Обвал фондового ринку Японії на 12%, падіння акцій FAANG на 7% та трильойнні збитки ринку США. Обговорюємо нову фінансову кризу

5 серпня розпочалася фінансова криза, яка зачепила багато компаній. Bitcoin втратив майже 18% своєї вартості через глобальний обвал фінансових ринків.Постраждали такі компаній як Apple, Meta, Tesla та Nvidia.

Що відбулося

Фондовий ринок Японії обвалився на 12% — це найбільше падіння за останні 37 років, а американський фондовий ринок втратив майже $3 трильйони.

Акції великих технологічних компаній, як-от Microsoft, Meta, Tesla, Apple та Nvidia, впали на 6,5%. Компанії Intel та AMD постраждали ще більше — їхні акції впали приблизно на 7,8%.

Серед можливих причин падіння

• Побоювання інвесторів щодо економічної рецесії в США.
  • Посилення монетарної політики Центральним банком Японії.
  • Значні інвестиції великих технологічних компаній у сферу штучного інтелекту. Аналітики великих банків та інвестиційних компаній сумніваються, що штучний інтелект принесе достатньо прибутку, щоб компенсувати величезні інвестиції в цю технологію. В одному з прогнозів зазначено, що OpenAI може втратити $5 мільярдів у 2024 році — це в 10 разів більше, ніж збитки компанії у 2022 році.

Аналітики попереджають, що інвестиції в ШІ можуть створити нову «бульбашку», яка скоро лусне, як це вже сталося в кінці 1990-х. Тоді акції американських інтернет-компаній стрімко росли — трейдери інвестували в будь-яку компанію з .com у назві — але багато з них не мали якісного продукту чи бізнес-плану, що призвело до краху, коли інвестиції вичерпалися. У 2000 році ринок обвалився, і трильйони доларів інвестиційного капіталу зникли. Вижили лише кілька компаній, таких як Amazon, eBay і Priceline.

Шостого серпня ринок почав відновлюватись. Акції Nvidia та Meta виросли, хоча активи Apple продовжили падати. За попередніми оцінками обвал акцій не вплинув на Україну.

Ділимося добіркою того, як на падіння відреагувала спільнота:

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Прокляття. Виявив проміжну стратегію. Буває так, що роблю я 10 продаж, кожну на 3% вище чим передостанню, і щоб разом все відкупити і стало більше чим було, треба щоб ціна впала аж на 15% вниз. А вона ледь 2% досягає, такої просадки дає. А це замало. Так буває коли ціна на ресурс по бичому вгору пре. Ось як вчора було та сьогодні вночі...
Ну так ось. Можна тоді взяти ціну останньої транзакції та помножити 0.99 і відкупити саме кількість ції останньої транзакції. Начебто теж прибутково, але...
Але це все міняє. І тепер треба переписувати бота.
Або торгувати вручну...
Не хочу ускладнювати алгоритм, але й просто чекати на значне пониження ціни — втрачати додатковий прибуток?
Та тепер не здивований, що стратегія усереднення вгору не є розповсюдженою, поширеною серед трейдерів. Бо вона таки складна. І якщо не дотримуватися правил, які вчиш на власному досвіді, то легко злити весь депозит.
P.S.
Так, передивився код своєї моделі, що на історичних даних розраховує... там такого важливого елементу немає. Це немовби натякає що якщо додати, модель покаже вищі результати... Ну, хто зна. Треба спочатку закодити, тоді все й побачимо.

Я у просадці ще з тих часів, коли тільки починав) Намагаюся хоча б своє повернути. Але для цього мені треба мій мікроскопічний залишок на 10 іксів збільшити буде.

А ось біткоін знову стрибнув вгору. Я, як ведмідь, почуваюся зараз не дуже добре, обрана мною стратегія усереднення вгору, зараз вже змусила мене продати 26% процентів ресурса — мого аваксу.
А ще я зупинив бота — він продавав дуже часто. Тепер я продаю найменшу частку через кожні 3% тобто я збільшив інтервали своїх продаж.
Але через це і ймовірний строк вдалого відкупання тепер збільшився.
Сиджу, страждаю, як і всі ведмеді, коли ціна росте вгору. Чекаю на падіння — коли зможу відкупити більше чим продав.
Торгувати криптою дуже ризикована гра. Чи буде це успішно? Для мене це експеримент і він все ще триває.
P.S.
Що цікаво: у мене найменша частка не 1/200 чи більше, а лише 1/64. Бо у мене немає зайвих грошей, тому я відчайдушно ризикую. Чи зможу відкупити чи ні — ось у чому інтрига мого існування.

і трильйони доларів інвестиційного капіталу зникли

тобто чисто миші з’їли

Це ніколи не були гроші, це абстрактна потенційна вартість, тобто ціна активів була та по суті і є завищеною таким чином, що не можна ухвалити велику кількість угод. Як з ціною на квартири в Києві наприклад. Їх ринкова вартість значно перевішує ральні можливості великої долі покупців — купити. Оскільки не так вже і багато продавців збирається продавати, то на ринку створюється попит який перевищує пропозицію. Стимулюється це боргом — тобто іпотечними кредитами, умовно люди купляють те — на що в них нема грошей, сподіваючись на поетапну виплату з процентами (аж до трех цін може дійти). От тут по суті така сама ситуація, це по суті дисбаланс на базі боргу. І ситуація така що потенційна вартість акцій, значно перевищує усі наявні гроші у конвертованих валютах.
Як це в цілому працює від Рэя Далио наприклад www.youtube.com/watch?v=8BaNOlIfMLE
У кого зайняли так багато — що ціна злетіла в небеса ? По факту у всіх хто купляв векселі — так звані індексні фонди, а це робили різноманітні інвестиційні банки, що в свою чергу займають у звичайних банків в які люди несуть свої гроші, страхових компаній, приватних пенсійних фондів і т.п. Тобто таким доволі не хитрим методом можна ошукати пів миру. тобто узяти в борг і потім не віддати, сказавши — ну упс, ціна на акції обвалилась. Справа в тому що це веде до обвалу усієї економічної системи по ланцюжку з марсовими банкрутствами, люди втрачають роботу і не можуть погаси свій борг вчасно — тобто теж банкротують, змушені віддавати житло та інші речі куплені в кредит і при цьому значно дешевше ніж купляли, залишившись і без речей і з боргом. Далі це призводе до дуже суттєвих соціальних проблем, потім уряди змушені наприклад — друкувати гроші. І Бтак усе котиться в економічну депресію, єдиний вихід з якої як відомо — війна. Боржники тобто люди в кабалі — виявляються ідеальною сировиною в штурмовики і т.д.

Цікаво, чи можливе дієве запобігання пірамідального схематозу?

Так вона має бути, тут як би сенс — що корупція же лише в Україні. В Китаї з калаша в потилицю пускають два патрони, в принципі дієво. Тут же фактично завжди відвертий кримінал youtu.be/8jcob-JODtc?t=658
Той же Белфорд, відвертий шахрай за це і сів в результаті www.youtube.com/watch?v=KfbNx3iSnus

Наскільки мені відомо, в Китаї жорсткі методи боротьби з корупією — лише вимовка, і на рівень корупції не впливає. Виборної боротьби за владу там нема, тому є такі альтернативні кланові методи.

Знайомий який трохи в темі Китайських різних схем розповідав що чинуші тамошні чемоданами носять бабло в криптообмінники, а потім у крипті відправляють родичам на заході
А жорсткі методи то типовий для усіх тоталітарних режимів спосіб законної боротьби із конкурентами та незгодними із політикою партії елементами

якби в Китаї боротьба з корупцією була така дієва, то корупціонери пропали б мабуть. ні? Бо якось «ми боремо корупцію жорсткими методами ЩОРІЧНО» звучить дуже смішно і цікаво

Між іншим за два роки Україна, Танзанія, Узбекистан, Кот-д’Івуар, Кувейт та Домініканській Республіка показали суттєве покращення у сприйнятті корупції, що швидше виключення з правил 81 країна у світу погіршила.
Щодо України усе одно ганебне 104 місце в індексі сприйняття корупції, яке ми розділяємо із Сербією. Та казати що звільнення з посад включно найвищих, як то голова СБУ чи Генпрокурор, та притягнення до відповідальності не дієво, буде принципово не вірно — ще і як виявляється дієво.
В цілому як з’ясували в індексі є три головних чинників низького рівня корупції, перший — це політична стабільність, другий стале правове поле (тобто закони однозначні і їх не так багато що ними неможливо користуватись, узгоджені і не суперечать один одним, та не є навмисно створеними заборонними бар’єрами) і третій чинник прозора судова система та судова гілка влади.

Коротше в США хоч і прогресували і подекуди досі існують : Ганкстери часів Сухого Закону, монополістичні об’єднання, численні біржові шахраї — усеодно знаходиться якись принциповий прокурор суддя, та президент яких обирає народ і які притягують до відповідальності порушників ким би вони не були. Хоч Аль Капоне, хоч Рокфкллер чи Гейтц, хоч Мейдофф чи Белфорд.
В інших системах ганксетири і аферисти та монополісти навпаки захоплюють усю державну владу, яка стає їх ширмою та маріонеткою. Скажімо коли Рейган надавив на уряд Колумбії з рештою розібратись із Пабло Ескобаром — той збудував собі тюрму грант-отель і сів в неї. Там була така тюрма, що назовні було значно гірше і ганкстери з угрупування самі намагались туди сісти як в санаторій на курорт.

не знав, дякую. Цікава інформація

не зовсім розумію, як війна допоможе. типу якщо в сусіда борг більший за твій, треба напасти на нього, перемогти і грішми з його сейфа заплатити власний борг?

В цілому то так : «Карти гроші два стволи». Коли грабували гроверів, нікому було не цікаво скільки вони винні Роррі Ломщіку.

P.S. Державний борг США станом на зараз 31.12 трільонів долларів. З них 6.82 внутрішній — решта зовнішній. Найбільше США винні — Китаю 18.37%, Японії 16.43%, Бразилії — 5.06%, Ірландії — 4.63%, Британії — 4.26%. 17% усього державного бюджету США — це сплата процентів по боргам.
Найбагатші країни станом на зараз — усі крім Китаю, у якого державних борг в два трільони що менше за Канаду і найбільші боржники. Але кого грабувати — так це них, бо в них з що взяти хоч воно і в кредит.
А от у Монголії та ще 7 країн взагалі державний борг — 0. Найменший борг з країн колишнього СРСР — в Туркменістану, пів мільярда доларів.

цікаво, дякую.
разом з тим, у США найбільша (ладно, одна з) армія, тобто спробуй її завоюй (продовжуємо тейк про Роррі). «А ловко вони придумали, я одразу й не зрозумів»)).

Ну воно так же і працює. Коли білий дім роздуплив, що сталось там саме таке і сталось www.youtube.com/watch?v=TRYE5gPoI8A Ну тільки не Рорі а Барак звали. І пішло : Єгипет, Лівія, Сирія, Азербайджан, Білорусь, Україна. І по факту усе ще по переду, там ще Тайвань, Корея, В’єтнам і Камбоджа, вже Бангладеш тощо.

державний борг — це погано?

Залежить від проценту від надходжень. В будь яких складних економічних системах завжди є певний рівень боргу . Державний борг як в Україні так і США — це не просто погано, а дуже погано. США як і Україна без докорінних змін економічної системи не можуть з ним розрахуватись і при тому постійно збільшують. При чому в США вже дійшло до того — що 20% їх надходжень йде на виплату процентів по боргам. Хочуть вони або ні — їм прийдеться робити секвестри і зменшувати податки, щоби стимулювати економічну діяльність.
Просто методом Рейгана — надавити на уряд Японії змусивши їх підти на «добровільне зменшення експорту» вже не вийде, бо цей раз окрім Японії — Китай. Тим більше що тоді Рейган отримав тільки відстрочку, щоб японці і зовсім американській автопром не задушили. Станом на зараз Китай та Мексика забрали з США навіть виробництво печива, легковий автопром мало не знищено взагалі, а Детройт насилу вийшов зі стану трущоб.
Не може бути країни в якій самі банки та економіка лише кредитних послуг, навіть Швейцарія не така. Самі кредити мають бути з чогось повернені, окрім як з інших кредитів.

У світову фінансову кризу 2007-2008 років дуже сильно обвалилися ціни на нерухомість в Україні. Пам’ятаю тоді у Миколаєві однокімнатна квартира батьків втратила у ціні десь 75% — ціна впала з 40 тисяч $ до 10 тисяч. Аналогічно й квартира знайомих в Одесі втратила такий же відсоток, правда там сума була суттєвіша — падіння з 200к до 50к.

Мені було б зараз дуже вигідно, якби ціни на нерухомість знову впали, бо тоді б за ті гроші, за які я розраховув придбати лише 1 квартиру — вдалося б придбати 2-3) Думаю схожа ситуація у багатьох ІТ-спеціалістів, хто останні роки тримав все у кеші.

Тільки от зараз не 2008й і це ще та лотерея.
Крім того у нас є внутрішній чинник який впливає на ціну — внутрішні потоки переселенців

Не варто тримати гроші, особливо в кеші, під час війни. Ви цим шкодите економіці. Якщо нема бажання донатити, то хоча б підтримайте економіку покупками. Бажано в малого та середнього бізнесу.

Ви цим шкодите економіці.

Це не так, без накопичень взагалі буде срака. Нема накопичень виключно у вкарай бідних. Нормальна економічна система по суті стимулює реінвестування в реальний сектор економіки, зазвичай це робиться через податки на над прибутки. Тобто якщо у вас є гроші вищі певної ламки, в США це $210 000 ви отримаєте дуже велику ставку податків в 37%, але якщо реінвестуєте ці гроші в бізнес відповідно і робочі місця через корпорацію можна бути вийти на податки взагалі до рівня жебрака. Свого часу Лі Яккока казав Генрі Форду молодшому, що той має податкову ставку менше за будь кого з його робочих.

А я думав що під час війни навпаки треба мати накопичення, щоб якщо що можна було евакуюватися.

давайте не треба в цьому році
я вже все вбухав в дві квартири))

Треба-треба. Я все чекаю спад цін. Зараз вони надто оверпрайс як для країни де війна.

Щоправда, перше — квартири не друкують коли та як захочуть, не можна от запросто так випустити квартиру з написом 1000 кімнат, яка обійдеться так само як і з написом однокімнатна. По друге ціна нерухомості завжди прив’язана до ціни локації, ціна локації завжди прив’язана до наявності роботи з прибутком. Власне одна з причин по якій зараз Львів дорожче за Київ. По завершенні війни з великою долею вірогідності ціна на нерухомість в Києві та інших великих містах буде ще збільшуватись, усі війни завжди спричиняли урбанізацію. Народ з сел та провінційних містечок массово подавався в місто в пошуках кращої долі.

Тут просто інша буде штука. Ціна на нерухомість завжди в першу чергу залежить від локації. А престижність локації зазвичай залежить від наявності навколишньої бізнес активності, тобто роботи. В Україні є купа місць де житло можна придбати за мерками великих місць — дуже дешево, а за мірками Києва так майже безкоштовно. www.youtube.com/watch?v=LLvtqsBjYC8
Та навіть просто порівняти Київ та Полтаву — різниця в ціні в 5 разів.

Пам’ятаю тоді у Миколаєві однокімнатна квартира батьків втратила у ціні десь 75% — ціна впала з 40 тисяч $ до 10 тисяч. Аналогічно й квартира знайомих в Одесі втратила такий же відсоток, правда там сума була суттєвіша — падіння з 200к до 50к.

Мені було б зараз дуже вигідно, якби ціни на нерухомість знову впали, бо тоді б за ті гроші, за які я розраховув придбати лише 1 квартиру — вдалося б придбати 2-3)

а зараз скільки? хіба не дешева нерухомість тут, на півдні? 🤔

Вы путаете причину и следствие.
>Пам’ятаю тоді у Миколаєві однокімнатна квартира батьків втратила у ціні десь 75%
А сколько она стоила в 2002 ? Постарайтесь примомнить

а в дев’яностих це було взагалі чи не тища-дві баксів, або й менше. от я припомню — родичці робили операцію і тре’ було 400 баксів, то продали квартиру. а при совкє бакс вообшчє 68 копійок «коштував».

Не совсем про 90е речь. Начиная с 2002-2024 дули цены. Не суть что было катализатором.

так вот, до 2008 надули пузырь в 3-5 раз а потом спустили, но люди с «короткой памятью» или не желающие знать историю (жизнь не учит ?) видят только последствия — абсолютно забывая причину.

PS да трешка 2-3к стоила в 90, но там был «жах» и не до квартир.

так. Але я б все ж не став казати, що «в 2002 вона коштувала як треба». Імхо до 2008 їх надули, але і дути почали не з «чесного рівня» (що б він там не значив), а з заниженого.
хоча в принципі я згоден — коли в кррозі звичайна трьошка десь на зарєчном 45 вартувала — це не норма.
А може я недостатньо вірно зрозумів фрагмент «А сколько она стоила в 2002 ?» і тоді мої претензії геть мимо

Тільки купити було неможливо, окрім ризикуючи стати до стінки бо спекуляція валютою була розстріляна стаття.
Це ціна яку малював центробанк, реальний курс був приблизно один до шести. Заміряли після по товарах. За тим курсом який малював центробанк — запорожець коштував як два форди мустанг, що звісно бред.

Це ще не все, я думаю жахливе попереду. Але мені все одно здається, що якщо посиплеться вся система світу фінансова, то посядуть всі валюти. Тоді не дуже є сенс продавати долар з фоп рахунку. Хіба що аби підкупити якісь франки швейцарські може. Що думаєте?

У мене нова шиза стати виноробом. Он у Порто робили портвейн під час другої світової і озолотились. Бухлішко залишається твердою валютою яка б жопа не творилась у світі.
Насправді купляй золото, але до кризи це треба було робити. Воно завжди росте у кризові періоди

В наших краях в часи кризи твердою валютою є яж ніяк не вино.
А горілка чи самогон.

В наших краях в часи кризи твердою валютою є яж ніяк не вино.
А горілка чи самогон.

тепер ти знаєш чому в ваших краях погано живеться

Так і хочеться спитати скільки пану рочків і чи був він колись в селі в кризу ) А пихи-то скільки, хоч вікна відчиняй )

51
а шо, у твоєму селі в кризу вимикають фотосинтез, і нічого на землі не росте? 🤔

В 90-ті в селі з трактористом за зорати поле домовлялись саме за таку валюту. Так шо дуже корисна штука. Ну і ще бенз якшо зовсім жопа.

Самогон у трактори в основному ніхто не лив, але села насправді дуже швидко підлаштовуються під натуральний обмін якщо що. У містах з цим складніше.
Причому обмін практикувався як товарами так і послугами.
Наприклад мій тато щось там поварив у фермера і привів додому цілу корову.

села насправді дуже швидко підлаштовуються під натуральний обмін якщо що. У містах з цим складніше.

у 2022 (в окупації) і в 2023 роках була в мене така... бартерна операція...

попросили допомогти обірвати виноград... на арці...
вільний час був... кажу — прийду гляну на місці... домовимося...

прийшов... самотня бабуся 87 років... ще дибає...
на арці і на городі повно винограду... вона з ним нічого не зробить... нема сил...

ну питаю — шо ви хочете за нього? 🤔
та нічого не треба... обривай весь... мені отут пару гронок залиш...

може вам гроші? 🤔
та не треба нічого

ну ладно, я вам соком віддам

у результаті нарвав 100 кг винограду...
бабусі привіз половину соку (30 літрових банок)

усі були задоволені, наступного року ще раз такий бартер зробили 🙂

Так
Або послуги або хто що може добути чи замутити

Ну у кризу бідні купляють дешеве пойло, багаті ж купляють дороге.
Дивлячись на яку аудиторію ти націлений. Але бухають усі

У мене нова шиза стати виноробом.

я роблю трохи вина майже кожен рік... літрів 50...
без усяких домішок... просто переброжений 100% сік...

восени багато дешевого винограду... часто у бабусь пропадає... нема кому рвати

пробував навіть продавати саморобне вино перед війною... 30 грн. літр

мені здається соку можна продати вдесятеро більше...
тому що потенційних споживачів більше

з соком ризикованіше. Вину то що — воно вже перебродило, там спирт. Як несмачне — можна продати хоч бухарікам, як скисло — зожникам на розтирку.
А з виноградним соком більше хлопот — щоб не зіпсувався, щоб нормальної консистенції (імхо чистий надто міцний), щоб не пішли скаржитися бо дитина випила і обкакалася.

якраз навпаки )

сік просто доводиться до кипіння, закривається в банки, і зберігається скільки завгодно...
дешево і сердито... стандартна упаковка, етикетка, ніяких проблем із законом...
(шо значить — занадто міцний? він не міцніше винограду 🤔)

а вино — це сирий живий продукт... там постійно процеси...
складніше зберігати, продавати... і т.д.

шо значить — занадто міцний? він не міцніше винограду

не міцніше. Тільки склянка соку це не склянка винограду. Ще й без клітковини всякої, жому і лушпиння.

У мене батьки варили на зиму виноградний сік у соковарці. Можеш почитати принцип роботи. Достатньо примітивно, але при всьому цьому побічних продуктів які можуть забродити там мінімум. Та і забродити воно вже не зможе бо та сама благородна цвіль гине під впливом пари високої температури.
Сік такий за умови якщо герметично закритий у стерильних банках може зберігатись хоч вічність.
Але заради справедливості і корисного там вже не багато. Принайні аскорбінова кислота одразу нах. Але це стосується і більшості інших традиційних горячих концервацій що спростовує міф про користь бабиного варення при застуді.

Хіба що аби підкупити якісь франки швейцарські може. Що думаєте?

Франки за останні 2-3 роки занадто виросли і це може нашкодити експорту і робить імпорт с ЄС сильно дешевше за локальні ціни тому навіть такий курс як зараз не факт що протримається до кінця року.

Це ще не все, я думаю жахливе попереду

Попереду завжди є щось жахливе. Питання лише коли саме. Через 1 рік, через 5 чи через 10.

Я не повів сьогодні дитину у садок бо по району курсували два буса і хапали все що бачать.
У велику дипресію у нас був голодомор і народу якось пох було на ту кризу так і зараз

народу якось пох було на ту кризу

Нічого собі пох, 7 мільйонів людей заморили голодом в Україні та Поволжіі, що би продати зерно та заплатити за обладнання та американських спеціалістів під час індустріалізації. Хто не хтів в колгосп — де усе крім мінімуму відберуть легально, нараховуючи трудодні, тих розкуркулювали — тобто відбирали взагалі усе, а то і виганяли з хати. А американці закрили очі звідки воно усе узялось, навіть як знали — що це по суті розграбоване : зерно, цінності з чисельних підірваних або просто розграбованих церков, конфісковане майно аристократів які в них же там і перебували в політичній еміграції тощо. Бо інтереси Ford Motor Company — це інтереси уряду США. Це вже потім Генрі Форд отримав строк, за фінансування з тих грошей німецьких нацистів. Щоправда Сталін тоді вважав Гітлера союзником, по суті він їм і був по розділу Польщі і не тільки військовим але і економічним, теж продавали ліцензійне виробництво мотоциклів наприклад та авіаційних технологій. Черчель, який був рішуче проти, не просто так же казав — що змушений йти на угоду з одним дияволом, проти іншого.
Не регульований капіталізм завжди сам і розгодовує і вирощує і фашистські і комуністичні режими. Вони і зараз торгують як з путлером так і вкладають величезні гроші у виробництво в Китаї. Навіть той же Уорен Баффет вклав мільярди в китайське виробництво електромобілів, через це Ілон Маск змушений закривати виробництво батарей в США і переводити його в Китай, інакше буде комерційний крах бо Tesla не зможе витримати конкуренцію.
www.youtube.com/watch?v=vt14fmyyDiE
www.youtube.com/watch?v=Kq85Q_ICgs0

Нічого собі пох, 7 мільйонів людей заморили голодом в Україні та Поволжіі, що би продати зерно та заплатити за обладнання та американських спеціалітетів під час індустріалізації.

Це вже «заслуги» комуністів, а не ринку. Якби була ринкова економіка і не тирани при владі голоду б не було б.
Так само і зараз якщо скоротять кормушки заходу цілком можливо що будуть призивати більше м’яса на фронт та вмикати друкарський станок. Вплив має, але тільки влада вирішує що важливо — збереження економічних амбіцій чи людей

education.holodomor.ca/...​-materials/us-commission
З матерілів рослідування коміссії по акту голодомора Конгерсу США (ТСК по нашому) 1988 року.

The American government had ample and timely information about the Famine but failed to take any steps, which might have ameliorated the situation. Instead, the Administration extended diplomatic recognition to the Soviet government in November 1933, immediately after the Famine.

Так у демокаратів навіть в лиці Рузвельта теж є скелети в шафі, так само як і Рональда Рейгана який і затіяв це розслідування (як ми знаємо він влаштував бомжатню по усій США, та епідемію крек кокаїну серед афро-американців яка перекинулась з рештою на Усе суспільство та закінчилась початком BLM з бунту в Лос Анжелесі, з наркотиками в США досі кошмар). Рузвельт абсолютно усвідомлено закривав очі на те — що коїлося, оскільки задля витягування США з економічної депресії та системної рецесії йому потрібен був радянський ринок. Як бачимо той же Байден — чіткий послідовник політики, тобто йому треба затяжна війна він притримується цього курсу, але як бачимо занадто загрався так само як і Рузвельт, коли Гітлер усіх переграв.
В російській імперії голод та навіть епідемії чуми та холери взагалі були звичайною справою. Це при ринковій економіці типу www.youtube.com/watch?v=gb35Scred00
Тут же було саме навмисна політика партії з ціллю
«Мы пошли изначально сознательно на голод, потому что нам был нужен хлеб, но жертвами голода были нетрудовые элементы и кулачеств» Клімент Ворошилов XVII зїзд ВКП(б).

Цікаво, що тільки сьогодні 7-мого серпня інформацію подають в наші ЗМІ. Обвал ринків почався другого серпня і має каскадний світовий характер.
Якимось чином також обвал ринків стався фактично одночасно коли федерація та ОПЕК синхронно зменшили постачання нафти на ринок, що теж дивним чином співало з вбивством лідера Хамас — Ісмаила Ханіі. Ну дуже вже пахне піднебесною, та відповіддю за обвал ринку нерухомості в Китаї.

пахне піднебесною

Не варто нюхати всяке лайно.

Проблема зі зміною кредитної ставки в Центральному банку Японії. Додатково продажею збоку пенсійного фотку активів за межами Японії

Дякую Японія, збільшив банк на 40% за 2 дні. А хтось за ці два дні мільярди заробив.

збільшив банк на 40% за 2 дні

Это как?

Это как?

Купив на падінні, продав сьогодні в обід. Зростання за ці два дні 40%.

Игра на понижение www.youtube.com/watch?v=8jcob-JODtc По сути полностью мошенническая схема, которая при этом легальна через разнообразные обходные трюки. Все правительства всегда борятся с такими схемами, официально по крайне мере — потому как кто-то может заблокировать 90 миллионов долларов на избирательную компанию, но медведи всегда находят способы обойти.
Самый простой способ прокрутить схему. Допустим мы знаем что курс Йены упадет через три месяца на 300%, берем кредит в банке в Йене на три месяца под 18% — банк доволен, потому что это высокая прибыльность. Тут же обмениваем Йену на Доллар и выжидаем три месяца, после обрушения — меняем часть Долларов на Йены. Получаем 200% халявного спекуляционной прибили, хотя конечно несем риски — вдруг курс не обвалится вообще или так как нам надо. Самым известным финансистом этой стратегии является Джорж Сорос. Великобритания за специальное обрушение курса Фунта Стерлингов объявила его нежелательной персоной.
В Украине схема применятся постоянно, то с прихватизацией когда предприятия умышленно банкротили с целью присвоения за копейки и распродажи основных фондов. До того что сотворили с облигациями внутреннего займа — на целых 40 миллиардов долларов.

Здебільшого ніякого мошенічества. Це ніби покер. Якщо у тебе є інформація — ти виграєш, якщо не маєш інформації — ставиш навмання.
Можна купувати інформацію — це коли ти продаєш так, щоб викликати падіння (якщо можеш у дуже великі обсяги продаж)
Звідки мошенічество тут? Торгівля це чесна гра. Бо інакше покер — мошенічество.
Якщо тобі скажуть — «ось класна крипта — купуй — виросте» ти повіриш і купиш, то це твоя проблема — це ти сам себе обдурив, бо не перевірив цю інформацію.
Ну й дісно — великі люди купують багато-багато-багато — вибірають всі ордери у стаканах на біржах — щоб ціна злетіла... Або навпаки — продають багато, багато, багато — щоб ціна впала.
У малих обсягів майже нема шансів щось там вгадати чи вигадати.
Але можна піти далі — як ще влаштувати падіння ринків?
Чи можна проплатити утворення світових катастроф чи це спонтане щось?
Чи просто так влаштовані ринки, що циклічно, хвілями гнуть свої лінії?
Як на мене то все простіше — бувають часи коли всі купують, всі радіють і тої радісті еверести, і це вже час для найприбутковіших продаж. І після тих продаж все раптом летить додолу, у прірву і це вже прибуткові часи для придбань.
Начебто коливання. Начебто діюча модель.

Ну як ніякого, Бернард Мейдофф засновник NASDAQ сів на по життєве. Хоча : Джордан Белфорд — за схему «Kodak» отримав два роки з конфіскацією. Сергій Мавроді отримав 4 роки, за торгівлю «акцій» МММ. Сутність шахрайства не в тому що має місце ризик, при бичий стратегії інвестування шанс просто не втратити усього 40%, 60% стартапів настане кінець — а єдинорогами стануть усього 2%. Тобто це як не казино з рулеткою то гра в покер, де усе залежить від професійності грока і усі знають чемпіонів поіменно як то : Уорен Баффет, Ілон Маск чи Пітер Тіль. Вони знають що з оборотного капіталу буде втрачено 60%, але прибутковість з 2% вкладів скажімо в : Activision-Blizard, Space X чи The Facebook покриє усе.
Сутність шахрайства одна і та сама, від крутіння наперстків чи лохотрону на вулиці до маніпуляцій на біржі, а то і державних облігацій і т.п., працює усе так само — ошукують через жадібність. Реальний сектор економіки просто не може надати такої прибутковості як фінансові маніпуляції в стилі МММ, це не можливо без науково-технічного прориву рівня Нобелівської чи інших вищих премій : Тюрінга, Филдса і т.п. Відповідно фінансові оборудки по схемі Понці виймають усі вільні гроші з реального сектору економіки, скажімо усі гроші з іпотечного кредитування йдуть на по суті сміттєві цінні папери — старі добрі векселі з новою назвою, які насправді нічого не коштують бо є борговими зобов’язаннями шахрая. При цьому гроші не потрапляють в будівництво взагалі і ціна на нерухомість наближується до космічних показників. Фінансова піраміда не може не обрушитись, це економічний закон. Так чи інакше усі і без того розуміють, що цибулина тюльпана не може коштувати дорожче за ферму на якій вирощують тюльпани, звісно якщо вона не є накуово-технічним проривом — скажімо лікує рак, та ексклюзивний доступ до технології надає потенційно над прибутки . Результат — завжди один і той самий, Тюльпанова криза і загальний економічний крах який стосується просто усіх.
А при цьому є діячи які навмисно провокують кризи, бо саме так вони зароблять. Там жодних ризиків — усе продумано. Скажімо періодичні дефолти Аргентини це вже не випадковість, це закономірність. І так це зброя, бо як у когось будуть вільні гроші — можуть наприклад піти на відновлення територіальних претензій, наприклад спробувати відвоювати Фолклендські острови ще раз.

Ти розумієш, що кожне твоє наступне слово знецінює всі передостанні?
Але непогано. Можливо ми навіть про щось одне сінхронізуємося.
Сутність шахрайства — ласий шматочок.
Як на мене — якщо маєш якусь таємницю, ти ще не шахрай, а от якщо використовуєш її, то вже шахрай.
Що відповісиш на це? Де я помилився?
P.S.
Простині слів (TLDR) виникають від ефектів надто щільної синхронізації.
Тому краще не бути багатослівним ні в чому. Завжди жалкую, що сказав багато.

За Платоном у виникненні розбіжності в дискусії визначмось у поняттях. За КК України стаття 190

Шахрайство — заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Тобто якщо має місце корисливий прямий умисел, тобто дурять навмисно з ціллю неправомірно заволодіти чужим майном чи правом на нього.
Треба погодитись що в будь якій торгівлі, тобто укладенні угоди завжди є певний елемент корисливих мотивів з обох сторін. Та саме тому це і зветься торгівлею — коли сторони домовляються проміж собою щодо комерційних інтересів. Для обох сторін по суті інтерес іншої сторони є очевидним та прозорим.
Коли же навмисно обманюють — наприклад беруть в борг з ціллю ніколи не віддати, це шахрайство. І усі афери з векселями це по факту намагання заплутати кредитора, щоби ввести його в оману. Сенс завжди простий — взяти в нього ресурси в борг та ніколи не віддати. І це якраз і є різниця з інвестуванням, тобто форми діяльності коли якесь підприємство залучає фінансових партнерів, під розвиток комерційної діяльності. Або бере кредит — тобто в тимчасовий борг, який буде виплачено з відсотками. Або партнер отримує власність частину підприємства і відповідно матиме право на відповідний до частки власності у підприємстві прибутку, чи можливість продати свою частку в підприємстві в подальшому.
Усі ведмежі стратегії за сутністю шахрайство в чистій формі. Обман полягає в тому — що задіюється багато кредиторів, де задля заманухи тим хто надав в борг першим спекулятивний прибуток фінансують з грошей тих кого залучують після. При цьому процент прибутку постійно росте, щоби залучати усе нових лохів та завлікати минулих і повертати гроші в піраміду. При цьому нічого не виробляється і жодного реального прибутку не отримується, крах піраміди є неминучим. www.youtube.com/watch?v=I8U6L-xev6M

Без трейдерської торгівлі не зростала б капіталізація ресурсів. Тобто такі ресурси не ставали б все привабливішими до інвестування у їхній ріст. Так, тут якась рекурсія.
Проте далі все просто — або стратегія hodl, або стратегія — продавай дуже малими частками весь час поки ціна росте — «не візьмеш вершину, проте продасиш все за середину» — після чого треба дочекатися падіння ціни і слушної нагоди щоб відкупити більше чим продано було.
Обидві ці стратегії для топових ресурсів начебто заслуговують на обережне випробовування.
Я вважаю що кіти — велики риби трейдери весь час продають свій ресурс і так збивають ціну, а тоді відкуповують дешевше.
Але ще є інфляція — продавання ресурсу під час постійної інфляції стає ще вигіднішим.

інвестування у їхній ріст

Знову це новояз та підміна понять, спекуляція це не інвестиція youtu.be/zW_MfpV78tI?t=967 Якщо хтось з нас наприклад вклав гроші в будівництво мотоциклетного заводу, то це інвестиція. Купити на мурзилку, роздути та скинути — це звичайнісіньке шахрайство, за усіма навіть діючими законами кримінальний злочин.

Ти плутаєш раг пули невеликих капіталізацій із ресурсами, які оптимізують, наприклад, переведення коштів.
Міттєве переведення коштів це дещо більше чим «не приносить ніякої користі»
Проте щось ліньки мені продовжувати цю безплідну діскусію. Ти чогось вважаєш що світ є чимось справедливим.
Це не так. Бо як би це було так всі правди світу відкрито були викладені на публічних новостних чи архівних ресурсах.
Світ це перегони кривдників. Правди заважають такому змаганню, тому за викриття карають. Тому правди не рєєструють. Тому правди не є широко доступними. Тому скрізь лише брехня. Тому довіряти можна лише результатам власноруч проведених експериментів.
Світ злий і поводитися у ньому треба так як як би ти був голий без нічого у диких джунглях. Хто вважає інакше того з_їдять.
Коли світ стане добрим? Ніколи.

що світ є чимось справедливим.

З чього би це ? Я пишу про те що не вартує давати себе дурити. Саме в цьому полягає сутність аферизму, на цьому він базується youtu.be/kOxJC7Xwqxc?t=2116 і потому youtu.be/kOxJC7Xwqxc?t=3133

Продажа арбузов на рынке, это еще не схема Баффета?

Арбуз реальный товар. Вложить деньги в ферму по выращиванию арбуза или в покупку места на базаре и оплату перевозки арбуза от поля к месту на базаре — это инвестиция в реальный сектор экономики. Кстати именно этим и рекомендует заняться Баффет перед тем как идти на фондовый рынок. Прямым текстом говорит — если вы инвестор аматор, вложитесь в : ферму, парикмахерскую, ветеринарную клинику и т.п. поймете как работает положительная спекулятивная прибыль. Фондовый рынок инструмент профессионалов и в целом форма реализации инвестиции, когда вложения уже реализуют через продажу бизнеса который вырос в цене.

прикольненько, а як на цьому простій людині заробити?

Просту людину на цьому дурять — власне від цього і назва, простофіля. «Проста людина» на ідіше — лох, тобто дірка, пусте місце. Старо-рускою — смерд. Простота в тому і полягає — що на простих усі і зароблять, а не навпаки. Конкретно припустимо банк кинули з оборудками з курсами валют, вкладники стоять в черзі до банкоматів на протязі діб. Що ми нажаль усі бачили. А от коли є інтерес — то методів повно.

Ех, а я думала що ви щось по ділу скажете

По ділу — якщо у вас є пара сотен мільйонів та аналітична інформація, то можна було накупити свопів за методом Майкла Бьюрі www.youtube.com/watch?v=5A02UHxi_gI
Він ще два роки тому написав — що те що відбулось, відбудеться. Те що буде війна він написав ще в 2008 році. Справа в тому — що отримати великий профіт можна лише маючи великий капітал. Навіть як зараз прокрутити схему з валютою, ті зароблені пара тисяч баксів яку можна буде прокрутити буде з лихвою поглинена інфляцією. Коли одразу виграно декілька сотен мільйонів то можна за раз заробити більше ніж тисячі людей разом не зароблять за усе життя, по факту нічого не роблячи.
Для ІТ-шників стоїть інша справа — як не втратити зароблене, тобто не стати тим сами Ленеєю Голубковим. Один з варіантів — вкластись в будівництво житла наприклад, як то котеджне будівництво, після донатів звісно. Ще варіант хедж через банківські метали наприклад, або вкластись у власну справу щоправда це краще робити наприклад в Польщі (в нас і ризики і гетьманцев).

прикольненько, а як на цьому простій людині заробити?

пачка насіння кавунів коштує 5 гривень
там десь 20 насінин, тобто потенційно 20 кущів кавуна
на кожному по 5 кавунів...

коли зможете виростити і продати... подумайте про кавуновий бізнес...
а коли зможете кавуновий бізнес... і вам все ще буде скучно... вкладіть (зайві) гроші у фондовий ринок 🤔

Не всі проростають. Я думаю, треба у лунку по дві-три-чотири штуки саджати. Або пророщувати спочатку, а тоді у лунку по одному вже. А краще по два.

Гладко було на папері. В реальному житті для вирощування бахчі — треба : земля де є вода та сонячне світло, наприклад херсонщіна, добрива, інсектициди та засоби обробки, трактор достатня кількість солярки і мастила та запчастин. Також у випадку з бахчею, купа народу на полі від прополки і охорони, до збору врожаю бо кавунних та динячих комбайнів особисто я ще ніколи не бачив.
Це між іншим одна з головних причин чому в Україні по банкрутували та перестали існувати велика кількість цукрових заводів, навіть з’явились міста привиди при чому навіть в 100 км від Києва. Агро концернам не вигідно саджати цукровий буряк, бо це зарплата аграріям тим самим які з сапачкою і т.д. Треба витрачатись на культивацію тощо. Тому і гонять самі зернові і експортують за кордон, вони мають значно меншу собівартість вирощування.
А Українці поїхали збирати полуницю до Польщі, де ЄС робить аграріям дотації.
Так само можна узяти будь яку іншу галузь, в ІТ тут вже багато разів писали — що треба освіта та привабливі умови, зокрема податкові ставки та зменшення поборів і інших ризиків типу маскі-шоу.

Гладко було на папері. В реальному житті для вирощування бахчі — треба :

я кажу про те, що якщо не вміти у реальний бізнес, не треба грати на фондовому ринку

Фондовий ринок і є реальний бізнес, який як і решта професій вимагає професійних знань та вміння використовувати їх на практиці, тобто навичок.
Відомих фінансистів ми усі знаємо, вони в горів в списку Forbes. Так там часто дітей, ще з дитинства вчили батьки. З цього приводу навіть були наукові досліди ряду докторів Пенсільванского університету. Там виявили закономірність, що саме виховання в дитинстві є одним з головним чинників успішності в бізнесі і житті в цілому в усіх сферах, другий фактор — освіта. Часто освіта надає ті самі знання, які зазвичай передаються в родині. Цікаво що Рокфелер завжди визнавав, що як себе поводити в бізнесі йому завжди казала жінка без порад якої, як він сам казав він би залишався жебраком. Першим його бізнесом — було постачання фуражу, зокрема сіна, для армії конфедерації. Гроші під бізнес він позичив за сприяння тестя, а єврейських банкірів.

Баффет мабуть хотів сказати, що треба спочатку відчувати фізично... гроші... реальну економіку... він здається торгував у дитинстві газетами... а вже потім усе інше...

Так, так. Правда у всіх цих «трудяг» і «вихідців з простого народу» одна й та сама історія:
> The son of US congressman and businessman Howard Buffett

Добре бути сином топового політика і успішного бізнесмена. Можна і газетки попродавати.

На майже будь якій біржі є інструменти для цього. Зазвичай можна продавати актив яким ти не володієш, таким чином ти береш кредит у біржі й потім коли ціна падає — відкупаєш назад дешевше, повертаєш кредит — й заробляєш на цьому (хоча вірогідніше — втрачаєш).
Є ще фьючерси, опціони, CFD, які дозволяють в будь яку сторону ставити, як на підвишення ціни, так й на пониження.

Краще про такі кредіти забути. Краще взагалі забути про любі кредіти.

76% людей втрачає на CFD © xtb

З чого це така схема стала мошеницькою?

Взагалі вважається що шорт-селери виступають своєрідними важелем, який на протилежній стороні лонг-трейдам й не дають перегріватися певним ринкам.

Взагалі позиція називається короткою (тобо як ви назвали «игра на понижение») — в будь якому випадку коли вам вигідно падіння якогось актива. Будь яка людина яка бере кредит або іпотеку — стає в «коротку» позицію по відношенню до валюти кредиту. Класичний шорт сел на біржах — це ї є кредит який ти береш у біржі. Так що тепер усі люди які беруть кредити — мошенники? Чи вони мошенники тому що займаються спекуляцією (тобто їм не потрібен цей актив, вони просто хочуть заробити на різниці)? Так в лонг позиції така ж спекуляція. Та й при шорті в нас так само буде дві сділки — купівля та продаж, просто в зворотному порядку — глобально це нічого не змінює.

Мошеницьким вважаються інсайд трейдинг, маніпуляції ринком по типу того що Ілон Маск робить, так звані pump-and-dump (й то його ніяк не можуть притягнути за це) й так далі. Шорт-сел — не є мошеницькою схемою. Маніпуляції щоб обвалити ринок, коли ти в короткій позиції — це той самий pump-and-dump тільки навпаки. В самій короткій позиції немає проблеми.

Тому що в базисі такої оборудки — є ошукування кредитора, схеми як і будь які афери вкрай прості. Найпростіша схема фінансової піраміди Понці це МММ, тобто вона пряма без перев’язки до будь чого. Акції МММ завтра дорожче ніж сьогодні і усе, без яких не будь економічних чинників взагалі. Піраміда не виробляє геть нічого просто накачується зовнішніми грошима і з рештою рушиться. Насправді, прямими методами на біржах це вже давно не можна роботи, заборонено законами і коли спіймають буде строк аж до по життєвого. Але той же Бернард Мейдофф крутив піраміду цілих 40 років, доки вона з рештою не рухнула. Так він помер в тюрмі, та до цього 40 років отримував як безконечний азарт так і море задоволення. Більшість аферистів то цікавлять не самі гроші — вони їх мало не миттєво спускають в бозна що, в одномоментне задоволення як то кажуть пропивають. Аферисти живляться азартом, часто їх лікують так само як лудоманів, їх мотивує сам факт — що вдалось ошукати.

А що виробляє золото? Нічого? Тоді вкладати гроші у золото — це теж якесь ошуканство...
Але — за золотом шахти.
Але — за біткоіном теж шахти — бо ті заводи що майнінг робять вони такі ж важкі як і шахти вже.
А стануть ще важче.
Бачите — золото підтримується основними засобами по його видобутку.
І біткоін — так само.

Добути золото вкрай складно необхідні як професійні знання з геології та добутку так і купа тяжкої людської праці, відверто брудної роботи. Його мало на планеті від цього і ціна.
Окрім того це метал з унікальними властивостями який використовується в різноманітній техніці, зокрема електроніці. Більша частина з видобутого на планеті щоправда йде на жіночі прикраси і при чому в Індію, це традиція. Станом на зараз за рахунок новітніх методів видобутку, та використання машин золото дешевше ніж будь коли в історії людства.
Тим не менше усе одно діє баланс попиту та пропозиції, в блокадному Ленінграді 100 грамів хліба коштувало 10 грамів золота. Напевно зараз ви пів тонни хліба зможете придбати за еквівалент 10 грамів золота.
P.S. Напевно в цьому є велика аналогія із золотом саме біткойну, він є кінцевим не можна безкінечно майнити, це велика перевага технології яка у цілому діє приблизно так само як і золото. Щоправда чим більше буде створюватись альтернатив типу ефіру тим швидше уся крипта стане нічого не вартими чиселками в пам’яті комп’ютера.

Чому б вам не підставити біткоін у вашу промову про золото? Все те саме +біткоін як кокаїн. Чи хай буде щось полегше — як маріхуана.
Криптовалюти мають цифрову необхідність/вартість. Для цифрових оборудок. Якщо цифрова вартість це не вартість то все ІТ це теж ошуканство.
Але вартість ІТ це вартість основних засобів, якими воно створене.
Тобто навіть якщо криптовалюти це Понці — це не Понці — бо зовсім нове щось.

Оскільки, як відомо найбільша людська цінність — це задоволення, більшість людей прагне саме задоволення і ним мотивується то заради таких штук як азарт чи штучна ейфорія доволі велика кількість народу взагалі не може зупинитись. Для лудоманів та наркоманів часто від наступного азартної дози гормонів чи штучноно кайфу якій або емітує ці гормони як опіати, або блокує всмоктування грмонів рецепторами як кокаїн — нема нічого більш дорожчого. Готові продати за це усе навіть душу, власне це і роблять до каяття або смерті.

Ви лише запевнюєте мене у тому, що для того, щоб «бульбашка» біткоіна нарешті луснула, лише одне спрацює — всесвітня заборона цих нефіатних грошей, цього виду капіталу.
Але так не буде, бо світ не однополярний.

Так вона вже скільки разів луснула ? BTW А взагалі на ринку дорогоцінних металів, так само як і валюти чи нерухомості так само є стрибки, значно менші звісно.
З біткойном усе теж цікаво, якщо їх вкладають на якись кікстартер тобто інвестують — то це просто робочий інструмент виходить. Так само з ризиками втрати в 60% та 2% вкладеннями в єдинорога. Щоправда ті 2% це не така вже і випадковість як відомо. Чуваки типу Ілона Маска, Пітера Тіля чи Уорена Бафіета постійно б’ють в десятку.

Що значить

вже скільки разів луснула

?
Досвідчені інвестори на ведмежих ринках лише нарощують кількість капіталу. Всі інші — набираються досвіду. Так, вони за цей досвід платять. Я свого часу теж заплатив. Тепер нарешті зрозумів, як воно працює. Частина цього розуміння — нікому не розповідати як воно працює.

Є така боснійська приказка. Коли зустрічається людина з грошима і людина з досвідом. То друга залишається з грошима — а перша з величезним досвідом.

Щось таке. А скажіть — де за досвід не платять? Для більшості новачків торгувати біткоіном — це злив депозита. Згоден. Та це не лохотрон, як ви кажете. Бо можна торгувати прибутково. Я це з_ясував для себе на програмній моделі. Яку випробовував безліч разів на історичних даних. Заводити великі гроші на будь яку біржу лячно, але може можна діверсифікувати ризики якось...
Більше всього хотілося б зупинитися на децентралізованій біржі і торгувати там, але не схоже, що тут все прозоро. Поки що.
Власне, я чекаю на суперову децентралізовану біржу, щоб там торгувати, або хотів би таку випробувати, якщо вже десь така відкрилася.

За рік виросли на 50%, впали на 10%.
Невелика корекція, яка взагалі нічого не означає

Падіння не скінчилось, так чи інакше хтось на цьому підніме величезні суми. Враховуючи китайську присутність на світових фондових та фінансових ринках, в цілому ясно кому воно вигідно в першу чергу.

Підписатись на коментарі