Про відмінності пошуку роботи в Україні та США з власного досвіду та купа порад (iOS Engineering)

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Давайте почнемо зі знайомства! Мене звати Костянтин і я Senior iOS Software Engineer з досвідом 6+ років, працював з багатьма різними продуктами в різних сферах (від банкінгу до відеострімінгу).

Період підлаштування до місцевого ринку в штатах в мене зайняв близько 4-6 місяців, та загалом 3 роки роботи в двох штатах дали мені зрозуміти відмінності в підходах, процесах, та культурній складовій хайрінгу.
Надалі, я спробую стиснути досвід пошуку роботи в Штатах та підмітити відмінності, дати поради, які можуть допомогти, як раніше допомогли мені отримувати оффери на $200.000+ total compensation.

Процес подачі резюме

Здавалося б, що тут такого? Знайшов вакансію, почитав технічний стек та послав резюме. Звісно, що можна і так робити, та потім це може вилитися у відмову. Зазвичай, на цьому етапі рекрутер від компанії очікує, що кандидат сам ознайомився з компанією, чим займається, її власними продуктами (якщо є). Рекрутер може подзвонити посеред дня і спитати чи ви вже ознайомились з тим, чим займається компанія і, до свого сорому, я пару раз попадався на тому, що не знав про продукти компаній, далі інтерв’ю продовжувались суто формально і я отримував відмови майже одразу після етапів скринінгу.
То ж, висновок номер 1: ознайомтесь добре з компанією та її продуктами.

Багато американців обожнюють нетворкінг, ніколи не знаєш коли знайомство з певною особою може статі в нагоді. Мої знайомі зі штатів казали, що більшість своїх робіт, які вони знаходили, було по знайомству. І так воно і є, 80% вакансій закриваються рефералами. Чому так? Банально люди стануть радити тільки надійних людей в компанії, де вони працюють і всі це розуміють. Старайтеся знаходити спільні знайомства, ходити на мітап зустрічі, і це може вам сильно домогти. Важливо розуміти, що подаватися на вакансію варто через реферал тільки якщо ще не подавали резюме раніше, інакше тому, хто дає реферал, не буде ніяких бонусів.

На відміну від штатів, в Україні мені жодного разу не доводилось скористатися рефералом.

Важливо згадати і про те, що в штатах є свої вимоги до резюме:

• відсутність фото
  • історія роботи відсортована від найбільш актуальної до самої першої
  • не описувати ваші обов’язки в компаніях, де ви працювали, а описувати досягнення (наприклад, виправив помилку на етапі чекаута для N% юзерів, що призвело до +$X доходу компанії)
  • не використовувати різнокольорові дизайнерські резюме

Ці вимоги обумовлені частково тим, що при подачі резюме воно буде опрацьовано парсерами (ATS) і інформація з нього буде автоматично вставлена у відповідні поля на веб-сторінці.

Скринінг кол

Зазвичай, скринінг відбувається по дзвінку на мобільний, або ж у форматі відео зустрічі і триває 15-30 хвилин. За цей час рекрутер попросить вас розказати про свій досвід, трохи розповість про компанію та відповість на ваші питання. Це ваше перше враження про компанію і у рекрутера враження від вас, тому варто викластися по повній за відведений час. Мені вдалось отримати декілька важливих порад від одного професійного рекрутера, дотримуючись історії про себе я зміг суттєво збільшити шанси на вдало пройдені інтервʼю. Нижче скрипт за яким я став розказувати про свій досвід:

Give an overview about yourself

• x years of experience remote and in-person
  • size teams you’ve worked on
  • if you manage or mentor developers
  • developing with an agile process, daily sprints, stand-ups, planning meetings
  • sectors you’ve worked in if the app was B2B or b2c
  • what you built and/or connected the data sources (spell it out)
  • did you push the code into production
  • what frameworks you’ve developed with — MVC, MVVM, Combine, etc.

На цьому етапі також рекрутер питає про ваші очікування в розмірі компенсації. Це окрема гра, в якій ні за яких обставин не варто називати суму. Хто перший назвав — той програв, бо тільки так у компанії є змога зекономити на хайрінгу, а у кандидата — «вибити» собі вищу компенсацію.

І останнє, коли в кандидата нема питань про компанію/роль/команду/продукт, то це виглядає наче у кандидата нема інтересу і зменшує ваші шанси на успішний хайрінг. То ж, варто заготували кілька питань на цей випадок.

На мою думку, в Україні значно простіше і набагато краще організований цей етап у рекрутерів. Спілкування більш живе, аніж вивчене і заскриптоване, як по схемі вище.

Технічне інтерв’ю

У більшості компаній, куди я співбесідувався (включаючи FAANG), другим етапом співбесіди було саме технічне інтервʼю.
На цьому етапі можуть бути як більш глибокі питання як по вже існуючому досвіду, на знання фреймворків, так і coding challenge. Для практики в кодінг задачах рекомендую використовувати Leetcode, та книгу по Data structures & algorithms.

Мені попадались дуже різні задачі: від пошуку чи поєднані певні острови мостами (google), прибирання коментарів в коді (google), мінімум перестановок ваги для певного сортування (amazon), знайти інтернаціоналізації (Facebook), так і на вирішення судоку (ikea). На цьому етапі від кандидата хочуть почути хід думок, побачити як кандидат вирішує проблему. Варто питати багато уточнюючих питань, говорити вголос як ви хочете вирішити задачу та коментувати рішення, яке пишете. Якщо рішення не оптимальне, то варто спробувати його оптимізувати. Для цього треба розуміти концепцію Біг О, про яку можна дізнатися з книги «Data structures & algorithms».

На цьому етапі можна взнати як можна більше про технічний стек, архітектуру проекту, команду розробників та процеси в компанії.

У таких компаній, як з FAANG, зазвичай два раунди технічних інтерв’ю: перше — на якому зазвичай 2 задачі, є 45 хвилин на їх вирішення та оптимізацію, і друге (у випадку, якщо пройшли перше) — це віртуал онсайт: 4 дзвінки в один день по 45 хвилин, на двох з них по 2 задачі рівня медіум Літкоду, один дзвінок по системному дизайну (наприклад, як би ви побудували з нуля сервіс Гугл шопінг і тут може бути як просто розмова, так і малювання цього дизайну), і останній дзвінок на відповідність корпоративним цінностям.

Технічний раунд може тривати від 45 хвилин за дзвінок до 2 годин. Варто зазначити, що онсайт інтервʼю в faang сильно втомлюють.

Значно рідше дають тестове завдання завчасно. В цьому випадку на самому технічному інтервʼю доведеться розказувати чому саме так ви вирішили зробити і як можна було б покращити. Окрім цього, інтерв’юер попросить вас написати ще додаткові фічі в проекті демонструючи екран.

В Україні в більшості випадків цей етап обмежується розмовою про особливості та можливості мови написання коду, фреймворків. Рідко мені доводилось виконувати тестові завдання, але вони доволі схожі за принципом з завданнями в штатах. Такі проєкти подібні: візьми тут публічне API, напиши два екрани, де на першому список книжок, а на другому екрані — деталі обраної книги.

Інтерв’ю з менеджментом

На цьому етапі ви знайомитесь з менеджментом, питання можуть бути різними, але головна мета — зрозуміти як ви підходите до вирішення поставлених задач, як комунікуєте з колегами, як працюєте в cross-functional командах, як поводитеся в конфліктних ситуаціях. Бажано, наводити приклади того які були у вас ситуації та як ви поводилися в них. В залежності від тайтла, на який вас розглядають як кандидата, очікування будуть різними.

Для рівня Senior очікується, що ви не будете заблоковані і не будете просто очікувати. Наприклад, якщо ви бачите якусь проблему в API бекенду, ви не станете турбували менеджмент і самі з бек розробником будете говорити як вам вирішити проблему, тобто для цього рівня ви вже максимально самоорганізовані. Для цього і існує цей етап інтерв’ю.

Від вас можуть очікувати відповідь на типову ситуацію в колективі/продукті за такою структурою:

Use the STAR, SAR, or PAR format when asked situational questions.

• Situation/Problem — This was the situation
  • Tactic — Here’s the tactic I did
  • Action — This was the action I/we took
  • Result — This was the positive result/outcome

Наприклад, на співбесіді з Lucid Motors мені менеджмент поставив умовну задачу: треба придумати рішення що робити у випадку, якщо власник авто залишив його заблокованим на парковці, та пішов у супермаркет. В авто залишилась собака і включений для неї кондиціонер, але заряд авто майже вичерпано і вистачить на n хвилин. Які рішення ви можете запропонувати? Як їх виконаєте? Як будете взаємодіяти з командою, щоб виконати та презентувати вчасно? Організація роботи менеджменту така: максимально делегуй, займайся процесами для зростання. Якщо менеджер буде постійно зайнятим питаннями підлеглих про проєкт лише, йому/їй ніколи не вистачить часу на вдосконалення процесів та ріст компанії.

Навіть якщо ви гарно проходите всі етапи, є речі, які не варто робити:

• розказувати про недоліки праці в минулих компаніях (бо тоді ви після наступної компанії будете псувати їм репутацію якщо захочете піти від них)
  • виділяти групу людей за національною ознакою (може сприйматися як стереотипне мислення за національною ознакою)
  • ставити ультиматуми (наприклад, підніміть мені компенсацію в оффері і тоді я оберу вас)

Мені пощастило працювати в малій, середній, та великій аутсорсних компаніях в Україні. Можу сказати, що навіть на етапах співбесід я не часто знайомився зі своїми проджект менеджерами, власниками компаній, технічними директорами, а знайомився з ними вже після/під час онбордингу.

Офер

На цьому етапі вам може несподівано зателефонувати рекрутер та повідомити чудову новину! Не спішіть виказувати радість. Умови офферу зачитують на словах і зазвичай, вони не сильно відрізняються від того, про що домовилися на першому етапі. В середньому, у компаній займає близько тижня, щоб оформити оффер в документі та відправити поштою і зазвичай дають 3-5 днів на розуми, щоб підписати, або ж оффер буде анульовано.

Підсумовуючи весь мій досвід, можу ще додати, що в штатах процеси повільніші (things are slow here), навіть там, де я був найкращим кандидатом, в мене зайняло близько місяця від скрін дзвінка до оффера, в той самий час коли в Україні, я міг вже на наступний день після технічної співбесіди отримати оффер, що в підсумку вистачило 2 дзвінки (перший був з рекрутером, другий — технічний) і це зайняло всього 3 дні!

В США майже нереально отримати фідбек. Фідбек може викликати у кандидата негативну реакцію до компанії/інтерв’юерів. Я завжди запитував фідбек від українських компаній після кожного технічного інтерв’ю, щоб отримати поради та працювати над своїми помилками.

Ще одна порада: на різних етапах, частіше на скринінгу, співробітники компанії можуть перевіряти ваші соціальні мережі, буває і не тільки LinkedIn, і просто відмовлять в подальшому процесі, якщо знайдуть для себе щось неприйнятне.

Процес найму в Україні значно швидше, рідко питають референси з минулих місць робот, та і якось легше загалом. Дуже часто приїхавші українські сіньори в штати за місцевими рівнями відповідають мідлам. Чому так? Все банально, тут велика увага до знань структур даних та алгоритмів, без них ніколи не вдасться побудували масштабований всесвітній продукт.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному13
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А можна поцікавитись яким шляхом легалізовувались (ворк перміт і т.д.)?

Скільки ти знаєш людей які після u4u зробили собі грінку по eb2 або eb3 враховуючи теперішні дати по бюлетнях ?

видатні заслуги

Ото дурні під статті і з’являються на доу

Переговори по винагороді добре описує фраза «auctioning yourself». Типу це не той тип продажу де є фіксована ціна, а процес де вона змінюється. Але зараз мабуть ринок такий, що це робити складніше.

А в якому стані ринок iOS та мобайл-розробки в США загалом? Бо в Україні він мертвий зараз, на відміну від, наприклад, бекенд-розробки. Цікаво, чи це загальний тренд, чи лише в Україні.
Щоб зрозуміти, що тут відбувається, дивився ТОП iOS кандидатів на Джині. Відкрив профіль, який був на 2-му місці. Він отримав 4 (!) пропозиції за останні 30 днів: 7 років досвіду, англійська C1, очікування — 2.5к. І це реальна медіана тих небагатьох вакансій, які загалом є.

Гарне питання, нещодавно я мав кілька розмов про це з моїми колегами, які з мобільної розробки в Україні, та ЄС. Загалом, тренд світовий, бо більшість аутсорсу йде зі штатів (не можу прикріпити дані ресурсу, бо просто вже забув де дивися на графіки експорту інтелектуальних послуг в айті в світі), та є відмінності які я помічав:
1. В Україні багато компаній, які орієнтовані на аутсорс (від титанів типу SoftServe до маленьких «квартирних» компаній, які працюють на upwork), це обумовлює залежність від потреб ринку замовника, а самий великий замовник — штати, від цього не дітися, тому і бачимо таку картину і в штатах і в Україні.
2. Компанії, які мають власні продукти в сфері мобільної розробки досі мають високий хайрінг, тому продуктові компанії зараз тут, в штатах, для мене в пріоритеті. Наприклад, DoorDash, Uber, Spotify, Apple досі хайрять, бо неможливо уявити, що веб версія Spotify буде більш популярною, ніж її додатки на телефонах.
3. Я працював у компанії в штатах, у якій аутсорс йшов до Палестини, та коли почався конфлікт, керівництву компанії стало зрозуміло, що мати залежність від них — не надійно і стали більше шукати в штатах. Колись працював в укр компанії і наскільки знаю від колишніх друзів звідти, то замовник зі штатів скоротив 50% персоналу в Україні (ми працювали над дуже великим додатком для айпаду)
4. Знаю пару коллег з минулих компаній, хто почав вчити якісь мови бекенду, один в ЄС, другий в Україні, та ще пара думає про це (мала вибірка)

Конкретно зараз я дивлюсь на компанії, де без додатку ніяк і веб не замінить, тобто ті, де треба знання, наприклад, навігації, AR, ML на айос.

Тому так, тренд світовий, але трохи краще з цим в штатах, та все ж, якщо почитати Blind, то тут є люди, які не можуть знайти роботу і в інших сферах айті вже як більше, ніж пів року, 0 офферів, і це ще й місцеві кажуть. Можливо, це вже рецесія, про яку давно говорили.

Чув лише, що зараз гемблінг домен на великому підйомі в айос розробці, та там треба клепати з десяток додатків на місяць, а в інших доменах зовсім важко стало.

Підсумовуючи весь мій досвід, можу ще додати, що в штатах процеси повільніші (things are slow here)

хм...

навіть там, де я був найкращим кандидатом, в мене зайняло близько місяця від скрін дзвінка до оффера

ну це справді досить швидко але кажучи чесно ні як не сприймається як slow просто тому що ... як би це пояснити ок певно то є «темпи життя» абсолютно різні чи то його (темпу) сприйняття

тобто на справді це може тобі (тут певно не узагальнення) здаватися slow але на справді воно цілком нормально співставне з темпом життя та планами переважної більшості населення бо це ж будинок діти відпустки якісь школа весілля молодшого брата на гавайі і скільки ще займе сам переїзд на нове місце до роботи

... тож у всьому загальному темпі воно не виглядає slow ))

ЗЫ: спробуй сам (тут таки узагальнення) дати швидку відповідь на «як швидко ви зможете вийти на роботу?»

в той самий час коли в Україні, я міг вже на наступний день після технічної співбесіди отримати оффер, що в підсумку вистачило 2 дзвінки (перший був з рекрутером, другий — технічний) і це зайняло всього 3 дні!

на мою думку у пов’язанні з Україну («порівнянні»? це ж є таке слово) тут з не розуміння різниці самого терміну «офер»

з мого досвіду моєї пам’яті і взагалі усього що до України і не тільки вайті то «офер» там майже ні чого не означає саме юридично «сам дав сам взяв ніхто нікому нічого не винен навіть Президент» ))

... у штатах же ж то є вже справжня процедура так ви можете звільнити людину «одним днем» але при цьому офер то є офер і просто так «забрати офер» ви не можете бо майже 100+% ви отримаєте зустрічний позов який буде коштувати реальні гроші бо захист праці у штатах як не дивно нормальний такий і суд навіть не стане там особливо «розглядати» бо ціль тут саме захистити робітника проти компанії

... а і до речі з тої самої причини

В США майже нереально отримати фідбек.

бо «фідбек» то є «юридично значуща суть» якої так само можна піти в суд «ша за на» (див Карен ага ага) тому «намагаючись отримати фідбек» майже одразу за другим вже заходом вийдеш на юридичний відділ компанії де «тьорки» будуть відповідно відповідні

Фідбек може викликати у кандидата негативну реакцію до компанії/інтерв’юерів.

так )) на приклад судовий позов ... або ствол десь на парковці )) а ви думали ту вам не тут ))

Я завжди запитував фідбек від українських компаній після кожного технічного інтерв’ю, щоб отримати поради та працювати над своїми помилками.

так я знаю окремі історії де так люди «наймалися» як то буквально «питали правильні відповіді» типу «де я не правильно відповів і як правильно» потім певно їх буквально завчали дослівно і потім ходили далі на інтерв’ю інші компанії розраховуючи «виграти» то саме питання яке вже було ))

і справді такі «вигравали» з «офером» включно я перевіряв

... на мою думку як окремо і вже як експерта то адекватний спеціаліст цілком здатен самостійно оцінити «свій власний результат проходження інтерв’ю зі складанням переліку де працювати над помилками» ще раз акцент на слові та понятті «адекватний»

... втім окремо так загалом американці таки люблять давати поради але ще раз не плутайте це саме зі словом та дуже точним саме юридичним поняттям «фідбек» бо «поради» ні до чого не зобов’язують а от «фідбек» уже має конкретні наслідки

тому як на мою думку цілком має спрацювати «спитати дати пораду» а до речі у мені для вас навіть приклад є ))

youtu.be/n4mNDiWrHeQ?t=36

як бачите просте питання any tips before I go in? чудово знаходить свої відповіді до того суто практичні тож так це (саме це) працює )) я перевіряв

Абсолюно згоден з усіма твердженнями, треба мабуть трохи контексту додати: фідбек з технічного я питав в основному в Україні, бо саме там починав з самонавчання, ніхто не допомагав, уроки на ютубі, книжки, статті в інтернеті. Тому після співбесід на джуна, на свою першу роботу, не маючи ментора, для мене було критично важливим, щоб більш досвідчені дядьки після інтерв’ю надали мені поради що саме треба підтягнути, а що взагалі було невірним у моєму уявленні, надали якісь ресурси для подальшого зростання.
Зараз так, погоджуюсь, рівень вже такий, що і сам можу провести аналіз, та все ж перший час в новій країні і пошук першої роботи в ній, відмови заставляють задуматися що не так і тому перший час питав фідбек у рекрутерів, співбесідників, та його не було за вийнятком пари разів і вони мені дуже допомогли зрозуміти особливості цього в новій країні.

та все ж перший час в новій країні і пошук першої роботи в ній

... має геть інше відношення до «джунів» в принципі як то буквальне це якраз твоя робота до всього дійти самому

відмови заставляють задуматися що не так

на що відповідно існують буквально тисячі курсів як платних так і бесплатних (щось на зразок соціальної допомоги я думаю) і ще включно з так само принаймні сотнями відео на ютубу доволі корисних btw

і вони мені дуже допомогли зрозуміти особливості цього в новій країні.

ну от перше що спало на думку продовжуючи тему «обговорення зарплати»

... я йду на ютуб і вбиваю how to negotiate your salary ... і там одразу ж випадає вже наявні варіанти пошуку які мені на справді більш цікавить тож там же ж я одразу навіть уточнюю свій пошук одразу до

how to negotiate your salary in a job interview

ось що перше в мене випало за списком How To Negotiate Your Salary Like A PRO

... і одразу же ж відкидаю його бо за акцентом я вже бачу британця і швидка перевірка ... ах ок він австралієць )) згоден певно тому я ще одразу засумнівався чи він таки британець ))

тож просто скіпаємо і шукаємо далі конкретно американців

і вони мені дуже допомогли зрозуміти особливості цього в новій країні.
І останнє, коли в кандидата нема питань про компанію/роль/команду/продукт, то це виглядає наче у кандидата нема інтересу і зменшує ваші шанси на успішний хайрінг. То ж, варто заготували кілька питань на цей випадок.

як на мою думку на скрінінгу не можливо «мати питання за компанію» хіба що якісь загальні за бенефіти за плюшки чи то є найм w2 чи то є якийсь форма контракту я чесно кажучи не дуже добре уявляю собі що питати за умов як я знаю що питати бо тоді відповіді у мене вже є або як я не знаю що питати тоді я не знаю що і питати бо передбачити важко ))

... плюс на цьому рівні рекрутер сам по собі майже ні чого не знає за компанію у більшості випадків скажімо 50/50 або менше за мене ))

ЗЫ: а якщо контракт мають «британські рекрутери» (к) (тм) то вони вам до скрінінга ще й назву компанії не скажуть що саме «питати за компанію» назву котрої я щойно почув і це буквальний noname то особисто я х.з. сорі ))

що до інтересу кандидата і шансів на успіх (тут саме на успіх проходження саме скрінінга) то як на мене

№ 1 інтерес кандидата проявлено вже у тому що він взагалі погодився на інтервью

№ 2 інтерес кандидата вже проявлено як він веде себе адекватно і ставиться до процесу серь’йозно

№ 3 інтерес кандидата най простіше і лінійніше проявити на рівні де буде питання «ось ця компанія займається томі то чи було би вам цікаво» а кандидат такий «о круто я якраз думав за те щоб змінити напрямки а до займнатися томі мені було цікаво бо я ... тож так маю певний інтерес sounds interesting»

(+) але загалом там можна поставити питання вже конкретно по процесу хайрінгу як то «ок а що далі який план» (у контексті щоб я міг співставити той план зі своїм життям і мати відповідності) то такі питання буде доречне на скрінінгу

На мою думку, в Україні значно простіше і набагато краще організований цей етап у рекрутерів. Спілкування більш живе, аніж вивчене і заскриптоване, як по схемі вище.

бо ви не звикли )) бо у вас нема 100500 реальних не адекватів «подалися на вакансію» як на мене в Україні вайті взагалі нема практики «неадеквати подаються на вайті вакансії»

і вивчене і заскріптоване воно якраз тому що це якраз етам «відстрілу» саме неадекватів )) привіт Karen

ЗЫ: але трошки і гумора )) youtu.be/NfBVMiIfJZU

На цьому етапі також рекрутер питає про ваші очікування в розмірі компенсації. Це окрема гра, в якій ні за яких обставин не варто називати суму. Хто перший назвав — той програв, бо тільки так у компанії є змога зекономити на хайрінгу, а у кандидата — «вибити» собі вищу компенсацію.

у розмові з рекрутером то є ні чого не значить ще раз скрінінг то є лише за адекватність і якщо «кандидат» або «починає гру в крутий торг» або називає щось там не адекватне то там просто прилітає мінусік в профайл і скоріше за все резюме просто далі не піде і все

названа сума тут свідчить лише про те що кандидат розуміється на ринку та адекватно оцінює як ринок так і себе на ньому

реальний торг буде лише на етапі вже оферу

ще раз скрінінг то є лише за адекватність простий тест реальності у голові кандидата

... скажімо зовуть мене у великий ла просто відкриваю що там payscale? і дивлюся рівні на інженерів відповідного рівня конкретно по місту дивлюся на податки дивлюся на вартість проживання складаю свою цифру «як би б я жив при раскладах»

плюс до того там ще є вилка у вакансії (для конкретики я зараз за the конкретику) за якої скажімо можна оцінити скажімо нижню межу «ну мені норм я би так жив» або «ну мені норм але з урахуванням великого ла треба буде ужатися» або «ну звісно робота цікава але за мінімуму я не протягну скоріше за все але загалом робота цікава я готовий говорити»

... або просто «все круто але я не хочу у великий ла» ))

Частково згоден з вашою думкою, та ще б додав наступне:
Є різні формати працевлаштування: контракт, contract-to-hire, та w2 (як повноцінний співробітник компанії). В залежності від цих умов, рівень компенсації буде різним, бо на w2 ви можете отримувати окрім базової зп ще й бонуси, страховки, знижки у певних партнерів, 401к матчінг, і інше. Тому на цьому типі співробітництва компенсація у грошах менша та є можливість трошки поторгувалися. В той час як контракт — це оплата почасова, а не річна, нема бонусів, страхування і іншого, зате можна списувати витрати (тому компенсація вища, це як наш аналог фоп).
Останні місяці я помічав тенденцію в штаті Техас, що коли пропонував рекрутеру обговорити рівень компенсації після проходження всіх етапів інтервʼю, щоб вони чітко розуміли мій рівень і що я можу привнести в компанію, тоді і погодилися на певний рівень компенсації, то почали говорити, що їм треба підтверджена сума і вона буде фіксованою, обговорення на наступних етапах неможливе. Цю суму вони мають узгодити завчасно і можливості змінити не буде, тому або зараз на скринінгу ми з’ясовуємо суму і фіксуємо, або ж далі діло не піде. І це стосується контракту, на w2 готові обговорювати суму перед підготовкою аферу.

Можливо, моя ситуація унікальна, або ж просто до певного штату відноситься.

В залежності від цих умов, рівень компенсації буде різним, бо на w2 ви можете отримувати окрім базової зп ще й бонуси, страховки, знижки у певних партнерів, 401к матчінг, і інше.

мені здається (it seems I am guessing) ти намагаєся argue але не дуже розуміючи предмет але просто підтягуючи під свою аргументи

... фактично так «контракт» у більшості випадків не передбачає «бенефітів»
... але загалом і «бенефіти» не є обов’язковими як то навіть «свята» не є обов’язковими до надання «сплаченої відпустки» від компанії як то для прикладу «свята» може бути «не сплачуваний вихідний» а може і не бути взагалі

от скажімо зі свіжого присланого «a full-time exempt position» з якого я зміг «частково розібратися» що там є певна специфіка в обрахуванні згідно специфічних каліфорнійських законів

питання тут у тому що притягувати то у якості «аргументу» ну то є «ну такоє» воно просто ні про що

фактично я на нього вже відповів у місці

названа сума тут свідчить лише про те що кандидат розуміється на ринку та адекватно оцінює як ринок так і себе на ньому
... скажімо зовуть мене у великий ла просто відкриваю що там payscale? і дивлюся рівні на інженерів відповідного рівня конкретно по місту дивлюся на податки дивлюся на вартість проживання складаю свою цифру «як би б я жив при раскладах»

... розумієш з одного боку я таки розумію тебе як «психіатричну оцінку» нащо ти це «розказуєш» _мені_

(тому компенсація вища, це як наш аналог фоп)

... але разом з тим от чесно нащо ти це «розказуєш» мені? ))

я якось провів «оптимізацію податків» на щось трохи більше $40k і «на здачу» прикупив не великий і не чорний (білий) но джип )) нормально так працює і w2 я загалом теж можу «оптимізувати» а ще «як фоп» тут на багато простіше бо відрізняється буквально лише формою у податкову irs форма 1099 чи w2

(далі окремим текстом)

(як окремим текстом)

ще раз до самих «переговорів за рівень оплати» то є не має жодного відношення саме «за принципом»

то почали говорити, що їм треба підтверджена сума і вона буде фіксованою, обговорення на наступних етапах неможливе.

і ти говори ))

або ж далі діло не піде.

от жалко пацанів ну пишіть пісьма приходьте ще ))

І це стосується контракту

ще раз це ні про що як то буквально ти не можеш домовлятися я можу він теж не може

that’s why I’m giving you this job take it or leave it

почну на ніч потім ще може дочитаю допишу ))

Це ваше перше враження про компанію і у рекрутера враження від вас, тому варто викластися по повній за відведений час. Мені вдалось отримати декілька важливих порад від одного професійного рекрутера, дотримуючись історії про себе я зміг суттєво збільшити шанси на вдало пройдені інтервʼю.

скрінінг це саме дуже базове інтервью його виключна ціль відсіяти неадекватів якіх у штатах реально гребля і ще вагончик

щоб не пройти скрінінг треба дуже постаратися будучи реальним спеціалістом з досвідом і базовими навичками балакати за свою роботу і трошки за себе

головне тут мати внятну розповідь «розкажіть за себе» і то ні який не rocket science од слова взагалі

загалом «мати шанси не вдало пройти скрінінг» то є треба дуже постаратися або тебе просто не розуміють на рівні мови мабуть якось так

особисто я не знаю як це зробити у сенсі що то є буквально як у толстого «а всі несчасні не счасні по своєму» тож різноманіття неадекватів передбачити та систематизувати важко (але можна за що навіть книжки є як то How To Deal With Crazy People або ось щойно нагуглив Surrounded by Idiots

ЗЫ: до речі раджу почитати щонайменше How To Deal With Crazy People це саме для розуміння саме для кого то є скрінінг інтервью як то буквально _кого_ там шукають )) ніт не вас )) шукають саме неадекватів

Дякую за пораду, додав в список що почитати у вільний час!
В різні проміжки часу різна ситуація на ринку і на початку ковіду компанії хайрили інтенсивно, зараз ситуація інша, хвилі скорочень не припинялися, а відповідно і до кандидатів вимоги вище, процеси складніші.
Скориставшись порадою американців, що треба ходити на інтерв’ю навіть коли є робота, бо ніхто не зна коли вистрілить щось ще краще, та й треба навички проходження інтерв’ю підтримувати та розвивати, я ходив на інтерв’ю навіть не маючи інтересу до більшості компаній та до свого сорому один раз провалився на другому етапі співбесіди коли запитав якесь загальне питання про продукт у технічного спеца, хоча мав би його запитати ще на етапі скринінгу. Мені прийшла відмова та я спитав неофіційно у рекрутера якою була причина відмови, бо технічне інтерв’ю наче пройшло добре. Мені відповіли, що я мав би знати більше про компанію, проявити інтерес та зробити кращий рісьорч чим вони займаються.

До речі, на етапі скринінгу такі компанії як Дісней, Мета, та ще пару майже невідомих задають питання по технологіям та знання мови (в моєму випадку Swift) + tricky питання по фреймворку, мені не було важко на них відповісти, але, думаю, джуну, який видавав би себе за вищий рівень, було б дуже складно.
Але варто додати, що такі питання в них з’явились після масових скорочень + скорочень, щоб понизити зп в оффері та запропонувати минулим співробітникам після 2-4 тижнів.

що почитати у вільний час!

без питань а що ти читаєш «для професійного розвитку» за що ти будеш розказувати на інтерв’ю зокрема за тіма

Use the STAR, SAR, or PAR format when asked situational questions.

до якіх я ще не дійшов може потім дійду ))

зараз ситуація інша

вона завжди інша ))

хвилі скорочень не припинялися

а в сусідньому каунті кандидат скоротив члена партії ))

процеси складніші.

а це ще з якого дива? типу тепер якось по складному треба напісять на тест на наркотики? ))

Мені відповіли, що я мав би знати більше про компанію, проявити інтерес та зробити кращий рісьорч чим вони займаються.

ну нормальна типу відповідь буквально «ні прощо» як то «усьо так но треба було ще краще ось про компанію» (що не піддається об’єктивній цифровій оцінці яку можна занести в суд ага ага)

на етапі скринінгу такі компанії як Дісней, Мета

ага )) на то є вже універсальна відповідь «але ви не гугл» (к) (тм)

але, думаю, джуну, який видавав би себе за вищий рівень, було б дуже складно.

я думаю ти не точно розумієш американську щаблі «джун не джун»

Але варто додати, що такі питання в них з’явились після масових скорочень + скорочень, щоб понизити зп в оффері та запропонувати минулим співробітникам після 2-4 тижнів.

ну сірьозно чуваче )) це ж такі імперативи що палить в очі ))

ЗЫ: ок «імперативи» не зовсім правильне слово я перевірив але най буде

А чи реально фізично перебувати в Україні, а працювати на одну з таких американських компаній? Чи є в когось досвід?

Сумніваюсь що хтось може дати ЗП під 200к в Україні(
А на 7-9к$ можна шукати, особливо якщо готовий в US таймзоні працювати

Я не можу сказати впевнено на всі 100%, бо не зустрічав подібних випадків в житті, та в групі українців бачив цікавий тред: якщо виграти в лотерею грін кард, отримати її так, або іншим способом, то потім можна просто поїхати зі штатів і працювати віддалено за американську зп.
При цьому нема обмежень, як наприклад з робочими візами, не треба платити податок штату та місцевий податок (тільки федеральний треба), але до $118.000 на рік, якщо не працювати в штатах, то до цієї суми не оподатковується дохід.
Ну і люди описували випадки, що треба раз на три роки приїжджати в штати, оновлювати грін карти і їхати собі далі на наступні 3 роки.
Та мінус тільки один — не проживаючи при цьому в штатах, але тримаючи грінку, ви не можете подаватися на громадянство, та й не кожному це треба.
З ще одного плюса — це компенсація вища, ніж у тих, хто з робочою візою
Мені здається, це і є та більш ймовірна можливість працювати з України за такі компенсації.

І ще є така стаття, яка можливо дасть поради як збільшити шанси на таке працевлаштування dou.ua/forums/topic/49683

грін кард, отримати її так, або іншим способом, то потім можна просто поїхати зі штатів і працювати віддалено за американську зп.

не можна хіба вже після паспорту

не треба платити податок штату та місцевий податок

треба мати багато проблем щоб лише з грінкою виїхати на стільки щоби втратити податкове резиденство

не проживаючи при цьому в штатах, але тримаючи грінку

ви скоріше за все втратите грінку тож не зовсім явний сенс її узагалі отримувати було

поїхати зі штатів і працювати віддалено

Віддалено швидше буде з того ж штату, того ж узбережжя чи близької тайм зони і не покидаючи територію країни

з відвидунами офісу 2 дні на 1 тиждень ))

і не покидаючи територію країни

а так до речі зараз же ж ще й «санкційна гєо політика» самий топчик тут +1

ЗЫ: мені взагалі видається «особливо дивної» сама «ідея» то є «отримати грінку але не жити в штатах» але... )) але я маю вже 20+ років досвіду спілкування з «нашими» тож так то є «нормально» ))

Чергова стаття як знущання. Насрати нам на той процес найму без можливості виїхати.

Я думав це стане в нагоді тим, хто виїхав і можливо комусь допоможе, або просто буде цікаво, зовсім не подумав про інших, вибачаюсь якщо ця тема вас зачепила :(

Та все супер, інформація дуже корисна, і подано дуже лаконічно.

Війна ж не вічна

Увесь світ повинен зупинитись, щоб не знущатись з нас, бо ми не можемо виїхати

80% вакансій закриваються рефералами. Чому так? Банально люди стануть радити тільки надійних людей в компанії, де вони працюють і всі це розуміють

Просто за рефералів гарно платять. Всім посрати на надійність.

Може десь платять і гарно і це стає основним мотиватором давати реферали, та до прикладу в моїй компанії давали всього приблизно $600, тому що в компанії працювало ще багато бухгалтерів для клієнтів. Для програміста в штатах це невелика сума, хоча для бухгалтера гарна. При наймі напряму (W2 контракт) дуже обережно дивляться на кандидатів, бо:
1. Треба викластися на цього кандидата (гроші на переїзд в інший штат, сайнон бонус, період адаптації в новій компанії), в Lucid Motors мені запропонували 12 тисяч на переїзд і 15 тисяч сайнон, що доволі немаленька сума для початку
2. Хто зна чи співробітнику щось не сподобається і чи не подасть в суд, та ще й може виграти. З власного досвіду скажу, що коли заявив про реальне висміювання людей в команді від одного з менеджерів, переляканий менеджер вище почав робити все можливе, щоб ніхто не залишився ображеним

приблизно $600

Маловато якось.
Я бачив суми порядка $3000 (в локальному еквіваленті в європейському R&D). Але це технологічна компанія.

ну так і що тоді називати? стаття ні про що

Ваш коментар яскраво показує ваш низький рівень обізнаності в темі

Є дуже багато статей та відео про те, як та коли торгуватися на співбесіді, погугліть «salary negotiation»

а хіба стаття не розрахована на тих в кого низький рівень обізнаності в темі? зарплата це найголовніше питання в пошуку роботи

не завжди, наприклад ідіотизм замовника може задовбати

Спробуйте написати хоча б одну статтю на DOU й ви навчитесь читати перший абзац:

Період підлаштування до місцевого ринку в штатах в мене зайняв близько 4-6 місяців, та загалом 3 роки роботи в двох штатах дали мені зрозуміти відмінності в підходах, процесах, та культурній складовій хайрінгу.
Надалі, я спробую стиснути досвід пошуку роботи в Штатах та підмітити відмінності, дати поради, які можуть допомогти, як раніше допомогли мені отримувати оффери на $200.000+ total compensation.

В статті йдеться про поради, а ви очікуєте інструкцію, як я бачу

Однієї статті мало, треба самостійно досліджувати

Це мій перший пост, та можливо я трохи не правильно зумів передати основний посил: оцінюється кандидат за хард скілами (сюди б відніс ще знання алгоритмів), та софт (в мультикультурному diversity середовищі дуже цінять майстерство комунікації, чіткості вираження своїх думок, та те наскільки легко з кандидатом коллабурувати) і, нажаль, якими б не були скіли торгуватися щодо компенсації, але не бачити кандидату оффера без того, що описав вище, а значить і торгуватися нема за що

Оскільки цей аспект доволі важливий для когось, я подумаю чи не варто було б відредагувати статтю та додати декілька порад як торгуватися, або ж просто описати в окремій статті та зробити перелінковку

Хоча, думаю ви праві, в статті я хотів показати не тільки особливості та відмінності, та ще й надати поради, і сфокусувався тільки на першому, я спробую додати більше корисної інформації!

Краще окрему статтю з перелінковкою, це підсилить цю статтю й більше фахівців прочитає

На мою думку ця тема заслуговує окремої статті, є багато ресурсів де можна почитати/подивитися саме про це.

Так, якщо компанія в штаті за законом якого вони зобовʼязані розкривати зарплатний ренж, та є наприклад Netflix, які пишуть $100.000-$700.000, або ж стартапи, які може і платять гарно, але про них немає достатньо інформації на тому ж levels.fyi
Також стикався з тим, що ренж написаний навмисно вищий, а потім по факту виявляється, що готові платити трошки менше (чомусь таке на контрактних роботах бачив, вони тоді трохи менше за годину пропонували, ніж було в описі і це ще на етапі скринінгу)

А як справки в штатах з Android? Та і взагалі за межами України?

Гарне запитання, мені пощастило працювати зі шведами у шведському продукті. Там були і айос і андроїд команди, всі просто мега позитивні, найкраща компанія і люди в плані атмосфери. Найчастіше я помічав, що в командах більше айос розробників, ніж андроїд, бо розробка на андроїд йшла швидше.
Конкретно в штатах можу сказати більше з досвіду співбесід в компанії, бо працював на продукті, який був тільки для айпадів. Коли є потреба в продукті на такого формату девайсів (айпад), то зазвичай нема навіть в планах андроїд версій, та в інших компаніях були андроїд розробники, які також приймали участь в моїх інтервʼю.
Потреба в андроїд розробці точно є, я мав інтервʼю з компаніями, де андроїд ліди ставали гарними мобайл лідами.
Можливо, levels.fyi допоможе зрозуміти різницю в компенсаціях різних ролей в рамках однієї і тієї самої компанії і потребу в андроїд ролях

Дякую, що поділились досвідом

Дуже корисна стаття, яка варта поширення

Точно перечитаю ще раз

Дуже часто приїхавші українські сіньори в штати за місцевими рівнями відповідають мідлам. Чому так?

Бо знання фреймворків не робить тебе сіньором так як і зазубрені стркутури даних. Сіньор це більше про досвід та вміння допомагати компанії вирішувати бізне проблеме через технології. Стосовно наших то вони часто навіть сіньорами залишаються звичайними мідлами що пишуть під диктовку ліда що тре робити а що ні. Один із показників сіньорства це коли ти можеш делегувати йому вирішити якусь проблему не тикаючи носом де що лежить, чи постійно бігати та витягувати для нього вимоги та пропрацьовувати їх.

Дякую за коментар! Абсолютно вірно, сіньор має бути максимально самоорганізованим.

Підписатись на коментарі