Чи бувають у вас на роботі стрес-тести?

Нещодавно ми поспілкувалися з айтівцями про конфлікти на роботі та токсичність менеджерів. Серед популярних редфлегів роботодавців фахівці виділяють стрес-тести, які влаштовуються для випробування команди на стійкість.

Розкажіть, чи мали ви досвід стрес-тестів на роботі? До яких наслідків призвела ця практика? Що думаєте про методику загалом?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Все кто работают в Киеве во время ракетного обстрела и не идут в убежище — все прошли стрес-тест автоматически.

Із заголовку подумав, що мова про один з видів performance testing :)

та це він і є
наскільки ти продуктивний якщо тебе гнобити як не в себе )

TL/DR Стрес-інтерв’ю.

Чи не найбільшим стрес-тестом за останній час в роботі для мене було одне інтерв’ю з дуже відомою в Україні компанією.
Інтерв’ю було багатораундове, із тестовим завданням, але суть стресу була не в цьому.

Я пройшов перше інтерв’ю, потім погодився виконати чимале тестове завдання, компанія його оцінила добре і далі була технічна співбесіда з трьома людьми.
Взагалі розмова коли ти один проти трьох, особливо якщо вони відмовляються переходити на українську(проживаючи в Києві в 2024 році ) це вже дуже стресово, але і не в цьому суть стресу була.

На співбесіді, окрім типових теоретичних питань по всьому спектру від особливостей реалізації С++ і до того як працюють операційні системи, був ще лайвкодинг, дві задачі. Але і не в цьому стрес)

Так як задачі були абстрактні алгоритмічні, спочатку озвучили, що код може навіть не компілюватись, головне аби я показав розуміння того, як працюють алгоритми.
Першу задачу я написав, розказав що до чого, відповів на типові питання про корнер-кейси, складність, всім все подобається, похвально кивають головами. Один із інтерв’юверів навіть запитав чи не вирішував я її раніше.
Потім ми переходим до другої задачі, рішення якої я також пишу, розповідаю, відповідаю і т.д.
Так як було озвучено, що код може не компілюватись, то, відповідно, його і не запускаю.
Інтерв’ювер просить прислати йому код в чат, ну ок.
Всім ніби все норм, вклались в дві години відведеного часу і розійшлись.

І тут починається стресс :)
Через декілька днів, рекрутерша мені присилає відмову і ТУПО РАНДОМНИЙ фідбек, майже не пов’язаний із тим, що було.
Я в непонятках, пишу їй, що це, мабуть, помилка, так як все, про що фідбек, я успішно написав і розказав і можливо, вони переплутали кандидатів.
Після чого мені вже присилають інший фідбек)) Також відмова, але вже через недостатньо добре вирішену другу задачу.
Вертаюсь до коду, міняю БУКВАЛЬНО 1 СТРІЧКУ КОДУ, запускаю і код компілиться і проходить всі тести на літкоді, де була аналогічна задача.
Я знову пишу їм це, пояснюю, що не було озвучено необхідність відразу писати Production ready код, що інтерв’ю це стресс, що все решта було ЗБС і що одна описка в коді не повинна відігравати суттєвої ролі, додаю скріни з виконанням коду і проходженням тестів.
На що мені відповідь: «Код відрізняється».

З етичних міркувань назву компанії писати не буду, висновки робіть самі, нарешті виговорився бо від такої несправедливості бомбануло в мене знатно ))

P.S. Здається, на вакансію я навіть подався сам бо мене дуже зацікавив проект, я мав дуже схоже на те, що робили вони, свій пет-проджект який вже працював і результати якого я їм продемонстрував( менеджер підтвердив, що вони роблять схоже але складніше і в більшому масштабі ) і вважав, що це додасть мені балів, але ось так.

чесно кажучи жестяк якийсь як ти нім переймався особливо я не дуже певен що то є реально здраво

Я просто чимало часу вклав як в підготовку так і в ТЗ + реально непогано пройшла співбесіда, принаймні в частині лайвкодингу по якому вони відмовили. І усвідомлення всього цього дуже засмутило.

А шо наши галери питають алгоритми ?

Як не дивно, але періодично питають, декілька разів стикався.

Але конкретно мій коментар про продуктову компанію.

Лично мнение со стороны:
Все что Вы описали походит на то, что у них уже был «нужный» человек которого хотели провести так, что вроде нашли «звезду».
Просто потому, что Ваше описание дает картину тех людей которые не ищут реального человека в команду.
А раз вакансия открыта но при этом реальных людей «фе-фе» то явно за уши своего тащат ... а как проще всего протащить ? Притопить других и Вы попали в этот

при кожній спробі хакерських атак, стабільно раз на місяць стресуємо)
з менеджерами повезло

Я думав тут буде про Chaos engineering..

Щодо токсичних менеджерів — я колись працювала на проекті, де ПМ любив тихо підходити і стояти позаду стільця співробітника та дивитися в монітор, а потім несподівано та гучно відкушував яблуко ну і людина стресувала. Було вкрай неприємно.

Я за фізичне насильство в таких випадках.

Тут ви маєте справу з людьми безкінечно далекими від ІТ розробки, які як Ольга Фреймут наприклад, провокують офіціантів обмазавши білосніжну одежину помадою і тому подібне. Так звана «сервісна компанія» тобто аутстафінг — ніяка блін не сервісна, це засіб схитрувати щоб здешевити розробку ПЗ бо на заході робота інженерів дорожча в 10-100 разів. Те що це працює за механіками аналогічними з ринку прислуги чи готельного бізнесу — так це правда. Тим не менше навмисно створювати стрес в креативній команді, яка успішна тільки коли працює головою — нема жодного сенсу. Від цього люди краще не думатимуть.
Дійсно коли йдеться про сейлсів, архітекторів, менеджерів і т.п. Тут таке є було і буде і взагалі компанії влаштовують бізнес тренінги з цього. Співбесіда в стилі КДБ, коли один каже зробити якісь прості дії типу відібрати червоні папірці від зелених і потім вирішити алгебраїчне рівняння де коефіцієнти це враховані папірці — а інший співбесідник плутає, кричить, вибиває стілець з під заду і т.п. це вже занадто. Розвідники працюють по одному, а не в команді.

Січень 2018 року

В офісі компанії був ремонт то домовились на перше інтерв’ю в кафе поруч

Прийшов раніше, час обіду, замовив собі чай та дисерт, ймовірно
Приходить CEO, кажу йому: «Не знав що ви будете тому замовив пиво», CEO жарт не оцінив бо був заклопотаний, інтерв’ю пройшов бо були запитання про життя

Коли учасники співбесіди починають гратися в стрес-інтерв’ю, я припиняю зустріч.
Було пару раз років 10 тому.

Не маю бажання працювати в подібних компаніях.
Для мене важливий мій комфорт при роботі.
Не бачу для себе жодної причини працювати в компанії, де на співробітника можуть підвищити голос.

Не бачу для себе жодної причини працювати в компанії, де на співробітника можуть підвищити голос.

Ну слишком примитивно) Такое прокатит разве что на тракторном заводе)

Підписатись на коментарі