Інновації та ШІ в охороні здоров’я: що потрібно знати молодим розробникам

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, мене звати Юрій-Володимир Блавт. Я партнер інноваційної компанії Civitta.

Ви, певно, помітили, як стрімко почала розвиватись сфера Health Tech. Протягом останнього року ми багато працювали з інноваційними life science компаніями з різних країн. Хтось робить ліки від артриту, хтось вакцину від Альцгеймера, інші діагностують рак за допомогою ШІ, а хтось працює над інноваційними медичними приладами.

Водночас, я бачу великий потенціал в Health Tech в Україні. Днями під час Health Pre-Acceleration Demo Day ми спільно з ВООЗ в Україні мали можливість почути та підтримати талановитих українських розробників, що працюють над своїми рішеннями в трьох напрямках: серцево-судинні захворювання та діабет, онкологія, ментальне здоров’я.

Детальніше про ідеї та рішення молодих команд, тенденції українського та світового Health Tech та виклики, з якими доводиться зіштовхуватись розробникам, розповім у цьому матеріалі. Допис буде корисний тим командам, які мають рішення на стартових позиціях та хочуть залучити під них інвестиції.

Як виглядає Health Tech в Україні

Близько 5 років тому, коли з екранів телевізорів говорили про телемедицину та інноваційні підходи до медичного сервісу, частина українців ставилась до цієї ідеї скептично. Проте з плином часу, пройшовши спалах COVID-епідемії та з початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну розмови поступово переростають в конкретні рішення. Насправді Health Tech — це не тільки телемедицина. Ця сфера має значно більше рівнів та складових.

Присутність інновацій в системі охорони здоров’я різна для кожної країни. На це впливає низка факторів, як приміром рівень розвитку медичних послуг та сервісів загалом, доступ споживачів до технологій, купівельна спроможність населення та ін. Водночас діджиталізація медичних послуг є одним з пріоритетних напрямків розвитку для Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. Там єдні, що Health Tech інновації сприятимуть кращому сервісу, доступу до цього сервісу (особливо для людей, які проживають в ізольованих зонах), виявленню хвороб на ранніх стадіях та їх контролю й загалом поліпшать якість життя людей.

Спілкуючись з учасниками екосистеми та спостерігаючи за тим, які ідеї пропонують молоді українські спеціалісти та конвертують їх у рішення, я можу виділити кілька HealthTech трендів в Україні:

📌З’явилось більше рішень на основі ШІ. Розвиток штучного інтелекту дав поштовх для створення та використання в сфері медичних послуг різноманітних асистентів та ботів. Крім того, все частіше ШІ залучають до діагностики захворювань чи розробки нових ліків;

📌Зростає кількість розробок в сфері Mental Health. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну значно підвищилася проблематика психологічного здоров’я. Mental Health рішень потребує велика кількість людей у різних групах: військовослужбовці та ветерани, їх родичі, діти тощо;

📌Виникла гостра потреба в технологічних рішеннях на основі ШІ. Зокрема, дуже високий попит на «розумні» протези та рішення для реабілітації;

📌Зростає запит на телемедицину. Еміграція та міграція всередині країни спричинили зміни в системі охорони здоров’я, коли більшість пацієнтів та лікарів добровільно чи вимушено перейшли в онлайн.

6 кращих Health Tech рішень 2024 від українських молодих розробників

Переможці Health Hackathon 2024

Зокрема, цього року Civitta спільно з Radar Tech та за підтримки та сприяння ВООЗ та Harvard Healthcare Innovation Lab провела Health Hackathon 2024. Це уже другий хакатон, який наша команда організувала з початку повномасштабного вторгнення. 27 амбітних команд генерували рішення та створювали прототипи для вирішення викликів в онкології, кардіології та діабету, а також ментального здоров’я. З них 9 найкращих команд потрапили у пре-акселераційну програму, де отримали можливість вдосконалити свої рішення, відвідуючи воркшопи та отримуючи менторську підтримку фахівців галузі. Переможці представили наступні рішення:

Технології для лікарень. Команда нейрохірургів з Харкова презентували рішення eXtra Vision в напрямку «онкологія». Це технологія, яка перетворює будь-яке зображення МРТ або компакт-диска в 3D-голограму прямо в AR окулярах. Це допомагає лікарю під час операції дуже обережно та можна сказати «витончено» дістатись проблеми та уникнути потенційно можливих ускладнень після операції. Під час преакселерації команда залучила перше грантове фінансування від Українського фонду стартапів та UMAEF та уже встигла провести більше 100 операцій, використовуючи своє рішення.

Навчальні платформи. Це рішення від команд Ukraine Global Scholars: онлайн-додаток про діабет з навчальними матеріалами для дітей та батьків; а також svoyi.ridni: платформа самонавчання для пацієнтів з хронічними захворюваннями та їхніх родин.

Управління медичною практикою та ШІ асистенти. Рішення DocDirect — це мобільний додаток, що допоможе усунути бар’єр у спілкуванні та обміну знаннями між психологами та психотерапевтами; Say Soft — додаток для перетворення мови в текст для запису та підбиття підсумків терапевтичних сесій. Розробники сфокусувались на психологах, які нині перевантажені роботою в Україні, і для них такі новації стануть в нагоді; Right Decision — Wi-Fi модуль на основі ШІ для плюшевих іграшок, щоб заспокоїти дітей, які перебувають у стресовому стані.

Подивитись пітчі команд можна за посиланням.

Як вийти на світовий ринок та залучити інвестиції?

Великий виклик для всіх розробників — вийти на світовий ринок та побудувати мости зі спільнотами, організаціями, першими парнерами, лікарями й користувачами з різних країн та випробувати своє рішення.

Ринок охорони здоров’я у світі сильно зарегульований. Кожна країна, зокрема і в Європейському Союзі, має свої правила та специфіку функціонування.

Зазвичай, пацієнт є фінальним отримувачем Health Tech рішень. Однак, клієнтом може бути і лікар, і госпіталь, і страхова компанія. А оскільки рішення потрапляє до пацієнта саме через клієнта, це створює труднощі для команд. Бо, якщо ми говоримо про бажання вийти на ринок ЄС, то доводиться враховувати правила 27 різних держав.

Хакатони й пре-акселераційні програми зазвичай фокусуються на цих та інших труднощах, допомагають командам залучити експертизу в контексті конкретного ринку та врахувати всі фактори впливу перед роботою з аудиторією іншої держави. Крім того, нерідко такі програми передбачають гранти, відкривають розробникам шлях до потенційних інвесторів, розширюють коло парнерств.

За даними команди Dealroom.co У 2023 році в компанії Health Tech по всьому світу було інвестовано $61 млрд венчурного капіталу. Це навіть більше, ніж у Fintech та енергетику (для порівняння $41.2 млрд та $39 млрд відповідно). Хоча ці вливання вдвічі менші від тих, які були зроблені в 2021 році та зумовлені всплеском інновацій в боротьбі з COVID.

Молодим розробникам, які хочуть привернути увагу інвестора, потрібно передусім показати інвестору валідацію ринком та потенційними користувачами. Не варто очікувати поки у вас буде ідеальний продукт. Прямуйте до клієнтів, тестуйте своє рішення та збирайте фідбеки. На початкових етапах інвестори звертають особливу увагу на саму команду, придивляються до її складу, оцінюють взаємодію всередині команди та вміння залучати в команду топ-таланти. Топ-таланти — це професіонали своєї справи, на яких полює ринок, вони є необхідним інгредієнтом для побудови успішної та справді глобальної компанії.

Якщо говорити про стартапи, які будують свої рішення на базі ШІ, тут важливо дати собі та інвестору чесну відповідь на наступні запитання:

📌Чи масштабується технологія?

📌Яка її вартість?

📌Яким чином ми будемо залишатися конкурентними?

📌Які є ризики, якщо ви використовуєте чужі моделі?

Інновації, які впливають на тривалість життя

Технології можуть допомогти покращити сферу охорони здоров’я, зробити медичний сервіс більш доступним, практичним та зрозумілим для всіх учасників екосистеми. Розробникам Health Tech стартапів слід враховувати декілька факторів на шляху до розвитку:

1. Розуміти запит і потреби клієнтів;
  2. Будувати стартап з урахуванням специфіки та регуляцій ринку, де цей стартап буде продаватись;
  3. Брати участь в хакатонах та пре-акселераційних програмах, які надають стартапам потрібну експертизу, насичують необхідними знаннями та допомагають залучити інвестиції на ранніх етапах;
  4. Тестувати продукт на кожному етапі розвитку, а не чекати моменту ідеального рішення;
  5. Будувати сильну команду всередині, де всі учасники взаємодіють між собою та однаково включені в проєкт на своїх рівнях;
  6. Критично оцінювати свої можливості з точки зору конкурентоспроможності, вартості технологій та потенціалу.

Всі учасники Health Tech екосистеми приймають той факт, що інновації інтегруються в усі сфери життя, і цей процес буде тільки поглиблюватись. А це означає, що дорога стартапам відкрита, і українським розробникам слід скористатися цим.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі