Шокуюча новина. Microsoft i OpenAI тепер стали конкурентами

Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | AI!

Причина

Все пов’язано з розробкою OpenAI пошукової системи SearchGPT, через що Microsoft вважає що OpenAI може стати дуже значним конкурентом для Microsoft Bing на ринку пошукових систем. В з’язку з цією ситуацією, Microsoft вирішили офіційно оголосити OpenAI конкурентом і внесли OpenAI через SEC до таких же ж конкурентів на рівні з Google, Anthropic і Meta

Які це може мати наслідки?

Враховуючи що OpenAI через навчання моделей йде в значний збиток по доходу, а Microsoft були головними їхніми інвесторами, то ситуація може бути дуже не однозначною, також Microsoft повністю зосередяться на розробці власного AI який не буде залежати від GPT.

Висновок

На мою думку OpenAI терміново доведеться шукати нові джерела доход для того щоб в першу чергу покрити збитковість і вийти в прибуток. Думаю що OpenAI cтворювали SearchGPT з розрахунком на те що це буде дуже ефективна пошукова система і приверне значну увагу інвесторів. Здається вони розраховували на такий сценарій, тому і розробили план «Б» щоб в разі чогось уникнути негативних наслідків і насправді вони розуміли на що йдуть коли почали створювати власну пошукову систему. Вважаю OpenAI використають в SearchGPT фінансову модель монетизації напівкомерційну, що дозволить ефективно їм конкурувати з Google яка повністю зосереджена лише на комерції. А загалом, вони явно не просто так витрачають такі великі суми на навчання моделей, думаю це все для того щоб пізніше вийти в дуже значний прибуток в порівнянні з витратами.

А що ви думаєте про це?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нагадаю що МС має права на всю (або майже всю) існуючу та майбутню інтелектуальну власність openai та на 75% їх прибутків. А також вся ця нейрокухня намертво прив’язана до до Азур хмари, за яку openai платить майкрософту фантиками які ж сам майкрософт і створив і якими розплатився при інвестиції. А Сем фактично є ставленником МС, бо без їх допомоги він би не повернувся в компанію і не зміг би поміняти всю раду директорів під себе.
Так що звісно openai не є ніяким конкурентом МС, вони є просто трохи дивним департаментом в структурі МС.

Вони просто діють на випередження поки антимонопольний комітет за них не взявся

А також вся ця нейрокухня намертво прив’язана до до Азур хмари, за яку openai платить майкрософту фантиками які ж сам майкрософт і створив і якими розплатився при інвестиції.

Open ai платить за хмару мс?. Це скоріше навпаки — мс платить щось open ai від своїх прибутків від продажів сукупних сервісів які нативно інтегровані з open ai.
Там трошки інша модель монетизації — ті моделі, що юзає мс в основному для нативної інтеграції з купою інших своїх сервісів і там llm-ки часто взагалі іде як супутній тул — типу порахувати embedings або заєкстракти дані які вже десь переюзати в сервісах azure щоб вирішити бізнесс задачу — з цього і генерується додатковий профіт, а білятся моделі майже так само як у open ai за об’єми токенів — так що в теорї там взаємозалік по витратам.

Для кого ця новина є шокуючою?

А чого шокуюча. Абсолютно логічний і передбачуваний розвиток подій

Нехай виходять на IPO

Навіщо — щоб акції розгребли різні Black Rock та Morgan Stanley і почали доїти ? Сенс в атаці на штучний інтелект Google, який вас підслуховує і читає і що цікаво не тільки вас, а і ваше оточення — і потім пропонує товари та послуги по тому, що почув. Коли 10 років тому цю технологію демонстрували показували — мне батхертило. Зараз вона працює на повну. Насправді технологія великого брата не така вже і погана.

На IPO виходять коли треба бабло, чи коли засновники хочуть обкешитись. А їх і так баблом завалюють, нафіг з кимось ділитися.

З великою ймовірністю, безкоштовне користування чатом тепер або зникне або ліміти поріжуть в 10 раз.
Також підозрюю підняття цін для платної версії і зменшення лімітів.

Якщо їх пошуковим дійсно буде кращим за Гугл хоча б в чомусь, то залучення нових великих інвесторів дуже ймовірне.

З великою ймовірністю, безкоштовне користування чатом тепер або зникне або ліміти поріжуть в 10 раз.
Також підозрюю підняття цін для платної версії і зменшення лімітів.

Як з можливих варіантів, якось про це не подумав. Дійсно тоді ситуація дуже сумна. В такому випадку перейдуть на claude, а це найгірший розвиток подій бо буде дуже суттєвий відтік клієнтів.

Ну... це маркетинг, я не думаю. Якщо поріжуть, то скоро забудуть за знайдуть іншу забавку. Скоріше по навчанню вийшли на плато, тому просто перестануть багато вкладатися в навчання.

Пішов продавати акції Microsoft поки ще хоч чогось варті

let him cook, також інтересно через якого брокера брали?

В мене Interactive Brokers (реферальне посилання)

Пусто на рахунку брокера з самого відкриття бо хотів дослідити на майбутнє

Пішов продавати акції Microsoft поки ще хоч чогось варті

Цей коментар, щоб підкреслити, що я на стороні OpenAI, в мене відсутні акції Microsoft

в мене відсутні акції Microsoft

уточка говорит зря-зря

Вони дуже багато чого варті. Це сталий прибутковий бізнес з : Windows, Office, Visual Studio та іншими засобами розробки, Hardware, X Box та MS Games, Azure, купою патентів і т.д.
В той самий час OpenAI

збитковість

. Насправді це усе той самий маркетинг Стіва Балмера. Коли Netscape і справді були конкурентами, вони її прихлопнули як комара, наприклад випустили «безкоштовну версію» яка працює тільки на Windows як це зробили з Internet Explorer і так з купою іншого.
Якби OpenAI була прибуткова її би так не розкручували, бо тоді не треба витрачати гроші на маркетинг. Пригадайте останню PR компанію X Box, де уся індустрія і усі консалтери пишуть що це «Переворот в Game індустрії, усе що було цього безнадійно застаріло». Підозрюю збитковість якраз не через ціну harware, а через дуже суттєві витрати в маркетинг. Те саме вони вже прокручували з Apple, насправді компанії завжди були партнерами, а Білл та Стів завжди товаришували. І саме Білл вклав гроші в Apple, якраз під час браузерних війн в 1997-му коли компанія була за крок до банкрутства і вимушено повернула Стіва.
Те що вони зараз роблять — це атака на Google, та так щоб не отримати чергові судові тяжби.

P.S. Це ж «Теорема Ханамана» www.youtube.com/watch?v=UsP9GCnT68Q Скажімо ви давно бачили рекламу Tesla, швидше анти-реклама особливо Cyber Truck. Чому — тому що Tesla вийшла на прибутковість.

Якщо це так то хитро грають, але на мою думку тільки у SearchGPT є шанс конкурувати з пошуковиком Google, Bing без шансів

Тут головна не ваша думка і не моя — а куди підуть рекламодавці, тобто джерело доходів. Якщо Google чи будь яка інша «безкоштовна» платформа втратить джерела монетизації, то вона дуже швидко стане шалено збитковою, як це сталось із Twitter. В реальності кількість користувачів, це маркетинговий показник — щоб показати інвесторам, що краще Google ніж наприклад Yahoo. Під час виходу в монетизацію баластних користувачів, навпаки зкидуюють. Як приклад вороже поглинення Skype — корпоративний сегмент на MSN/Teams, а хіпстери хай валять на Telegram чи ще куди небудь і не генерують навантаження на сервери.
Власне таку саму політику нещодавно уся долина використовувала і на ринку праці понабрали купу народу задля боротьби у внутрішній та зовнішній конкуренції. Потім скоротили так само купу людей. Як на мене це була величезна помилка, бо це приблизно так само як бортонути клієнтів які платять за підписку.

Підписатись на коментарі