Хорошу навігацію та точне приземлення.

Основні характеристики дрона написав. Але чи можна літати та комерціалізувати його — складне питання. Треба дивитися на правові норми країни. У США — це, здається, дозволили вперше для Amazon в 2013 році. Потім інші почали просити дозвіл на це. Таким чином з’явилися нові компанії. Matternet і Wing, які почали створювати власні дрони і пропонувати послуги швидкої доставки дронами.

Щодо України, ще не бачив такого. В мирний час — можна щось спробувати, попросити в держави, можливо, отримати якийсь дозвіл... Але не зараз. Це неможливо для ведення такого виду бізнесу, як доставка ліків. У нас роблять схожі БПЛА, але це тільки для ураження противника. А загалом можна собі літати дроном до 20 кг за певними правилами. Якщо хтось бажає літати на важчих — потрібно отримати дозвіл. Детальніше про норми та правила можна почитати тут.

Amazon-подібні дрони та Google

Amazon я згадав, але самі дрони ні. Так ось, ці дрони великі, важкі та коштують десь від пів мільйона гривень. Є два-три види таких. Один із них нижче. Вони можуть нести корисну вагу до 3 кілограми, літати на 20 кілометрів зі швидкістю до 100 км/год. Історію про життя Amazon Prime Air можна знайти у Вікіпедії.

Також є інші компанії, які створюють власні дрони чи літаки та надають послуги доставки. Тут теж потрібні дозволи від державних органів. Є й просто компанії, які тільки створюють дрони. Це я про DJI і їх дрон FlyCart 30. Багато хорошого і цікавого написано про нього. Думаю, це справді хороших дрон-доставщик. Я читав, що ним цього року доставляли пакунок в Гімалаях на одну із гір десь на 4 кілометри вгору. Інших компаній, які створюють та продають дрони для доставки на понад 1 кг — я не бачив.

Сконцентруємося на тих, що зараз активно працюють над таким видом доставки.

Перші, кого б я хотів назвати — Zipline. Американська компанія, яка працює в США, Африці, Японії та Англії. Вони створюють літаки для доставки, які цікаво «заправляються» пакунками. Це ціла система. Розкажу: допустимо, я живу в США та замовив доставку обіду у Mcdonald’s через Zipline. Працівники ресторану запакували обід і поставили в спеціальний «кошик», який вже знає, що в ньому щось є. Він починає рухатися своїм шляхом до стіни, де є дірка на вулицю. Із зовнішньої сторони розташований літак і його місце посадки, що прикріплені до стіни. Як тільки «кошик» вийшов на вулицю, він зупиняється та зачіплюється за гачок, який приєднаний до літака. «Кошик» починає підійматися та «залітає» у середину літака. Після чого літак вертикально опускається та горизонтально летить до місця доставки. Більш наочно можна подивитися у цьому відео.

Такі літаки можуть доставляти товари вагою до 3.6 кг, літають до 112 км/год та дуже тихі, як кажуть виробники. Також вони повністю електричні й екологічні. Ще один важливий факт — місце доставки є дуже точним. Можна навіть попросити залишити пакунок на порозі будинку і він це зробить. Похибка ≈ 5-15 см. Дистанція доставки дуже велика і сягає до 100 кілометрів. І ще можна слідкувати, де прямо зараз пролітає наш пакунок.

Наступний популярний сервіс доставки — Wing, яка є дочірньою компанією Alphabet. Працюють вони з 2012, а перша доставка відбулася 2014 року. Зараз активно працюють в Австралії, а також у США, Ірландії, Фінляндії та планують заходити у Великобританію. Доставка така ж, як у Zipline, але літаки інші. У Wing вони важчі, сягають близько 5 кг та можуть перевозити вантаж тільки до 1,1 кг. Швидкість і дальність приблизно однакові. Варто зазначити, що Wing рахується як авіаційна компанія, що дозволяє літати без обмежень, але обережно обираючи маршрут. Я думаю, в цьому і є їхня перевага.

Але поки ця компанія не має багато відділень для доставки. А ще вони доставляють каву. Тобто, сам політ — дуже «повільний» і легкий. Такий, що кава не розхлюпається. В більшості випадків — так і є. Це хороші показники. Але, на жаль, про ціну доставки Zipline та Wing — я нічого не знаю.

Wingcopter — німецька компанія, що робить доставку швидкою та точною. Поки вони працюють по своїй країні, хоча їхні літаки можуть швидко захопити інші ринки. Вони важкі, але можуть мати до 4,7 кг корисної ваги. Це справді багато серед конкурентів. Літають зі швидкістю до 90 км/год і на відстані 94 км. Їх колір — повністю білий. Мені здалося, що це буде їхньою перевагою. Тобто, коли посилка сідає на місце посадки, ми побачимо наш пакунок, а літак — не завжди. І я б сказав, що це «невидима» доставка.

До речі, ще вони планують розробити нового літака або покращити теперішній, щоб доставляти по три посилки за раз. Це круто. Здається, єдина компанія в Європі, що пропонує такий вид послуг.

Це популярні компанії. Можливо, інші вже в процесі створення ідеї чи на такій стадії, як моя доставка кави... Можливо, я продовжу роботу над своєю ідеєю і чимось доповню цей, поки маленький, ринок. Побачимо, як там буде.

Дрон в агробізнесі

Перше, що я подумав, коли побачив дрони для цього — це все Україна. Тобто, вони найбільше використовуються тут. Але я був не правий. Приблизно з 2019 року ми почали розвивати та впроваджувати цю технологію. 2021 рік — був найактивніший. Погода трішки допомогла. Але після повномасштабного вторгнення прийшли зміни. Закрили небо і не можна будь-коли використовувати дрона. Але якщо ми маємо дрона, можна попросити спецдозвіл в обласній військовій адміністрації (ОВА). Детальніше про ці обмеження у WikiLegal.

Як на мене, це краще трактора. Менше пом’ятої культури, менше викидів вуглекислого газу. Тільки більше ям. Повітряних ям. Це певне явище під час проходження турбулентності. Це не дуже приємно, особливо коли вона глибока і широка. Хоча, здається, на малих висотах вони рідко зустрічаються.

Тож які ці дрони бувають і що вони роблять?

Посіви культури

Це нова ідея, яка з’явилася у 2022 році й для неї не був створений окремий БПЛА. Це була експериментальна ідея посіву і вона вдалася. Пробували різне сіяти, але найбільше вразив соняшник, бо потрібно мати чітку відстань від насіння до насіння. Тільки перед вдалим посівом було понад десять провальних експериментів, але на цьому вчаться.

Посів дронами означає, менші витрати. До того ж ми не їдемо по землі та не ущільнюємо її (від цього, як мінімум, ймовірність росту насіння на слідах техніки падає). Підтримаємо екологію, пришвидшуємо сіяння (горби та мокрий ґрунт не заважає) плюс інноваційність, що підіймає на декілька позицій рейтингу. Але не завжди варто використовувати їх. Чому? Наприклад, експеримент із соняшником вдався після десяти спроб і показав, що це більш прибутково. Але якщо подивитися на вимогливі культури — можливо, це буде економічно невигідно. Думаю, теж варто поексперементувати й додати трохи математики.

Як я сказав вище, для цього не робили конкретного дрона. Це певні «мутанти», яких породили компанії та навчили сіяти, оприскувати, робити точні знімки та інше, але щоб задовольнити людей:

1. XAG V40/P100 Pro. Створює багато цікавих речей для агросвіту. Працює з 2007 і дуже класною виросла. Вони добре розуміють, як саме потрібно обробляти та доглядати за культурою.
  2. DJI з дронами AGRAS T30/T10. Ця компанія завжди з’являлася в реченнях цієї статті, але щодо агробізнесу треба дослідити її глибше, перш ніж обирати. Бо попередній конкурент працює тільки в агро.

Цікаві апарати, але, мабуть, не для створення однією людиною. Я не кажу, що це неможливо, бо це можливо. Все можливо! Тільки помилки і проблеми будуть з’являтися точно.

Оприскувачі

Традиційні рішення для обприскування включають їдження по полю та притоптування до 5% посадженої культури. Дрон — це відносно нова технологія. Він літає, економить гроші на оренді й обробляє до 100 гектарів на добу. Десь у кінці серпня цього року бачив одного. Головна частина (мозок, місце зберігання акумуляторів, води та рідини для оприскування) — у висоту близько 1,1 метра та ширину з закритими «крилами» — 80-90 см. Щось схоже на дрони-доставщики Amazon чи DJI.

Для усіх дронів принцип роботи приблизно такий: потрібно зарядити і покласти акумулятори, залити воду та рідину для оприскування та підготувати маршрут (краще, їх включати на автопілот, ніж керувати самому). Як підготувалися — запускаємо і насолоджуємося роботою.

Такого дрона важко зробити самому. Він великий і треба знати не тільки роботу самого дрона, але й налаштувати систему подачі води чи розчину так, щоб оприскування було симетричним.

Компанії, що створюють такі дрони — все те саме, що у минулому розділі. Також хочу додати, що XAR розробляє окремі, професійніші дрони, які відповідають за обльот полів та їх картографування. Інші компанії, такі як AgEagle Aerial Systems та Microdrone теж створюють БПЛА для таких завдань. Тут потрібна хороша камера, щоб побачити точні об’єми поля.

Всі компанії вище — це продукти, а існують ще послуги з оприскування. Є декілька компаній, які пропонують цей сервіс в Україні. Послугу обробки своїми дронами та навченими людьми. Вони бувають трішки різними за мінімальним об’ємом поля. Тобто якщо мінімальний об’єм для робити із такою компанією повинен бути 12 гектарів, а у когось 10 — то сервіс не погодиться співпрацювати. До таких підприємств можна віднести Overseer та Agrodroneservice. Українські та давненько працюють у нас.

Висновок

Рано чи пізно все закінчиться і це не тільки про цю статтю...

Тут я написав про різне використання дронів в особистому житті та бізнесі. Для аерозйомки та фотографування, зйомки весілля чи фільму, доставки медикаментів і кави, посівів та оприскування культури. Правда, немає БПЛА, який збирає врожай, але це поки що. Коротко описав, як це роблять і який дрон використовують для конкретної роботи. Також,вставив доволі багато посилань, де можна побачити дрони чи прочитати історії про їх використання.

Аерозйомка це все. Тобто це знімання частини фільму, серіалу, вечірки, дня народження, весілля чи будь-яких інший свят. Її можна використовувати для зйомок будівель, парків, американських гірок тощо. Чого тільки забажаєте.

Доставка — це зараз дуже популярно серед нас. Може Glovo чи інші сервіси — швидкі, але в повітрі немає заторів. Під час коронавірусу так багато доставляли вакцини, іноді у важкодоступні місця.

Не забуваймо й Україну, яка частково бере участь у розвитку БПЛА. Безперечно, в обороні, але ще й в агробізнесі. Такі дрони, на жаль, не створені в Україні й малопопулярні. Але, думаю, в майбутньому такого буде більше. І, якщо купівля дрона здається дорогим задоволенням, можливо, варто подумати про оренду пілота і дрона.

Те, що я написав у статті — це не все, що роблять із ними зараз. Ще експерементують із таким використанням як рибальство, рятувальні, пошукові операції, відбір ґрунту для аналізу. І ще будуть пробувати використовувати дрони для інших задач. Наприклад, як особистого помічника, для розваг, зрізування гілля дерев, будівництва тощо.

Хай в Україні скоріше настане мир і відкриють небо для вільних польотів на дроні. До зустрічі в майбутньому 👋

P.s: Якщо Ви знайшли помилку або щось не сподобалося, напишіть, будь ласка коментар про це. Я спробую якнайшвидше вирішити проблему. А якщо не сподобалося, це буде досвід для мене. Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Гарна стаття. Напишіть мені будь ласка [email protected]

Чи є окремо дрони для патрулювання приватного будинку чи певної земельної ділянки?
Які дронові рішення можуть бути доречні замість самостійного патрулювання подвірʼя у випадку підозр на проникнення?

Так, є такий спеціальний дрон для патрулювання.

Це Sunflower Labs Bee.
До нього входить сам дрон, зарядка станція та датчики руху, що роставляються по території (максимально до 4 гектари).

Трішки розкажу про його роботу: він має своє конкретне місце, де знаходиться його зарядка станція і він сам. Зарядка безконтактна (не потрібно йти і впихати зарядка в дрон для зарядки). Далі, якщо датчики зафіксують рух, вони повідомлять дрона і він автоматично злетить на перевірку. Він може розрізняти авто, людей та тварин. Якщо дрон помітить щось підозріле, то він надішле це людині на телефон, який має додаток та підключений до цієї системи (думаю, можна декілька). І тоді глсподар може переглядати прямий ефір з дрона і включити запис (для доказів у поліції). Також, його можна запрограмувати на щоденні обльоту в певний час дня, уточнити, де літати і як довго (може до 20 хв на одній зарядні).

Ціна у 2020 була ≈ 10,000 $
Зараз, здається, вони здаються в оренду на 1 годину. Там ціна коливається 10-20$ година

А щодо іншого питання...

Якщо обрати легкий шлях — можна купити власний БПЛА, пульт і самому літати і перевіряти територію.
Але тут може забрати багато часу.

А якщо важчий шлях — можна зібрати власний дрон із можливістю програмування (автопольоти), хорошою камерою, розпізнавання людей, авто та, можливо, зарядку станцію. Також, я б додав тепловізор, щоб у ночі краще працювати.

пришвидшуємо сіяння (горби та мокрий ґрунт не заважає)

А чи є сенс проводити посів дроном, якщо нерівності землі все одно заважатимуть під час збору урожаю або взагалі унеможливлять його? Чи для цього існує окремий тип дронів?)

Якщо нерівності є надто складними, що не дозволяє комбайну та іншій техніці зібрати урожай — так, немає сенсу. Думаю, ця оцінка проводиться до початку роботи із землею (або було б добре це робити).

Щодо спеціалізованих БПЛА — поки, не має або мало популярні. Можливо, є люди-новатори, які уже самотужки зробили і використовують 🤷‍♂️

Дякую за відповідь, цікаво.

Підписатись на коментарі