Україна через 15 років

Всі війни рано чи пізно закінчуються, після ночі приходить світанок, а після зими настає весна.

Отже, якою ви бачите Україну через 15 років, коли в країні вже давно буде стабільний мир, і країна вже декілька років, як буде в НАТО та ЄС?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Як показали попередні 30 рочків, за наступні 15 нічого не зміниться в кращу сторону.

Заходить дівчинка до лікаря:
— І хто ж до нас прийшов? І скільки ж цій чудовій дівчинці рочків?
— Навесні буде десять!
— Ух ти яки ж ми оптимісти!

;) ;(

Орди пенсіонерів та ветеранів, величезна смертність та онкологія від ПТСР, ще більший розрив у довжині життя між М та Ж, ще більша деградація залишків совкової інфраструктури та відсутності альтернатив, постійний ріст шаленого держборгу, молодь це емігранти, тому поступова ісламізація країни, потім арабська як одна з державних. Не тіште себе ілюзіями — це зараз весна, це зараз день, насолоджуйтесь зараз.

PS. Доречі: це слабо залежить від того як завершиться війна й де будуть кордони, куди вступимо, й взагалі, як називатиметься наша країна

З упевненістю можна прогнозувати лише демографію, оскільки це вимірюваний показник, який має велику інерцію. 15 років тому у нас було 43 мільйони населення, а зараз — 26 мільйонів. Найбільш ймовірно, що через 15 років залишиться 12-15 мільйонів старіючого населення.

Наразі, на жаль, не бачу жодних передумов для позитиву. Для себе бачу чотири можливих сценарії розвитку подій, жоден з яких не виглядає позитивним:

1. Продовження війни. Захід буде й надалі надавати мізерну допомогу, аби тільки стримати фронт від повного колапсу. Повзучий наступ кацапів продовжиться. В залежності від того, наскільки вистачить втомленої та деморалізованої української армії, ми встигнемо побачити наступні події:
    — Все більш нахабні та неприкриті випадки корупції. Нещодавній «тендер» фонду Охматдит, на який всією країною збирали, яскравий тому приклад.
    — Поступове офіційне зниження мобілізаційного віку до 18 років.
    — Закриті кордони для всіх та спроба мобілізації жінок.
    Закінчиться це все неминучим колапсом, після якого росіяни заберуть собі великі території на лівому березі та коридор до Придністров’я.
  2. Заморожування по лінії фронту. Стамбул-1 замість Мінська-2. Далі можливі три варіанти розвитку подій:
    1. (найгірший): ЗеРмак знаходить спосіб залишитись при владі та не проводити вибори, аргументуючи тим, що загроза з боку росії залишається. Військовий стан будуть і надалі цинічно продовжувати кожні три місяці впродовж років. Кордони залишать закритими, мобілізація зупинятись не буде, демобілізація буде проводитися по-мінімуму або не проводитися зовсім. На фортифікаційні споруди та мінні поля вздовж лінії заморозки виділять мільярд мільярдів, з яких 95% буде вкрадено. 24 лютого 2028 року росія нападає знову, поки Зеленський з екранів телемарафону розповідає, як правильно підготуватись до потужних травневих шашликів. Далі дивись кінець пункта 1.
    2. Проводяться вибори, на яких обираються якісь нові популісти, які будуть готові набрехати що завгодно, аби тільки прийти до влади. Далі приблизно те саме, що й у попередньому варіанті, тільки нахабні рожі на екранах телевізорів будуть інші. Із плюсів — можливо проведуть демобілізацію та відкриють кордони, і частина людей зможе виїхати з країни до моменту, коли росія нападе знову.
    3. На виборах обирають когось із військових, найімовірніше — Залужного. Щодо Залужного у мене ілюзій немає, я впевнений, що він зможе побудувати в країні міцну... військову диктатуру. Обов’язків буде максимум, а прав і свобод мінімум (та й ті тільки у військових). Корупція, звісно, нікуди не подінеться, просто корупційні потоки остаточно перейдуть у руки військових. Із плюсів — належні фортифікаційні споруди та лінії оборони, скоріш за все, збудують, армія буде підтримуватися у належному стані, відповідно росія навряд чи нападе знову, бо не такі вже вони й дурні. (Замість цього вони, ймовірніше, сфокусуються на іншій цілі, наприклад, на «защітє русскаязичних соотєчєствєнніков в сєвєрном Казахстані». Павлодарська Народна Республіка і т.д.)
  3. Якось так.

190 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Наступних виборів буде те саме, що ми вже проходили у 2019.

З однієї сторони буде армовір, «служить будуть всі», конституційні обов’язки, держава понад усе, танки замість вуличного освітлення.

З іншої — зійтись посередині, зберегти генофонд, відкрити кордони, «яка різниця, як називається вулиця, якщо по ній не прилітають ракети».

Ці табори вже проглядаються. По іронії долі зелені тепер в першій когорті.

Ті, хто голосував за Зе, тепер проголосують проти, тому що він фактично зрадив свого виборця і зробив все діаметрально протилежно програмі. Звісно суттєвим чином змусила Росія, але це вже до 2022 було зрозуміло.

Буде ще армовір «з чєловєчєскім ліцом» із старої гвардії П’ятого, котрі будуть обіцять збудувати ефективніший реформований армовір із збереженням прав і перемогти Росію дронами, патронними заводами і небусифікованими добровольцями, поки виборець тримає економічний фронт, але оскільки це фантастика, то всіх знову намахають.

Хто саме отримає владу — залежить від ситуації під вибори. Зараз не спрогнозуєш. Трохи більше схиляюсь до грузинського сценарію. Але ситуація динамічна, Курська операція сплутала карти.

Мусорська країна буде на максималках. Вже зараз ці упирі роблять що хочуть, де хочуть і як хочуть.
Можливо зʼявляться ПВК, які будуть «представляти» інтереси бізнесу і деяких людей, для можливості качатись з биками для яких законів не існує.

думаю найоптимістичнійший сценарій — це рівень нинішньої Болгарії у нас через 10-15 років

Нууу, в Болгарії був півроку тому (1.5 тижні), в Софії та Варні. До війни Київ, Харків, Одеса мені точно більше подобались, навіть не знаю що в Болгарії краще.

ввп на душу болгарина краще. приблизно в три з половиною рази.

Дійсно і мабуть пересічний болгарин може собі дозволити більше ніж пересічний українець.

То вже я зі своєї бульбашки, коли приїжджаєш та починаєш порівнювати столиці та великі міста (архітектуру, інфраструктуру, заклади), то не бачиш до чого Україна має прагнути (порівнюю до 24 лютого)

Ого, оптимісти, зібралися ще 15 років прожити. Живу одним днем, робити прогнози вже не хочеться і не цікаво. Що буде з Україною вже також не цікаво. Най що буде, як нашій владі все одно що з нею буде, то ця країна вже приречена.

Якщо все одно навіть громанянам, то чого ви від влади хочете? («ви» тут звертання до широкого загалу з такими думками, не персонально до вас)

Громадянам все одно вже, бо безнадія в країні. Влаштували диктатуру, закони та права не працюють, майдан не влаштуєш. А у влади таке відчуття наче тільки одне завдання — накрасти побільше і посидіти у владі подовше.

вибач, але це звучить як у пєнсів у черзі до каси в атб. «диктатура, накрали, вори».
Війна скінчиться і будуть вибори. І якщо громани прямо кажуть, що їм пофіг, то навіщо ці розмови про диктатуру і ворів?

Я тобі написав чому пофіг. В 100500-й раз розповідати по кожному пункту «диктатура, накрали, вори» якось вже впадло, повір. Це не просто кліше, по кожному з пунктів зараз є очевидні факти, конкретні прізвища. Чому пофіг я вже також здається написав. Законними способами боротися з системою неможливо, незаконними або напівзаконними способами нереально або шкідливо для самої держави.
> Війна скінчиться і будуть вибори
Хто це гарантує? І перше, і друге?
>І якщо громани прямо кажуть, що їм пофіг, то навіщо ці розмови про диктатуру і ворів?
А навіщо ця маніпуляція? В мене як і в багатьох інших немає важелів впливу щоб щось змінити, я написав чому. Я, як і багато інших, не краду з бюджету гроші.

Хто це гарантує? І перше, і друге?

Стаття 5. Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Ніхто не може узурпувати державну владу.

Конституція на паузі, далі можна не читати

не читати і не думати.
війна скінчиться, пауза зніметься, але кому ето інтірєсно.

Хочу напомнить что — «ворог то у України одвічний». И тут открывается доступ к различным интересным вариантам.

хочу нагадати, що «дуракам закон не писан». Дуже широке поле «на подумать»

ще багато приказок народів ссср можна пригадати, але зачєм?

ви маєте якусь надію на «громадян», які прозоро чесно демократично вибрали януковича і зеленського?

а також відстоювали ющенка і простигосподи порошенка

але ви то стопудово краще. справжній дартаньян.

якою ви бачите Україну через 15 років

Наверное, все также будут бегать некоторые с возмущенными вопросами: «А чому не на державний?»

Но, возможно, уже будут бегать за арабами, индусами, метисами и т д, которые будут гражданами Украины вместо совершивших квест с чемоданом и вокзалом.

Если, конечно, не сделают тут аналог Кубы, откуда 50+ лет особо не выпускали людей.

зате в кацапстані стане більше бивших ущємльонних. Може навіть п’ять гектарів тундри виділятимуть таким біженцям.

Уже часть из них получили гражданство Канады и т д, живя там. Пока некоторые бегают рассказами про тундру. )

молодці. в канаді як, теж в магазинах кацапською тойво?

Я думаю що 95 квартал через 15 років посадить своїх діточок в депутатські крісла, про меритократію можете навіть не мріяти. Демографія буде такою, що залишаться лише найбідніші, що будуть працювати в сільпо та інших місцях аби обслуговувати найбагатших. Можливо завезуть пакистанців чи ще когось працювати руками. Ватажки ТЦК започаткують свої олігархічні (в кращому випадку) династії, або ще гірше, після війни сколотять банди і будуть місцевими царьками, кришуючи бізнес і вивозячи в ліс(або той самий тцк) незгодних.

Буде введено податок на дихання, бо в Україні не можна просто дихати.

Я думаю що з урахуванням того, що ми вже виглядаємо як міні-росія, де одиночний пікет пакує пачка мусорів, аби підтримувати диктатуру, то після війни нас чекає повторення 90-их років.

В гіршому випадку про-російські елементи 95 кварталу посадять ще більше про-російськіх типів на посади. І хоч на папері Україна буде виглядати незалежною і під впливом заходу, по факту щупальця росії будуть просунуті в кожну дірку держапарату.

Головний тренд який я помічаю — це те як суспільство дроблять на дрібні когорти, які нездатні нічого зробити масштабного. Порошенкофіли у срачах з усіма іншими. Є такі що наче як вважають себе патріотами, але вірять в казки що Стерненко краде на дронах. Здається що половина країни вірить що Притула обманув і вкрав гроші на супутник). Є такі що хейтять і Зе і По. Є такі що хавають все гуано яке їм виливає на голову Ісландія ТВ і вірять в те. Є невеличка купка фанів Марії Барабаш (бажаю їй стати наступним президентом). Є невеличка купка хейтерів корупції (канал ЦПК ледве набрав 50к підписників на ютубі, здивований що ЦПД з засланим козачком не зібрав більше). Як тільки Ніколов випускає нове розслідування, то з офісу президента надсилається команда на ботоферму обсирати його. Короче я про те що над нами реалізують всім відому стратегему — divide et impera.

Єдина надія, моя особиста, а тому вкрай примарна, що захід більш активно втягнеться в контролювання, поставить своїх наглядачів на ключові місця, буде лобіювати посилення антикорупційного законодавства, та інших реформ, простіше кажучи витягне за шкірку з багнюки.

Я вже, чесно кажучи, жалкую, що не звалив. Бо я не думав що тут за чоловіками почнеться полювання потужніше ніж в, так званому, днр.

Я думаю що 95 квартал через 15 років посадить своїх діточок в депутатські крісла

Ну всі інші вже давним давно посадили своїх діточок і Лондонах

Если все будет идти как идет — и через скажем год-два война затихает.

1. Много людей выедет, что бы больше не попасть в такую ситуацию. Скорей всего выедет меньше чем кажется сейчас, при заморозке Европа обрубит помощь и включит обычный режим иммиграции. Но выедут самые активные, которые могут адаптироваться и не требуют помощи. Думаю тысяч 500.
2. Ограничение социалки в Европе заставит неустроившихся на работу и неадаптировавшихся украинцев вернуться. Это люди которые и в Украине будут нуждаться в помощи.
3. Демобилизация.
4. Произойдет осознание что пенсии и льготы для военных обеспечивать некому.
5. Традиционное решение еще поднять налоги.
6. Силовики по привычке продолжат заниматься «рекетом в законе».
7. В целом, баланс найдеться — «якось воно буде»
8. Россия возможно даже не будет повторять. Зачем. В такой экономике им проще будет купить местных царьков за бусы, как Кадырова. Лет через 10-20 когда воспоминания подзатрутся. Примерно как в Грузии.

В общем, через 15 лет — типичная феодальная страна, с низкотехнологичной аграрной и добывающей экономикой. Мигранты с половины стран Африки на предложение иммигрировать будут смеяться, а с другой половины говорить что у них все тоже самое, только не надо изучать «Кобзаря».

низкотехнологичной аграрной

ХЗ звідки ти це взяв. Аграрка в Україні ще за Кучми стала досить високотехнологічна. В моєму рідному райцентрі поруч була сільгосптехніка — підприємство, яке ремонтувало с/г техніку для колгоспів району. В 90-ті воно затухло, там зараз здають цехи підприємцям різним, але урожаї, як не дивно, тільки виросли, бо замість Донів і Нив на лани вийшли Джон Діри та тому подібні Нью Голланди. Які, якщо їх правильно обслуговувати дають високу продуктивність і низькі втрати урожаю.
Також під нідерландський референдум в 2016-му робили дослідження. Так Україна дуже багато с/г обладнання імпортує з Нідерландів: теплиці, технології, насіння.
Ти десь на початку 90х застряг в своїх уявленнях про українське с/г.

Мигранты с половины стран Африки на предложение иммигрировать будут смеяться, а с другой половины говорить что у них все тоже самое, только не надо изучать «Кобзаря».

Про «Кобзаря» смішно, хоча він був одним з перших, хто тоді заговорив про деколонізацію і гуманне ставлення одне до одного. А по факту в Африці в більшості країн повна задниця. Україна безпечніша на побутовому рівні, має кращу інфраструктуру. Не треба аж настільки втоптувати Україну в грязюку. Україна може виглядати привабливою для мігрантів навіть з Центральної Азії.

От зараз жнива, я трохи їздив машиною, то з ~20-ти бачених комбайнів Джон-ів Дір-ів було лише декілька, ще декілька незрозумілих, але ~15 це щось радянське-пост радянське. А якщо відїхати кудись подалі, то поля в буряні й через борщівник в туалет навіть не сходиш (львівщина). Просто якщо Україна є великим імпортером майбахів, це не коректно говорити, що усі українці давно пересіли на майбахи. Безумовно, є певний позитивний прогрес, але ще дуже рано говорити, що всі українці пересіли на Джон Діри та майбахи

(львівщина)

Так, це тому, що вирощувати щось на Львівщині менш вигідно, ніж на моїй рідній Харківщині. І більшість українських земель схожі на неї, а не на Галичину, звиняйте, дядьку. Просто за совка була установка «покладатися на власні сили», тому і засаджували все.

але ~15 це щось радянське-пост радянське

Impossible! Радянські комбайни треба було вже ремонтувати після перших жнив. Наврядчи вони десь дожили навіть до 2010х. Те, що ти бачив в рази технологічніше за все, що було в СРСР.

Наврядчи вони десь дожили навіть до 2010х.

Сам видел, как в 2020 в Киевской области убитой «Нивой» убирали кукурузу.

А якщо відїхати кудись подалі, то поля в буряні й через борщівник в туалет навіть не сходиш (львівщина)

На Тернопільщині куди не поїду, все обробляється і мікрофермери молотять іноземними, нехай і не найновішими, комбайнами. У вас якась локальна навіть в межах області дира, напевне.

Так дело не в Джон Дирах. Дело в том что Украина их купила, не сделала.

Низкотехнологичная в смысле длинны цепочки: вырыли яму — бросили туда семена — посыпали гавном — подождали — вырыли — увезли на экспорт. А дольше цепочки делать мало смысла — потому как на каждом шаге стоят феодалы с кассовым аппаратом.

Это вообще и раньше было, просто война ускорила и так логичное течение событий.

Ну так Радянський Союз робив комбайни і утримував величезний штат робітників-ремонтників. А урожайність і продуктивність праці була нижчою... Комбайни для комбайнів получається.

А по факту навіть тут в Нідерландах продають українську олію. Був скандал з українськими курчатами, яких вирощують на гігафабриках, використовуючи дешеве українське зерно, довелося правити угоду про асоціацію. А тепличне обладнання, яке Україна закуповує?
Я би не називав українське с/г низькотехнологічним, якщо кінцевий продукт витісняє навіть місцевих виробників. Низькотехнологічне — це коли моя бабуся йшла в сусіднє село сапати буряки за цукор і сонячшник (наіть не олію) на початку 90х (ще при совку).

А тепличне обладнання, яке Україна закуповує?

Если не считать каркас и остекление теплицы, то, например, автоматизированные линии для гидропоники — почти всё зарубежное.

А я про що? Просто «автоматизовані лінії для гідропоніки» заперечують «низькотехнологічну аграрну економіку».

Если обратиться к общепринятым классификациям (например, OECD, SITC), то низкотехнологичные отрасли определяются малым отношением R&D к доходу. Поэтому украинские аграрная и добывающая промышленность — низкотехнологичны, даже если использует высокотехнологичные инструменты, созданные «где-то там».

що б робити джон-діри потрібно розвивати економіку десятиліттями і планувати наперед.
але коли населення на виборах косплеїть історію 100 річної давнини — замість джон дірів будуть карли макси на броневічках.

Низкотехнологичная в смысле длинны цепочки: вырыли яму — бросили туда семена — посыпали гавном — подождали — вырыли — увезли на экспорт

Так такі половину країн євросоюзу якщо не більше

Також під нідерландський референдум в 2016-му робили дослідження. Так Україна дуже багато с/г обладнання імпортує з Нідерландів: теплиці, технології, насіння.

може тому і низькотехнологічна, була б високо- експортувала б це в Нідерланди

Ви плутаєте промисловість із сільським господарством. Виробництво комбайнів і теплиць — це промисловість.

«Несмотря на размеры территории, Нидерланды занимают второе место в мире по экспорту продовольствия, измеренное по значению, уступая только США, и первое место — в Европейском Союзе.»

Вот что значит технологичность и продуктивнсть.

огірок з нашої теплиці — «фу сировина, низькотехнологічно»
огірок з теплиці в нідерландах — «от шо значить технологічність»

Понял: «бабушки» из бухгалтерии, рассчитывающие зарплату на калькуляторе на экране рабочего компа по распечатанным на широкоформатном принтере ведомостям, что заполнены вручную в текстовом редакторе, — это высокотехнологично.

бабушка — не продукція.
але якби була, то ми маємо порівняння. тобто треба взяти нашу і нідерланську і подивитися, як вони там калькулюють. без цього що там на виході табулька що там.

Ты же понял, зачем кривляться?
Использование готовых высокотехнологичных инструментов не делает результат труда высокотехнологичным. Просто по определению.

> Просто по определению
по якому саме? Якщо вже переходимо з кривлянь до спору, то спершу давай визначимося з визначеннями.

> Использование готовых высокотехнологичных инструментов не делает результат труда высокотехнологичным.
всмислі всі оці сіньйори з галєр і взагалі «ай ті отрасль» — це низькотехнологічна галузь? бо ідеє, комплюхтори, SO & chatGPT — все готове і зроблене за бугром. Так виходить?

комент про огірок — алюзія на мемчик

UPD. Ага, побачив визначення в іншому коменті.
ну що скажу. отут у нас є інститут пшениці. є дослідні поля. є ціле Дослідне. Це ж те саме ер енд ді?

ну що скажу. отут у нас є інститут пшениці. є дослідні поля. є ціле Дослідне. Це ж те саме ер енд ді?

R&D есть, кто ж спорит. Суть в в отношении средств, потраченных на R&D к доходу. Вот у нас в агросекторе $25+ млрд в год. Если на R&D (именно R&D, а не функционирование институтов) суммарно тратится не больше $250 млн, то это — низкотехнологичная отрасль. А чтобы стать высотехнологичной отраслью, наши аграрии должны будут отстёгивать на R&D от 2 млрд.

всмислі всі оці сіньйори з галєр і взагалі «ай ті отрасль» — це низькотехнологічна галузь? бо ідеє, комплюхтори, SO & chatGPT — все готове і зроблене за бугром.

в певному сенсі на жаль так, бо переважна більшість тих сіньйорів працюють в аутсорсі, а аутсорситься сюди переважно мавпяча робота

Демагогию оставь при себе. Технологичность не просто так нужна, а для повышения эффективности труда. И Украине тут расти и расти.

Нидерланды занимают второе место в мире по экспорту продовольствия

Это в денежном выражении. В натуральном всё не так радостно. Потому что в экспорте доминируют, грубо говоря, черенки и рассада (HS4 ID 0602) + срезанные цветы (HS4 ID 0603) + продукты переработки животноводства. Это всё высокомаржинальные, как для агро, продукты. Ну и реэкспорт завезённых извне продуктов (что логично: порт Роттердама — крупнейший по грузообороту порт Европы).
oec.world/en/profile/country/nld

Чому на 1га землі збирається менше врожаю ніж в країнах ЄС?

Тому що капітальних інвестицій менше? © Курінний Очевидько

Тоді високотехнологічна в порівняні з якими країнами?

Низкотехнологичная — обратись же, наконец, к определению и классификации :-)

Для тех чукчей, кто не читатель:

Если обратиться к общепринятым классификациям (например, OECD, SITC), то низкотехнологичные отрасли определяются малым отношением R&D к доходу.

З упевненістю можна прогнозувати лише демографію, оскільки це вимірюваний показник, який має велику інерцію. 15 років тому у нас було 43 мільйони населення, а зараз — 26 мільйонів. Найбільш ймовірно, що через 15 років залишиться 12-15 мільйонів старіючого населення.

Що буде з економікою України без залучення трудових мігрантів, враховуючи демографічну кризу?

Потрібно зрозуміти одну просту річ: ми знаходимося в стані демографічної катастрофи — не кризи, а саме катастрофи.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник
www.unian.ua/...​voskoboynik-12707049.html

Що буде з економікою України без залучення трудових мігрантів, враховуючи демографічну кризу?

ех причини причини)

Потрібно зрозуміти одну просту річ: ми знаходимося в стані демографічної катастрофи — не кризи, а саме катастрофи.

приймаєм іслам?)

ПС
вангую, після завозу мігрантів в перспективі нас стане ще менше

приймаєм іслам?)

а що це змінить :)
справа ж не в ньому

дивіться країни нижче
Population replacement 2.3
en.wikipedia.org/...​s_by_total_fertility_rate

а що це змінить :)

потрібно буде якось злитись з новими громадянами)
змінить низка факторів, безпека та норм управління + нормальна українська ідея, той же «садок вишневий коло хати» тільки на новий лад.
Але судя по всьому кобла євреїв хоче вже і зразу)
тому кхм, на мою думку потрібно готовитись до жетсяку, бо відносно консервативна країна з високим рівнем націоналізму та іміграти це така гримуча суміш що важко уявити)
(хотя можливо наша влада знову викрутить силовий механізмі на повну)

потрібно буде якось злитись з новими громадянам

Їх це ніяк не обманить. Культурна різниця важливіша за формальне віросповідання.

з високим рівнем націоналізму та іміграти це така гримуча суміш

Та облиште. Нема в нас ніякого націоналізму у значущих масштабах. Консерватизм так, є.
Але молодих мігрантів консерватизм пенсів не буде турбувати.

Нема в нас ніякого націоналізму

орнув

Та скільки завгодно. Нарвані у вишиванках живуть у своїх галюцінаціях, і про цінності пересічного мало що знають.

Не кажучи про відношення більш менш при владі, для яких це все пустий театр, «для лохів»

Так, є невеличкий відсоток націоналістичних громадян.
Але їхній вплив...

Але їхній вплив...

орнув, більшість ініціатив виходить з імпульсивних і харизматичних поки розумні розмірковують)

А, то тому так класно живемо? І все заі-сь в країні, то націоналісти все зробили?

ну в якомусь сенсі так, тут більше зіграв фактор тупизни населення.
тут питання якби ми жили без націоналістів з умовним яником

Звісно це складне питання
Чого більше жадали радянські люди:
Ковбаси на полицях «як у Європі», чи свободи — коли раділи розпаду СРСР.

Просто, я давно думаю собі, те що от прочитав у Друзенко нещодавно:

В цьому дуже важко зізнатись, але за 2,5 років війни спільний з рф-ією гнилий радянський ДНК став проявлятися в українцях настільки яскраво, що цей факт вже неможливо інгорувати ...
За іронією долі, цей спільний з росіянами ДНК навіть сприяє нам на фронті. Безкомпромісність та знайоме з мого дитинства «мы за ценой не постоим» допомагають звершувати чуда героїзму та досягати неможливого.
І природньо, що всю цю сутнісну схожість з росіянами ми прикриваємо зовнішньою маніфестацією нашої інакшості.
... часто за українською вишиванкою ховається той самий «советский человек» — ниций, жадібний, брехливий та сервільний. І чим гучніше він волає «Слава Україні!!!», тим уважніше потрібно дивитись за його руками.
Джерело: censor.net/ua/b3503083

більшість ініціатив виходить з імпульсивних і харизматичних поки розумні розмірковують)
І чим гучніше він волає «Слава Україні!!!», тим уважніше потрібно дивитись за його руками.
І природньо, що всю цю сутнісну схожість з росіянами ми прикриваємо зовнішньою маніфестацією нашої інакшості.

це просто селекція, от після війни буде так само поки імпульсивні будуть кричати про всякий патріотизм і тд. Розумні подивляться на це, скажуть «Ну нахер» і поїдуть (якщо зможуть хехехе).

майже більшість проблем упираєтсья в освіту, тому без рефактору цієї інституції перспектив нема. Навіть якщо реформують то імпакт буде через 20 років.

Тому як бачиш замкнене коло, мозги виїжають ідіоти приходять до влади і не розуміють що таке реформи і так по колу. Виходячи з цього, розумні в цій країні це випадковий результат)

Тому як бачиш замкнене коло

Та я то бачу, що культура, минуле, яке треба подолати — живе поколіннями.

мозги виїжають ідіоти приходять до влади

З рік тому на яху був якийсь трабл, і вилізла в моєї скрині стара пошта.

З листування з сісадмніном контрактором, який робив мому відділу налагодження серверів і мережі:

Від:***
Кому:me
пт, 3 лист. 2000 р. о 15:43

> Как ты знаешь ищу опять сисадмина, а точнее и не ищу, где ж его найдеш то.
> буду плакать :)
Тяжелый случай. Вообще считаю что это дает себя знать утечка мозгов. Ни один знающий себе цену специалист не пойдет на работу за такие деньги. Ну и херушки с ним, и правильно. Умные люди должны уехать отсюда, из этой потерянной страны, тупицы должны остаться, а потом на это все сбросить нейтронную бомбу.
(кінець уривка, автору цієї думки було десь трохі за 20 років тоді)

Так що — культура — переживає покоління.
«Подолати минуле» не вдається і молодим, які тіпа індівідуали, тіпа думають власною головою, «сучасні» та «модернові» і т.д. бла-бла-бла

Ну а замкнені кола рвуться — катаклізмами.
Чума, війна, екологічні катастрофи — коли великі частини населення зникають, переміщуються, змішуються.

А по ДОУ видко, що «2000 рік» — такий самий поки :)
Скільки ДОУ пам’ятаю, десь з 2012 року ж на ньому.

НІчого принципово не змінилось. Люди тіпа інші — а по суті — такі ж самі. З тими ж самим ідеями, світоглядом.

Ну а замкнені кола рвуться — катаклізмами.
Чума, війна, екологічні катастрофи — коли великі частини населення зникають, переміщуються, змішуються.

У нас війна а ідіотизм тільки загострюється))
таке можливо при нормальному медіа, у нас куди не подивись всі експерти, рілі всі, це просто шизоїди.
Тому вітаю в новому совку або малоросії)

У нас війна проявила те що є головним.
А совка на буде, бо його в раші неможливо відновити.

Як то сказав один москаль
Ця війна жахлива самою ідеєю:
Обидві сторони воюють за мертвечину: одна сторона хоче витягти з могили труп імперії, якого вже добряче там поїло, друга жадає воскресіння померлої дитини, тисне її до другей, як здурівша мати.

Обидві сторони воюють за мертвечину

лол шо?)
на початку у нас там було шось за розвиток реформи свободу, наскільки помятаю.

А совка на буде, бо його в раші неможливо відновити.

Так у нас уже он лізе)
не хватає тільки, «а при євросоюзе все будет заебись, он наступит скоро нужно просто подождать»

на початку у нас там було шось за розвиток реформи свободу

з якого дива? що це за дурня.
з самого початку — війна за ініциативи раші.
за які такі реформи Україна напала на Рашу???

Так у нас уже он лізе)

та я в курсі матюків які нічого не значать.
у рашистів — все або фашизм, або нацизм.
у нас — совок, на все.

як на мене — такє «матюкання» — ознака дібілізма суспільства.
обох звісно, у даному випадку.

я просто написав самарі на наше інфополе.
і видно як мінялась повісточка, в перший рік це було щось про технологічність реформи свободу і тд і тп потім це все якось притихло і зараз основний акцент медійки це європа, тому кхм, якось так.

+ у нас зараз в медіа досить популярний бета-арестович, портніков, який теж гонить шизу)
а піпл хаває, тому судячи по трендах хз чи українська нація стане свідомою, скоріш перейде в якийсь гібрид совка де ідентичність відсутня як така

у нас, як і всюди, немає єдиного інфополя.
навіть такє крихітне як «політичні обговорення на ДОУ» — не єдине, навіть тоді, коли коменти зв’язані напряму.

воно неможливе, просто тому що про більшість (а може й про всіх) людей можна сказати як vit_r нещодавна видав
«Человек с дырочно-мозаичным менталитетом обладает крепкими, твёрдыми, устойчивыми убеждениями, которые противоречат друг другу и не могут быть соединены в целостную картину мира.»

садок вишневий коло хати

Це міф, який розносять... тре з цим прощатись. У багатьох в панельці садок вишневий цікаво на балконі от? Більшість укрів з доу вишні бачили хіба в супермаркеті. Нам нав’язують менталітет з радянських підручників і самі собі нав’язуємо, бо наче красиво звучить

Мені звісно садок вишневий заходить по своєму, бо в мене власний був колись. Але в нас от мусліми є татари купа всяких меншин, ті ж євреї, росіяни які б вони не були

Я от в принципі позитивно до націоналізму ставлюсь, це етап свого роду розвитку країни. Але варто нам якраз цивілізаційну ідейку брати на озброєння, а не зупинятись на «від’їбіться від нас»

Одна з таких під боком — взяти рускій мір зробити з нього український і на власний лад пропихувати на постсовку на схід до владівостока і на білорусь. Назвемо це людський мір. Але це може бути щось інше. Наприклад «європейські цінності» в якомусь форматі. Чи «свобода понад усе».

Комунізм, імперіалізм, і рускій мір (по суті культурний імперіалізм) — наднаціональні концепції, цивілізаційні. Європейські цінності чи демократія — тож. Антиамериканізм — теж наднаціональна, як би до нього не ставитись. Ідея що на націями. Виключно національні ідеї — це 19ст — початок 20го. Це століття тому. Це не має бути саме в собі. Це минуле. Не треба жити в минулому. Треба шукати що запропонувати постсовку та й решті світу, привабливіше за рускій мір, як противагу тому калічному рускому міру. Але одне без іншого не вийде, просто наднаціональні ідеї можна експортувати в п_рашу

Нам нав’язують менталітет з радянських підручників і самі собі нав’язуємо, бо наче красиво звучить

це абсолютно норм ідея, просто тоді їм був потрібен тупий плебс який окрім кліпати дітей і працювати в полі не потрібен був, а я кажу що потрібно по новому переформатувати ці ідеї, так що свій дім, свій задній двір (хелоу ЮСА), і тд і тп, але потрібно думати як побудувати такі «села» бо жити в наших селах де вибачаюсь «говной воняет» не дуже комельфо. (я розумію важливість сіл але всеж таки на даний моменти місто і село це абсолютно різні світи)

Я от в принципі позитивно до націоналізму ставлюсь, це етап свого роду розвитку країни. Але варто нам якраз цивілізаційну ідейку брати на озброєння, а не зупинятись на «від’їбіться від нас»

Я за, але які цивілізаційні ідеї ми можем запропонувати?

Одна з таких під боком — взяти рускій мір зробити з нього український і на власний лад пропихувати на постсовку на схід до владівостока і на білорусь. Назвемо це людський мір. Але це може бути щось інше. Наприклад «європейські цінності» в якомусь форматі. Чи «свобода понад усе».

Я проти такого, але якщо припустити що я за, то мені не здається що ми можем запропонувати таке, у нас самих хаос і трешаку хватає.
На мою думку у нас би зайшло продвигати націоналізм.

Це століття тому. Це не має бути саме в собі. Це минуле. Не треба жити в минулому. Треба шукати що запропонувати постсовку та й решті світу, привабливіше за рускій мір, як противагу тому калічному рускому міру.

В принципі ти правий, але тоді получається що майбутнє це феодальний стрій, де є умовний феодал (аля локальний великий бізнесмен) і суміш непонятно яких народів і культур які живуть на його землях. По суті при такій моделі нас чекає роздробленість та втрата нації.

Наднаціональні ідеї можна експортувати.

можна, але які, у нас тільки 1 покоління яке виросно у вільній країні, хз чи ми щось сформуєм

Я проти такого, але якщо припустити що я за, то мені не здається що ми можем запропонувати таке

Ну прикол тут в том що назовні це може бути щось цивілізаційне інше ніж всередині.

Якщо взяти що поляки/ізраіль вс турки роблять

Поляки й ізраіль — суто національними ідеями живуть. Поляки щось там про межимор’є мріють правда от час від часу

Що роблять турки чи американці чи росіяни ті ж чи ЄС як ціле. Всередині свої правила — на культурний експорт інші правила

По суті турки роблять пантюркізм, раша робить варіант панславізму з центром, блекджеком і шльондрами в москві.

Війна з їх боку в найширшому сенсі по суті йде за те щоб на постсовку не було альтернативного москві цивілізаційного тяжіння (в Києві звісно)

це феодальний стрій, де є умовний феодал

Ну в якомусь приблизному сенсі є аналогія чим люблять користуватись соловйови, але це не одне й те ж. Empire of Liberty != рашен емпайр

По суті штати й є штатами бо експортують ідею свободи й демократії вже 300 років. Європка ще 100 років тому була повна імперій. З власних причин роблять і не все так ідеалістично звісно, часом брудно. Але сорян між жити в китаї чи раші і жити в швеції/греції/сша — різниця є. Це подобається всім по всій планеті, як подобаються бігмаки й кокакола. Смак свободи /s

Раша останні 20 років пробує будувати свій власний подібний прітон в закритому суспільстві й експортує нам у мізки через медіа красіву жизнь в масквє. Хоч за 100км від міста Х там гадюшнік поза нашою уявою

мейк сенс, але у нас не сформована українська національна ідея\мрія тому поки що експортувати нема що.

а понавозити мігрантів це практично дати волю іншим ідеям\мріям, тому після війни іміграція різних культур на мою думку це практично зе енд для нас

Не те що не сформована. Це як шукати кішку в чорній кімнаті. Вона не вкорінилась в поколіннях просто бо була вже винищена. Політична нація заново сформована майданом, зара аля боротьба щоб те не втрачено було. Росії цілком ок вишиванки й периферійний культурний ручний лубочний українець. Їм не ок політична нація.

Але це нічого, вкоріниться ще

От всім приємно думати що вони захищають укрмову чи Україну. Насправді це вони захищають нас. Україна ширша й старіша за одне чиєсь життя, за бандеру чи фаріон. Була сотні років і буде ще, будуть інші люди яким буде не байдуже..

Ми її не знаємо і ще пізнаємо.

понавозити мігрантів

Та фіг його зна. Я не бачу мігрантів у нас масово, не той маршрут. У нас своїх внутрішніх вдосталь по перше а по друге щоб до нас приїхати треба парочку країн посочніше пропустити ;) мігрант це ж меркантільна сволочь. Раз поїхав з афрікі то вже шукає де краще. До нас їхатимуть зі сходу от білошкірі російські папуаси з мусохраново по кращу жизнь. Я б за цих переживав

Та що робити то саме що й інші роблять — кваліфікованим інтеграція, некваліфікованим казарми за містом і чорна робота.

приймаєм іслам?)

Треба разом з УБД давати право на множинний шлюб. Це вбиває багато зайців одночасно.

У трудових мігрантів будуть майже такі самі права, як і у громадян, але значно менше обов’язків. За поточними статистичними даними, українцям легше жити за кордоном, ніж у своїй країні. Поки така ситуація зберігається, можна стверджувати, що закони та фактична політика країни спрямовані на витіснення громадян за кордон.

За поточними статистичними даними, українцям легше жити за кордоном

Як людина що відгребла 12 років в нім відповідально заявляю, що це honeymoon і рожеві окуляри спадуть дуже швидко

Хто може реалістично зачепитись — це люди до 30-35 з неабияким бажанням зачепитись. Чи пари з таких.

Якщо ти не взяв іпотеку до 35 — вважай ти виплачуєш іпотеку на пенсії. Це суть повернення — кому всралось таке

Решта або не матимуть перспектив на пенсію за віком (суть повернення) або не матимуть кваліфікації конкурувати на ринку за високооплачувану роботу й заробити на пристойне житло — суть пенсія в оренду (суть повернення)

Одинокі мами з дітьми — суть повернення
Постарше — суть повернення

Бамбіни погарніше й померкантильніше охмурять спонсора

Більшість поживуть і повернуться витрачати наскирдовані єври вдома, бо банально жити в Україні дешеве

Айтішніки ще мають якийсь шанс, загалом на ДОУ таких і чути, це не репрезентативна вибірка уви.

Ну можу правда лиш за нім казати — в інших країнах типу польщі може й легше

Зачипитись можна і в 50, і іпотеку взяти і виплатити до пенсії. У кожного свої умови. Є люди, які купили ділянку, мобільний будинок і живуть. Але принаймі у них є робота, дійсно безкоштовна медицина, значно більші шанси на пенсію і гідне життя коли вже будуть старими.

Та я особисто згоден що швидше ніхто до нас не поїде, чим поїде.

Бо ми не змогли побудувати привабливу державу. Як для себе, так звісно і для всіх інших.
І якщо не змогли того зараз, то з чого б зможемо завтра?

То як знаєте:
З понеділка почну нове житття! Буду ходити у джим, лягати спати об 11ої вечора, не дивитися рілси з шортсами, ..., ...
Слово даю, от з понеділка і почну!

без залучення трудових мігрантів

Ага, они мигранты же дураки и за копейки в Украину поедут работать.

Не дураки ессно. Мне кажется более менее похожим на реальный только с эко-беженцами И за которых ЕС приплачивает.

Безтолколковость же, неэффективность нашего государства во всем, и в этом вопросе тоже, ессно не сделает Украину привлекательной для трудовых мигрантов приемлимого уровня.
Ведь их, трудовых мигрантов хочет и сама Европа. Квалифицированных.
Как пример, недавно на Дойче Велле немецкий политик — блин, я вот случайно узнал что наши требования по подтверждению медицинского образования просто пипец какие забюрократизированные, и сейчас у нас полно медиков, беженцев с Украины, которые вынуждены работать фасофщиками продуктов в супермаркетах, при том что дефицит мед персонала во многих землях... Надо срочно что-то делать, упрощать!

Украине пока везет с этим — в Европе везде нашим медикам практически нереально подтвердить.
А то давно бы — и без медицины остались.

В Польше можно подтвердить без проблем. Вернее сначала дают начать работать, а на полное подтверждение три года, потом выдают полноценную лицензию ЕС.

Наразі, на жаль, не бачу жодних передумов для позитиву. Для себе бачу чотири можливих сценарії розвитку подій, жоден з яких не виглядає позитивним:

1. Продовження війни. Захід буде й надалі надавати мізерну допомогу, аби тільки стримати фронт від повного колапсу. Повзучий наступ кацапів продовжиться. В залежності від того, наскільки вистачить втомленої та деморалізованої української армії, ми встигнемо побачити наступні події:
    — Все більш нахабні та неприкриті випадки корупції. Нещодавній «тендер» фонду Охматдит, на який всією країною збирали, яскравий тому приклад.
    — Поступове офіційне зниження мобілізаційного віку до 18 років.
    — Закриті кордони для всіх та спроба мобілізації жінок.
    Закінчиться це все неминучим колапсом, після якого росіяни заберуть собі великі території на лівому березі та коридор до Придністров’я.
  2. Заморожування по лінії фронту. Стамбул-1 замість Мінська-2. Далі можливі три варіанти розвитку подій:
    1. (найгірший): ЗеРмак знаходить спосіб залишитись при владі та не проводити вибори, аргументуючи тим, що загроза з боку росії залишається. Військовий стан будуть і надалі цинічно продовжувати кожні три місяці впродовж років. Кордони залишать закритими, мобілізація зупинятись не буде, демобілізація буде проводитися по-мінімуму або не проводитися зовсім. На фортифікаційні споруди та мінні поля вздовж лінії заморозки виділять мільярд мільярдів, з яких 95% буде вкрадено. 24 лютого 2028 року росія нападає знову, поки Зеленський з екранів телемарафону розповідає, як правильно підготуватись до потужних травневих шашликів. Далі дивись кінець пункта 1.
    2. Проводяться вибори, на яких обираються якісь нові популісти, які будуть готові набрехати що завгодно, аби тільки прийти до влади. Далі приблизно те саме, що й у попередньому варіанті, тільки нахабні рожі на екранах телевізорів будуть інші. Із плюсів — можливо проведуть демобілізацію та відкриють кордони, і частина людей зможе виїхати з країни до моменту, коли росія нападе знову.
    3. На виборах обирають когось із військових, найімовірніше — Залужного. Щодо Залужного у мене ілюзій немає, я впевнений, що він зможе побудувати в країні міцну... військову диктатуру. Обов’язків буде максимум, а прав і свобод мінімум (та й ті тільки у військових). Корупція, звісно, нікуди не подінеться, просто корупційні потоки остаточно перейдуть у руки військових. Із плюсів — належні фортифікаційні споруди та лінії оборони, скоріш за все, збудують, армія буде підтримуватися у належному стані, відповідно росія навряд чи нападе знову, бо не такі вже вони й дурні. (Замість цього вони, ймовірніше, сфокусуються на іншій цілі, наприклад, на «защітє русскаязичних соотєчєствєнніков в сєвєрном Казахстані». Павлодарська Народна Республіка і т.д.)
  3. Якось так.
Для себе бачу чотири можливих сценарії розвитку подій
1. Продовження війни.
2. Заморожування по лінії фронту.

А де ще два сценарії?

Я так розумію 2.1, 2.2, 2.3 це не стадії, а гілки розвитку, тому 4 сценарії

за 15 років кількість українців зменшиться як мінімум на три мільйони, і це тільки шляхом природнього вимирання, через різницю смертності і народжуваності

саме веселіше це коли після війни європа злиє весь шлак з мігрантів до нас, поки українці будуть виїжати в європу або рашку,
тому зараз досить забавно слухати медіа про «Воюєм за нашу країну» «все буде Україна» і тд і тп, по суті нова ісламована країна, і цікаво було б побачити солдат які будуть наблюдати всі ці процеси)

Я до 2022 допомагав волонтерам, що займались реінтегруванням колишніх військових. Не буду описувати увесь жах, але якщо цікаво інформацію можна знайти. Так буде те саме просто у більших масштабах, бо на кожного ветерана менше психіатрів/уваги/допомоги ітп

але якщо цікаво інформацію можна знайти.

так цього ще не було

Що за дурниці у вас в голові? Яким це чином вони когось кудись злиють?

вибачаюсь, я хотів написати що це досить вірогідний варіант.
Враховуючи:
— правіння європи
— ініціативи щодо виплат від єс країнам що приймають мігрантів (а у нас з грошиками все печаль)
— нам потрібна робоча сила для відбудови

тому якось так

Робочу силу ми будемо шукати. Але я надіюсь в нас буде раціональний підхід. Мігранти в європі це погана робоча сила.
Нам треба буде заманювати філіпінців, або можливо когось з середньої азії (таджики і тд).
А ще можуть скластися обставини так, що білоруси до нас будуть з радістю тікати і тут працювати.
Якось розрулимо

Наврядчи, після того як білорусам заблокували всі рахунки. У білорусів Польща популярний напрямок, хоча і тут їх санкції достають.

Мігранти в європі це погана робоча сила.

?

Нам треба буде заманювати філіпінців, або можливо когось з середньої азії (таджики і тд).

навіщо нам ісламу з інших країн якщо он в європа нам дасть майже те саме, щей доплатить.

А ще можуть скластися обставини так, що білоруси до нас будуть з радістю тікати і тут працювати.

Лол а ви точно живите в тій країні що і я?)
Я думаю наоборот що це українці будуть тікати або на захід або в рашку.

Якось розрулимо

ага)

Валерій Пекар «Виграти війну, програти мир: інерційний сценарій»
Я все це давно написав і дуже не хотів публікувати. Бо ж у такий важкий час треба передусім піднімати дух, а не говорити неприємні речі. Але й промовчати також не можна.
site.ua/...​erciinii-scenarii-i0n112p

При прогнозуванні майбутнього завжди в полі зору з’являється так званий інерційний сценарій — найбільш ймовірний сценарій, який настає, якщо суб’єкти нічого не роблять, аби перейти на інші, кращі, бажаніші, менш імовірні сценарії, які потребують активного втручання.
...
Особливість інерційних сценаріїв ... завжди полягає в тому, що вони сформовані трендами, які дуже добре проглядаються.
...
Зазвичай інерційний сценарій нікому не подобається, викликає відразу й огиду. Для того він й існує, щоб мотивувати до його відвернення. Адже хороші (бажані) сценарії потребують наполегливих та скоординованих зусиль активної меншості — тих соціальних сил, які здатні подивитися в майбутнє й діяти заради його поліпшення. Активна меншість завжди визначає напрямок розвитку, а пасивна більшість — його швидкість. Але активна меншість може бути виснажена, розпорошена, розколота, обезголовлена, принижена, витіснена з публічного простору. І тоді інерційний сценарій майбутнього розгортається так, як його формують потужні тренди сьогодення.

інерційний сценарій нікому не подобається

— наша історія повна прикладів, коли активна меншість взявши на озброєння прогресивну і вічномолоду Ідею суттєво відійшла від інерційного розвитку в бік революційного і чхати хотіла на «пасивну більшість».

І повна прикладів руїни і розбрату і втрати державності.

Пекар і не каже що от так буде. Я ж і привів опис ознак інерційного сценарію, а самі пункти по лінку, кому цікаво.

А начхати на пасивну більшість не вийде. У пасивної більшості є метод непокори, всюди — саботаж і ігнор.
І коли вона його використовує — то начхати на що там активна більшість каже, волає.

Руху все одно не буде.

І українці, історично, якраз дуже добре це вміють. Навчила доля, інакше б зникли.

Орди пенсіонерів та ветеранів, величезна смертність та онкологія від ПТСР, ще більший розрив у довжині життя між М та Ж, ще більша деградація залишків совкової інфраструктури та відсутності альтернатив, постійний ріст шаленого держборгу, молодь це емігранти, тому поступова ісламізація країни, потім арабська як одна з державних. Не тіште себе ілюзіями — це зараз весна, це зараз день, насолоджуйтесь зараз.

PS. Доречі: це слабо залежить від того як завершиться війна й де будуть кордони, куди вступимо, й взагалі, як називатиметься наша країна

десь так.

Демографія — то доля України.

Елла Лібанова: «Дай боже, щоб до 2035 року нас було 30 мільйонів»
lb.ua/...​ay_bozhe_shchob_2035.html

Хочемо ми чи не хочемо, але змушені будемо залучати мігрантів. Бо в Україні до війни щільність населення була десь 45 людей на км. в Європі є країни, де понад 100. Але в Європі є Норвегія, у якій 14. Ми не Норвегія, ми не зможемо забезпечити відродження економіки, розвиток економіки, якщо не буде достатньо робочої сили
nv.ua/...​islya-viyni-50421548.html

Які ще емігранти, якщо наші люди масово їдуть на заробітки і не тільки нелегалами. Це як віра в закордонні інвестиції. Поки ви самі тримаєте гроші в доларах а не акціях Мотор Січ/ЗАЗ/тощо — яка здорова іноземна людина вкладатиме гроші в наші підприємства? Рівень стат. похибки (посли, торг преди тощо) + втікачі від воєн. Це при тому що в нас мир

Так Лібанова й не каже що вони поїдуть до нас.
Вона каже що без них повна жопа — «бідна країна пенсіонерів» буде тоді.

Вона каже що єдиний шанс цього уникнути — мігранти.

«Загалом Україна ще довгий час залишатиметься бідною країною, а практично в усіх бідних країнах населення концентрується у декількох містах. Не обов’язково „мільйонниках“. Я маю на увазі великі міста, де достатньо робочих місць, — ми називаємо їх метрополісами. Скажімо, у Львові немає мільйона жителів, але він, безумовно, метрополійне місто, бо здійснює вплив не тільки на власне населення, але й на велику територію навкруги»", — сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

Нагадаємо, раніше Елла Лібанова заявляла, що аби населення України зберігалося хоча б на рівні 30 млн — необхідно щорічно залучати 300 тис. мігрантів
glavcom.ua/...​nij-prohnoz—1013270.html

Если я правильно понял твоего собеседника, то с какого перепугу мигранты поедут на заработки к нам, если у нас у самих массовый отток населения на заработки за границу?

старая шутка — поляки строят Лондон — украинцы строят Варшаву.

Тезис же Либановой о другом.
О — демографии как судьбе.

а почему, что нужно сдлелать чтобы к нам ехали мигранты — это сооовсем другой вопрос.
Тезис Либановой о том что если не поедут — то жопа.
Потому что — демография.

я б підкреслив НЕ ЛЕГАЛАМИ. Поляки, скажімо, на заробітки інколи їздять — але легально.

Демографія — то доля України.

Не погоджусь, ще ~30 років тому було по іншому. Я зараз читаю про ~1910-ті, то там взагалі по 20 дітей мали (!). Але поточною політикою — так це біда. А чи зміниться — то не відомо.

Не погоджусь, ще ~30 років тому було по іншому

Нетто-коефіцієнт в УРСР опустився нижче відтворення десь у 1960их роках.
Так що тренд це давній, і невплинний.
І 30 років тому — він теж був той же.

Але зміст тези:
Ху-ва демократія — ху-ва доля України
або, те саме
Яка демографія — така й доля буде.

А вона відома — тому й доля як тренд — вимальовується...

А чи зміниться — то не відомо.

Світові тренди, усюди, вказують що змінити це неможливо.
Принаймі у найближчі покоління. Сучасно світова культура стала ворогом біології.

Це обговорюється вже всюди, і що з цим робити — поки невідомо. Тільки покриття мігрантами дієвий спосіб бачать політики держав що зіткнулись і визнали проблему.

Та й якщо уявити що відразу після війни народиться купа дітей — впливою силою суспільства вони стануть років за 20 :)
а яка ці 20 років буде Україна?

Це обговорюється вже всюди, і що з цим робити — поки невідомо. Тільки покриття мігрантами дієвий спосіб бачать політики держав що зіткнулись і визнали проблему.

Кажется про это никто не решается сказать, но ответ очевиден: людей можно разводить на фермах. Явно впервые на это пойдут в странах с выраженой чучхечизацией

Сучасно світова культура стала ворогом біології.

Ну це в точку. жрем, п’єм, гадим, палим, бухаєм, засмітчуєм і закопчуєм. Різноманітті девіації усіх мастей. Це не могло не призвести до того до чого призвело. Напевно радикальні течії дисциплінарного толку від ісламістів до фашистів, це відповідь на стиль життя. Дійшло до штурму Капітолія з прапором Конфедерації, бо життя занадто перетворилось на античність з усіма перевагами і заодно проблемами античності, наприклад недоступним житлом в великих містах. Древній Рим з рештою сколапсував і розколовся, де західна частина пала від Варварів та Вестготів.

Ну це в точку. жрем, п’єм, гадим, палим, бухаєм, засмітчуєм і закопчуєм. Різноманітті девіації усіх мастей.

Це було в усі часи. Підвищився рівень життя, то з’явилися у загальному користування засоби контрацепції, ось на що природа не розрахувала. Раніше треба було народити й не годувати, але не кожен витримає. Зараз простіше.

Чому тоді в Древній Греції та Римській Республіці мало місце теж саме ? Мало не один в один, окрім звісно масштабів звісно з викидами гігатонн вуглицю в атмосферу, та звалищами с мегатоннами сміття. Хоча були схожі речи, доводилось будувати першу в світі каналізацію. Навіть епідемії чуми заносили по Шовковому шляху, просто караванами верблюдів та дерев’яними судами.

Все так, окрім арабів.
Навіщо їм Україна, якщо в них вдома така сама срака, а в Германії чи там в ЮК можна отримувати соціалку ні за що?

якщо в них вдома така сама срака

Ірак і Пакістан — по деяким підрахункам стануть джерелом екологічних біженців ось-ось, у найближчі десятиліття.
Германія та ЮК можуть прийти до сценарію — доплачувати державам які приймуть міліони еко-біженців.

А що таке еко-біженці?
Доплачувати може й будуть, але точно не Україні, бо там же небезпечно, а вони надають безпечний притулок.

А що таке еко-біженці?

ну це ті у котрих вибір — або помирати з голоду на висушеній рідній землі
або кудись їхати геть. бо поруч — теж на межі такого же стану, і фік пустять до себе.

але точно не Україні

Не знаю, не пророк.

бо там же небезпечно, а вони надають безпечний притулок.

Поки до них не посунли хоча б сотні тисяч.

...
Бунти та заворушення охопили міста Англії та Північної Ірландії — протестувальники вийшли на вулиці у десятках населених пунктів
...
У Ротерхемі та Тамворті протестувальники атакували готелі, в яких проживають мігранти, розбиваючи вікна камінням та кидаючи пляшки із запальною сумішшю. У Мідлсбро вони громили автомобілі та будинки в мігрантському районі, у Ліверпулі підпалили бібліотеку, а в передмісті Манчестера Боллі сталися аналогічні напади. Мітингувальники також атакували мечеті.

...взагалі, вважаю що коли ми гадаємо про майбутнє, то нонсенс вважати що на 30ому ходу на шаховій дошці буде та же кількість фігур що на перших 10ти.
Світ змінюється. Постійно.

Так що — невідомо, по перших які політики будуть при владі
по другє — як буде реагувати населення Німеччини та ЮК.

Ну щоб держави ЄС і надалі так щиро надавали безпечний притулок всім бажаючим, і у той же спосіб що зараз

Я до 2022 трохи перетинався з сімями сирійців — й Україна їм надзвичайно зайшла, й так, що усі завели 3-5 й більше дітей вже в Україні, й коли вони грали у футбол, здавалось, що 100% дітей це араби. Ваша правда — так це те, що після Лютого вони вже як «українці» відправились за допомогою в Європу. Але якщо Європа не буде приймати геть усіх емігрантів, то осісти в Україні для таких знедолених досить прийнятний варіант, особливо, якщо буде якась відбудова, бо робочих катастрофічно не вистачає й без відбудови.

Буду вже старий, пофіг що буде через 15 років

і країна вже декілька років, як буде в НАТО та ЄС

lol

Ну «Світле майбутнє». Те що для цього щоб це сталось — то в ЄС по факту в Угорщині та Словаччині мають відбутись кольорові майдани, а в НАТО то ще і в Туреччині, крім того США та Німеччина — мають змінити політику. Також треба буде в релюгувати величезну кількість економічних та торгівельних питань із : Польщею, Болгарію та Румунією. Знову таки — якщо відбудеться вступ в союз — то на яких умовах ? Які квоти і на що ми отримаємо, чи не перетворять нас на чергову : Угорщину, Грецію чи Португалію ? Чи будуть привабливі умови для розвитку ділової діяльності та науки і освіти ? Чи буде забезпечена стала та надійна енергетика, доступ до усіх сучасних світових досягнень науки та техніки, виробничих та торгівельних методів, забезпечення здорової екології тощо. Доки сам ЄС повністю не може відповісти на ці питання в середені. ЄС дуже різний, між Німеччиною та Францією та Румунією чи Словачинною — прірва.

Це вже було
dou.ua/...​rums/topic/46491/#2737255
З Фаріон трохи не склалось, а все інше за планом.

Заходить дівчинка до лікаря:
— І хто ж до нас прийшов? І скільки ж цій чудовій дівчинці рочків?
— Навесні буде десять!
— Ух ти яки ж ми оптимісти!

;) ;(

якою ви бачите Україну через 15 років

Бачу Україну 2039-го року без багатьох з нас з вами: хтось переїде жити у краще місце, хтось взагалі не доживе. З позитивних змін передбачаю серйозний прогрес у сфері військового АІ, тобто людей в армію треба буде менше, а воювати в основному буде техніка проти техніки. Я не кажу, що війна продовжиться ще 15 років, скоріше тоді вже буде мир, але дуже нестабільний мир і витрати на армію будуть великі та кількість прикордонників на кордоні з росією буде величезною (у порівнянні з часами до 2014 року).

Ще нікуди не дінеться проблема ре-інтеграції ветеранів у суспільство, бо для багатьох ПТСР — це буде діагноз на все життя. А це і проблеми алкоголізму та наркоманії, і домашнє насильство, і кримінальні угрупування, рекет бізнесу, тощо. Зазвичай потрібно, щоб пройшло/змінилося ціле покоління (25-30 років), щоб такі серйозні наслідки для нації почали виправлятися.

А взагалі, після ковіду, війни та обвалу фондового ринку, я вже мабуть нічому не здивуюся — ні інопланетянам, ні демонам, ні ельфам.

кількість прикордонників на кордоні з росією буде величезною

поки що ми маємо лише величезну кількість прикордонників на західному фронті :)

Ну так прииск добрий, золота жила.

Не разгоняйте зраду.
Это на случай, если РФ обойдет Украину и будет наступать в тыл.

Як показали попередні 30 рочків, за наступні 15 нічого не зміниться в кращу сторону.

Все так...

«Минуле не дає Україні швидко розвиватися. Вона залишається стаєрською, а не спрінтерською державою. ... позитивний наслідок — стабільність, негативний — відсталість. Не можна заповзти в суспільне богатство — у нього можна тільки застрибнути. Як показують порівняльні дослідження ... країни які відкладають реформи або роблять їх непослідовно дістають у подарунок олігархію.
Минуле не долається стратегією руха равлика. Досягнення амібтної мети потребує стрибка жаби.»
Подолати минуле: глобальна історія України, Ярослав Грицак

Терпіти от не можу занепадницьке фуфло грицака, верне від нього, вже сердючка і то краще

Арєстовіч в реверсі, культурне свєтіло тож мені, таке враження що треба як слухаєш той церковний голос, присипати себе землею зверху в процесі, бо бєзисходность

Поки люди будуть з відкритим ротом слухати про стаєрство грицаків, будуть стаєрами і грицаками

Проблема укрів — що з усіх утюгів їм рафінують мозок безисходностю, що аристовічі що грицаки

Як контрприклад щоб не бути голословним

Минуле не дає Україні швидко розвиватися

Не минуле а:
— як не світова криза, то війна, як не війна, то криза, тепер разом
— контракти на газ від п***юлі аж огого з 2009го, навіть кучма і той фак показав путіну, а газова баронеса любо за щоку взяла
— обдовбані виборці-фіалки що в упор не відстрілюють що вони вибирають, навіть 5ти річна дитина б не голосувала б за зека, а повнолітні бач аж двічі голосували

А по грицаку от треба стрибок жаби, а не рух равліка. труїзми без конкретики, я таких труїзмів яких хочеш на 5000 знаків запросто наваляю

це так.
кожен другий джун вважає що за пару неділь можна переписати оте легасі.

Та знаєш може він щось і толком десь історик, я не академік

Але скільки не дивився що він меле, хочеться кірпічіною розмалювати

Якби він був лікарем, думаю саме грицак на укус гадюки в пальчик запропонував би тобі добровільно руку собі відрубати, бо «тенденція до погіршення», «потрібен стрибок а не рух равліка»... ©

Хай би краще вже співав свою журбу бездонну, було б дуже фольклорно й душевно, якусь чайку при дорозі, вийшло б в самий раз

Та знаєш може він щось і толком десь історик, я не академік

Та знаєш, якби тож я тільки от одну книжечку прочитав...

І не чув за 30 років радісних прогнозів. І не бачив — які пронози — оптимістичні чи песимістичні здійснюються за рокі новітньої історії України.
Навіть мої оптимістичні, хоча я вважав їх реалістичними, і оптимісти винуватили у песумі — не здійснилися.

Хай би краще вже співав свою журбу бездонну,

Почитайте блоги на censor.net
Там практики пишуть ту журбу.

Радісні новини про позитивні тренди йдуть тільки з офісу президента.

Так я ж про те, от тре менше слухати журби з щєлєй, її й так вистачає

Журба просто має свою особливу сінгулярність, в неї можна пірнати бездонно й нею насолоджуватись. У нас фрлькоюлор увесь такий. Ніхто не здатен так глибоко тужити як укр мабуть, в цьому є своя насолода. Але як в ній жити то і сонце стане чорним буде одного дня

Під час війни тре активно шукати собі позитивні наративи, а не занепадницькі

Радісні новини про позитивні тренди йдуть тільки з офісу президента.

Бо інших не може бути звідти, якщо з офісу президента почнуть іти «стрибки жабок» то вважай можна ласти клеїти

Корч мені заходить, культурний освічений позитивіст. Портніков ще, той так роздасть, що іноді страшно а якби він був за москалів чи какімсразніца тіпа гордона міг би бути в принципі ж.

Капранови от, алфьоров якщо з історії

Мабуть мало хто ще, решта епізодично так щось. Є інші теж, мухарський той же. Не кілька їх. І я не агітую я просто кажу що ми те що ми їмо. Їмо грицака — стаємо грицаками.

Новини рідко читаю, краще спиться, типу наче не ясно що там пишуть.

Так я ж про те, от тре менше слухати журби з щєлєй, її й так вистачає

Тобто ви себе вважаєте знавцем джерел, а інших дурнями :)

Новини рідко читаю, краще спиться

А, ну тоді до вас немає питань. Ви просто ніфіга не знаєте :)

Тобто ви себе вважаєте знавцем джерел, а інших дурнями

А ну звісно як же без доу-газлайтінга? З чого ви такий висновок робите? Можна тоді я і про вас щось скажу, а не лише свою думку про грицака?

Ви просто ніфіга не знаєте :)

Ні, я не слідкую що пише українська правда, це двє большиє разніци

Вам слово «рідко» щось говорить?

Рідко = час від часу, іноді, нечасто

Вам слово «рідко» щось говорить?

говорить звісно. що людина не знається на темі.
бо мемасік про «10 тис годин» чимало правда.

Рідко = час від часу, іноді, нечасто

ну так. тому й обізнаність така, плямками, епізодами, «анекдотами»

бачу ви любите персональні срачі, і нариваєтесь таки на культурний жаргон все таки, хоч наче розумна людина

от грицак от в теми знає все — і про військо і про історію і про суспільство

слухайте його собі далі, спілкуйтеся з «джерелами», мені не треба, залишусь зі своїми плямками

мені не треба, залишусь зі своїми плямками

ну я про це й сказав — що ви ніфіга не знаєте, бо воно вам не треба.
а просто теревените свою маячню :)

Ну ми ж на форумі наче, ви пишете маячню грицака, і свою маячню про мене, а я пишу собі свою :)

Грицак — професійний історик. Звісно не оракул.
Але ви — невіглас, щоб ваша думка про професійного історика була чогось варта.
Причому — ви своє невігластво підкреслююте, обгрунтовоєте, і тіпа записуєте в чесноти.

Далі. ви як невіглас чомусь вважаєте що той хто цитує одного, грицака, чи будь кого — нікого і нічого більш не знає.
Ну так — невіглас впевен що всі такі ж як він — рідко цікавляться предметом обговорення :)

Я проти вас нічого не казав, а ви почали жовч плювати в мій бік, що я тут всіх дурними вважаю

Можна мені й далі не дивитись грицака? Дякую з вашого дозволу

Ото вже грицака мав наглість критикувати, забийте його камінням. Хай пише свої професійні монографії. На решту в нього диплома нема

професійний історик

Дуже професійний

Як показують порівняльні дослідження ... країни які відкладають реформи або роблять їх непослідовно дістають у подарунок олігархію.

Як таке може бути, професійний історик якось пропустив деолігархізацію і децентралізацію?

Цікаво хто реформи робить? Якісь абстрактні люди? ФОП вам подобається? Його кучма зробив от. НАТО нра? Кучма почав. Можете це грицаку розповісти, може йому й вам професійно повилазить. А не втирати труїзми про «жабка має застрибнути на багатство, а не равлик повзти має».

ви як невіглас чомусь вважаєте що той хто цитує одного, грицака

В люстро глянь на невігласа, задовбав

Молодець, візьми з полички брецель
І шо, грицака жабка стрибнула чи ще равлік грицака?

Так вже не буде. В кращому випадку матимемо дві Кореї чи дві Німеччини. В гіршому — малоросійскую губернію якись час, а потім знову УРСР. Соціальний бунт в федерації є неминучим. Вони вже зрозуміли просто зараз, що поточна ситуація призводить до системної не конкурентноздатності і будуть вживати міри. А ще команда Навального показувала, що якщо не робити підтасовок то системно на усіх виборах в них перемагає КПРФ. Коли Китай піде на зміну режиму, лише питання часу. Напевно з путлера просто кращій Мао станом на зараз ніж із Зюганова. Комуністи та соціалісти там реально проводять системну політичну діяльність. Коли калюжа з бензином заполихає лише питання часу, та хто піднесе сирника чи кине іскру.

Це не зовсім правильно так рахувати. Реальній прогрес почався з 2014. А до того ми не розвивалися.
Якщо війна закінчиться за 3-4 роки то за наступні 10 можна буде просунутися.

не можна. с 2019 года мы стремительным домкратом летим в пропасть.

«Знал бы прикуп — жил бы в Сочи и не работал»

Спроби спрогнозувати такі речі на 15 років марні, але бачу два тренди:

1. Енергетичний перехід буде практично завершений. Потреба у нафті та газі не зникне, але буде значно меншою ніж зараз (залишаться, наприклад, хімія, авіапаливо і т.п.), що переведе їх до класу звичайних commodities типу міді або алюмінію. Відповідно, режими, що тримаються на наддоходах від нафти і газу, будуть мати значно менше ресурсу для деструктивного впливу.

2. Демографічні зміни в Україні будуть носити катастрофічний характер. Остаточно покинуть ринок праці бебі-бумери 60х, наблизяться до виходу на пенсію народженні в наступну демографічну хвилю 80х. Відповідно на одного пенсіонера буде 0.4-0.6 працюючих, що стане занадто великим податковим тягарем і буде мотивувати малочисельному групу 20-40річних покидати країну. Можливий ризик колапсу в наслідок того, що менша кількість працівників змушує державу підняти податки, що мотивує наступну хвилю еміграції і так по колу, поки не залишаться найбільш пасивні громадяни.

до катастрофічності наслідків п2 додається — якість виборця, якому не потрібні оті реформи, який живе старим світоуявленням. 0.6 відповідально-працездатного виборця на 1 «пенса» — не важко уявити які головні гасла будуть у політичних рухів. головним буде патерналізм та популізм. він і зараз головний, навіть у 30річних (УРСР в головах навіть у тих хто народились після 91го). і просто зафіксується, з старінням носіїв.

Так це про поточний стан багато в чому, а не про в перед на 15 років. На 15 років спрогнозувати насправді дуже важко не маючи сталих планів. Це не Поздамска конференція де: Черчель, Трумен та Сталін почали домовлятись на наступний довгий проміжок часу, а насправді увійшли в конфлікт інтересів який майже миттєво призвів до початку першої холодної війни, з Фултонської промови Уінстона Черчеля. Друга як відомо почалась в 2007 році з Мюнхенхенскої промови путлера (подобається їм усім саме Мюнхен).

Всі війни рано чи пізно закінчуються

так казали ще у далекому 2014 році...

Всі війни рано чи пізно закінчуються, після ночі приходить світанок, а після зими настає весна.

а після війни ехо

коли в країні вже давно буде стабільний мир, і країна вже декілька років, як буде в НАТО та ЄС?

1. це буде при умові якщо підем шляхом ссср, тобто шизоїдна пропаганда яка не відповідає дійсності і створює ілюзію що можна видихнути (а стоп, ми уже на підході до такого кейсу)
2. що ви вживаєте?

15 років тому всюди була світова п_зда, і зараз всюди світова п_зда

Ерго через 15 років бачу Україну квітучою, незалежною, багатою, безпечною країною посеред світової п_зди

Через 15 років в Україні буде пенсіонерів більше, ніж працюючих людей.
Також через 15 років в Україні не буде відчутної кількості успішного бізнесу (тому що для відчутної кількості успішного бізнесу треба, щоб за 15 років перед тим була освіта краща, ніж в оточуючих країн — а цього в Україні нині нема).

Отже:

• Багатою через 15 років Україна не стане (тому що не буде відчутної кількості успішного бізнесу, а натомість буде купа пенсіонерів та військових пільговиків)
  • Безпечною через 15 років Україна не стане (тому що буде купа замінованої території, а також ветерани, які поповнять криміналітет)
  • Незалежною через 15 років Україна не стане (тому що не буде багатою)
  • Квітучою через 15 років Україна не стане, тому відсутність безпеки та багатства знижує можливість країни бути квітучою практично до нуля.

Пенсіонерів буде до біса то да, і тікати будуть теж, але трагедії в цьому нема

В румунії коли їм шенген відкрили, щось багато населення втекло з того часу, і це без війни навіть, десь було про це. Це всюди так, яку б країну не взяв, там грецію теж.

Over 75% of the population decline from 22.4 million in 2000 to 19.5 million in 2018 is attributable to outward migration (OECD, 2019).

Про −30% то набрехав, то прогноз на 2050

Замість іспанців, що тікають в німеччини й ще куди, приїдуть українці з україни. Тут ще питання, а може іспанці не дурні теж тікати з іспанії ;) то чого тоді українцям там намазано? То вже філософське..

Ті хто залишаться любитимуть те що залишиться, багато хто повернеться. Ні сша ні європа теж не камільфо особо жити в довгостроковій перспективі. Якщо за 40 і нема власного житла, якщо нема кваліфікації — трактор можна не продавати. Айтішечка теж особо не радує зара. Я б не мав ілюзій великих, не 2000ні на дворі

Все буде тільки гірше, після перемоги треба буде вбухати мільярди грошей в інфраструктуру, на окупованих територіях в більшості випадків залишаються люди похилого віку і їм всім треба буде платити пенсії + відшкодування, у нас відсоток працюючого населення до похилого буде найгірший в світі і цей геп треба буде якось заповнювати, + у нашої держави борг на 100% ВВП який потрібно буде віддавати і навіть якщо ми візьмемо (тобто нам дадуть) заморожені активи росіян то цього навіть на половину не вистачить, потрібно якось повертати працююче населення але як держава досі не має плану, КОЛИСЬ ТАМ БУДЕ ПЕРЕМОГА — КОЛИСЬ ТАМ І ЗАЖИВЕМО. Щодо ЄС та НАТО то Генсек на інтерв’ю заявив що головна проблема через яку нас не беруть в НАТО то корупція. Влада стала красти більше коли гине український народ, є ризик втрати держави і з серйозним обличчям говорять що то все НЕ_НА_ЧАСІ. Уявляю ситуацію у нас нереформовані суди, процвітає корупція, беззаконня з боку влади, освіта, економіка, інфраструктура усе в гівні і всі ці проблеми не вирішені бо ну НЕ НА ЧАСІ було, і тут той самий інвестор після перемоги, наш спаситель, який має нам відбодувати державу думає: чому б мені не проінвестувати і не відкрити тут свій бізнес??? .І от підписує така Україна мир і каже ну коротче от вибори ще не можна тому що ми не в нато і не в єс ще і ворог може напасти ще раз і тому ми не відкриваємо кордони. Та й як тут можна відкривати бізнеси у нас пішов 3 рік війни і ще не побудовано жодного військового заводу хочаб для виробництва ППО, величезний ризик втрати бізнесу, не тільки через русню ще закони які не працюють. Була надія на тих людей які виїхали і працювали закордоном, і маютю значні заощадження і досвід як люди думають на заході і як поводяться з грошима але після консульських послуг коли держава тупо послала їх ***** то все втрачено, неадеквати в нас при владі а змінити владу не можна і взагалі цей коментар це іпсо і ніяк не стосується України, в нас буде перемога, НАТО а вся зрада в вигаданому світі Заковія.

Не знаю скільки доу протримає цей коментар, хто побачить той побачить

Отже, якою ви бачите Україну через 15 років

Для тих хто хоче коротко, не бачу й не побачу бо за пару рочків буду мобілізаційного віку

Пишуть що будуть залучати громадян з африки/азії, ось вони і будуть тою активною частиною населення та платниками податків. blogs.pravda.com.ua/...​matvijchuk/6674246036ae2

Про те, що влада не хоче виборів, — це маячня. Шмаркля уже до такого доправився, що він прекрасно розуміє: тільки війна закінчиться — його повісять. І зроблять це саме ті «сємдісят трі працента, каториє проста хатєлі паржать». Якщо раніше він цього ще не сильно хотів, бо мнив з себе Наполеона, то після «перемог» обсирського, корупції шпигуна ярмачка і т.д., він точно ввійде в історію, як зрадник, який довів країну до краху. І це я вже мовчу про те, що пройде 5-10-15 років і розкриють інформацію і про злитий «вагнергейт», і про договорняки в Омані, і про здачу півдня і сходу країни, і про відправку Азова на вірну смерть в Маріуполь. Тому вовік — це політичний труп, з яким уже діла мати не хочуть навіть основні союзники в США і Німеччині.

Чем объясняется «линия жизни» диктаторов, их траектории? Одни авторитарные лидеры неплохо начинают, подают надежды, но затем скатываются к насилиям и зверствам. Другие, наоборот, придя к власти сомнительным путем, постепенно обретают человеческое лицо и даже создают условия для перехода своих стран к демократии по окончании своего правления.

...

Почему одни диктаторы «мутируют» от терпимого или даже хорошего к плохому, а другие — в обратном направлении? Ларком и коллеги полагают, что дело в том, насколько велик запас совершенных диктатором преступлений, накопленный к моменту, когда у оппозиции есть шанс отстранить его от власти. Если велик, то вариант мирной жизни на пенсии исключен и диктатору приходится обороняться путем репрессий. Мугабе не может перестать быть президентом, говорят его бывшие соратники: ему сразу вспомнят операцию «ранний дождь», он давно стал пленником своего прошлого. Если же преступлений относительно немного и шансы на мирную старость не утеряны, диктатор может отпускать вожжи, постепенно демократизируя страну, идя на уступки оппозиции и готовя свой уход.

Когда линия, за которой уход стал невозможен, перейдена, усиление оппозиции ведет только к ужесточению репрессий, а возможность мирного исхода становится еще меньше.

Чем сильнее оппозиция и меньше реальная поддержка народом диктатора, перешедшего черту, тем сильнее репрессии (выбор между репрессиями и демократизацией описан еще в модели Аджемоглу — Робинсона). Получается, диктатор может стать «хорошим автократом» только в том случае, если оппозиции удалось мобилизоваться рано — прежде чем накопленный запас преступлений автократа сделал невозможным его спокойную старость

Джерело: www.forbes.ru/...​ry-tseplyayutsya-za-vlast

Отже, якою ви бачите Україну через 15 років, коли в країні вже давно буде стабільний мир, і країна вже декілька років, як буде в НАТО та ЄС?

Хто вам сказав, що буде, особливо в НАТО? Хто вам сказав, що через 15 років слова НАТО та ЄС будуть щось означати, особливо позитивне?

Будь-яке розчарування, починається з зачарування. Тому не варто фантазувати про те що зовсім не визначено. Треба фокусуватись на поточному моменті і на тому на що ви можете вплинути.

Треба фокусуватись на поточному моменті і на тому на що ви можете вплинути.

а на що можна вплинути?
міняти владу силою? — тоді у нас буде 2 великих фронти
підкидувати ідеї владі? — підітруться\проігнорять\не на часі
виступати ініціатором щодо різних ініціатив? — в нас таке не цінять, відповідно робити таке в закритій країні самогубство

максимум на що можна вплинути це шукати звязки щоб виїхати і подбати про себе

а на що можна вплинути?
...
максимум на що можна вплинути це шукати звязки щоб виїхати і подбати про себе

Ну якщо ні на що інше не можете, то робіть те що можете

У НАТО є низка безперечних переваг, приблизно як у древніх Афін чисто ідеологічних так і древнього Риму — чисто практичних. Тобто це система світоглядів та стандартів на їх базі. Як бачимо коли на полі бою з’являється генерал Дон Старі то різні НПЗ горять, а ворожий наступ призупиняється, а то і провалюється.
Напевно інший і головний аргумент — а чи треба воно самим країнам, членам НАТО ? Як ми бачимо скажімо Німеччина, різко не довільна поточною ситуацією бо це проти її прямих інтересів. Її відрізали від дешевої сировини та енергоресурсів України та федерації, а також ринків збуту. Франція навпаки в конфронтації, бо Китай та федерація її викинули з Африки тощо. По суті уся Східна Європа міняє політичний вектор разом з Німеччиною. В США натомість наростають кризові явища.

Зеленський ще при владі, працює електронне голосування, де проставляється потрібний йому результат. ЗМІ під повним контролем. Співробітники ТЦК перейшли до міліції, вони воїни, герої України, тому закони для них не писані. Всіх хто щось каже, сажають за ухилянство під час війни.

Україна не війшли у ЄС та НАТО, бо це ну було потрібно нікому: Зеленський не хотів демократизації, ЄС не хотіло до себе стрьомну країну. Тому вирішили як було зі стратегічним партнерством зі США колись до 2022. Нагада, що тоді «ми не хочемо, нам треба тільки НАТО», так і тут буде знайдено якась формальність, чому саме Україна не може. І взалалі, я про ЄС вже давно не чув.

Єдине що бачу добре — з країни виїхали усі, хто може знайти себе на заході у тому ж ЄС. Але це й ще не факт, бо продовження бойових дій вигідно двом Володимирам.

Та не пройшли й двадцяти ярдів, коли раптово спинились. З панського будинку нісся жахливий гармидер. Вони метнулись назад і знов заглянули у вікно. Так, там відбувалась горяча суперечка. Гукали, били п’ястуками в стіл, кидали гострі підозрілі погляди, заперечували з піною у роті. Джерело заколоту було мабуть в тому, що Наполеон і п. Пількінгтон обидва вийшли водночас з винового туза.

Дванадцать голосів кричало з пересердя і всі були один до одного подібні. Тепер було без жодного сумніву ясно, що трапилося з обличчями свиней. Створіння, що стояли назовні переносили погляд з свині на людину і з людини знов на свиню, та вже не було змоги сказати, хто були одні, а хто другі.

Джорж Оруел, Колгосп тварин, Листопад 1943 — Лютий 1944.

ви ще забули про махрову пропаганду, типу,
«Воюєм за нашу країну»
«Ми вільний народ»
«Все буде Україна»
і тд і тп

махрову пропаганду

це сучасний варіант 2024 кинуть говнєца? Акі бо на жидобандерівців, упоротихпоцреотів і майдаунів уже ніхто не реагує?

Так, все буде Україна, ми вільний народ і воюємо за нашу країну Україну

Якісь проблеми? Тобі щось не подобається?

Проблем як таких немає але з одної сторони мені більш менш норм також буде унікальний досвід як соціум перетворюється на шизоїдну массу. З іншої нехочеться буди в цій системі.

Та він не перетворюється, він такий по жизні, чомусь всі чекають від соціуму чогось неймовірного

Якийсь бухач на моцику шию звертає собі, якийсь барига рахує мідяки, якась недоношена кочерга з такими як сама б’є в морду однокласницю, а хтось жертвує моцик, віддає останню пенсію, хтось от воює

от думав колись що це щось наше українське...

Але тепер відповідально заявляю 👆 що всюди таке! Так що «не в цій системі» це філософське протиріччя! Хіба в наших силах не бути такими?! І раз просвітився — поділитися з ближнім

Та він не перетворюється, він такий по жизні, чомусь всі чекають від соціуму чогось неймовірного

питайте не в соціуму а в медіа, чому вони накачують людей тваринною ненавистю і під цим соусом вливають шизу ( таке враження що це все якась диверсія), коли у нас ідеальна ситуація до нешизоїдної ідеології (але вектор уже нажаль сформований, звернути буде тяжко)

Але тепер відповідально заявляю 👆 що всюди таке!

ні

Хіба в наших силах не бути такими?!

ні, це результат медіа і совкових традицій, людину формує інформація і досвід

І раз просвітився — поділитися з ближнім

)) це проста логіка, ніяким просвітнитством і не пахне

Ну що ні, ось в німеччині за афд голосують
Ціни ростуть, зарплати не підвищують, зелена агенда в кожний гаманець лізе

В штатах хз, але з ютуба нерадісно тож

Хтось скаже «краще в іншій системі, а не в цій»

Всяка система по своєму калічна, комусь завжди погано, а десь краще, у нас далеко не найгірша, у нас просто війна

людину формує інформація і досвід
чому вони накачують людей тваринною ненавистю

Нуууу тут філософствувати можна. Трампа он теж інформація і досвід сформували, і мабуть азарова теж.

Карслон це ж по суті політтехнологія медійна. Ну чим карслон відрізняється від якогось пєдєрастовіча по суті?

Накачують не ненавистю а скоріше жуйками. Маси хавають і жарєноє і холодноє.

Ну от ще в 2016тому році, я питав одного нємца тут — ви шо довб***би, хіба меркель не бачить чо путєн хоче, хіба нємци не бачать шо такоє афд?

Знаєш яка відповідь була? Ну ти що, в нашій демократії достатньо розумних людей. Як виявляється недостатньо. Маси всюди однакові і думають жопой і шлунком, тими ж словесами що почули з тілівізора, тільки не головой. Все як у нас :)

Забула Європа якось що таке Жан-Жак Руссо, зате ніяк не може здихатись Чайковського і цього всього придихання на московське вєлічіє в кожній хаті

Задача телемарафону тут проста — набити у вуха власної вати, щоб не було місця для чужої. Справляються як на мене. Може й махрова, але під час війни чудова. Ще всю правду розкажи прям по телебаченню. Може краще зразу дєпєшу в кремль вислати

Така Україна не подобається в політичній площіні, по суті соціо-система з великими протирічами. Корупція як форма державо творення, державна модель Кучми. Подивитись на розподілення доходів — в списку українських мільярдерів мало слов’ян навіть. Рентна економіка. Виключення напевено ІТ-шники засновники Grammarly Максим Літвин та Олексій Шевчеко і Влад Яценко засновник Revolt inventure.com.ua/...​richest-people-in-ukraine По суті співвласники американської та англійської компаній.
А країна якраз різноманітна з великою територією, реально декількома етнічними групами які загально звуться українцями. Купою діалектів мови, що визнавала навіть пані Фаріон, бо як не як була професійним лінгвістом. Взяти західну Україну — є Гуцули, є Закарпатці, є Галичани в кожної етнічної групи своя говірка і т.п.. Еталонним українським етносом, як відомо, завжди вважалась Полтава і полтавка область, де відверто суцільний занепад. На цей етнос і культуру якраз більше усього впливає Мікі Маус з Бетменом, джадаї та решта Голівуда. Сучасна музика по суті вестернізація — від фолк-року ВВ до Гаітани і т.д. Гумор — 95 квартал американський стендап та англійський Монті-Пайтон — політична сатира, як і велика частина КВК і т.д.

Все це класно

А в мене грушка вдома росте, смачніше не буває

Господи прости, який же жахливий переклад Оруела 😥

Доки Україна — а по факту США не відмовиться до вступу в НАТО як стратегічній цілі, доки буде тривати війна, при чому при будь якому уряді в федерації який взагалі здатний там отримати владу. Для федерації це по суті дійсно смертельна небезпека, аналогічна по причинам Карибській кризі. Суть в тому — що дозволити таке, це чітко показати — що центр сили не є центром сили. Для США (не Трамп, той хоче усе звернути) теж буде прийнятним лише компромісний варіант аля Корея чи ФРГ-ГДР де по суті лишаютьс я буферні зони. І справа тут чисто політична, а не безпосередньо територіальна. Ну а за вихід до Чорного моря і горловне через нього в Середземне ще московія воювала багато століть, це шлях з Варяг в Греки. Стратегічні цілі федерації були куди як далі, до Молдови і далі, але сурова дійсність внесла свої корективи.

їм мало виходів до чорного моря?)

Так він військовий має бути, щоби мати доступ до Середземного і відповідно до Персидської затоки. Саботувати військові операції на Чорному морі і не тільки почав вже Ющенко, став вимагати від федерації повного звіту про дії флоту в акваторії та перетину територіальних вод, під час війни в Грузії. А також перервав договір про дію загоризонтних радарів сповіщення про ракетний напад, які діяли були в аренді. Звісно почав протистояння навіть не Ющенко, а Кучма власне Ющенко був певний час його протеже. Приєднання українських військ до операції США та союзників в Іраку (без санкції ООН треба помітити, із заявами про зброю масового знищення) — почали будувати дамбу по косі на Тузлу, де зараз кримській міст збудували. В свою чергу Кучма це зробив у відповідь на мита з металопрокату, вимоги зменшення плати за транзит тощо.
Це у марафону протистояння не спровоковане і не інспіроване. В реальності під ним дуже жорстке підгрунтя і суттєва економічна база.

це паранойя в дусі абдристовича. а ядерні томагавки за 30 км від санкт-ленінграда їм не смертельна небезпека, ні?

вопрос не в том, на сколько близко чужие ракеты к ним. вопрос в том, насколько близко к ним ПРО. это ставит под сомнения эффективность их ядерной триады.

Порахуйте скільки було війн із Фінляндією ? А до цього починаючи з Івана четвертого до Петра першого воювали за вихід в Балтійське море, при чому навіть коли програвали під час Лівонської війни тобто з Латвією усеодно не припиняли. Також порахуйте яка це за кількістю війна за Крим та вихід в Чорне Море ? Це стратегічна необхідність. Тому так ворожа Україна, це плацдарм який надає смертельну небезпеку. Швеція та Фінляндія в НАТО так само.

Украина доказала, что Чёрное море рашке до жопы. И флот там нафиг никому не нужен. Его в конце концов Турция не выпустит.
Так что остаются только имперские амбиции, вернуть «исконно» русские территории.

Это вообще стратегическая цель всей компании с 2014 года. И началась она с арабской весны и войны в Сирии, куда из Севастополя БДК снабжали Асада. Сначала попытались закрыть Босфор, пытались ликвидировать Ердогана. Потом пошли на смешение Януковича, а желающих было очень много ибо патологический клептоман. Вот и сейчас — ракеты дали с конкретной целью бить в Крым (в прочем тут цели совпадают).
Зачем это все нужно — главная причина противостояния в мировой экономике на базе энергетики нефти, цена эту самую нефть. США и ЕС равно как и Украине или Китаю — нужно чтобы углеводородное топливо было как можно дешевле, тогда транспорт дешевле и экономика растет. Федерации странам ОПЕГ, Венесуэле, Норвегии и прочим добывающим странам нужно чтобы было как можно дороже. Мировой экологии и дальнейшему развитию промышленности в принципе тоже желательно чтобы нефть была дорогой. Тоесть по сути федерация заняла место Ирака, а Путин — Садама Хусейна. При падении цен на нефть в федерации будет возвращение в Ельцинскую смуту, с нехваткой денег ни на что, когда государство реально разваливалось уже была война в Чечне которая перекинулась на Дагестан. На что они готовы пройти под такими перспективами — практически на все, кроме разве тотальной ядерной войны, когда уже всё не имеет значения. Как минимум стратегическая задача не дать себя выкинуть с Черного Моря. Надо будет 10 лет ещё воевать — будут, 50 — тоже будут. В общем запросто может дойти до состояния Реконкисты, пока человечество не перейдет на новый энергетический уклад.

Підписатись на коментарі