Lifestyle: власні проекти
Я піднімав вже кілька Lifestyle топіків.
Зраз цікаво було б обговорити «роботу над власними проектами».
Є кілька досить філософських питань (цікаво знати думку інших):
Перше: варто чи ні? Щоб «породити» щось хоть трохи путнє, а потім це «путнє» трансформувати в «товар» потрібно потратити тисячі годин. І не обійдеться без фінансових витрат. А шанс пролетіти в цій індустрії досить великий. Тож чи не легше працювати «на дядю» отримувати свої гроші, насолоджуватись життям і «не паритись».
Друге: Питання етики. Ідеальний варіант — накопичити досить грошей, звільнитись з роботи і спокійно працювати на себе. Але він з недоліками — не завжди ці гроші лежать в кишені і прямо чекають, також є ризик залишитись і без грошей і без роботи. Тож варіант інший (теж не без недоліків) працювати на роботі і у вільний час «творити». І тут питання не скільки «практичне», але «етичне» — «кошерно» це чи ні? +чи є у ваших угодах щось, що може вам завадити це робити?
Цікаво було б знати думку як працівників так і босів.
Багато програмістів скажуть «у твій вільний час роби що хочеш», але мій особистий досвід говорить, що не всі боси розділяють цю думку, і навіть, якщо в угодах це не обумовлено, вони «имеют в виду», що ти маєш працювати ексклюзивно на них.
Ще мій досвід говорить, що боси з якими мені доводилось працювати (гарні self-made хлопці, які мають свої успішні продукти), хоч «имеют в виду», що ти маєш працювати ексклюзивно на них, самі робили з точністю до «навпаки».
Тож, які думки?
Також цікаво знати про ваш практичний досвід роботи над «власними проектами».
46 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів