Про відмінності пошуку роботи в Україні та США з власного досвіду та купа порад (iOS Engineering)
Давайте почнемо зі знайомства! Мене звати Костянтин і я Senior iOS Software Engineer з досвідом 6+ років, працював з багатьма різними продуктами в різних сферах (від банкінгу до відеострімінгу).
Період підлаштування до місцевого ринку в штатах в мене зайняв близько
Надалі, я спробую стиснути досвід пошуку роботи в Штатах та підмітити відмінності, дати поради, які можуть допомогти, як раніше допомогли мені отримувати оффери на $200.000+ total compensation.
Процес подачі резюме
Здавалося б, що тут такого? Знайшов вакансію, почитав технічний стек та послав резюме. Звісно, що можна і так робити, та потім це може вилитися у відмову. Зазвичай, на цьому етапі рекрутер від компанії очікує, що кандидат сам ознайомився з компанією, чим займається, її власними продуктами (якщо є). Рекрутер може подзвонити посеред дня і спитати чи ви вже ознайомились з тим, чим займається компанія і, до свого сорому, я пару раз попадався на тому, що не знав про продукти компаній, далі інтерв’ю продовжувались суто формально і я отримував відмови майже одразу після етапів скринінгу.
То ж, висновок номер 1: ознайомтесь добре з компанією та її продуктами.
Багато американців обожнюють нетворкінг, ніколи не знаєш коли знайомство з певною особою може статі в нагоді. Мої знайомі зі штатів казали, що більшість своїх робіт, які вони знаходили, було по знайомству. І так воно і є, 80% вакансій закриваються рефералами. Чому так? Банально люди стануть радити тільки надійних людей в компанії, де вони працюють і всі це розуміють. Старайтеся знаходити спільні знайомства, ходити на мітап зустрічі, і це може вам сильно домогти. Важливо розуміти, що подаватися на вакансію варто через реферал тільки якщо ще не подавали резюме раніше, інакше тому, хто дає реферал, не буде ніяких бонусів.
На відміну від штатів, в Україні мені жодного разу не доводилось скористатися рефералом.
Важливо згадати і про те, що в штатах є свої вимоги до резюме:
- відсутність фото
- історія роботи відсортована від найбільш актуальної до самої першої
- не описувати ваші обов’язки в компаніях, де ви працювали, а описувати досягнення (наприклад, виправив помилку на етапі чекаута для N% юзерів, що призвело до +$X доходу компанії)
- не використовувати різнокольорові дизайнерські резюме
Ці вимоги обумовлені частково тим, що при подачі резюме воно буде опрацьовано парсерами (ATS) і інформація з нього буде автоматично вставлена у відповідні поля на веб-сторінці.
Скринінг кол
Зазвичай, скринінг відбувається по дзвінку на мобільний, або ж у форматі відео зустрічі і триває
Give an overview about yourself
- x years of experience remote and in-person
- size teams you’ve worked on
- if you manage or mentor developers
- developing with an agile process, daily sprints, stand-ups, planning meetings
- sectors you’ve worked in if the app was B2B or b2c
- what you built and/or connected the data sources (spell it out)
- did you push the code into production
- what frameworks you’ve developed with — MVC, MVVM, Combine, etc.
На цьому етапі також рекрутер питає про ваші очікування в розмірі компенсації. Це окрема гра, в якій ні за яких обставин не варто називати суму. Хто перший назвав — той програв, бо тільки так у компанії є змога зекономити на хайрінгу, а у кандидата — «вибити» собі вищу компенсацію.
І останнє, коли в кандидата нема питань про компанію/роль/команду/продукт, то це виглядає наче у кандидата нема інтересу і зменшує ваші шанси на успішний хайрінг. То ж, варто заготували кілька питань на цей випадок.
На мою думку, в Україні значно простіше і набагато краще організований цей етап у рекрутерів. Спілкування більш живе, аніж вивчене і заскриптоване, як по схемі вище.
Технічне інтерв’ю
У більшості компаній, куди я співбесідувався (включаючи FAANG), другим етапом співбесіди було саме технічне інтервʼю.
На цьому етапі можуть бути як більш глибокі питання як по вже існуючому досвіду, на знання фреймворків, так і coding challenge. Для практики в кодінг задачах рекомендую використовувати Leetcode, та книгу по Data structures & algorithms.
Мені попадались дуже різні задачі: від пошуку чи поєднані певні острови мостами (google), прибирання коментарів в коді (google), мінімум перестановок ваги для певного сортування (amazon), знайти інтернаціоналізації (Facebook), так і на вирішення судоку (ikea). На цьому етапі від кандидата хочуть почути хід думок, побачити як кандидат вирішує проблему. Варто питати багато уточнюючих питань, говорити вголос як ви хочете вирішити задачу та коментувати рішення, яке пишете. Якщо рішення не оптимальне, то варто спробувати його оптимізувати. Для цього треба розуміти концепцію Біг О, про яку можна дізнатися з книги «Data structures & algorithms».
На цьому етапі можна взнати як можна більше про технічний стек, архітектуру проекту, команду розробників та процеси в компанії.
У таких компаній, як з FAANG, зазвичай два раунди технічних інтерв’ю: перше — на якому зазвичай 2 задачі, є 45 хвилин на їх вирішення та оптимізацію, і друге (у випадку, якщо пройшли перше) — це віртуал онсайт: 4 дзвінки в один день по 45 хвилин, на двох з них по 2 задачі рівня медіум Літкоду, один дзвінок по системному дизайну (наприклад, як би ви побудували з нуля сервіс Гугл шопінг і тут може бути як просто розмова, так і малювання цього дизайну), і останній дзвінок на відповідність корпоративним цінностям.
Технічний раунд може тривати від 45 хвилин за дзвінок до 2 годин. Варто зазначити, що онсайт інтервʼю в faang сильно втомлюють.
Значно рідше дають тестове завдання завчасно. В цьому випадку на самому технічному інтервʼю доведеться розказувати чому саме так ви вирішили зробити і як можна було б покращити. Окрім цього, інтерв’юер попросить вас написати ще додаткові фічі в проекті демонструючи екран.
В Україні в більшості випадків цей етап обмежується розмовою про особливості та можливості мови написання коду, фреймворків. Рідко мені доводилось виконувати тестові завдання, але вони доволі схожі за принципом з завданнями в штатах. Такі проєкти подібні: візьми тут публічне API, напиши два екрани, де на першому список книжок, а на другому екрані — деталі обраної книги.
Інтерв’ю з менеджментом
На цьому етапі ви знайомитесь з менеджментом, питання можуть бути різними, але головна мета — зрозуміти як ви підходите до вирішення поставлених задач, як комунікуєте з колегами, як працюєте в cross-functional командах, як поводитеся в конфліктних ситуаціях. Бажано, наводити приклади того які були у вас ситуації та як ви поводилися в них. В залежності від тайтла, на який вас розглядають як кандидата, очікування будуть різними.
Для рівня Senior очікується, що ви не будете заблоковані і не будете просто очікувати. Наприклад, якщо ви бачите якусь проблему в API бекенду, ви не станете турбували менеджмент і самі з бек розробником будете говорити як вам вирішити проблему, тобто для цього рівня ви вже максимально самоорганізовані. Для цього і існує цей етап інтерв’ю.
Від вас можуть очікувати відповідь на типову ситуацію в колективі/продукті за такою структурою:
Use the STAR, SAR, or PAR format when asked situational questions.
- Situation/Problem — This was the situation
- Tactic — Here’s the tactic I did
- Action — This was the action I/we took
- Result — This was the positive result/outcome
Наприклад, на співбесіді з Lucid Motors мені менеджмент поставив умовну задачу: треба придумати рішення що робити у випадку, якщо власник авто залишив його заблокованим на парковці, та пішов у супермаркет. В авто залишилась собака і включений для неї кондиціонер, але заряд авто майже вичерпано і вистачить на n хвилин. Які рішення ви можете запропонувати? Як їх виконаєте? Як будете взаємодіяти з командою, щоб виконати та презентувати вчасно? Організація роботи менеджменту така: максимально делегуй, займайся процесами для зростання. Якщо менеджер буде постійно зайнятим питаннями підлеглих про проєкт лише, йому/їй ніколи не вистачить часу на вдосконалення процесів та ріст компанії.
Навіть якщо ви гарно проходите всі етапи, є речі, які не варто робити:
- розказувати про недоліки праці в минулих компаніях (бо тоді ви після наступної компанії будете псувати їм репутацію якщо захочете піти від них)
- виділяти групу людей за національною ознакою (може сприйматися як стереотипне мислення за національною ознакою)
- ставити ультиматуми (наприклад, підніміть мені компенсацію в оффері і тоді я оберу вас)
Мені пощастило працювати в малій, середній, та великій аутсорсних компаніях в Україні. Можу сказати, що навіть на етапах співбесід я не часто знайомився зі своїми проджект менеджерами, власниками компаній, технічними директорами, а знайомився з ними вже після/під час онбордингу.
Офер
На цьому етапі вам може несподівано зателефонувати рекрутер та повідомити чудову новину! Не спішіть виказувати радість. Умови офферу зачитують на словах і зазвичай, вони не сильно відрізняються від того, про що домовилися на першому етапі. В середньому, у компаній займає близько тижня, щоб оформити оффер в документі та відправити поштою і зазвичай дають
Підсумовуючи весь мій досвід, можу ще додати, що в штатах процеси повільніші (things are slow here), навіть там, де я був найкращим кандидатом, в мене зайняло близько місяця від скрін дзвінка до оффера, в той самий час коли в Україні, я міг вже на наступний день після технічної співбесіди отримати оффер, що в підсумку вистачило 2 дзвінки (перший був з рекрутером, другий — технічний) і це зайняло всього 3 дні!
В США майже нереально отримати фідбек. Фідбек може викликати у кандидата негативну реакцію до компанії/інтерв’юерів. Я завжди запитував фідбек від українських компаній після кожного технічного інтерв’ю, щоб отримати поради та працювати над своїми помилками.
Ще одна порада: на різних етапах, частіше на скринінгу, співробітники компанії можуть перевіряти ваші соціальні мережі, буває і не тільки LinkedIn, і просто відмовлять в подальшому процесі, якщо знайдуть для себе щось неприйнятне.
Процес найму в Україні значно швидше, рідко питають референси з минулих місць робот, та і якось легше загалом. Дуже часто приїхавші українські сіньори в штати за місцевими рівнями відповідають мідлам. Чому так? Все банально, тут велика увага до знань структур даних та алгоритмів, без них ніколи не вдасться побудували масштабований всесвітній продукт.
52 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів